her doğal sayı bir rasyonel sayı mıdır / Her Tam Sayı Bir Rasyonel Sayı Mıdır? | Soru-cevap - Webders.net

Her Doğal Sayı Bir Rasyonel Sayı Mıdır

her doğal sayı bir rasyonel sayı mıdır

Kesir mi? Rasyonel Sayı mı?

  • Doç. Dr. Tolga Kabaca

Updated: Oct 4, 2019

kesirler

Kesir ile rasyonel sayı arasında ne fark/ilişki vardır?”, “Her kesir bir rasyonel sayı mıdır?”, “Her rasyonel sayı bir kesir midir?” gibi sorulara sıklıkla “pay ve payda aralarında asal olduğunda rasyonel sayı, asal olmadığında kesir denir”, “rasyonel sayı negatif olabilir ama kesir negatif olamaz” gibi cevaplar verildiğini duyuyorum. Bu cevapların “masum” da olsa keskin bir değerlendirme ile “yanlış” olduğunu ve doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiğini matematiksel tanımlar ışığında açıklamaya çalışacağım. Bunu yaparken bir miktar matematiğin doğasından da bahsedecek ve tabii ki matematik eğitimi ile ilişkilendireceğim.


Yukarıda “yanlış” olarak değerlendirdiğim iki cevabın birbiri ile nasıl çeliştiğini inceleyerek başlayalım. Bir an için “pay ve paydanın aralarında asal olduğu duruma rasyonel sayı, olmadığı duruma kesir dendiği” ve “kesirlerin negatif olamayacağı ama rasyonel sayıların negatif olabileceği” düşüncelerinin doğru olduğunu varsayalım. Buna göre -6/4 için ne diyeceksiniz? Kesir olamaz çünkü kesirler negatif olamıyordu. Rasyonel sayı da olamaz çünkü pay ve payda aralarında asal değil.


Sorun sanırım matematiğin doğal gelişim sürecine yeterince itibar etmemekten kaynaklanıyor. Matematiksel kavramlar çoğunlukla bir ihtiyaç ve bir bağlam etrafında şekillenerek yeşermeye başlıyor. Rasyonel sayılar da sayıların ölçme rolünde kullanılması ile tarih sahnesine çıkmaya başlıyor (detaylar için Rasyonel Olmayan Ölçüler başlıklı yazıma göz atabilirsiniz).


Tabii, henüz negatif sayılara itibar edilmediği için rasyonel sayıların en önemli temsillerinden olan parça-bütün ilişkisinin rolü ön planda. Bir bütünü k parçaya ayırıp m parçasını alma fikri ilk olarak “kesir” diye isimlendirdiğimiz kavram ile tanışmamızı sağlıyor. Kesir Arapça bir kelime ve “parçalamak”, “küçültmek” gibi anlamları var. Tarihsel gelişimi uzatmadan konumuza dönmeye çalışacağım.


Matematiğin doğasında soyutlama var. Bir kavram bahsettiğimiz gibi sebeplerle yeşerse de matematikçiler kavramı bağlamından sıyırıp soyut bir şekilde tanımlama gayreti içinde oluyorlar. Bu sayede kavram en işlevsel halini alıyor. Tarih sahnesine çıkış sebebinden daha farklı uygulama alanları da bulabiliyor. Kesir ve rasyonel sayı kavramları için de benzer bir süreç söz konusu. 11. yüzyılda Ömer Hayyam kesiri “iki sayının birbirine bölümü” olarak tanımlıyor. Dikkat ederseniz parça, bütün vs ifadeleri kullanılmıyor.


Bu şekilde tanımlama çabası matematikçilerin önemli bir refleksi. Bildiğiniz gibi günümüzde matematik aksiyomatik bir sistem olarak kurgulanmış, yani kitabı yazılmış durumda. Aksiyomatik sistem de “birbirleri ile çelişmeyen tanımlar, tanımsız terimler, önermeler topluluğu” olarak tanımlanabilir. Tabii ki bir aksiyomatik sistem birileri tarafından rüyada görerek kurgulanmıyor. Kendisinden önceki tüm bilgi ve uygulamalarla çelişmemesi gerekiyor.


Ancak bu sayede kabul görür hale geliyor ve Galileo tarafından “kainatın dili” olarak tanımlanan matematik kitabı zamanla şekilleniyor.

Biz, özellikle ortaokul ve öncesi çağdaki öğrencilere, literatüre “okul matematiği” diye geçmiş bir matematik anlatıyoruz. Okul matematiği de kavramların çoğunlukla bağlam çevresinde şekillendirildiği çağların matematiği. Zira, aynen matematiğin doğal gelişimindeki gibi acemi bir zihin ancak bu şekilde matematiksel kavramları kabullenebiliyor. Ama çok dikkatli olmamız gereken bir nokta var ki,  o da “bu çağlardaki öğrencilere ileride öğrenecekleri ile çelişen bilgiler vermemek”. En azından, öğretmenlerin bu konuda hassas ve bilgece davranması önemli.


Kesir ve rasyonel sayı kavramlarını ortaokul öğrencilerine tanıtma yaklaşımlarında sorun yok, sorun bu konuda hassas davranmayan öğretmenlerin kişisel yorumları ile (belki bu çağlarda zararsız) gelecek için hatalı mesajlar vermelerinde yatıyor. Ben kesir ve rasyonel sayı kavramlarının formal ve bağlamdan sıyrılmış tanımlarını, kişisel önerilerimle ilişkilendirerek verip gerisini matematik öğretmede hassas ve bilge öğretmenlere bırakacağım.


Kesir, a ve b birer tam sayı ve b sıfırdan farklı olmak üzere (a, b) sıralı ikililerinden oluşan bir kümenin her bir elemanına verilen isimdir ve bu sıralı ikililer a/b şeklinde de gösterilir.


Bu tanıma göre ½, -3/4, 6/7, 12/4 gibi yazılacak tüm ifadeler birer kesirdir. Ömer Hayyam’ın 11. Yüzyılda yaptığı tanım büyük ölçüde korunmuş dikkat ederseniz. İşin içine sadece “sıralı ikili” kavramı girmiş.


Kesirlerden oluşan küme üzerinde “(a, b) denktir (c, d) ancak ve ancak a.d = b.c” şeklinde tanımlanan bağıntı bir denklik bağıntısıdır ve bu denklik bağıntısına göre elde edilecek her bir denklik sınıfına rasyonel sayı denir.


Yani rasyonel sayı bir denklik sınıfıdır. Kesir bir rasyonel sayı olmadığı gibi, rasyonel sayı da bir kesir değildir. Her bir denklik sınıfından alınan birer temsilci ile temsilciler sınıfı oluşturabiliriz. Bu temsilciler sınıfına rasyonel sayılar kümesi diyebilirsiniz.


Örneğin, {1/2, 2/4, 6/12, 9/18, . . . } ve {-2/3, -4/6, -10/15, . . .} birbirlerine denk olan kesirlerden oluşmuş iki ayrı denklik sınıfıdır. Bu sınıflara rasyonel sayı denir. Buna benzer şekilde farklı denklik sınıflarından birer temsilci seçmek istediğinizde, aynı denklik sınıfından iki eleman seçmemek şartı ile istediğinizi seçebilirsiniz. Bu seçimde pay ve paydası aralarında asal olanı tercih etmek önerilir.


Görüldüğü gibi, aslında iki farklı türde kavramı kıyaslamaya çalışmaktan dolayı bir çıkmaza giriliyor. Tabii ki öğrencilerimiz karşısında “denklik sınıfı” gibi kavramları kullanacak değiliz. Sadece parça-bütün ilişkisi ile kesir kavramı tanıştırıldığında tabii ki negatif kesirlerden bahsedemiyoruz. Ama rahat olun! Matematik tarihinde de böyle olmuştur. Negatif sayıların varlığı uzun süre tartışma konusu olmuş ve bunu “saçma” diye yorumlayan matematikçiler olmuştur. Kesirlerin bir de sayı temsili olduğunu ve bunları sayı doğrusu üzerinde gösterebildiğimizi anlatacağımız aşama geldiğinde negatifleri de işaretleyip {1/2, 2/4, 6/12, 9/18, . . . } veya {-2/3, -4/6, -10/15, . . .} gibi birbirine denk olan kesirlerin sayı doğrusu üzerinde aynı sayıyı temsil ettiğini ve buna da rasyonel sayı dendiğini, bu rasyonel sayının payı ve paydası aralarında asal olan kesir ile temsil etmenin iyi bir seçim olduğunu söylemeyi öneriyorum.

Sayıları Sınıflandıralım Tekrar

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *.kastatic.org ve *.kasandbox.org adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Tam sayıları, rasyonel sayıları ve irrasyonel sayıları bir daha gözden geçirin. Sonra da, hangi sayının tam sayı, rasyonel sayı ya da irrasyonel sayı olduğunu belirleme alıştırmaları yapın. 
Dog˘​al sayılarstart color #1fab54, start text, D, o, g, with, \u, on top, a, l, space, s, a, y, ı, l, a, r, end text, end color #1fab54, bir kesirle veya ondalık sayıyla ifade edilmesi gerekmeyen sayılardır. Ayrıca, doğal sayılar negatif olamaz. Başka şekilde ifade edersek, doğal sayılar sayma sayıları ve sıfırdır.
4,952,0,734, comma, 952, comma, 0, comma, 73
Tam sayılarstart color #11accd, start text, T, a, m, space, s, a, y, ı, l, a, r, end text, end color #11accd, doğal sayılar ve bunların tersleridir. Dolayısıyla, tam sayılar negatif olabilir.
12,0,−9,−81012, comma, 0, comma, minus, 9, comma, minus, 810
Rasyonel sayılarstart color #7854ab, start text, R, a, s, y, o, n, e, l, space, s, a, y, ı, l, a, r, end text, end color #7854ab iki tam sayının oranı olarak yazılabilen sayılardır.
Rasyonel sayılara örnekler:
44,0,12,−518​,36​44, comma, 0, comma, start overline, 12, end overline, comma, minus, start fraction, 18, divided by, 5, end fraction, comma, square root of, 36, end square root
I˙rrasyonel sayılarstart color #ca337c, start text, I, with, \., on top, r, r, a, s, y, o, n, e, l, space, s, a, y, ı, l, a, r, end text, end color #ca337c, iki tam sayının oranı olarak yazılamayan sayılardır.
İrrasyonel sayılara örnekler:
−4π,3​minus, 4, pi, comma, square root of, 3, end square root

Sayı türleri nasıl ilişkilidir?

Aşağıdaki şema, tüm doğal sayıların tam sayı olduğunu ve tüm tam sayıların rasyonel sayı olduğunu gösterir. Rasyonel olmayan sayılara irrasyonel denir.
Sayıları sınıflandırmaya ilişkin daha fazla şey öğrenmek ister misiniz? Bu videoyu izleyin.

Her rasyonel sayı bir doğal sayı mıdır?

Her doğal sayı bir rasyonel sayıdır. Her tam sayı bir rasyonel sayıdır.Nov 15, 2021

0 bölü 3 doğal sayı mı?

Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Negatif değer almazlar. Bazı kaynaklarda "0" doğal sayı olarak alınmaz.

Her rasyonel sayı bir rasyonel sayı mıdır?

Rasyonel sayılar kümesi Q, tam sayılar kümesini yani Z'yi kapsar. Her tam sayı ve doğal sayı, paydalarına 1 yazılabildiği için birer rasyonel sayı kabul edilir. Her kesir bir rasyonel sayıdır. Sıfırdan büyük rasyonel sayılara pozitif rasyonel sayılar, sıfırdan küçük olanlara ise negatif rasyonel sayılar adı verilir.

Hangi sayılar doğal sayı değildir?

Doğal sayılar 0'dan +sonsuza kadar giden sayılar kümesidir. Negatif sayılar doğal sayılar kümesine dahil değildir. Buna göre 1'den 100'e kadar doğal sayıları paylaşalım.

8 4 doğal sayı mıdır?

Doğal Sayılar kümesi “N={0 , 1 , 2 , 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11 ….}” olarak gösterilir. Sıfırdan başlayarak sonsuza kadar giden tam sayılar doğal sayı olarak tanımlanır.

0 çift doğal sayı mıdır?

Sayı sistemlerine göre çift/tek sayılar0, 2, 4, 6 ya da 8 ise o sayı çift sayıdır; 1, 3, 5, 7 ya da 9 ise o sayı tek sayıdır.

0 neden nötr bir sayıdır?

0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.

Her tam sayı bir rasyonel sayıdır doğru mu?

"e" şıkkında ise tam sayıların, üstlerinden biri rasyonel sayılar olduğu için, "Her tam sayı bir rasyonel sayıdır." önermesi de kesinlikle doğru olacaktır. Bu nedenle yanıt "e" şıkkı olacaktır. Dipnot; İrrasyonel sayılar, rasyonel sayıların astı ya da üstü değildir.

Her tam sayı bir rasyonel sayı olarak yazılabilir mi?

2- Doğal Sayılar ve Tam Sayılar: Tam sayıların ve doğal sayıların tümü rasyonel sayı olarak kabul edilir. Çünkü herhangi bir x tamsayısı aslında x/1 şeklinde yazılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir