sigortasız araç muayene olur mu / One moment, please

Sigortasız Araç Muayene Olur Mu

sigortasız araç muayene olur mu

Ara&#; Muayenesi Rehberi: Muayene &#;ncesi ve Sonrası

Araç muayenesi, tüm araç sahiplerinin belirli aralıklarla yaptırması gereken işlemler arasında yer alır. Yasal zorunluluk olan araç muayenelerinin yapılma süresi, aracın modeline ve yaşına göre değişir. Binek otomobillerin ilk 3 yıllarını doldurduktan sonra 2 yılda bir muayeneden geçirilmesi zorunludur. Traktör ve römork tipi araçların ise ilk 3 yıllık süreden sonra 3 yılda bir muayene edilmeleri gerekir. Araç muayeneleri, tüm araç sahiplerinin dikkatle uygulaması gereken işlemlerdir. Muayene öncesinde ve sonrasında atılması gereken adımların eksik kalması, yasal yükümlülüklerinizin eksik kalmasına ve araçtaki bazı sorunların tespit edilememesine yol açabilir. Bu yüzden muayene öncesini ve sonrasını en doğru şekilde takip etmenizde yarar bulunur.

Muayene Öncesinde Neler Yapılmalıdır?

Araç muayenelerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeniz için muayene öncesi adımlarını tamamlamanız gerekir. Muayeneden önce yapılması gerekenler ise şöyledir:

  • Muayene işlemleri öncesinde otomobillerin herhangi bir vergi ya da trafik cezasının bulunmaması gerekir. Bu yüzden muayene öncesinde vergi borcunuzu ve trafik cezalarını sorgulamanız, ödenmemiş ceza ya da borç çıkması durumunda gerekli ödemeyi yapmanız önerilir. Muayene işlemleri esnasında yetkili kurumlar tarafından vergi ve ceza sorgulaması yapılır, ödenmemiş borcu çıkan araçlara muayene yapılmaz. Bu yüzden ödemelerinize özen göstermenizde yarar bulunur.
  • Muayene yapılacak araçların zorunlu araç sigortası konusunda da eksiğinin bulunmaması gerekir. Araçların geçerli bir zorunlu araç sigortası olmadan trafiğe çıkması yasaktır. Bu sebeple de muayene işlemlerine sigortası olmadan getirilen araçların muayene işlemleri yapılmaz ve yasal işlem başlatılır. Sigortası olmayan araçlar, muayene alanlarından çekilerek sigortaları yapılana kadar yediemin otoparkında tutulabilir. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın sigortasını mutlaka yaptırmanız gerekir. Araç sigortanızın geçerli olup olmadığını hatırlamıyorsanız araç sigortası sorgulama işlemlerinden yararlanabilirsiniz. Sigorta yaptıracaksanız ve ne kadar prim ödeyeceğinizi merak ediyorsanız araç sigortası hesaplama uygulamalarından faydalanabilirsiniz.
  • Araç muayenesinin bizzat ruhsat sahibi tarafından yapılması gerekir. Muayene işlemleri öncesinde araç ruhsatının kimin üstüne olduğu ve ruhsat sahibinin yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği kontrol edilir. Bu yüzden muayene öncesinde yasal kimliğinizi, aracınızın ruhsatını, sigorta belgelerini ve borçsuzluk evraklarını hazırlamanızda yarar bulunur. Eğer ruhsatı başkasının üzerine olan bir aracı muayene ettirmek istiyorsanız vekaletnâme ibraz etme zorunluluğunuz vardır. 
  • Muayene işlemleri esnasında araçların egzoz emisyon ölçümleri de kontrol edilir. Geçerli bir egzoz emisyon ölçümü yapılmamış olan araçlar, kusurlu olarak değerlendirilir ve muayeneleri olumsuz sonuçlanır. Bu yüzden muayene öncesinde aracınızın egzoz emisyon ölçümünü yaptırmanız önerilir.
  • Eğer aracınız LPG’li ya da CNG’li bir modelse muayene öncesinde gaz sızdırmazlık raporu edinmenizde yarar bulunur. Gaz sızdırmazlık raporunun muayene esnasında ibraz edilmemesi, hafif kusur olarak değerlendirilir.
  • Tüm evraklarınızı tamamladıktan sonra ihmal etmemeniz gereken bir diğer nokta da muayene işlemleri için randevu almaktır. Kimi araç sahipleri, muayene kurumlarının yakın olması sebebiyle randevuya ihtiyaç olmadığını düşünse de muayene işlemleri randevusuz yapılmaz. Bu yüzden size en yakın kurumdan randevu almanız son derece önemlidir.
  • Muayene randevunuza giderken yanınızda yeterli miktarda nakit para bulundurmanız gerekir. Muayene işlemlerinin ödemeleri, kredi kartıyla ya da mobil bankacılık uygulamalarıyla yapılmaz. Sadece nakit para geçerlidir. Bu yüzden yanınızda yeterli nakit para bulunmaması durumunda randevunuz yanabilir ve tekrar işlem yapmanız gerekebilir.
  • Muayeneye giderken araçlarda zorunlu olarak bulundurulması gereken zorunlu ekipmanları kontrol etmenizde de yarar bulunur. Tüm araçların üçgen reflektör, ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı ve stepne bulundurması zorunludur. Bu ekipmanlarda eksiğiniz varsa muayene öncesinde tamamlamanızda fayda vardır.

Muayene Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Araç muayenesi sonrasında, muayene teknisyeni tarafından hazırlanan raporu alabilirsiniz. Raporda 3 farklı sonuç çıkma ihtimali bulunur. Bu sonuçlar şöyledir:

  • Kusursuz: Araç muayenesinde alınabilecek en olumlu sonuç “kusursuz”dur. Aracınızın kusursuz bulunması durumunda aracınızı alabilir ve işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. 
  • Hafif Kusurlu: Hafif kusurlar, araçların trafiğe çıkmasına engel olarak kabul edilmez. Bu yüzden aracınız “hafif kusurlu” olarak değerlendirilse bile aracınızı teslim alabilir ve trafiğe çıkabilirsiniz.
  • Emniyetsiz / Ağır Kusurlu: Araçların muayene uzmanları tarafından emniyetsiz ya da ağır kusurlu olarak değerlendirilmesi, muayenenin yarım kalmasına yol açar. Bu raporu alan araçların sahiplerine aracın hangi açıdan kusurlu ya da eksik bulunduğu bildirilir ve söz konusu eksiğin kapatılması için bir aylık süre verilir.

Muayene sonucunda kusursuz ya da hafif kusurlu raporu alan araçların sahipleri için bir sonraki muayene tarihi belirlenir ve bu süre zarfında araç sahiplerinin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Emniyetsiz ya da ağır kusurlu raporu alan araç sahiplerinin ise araçlarındaki eksikleri bir ay içinde kapatması gerekir. Eksiklerini yasal süre zarfında kapatan araç sahipleri, aynı muayene istasyonunda ya da bulundukları şehirdeki başka bir muayene istasyonunda yeniden muayene için randevu alır.

Muayene Öncesinin ve Sonrasının Vazgeçilmezi: Araç Sigortası


Trafik ve kasko sigortası çeşitleri, muayene öncesinde de sonrasında da araç sahiplerinin en çok dikkat etmesi gereken konular arasında yer alır. Araç sigortaları, aracınızla birlikte karşılaşabileceğiniz pek çok sorunun size maddi zarar vermesini önler. Kasko ya da araç sigortası yaptırarak aşağıdaki avantajlardan faydalanabilirsiniz.

  • Sigorta paketleriniz sayesinde aracınızla yaşayacağınız her türlü kaza, çarpma, çarpışma durumunda aracınızın göreceği maddi zararlardan korunabilirsiniz.
  • Aracınızda oluşabilecek cam kırılması, arıza, ayna kırılması, anahtar kaybolması gibi durumlarda oluşacak masrafları sigortanızdan tazmin edebilirsiniz.
  • Sel ve su baskını, toprak kayması, yıldırım düşmesi, dolu gibi doğal afetlerin yol açabileceği masrafları araç sigortanızdan karşılayabilirsiniz.
  • Aracınızın toplumsal hareket, grev, kötü niyetli eylem, terör faaliyeti gibi olaylar sebebiyle zarar görmesi durumlarında sigortanızdan destek alabilirsiniz.
  • Ferdi kaza sigortası teminatları içeren araç sigortası paketlerinden yaptırırsanız aracınızla kaza yapmanız durumunda oluşacak sağlık ve tedavi masrafları için de sigortanızdan ödeme alabilirsiniz.

Eğer aracınızı kaza, doğal afet, hırsızlık gibi olumsuz durumlara karşı korumak isterseniz AXA Sigorta kasko sigortası seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. AXA Sigorta tarafından size sunulan Maksimum Kasko Sigortası, Tutumlu Kasko Sigortası, Büyük Hasar Kasko Sigortası ve Lacivert Kasko gibi araç sigorta çeşitleri arasından dilediğiniz paketi seçerek birbirinden avantajlı teminatlardan ve hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

  • AXA Sigorta paketleri sayesinde yol yardım desteği alabilirsiniz. Aracınızla yolda kalmanız durumunda araç kurtarma ve çekme hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
  • AXA Sigorta kasko seçenekleri sayesinde araç sigortası aktarma ve poliçe genişletme avantajlarından faydalanabilirsiniz.
  • Poliçenizde belirtilmişse aracınızla kaza yapmanız durumunda doğan hukuki sorumluluklarınızın masraflarını ve üçüncü kişilere karşı doğan mali yükümlülüklerinizi sigortanızdan karşılayabilirsiniz.
  • Aracınızla arıza ya da kaza yaşamanız durumunda aracınızın orijinal yedek parçalarla tamir edilmesini sağlayabilirsiniz. Kaza durumlarında sağlık desteği alabilir, aracınızın tamir edilme sürecinde doğacak konaklama masraflarını sigortanızdan tazmin edebilirsiniz.
  • Sigortanızdaki teminatlar kapsamında kişisel asistans uygulamalarından yararlanabilir, acil yardıma ihtiyaç duyduğunuz anlarda organizasyon hizmetlerine  başvurabilirsiniz.
  • Siz de muayene öncesinde, sonrasında ve aracınızı kullandığınız her an kendinizi tamamen güvende hissetmek istiyorsanız AXA Sigorta’nın avantajlı paketlerini tercih edebilirsiniz. Size en uygun teklifi almak için monash.pw’yi ziyaret edebilir ya da en yakın AXA Sigorta şubesinden randevu alabilirsiniz.

    Ara&#; Satın Aldıktan Sonra Sigorta Yaptırma S&#;resi Nedir?

    Trafik Sigortası Fiyatları

    Kasko Sigortası Fiyatları

    Trafik kazasında kusurlu olduğu resmi olarak tespit edilen araç sahibinin karşı tarafa verdiği zararları karşılayan trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu olarak yaptırması gereken bir sigortadır. Yeni araç satın alan kişilerin trafiğe çıkmadan önce zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor. Trafik sigortası olmayan araçlara cezai işlemler uygulanmakta. Olası bir kaza durumunda ise kusurlu sürücü karşı araçtaki hasarları kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor.

    Trafiğe ilk kez çıkacak olan sıfır araçlar ve ikinci el satın alınan araçlar için trafik sigortası poliçesi yaptırma kuralları vardır. Örneğin; aracını satan kişi, satış işleminden sonra noter satış sözleşmesi ile sigorta poliçesini iptal ettirmelidir. Bu durumda 2. el araç alan kişinin yeni bir trafik sigortası poliçesi yaptırması gerekir. Sıfır ve 2. el araçlar için trafik sigortası yaptırma şartları:

    2. El Araçlar İçin Trafik Sigortası Yaptırma Süresi Nedir?

    Noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor. Böylece kusurlu olarak karışabileceği trafik kazalarında maddi yükümlülük yaşamıyor. Aracının yeni sahibinin 15 gün içinde yeni trafik sigortasını yaptırması gerekiyor.

    2. El Aracın Sigortası 15 Gün İçinde Yaptırılmazsa Ne Olur?

    15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Sigorta süresini geciktiren araç sahibinin sigorta prim tutarına her 30 gün için %5 oranında bir gecikme faizi uygulanmaktadır. Araç sigortasız yakalanırsa;

    • Ehliyet, ruhsat ve trafik sigortası kontrolü yapılır,

    • Güncel trafik sigortası yoksa araç trafikten men edilir,

    • Araç park alanına çekilir ve sigorta yaptırana kadar park alanında kalır,

    • Araca trafik sigortası yaptırıldıktan sonra park ve ceza ücreti ödenerek araç teslim alınabilir.

    Trafik Sigortası Gecikme Cezası 

    yılına ait Maliye Bakanlığınca açıklanan rakamlara göre trafik sigortası yaptırmamanın cezası TL olarak belirlenmiştir. Cezanın 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda araç sahipleri ceza üzerinden %25 indirimden yararlanarak cezasını TL olarak ödeyebilirler.

    • 1 ay geciken ceza tutarı; ,80 TL olarak,

    • 2 ay geciken ceza tutarı; ,69 TL olarak,

    • 3 ay geciken ceza tutarı; ,72 TL olarak gecikme zamlıödenecektir.

    Aracını Satan Kişi Prim İadesi Alabilir Mi?

    Aracın el değiştirmesi durumu, trafik sigortası yaptırmış olan araç sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Aracın satılması halinde sigorta şirketi, poliçenin kalan süresini baz alarak primleri hesaplar ve sigorta sahibine kalan primleri iade eder. Poliçenin kalan gün sayısının hesaplandığı iade işleminde aracın kullanıldığı süre boyunca ödenmiş olan primlerin iadesi yapılmaz.

    Trafiğe İlk Kez Çıkacak Araçların Trafik Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

    Sıfır kilometre araç alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve ruhsat hazırlanır. Emniyet Müdürlüklerinde yapılan ruhsat işlemleri sırasında ise araç sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesi ibraz edilmesi istenir. Yani aracın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta şirketleri, sıfır kilometre araçların ruhsat bilgisi olmadan trafik sigortası poliçesi düzenleyebilmektedir. Ruhsatsız sıfır bir kilometre aracın sigorta poliçesinin düzenlenmesi için; aracın motor numarası, şasi numarası ve modeli esas alınmaktadır.

    Sıfır kilometre ya da 2. el olsun yeni bir araç satın aldığınızda mutlaka trafik sigortası yaptırın. Aracınızın plakası henüz çıkmamış bile olsa, online sigorta brokeri monash.pw’un anlaşmalı olduğu farklı sigorta şirketlerinin size sunacağı teklifleri ücretsiz olarak görebilirsiniz. Satın almak istediğiniz sigorta poliçesini seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek güvenli bir şekilde poliçenizi satın alabilirsiniz.


    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır