susam yağı zararları / Susamın Bilinmeyen Sağlık Faydaları Ve Zararları… | Tarifini Sevdim

Susam Yağı Zararları

susam yağı zararları

Susam Yağının Saça Faydaları Nelerdir? Susam Yağı Saçta Ne İşe Yarar, Nasıl Uygulanır?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Susam yağında bulunan, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri saçların sağlığı için çok önemlidir. Saçların sağlıklı ve dayanıklı bir şekilde büyümesine destek olur. Bu yağdaki asitleri, yeterli oranda alamamak saç dökülmesini tetikleyebilir. Susam yağı, saç kaybı yaşayan bazı kişilerde etkili sonuç almayı sağlar. Saç köklerini uyaran ve büyümelerini teşvik eden pek çok besin maddesi vardır.

Susam Yağının Saça Faydaları Nelerdir? Susam Yağı Saçta Ne İşe Yarar, Nasıl Uygulanır?

Yetersiz beslenme, stres ve genetik faktörler saç kaybına neden olur. Çünkü, gerekli yapı taşları olmadan saçlar beslenemez, zayıflar ve dökülmeye başlar. Susam yağının saç ve saç derisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bundan dolayı piyasadaki meşhur saç bakım ürünlerinin içinde yer alır. Şampuan ve saç kremlerinin yanı sıra, cilt bakım kremlerinde kullanılır. Sadece saç için değil, cilde de inanılmaz faydaları vardır. Bu yağ, direkt olarak saç derisine uygulanabilir. İçindeki mineraller ile zayıf ve dökülmeye eğilimli saçların ihtiyaç duyduğu bakımı yapar.

SUSAM YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR?

  • Susam yağı, B1 vitamini, E vitamini, kalsiyum, fosfor, bakır, magnezyum, demir, çinko, manganez, omega-3 ve omega-6 gibi besin değerlerine sahiptir. Saçların sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gerekli mineralleri vardır.
  • Kuru saçları yumuşatmakta çok yararlıdır. Saçları pürüzsüzleştirir ve nemlendirir. Susam yağındaki faydalı asitler, saç derisinde meydana gelen kaşıntı, kuruluk ve iltihap ile topikal olarak savaşmaya yardımcı olur. Linoleik asit, linolenik asit, palmitik asit, stearik asit ve oleik asit ile dolu olan susam yağı, bu nitelikleri nedeniyle şampuanlarda ve saç kremlerinde kullanılır.
  • Saç köklerini çevreleyen kaşıntı ve tahriş, saçların dökülmesine ve kelliğe neden olabilir. Susam yağı, kafa derisini ve saç köklerini iyileştirmeye destek olur. Seyrek bölgelerde yeni saçların çıkmasını sağlar. Çünkü bu yağ saç foliküllerine oksijen taşır, ancak masaj yaparak uygulanması etkisini göstermesi açısından mühimdir.
  • Antibakteriyel ve antifungal özelliği olan susam yağı, saç derisindeki her türlü cilt enfeksiyonlarının oluşumunu engellemeye ve etkilerini hafifletmeye yardımcı olur. Düzenli olarak saç derisinde kullanmak, yoğun bir kaşıntıya neden olan mantar ve bakterileri azaltır, ayrıca kepeğe neden olan faktörleri ortadan kaldırır.
  • Susam yağı, kesinlikle temiz saç derisine ve saçlara uygulanmalıdır. Tıkayıcı olmasından dolayı, kiri ve yağı gözeneklerde biriktirerek durumu daha vahim hale getirebilir. Doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde, saç derisindeki kuruluğu, kepeği, kızarıklığı, kaşıntıyı ve hassasiyeti gidermeye yardımcı olur.

SUSAM YAĞI SAÇTA NE İŞE YARAR?

Saç maskesinde susam yağı kullanılması, saç köklerinin daha güçlü olması açısından faydalıdır. Sadece köklerin değil, saçların da dayanıklılığını artırır. Kırılmadan kaynaklı dökülmeyi engellemeyi ve bölünmüş uçları onarmayı sağlar.

Saçları nemlendirir ve tıkayıcı özelliği nedeniyle, saç üzerindeki hasar gören yerleri iyileştirir. Susam yağı, saç teli üzerindeki boşlukları doldurmakta etkilidir. Koruyucu bir bariyer oluşturarak dış etkenlerin zarar vermesini önler.

Saçlar su çektiği ve bundan dolayı kuruduğu için sıkça yıkamak zararlıdır. Duş almadan önce susam yağı uygulamak ise su çekmesini büyük ölçüde azaltır. Saçların, güçlü, hızlı uzayan, yumuşak ve parlak olmasını sağlar.

SUSAM YAĞI SAÇA NASIL UYGULANIR?

Saçlarınızda susam yağının kokusunu almak istemiyorsanız, yıkamadan önce bu maskeyi uygulamanız daha doğru olur. Böylece hem kokuyu, hem de yağı önleyebilirsiniz.

  • Öncelikle temiz bir cam kaseye yemek kaşığı susam yağı dökmelisiniz.
  • Saç dökülmesine iyi gelmesi ve yeni saçların çıkmasını sağlamasıyla bilinen Hint yağından, yaklaşık 2 yemek kaşığı eklemelisiniz.
  • İyice karıştırdıktan sonra, saç derinize nazikçe masaj yaparak uygulamaya başlamalısınız. Tüm saç derisine yedirdikten sonra yukarıdan aşağıya doğru saçların tamamına uygulamalısınız.
  • Saçınızı bir streç film yardımıyla sarmalısınız. Maskeyi yaklaşık dakika boyunca bekletmelisiniz.
  • Daha sonra şampuan ile iyice temizlemeli ve saç kremi ile bakım yapmalısınız.

SUSAM YAĞI SAÇI GÜRLEŞTİRİR Mİ?

Saç derisi için mükemmel bir bakım sunan susam yağı, aynı zamanda saçların hızlı büyümesini ve yeni saçların çıkmasını teşvik eder. İçindeki B vitamini kompleksi ve E vitamini, saç yüzeyini sağlıklı ve pürüzsüz bir hale getirir. Demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve protein gibi mineraller ile dökülmeye neden olan farklı etkenlere karşı savaşır.

SUSAM YAĞI SAÇ RENGİNİ KOYULAŞTIRIR MI?

Uzun süre boyunca, saçınıza susam yağı maskesi ile bakım yapmak erken yaşta başlayan grileşmeye engel olur. Çünkü bu yağın, saçlara tesir eden güçlü bir etkisi vardır. Doğal rengi muhafaza ederken aynı zamanda, saçtaki pigmentleri artırarak koyulaşmasına neden olur.

ARKADAŞINA GÖNDER

Susam Yağının Saça Faydaları Nelerdir? Susam Yağı Saçta Ne İşe Yarar, Nasıl Uygulanır?

SON DAKİKA

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Susam yağı, çiğ susam tohumlarının preslenmesiyle elde edilir. Mutfak, tıbbi ve kozmetik alanlarında kullanımı mevcuttur. Susam tanelerinden elde edilen bu yağ, bitkiseldir. Güney Hindistan, Kore, Çin ve Japon mutfağında yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılır. 

Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Yüksek oranda antioksidan içerir.

Susam yağı, güçlü etkileri olan 2 antioksidan içerir: Sesamol ve sesaminol. Bu antioksidanlar hücre hasarını azaltmaya yardımcı olur. Sıçanlarda yapılan 1 aylık çalışmada, susam yağı takviyesinin kalp hücresi hasarına karşı koruma sağladığı bulundu.

  1. Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Geleneksel Tayvan tıbbında susam yağı uzun süredir, eklem iltihabı, diş ağrısı ve sıyrıkların tedavisinde kullanılır. Yapılan çalışmalarda susam yağının inflamatuar belirteçleri azalttığı bulunmuştur. Ancak insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  1. Kalp sağlığı için iyidir.

Susam yağı, %82 oranında doymamış yağ asitleri içerir. Özellikle omega 6 bakımından zengindir. Sıçanlarda yapılan araştırmaya göre susam yağının kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceği, hatta atardamarlardaki plak gelişimini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. 48 yetişkinde yapılan bir çalışmaya göre, günde 4 yemek kaşığı susam yağı tüketen kişilerin, zeytinyağı tüketenlere kıyasla kolesterol seviyelerinde daha fazla azalma olduğu bulundu. 

  1. Kan şekeri seviyelerini düzenler.

Susam yağı, özellikle diyabet hastaları için önemli olan kan şekeri regülasyonunu destekleyebilir. Tip 2 diyabetli 42 kişide yapılan bir çalışmada, 90 gün boyunca susam yağı tüketmenin kan şekerini önemli ölçüde azalttığı bulundu. 

  1. Artrit tedavisine yardımcı olabilir.

Osteoartrit, nüfusun %15'in etkileyen ve eklem ağrılarını tetikleyen bir rahatsızlıktır. Yapılan hayvan çalışmalarında, susam yağının eklem ağrısı, stres gibi artrit belirteçleri azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak insanlar için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  1. Yara ve yanık tedavisinde kullanılabilir.

Susam yağı, yara ve yanık tedavisinde topikal olarak da kullanılabilir. Susam yağı, yara dokusunda daha yüksek kolajen seviyelerine bağlanmıştır. Farelerde yapılan bir çalışmada, susam yağının yara ve yanıkların iyileşme süresini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Yağın yara ve yanıklar üzerindeki etkisi, antioksidan özelliklerine bağlanabilir.

  1. UV ışınlarına karşı koruma sağlayabilir.

Susam yağı, cilde zarar verebilen UV ışınlarına karşı koruma sağlayabilir. Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi yağlar UV ışınlarına karşı %20 direnç sağlarken, susam yağı %30'una karşı direnebilir.

  1. Susam yağı, uyku kalitesini iyileştirebilir.

30 dakikalık seanslar sırasında 20 katılımcının alnına susam yağı damlatmanın, plasebo tedavisine kıyasla uyku kalitesini ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini gösterdi.

  1. Saç sağlığını iyileştirebilir.

Susam yağındaki bileşikler, saçın gücünü ve parlaklığını arttırabilir. E vitamini içeren susam yağı, saçların daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

  1. Ağrıyı hafifletebilir.

Bazı araştırmaları, susam yağı ile yapılan kol ve bacak masajlarının ağrıları hafifletici bir etkisi olduğunu gözlemlemiştir.

Susam Yağı Nasıl Kullanılır?

Daha önce dediğimiz gibi susam yağı, Asya ve Orta Doğu mutfağında kullanılan bir malzemedir.

  1. Rafine edilmemiş susam yağları genellikle açık renklidir ve cevizli bir tada sahiptir. Özellikle düşük veya orta ateşte pişirilen yemeklerde kullanılır.
  2. İşlenmiş rafine susam yağı, derin kızartma ve tavada kızartma yöntemleri için kullanılır.
  3. Kızarmış susam yağı ise, kahverengidir. Ve genellikle sosların içerisinde kullanılır. Susam yağını patates kızartması, soslar, salata sosları ve et marineleri içinde kullanabilirsiniz.

Susam Yağı Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

  1. Susam yağı, antioksidan içeriğiyle toksinlerin atılmasını sağlar.
  2. Antimikrobiyal özelliği ile zararlı mikroorganizmaların büyümesini önler ve onları öldürebilir.
  3. Antiinflamatuar özelliği ile, iltihapları ve şişlikleri azaltır.

Ancak alerjik bir bünyeye sahipseniz, susam yağını cildinize uygulamadan önce mutlaka yama testi yapmanız gerekir.

Yama Testi Nasıl Yapılır?

Yama testi, bitkisel yağ ve ürünlerin, cilde zarar verip vermediğini anlamak için uygulanan bir testtir. 

  1. Öncelikle kolunuzun iç kısmını yıkayın ve güzelce kurulayın.
  2. Bu bölgeye bir miktar susam yağı sürün ve gazlı bezle örtün.
  3. 24 saat boyunca bekletin. Eğer bu süre içinde kolunuzda yanma, kaşınma ve karıncalanma hissederseniz, hemen gazlı bezi yıkayın ve bölgeyi bol suyla durulayın.
  4. 24 saatin ardından gazlı bezi çıkartın ve bu bölgede herhangi bir kızarıklık, kabarma ve dökülme olup olmadığını kontrol edin.
  5. Cildiniz temiz görünüyorsa, muhtemelen susam yağına alerjiniz yok demektir.

Önemli Not: Susam yağını tüketmeden ve cildinize uygulamadan önce, mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Jojoba yağının faydaları nelerdir?
  2. Ardıç yağı nasıl kullanılır?
  3. Yılan yağı ne işe yarar?
  4. Çörek otu yağı neye iyi gelir?
  5. Nane yağının faydaları nelerdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir