batikon nedir / Batticon Antiseptik Solüsyon 30 ml Fiyatı, Yorumları - Trendyol

Batikon Nedir

batikon nedir

Antiseptik nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Faydaları ve riskleri

Antiseptik maddeler, enfeksiyonu önlemek amacıyla cilde veya mukoza tabakasına uygulanan antimikrobiyal kimyasallardır. Günümüzde hem medikal ortamlarda hem de günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Mikropların üremesini ve yayılmasını engelleyen antiseptikler, mikroorganizmalar üzerinde ölümcül etkisi olan dezenfektanlar ile karıştırılmamalıdır. Birden fazla kullanım şekli olan antiseptikler, solüsyon, jel ya da krem olarak üretilebilmektedir. Batikon, alkol ve oksijenli su, en yaygın kullanılan antiseptiklerdir; özellikle ameliyat ve ilk yardım girişimlerinin vazgeçilmez parçasıdırlar.

Antiseptik nedir?

Antiseptik, zararlı organizmaların büyümesini bu mikroorganizmaları öldürmeden durduran ya da yavaşlatan kimyasal bir maddedir.  Özellikle ameliyat ve diğer tıbbi işlemler sırasında enfeksiyon risklerini azaltmak için sıkça kullanılır. Tıbbi ortamlarda farklı tiplerde antiseptikler kullanılmaktadır.

Örneğin, cerrahlar ameliyatlara girmeden önce ellerini ve kollarını antiseptiklerle temizler, böylece ameliyat sırasında oluşabilecek enfeksiyon riskleri en aza düşürülmüş olur. En çok kullanılan türleri alkol, batikon ve oksijenli sudur.

Yara nasıl hızlı iyileşir? Yara çeşitleri ve tedavi yöntemleri

Dezenfektan nedir?

Dezenfektanlarmikroorganizmaları öldürmek veya tamamen ortadan kaldırmak için kullanılır. Bir diğer kullanım alanı ise cansız nesne ve yüzeylerin (tıbbi cihazlar, ekipmanlar, duvarlar, zeminler vb.) üzerinde bulunan virüs ve mikropları etkisiz hale getirmektir.  Güçlü kimyasal maddeler kullanılarak hazırlanan dezenfektan çözeltileri cilt ve canlı yüzeylere temas etmemelidir; geçici veya kalıcı zararlar verebilirler.

Enfeksiyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Antiseptik ve dezenfektan arasındaki farklar

Antiseptiklerin ve dezenfektanların benzer ürünler olduğu bilgisi doğru değildir. Aralarındaki en büyük fark, antiseptiklerin cilde ve canlı yüzeylere uygulanması; dezenfektanın ise cansız yüzey ve ekipmanlarda kullanılmasıdır. Dezenfektanlar asla vücuda temas ettirilmemelidir.

Örneğin cerrahi herhangi bir işlem sırasında doktor işlem uygulanacak bölgeyi antiseptikle temizler ancak ameliyat masasını sterilize etmek için bir dezenfektan kullanır. (1)

Hem antiseptikler hem de dezenfektanlar biyosit isimli kimyasal bir madde içerir. Biyosit, düşük konsantrasyonda mikroorganizmaların yavaşlatılmasına yardımcı olan, yüksek konsantrasyonlarda ise mikroorganizmaları öldüren bir kimyasaldır.

Dezenfektan nedir? Nasıl kullanılır? Koronavirüse karşı koruma etkisi

Antiseptik ne işe yarar?

Antiseptikler mikropların yoğun olduğu cilt veya mukoza zarlarına uygulanır ve vücuda temas eden mikroorganizma miktarını azaltmaya yardımcı olur. (2)

Antiseptik nasıl kullanılır?

Antiseptiklerin tıbbi ortamlarda ve tıbbi ortamlar dışında birçok kullanım şekli vardır. Örneğin:

  • El yıkama: Antibakteriyel sabunlar olarak da bilinen antiseptik yıkama ürünleri ile el ve vücut temizliği. Ancak tavsiye edilen, el ve vücut temizliği için sade sabun ve su kullanılmasıdır. (3)
  • Ovalama: Özellikle tıbbi alanlarda çalışanların ellerini ve kollarını cerrahi işlemler öncesinde dezenfekte etmeleri. Bunun yanında antiseptik mendiller ve el temizleyici jeller de bu kullanım şekline dahil edilebilir. Bu ürünler, sabun ve su bulunmadığında kullanılmaya yöneliktir, su ile durulanmazlar. (4)

Antiseptik mendiller ve el dezenfektanları çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanmalı ve yalnızca üzerindeki etikette belirtilen şekilde kullanılmalıdır.

  • Cilt mukozalarını dezenfekte etme: Katater takım işlemi gibi işlemlerde, katateri yerleştirmeden önce üretra, mesane veya vajinaya antiseptik uygulanması. Bu uygulama yardımıyla hem kataterden bulaşabilecek enfeksiyonlar önlenir hem de bölgede bir enfeksiyon varsa tedavisi sağlanmış olur.
  • Cilt enfeksiyonlarının tedavisi: Küçük kesikler, yüzeysel yanıklar ve derin olmayan yaralarda oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesi için zarar görmüş bölgeler antiseptikle dezenfekte edilir.
  • Ağız ve boğaz enfeksiyonlarının tedavisi: Birçok medikal boğaz pastili antiseptik içerir. Bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda ağız içinde oluşan yaraların ve aftların tedavisinde de antiseptik içeren ilaçlar kullanılabilir.

Aft nedir, neden olur? Afta ne iyi gelir? Ağız içi yaralarının tedavisi

Antiseptik kullanım kuralları nelerdir?

  • Antiseptikler kimyasal maddelerdir ve her kimyasal maddenin yapısı birbirine uyumlu değildir. Bu nedenle bu konuda uzman olmayan kişilerin antiseptikleri birleştirmesi ya da arka arkaya kullanması tehlikeli olabilir. Tedavi edilecek yaraya uygun tek bir antiseptik belirlenmeli ve tedavi esnasında sadece bu kullanılmalıdır.
  • Farklı tip yaralara farklı tip antiseptikler uygulanmalıdır. Örneğin;
    • Açık yaralar alkol içermeyen antiseptikler ile dezenfekte edilmelidir. Böylece cildin yanması önlenir.
    • Kapalı veya derin olmayan yaralarda deriye nüfuz eden antiseptikler tercih edilir.
    • Toprak, çakıl, taş, kaya gibi maddelerin sebep olduğu yaralarda tahriş edici olmayan ancak derinlemesine dezenfekte sağlayan solüsyonlar kullanılmalıdır.
    • Yanıklar ise su konsantrasyonu yüksek çözeltiler yardımı ile temizlenmelidir. Böylece bakteriler ve olası mantar enfeksiyonları engellenirken yanma hissi de hafifletilebilir.

Basit yaralar dışında antiseptik kullanmanız gerektiğinde doktorunuza danışın.

Antiseptik kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Antiseptiklerin içerisindeki biyosit konsantrasyonu çok önemlidir. Kullandığınız antiseptiğin, mikroorganizmaların üremesini engellerken deriyi, vücut dokularını ve vücut hücrelerini de tahrip etmemesi gerekir.

Antiseptikler açıldıktan 2 hafta sonra, alkollü antiseptikler ise açıldıktan 1 ay sonraya kadar tüketilmelidir. Antiseptikler diğer ilaçlardan ayrı tutulmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

Antiseptikler hangi durumlarda kullanılır?

Antiseptikler enfeksiyon riski olan yerlerde ve yaralarda kullanılmalıdır. Gereksiz kullanımı cilt üzerinde tahribe sebep olabilmektedir.

Ödem nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Antiseptik türleri ve formları

Antiseptik solüsyonlar

Antiseptik solüsyonlar, yaraların temizlenmesi için kullanılan sıvı maddelerdir. Yaranın temizlenmesine ve mikroplardan arınmasına yardımcı olurlar. En çok kullanılan solüsyonlar:

  • Batikon: Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan batikon, en çok tercih edilen antiseptik solüsyondur. Özellikle küçük yaralarda ilkyardım sırasında kullanılır. Bunun yanında jinokolojik müdahalelerde, cerrahi işlemler sırasında cilt ve mukozanın dezenfekte edilmesi için de kullanılır. Baticonol scrub ise cerrahi el dezenfektanıdır. (5)
  • Etil alkol: %70’lik çözeltisi ile antiseptik solüsyon olarak kullanılabilmektedir. Eğer doğru şekilde kullanılırsa iki dakika içerisinde cilt yüzeyindeki bakterileri %90’a kadar azaltabilir. Alkol olması sebebiyle açık yaralarda ve mukozada kullanımı tehlikelidir. (6)
  • Oksijenli su: Yaraların temizliğinde sıkça kullanılan bir solüsyon olan oksijenli su aynı zamanda gargara ve boğaz antiseptiği olarak da kullanılabilmektedir.

Andorex sprey ve gargara ne işe yarar? Nasıl kullanılır? Yan etkileri

Antiseptik kremler

Antiseptik kremler yardımıyla cilt yüzeyinde oluşan iltihaplar, enfeksiyonlar ve ödemler tedavi edilmektedir. Derin kesiklerin, ameliyat yaralarının ve yanıkların tedavisinde de kullanılabilen bu kremler cilt dokusunun hızlıca yenilenmesine yardımcı olur, yanmış bölgenin tahribatını ve acısını da azaltır.

Antiseptik kremler göz ve ağız dışında cildin her bölümüne sürülebilir. Krem problemli bölgeye sürülür ve ovalayarak cildin kremi emmesi sağlanır. Antiseptik kremler eğer ameliyat yarası, derin kesik gibi açık yaralarda kullanılıyorsa krem dokuya sürüldükten sonra üstü bir gazlı bezle kapatılmalıdır. Cilde tekrar krem uygulamadan önce cilt su ile temizlenmelidir.

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

Antiseptik direnci nedir?

Mikroorganizmaların değişik koşullara adapte olma yeteneği çok yüksektir. Mesela antiseptik solüsyonun içinde uzun süre kalan mikroorganizmalar direnç geliştirebilirler. Ayrıca antiseptiğin yeterli dozda ve doğru şekilde kullanılmaması da bu direnci arttırabilir.

Antiseptiklerin yan etkileri ve zararları

Alkollü antiseptikler deride absorbe olurlar. Bu sebeple yanlış kullanımında deri yüzeyinde, göz yüzeyinde, üst solunum yollarında ve soluk borusunda tahribata sebep olabilirler. Baticon nadir de olsa yanlış kullanıldığında ya da alerjik reaksiyon gelişirse ciddi deri tahribatlarına, yanıklara, öksürüğe ve baş dönmesine sebep olabilir.

kaynağı değiştir]
Epidural kateterin kullanılmasından önce cilde tentürdiyot uygulanmıştır.

Cildin yara dezenfeksiyonunda ve tedavisinde, ameliyat sahasının hazırlanmasında, jinekolojik muayene ve doğum sırasında, ürolojide, mesane yıkanmasında, genel cerrahide intraoperatif periton yıkanmasında, biyopsi, ponksiyon, enjeksiyon ve kan alma işlemlerinde, yara tedavisinde, mukoza dezenfeksiyonunda, ağızdaki aft tedavisinde, yanık tedavisinde, pyoderma, mikotik ve bakterilere ait enfeksiyonlarda, superenfekte dermatozlarda, göğüs ve kalp cerrahisinde mediastinid tedavisinde, ortopedide osteomyelit lokal enfeksiyonun tedavisinde ve fistüllerde, alçı yerinin hazırlanmasında ve cerrahi el dezenfeksiyonunda kullanılır. Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (örneğin ilk yardım çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren "Po­li­vi­nil­pi­ro­li­do­n iyot" isimli madde kullanılmaktadır.

Kullanılmaması gereken durumlar[değiştir
ReklamlarYeni Ümit Moda Akademisi

Batikon çeşitli cilt yaralarını ve enfeksiyonlarını temizleyen bir antiseptik solüsyondur. Hastanelerde ve sağlık merkezlerinde sıkça kullanılan Batikon nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, ne işe yarar, muadili nedir, fiyatları nedir, özellikleri nelerdir, cilt üzerinde hangi etkileri vardır gibi soruların cevaplarını sizler için yazdık.

UYARI! İlaç Satışı İnternet Sitelerinden Yapılamaz. İlaçlar Sadece Eczanede Satılır.

Batikon Nedir?

Batikon antiseptik solüsyon, küçük sıyrıklar ve kesikler durumunda meydana gelebilecek olan olası enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için uygulanır. Enfeksiyonlara yol açan bakterileri öldürür ve vücuttan temizler.

Reklamlar

Akut ve kronik vajinal enfeksiyonların tedavisi, örneğin vajinit ve vulvo-vajinit, karışık enfeksiyonlar ve gardnerella vaginalis&#;e bağlı oluşabilecek enfeksiyonlar, candida albicans kaynaklı mantar enfeksiyonları, trikomonal enfeksiyonlar ve jinekolojik ameliyatları öncesi ve sonrası dezenfeksiyonu için uygulanan bir üründür.

Batikon

Batikon Fiyatı

Bu antiseptik solüsyonun fiyatı 10 lira ile 85 lira arasında farklılık gösterir.

Batikon İçeriği

Bu solüsyonun etken maddesi olivinil pirolidon-iyot adlı bir maddedir. Yardımcı maddeler olarak ise Etil alkol (CAS ) %8, % Gliserin, % Mentol,% Sodyum hidroksit, % Sodyum asit fosfat, %79 Deiyonize su içerir.

Batikon Muadili

Isosol merhem ve Iyoderm topikal solüsyon bu antiseptik solüsyon olan ürünün muadilleridir.

Reklamlar

Batikon

Batikon Ne İşe Yarar?

Cilt için antiseptik bir kalkan oluşturan Batticon özelliği, iyotun derhal geniş antiseptik etki başlatmasına, uzun süre aktivite sağlamasına ve hastanın bölgesine oldukça dengeli bir antisepsi uygulamasına yardımcı olur. Ayrıca, yüksek iyot konsantrasyonlu preparatlara kıyasla daha az yan etki gösterir. Etkili bakterisid, virüsid, fungisid ve protozoiddir. Suda çözünürlüğü sayesinde yıkama ile uygulama alanından kolayca temizlenir.

Deride leke bırakmaz. Mukoza ve açık yaralara ek olarak iltihaplı cilt, kanama ve ciddi yaraların tedavisinde güvenlidir. Bu antiseptik solüsyon küçük yaralar, kesikler, yanıklar, sıyrıklar, süper dermatoz, dekübit, ülsera cruris ve varisli ülseroza gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.

Batikon Faydaları

Bu antiseptik solüsyon genel olarak yaralar, yanıklar, cilt kesikleri ve sıyrıkları, cilt enfeksiyonları ve süper dermatoz, dekübit, ülsera cruris, varisli ülseroza tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca bu antiseptik solüsyon vajina ameliyatından önce ve sonra, bölgenin dezenfekte edilmesi amacı ile kullanılır.

Batikon

Batikon Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

  • Bu antiseptik solüsyonu göz, dudaklar, kulaklar ve burun içi bölgesi ile temas ettirmeyin. Sadece harici kullanım içindir. Bu antiseptik solüsyonu yanlışlıkla içme durumunda akut zehirlenmeye neden olur. Akut zehirlenme durumunda, gastrik lavaj, nişasta-su karışımı veya yüzde 1 sodyum tiyosülfat çözeltisi ile sürdürülmelidir.
  • Hastalar, yeni doğan bebekler, üç aylık gebe ve yüksek kalp yetmezliği olan kişilerde bu antiseptik solüsyonu dikkatli kullanmalısınız.
  • Böbrek yetmezliği olan kişiler bu antiseptik solüsyonu cilde uygularken daha fazla dikkat etmelidir. Bu antiseptik solüsyon ile aynı anda lityum terapisi olan hastalar sürekli bu ilacı kullanmaktan kaçınmalıdır.
  • Kullanmadan önce prospektüsü dikkatle okuyun.
  • Başka bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışın.
  • Son kullanma tarihi etiket üzerindedir. Son kullanma tarihinden sonra bu antiseptik solüsyonu kullanmayın.

Batikon Antiseptik Kullanımı Nasıldır?

Doktorların başka bir tavsiyesi yoksa, hastalara eşit zaman dilimleri için günde birkaç kez cilde haricen uygulanır.

Batikon Ne Kadar?

Bu ürünün güncel eczane satış fiyatı 10 lira ile 85 lira arasında değişir.

Batikon Krem Yan Etkileri

İyotlara karşı hassas olan geçici alerjiye neden olabilir. Bu antiseptik solüsyon iyottan daha az tahriş edici olsa da, cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bu antiseptik solüsyonun geniş yaralar ve ciddi yanıklar üzerinde uygulanması, metabolik asidoz, hipernatremi, böbrek fonksiyon bozukluğu gibi sistemik yan etkilere neden olabilir. Beklenmedik bir etki oluşursa doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Begonya Instagram: begonyakadin

Reklamlar

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır