kamet getirmek / Kamet Getirmek Nedir? Kamet Nasıl Ve Ne Zaman Getirilir? Kamet Sözleri Ve Türkçe Anlamı

Kamet Getirmek

kamet getirmek

Kamet getirmek nedir? Kamet nasıl getirilir? Kamet ne demek, nasıl okunur?

Genellikle camilerde duymaya alışık olduğumuz kamet getirmek hakkında pek çok sorunun cevabı merak ediliyor. Kamet kelimesinin anlamını, kamet nasıl getirilir? Kamet ne zaman getirilir? sorularının cevaplarını sizler için derledik.

Kamet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu'nda birden çok anlama gelmektedir. Kelime anlamının yanı sıra İslami açıdan da önemli bir anlamı bulunur.

TDK üzerinden bakıldığı zaman kamet kelimesi iki farklı anlama sahiptir:

  • (İnsanda) boy,
  • Camide, cemaatin namaza kalkması adına okunan ezan,

Özellikle ikinci anlamı ile beraber İslami açıdan önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda camide okunan ezan üzerinden bunun kamet anlamına geldiğini çok az kişi bilir.

Kamet, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan benzeri sözlerdir. İster cemaatle, isterse tek başına kılınsın, erkeklerin her farz namazdan önce kâmet getirmeleri sünnettir. Kaza namazlarında da kâmet getirmek sünnettir. Kamet getirmek namazın dışında bir sünnettir, getirildiğinde sevap kazanılır, getirilmediğinde sevaptan mahrum kalınır.

Bu kelime ile beraber türemiş olarak kamet getirmek sözcüğü ise TDK'da, 'Cemaatin namaza kalkması için okunan ezanla beraber namazın kılınması' şeklinde ifade edilebilir.

Kameti artırmak ise Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman, 'Yüksek sesle konuşmak, ortalığı velveleye vermek' anlamları ile temel olarak bilinir. Ancak özellikle İslami açıdan yüksek sesle okunması üzerinden tamir etmek mümkün.

Kamet, Türkçe okunuşu ve Arapça okunuşu;

Kamet getirmek nedir? Kamet nasıl getirilir? Kamet ne demek, nasıl okunur?

Kâmet, farz namazlardan önce getirilir ve kamet getirmek sünnettir.

Camilerde sıklıkla duyduğumuz kamet; cemaatle vaktin namazı kılındıktan sonra, yeni bir cemaat oluştuğunda, aynı vakit namazının, cemaatle veya tek başına kılınması halinde, tekrar ezan ve kâmet okunmasına gerek yoktur. Bunun dışında eğer getirilmedi ise tek veya cemaat halinde kamet, her farz namazı kılınmadan önce okunur.

Beş vaktin farz namazlarında ve Cuma namazının farzında kamet getirilir. Kaza namazında da bu böyledir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez. Kamet erkeklere has bir sünnettir. Kadınlar kamet getirmezler. Kamet cemaatın müstehab olan sünnetlerindendir. Kadınlar ve çocuklar bir arana gelerek namaz kılsalar bile kamet gerekmez. Namazlarından bazısı kazaya kalan namazlarını peşpeşe kılabilir. Bulunduğu yerden ayrılmadığı sürece tek kamet yeterli olur.

Kamet ezana göre daha hızlı okunur. Ezan ile kametin arasının bir miktar ayrılması gerekir. Ezan ile kamet arasında sünnet bulunmayan akşam namazında, ezan okunduktan sonra Fatiha suresini okuyacak kadar beklemek uygun olur.

  • "Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),
  • "Eşhedü en lâ ilâhe İllallah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),
  • "Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),
  • "Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),
  • "Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),
  • "Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere),
  • "Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),
  • "Lâ ilâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

Kâmet, farz namazlardan önce getirilir ve kamet getirmek sünnettir.

Ezan ve kâmet, farz namazların sünnetlerindendir. Farz namazlara çağrı için ezan okumanın dayanağı, Kitap ve Sünnet'tir. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: "Siz namaza çağırdığınız zaman onu alaya alıp eğlence yerine koyuyorlar." (Mâide, 5/58); "Ey îman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman hemen Allah'ın zikrine koşun…" (Cum'a, 62/9) Resûlullah (s.a.s.) da "Namaz vakti geldiğinde içinizden biri ezan okusun." (Buhârî, Ezân 17, 18, 49, Müslim, Mesâcid, ) buyurmuştur.

Namaz, Mekke döneminde farz kılınmakla birlikte, ezan hicretten sonra uygulamaya konulmuştur. Medine'ye hicretten sonra Mescid-i Nebevî'nin inşası tamamlanıp düzenli olarak cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, Hz. Peygamber (s.a.s.) vakitlerin girdiğini duyurmak için ne yapılabileceğini arkadaşlarıyla görüşmüş, o esnada Hz. Peygambere vahiyle ve içlerinde Hz. Ömer ve Abdullah b. Zeyd'in de bulunduğu bazı sahâbîlere rüyalarında bugünkü ezanın şekli öğretilmiştir (Abdürrezzâk, el-Musannef, I, ; Ebû Dâvûd, Merâsîl, s. 81; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 48).

Ezan, İslamın şiârı (sembolü) olup, müekked bir sünnettir. Ezan aracılığıyla halka hem namaz vaktinin girdiği ilan edilmekte, hem de Allah'ın eşsiz büyüklüğü, Hz. Peygamberin (s.a.s.) O'nun kulu ve elçisi olduğu ve namazın kurtuluş yolu olduğu ilan edilmektedir. İmam Muhammed, "Bir belde halkı tümüyle ezanı terk ederlerse onlarla savaşırım." (Kâsânî, Bedâî', I, ) demiştir.

Kâmet ise, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, "hayye ale'l-felâh" cümlesinden sonra, "kad kâmeti's-salât" cümlesi eklenir. Rivayetlere göre kâmet de yukarıda ismi geçen sahabîlere aynı rüyada öğretilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 28).

Namaz vakitlerini görüntülemek için tıklayın

Rüya tabirleri sözlüğü ve rüyaların anlamları için tıklayın.

seafoodplus.info - Gündem

ArapçaNamazTürkEzanDiniGündemGüncelHaberler

Kamet Getirmek Nedir? Kamet Nasıl Ve Ne Zaman Getirilir? Kamet S&#;zleri Ve T&#;rk&#;e Anlamı

Haberin Devamı

Kamet Sözlerinde Tekrar Sayısı

Kamet getirilirken belirlenen tekbir sözleri bir kaç kez tekrar edilerek kamet getirme ibadeti gerçekleşmektedir. Bu konuda rivayetlere göre başta okunan tekbir kısmının 4, diğer kısımların ise 2 şer kez tekrar edilerek kamet getirme ibadeti yapılmalıdır. Yine rivayetlere göre Peygamber efendimizin ezanında ve kametinde cümlelerin çifter çifter okunduğu bilinmektedir.

Kamet Sözleri ve Türkçe Anlamı

Kamet getirirken tekbir ile başlayarak tekrar edilmesi gereken sözler;

"Allâh-ü Ekber" (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah" (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (2 kere),

"Kad Kâmeti's Salâh (2 kere),

"Allâh-ü Ekber" (2 kere),

"Lâ ilâhe İllAllah" (1 kere).

Kamet Sözlerinin sırası ile Türkçe anlamları ise;

Allah en büyüktür.

Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur.

Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir.

Haydi namaza.

Haydi Kurtuluşa.

Namaz Başladı.

Allah en büyüktür.

Allah'tan başka ilah yoktur.

Kamet sözleri, anlamları ve tekrarlarını öğrenerek farz namazlarından önce ibadetinizi kolayca yerine getirebilirsiniz.

Hangi Namazlarda Kamet Getirmek Gerekmez?

Kamet getirmek faz olan namazlar için yapılan bir ibadettir. Erkeklerin yerine getirmesi gereken bir sünnet olan kamet getirmek farz namazlar dışında gerekmez. Bu duruma bayram, cenaze, nafile ve vitir namazlarında kamet getirilmez.

Kamet Sözleri Okunuşu - Namazda Kamet Nasıl Getirilir? - Kamet Anlamı Nedir, Nasıl Okunur?

Farz olan namazlardan önce namazın başlamak üzere olduğunu ifade eden, ezan benzeri sözlerdir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarından önce cemaatle ya da yalnız okunurken kamet getirilmektedir. Kamet getirme sünnet olan ibadetlerden birisidir. Yerine getiren sünnet sevabını alırken, getirmeyen ise bu sevaptan mahrum kalır. Kamet sözleri de birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle namaza yeni başlayanlar kamet sözleri anlamı nedir, nasıl okunur? Kamet hangi namazlardan önce getirilir? Namaz kılarken kamet ne zaman ve nasıl getirilir gibi soruların yanıtını araştırır. Peki, kamet sözleri nedir ve nasıl getirilir?

KAMET SÖZLERİ

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (4 kere),

"Eşhedü en lâ ilâhe İllallah" (Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur) (2 kere),

"Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah" (Şahitlik ederim ki Muhammed Allah'ın elçisidir) (2 kere),

"Hayye ale's-salâh" (Haydi namaza) (2 kere),

"Hayye ale'l-felâh" (Haydi kurtuluşa) (2 kere),

"Kad Kâmeti's Salâh" (Namaz başladı) (2 kere),

"Allâh-ü Ekber" (Allah en büyüktür) (2 kere),

"Lâ ilâhe İllallah" (Allah'tan başka ilâh yoktur) (1 kere).

KAMET NE ZAMAN GETİRİLİR?

Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının farzlarını kılmadan önce kamet getirilmelidir. Kamet getirmek sünnet olan ibadetlerden birisi olup, getirilmediğinde bu sevaptan mahrum kalınmaktadır. Ezana benzer sözleri olan kamet, ezana göre ise daha hızlı olarak okunur.

Beş vakit namazın yanı sıra ve Cuma namazı ve kaza namazında da kamet getirilmektedir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez.

KAMET NEDİR?

Farz namazlardan önce namazın başlamak üzere olduğunu duyuran sözlerdir. Türkçe'de ikāmet için "kāmet getirmek, kāmetlemek ve kāmet okumak" tabirleri kullanılır. Kamet getirilerek ezanla namaz vaktinin girdiği, ikāmetle de namazın kılınmakta olduğu haber verilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir