patates soğan nereden ithal edilecek / Patates ihracatla mı ithalatla mı anılacak? | tarlasera

Patates Soğan Nereden Ithal Edilecek

patates soğan nereden ithal edilecek

fazla oku

Pandemi nedeniyle turizm sektörü ile otel ve lokantaların kapalı olması patateste iç tüketimi düşürdü, tarla fiyatı maliyetlerin çok altına indi.

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yıl önce alınan ihracat yasağı kararının ardından yabancı alıcılarını da kaybeden ve sezonu kaçıran üreticilerin malı ellerinde kaldı.

Ürettiği patatese alıcı bulamayan ve zarar eden üretici, depo maliyetlerini karşılayamadığı için ürününü ya çürümeye terk ediyor ya da hayvanlarına yediriyor.

Arz-talep dengesi kurulmalı

Afyonkarahisar’daki ilçe ziraat odaları başkanları ile ziraat mühendisleri odası yetkilileri konu ile ilgili DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu.

 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Üretimin azalması, üretim maliyetlerinin ve bağlı olarak fiyatların yükselmesi durumunda ithalat tek çözüm olarak görülüyor. Tarım ekonomisinde arz-talep dengesi şart. Tarımsal üretimde bir politika ve stratejimiz yok. Ürününü depoda tutan çiftçimiz stokçu değildir. Küçük çiftçi ürününü elinde tutmaz. Stoklayamaz, hemen satar” diye konuştu.

Tarımsal krediler ya da diğer kredi türlerinde pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen Suiçmez, “Üretici ve tüketici kooperatifleri aracılığıyla üretici üretimden, tüketici ise farktan olumsuz etkilenmemeli. Devlet eliyle arz-talep dengesi kurulsun” dedi.

“Suriye ve Mısır’dan patates ithal edildiğini duyuyoruz”

Pandemi nedeniyle tüketimin düştüğünü, iç piyasada talebin azaldığını ve ihracat yapılamadığını söyleyen Şuhut Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay da “Arz talep dengesi bozuldu. Depolar patates dolu. Tarlada fiyatı kuruş arasındaydı. Maliyetimiz kiloda ,2 lira. Tarlada satamayınca depolara koyduk. Depolamada maliyetleri de karşılayamıyoruz. Geçen yıl uygulanan ihracat yasağı nedeniyle yurtdışı tedarikçilerle anlaşma yapamadık. Yasak kalktı ancak biz müşterilerimizi kaybettik. Patatesimizi Arap ülkeleri ve Suriye’ye ihraç ediyorduk. Bu yıl Suriye ve Mısır’dan patates ithal edildiğini duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Patates çiftçisi en az 3 yıl kendine gelemez

Patatesin maliyetinin altında bir fiyatla bile alıcı bulamadığını belirten Dinar Ziraat Odası Başkanı Cengiz Güçlü ise, “ sezonunda rekolte daha da düşecek. Bu iş patates ithalatına kadar gidecek. Çiftçi öyle bir duruma geldi ki en az 3 yıl kendine gelemez. Birçoğu tarımı bırakma noktasına geldi” diye konuştu.

Havza bazlı modelin kendi içinde eksiklikleri var

Ziraat Mühendisleri Odası Afyonkarahisar İl Başkanı Derya Aşkıner de, Türkiye’de patates ve beyaz soğan üretiminde üretim fazlası olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:  

“Çiftçi üretimi biliyor ancak piyasayı kontrol edemiyor, fiyatları belirleyemiyor. Tarım Bakanlığı havza bazlı modele geçmesine rağmen henüz sistemin kendi içinde eksiklikleri sürüyor”

Hasat yaklaştı, üretici endişeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, yaklaşan hasadın patates üreticilerini endişelendirdiğini ifade etti.

Üretim planlaması ve pazarlama ile ilgili sorunların acilen çözülmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Patates fiyatlarının arttığı dönemde tüketiciler mağdur olurken, fiyatların düştüğü dönemde de üreticilerimiz mağdur olmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı kurumlar tarafından alımlar artırılmalı, menülerde patatese daha fazla yer verilmelidir. Belediyelerce patates alımı yapılarak, sosyal yardımlar kapsamında dağıtılan ürünlere patates de eklenmelidir” dedi.

Patates üreticisi nasıl kurtulur?

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, ilçede 40 bin dekar alanda bin ton üretim yapıldığını şu anda depolarda 5 bin tonun üzerinde patates kaldığını bildirdi. Yaklaşık bin üreticinin patatesten geçimini sağladığını ve 50 kuruşa kadar düşen kilo fiyatları nedeniyle pek çoğunun zarar ettiğini belirten Toptaş, gelecek yıl çiftçilerin ekim yapmayacaklarını söylüyor.

Toptaş, sorunun çözümüne yönelik olarak ise şu önerileri sıralıyor:

  • Girdi fiyatları düşürülmeli.
  • Tarımsal destekler artmalı.
  • Tarımsal elektrik vergisi düşürülmeli.
  • Ödemeler hasat zamanına bırakılmalı.
  • Krediler ertelenmeli.
  • Planlı üretime geçilmeli.
  • Üretime karar verilmeden önce pazar bağlantıları kurulmalı ve üreticinin rekabet şansı artırılmalı

Dünya

Bakan Pakdemirli:&#;Soğan,patates ithal etmemek için ihracat izne bağlandı&#;

Yıllardır yapılamayan üretim planlaması nedeniyle soğan ve patateste yaşanan fiyat istikrarsızlığına bu kez ihracata sınırlama getirilerek çözüm aranıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçen sezon yaşanan sıkıntıları tekrar yaşamamak için soğan ve patates ihracatının izne bağlandığını söyledi.

Soğan ve patates ihracatı izne bağlandı. İthalatın serbest ihracatın ise Tarım ve Orman Bakanlığı iznine bağlanmasına patates sektörü sert tepki gösterdi. Tarım ve Orman bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye&#;nin kendi üretiminin tüketime yeterli olduğunu, hasat dönemine kadar ithalat yapmamak için ihracatın izne bağlandığını söyledi.

Ticaret Bakanlığı&#;nın 7 Ocak tarihli Resmi Gazete&#;de yayınlanan tebliği ile kuru soğan, taze veya soğutulmuş (tohumluk hariç) patates ihracatı izne bağlandı. Kuru soğan ve patates ihraç edecekler önceden Tarım ve Orman Bakanlığı&#;ndan izin almaları gerekiyor.

Patates ve soğan üreticileri ve tüccarlar alınan bu kararın depolardaki ürünü çürüteceğini ve fiyatların düşmesi nedeniyle önümüzdeki ekim döneminde soğan ve patates üretiminin azalacağını iddia ediyor. İthalatın serbest yapılırken ihracatın izine bağlanarak dolaylı olarak yasaklandığını vurgulayan sektör temsilcileri, ihracatın sadece Suriye ve Irak&#;a yapılabildiğini ifade ediyor.

İthalat yapmamak için ihracata sınırlama

Patates ve kuru soğanın ihracatının bakanlık iznine bağlanmasını DÜNYA&#;ya değerlendiren Tarım ve Orman bakanı Bekir Pakdemirli, geçen sene yaşananlardan ders alarak önlem aldıklarını söyledi. Pakdemirli: &#; Son 5 yıla bakıldığında patateste fiyat krizleri yaşıyoruz. Üreticilerden fiyat düşük ihracat yapalım talepleri var. Bunun için siyasetçileri de devreye sokarak Ticaret Bakanlığı&#;ndan ihracat teşviki almak için girişimlerde bulunuyorlar. Siyasetçiler de yardımcı oluyor ve ihracat için teşvik de alıyorlar. Fakat geçen yıl yaşananları biliyoruz ve bundan ders çıkardık. Şimdi önümüzdeki Mayıs ayına kadar patates hasadı yok. Mevcut üretim bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Biz bunu ihraç edersek geçen sene olduğu gibi stoklar eriyince astronomik rakamlar görebiliriz. Bu nedenle elimizde yerli ve milli ürünümüz varken onu satıp sonra daha pahallıya ithalat yapmak doğru değil. Bu nedenle hasat öncesi ithalat yapmamak için ihracata yönelik böyle bir önlem aldık&#; dedi.

Yasak değil,tedbir getirdik

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli alınan kararın bir yasaklama olmadığını belirterek : &#; Bu yasaklama değil,sadece bir tedbir. Bize başvuracaklar ve değerlendirdikten sonra karar vereceğiz. Biz de piyasanın durumuna, yapılmak istenen ihracat miktarına göre karar vereceğiz. Kontrollü bir ihracat olabilir. Bu tamamen stok durumuna,piyasanın, fiyatların seviyesine göre olacak. Biz bakanlık olarak üreticiyi de tüketiciyi de koruyan bir sistem olsun istiyoruz. Elimizdekini ucuza ihraç edip sonra daha pahallıya ithaş etmek istemiyoruz.&#; yorumunu yaptı.

Üretim bir miktar etkilenebilir

Fiyatların düşmesi ile gelecek üretim döneminde çiftçinin patates üretiminden vazgeçmesini de değerlendiren Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü: &#; Şu anda mal üreticide değil. Büyük üreticilerin depoları varsa bir miktar ellerinde olabilir. Fakat büyük bölümü tacirlerin elinde. Genelde üretici tarlada alım satımı bitiriyor. Bu nedenle bu karar üreticiyi doğrudan etkilemez. Üretici harmanda oluşan fiyatla ürününü sattı. Sözleşmeli üretim yapan zaten sözleşmeye göre fiyat alıyor. Şu anda mal tacirde ve fiyat artış veya düşüş riski onları daha çok ilgilendiriyor. Üretici ancak dolaylı bir miktar etkilenebilir. Fiyat düşük olunca acaba patates eksem mi ekmesem mi diye düşünür. Fakat bu karar büyük ölçüde verilmiştir. Yani ihracat kararı üreticiye dolaylı bir etkisi olabilir.&#;

Üretici ve tüccar tedirgin

Patates üreticileri ve tüccarlar ise alınan karardan tedirgin olduklarını belirterek, depolardaki milyon ton patatesin çürüyeceğini iddia seafoodplus.infoçen yıl fiyatın yüksek oluşması nedeniyle üretimde yüzde 10&#;a varan oranda artış olduğunu vurgulayan patates tüccarları, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini ancak olumlu sonuç alamadıklarını söyledi. Tüccarların anlattıkları özetle şöyle: &#; Bakanlık yetkilileri patates soğan işini bilmiyor. Üretimde planlama yapmak yerine alınan kararlarla fiyatta istikrarsızlık oluşuyor. Hem üretici hem de tüketici zarar görüyor. Bakanlık yetkilileri bin ton patates çürüse ne olur? diyecek kadar konuya yabancılar. Ayrıca geçen sene Cumhurbaşkanından fırça yedikleri için bu sene aynı olay yaşanmasın diye böyle bir önlem aldılar.&#;

&#;İthal patatesler ekildi hastalık yayıldı&#; iddiası

Patates sektörü temsilcilerinin iddiasına göre geçen yıl patates fiyatının artması ile ithal edilen patateslerin bir bölümü kayıt dışı olarak seafoodplus.infouk olamayan bu patatesler hastalıkların yayılmasına neden oldu. Ayrıca şu anda piyasada bu patatesler çok ucuz fiyata satılıyor. Toptan piyasasında kilosu 50 kuruşa da patates var, liraya da patates var. Makas hiç bu kadar açılmamıştı. Normalde kaliteye göre yüzde fiyat farkı olur. Hiç bir zaman kat fiyat farkı olmaz. İthal patates ekilerek elde edilenlerin kalitesi çok bozuk olduğu için ucuza satılıyor. Bakanlığın buna müdahale etmesi gerekir.

Planlı üretim olmayınca dış ticaret önlemleri devreye giriyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve sektör temsilcilerinin anlattıkları dikkate alındığında patates ve soğanda üretim planlaması yapılamayınca bazı yıllar ithalatla bazı yıllar ihracatla piyasa dengelenmeye çalışılıyor. Yani tarım politikası ile çözülmesi gereken sorunlar dış ticaret politikasıyla çözülmeye çalışılıyor. Bu da her iki üründe de istikrarsızlığa neden oluyor. patates ve soğan üreticileri genellikle fiyata bakarak üretim kararı verir. Fiyat istikrarsızlığı beraberinde üretim ve dış ticarette de istikrarsızlık getiriyor. Yapılması gereken soğan ve patates üretiminin tohumdan başlanarak planlanması.

Kuru soğan üretim ve dış ticareti

Türkiye İstatistik Kurumu Bitkisel Üretim verilerine göre, yılında 1 milyon bin ton olan kuru soğan üretimi &#;da yüzde artışla 2 milyon bin tona yükseldi.

Türkiye soğan üretimi

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye&#;nin kuru soğan üretimi tüketimi karşılayacak nitelikte . İthalatta yılı ekstrem bir yıl oldu. Kuru soğan ihracatı ise yıllık ortalama bin ton civarında. Kuru Soğan ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde seviyesinde..

Kuru soğan ihracatının büyük bölümü Irak&#;a yapılıyor. yılında ihracatın yüzde 51’i Irak’a gerçekleştirildi.

Türkiye soğan dış ticareti

Kuru soğan ithalatı ise yılı Ekim ayı itibari yüzde 50’si Mısır&#;dan ve yüzde 33’ü Özbekistan’dan yapıldı.

Patates üretim ve dış ticareti

Patates üretimi ’li yıllara kadar önemli bir gelişme gösterdi. Üretim yılında 6 milyon tona, ekilen alan bin hektara kadar çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre &#;de 4 milyon bin ton olan patates üretimi &#;da yüzde artışla 4 milyon bin ton oldu. Yıllık ihtiyacın ise 4 milyon bin ton olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye patates üretimi

Patateste Türkiye kendine yeterli ve ortalama yıllık bin ton ihracat yapılıyor. Ancak üretim yılında kuru soğanda olduğu gibi fiyatların yükselmesi ile ithalat yapıldı.Tarım Bakanlığı verilerine göre, yılında patates ithalatı toplam 22 bin ton olurken bunun yüzde 86’sı tohumluk olarak ithal edildi. İhracat ise bin ton olarak gerçekleşti. Patates ithalatında gümrük vergi oranı yüzde ’tür.

Türkiye patates dış ticareti

Taze patates ihracatının yüzde 55’i Irak’a, yüzde 29’u Suriye’ye yapıldı.

yılı toplam 13 bin ton tohumluk patates ihracatının yaklaşık 13 bin tonu Azerbaycan’a gerçekleştirildi.

En çok patates tohum ithalatı yapılan ülkeler; Hollanda, Fransa ve Almanya’dır. Tohum ithalatının yüzde 87’si bu üç ülkeden sağlanıyor

Reklam Ver
Avatar photo

Ali Ekber Yıldırım

seafoodplus.info

Ali Ekber Yıldırım kimdir? Dünya Gazetesi'nde 35 yıl muhabir, haber müdürü ve İzmir Temsilcisi olarak çalıştı. Tarım konusunda uzmanlaştı ve 26 yıldır tarım yazıyor. Halen ekonomi Gazetesi'nde tarım yazıları yazıyor. Tarım ,gıda, hayvancılık konularında ulusal ve yerel televizyonlarda sıklıkla görüşüne başvuruluyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir