saç beyazlama sebebi / Saç beyazlamasının nedenleri – Vuvu Türkiye

Saç Beyazlama Sebebi

saç beyazlama sebebi

Saç Beyazlaması Nedenleri ve Çözümleri

Saç beyazlamasının temel nedenlerinden biri yaşlanmadır. Yaş artışı ile birlikte görülen saçlardaki beyazlama son derece doğal kabul edilir. Saç köklerindeki melanosit denilen hücrelerde bulunan ve saça rengini veren melanin adındaki pigment, zamanla azalır.  Melanin miktarındaki azalma ise saçlarda beyazlamaya neden olur. Bu durum otuz yaş üzeri kişiler için doğal bir süreçtir.

Ayrıca zaman zaman da erken yaşlarda da saç beyazlaması problemleriyle karşılaşılabilir. Bu durumun sebebi ise, melanin isimli pigmentin görevini yapmasını engelleyen faktörlerdir. Buna bağlı olarak, saçların erken beyazlamasına sebep olan etkenler oldukça fazladır. Bunlar genel olarak; genetik faktörler, stres, yetersiz beslenme, hormonal bozukluklar ve bazı hastalık türleri olarak sıralanabilir.

Aşırı stres, üzüntü ve psikolojik problemlerden kaynaklı olarak saçlar bir anda beyazlayabileceği gibi, vitaminler yönünden yetersiz beslenmek de saçların beyazlamasını hızlandıran faktörlerdendir. Üstelik yoğun stres, saçların beyazlamasına sebep olduğu gibi saç dökülmesi problemlerine de yol açar. Bu konuyla ilgili olarak “Stres Saç Döker mi” başlıklı yazımızı okuyabilir ve fikir edinebilirsiniz.

Saç Beyazlamasının Sebepleri Nelerdir?

Saçların, yaş alımına bağlı olarak beyazlaması oldukça doğal bir süreçtir. Ancak erken yaşlarda beyazlayan saçların pek çok farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerin başında genetik faktörler, ani üzüntü ve şok durumları, trioid ve hipofiz bezi ile ilgili hormonal rahatsızlıklar, anemi gibi faktörler yer alır.

Trioid bezleri, vücutta çeşitli hormonlar üreten yapılardır. Bu nedenle trioid bezleri normalden az ya da fazla çalıştığı takdirde birçok farklı problemle birlikte, saç beyazlama sorunu da ortaya çıkabilir. Genetik faktörler doğrultusunda, ailenizde erken yaşta saç beyazlama problemleri varsa, sizin de saçlarınızın erken yaşta beyazlama olasılığı yüksektir. Bununla birlikte vitamin açısından yetersiz beslenme, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar da saçların erken yaşta beyazlamasına da neden olur. Bu yüzden saçlar için gerekli olan vitamin ve minerallerin vücuda alınması oldukça önemlidir. Özellikle B12, demir, ferritin, iyot ve C vitamini yönünden zengin beslenmek, saç beyazlamasını geciktiren etkenler arasında yer alır.

Saç Beyazlamasını Önlemek Mümkün mü?  

Özellikle kalıtımsal olarak saç beyazlamasına yatkın olan kişiler, bu durumu önlemenin mümkün olup olmadığını merak eder. Saçların beyazlaması yaşlanmayla birlikte doğal bir süreç olarak kabul edildiği için yaşlılıkla meydana gelen saç beyazlamasını engellemek mümkün değildir. Ancak erken yaşta saç beyazlamasının önüne geçmek için çeşitli faktörler yer alır.

Sağlıklı beslenmek, tüm vücudu etkilediği gibi saçları da olumlu yönde etkiler. Omega 3, B12, C vitamini ve demir yönünden zengin gıdalarla beslenerek, saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Saçlarınızın erken yaşta beyazlamasını önlemek için stres faktörünün ortadan kaldırılması da oldukça önemlidir. Çeşitli psikolojik problemlerin ve ani üzüntü durumlarının saç beyazlamasını hızlandırdığı bilimsel açıdan kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, saçları yüksek ısıya maruz bırakmamak, kimyasal ürünlerden olabildiğince kaçınmak ve saçla ilgili boya, röfle gibi sık sık işlem yaptırmamak da beyazlamayı bir ölçüde geciktirebilir. Üstelik saç beyazlaması ve saç dökülmesi gibi problemler için bilgisayar destekli saç analizi yaptırabilir, saç ile ilgili sorunlarınızın nedenlerini daha doğru şekilde öğrenebilirsiniz.

Beyaz sa&#;ların sebebi oymuş! Bu 3 besin v&#;cudunuzda eksik olabilir

Saç beyazlaması genellikle zamanla ortaya çıksa da çok erken yaşlarda da saçlarınız beyazlayabilir. İnsan vücudunda cildin tamamına yayılan milyonlarca saç kökü veya küçük keseler bulunur. Folikül adı verilen bu kökler, melanin içeren pigment hücreleri üretir.

Saç beyazlaması zamanla saç köklerinin pigment hücrelerini kaybetmesiyle ortaya çıkmaya başlar. Doğal süreçte vücut tarafından üretilen melanin, saç tabakasında birikir ve saçların kızıl, kahverengi, sarı veya siyah parlamasını sağlar.

Yaşlandıkça, saç hücreleri daha az melanin üretir. Melanin pigmenti yeterince üretilmediğinde saçlar rengini kaybeder. Bunun sonucusunda da saçlarınız beyazlar.

Saçlarınızın beyazlama süreci tamamen genetiğinizle ilgilidir. Bazı insanlar gri saçları 20'li yaşlarında fark ederken bazıları ise 40'lı yaşlarda bile çok az beyaz saç teline sahiptir. Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar.

Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir. Özellikle bazı besinleri tüketmemek saçlarınızın erken beyazlamasına sebep olur.

B5 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ 

Saç sağlığı için B grubu vitaminleri tüketmeniz gerekir. Güçlü ve sağlıklı saçlar için B vitaminleri büyük önem taşır.

Diğer şeylerin yanı sıra, B5 vitamini saç kökündeki önemli metabolik süreçlerden sorumludur ve kafa derisinin iltihaplanmasını önler.

Vücudunuzda B5 vitamini eksikliği varsa saçlarınız çok erken yaşlarda beyazlayabilir. B vitaminlerinde de eksiksinizdir, bu da pigmentasyon eksikliğine ek olarak saç dökülmesine de yansır .

B5 vitamini içeren gıdalar: Avokado, muz, et, süt, yumurta ve tam tahıllar

D VİTAMİNİ 
D vitamini eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir. D vitamini eksikliği genellikle yorgunluk ve vücut ağrıları ile ortaya çıkar.

Vücudunuzdaki D vitamini eksikliğini önlemek için mutlaka güneş ışınlarından yararlanmanız gerekir. Kışın da takviye ürünler kullanabilirsiniz.

BAKIR 
Saç hücrelerinin melanin üretilmesi saçların beyazlamasını durdurur. Bakır, saç hücrelerinin melanin üretmesine destek olur. Bu nedenle bir eksiklik saçınızda pigmentasyon eksikliğine yol açabilir.

Bakır eksikliği çok nadir görülen eksikliklerden biridir. Bakırı balık, sakatat, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi gıdalarda bulabilirsiniz.

Şu an bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen ilk beyaz saç tellerinizi fark ettiniz. Bunu duymaktan pek hoşlanmasak da, saçların beyazlamaya başlaması, tıpkı kırışıklıklar gibi yaşlanma sürecinin doğal ve gözle görülür bir işaretidir. Bunu yaşam döngüsünün bir parçası-güzel bir parçası olarak kabullenir, ağaran saçlarımıza istenmeyen misafirler gibi davranmamayı öğrenirsek; onları kamufle etmeye ya da yok etmeye çalışmak yerine, özgürce salınmalarına izin veririz. Unutmayalım ki, aynı zamanda bu bir özgüven işaretidir. Saçların doğal renginden gümüş grisi renge dönüşmesiyle başlayan beyazlama sürecini, görsel olarak avantaja çevirebiliriz. Beyaz saçlarımızı en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimize dair ipuçlarına geçmeden önce, saç renginin zaman içerisinde neden değiştiğine, beyazlamayı tetikleyen faktörlere, sürecin geciktirilebilip geciktirilemeyeceğine ve beyazlama sonrası saç bakımının nasıl olması gerektiğine bir göz atalım.

Beyaz neden oluşur?

Doğada var olan her şey rengini pigmentten alır. Saç ister sarı, ister siyah, ister kızıl ya da kırmızı olsun, orijinal rengini pigmentlere borçludur. Saça kendi doğal rengini veren pigment azalmaya başladığında, saç beyazlama sürecine girer. Pigment üretimi yapan hücrelerin kapasitesi düştükçe saçlar önce grileşir, pigment üretimi durduğunda ise tamamen beyaz renge bürünür. Dolayısıyla beyaz saç ile doğal saç rengini birbirinden farklı kılan tek şey pigmentin varlığı ya da yokluğudur.

Koyu renkli saçlara sahipseniz beyazlarınızı daha çabuk fark edersiniz. Bunun nedeni gri ya da gümüş renginin koyu renklerle daha fazla kontrast oluşturmasıdır. Gri renge dönüşmüş ya da beyazlamış saç telleri sarı ya da kızıl saçlar arasında çok fazla dikkat çekmeyebilir.

Saçlar neden beyazlar?

Saçların tam olarak neden beyazladığını anlayabilmek için, öncelikle pigment üreten hücrelerden bahsetmek gerekir. Pigmentler saçların renklendirilmesinde rol oynarken, melanosit hücreleri ise beyazlama sürecini yöneten ana kahramanlar olarak sahne alırlar. Melanosit hücreleri, melanin pigmentinin oluşmasını destekleyen etkiye sahiptir. Dolayısıyla, melanositleri, melanin olarak adlandırılan; pigment üreten hücreler olarak tanımlayabiliriz. Yaşlanmayla birlikte, melanositler zayıflar ve melanin üretmeyi bırakır. İstikrarlı melanin desteği olmadan saç kendi doğal rengini kaybederek griye, gümüş rengine veya beyaza dönüşür. Bu süreç önce birkaç saç teliyle başlar, saçların tamamının rengini kaybetmesiyle tamamlanır.

Beyaz saçın yapısı farklı mıdır?

Yaygın inanışın aksine, beyaz saç, pigmentli saç tellerinden daha kalın veya dolgun değildir. Aslında beyaz saç tipik olarak daha ince telli yapıdadır. Ancak yaşlandıkça saç derisi daha az yağ üretimi yapar. Saçların kurumasına neden olan bu durum, pigment kaybı olan saçların daha kaba görünmesine yol açar. Doğru bir nem terapisiyle, beyaz saçlar da en az pigmentli saçlar kadar yumuşak olabilir.

Beyazlayan saçlarda pigment üretimi yeniden harekete geçirilebilir mi?

Ne yazık ki melanositler yıpranıp melanin üretimini durdurduktan sonra saçların beyazlamasının önüne geçilemez. Bazı kaynaklardaki iddiaların aksine, saçlar grileşmeye başladıktan sonra tekrardan pigmente olmasının bir yolu yoktur. Tek bir istisna vardır o da, sağlık sorunları nedeniyle saçların beyazlamış olmasıdır. Ancak bu da, nadir görülen bir durumdur.

Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar?

Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir. Bu, sağlıksız olduğunuz ya da bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmez.

Herkesin saçı beyazlar mı?

Herkesin saçı bir süre sonra beyazlamaya başlar. Daha önce de söylediğim gibi, bu yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır. Ancak, bazı insanların altmışlı yaşlarında bile doğal saç renklerini koruduklarını görürken, bazı insanların da henüz lise yıllarındayken ilk beyaz saç telleriyle tanıştıklarına şahit oluruz. Peki ya bunun nedeni nedir? Yapılan araştırmaların sonucuna göre uzmanlar, saçların beyazlama zamanını ve hızını belirleyen şeyin genetik yatkınlık olduğunu söylüyorlar. Bu durumda, aile bireylerinden erken yaşta saçları beyazlamaya başlayan birileri varsa, sizde de olma olasılığı yüksektir. Genetik faktörlerin yanı sıra, etnik köken de saçların beyazlamasında rol oynayan bir etken olarak kabul edilir. Örneğin Kafkas kökenli insanların saçları diğer farklı etnik kökene sahip olan insanlarınkilere göre daha erken yaşta beyazlama eğilimindedir.

Saçların beyazlaması önlenebilir mi?

Ne yazık ki bunu önlemenin, beyazlamanın önüne geçmenin bir yolu yoktur. Ancak saçların beyazlama hızını yavaşlatmaya destek olduğu düşünülen bazı önlemler vardır. Bunu sağlamanıza yardımcı olabilecek tavsiyelere kulak vererek işe başlayabilirsiniz.

  1. Dengeli Beslenin

Araştırmalar, vitamin ve mineraller bakımından eksik bir beslenme düzeninin, saçlarda pigment kaybına yol açabileceğini gösteriyor. Yumurta, balık, süt gibi protein yönünden zengin gıdalardan oluşan dengeli ve sağlıklı bir beslenme programının uygulanması, saçların erken beyazlamasını geciktirmede destekleyici bir önlem olarak tavsiye ediliyor

2. Vitamin Takviyesi Alın

Sağlıklı bir beslenme biçimi önemlidir ancak tek başına yeterli olmayabilir. B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.

3. Sigarayı Bırakın

Sigara sadece cildinizi değil saçlarınızı da yaşlandırır. Bilim adamları sigaranın saç hücreleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve erken beyazlamaya yol açabileceğini öne sürüyor.

4. Stresten Uzak Durun

Stresin, insanların ruh ve beden sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı artık herkesçe biliniyor. Stresin saç köklerini serbest radikallere karşı daha duyarlı hale getirebileceği ve bunun da saçlarda erken beyazlamaya neden olabileceği düşünülmektedir. Doğru beslenme, egzersiz, düzenli uyku, meditasyon gibi yaşam tarzı değişikliklerini hayatınıza katarak stres seviyenizi azaltabilir ve böylece saçların beyazlama sürecini yavaşlatmaya katkı sağlayabilirsiniz.

Beyaz saçlarınızı boyamalı mısınız?

Bu sorunun cevabı sizin kendinizi nasıl daha iyi hissettiğinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Beyaz saç tellerini kamufle etmek amacıyla saçların sürekli olarak kimyasal içerikli renklendirme ürünleriyle boyanması, saçın doğal yapısına hasar vererek zaman içerisinde daha cansız, yıpranmış ve mat bir hale gelmesine sebep olur. Beyazlayan saçlara karşı önyargıları bir tarafa bırakıp onları kucaklamayı tercih ederseniz, uygun saç bakımı ve saç kesimiyle harika bir görünüm elde edebilirsiniz. Beyazlayan saçlar, güzel ve bakımlı görünüme engel teşkil etmez.

Saçlarınız boyalıysa ve artık gümüş rengi grilerinizi kullanmaya başlamak istiyorsanız, bu geçişi kademeli olarak yapmanız gerekir. Doğal saç rengi ile boyalı saç rengi arasındaki geçişler saç bakımınızı yapan kuaför tarafından doğru şekilde uygulanmalıdır. İstediğiniz sonuca tam olarak ulaşmak için beyaz saç tellerinizin uzamaya başlamasını beklemelisiniz.

Beyaz saçlar için farklı bir bakım uygulamalı mıyım?

Cevabım evet! Beyaz saç telleri pigmentli saç tellerinden daha farklı bir bakım rutini gerektirir. Beyazları yeni fark ettiyseniz bir süre daha bunun için endişelenmenize gerek yok. Saçlar yaklaşık %30 oranında beyazlayana kadar her zaman kullandığınız saç bakım ürünlerinizi uygulayabilirsiniz. Ancak bu oranı geçtikten sonra beyaz saçlarınızı daha sağlıklı ve parlak tutmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz.

Sık Sık Nemlendirin

Daha önce de belirttiğim gibi beyazlamaya başlayan saç kökleri kuruma eğilimindedir. Bu da saçların cansız ve yıpranmış görünmelerine neden olur. Aloe vera, yulaf özü ve acai gibi doğal bitki özlerinden yapılan saç bakım maskelerini kullanarak doğal ve parlak bir görünüm elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra saçlara uygulandıktan sonra yıkanmaya gerek olmayan saç bakım ürünleriyle gün boyu saçlarınızın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Saçlarınızı ısıdan ve güneşten koruyun

Beyaz saç, pigment içermediği için güneş ışınlarından daha fazla etkilenir ve hasar görür. Aynı şekilde yüksek ısı veren saç şekillendiricileri de saçlar için oldukça zararlıdır ve uygulanmaya başlamadan önce saça ısıya karşı koruyucu bir ürün uygulanmasını öneririm

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir