sekeri dusuren besinler / Kan şekerini düşüren 13 mucizevi besin! - Sağlık Haberleri

Sekeri Dusuren Besinler

sekeri dusuren besinler

Kan Şekerini Düşüren 15 Süper Besin

Diyabet ve kan şekerini etkileyen diğer rahatsızlıklar için diyet yapmak, sağlıklı yaşamın en önemli parçasıdır. Aktivite, vücut ağırlığı, stres ve genetik faktörler, zamanla kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Ancak kan şekerini yükselten faktörlerin başında, gün içinde yediğimiz besinler vardır. Kan şekerini dengede tutmak ve yükseldiği zaman düşünmek için, sağlıklı bir diyet uygulamak gerekir. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek 15 besin:

Not: Aşağıdaki besinlerin her bünyedeki etkisi farklıdır. Bu yüzden diyetinize eklemeden önce mutlaka doktora danışın.

  1. Brokoli

brokoli

Brokoli, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olan sülforafan içerir. Hayvan ve insan çalışmaları, brokolinin güçlü antidiyabetik etkilere sahip olduğunu, kan şekerini ve oksidatif stres belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak turpgil sebzelerini yemek, tip 2 diyabet riskini düşürür.

  1. Deniz Ürünleri

deniz ürünleri

Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek protein, sağlıklı yağ, vitamin ve mineraller sunar. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, kan şekeri regülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

  1. Kabak Çekirdeği

kabak çekirdeği

Lif ve antioksidanlarla dolu bal kabağı, kan şekeri için mükemmel bir seçimdir. Kavrulmuş kabak çekirdeği ise sağlıklı yağlarla doludur ve kan şekerini kontrol altına alabilir. 2018 yılında 40 kişi üzerinde yapılan bir araştırma 65 gram kabak çekirdeği tüketmenin yemek sonrası kan şekerini kontrol grubuna kıyasla %35'e kadar azalttığını buldu.

  1. Fındık - Fıstık Ezmesi

fıstık ezmesi

Kuruyemişler, kan şekeri seviyelerini düzenler. Tip 2 diyabetli 25 kişilik bir çalışmada, yer fıstığı ve badem tüketmenin açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

  1. Bamya

bamya

Bamya, içeriğinde bulunan polisakkaritler ve flavonoid antioksidanlar ile kan şekerini düşürebilir. Hayvan çalışmaları, bamyanın güçlü bir antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu gösterse de, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  1. Keten Tohumu

keten tohumu

Lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan keten tohumu, kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Tip 2 diyabetli 57 kişide yapılan 8 haftalık bir çalışmada, günde 30 gram keten tohumu içeren 200 gram %2.5 yağlı yoğurt tüketenlerin HbA1c'de, diyabetlilere kıyasla önemli düşüşler yaşadı.

  1. Fasulye

fasulye

Fasulye ve mercimek, kan şekerini düşürmeye yardımcı olan lif, protein ve magnezyum açısından zengindir. 12 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, pirinç yemeğine siyah fasulye veya nohut eklenmesinin, yemek sonrası kan şekeri düzeylerini tek başına pirinç yemeye kıyasla önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Diğer birçok çalışma, fasulye ve mercimek yemenin sadece kan şekeri düzenlemesine fayda sağlamadığını, aynı zamanda diyabet gelişimine karşı korunmaya da yardımcı olabileceğini göstermiştir.

  1. Kimchi

kimchi

Kimchi ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar ve probiyotikler, sağlığı teşvik eden bileşiklerle doludur. Bu besinler, insülin duyarlılığını artırabilir. Prediyabetli 21 kişide yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca fermente kimchi yemenin katılımcıların %33'ünde glukoz toleransını iyileştirdiğini, taze kimchi tüketen katılımcıların sadece %9.5'inin daha iyi glukoz toleransı gösterdiğini buldu.

  1. Chia Tohumu

chia tohumu

Chia tohumları, kan şekeri seviyesindeki düşüşler ve insülin duyarlılığı ile ilişkilendirilmiştir. 15 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, 25 gram öğütülmüş chia tohumu ile birlikte 50 gram şeker çözeltisi alan katılımcıların, tüketenlere kıyasla kan şekeri seviyelerinde %39 azalma olduğunu gösterdi.

  1. Meyveler

yaban mersini

Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. 

  1. Avokado

avokado

Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir. Çok sayıda çalışma, avokadonun kan şekerini düşürdüğünü ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını bulmuştur. 

  1. Yulaf

yulaf

Diyetinize yulaf veya yulaf kepeği dahil etmek, kan şekeri seviyesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. 16 çalışmasının analizine göre, yulaf alımının açlık kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. 

  1. Narenciye

narenciye

Narenciye, kan şekerini ananas, karpuz gibi etkilemediği için düşük glisemik indeksli meyveler olarak kabul edilir. Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, güçlü antidiyabetik özelliklere sahiptir.

  1. Yoğurt

yoğurt

Kefir ve yoğurt alımı, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Tip 2 diyabetli 60 kişide yapılan 8 haftalık bir çalışma, probiyotik açısından zengin bir yoğurt içeceği olan 600 ml kefir içmenin, açlık kan şekerini ve HbA1c'yi kefir içmeye kıyasla önemli ölçüde azalttığını gösterdi.

  1. Elma

elma

Elma, diyabete karşı koruma sağlayan kersetin, klorojenik asit, gallik asit gibi çözünür lif ve bitki bileşikleri ile doludur. 187.000 kişiden alınan verilere göre, yaban mersini, üzüm ve elma gibi bazı meyvelerin, önemli ölçüde tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bir araştırmaya göre, pirinçten yemeğinden 30 dakika önce elma tüketmenin, yemek sonrası kan şekerini kontrole aldığı bulunmuştur.

Önemli not: Rafine karbonhidratlar, işlenmiş gıdalar ve rafine şekerler diyabet riskini artırır. Bu yüzden diyabet hastalığınız varsa veya kan şekeri seviyeniz yüksekse, mutlaka bir doktordan yardım alın. Doktor kontrolünde daha sağlıklı bir diyet uygulayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Bağırsakları harekete geçiren besinler
  2. Atletik performansı artıran besinler
  3. Karaciğere iyi gelen besinler
  4. Keratin içeren besinler
  5. Selenyum içeren besinler nelerdir?

Glisemik indeksi düşük besinler

Sağlıklı ve dengeli beslenmek şüphesiz herkes için çok önemli. Şekeri olan kişiler için daha da önem taşıyor. Şeker hastalığında beslenme tedavisinin ilk amacı; kan şekerinin kontrolünü sağlamak yani kan şekeri düzeyini normal ya da normale yakın sınırlarda tutmak. Diyabet hastalarının beslenme planları yaş, boy, ağırlık ve fiziksel aktivite düzeyine göre hazırlanmalıdır; enerji ve besin ögeleri gereksinimlerinin dikkate alınarak bireylere özel olarak planlanması gerektiği unutulmamalıdır. Buna karşın bazı besinler düşük glisemik indeks yani düşük şeker yükü, yüksek posa, kaliteli yağ ve kaliteli protein içerikleri gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Bu nedenle diyabeti olanlar bu tür besinleri sofralarında mutlaka bulundurmalı. İşte diyabete iyi gelen 10 besin ve faydaları…


110

Tip 2 diyabete karşıtı: Yoğurt

Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi besin öğelerini içeren önemli bir besindir. Bağırsak sağlığı için faydalı, bağışıklık sistemini güçlendirici olan yoğurdun diyabette de etkili olduğu biliniyor. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir. Bu sayede, laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Bireyler ihtiyaçlarına göre; günde 1-2 kase yoğurt tüketebilir. Yoğurt ana öğünlerde tüketilebileceği gibi, ara öğünler için de doyurucu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı bir seçenektir.

210

Zerdeçaldaki kurkumin gücü

Zerdeçal içerisinde bulunan kurkumin sayesinde antioksidan, inflamasyon önleyici, anti-kanser etkileri de bilinen diyabet üzerine de etkili olan bir baharattır. 2012 yılında yapılan bir çalışmada, gizli şekeri olan 240 bireyde 9 ay süreyle kurkumin kullanımının diyabeti önleyebileceği gösterilmiştir. Kurkuminden yararlanabilmek için zerdeçal beslenmeye dahil edilmelidir. Örneğin; zerdeçalı yoğurt veya süt; sebze veya et yemeklerine, çorbalarınıza ilave ederek tüketebilirsiniz.

310

Yarım kaşığı bile mucize yaratan baharat: Tarçın

Günde bir tatlı kaşığı tarçın kan şekerini dengeleyen en önemli baharat olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmalar, yarım çay kaşığı tarçının bile kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor. İsveç’te yapılan bilimsel bir çalışmada yemeğin ardından tarçın ilave edilmiş pudingi tüketenlerde kan şekeri seviyesinin düştüğü ve midenin boşalma süresinin geciktiği kanıtlanmış. Bu çalışma tarçının yemek sonrası kan şekeri kontrolünün sağlanmasında yardımcı olabileceğini gösteriyor. Tarçını süt veya yoğurdunuza, çayınıza ya da meyvenize ekleyerek tüketebilirsiniz.

410

Yüksek posalı koyu yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, lahana, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler düşük enerjileri ve yüksek posa içerikleri ile diyabeti olan bireylerin mutlaka tüketmesi gereken bir besin grubudur. Amerikan Diyabet Birliği (ADA) sebze ve meyve tüketiminin artmasıyla diyabetin gelişme riskinin azaldığını göstermiştir ve özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeleri ön plana çıkarmıştır. Çünkü koyu yeşil yapraklı sebzeler vitamin mineral açısından da zengin bir sebze grubudur. Bu grubun bir üyesi olan ıspanak magnezyum, folat, potasyum ve K vitamini için de iyi bir kaynaktır. İçerdiği lutein ile göz sağlığınızı korur. Ispanağı, haftada en az 2-3 kere öğünlerinize tencere yemeği veya salata olarak dahil etmeye özen gösterin.

510

Badem, fındık, ceviz açlık şekerini dengeler

Yapılan bilimsel bir çalışmada, 450 birey sekiz hafta süreyle izlenmiş ve badem, fındık, ceviz tüketen bireylerin üç aylık kan şekeri ortalaması anlamına gelen HbA1c, açlık kan şekeri, açlık insülini değerlerinde olumlu etki gözlenmiştir. Ancak bu besinlerin yüksek yağ içeriğine sahip olduğu unutulmamalı ve mutlaka porsiyon kontrolü yapılmalıdır. 8-10 çiğ badem ya da fındık veya 2-3 tam cevizi beslenmenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

610

Yulaf tok tutar

Yulaf içerdiği beta glukan isimli posa sayesinde sağlığa olumlu etkileri bulunan bir besindir. Yemek sonrası kan şekerinin hızla yükselmesinin önüne geçen yulaf, kahvaltı veya ara öğün alternatifi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, diyabette ağırlık kontrolü önemli bir noktadır ve yulaf verdiği tokluk hissi ve sindirim sistemini iyi çalıştırması sayesinde ağırlık yönetimi ile diyabet için etkili yiyeceklerden biri olmuştur.

710

C vitamini deposu turunçgiller

Diyabetli bireyler genellikle meyve yemenin kendilerine yasak olduğunu düşünür. Ancak doğru zamanda doğru miktarlarda meyve tüketerek kan şekeri kontrol altında tutulabilir. Amerikan Diyabet Birliği özellikle C vitamini kaynağı olması ve zengin posa içeriği ile öne çıkan greyfurt, mandalina, portakal, limon gibi turunçgillerin tüketilmesini öneriyor. Bir orta boy portakal veya 2 küçük mandalina ya da büyük bir greyfurtun yarısı 1 porsiyon meyve yerine geçerek gün içerisinde tüketilebilir. Ancak greyfurt bazı ilaçlarla etkileşime giren bir meyve olduğundan mutlaka hekiminize danışmalısınız.

810

Armut proteinle zenginleşir

Armut düşük glisemik indeks ile zengin posa içeriğini birleştiren, diyabetli bireylerin tüketmesi gereken bir meyvedir. Düşük glisemik indeks; kan şekerinin hızlı değil, yavaş yükseltmesi anlamına gelir. Günün herhangi bir ara öğününde bir orta boy armut yiyebilirsiniz. Ancak meyveleri süt veya yoğurt gibi bir protein kaynağı ile tüketmek daha doyurucu ve kan şekeri dengesi için daha iyidir. Armutun yanında bir su bardağı süt veya bir kase yoğurt tüketerek daha uzun süre tok kalmayı garantileyebilirsiniz.

910

Demir kaynağı kurubaklagiller

Sağlıklı beslenmenin altın kurallarından birisi; kolesterol seviyesinin düşmesine, diyabetli bireylerde kan şekerinin kontrolünün sağlanmasına ve kabızlık sorununun çözülmesine yardımcı olan posanın günde 25-30 gram tüketilmesidir. Posa alımımızı artırmada kurubaklagiller imdadınıza yetişir. Hem içerdikleri yüksek posa sayesinde hem bitkisel kaynaklı protein hem de demir, çinko, magnezyum ve folik asitten zengin olması sayesinde kurubaklagiller diyabeti olan bireylerin beslenmesinde yer almalıdır. Haftada iki-üç kere kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kurubaklagiller tüketilmeli. Kurubaklagillerin demirinden maksimum düzeyde faydalanmak için yanında bol limonlu bir salata tercih etmelisiniz.

1010

Omega 3 zengini balık

Kaliteli protein kaynağı olan balık aynı zamanda Omega 3 yağ asidi içerir. Omega 3, diyabeti olmayan bireylerde insülinin işlevini artırarak diyabete karşı koruma sağladığı gibi diyabeti olanlarda oluşabilecek inflamasyonu önlemeye yardımcıdır. Buna ek olarak, Omega 3'ün kalp hastalıklarına karşı da koruyucu olduğu unutulmamalı. Balıktan maksimum fayda sağlamanın sırrı; ızgara, fırında veya buğulama şeklinde haftada en az 2 kere tüketmekten geçiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Şekeri Ne Düşürür, Şekeri Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Şekeri ne düşürür, diyabet maalesef insanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Kan şekeri düşmesi kişiyi sağlık açısından zorlayıcı bir durum haline gelebilir tedavi edilmediği takdirde bu yüzden beslenmeye ve uzman kontrolünde tedaviye devam edilmesi gerekmektedir.
Yüksek kan şekerinin düşürülmesi ve kandaki glukozun belirli aralıklarda olmasının sağlanması genel olarak diyabet tedavisinin esas temelini oluşturmaktadır. Diyabet tedavisinde kullanılan çeşitli tedavi şekilleri ve planlamaları vardır. Bu tedavi planlarının içerisinde ilaç tedavileri ve bunun yanında yapılan özel diyetler yer almaktadır. Diyabet tedavisi uygulayan doktor, diyabetin derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna bakarak hasta için uygulanması gereken en uygun tedaviyi uygulamaktadır. 



Uygulanan diyabet tedavisi, diyabetin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu tedavilere ekte olarak kişi evde yapacağı bazı uygulamalarla da kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilir.

Spor Yapmak, Hareket Etmek

Düzenli olarak yapılan egzersizler kişinin hayatına sağlığına olumlu yönde katkı sağlamaktadırlar. Bu sayede kişi hem kilosunu korur hem de şekeri ne düşürür sorusunun cevabını vermektedir. Düzenli spor yapmak vücut hücrelerinin şekere yani insüline olumlu cevap vermesini sağlamaktadır. Egzersiz yapıldığı sırada kullanılan kas grubu enerji olarak glukoz tükettiğinden kan şekerinin de düşmesini sağlar.

Karbonhidrat Tüketimini Azaltmak

Karbonhidrat tüketimi fazla olan kişilerle maalesef ileriki zamanlarda diyabete yakalanma olasıkları da tüketmeyen insanlara göre daha fazladır. Karbonhidrat vücuda girdiğinde glukoza dönüşür bu yüzden bu durumda vücuttaki şekerin yükselmesine neden olur.

Sağlıklı bir öğünde, belirli oranlarda ve miktarlarda karbonhidrat tüketilmesi gerekmektedir. Gereğinden fazla karbonhidrat tüketimi, insülin ile kanda bulunana glukozun dengesini bozmaktadır.

1.    Makarna ve pirinç tüketiminin fazlalığı

2.    Nişastalı sebzelerin fazla tüketimi

3.    Tatlı tüketiminin fazla olması

4.    Hamur işi formundaki gıdaların tüketiminin fazla olması

Karbonhidrat tüketimi kontrollü hale getirmek şekeri ne düşürür sorusunun cevabını mevcut sağlığınızdaki olumlu dönüşlerle cevabını size verecektir.

Lifli Besin Tüketiminin Arttırılması

Şekeri ne düşürür sorusunun yanıtlarından biri de lifli gıda tüketimini arttırmaktır. Lifli gıdalar özellikle yeşil renkli sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Bu besinler tüketildiğinde ve öğünlere eklendiğinde şekerin düşmesini sağlamaktadır.

Bol Sıvı Tüketimi Yapabilmek

Şekeri ne düşürür sorusunun cevaplarından birisi de günlük su tüketiminin arttırılmasıdır. Sıvı tüketimi böbreklerden idrar çıkışını arttırdığı için vücuttaki fazla şekerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden günlük sıvı alımının arttırılması gerekmektedir.

Stresi Kontrol Altında Tutmak

Şekeri ne düşürür, stresi kontrolde tutmak bu konuda çok önem arz etmektedir. Stres doğrudan kan şekerini etkileyen bir durumdur. Stres vücutta kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Kişinin bu noktada stresini kontrol altında tutabilmek için bir çok yol vardır bu yollardan birini seçmesi gerekmektedir.

Düzenli Uyku

Düzenli uyku hem genel ruh halini düzenlemekte hem de vücutta şekerin düşmesini sağlamaktadır. Özellikle gece uykusunun iyi alınması çok önemlidir.

Kilo Kontrolünün Sağlanması

Diyabet hastalarının özellikle dikkat etmesi gereken leylerden bir tanesi de kilolarının kontrol altında tutulmasıdır. Fazla kilo artışı vücutta şekerin yükselmesine neden olmaktadır. Sabit bir kiloda kalmak ve sağlıklı beslenmek şekeri ne düşürür sorusunun en güzel cevaplarından biridir.

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2021

Yayınlama Tarihi: 03 Mart 2021

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Kan Şekerini Düzenleyen Besinler

Ağır yiyecekler, bol şekerli gıdalar, asitli içecekler ve hareketsiz kalmak bir araya geldiğinde kandaki şeker oranının yükselmesi an meselesi olabilir. Bazı kişilerde ise kronik bir hal alan bu durum, sağlığı tehdit eden unsurlardan biridir. Doktor ve beslenme uzmanı eşliğinde hazırlanan beslenme programı ile kan şekeri dengelenebilir. Ancak kandaki şeker oranı sadece bu besinlerin odağında değildir; bir bütün olarak sağlıklı yaşam gerekliliklerini yerine getirmek faydalı olacaktır.

Kan Şekerini Dengeleyen Besinler

  • Tarçın
  • Brokoli
  • Yaban Mersini
  • Keten Tohumu
  • Avokado
  • Balık
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler
  • Yoğurt
şekeri ne düşürür

Kan şekerinin yükselmesi sinir hastalıklarını, görme yetisinin kaybını, gerginliği, baygınlığı beraberinde getirebilir. Bu durumları önlemek için kan şekerini ideal dengede tutmak önemli olacaktır. Bu nedenle sizlere hazırladığımız yazımızda yüksek şekeri ne düşürür sorusuna yanıtlar verdik.

Şekeri düşüren yiyecekler ile öğünlerinizi sağlıklı şekilde geçirmeniz ve şekeri düşüren bitkiler ile kalp ve damar sağlığınızı korumanız için yola çıktık. Bu yolda bize eşlik etmeniz için sizleri kan şekerini düşüren sağlıklı besin listemizle buluşturuyoruz.

İşte şekeri ne düşürür evde neler tüketilmelidir merakını giderecek bilgiler!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Şekeri Ne Düşürür? Kan Şekerini Dengeleyen 8 Besin

Gıdaları tüketmeden önce doktor onayı alınız. Besinlerin günlük tüketim miktarını diyetisyen kontrolünde belirleyiniz.

1) Tarçın

Diyet listelerinin sık kullanılan baharatı olan tarçın, kan şekerini dengeleyen ve yükselmesini önleyen bir besindir. Tarçınlı su içerek gün içinde kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilirsiniz. Tarçını dilediğiniz besine ekleyebilirsiniz. Şekeri ne düşürür Ender Saraç önerisi nedir diyenlere: Bir tutam tarçın!

İlginizi çekebilir: Tarçının Faydaları Nelerdir?

tarçın

2) Brokoli

Diyabet beslenmesinde seçici olmak zorundasınız. Kan şekerinizi yükselten besinlerden uzak durup daha sağlıklı seçimler yapmalısınız. Brokolinin içeriğindeki vitamin ve mineraller doğrultusunda kan şekeri dengelemeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Brokoli filizi İsveç üniversitelerinde şeker hastalığı üzerine yapılan araştırmalarda, önemli bir besin olmuştur. Mevsiminde haftanın birkaç günü brokoli tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Sapından Suyuna Tüm Faydaları

brokoli

3) Yaban Mersini

Antioksidan meyvelerden biri olan yaban mersini, taze tüketildiğinde oldukça sağlıklı bir besin olmaktadır. Eğer karbonhidratlı besinler tüketiyorsanız, gün içinde yaban mersini ile içecekler hazırlayıp içebilirsiniz.

İlginiz çekebilir: Yaban Mersini Faydaları: En Şifalı 15 Özelliği!

yaban mersini

4) Keten Tohumu

Keten tohumu omega yağ asitleri açısından güçlü bir besindir. Bu yönüyle yükselen şekeri dengeler. Keten tohumunu salatalarınıza ya da yoğurt veya süte ekleyerek tüketebilirsiniz. Yüksek lif içermesinden dolayı da sindirim sistemini korur. Kan basıncı ve kan şekerini kontrol altına aldığı için hem şeker hastalarının hem de tansiyon hastalarının düzenli olarak tüketebileceği bir besindir; ancak her gıda gibi öncesinde doktor onayı almak gerekir.

İlginizi çekebilir: Keten Tohumu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Zayıflatır Mı?

keten tohumu

5) Avokado

Avokado tekli doymamış yağlar açısından ve lif bakımından zengindir ve bu yönüyle alınan şekerin hızlıca kana karışmasını önler. Kolesterole de faydalı olan avokadoyu mevsiminde bolca tüketebilirsiniz. Yağ yakımını hızlandırır ve metabolizmanızın daha aktif çalışmasını sağlar.

İlginizi çekebilir: Avokadonun Az Bilinen 7 Önemli Faydası

avokado

6) Yoğurt

Probiyotik besinlerin kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Ara öğünlerde veya ana yemek yanında ev yapımı yoğurt tercih edebilirsiniz. Tarçın ve yulaf ezmesi ile etkiyi güçlendirerek ara öğünlerde tok tutucu ve kan şekerini düzenleyici bir seçenek oluşturabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları

yoğurt

7) Yeşil Yapraklı Sebzeler

Lif kaynağı besinler tüketmenin kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler içeriğindeki lif nedeniyle şeker hastalarının öğünlerinde taze veya pişmiş olarak tercih edebilecekleri besinler arasında yer alır. Ara öğünlerde veya ana öğün yanında taze salata olarak da tüketilebilir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze

yeşil yapraklı sebzeler

8) Balık

Omega 3 yağ asitleri, şeker hastalarının beslenme düzeninde dengeli olarak yer aldığında kan şekerini düzenlediği gözlemlenmiştir. Somon, uskumru veya hamsi gibi balık çeşitleri mevsimine uygun şekilde doktor kontrolünde tüketilebilir.

İlginizi çekebilir: Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

balık

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Şeker Hastaları Ne Yemeli? Nasıl Beslenmeli?

Tokluk Kan Şekeri: 6 Soruda Tüm Merak Edilenler

11 Soruda Diyabet (Şeker Hastalığı) Uzman Doktor Cevaplıyor

Şeker Hastalığı Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

6 Soruda Diyabette Beslenme, Diyabetliler İçin Muadil Besin Tablosu

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır