kadrolu usta öğretici yönetmeliği / Usta Öğreticilerin Mesai Saati Konusunda Son Noktayı Danıştay Koydu! - seafoodplus.info

Kadrolu Usta Öğretici Yönetmeliği

kadrolu usta öğretici yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME KURUMLARI

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 11/4/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç), (d), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ç) Hamile öğretmenlere, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden bir yıllık sürenin sonuna kadar istememesi hâlinde nöbet görevi verilmez.

d) Nöbet görevi, ilk dersten 15 dakika önce başlar, son ders bitiminden 15 dakika sonra biter. Okul öncesi eğitim uygulaması bulunan kurumlarda nöbet görevi ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

e) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.

f) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.”

“g) Nöbet görevinde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülür, kararlaştırılır ve kurum müdürünün onayından sonra öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.

ğ) Özel eğitim kurslarında görev yapan özel eğitim öğretmenleri nöbet görevini Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yerine getirirler.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin yedinci fıkrası, dokuzuncu fıkrasının (a) ve (c) bentleri ile on üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dokuzuncu fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Ücretli usta öğretici başvuruları her yıl ağustos ayı içerisinde millî eğitim müdürlükleri ve kurum müdürlüklerinin internet sitesi ve ilan panolarında Ek-1’deki ilan örneği ile en az 15 gün süreli duyuru yapılarak başvuru takvimine göre alınır. Başvurular, doğrudan kurum müdürlüklerine veya e-Yaygın sistemi üzerinden yapılır.”

“a) Görev verilecek ücretli usta öğreticiler, Ek-2’deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir. Başvuru sonuçları eylül ayının 15’ine kadar ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.”

“c) Yeni kurs talebi olması hâlinde, sıralamada bulunan ücretli usta öğreticilerden görevlendirme yapılır. Sıralamada yeterli ücretli usta öğretici bulunmaması durumunda, kursun açılmasından 7 gün önce duyuru yapılması şartıyla komisyonca gerekli iş ve işlemler tekrarlanarak e-Yaygın sistemi üzerinden sıralama yapılır.”

“(13) Üçüncü ve dördüncü fıkrada sayılanlarla ihtiyacın karşılanamaması durumunda emekli kişiler, Ek-2’deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre sıralanarak usta öğretici olarak görevlendirilir.”

“(15) Üçüncü fıkranın (a) bendi kapsamında yapılacak görevlendirmelerde öncelik sırası, sırasıyla alanında eğitim seviyesi ve hizmet puanına göre belirlenir. Aynı fıkranın (b) ve (c) bendi kapsamında yapılacak görevlendirmelerde öncelik sırası, Ek-2’deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “iptal edilir.” ibaresi “iptal edilir ve bu durum e-Yaygın sistemine işlenir.” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(7) Mücbir sebepler haricinde kurs onayından sonra göreve başlamayanlar ile verilen görevi bırakanlar için bir yıl süreyle kurslarda görevlendirilmez ve bu durum e-Yaygın Sistemine işlenir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “gençlik hizmetleri ve spor il müdürü” ibaresi “gençlik ve spor il müdürü” olarak, üçüncü fıkrasında yer alan “yılda en az iki defa vali tarafından belirlenen tarihlerde” ibaresi “her yıl ağustos ayı içerisinde” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “yılda en az iki defa” ibaresi “her yıl temmuz ayı içerisinde” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkranın (b) bendi yürürlükten kaldırılmış ve altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Kurs süresinin 1/5 oranını geçmemek şartıyla kurs başlama tarihinden itibaren 10 uncu günün sonunda sona erer.”

“(6) Kişiler başarı değerlendirmesi yapılmayan kurslara bir defa katılabilirler. Ancak başarı değerlendirmesi yapılan kurslarda başarısız olanlar aynı kursa en fazla bir defa daha katılabilirler. Zorunlu durumlarda Bakanlıkça belirlenen kurslarda bu şartlar aranmaz.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (g) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(6) İl ve ilçedeki ihtiyaçlar değerlendirilerek zorunlu durumlarda her bir kurs için ayrı ayrı mülki idare amiri onayı alınarak 7 kişilik gruba kurs açılabilir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilkokul” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kurslar, birey ve toplumun eğitim düzeyi ve öğrenme ihtiyaçları doğrultusunda yaygın eğitim kurs programlarına uygun olarak açılır. Kurs türleri mesleki ve teknik kurslar ile genel kurslar olarak sınıflandırılır.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin ikinci ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Özel, resmî kurum/kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak il/ilçe genelinde düzenlenecek faaliyetler için Genel Müdürlük görüşü alınarak, mülkî idare amirinin onayı ile millî eğitim müdürlüğünce, ülke genelinde diğer Bakanlık ve ilgili kurum veya kuruluşlar arasındaki faaliyetler için Genel Müdürlük veya Bakanlıkça iş birliği belgesi düzenlenir. Açık Öğretim Okulları ile Olgunlaşma Enstitülerinin iş birliği faaliyetleri Genel Müdürlükçe yürütülür.”

“(11) Resmî kurum/kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerdeki eğitim giderlerinin hangi tarafça nasıl karşılanacağı ve eğitici görevlendirme usul ve esasları iş birliği belgesinde açıkça belirtilir.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Özel eğitim ihtiyacı olan bireyleri mesleki, teknik, sosyal ve kültürel alanda bilgi ve beceri sahibi yapmak, onları hayata kazandırmak, üretken bireyler hâline getirmek amacıyla açılacak kurslar, ihtiyaç hâlinde Bakanlık Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlarla iş birliği yapılarak da açılabilir.

b) Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için özel sınıf ve gruplar oluşturulabileceği gibi kaynaştırma/bütünleştirme yolu ile diğer kurslardan da faydalanmaları sağlanabilir.”

“ç) Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için açılacak her bir kursta bir alan öğretmeni/usta öğretici ile birlikte bir özel eğitim öğretmeninin görevlendirilmesi esastır. Alan öğretmeni/usta öğreticilerin ek ders ücreti karşılığı özel eğitim alanında çalışma yeterliliğine sahip olması durumunda ise ayrıca özel eğitim öğretmeni görevlendirilmez.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Örgün veya açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara yönelik halk eğitimi merkezlerinde açılan destekleme ve yetiştirme kursları, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yürütülür.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Olgunlaşma enstitülerinin öğrencisi/kursiyeri bulunmayan araştırma, tasarım ve üretim ve tanıtım ve pazarlama bölümlerinde görevli öğretmenlerin çalışma süreleri bir iş saati 60 dakika olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 67 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Haftalık ders dağıtım çizelgesi düzenlenirken dersler, özellikleri dikkate alınarak blok veya haftanın belirli günlerinde işlenecek şekilde planlanır. Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi bulunanlar ile süt izni kullananların ders programı gün ve saatleri kurumun genel işleyişini bozmayacak şekilde, ilgili öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak hazırlanır.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 68 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “derse girmeden önce ders” ibaresi “aylık” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kurumlarda bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.”

“(3) Kurslar, günlük 2 saatten az, 8 saatten çok olmamak üzere saat – saatleri arasında planlanır.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 83 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddenin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“b) Ulusal ve yerel düzeyde özel ve resmî kurum ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği hâlinde düzenlenen kursları tamamlayanlara Ek-7’deki Kurs Bitirme Belgesi ile Ek’deki Katılım Belgesi,”

“(2) Kurs bitirme belgelerinin iş ve işlemleri e-Yaygın sistemi üzerinden tamamlanır. Belgeler kursiyerlere e-Devlet üzerinden de verilebilir.

(3) Birinci fıkranın (b) bendinde belirtilen Ek-7’deki Kurs Bitirme Belgesi ile Ek’deki Katılım Belgesindeki logolar ve imza kısımları iş birliği protokolüne göre düzenlenebilir.”

“d) Olgunlaşma enstitülerinin mesleki ve teknik ortaöğretim denklik programını bitirenlere Ek’deki Olgunlaşma Enstitüsü Bitirme Belgesi,”

MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin 84 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bilgi ve belgelerden” ibaresinden sonra gelmek üzere “belge defteri, not listesi ile” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2, Ek-6, Ek-7, Ek-8 ve Ek-9 ekteki şekilde değiştirilmiş, Yönetmeliğe ekteki Ek ve Ek eklenmiştir.

MADDE 20 – Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesi ile 19 uncu maddesi ile değiştirilen Ek-2 1/8/ tarihinde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 21 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

11/4/

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

28/5/

Ekleri için tıklayınız

Usta öğreticilerin mesai saati konusunda son noktayı Danıştay koydu!

Danıştay Onikinci Dairesince sayılı Kanun'a tabi memur statüsünde genel idare hizmetleri sınıfında çalışan kadrolu usta öğreticilerin haftada 40 saat, ilgili mevzuatı doğrultusunda müdür tarafından düzenlenecek esaslara uygun olarak görev yapacağına ilişkin düzenlemesinde üst hukuk normları ile kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacılar ise, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da haftalık ilk 15 saati maaş karşılığı, sonraki 15 saati ek ders ücreti ödenmesi karşılığı olmak üzere 30 saatin üzerinde hiçbir şekilde görev verilemeyeceğinin kurala bağlandığı, ancak dava konusu işlemle kadrolu usta öğreticilere haftada 40 saat ders görevi verildiği, bu durumun Anayasa'da memurlar ve diğer kamu görevlilerinin özlük işlerinin kanunla düzenleneceği kuralına ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürmüştür.

Danıştay İDDK bu kararı onamıştır.

T.C.

DANIŞTAY

İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU

Esas No: /

Karar No: /

Karar tarihi:

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : Sendikası ( -SEN)

VEKİLİ: Av.

KARŞI TARAF (DAVALI) : Bakanlığı

VEKİLİ :

İSTEMİN KONUSU:

Danıştay Onikinci Dairesinin 24/09/ tarih ve E/, K/ sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem:

13/05/ tarihli Bakanlık onayı ile yürürlüğe giren Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge'nin 8. maddesinin 1. fıkrasında yer alan, "Kadrolu usta öğreticiler, genel idare hizmetleri sınıfında haftada 40 saat, ilgili mevzuatı doğrultusunda müdür tarafından düzenlenecek esaslara uygun olarak görev yapar." şeklindeki düzenlemenin iptali istenilmiştir.

Daire kararının özeti:

Danıştay Onikinci Dairesinin 24/09/ tarih ve E/, K/ sayılı kararıyla;

sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi genel idare hizmetleri sınıfında memur satatüsünde çalışan kadrolu usta öğreticilerin çalışma saatlerinin anılan Kanun'a tabi olacağı hususunda bir duraksama bulunmadığı, bu Kanun'da memurların haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde de bu kurala uygun olarak haftalık çalışma süresinin en fazla 40 saat olacağının belirtildiği, anılan Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan dava konusu Yönerge'de de kadrolu usta öğreticilerin genel idare hizmetleri sınıfında haftada 40 saat görev yapacağı düzenlemesi getirildiği,

Bu durumda sayılı Kanun'a tabi memur statüsünde genel idare hizmetleri sınıfında çalışan kadrolu usta öğreticilerin haftada 40 saat, ilgili mevzuatı doğrultusunda müdür tarafından düzenlenecek esaslara uygun olarak görev yapacağına ilişkin düzenlemesinde üst hukuk normları ile kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:

Davacı tarafından, kadrolu usta öğreticilerin, alanlarına ait öğretmen ile birlikte ya da çoğunlukla bağımsız ders vermek suretiyle Halk Eğitim Merkezlerinde ve Akşam Sanat Okullarında görev yaptığı, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile ".mevzuata göre atanan kadrolu usta öğreticiler bir öğretmen gözetiminde derse girdiklerinde aynı branştaki öğretmenlerin aylık karşılığı okutmakla yükümlü oldukları ders saati kadar ders okuturlar. Bunlara öğretmen gereksinimi karşılanamadığından bağımsız olarak ders okuttuklarında aynı branştaki öğretmenlerin aylık ve ek ders karşılığı okutmakla yükümlü oldukları ders saati kadar ders görevi verilebilir." hükmünün yer aldığı, Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'da haftalık ilk 15 saati maaş karşılığı, sonraki 15 saati ek ders ücreti ödenmesi karşılığı olmak üzere 30 saatin üzerinde hiçbir şekilde görev verilemeyeceğinin kurala bağlandığı, ancak dava konusu işlemle kadrolu usta öğreticilere haftada 40 saat ders görevi verildiği, bu durumun Anayasa'da memurlar ve diğer kamu görevlilerinin özlük işlerinin kanunla düzenleneceği kuralına ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI:

Davalı idare tarafından, Danıştay Onikinci Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİNİN DÜŞÜNCESİ:

Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun maddesinde yer alan;

"a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,

b) Hukuka aykırı karar verilmesi,

c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı halinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacının temyiz isteminin reddine,

seafoodplus.infoın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin Danıştay Onikinci Dairesinin temyize konu 24/09/ tarih ve E/, K/ sayılı kararının ONANMASINA,

3. Kesin olarak, 10/03/ tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

KARŞI OY

X- 24/06/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 8., 9. ve maddeleri, 03/07/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği, 21/05/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nin , ve maddeleri, 17/04/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nin maddesi ile 03/11/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Isıtma ve Buhar Tesislerinin Yakıt Tüketiminde Ekonomi Sağlanması ve Hava Kirliliğinin Azaltılması Yönetmeliği'nin 6. maddesine dayanılarak hazırlanan, Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge'nin 1. maddesinde, bu Yönerge'nin amacının, Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı halk eğitimi merkezlerinde yürütülen eğitim, öğretim, bireysel öğrenme ve yöneticiler dışındaki personelin görev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildikten sonra, iptali istenen 8. maddesinin birinci fıkrasında, "Kadrolu usta öğreticiler, genel idare hizmetleri sınıfında haftada 40 saat, ilgili mevzuatı doğrultusunda müdür tarafından düzenlenecek esaslara uygun olarak görev yapar." hükmüne yer verilmiştir.

Amacı, kapsamı ve düzenleme alanına yukarıda yer verilen dava konusu Yönerge'nin hukuka uygun olup olmadığının, öncelikle idarenin düzenleme yetkisi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Uyuşmazlığın çözümü için, genel olarak, idarenin düzenleme yetkisinin kapsamı ve bu bağlamda idarenin özerk ve türev düzenleme yetkisi üzerinde durulmalıdır. Anayasa'nın işlem tarihinde yürürlülükte bulunan maddesinde "Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler. Hangi yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanacağı kanunda belirtilir." hükmü, idarenin özerk ve türev düzenleme yetkisinin Anayasal dayanağını oluşturmaktadır.

İdarenin düzenleme yetkisinin aslında ikincil, türev nitelikte olduğu hususunda bugün için bir duraksama bulunmamaktadır. Anayasa'ya göre, idarenin, düzenleme yetkisini yasalar çerçevesinde ve yasalara uygun olarak kullanması gereklidir. Yasanın öngördüğü düzenleme yetkisinin yine yasada belirtildiği gibi kullanılması, yasa hükmü bir konunun yönetmelikle düzenlenmesini öngörüyorsa düzenlemenin yönetmelikle yapılması zorunludur.

Bu açıklamalar ışığında uyuşmazlığa bakıldığında, davalı idarenin dava konusu alandaki düzenleme yetkisinin ve bu yetkinin hukuka uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının irdelenmesi gerekmektedir.

sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun "Uzman ve usta öğreticiler" başlıklı maddesinde, "Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ve hizmetiçi yetiştirme kurs, seminer ve konferanslarında uzman ve usta öğreticiler de geçici veya sürekli olarak görevlendirilebilir. Öğretim tür ve seviyelerine göre uzman ve usta öğreticilerin seçimlerinde aranacak şartlar, görev ve yetkileri, yönetmelikle tespit edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Öte yandan, sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanunda, Başbakanlık (Cumhurbaşkanlığı), bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin; işbirliğine, yetki ve görev alanlarına ait hükümleri düzenleyen, kamu personeline ait genel hükümleri kapsayan ve kamuyu ilgilendiren yönetmeliklerin Resmi Gazete'de yayımlanacağı öngörülmüştür.

Değinilen Yasa hükümlerinin birlikte incelenip, değerlendirilmesinden; davalı idarenin, örgüt ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan uzman ve usta öğreticilerin seçimlerinde aranacak şartlar, görevleri, çalışma usul ve esasları ile ilgili diğer konuları yönetmelikle düzenlemesi gerekmektedir.

Nitekim, sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na dayanılarak hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği" 21/05/ tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş olmasına karşın, kadrolu usta öğreticilerin çalışma usul ve esasları düzenlenmeyerek, değinilen Yönetmeliğin maddesi gereğince bu konunun yönerge ile düzenlenmesi yoluna gidilmiştir.

Bu durumda; amacı, kapsamı ve düzenleme alanı göz önünde bulundurulduğunda davalı idarenin bu konudaki düzenleme yetkisini, sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun maddesi gereğince, yönetmelik çıkarmak (veya mevcut yönetmelikte değişiklik yapmak) suretiyle kullanması ve bu yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlaması gerekirken, yönerge şeklinde düzenleme yapmasında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenle, davacının temyiz isteminin kabulü ile Daire kararının bozulması gerektiği oyuyla, karara katılmıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir