imei atan telefoncular 2019 / Yurt Dışından Telefon Getirmek ve IMEI Kayıt Ücretleri | Miniyol

Imei Atan Telefoncular 2019

imei atan telefoncular 2019

IMEI’si kopyalanan cihazlarla ilgili bilmeniz gereken her şey

AK Parti Başkanvekili Mehmet Muş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundukları yeni yasa teklifiyle klonlanmış telefonlarla ilgili önemli bir değişikliğe gidileceğini duyurdu. Yeni torba yasaya eklenen teklife göre klonlanmış telefonlar, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. 

Vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip lira yatırmaları halinde cihazları sisteme entegre edilecek. Bu açıklamanın ardından klonlanan diğer bir deyişle IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği) bilgisi değiştirilen cihazlarla ilgili kullanıcıların da kafası karıştı.

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre Meclis’e sunulan kanun teklifinin gerekçesine göre yapılması planlanan değişiklikle, IMEI numaralarının başka cihazlara kopyalanması nedeniyle oluşan kayıtdışı ekonominin ve muhtemel güvenlik açıklarının engellenmesi amaçlanıyor.

7 YILDIR KULLANILMAYAN TELEFONLAR SİSTEM DIŞINA ÇIKARILACAK

Torba kanunun , ve maddelerinde kendine yer bulan bu değişikliğe göre 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgileri (IMEI) kayıtlı olmaktan çıkarılacak. Bu cihazların kullanıcıları başvuru yapmaları halinde cihazlarının IMEI’leri tekrar kayıtlı hale getirilecek. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) kayıtlı olmakla birlikte yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce IMEI’si değiştirilen cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.

Bu cihazların kullanıcıları 1 yıl içinde yasal düzenlemeler çerçevesinde başvuru yaparak, Hazine’ye aktarılacak ve bir defaya mahsus TL tutarındaki kayıt ücretini (klonlanmış IMEI kayıt ücreti) yatırmaları halinde cihazların elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaraları ile eşleştirilerek, kullanılabilecek.

MEVCUT DURUM NASIL?

Türkiye’de halihazırda yürürlükte olan yasal düzenlemeler gereği IMEI’si klonlanan cihazların iletişimi zaten kesiliyor. sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun maddesi uyarınca, IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılıyor ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılıyor.

Konuyla ilgili olarak Bilgi ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi’nde (MCKS) yer alan bilgilendirme ise şöyle: 

“Yurt içinde herhangi bir firmadan satın almış olduğunuz cihazlarınıza ait IMEI numaralarını eşleştirebilmeniz için bir kereliğine cihazı satın almış olduğunuz firma ile irtibata geçmeniz ve T.C kimlik numaranızı ya da yabancı kimlik numaranızı ilgili firmaya ibraz ederek eşleştirme yapmanız gerekmektedir. IMEI numarası değiştirilmiş cihazın kullanıcısı; cihaz ithalat yolu ile alınmış ise ithalatçı veya imalatçı firmaya başvurmalıdır. İlgili firmanın yapmış olduğu ilk eşleştirmeden sonra seafoodplus.info adresi üzerinden başka GSM hattı ile eşleştirme yapılabilmesi mümkündür. Bu türde bir cihazın ithalatçı veya imalatçı firmasına ulaşılamaması halinde, gerçek cihazın kullanıcısına ait abone numarası, adli merciler tarafından tespit edilerek Kuruma bildirilebilir.”

Bu husus, yurt içinde herhangi bir firmadan satın alınan cihazlarda karşılaşılan kopyalanmış IMEI vakalarıyla ilgili. Peki yurt dışından getirilen cihazlar için durum nasıl?

Yine BTK, “Yolcu beraberinde yurt dışından getirilen cihazımın kaydı yapıldıktan sonra elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş (klon) ise bu cihazı nasıl kullanabilirim?” sorusunu şu şekilde yanıtlıyor: “Yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cihazlar kayıt sahibi tarafından e-devlet kapısı seafoodplus.info  alanından tek GSM numarası ile eşleşme işleminin gerçekleştirmesi sonucunda kullanıma açılabilecektir.”

KOPYALANMAMASI İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

IMEI klonlama özellikle yurt içine kaçak yollardan giren cihazların mobil cihaz kimliklerinin, kayıtlı olan (genellikle kullanılmayan, eski) cihazların IMEI numaraları kullanılarak piyasada satılması için kullanılan yasal olmayan bir yöntem. Bu dolandırıcılığa başvuranlar, tüketicilerin ikinci elde satarken veya tamit için güvenilir olmayan bir servise cihazlarını bıraktıklarında da resmi IMEI numalaralarını, kaçak olan telefonlara kopyalanması şeklinde de karşımıza çıkabiliyor.

Dolayısıyla uluslararası bir standart olarak kabul edilen, cihaza özel ve tek olan IMEI numarası, mobil cihazın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını da göstermesi açısından kritik öneme sahip. Kullanıcıların da herhangi bir kopyalanma vakasıyla karşı karşıya kalmamaları için cihazlarının bu numaralarını tıpkı kredi veya banka kartı şifresi gibi saklaması gerekliliğini doğuruyor.

Mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebiliyorsunuz. Bunun için BTK’nın e-devlet üzerinden sunduğu ve seafoodplus.info linkinden ulaşılabilen “IMEI sorgulama” hizmetini kullanabilrisiniz.

’DE MİLYON IMEI KAYIT ALTINA ALINDI

BTK’nın Yılı Faaliyet Raporu’na göre Türkiye’de geçen yıl içinde toplam 14 milyon bin 51 adet cihaza ait 16 milyon bin adet IMEI numarası kayıt altına alındı. 

Bunlardan 12 milyon bin IMEI numarası ithalatçılar tarafından, 2 milyon bin IMEI imalatçılar (yerli üreticiler) tarafından ve bin 89 IMEI numarası ise yurtdışından yolcu beraberinde getirilerek kayıt altına alınan cihazlardan oluştu.

TÜRKİYE’DE YILDA 1 MİLYON IMEI KOPYALANIYOR

Peki klonlanmış IMEI sorunu konusunda sektör ne düşünüyor? Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri iş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’ya sorduk, aldığımız cevap ise şöyle: 

“Klonlanmış, IMEI numarası kopyalanmış cihazlar uzun yıllardır gündemde olan bir konu.  Bu cihazlar uzun yıllardır ülke ekonomimize, mobil iletişim sektörüne ciddi zararlar veriyor. Tahminlerimize göre ülkemizde yaklaşık yılda 1 milyonun üzerinde IMEI numarası kopyalanmakta, bu nedenle devletimiz yılda 3 milyara yakın vergi kaybına uğruyor.”

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi klonlama mağduru olan vatandaşlar zaten mevcut düzenlemelerle e-devlet üzerinden eşleştirme işlemini yapıp, cihazlarını kullanmaya devam edebiliyor. O zaman Meclis’e sunulan bu teklifin yeni olan tarafı ne? MOBİSAD Başkanı’nın Habertürk’e yaptığı açıklamalarla devam edelim.

‘AFFIN ARDINDAN HAVUZ KAPATILACAK’

Turnacı’nın yukarıdaki soruyla verdiği cevap şu: 

“Mevcut durumda IMEI numarası kopyalanan cihazlar bir vatandaşımız tarafından kullanılıyorsa vatandaşımızın telefonunun kapanmasına ve vatandaşlarımızın mağdur olmalarına sebep olmaktadır. Kullanan vatandaşımızın şikayeti üzerine kopyalanan IMEI numarası kapatılıyor. Fakat genelde çok eski IMEI numaraları kopyalandığı ve bu IMEI numaralarını kullanan olmadığı için cihaz kapanmıyor ve kayıt dışılığa hizmet ediliyor.”

MOBİSAD olarak yapılması planlanan değişikliği olumlu karşıladıklarını ifade eden Turnacı, “Yeni düzenlemede belli bir tarihe kadar olan cihazların af kapsamına alınacağı ve TL karşılığında bu cihazların yasal hale geleceğini görüyoruz. Sonrasında ise IMEI havuzu kapatılacak ve IMEI kopyalamak mümkün olmayacak” diyor.

Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

YurtDışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır; Son zamanlarda, yurt dışında satın alınan telefonlar için pasaport kayıt ücretleri hakkında bir güncelleme olmuştur.

Ülkemizde bilinen telefonlar ithal edilmektedir. Yerli bir telefon markamız olmadığı için ithal ettiğimiz bu teknolojik ürünlerin fiyatları bildiğiniz üzere çok yüksek. Son zamanlarda, yurt dışında satın alınan telefonlar için pasaport kayıt ücretlerinde bir güncelleme yapıldı.

30 Mayıs ayı itibariyle, yurtdışından gelen çağrılar için IMEI kayıt süresinin süresi 2 seneden 3 yıla çıkarılmıştır. Türkiye dışından bir telefon aldıysanız, bu değişen şartlarda yapabilirsiniz? Türkiye neye dikkat etmeli? İşte pasaport hakkı, kayıt süresi; harç miktarından

Bilmeniz Gerekenler

YurtDışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır; Bu çok konuşulan düzenleme Resmi Gazete&#;de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmeliğe göre yurt dışından getirilen cep telefonunu kullanma hakkı 2 parçadan 3 yıla çıkarıldı.

Böylece, cihaz kullanıcıları Türkiye&#;de 1 seneden fazla kullanmak mecburiyetinde kalacaklar. Yurt dışından cihaz getiren kullanıcılar bu cihazlar için pasaportlarına kayıt haklarının bulunup, bulunmadığını e-devlet üzerindeki “BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama‘ bölümünden kontrol edebiliyor. Buradan kontrol edebilirsiniz.

Yasada da belirtildiği gibi Türkiye’ye ülke dışından getirilen telefonların, gün içinde kayıt yaptırması gerekiyor. Kayıt yaptırmadan gün kullanabiliyorsunuz. Ancak satın alınan cihazın IMEI kayıt işlemi yapılmadığı taktirde iletişime kapatılıyor.

IMEI kaydı için yurt içerisine girilen belgenin son 3 senede herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmaması gerekiyor. Aynı şekilde, kullanıcının Türkiye&#;ye giriş tarihini düşüren haklar üzerinden gün zaman geçirmesi gerekiyorsa.

   Dönem    Tutar  TL
 
 
 

Pasaportta Kayıt Ettirme tl’den TL’YE Çıkarıldı

E-devlet sistemi üzerinden kayıt IMEI kayıt ücretinin ödenmesini gerektirir. yılı başında TL olan bu tutar, yılı için TL&#;ye yükseltildi. Kullanıcılardan çok fazla tepki çeken bu yüksek rakamlar başka soruları gündeme getirdi, Bu yurtdışından bir telefon getirmek için bir çözüm olacak mı?

İlginizi Çekebilir: Note 8 Ekranda Klavye İzi

Bu şarj olmayacak çünkü pekçok model malarla bile Türkiye&#;de satışların düşük kaldığını düşünüyoruz. Aslında, insanlar bu sayıları vermeye istekli görünüyor. Listelediğimiz fiyatlandırmaya ek olarak, buna ek olarak, yolcu ile beraber getirilen telefonlar için 20 euro bander ücreti tahsil edilir.

Başka bir deyişle, yurt dışından cep telefonu getirecek olanlar, her 3 senede bir cihaz haklarına sahip olduklarını ve bu vergi ve diğer yasal yükümlülüklerin TL&#;ye ulaştığını dikkate almalıdır. Türkiye&#;de telefonu kapatmadan iletişim kurmaları için kayıt yaptıranların da istediği durum giriş-çıkış tarihi pasaportunun son 3 ayında olmadı. Bu durumda, yeni bir telefon satın almak gider havuzunda yüzmek gibidir.

Yurt Dışından Getirilen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır

Bu makale için Google’da en çok aranan kelimeler ; yurt dışından getirilen telefon kaydı () nasıl yapılır , yurt dışından getirilen telefon nasıl kayıt ettirilir , yurt dışından getirilen telefon kayıt işlemleri , yurt dışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır , yurt dışından gelen telefon kayıt işlemleri , yurtdışı getirilen telefon kaydı , yurtdışında getirilen telefon kaydı , yurt dışından getirilen telefon kaydı , yurtdışından getirilen telefon kaydı nasıl yapılır , yurtdışından getirilen cep telefonu kayıt işlemleri.

Yurt Dışından Telefon Getirmek ve IMEI Kayıt Ücretleri

Yurt dışından telefon getirmek gerçekten Türkiye’den daha ucuza mı geliyor? Bu sorunun cevabı güncel düzenlemeleriyle maalesef hayır olabilir. Türkiye&#;nin araç kiralama platformu Miniyol olarak sizler için cevapladık!

    • En Ucuz Cep Telefonu Satan Ülkeler
    • IMEI Nedir?
    • IMEI Nasıl Sorgulanır?
    • Yurt Dışından Telefon Getirenler Nasıl Kayıt Edebilir?
    • Yurtdışı Telefon Kayıt Ücretleri Ne Kadar?
    • Yurt Dışından Telefon Getirmek Yasaklandı mı?
    • Yurt Dışından Kaç Telefon Getirilebilir?
    • Üç Yılda Bir Telefon Getirme Yasasına Uyulmazsa Ne Olur?
    • İkinci Telefonlar Kontrole Tabi
    • Yurt Dışından Getirilen Telefonların Tespiti Nasıl Yapılıyor?
    • Ticaret Bakanlığı’nın Yurt Dışından Telefon Getirmeye Yönelik Açıklaması
    • Akıllı Telefon Hangi Ülkelerde Daha Ucuz?
    • Akıllı Telefon Fiyatları Farklı Ülkelerde Neden Değişiklik Gösterir?
    • Yurt Dışından Telefon Getirmek Her Zaman Kârlı mıdır?
    • IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Olacak?

Günümüzde artan dolar kuru ve artan teknoloji vergileri hepimizin özellikle teknoloji alanındaki masraflarını çoğalttıı. Bir bilgisayar veya telefon almak ise herkes için zorlayıcı bir unsur haline geldi. Bu yüzden yurt dışından vergisiz bir şekilde telefon getirip daha ucuza kullanabileceği düşüncesi insanların aklında belirmeye başlandı. Peki, Yurt dışından telefon getirmek gerçekten Türkiye’den daha ucuza mı geliyor? Bu sorunun cevabı güncel düzenlemeleriyle maalesef hayır olabilir. Ancak yine de çok ucuza satılan ülkelerden fırsat ürünlerini yakalarsanız Türkiye’den daha ucuza telefonunuzu alabilirsiniz.

En Ucuz Cep Telefonu Satan Ülkeler

  • ABD

  • Japonya

  • Tayland

  • Belçika

  • Fransa

  • Hollanda

  • İrlanda

  • Çin

  • İsviçre

IMEI Nedir?

IMEI numarası her bir cihazın kimliğidir ve tüm elektronik cihazlara yapım aşamasında yüklenmektedir. Türkiye’ye yurt dışından telefon getirmek istediğinizde mutlaka IMEI numarasını E-Devlet üzerinden sisteme kaydetmeniz gerekmektedir.

#06# numarasını tuşlayarak telefonunuzun IMEI numarasını tespit edebilirsiniz.

imei kayıt

IMEI Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet'i ziyaret ederek IMEI kayıt işleminizi sorgulayabilirsiniz.

Yurt Dışından Telefon Getirenler Nasıl Kayıt Edebilir?

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanabilmek için kayıt yaptırmak gerekmektedir. Öncelikle bilmeniz gereken en önemli konuların başında bir pasaporta 3 yıl içerisinde bir telefon kaydı yapıldığıdır. Bu süre içerisinde başka bir telefon daha getirmeniz halinde gümrük vergisinden muaf olamıyorsunuz.

Kayıt için yapılması gerekenler;

  • Telefon sahibinin pasaportu gerekli olduğundan telefonu alacak kişi kendi pasaportuna kayıt yaptırmalıdır.

  • Telefon kayıt harcı olan TL’yi bankaların “Harç ve Değerli Kâğıt Bedeli” işlemlerinden yatırmalısınız.

  • E- Devlet üzerinden telefonun kaydını yaptırmalısınız. E-Devlet yok ise Abone kayıt merkezinden kayıt yaptırmalısınız.

telefon kayıt

Yurtdışı Telefon Kayıt Ücretleri Ne Kadar?

Yıllara göre yurtdışı telefon kayıt ücretleri;

  • yılında TL

  •  yılında  TL

  •  yılında ,5 TL

  •  yılında ,5 TL

  •  yılında ,5 TL

  •  yılında ,2 TL

  •  yılında  TL

  •  yılında  TL

  •  yılında ,7 TL

  •  yılında  TL

  • yılında TL

  • yılında TL

cep telefonu

Yurt Dışından Telefon Getirmek Yasaklandı mı?

İnternette dolanan haberlerin aksine yılında yurtdışından telefon getirmek gerekli şart ve koşulları sağladıktan sonra serbesttir. Yani yurt dışından telefon getirmek yasaklanmadı.

Yurt Dışından Kaç Telefon Getirilebilir?

Yeni çıkan yasa ile beraber insanlar, “yurt dışından kaç telefon getirme hakkı var?” diye merak etmeye başladılar. Bu sorunun cevabı ise bir kişi yurt dışından Türkiye’ye üç yılda bir kere telefon getirebilecektir. Bunun kontrolünün sağlanması içinse Gümrük Muhafaza Memurları, sorgulama ekranı aracılığıyla kişilerin en son ne zaman yurt dışından telefon getirdiğini görebilecekler.

Üç Yılda Bir Telefon Getirme Yasasına Uyulmazsa Ne Olur?

Yurt dışından üç yıl içerisinde birden fazla telefon getirdiği tespit edilen kişilere ambar muhafaza makbuzu verilerek getirdiği telefon gümrük ambarında saklanacak. Kişi üç ay içerisinde yurt dışına tekrar çıkması halinde ambarda saklanan telefonu da yanında götürebilecek. Yurt dışına çıkmadığı durumlarda ise telefonu teslim alamayacak.

İkinci Telefonlar Kontrole Tabi

Yurt dışından gelen kişilerin kullandıkları telefon kontrole tabi değil. Fakat kapalı kutuda getirdikleri telefon veya iki telefonla gelmeleri durumunda Gümrük Muhafaza Memurları tarafından telefonları kontrol edilmektedir. Bu uygulama 1 Kasım tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Yurt Dışından Getirilen Telefonların Tespiti Nasıl Yapılıyor?

Yurt dışından gelen kişilerin valizleri x-ray cihazlarından geçirilmektedir. Valizlerinde cep telefonu tespit edilen kişiler muafiyet kontörlü amacıyla ofise alınmaktadır. Burada son 3 yıl içerisinde yurt dışından telefon getirdiği tespit edilen kişilerin telefonları gümrük ambarına alınmaktadır.

Ticaret Bakanlığı’nın Yurt Dışından Telefon Getirmeye Yönelik Açıklaması

Yurt dışından telefon getirmeye yönelik yapılan değişiklikler Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile açıklandı. “30 Mayıs tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre 2 (iki) takvim yılından 3 (üç) takvim yılına çıkarılmış, ayrıca yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı" da eklenmiştir.” açıklaması ile yurt dışından telefon getirme hakkının iki yıldan üç yıla çıkarıldığı belirtilmiştir.

“Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca aktarılan veri ağı ile oluşturulan sorgulama ekranı sayesinde ülkeye girişte, gümrük sahalarımızda görevli Gümrük Muhafaza Memurları tarafından gerekli kontrol ve denetim işlemleri gerçekleştirilecek.” açıklaması ile yurt dışından dönüşlerde Gümrük Muhafaza Memurları tarafından denetimin gerçekleştirileceği belirtilmiştir.

Akıllı Telefon Hangi Ülkelerde Daha Ucuz?

Yurt dışından telefon getirmek isteyen kişilerin tercih edebilecekleri Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Belçika ve İrlanda’dır. Avrupa dışından ise ABD, Kanada, Japonya, Singapur, Avustralya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri tercih edebileceğiniz ülkelerden bazılarıdır.

Akıllı Telefon Fiyatları Farklı Ülkelerde Neden Değişiklik Gösterir?

Telefon fiyatları neden farklı ülkelerde farklı fiyatlara satılmaktadır? Bu sorunun cevabı telefon fiyatlarını belirleyen faktörlerde saklıdır. Akıllı telefonların ülkelere göre değişiklik göstermesini sağlayan faktörler şunlardır:

  • Mal bedeli, sigorta ve navlun (CIF)

  • Vergiler

  • Mali yükümlülükler

  • Dağıtıcıların ve bayilerin kârı

Yurt Dışından Telefon Getirmek Her Zaman Kârlı mıdır?

Yurt dışından telefon getirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey telefonun Türkiye’deki ve getireceğiniz ülkedeki fiyatlarını karşılaştırmak olmalıdır. Yurt dışından getireceğiniz telefonun fiyatına IMEI kayıt ücretini de ekledikten sonra Türkiye’deki satış fiyatından daha uyguna denk geliyorsa yurt dışından telefon getirmek mantıklı bir hareket olabilir.

IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Olacak?

yılında TL olan IMEI kayıt ücreti, yılında %,93 oranında artırılarak TL’ye çıkarılmıştır. IMEI kayıt ücretine yapılan bu zam oranının yeniden değerleme oranı tutarında yapıldığı açıklanmıştır.

Yurt dışından getirilen telefonları yasa dışı olarak liraya kayıt ediyorlar! İşte o y&#;ntem

Haberin Devamı

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların IMEI kaydı ücretinin lira olmasıyla birlikte bazı kişiler yasa dışı yöntemler bularak sıfır telefonları kayıt parası ödemeden kullanılabilir hale getiriyor.

Çok uygun fiyatlara yurt dışından getirilen son model telefonlara, bilgisayar ortamında ya da manuel olarak bazı kodlar uygulanarak eski telefonlardaki IMEI numaraları atılabiliyor.

Eski ancak IMEI’si klonlanmamış telefonlar bu nedenle son günlerde popüler olmaya başladı. Evlerde çekmecelerde bulunan telefonlar birden değer kazanmaya başlayınca ikinci el eşya satılan sitelerde ilanlar arttı.

IMEI’SI SAĞLAM TELEFON UYGUN OLMALI

IMEI atma yöntemini uygulamak için birkaç şartın gerçekleşmesi gerekiyor. IMEI’si yeni telefona kopyalanacak olan cihazın internete giren bir telefon olması gerekiyor. Eski tuşlu ve internete girmeyen telefonların IMEI kodları yeni nesil akıllı telefonlara kopyalanması halinde telefon kullanılamaz hale geliyor.

Haberin Devamı

Piyasada bozulmuş, parça halinde kalan, hatta fiziki olarak bulunmayıp internete girme özelliği olan IMEI numarası bulunan telefonlar liraya temin edilebiliyor. Bu telefonların IMEI’si kullanılarak yurt dışından getirilen telefon aktif hale geliyor.

Böylece kanun maddesinde yer alan yurt dışından getirilen telefonların sadece yolcunun Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına kayıtlı hatlarda çalışma şartı da yasa dışı olarak ortadan kaldırılmış oluyor.

Kopyalanmak için kullanılan telefon ise yedek parça olarak kullanılıyor ya da imha ediliyor.

IMEI ATMA ÜCRETİ LİRA ARASINDA

IMEI kodunu telefon tamiri yapan teknik servise verdiğinizde kısa sürede yeni alınan telefona eski IMEI kopyalanarak kullanıma hazır hale getirebiliyor. Bu işlemin ücreti ise 20 ile lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.

KLONLANMIŞ IMEI’YE SAHİP TELEFONLAR KAPATILACAK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde kayıtlı olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olan cihazlar 4 ay içinde kapatılacak.

Haberin Devamı

Ayrıca son 7 yıl içinde kullanılmayan ve bu nedenle sinyal alınmayan telefonların IMEI kodları sistemden silinecek ve kullanılamayacak. Bu vasıtayla da IMEI klonlanmasının önüne geçilmesi bekleniyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir