hamilelik bunalımı / Hamilelikte Yaşanabilecek Psikolojik Değişimler

Hamilelik Bunalımı

hamilelik bunalımı

Gebelikte Depresyon (Duygusal Değişiklikler)

Gebelik bir kadının hayatındaki en mutlu zamanlardan biri olarak düşünülür fakat çoğu kadında bu dönemde korku, kaygı, stres, üzüntü ve hatta gebelikte depresyon olur. Çeşitli araştırmalara göre gebe kadınların % ünde depresyon bulguları gözlenir.

Gebelikte depresyon bir duygusal bozukluk (mood disorder) olup hayatı boyunca 4 kadından birinde görülür. Gebelikte de bunun olması hiçte sürpriz değildir. Ancak gebelikteki depresyon çoğu zaman hormonal bir dengesizlik olarak algılandığı için çoğu zaman tanısı konmaz.

Bu hem bebek hem de anne için tehlikelidir.

Depresyon gebelikte mutlaka tespit edilip, tedavi edilmesi ve gebeye destek tedavisinin sürdürülmesi gereken bir hastalıktır.

gebelikte depresyon

Gebelikte Depresyon

Gebelikte depresyon (doğum öncesi depresyon) depresyon gibi klinik bir hastalıktır. Duygusal bozukluklar beyin kimyasını değiştiren hastalıklardır.

Gebelikte hormonal değişiklikler depresyon ve anksiyete (kaygı) ile ilgili beyindeki kimyasalların değişmesine neden olur. Bu değişiklikler ilerleyerek gebelikte depresyona neden olur.

Gebelikte Depresyon Belirtileri Neler?

Gebelikte depresyon olan kadınlarda aşağıdaki bulgular 2 hafta veya daha uzun süreli oluyordur:

  • Sürekli üzüntü hali
  • Konsantrasyonda zorluk
  • Çok az veya çok fazla uyuma
  • Daha önceden hoşlandığı aktivitelere ilgisini kaybetme
  • İntihar ve ölüm düşüncesi, üzüntü
  • Anksiyete
  • Değersiz ve suçlu hissetme
  • Yeme alışkanlıklarında değişiklik

Gebelikte Depresyonu Neler Tetikler?

  • İlişkideki problemler
  • Aile ve kişisel daha önceki depresyon olması
  • Kısırlık tedavisi
  • Daha önceki gebelik kayıpları
  • Stres
  • Gebelikteki komplikasyonlar
  • Travma ve taciz öyküsü

Gebelikte Depresyon Bebeğe Zarar Verir mi?

Tedavi edilmeyen depresyon anne ve bebek için tehlikedir. Depresyon tedavi edilmezse yetersiz beslenme, yetersiz sıvı alımı, içki, sigara ve intihar girişimi olabilir. Bunların sonucunda erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve gelişimsel problemler gözlenebilir. Depresyondaki gebe kendisini koruma arzusunda olmayacaktır. Depresyon olan gebelerin bebekleri doğumdan sonra daha huzursuz ve ajite olmakta.

Gebelikte Depresyonun Tedavisi

Tedavi seçenekleri:

  • Destek grupları
  • Kişisel psikoterapi
  • İlaç tedavisi

Gebelikte Depresyonun İlaçla Tedavisi Güvenli mi?

Gebelikte kullanılan antidepresanların güvenliği ve uzun dönem etkileri hakkında şüpheler var. Depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yeni doğanda fiziksel bozukluklar, kalp problemleri, pulmoner hipertansiyon, ve düşük doğum ağırlığı gibi problemlere neden olabilmekte.

İlaç tedavisi yerine hafif ve orta derece depresyonlarda grup tedavisi ve psikoterapi uygulanabilir. Şiddetli depresyon durumlarında tedaviye ilaç tedavisi mutlaka eklenmeli.

Kullanılan ilaçların tamamı plasentadan geçer.

Majör depresyon (şiddetli depresyon) tedavisinde risk fayda durumuna göre ilaç tedavisi yapılmalı. Kullanılan ilaçların çoğu bebek için çok az sorun oluşturabilecek ilaçlardır.

Gebelikte Depresyonun Tedavi Etmenin Doğal Yolları Var mı?

Birçok kadın gebelikte ilaç kullanmak yerine depresyon tedavisi için başka yollar denemekte. Hafif ve orta depresyonda grup tedavisi, psikoterapi uygulanabilir.

Bunlara ek olarak bazı doğal yollar destekleyici olarak kullanılabilir:

  • Egzersiz: Seretonin seviyesi artar, kortizol seviyesi düşer
  • İstirahat: Yeteri kadar uyumak stresi azaltır ve vücudun kendini düzenlemesine yardımcı olur. Aynı saatlerde uyunmalı ve aynı saatlerde işe gidilmeli.
  • Beslenme: Birçok besin ruhsal değişikliklere neden olabilir. Kafein, şeker, karbonhidrat ve proteinden düşük diyet zihinsel ve fiziksel iyileşmeye yol açar. Kendinizi daha iyi hissettirecek yiyecekler yenilmeli.
  • Akapunktur: Depresyonda yeni kullanılmaya başlanan bir yöntem
  • Omega-3 Yağ asidleri: Depresyon bulgularında azalmaya neden olmakta. Omega-3 alınırken cıva kapsamayan olanından emin olunmalı.
  • Bitkisel Vitaminler: Magnezyum, 5-HTP, Vitamin B6 ve SAM-e içeren bitkisel vitaminler serotonin seviyesini yükselterek etkili olmakta.

Depresyonunuzu asla kendi başınıza yenmeye çalışmayın. Mutlaka destek almanız gerekir. Bebeğinizin de tedavi olmanıza ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Gebelikte Duygusal Değişiklikler (mood swing)

Gebeyseniz yada gebe olan birisiyle yakından ilgileniyorsanız duygusal değişiklikleri fark etmişsinizdir. Gebe olmaktan heyecanlanmış olabilirsiniz ve aynı zamanda strese de girebilirsiniz. Sürekli endişeleriniz olabilir.

İyi bir anne olabilecek miyim? Bebeğim sağlıklı olacak mı? Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya param yetecek mi? Bebek için doğru şeyleri yapabilecek miyim? Bunun gibi sorular sürekli kafamızı meşgul edecektir.

Gebelikte Duygusal Değişikliklerin Sebebi Nedir?

Gebelikteki duygusal değişiklikler stres, yorgunluk, vücut metabolizmasındaki değişiklikler ve östrojen ve progesteron hormonlarının artışı nedeniyle olmakta. Hormon seviyesindeki değişiklik beyinde hücreler arası iletimden sorumlu nörotransmiterleri etkilemekte ve bunun sonucunda beyinde kimyasal değişiklikler olmakta.

Duygusal değişiklikler en fazla ilk trimesterde haftalarda ve 3. trimesterde doğuma hazırlanırken olmakta.

Duygusal Değişikliklerle İlgili Ne Yapılabilir?

Gebelikte  yalnız olmadığınızı bilmeniz önemlidir. Olanların normal olması gereken değişiklikler olduğunu bilmelisiniz.

Stres seviyenizi düşürmek bu döneme daha çabuk uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Bunun için:

  • Daha fazla uyumalı
  • Gün içinde istirahat edebilecek vakit yaratmalı
  • Düzenli spor yapmalı
  • İyi yemek yemeli
  • Gün içinde şekerleme yapılmalı
  • Yürüyüş yapılmalı
  • Arkadaşlarla sinema yada benzer sosyal faaliyetler yapılmalı
  • Yoga yapılabilir

Duygusal değişiklikler 2 haftadan fazla sürerse ve daha kötü hissedilirse doktorunuza başvurmalısınız. Depresyon bu dönemdeki en sık rastlanılan problem olduğu unutulmamalı.

Etiketler:depresyongebelikte depresyongebelikte depresyonun tedavisigebelikte ilaç tedavisi

Hamilelikte sinir bozan 6 şey

Strese neden olan bazı hamilelik endişeleri

Hareket kısıtlılığı

Hamilelikle birlikte artık eskisi gibi koşturmacalı işlerden uzak kalmak gerekiyor. Bu durumda özellikle hareketli bir yaşam tarzına sahip anne adayları sıkıntı yaşayabiliyorlar. Arkadaşları tatil planlarken, hamileler daha az aktivite gerektiren programlar yapmak zorunda kalıyor. Yurt dışı tatilleri, uçak seyahatleri azalmaya başlıyor. Düşük tehlikesiyle birlikte güvenli bir yer olarak evi tercih etme ve dışarı çıkmalarda azalma olması anne adaylarının sıkıntısını artırabiliyor.

Fiziksel görünüm ve estetik kaygılar

Hamilelik ve doğum sonrasında vücutta, özellikle karın ve göğüs bölgesinde çatlamaların olacağına dair endişeler zaman zaman anne adaylarını rahatsız edebiliyor.

Kilo ile ilgili endişeler

Doğum sürecinde alınan kiloların tekrar verilemeyeceğine dair yaşanan endişeler.

Sevilmediği düşüncesi

Hamilelik öncesine göre daha fazla kırılgan olma, hassaslaşma, alıngan olma gibi nedenlerden dolayı sevilmediği, özellikle eşi tarafından eskisi kadar beğenilmediğine yönelik endişeler.

Doğum ile ilgili endişeler

Hatalı öğrenmeler sonucu geliştirilen yanlış inançlar sıkıntı kaynağı olabilir. Sancıların dayanılmaz olduğu, doğumun çok riskli ve zor olacağı düşünceleri, doğum anında sakatlanabileceği ya da hayatını yitirebileceği korkuları görülebilir.

Annelik rolüne yönelik endişeler

İyi bir anne olamayacağı, çocuğuna sahip çıkamayacağı, anneliği beceremeyeceğine ilişkin kaygılar.

Peki, bu endişeler ne zaman geçer?

Kişiden kişiye değişimler gösterir. Hamileliğin ilk üç ayında uyum sorunları daha sık olabilir. İkinci dönem ay arası ise genelde daha kolay geçmektedir. Son döneminde ise hamileliğin neden olduğu bedensel kısıtlılıklar ve bedensel değişimler stresi tekrar artırabiliyor. Genelde hamilelik süresince azalma yönünde eğilim gösterse de bazı kişilerde ise bu stres pek azalmayabiliyor. Bu durumda psikolojik destek almak gerekiyor. 

False

Hamileliğin Yarattığı Ruhsal Değişimler

FİZİKSEL DEĞİŞİM ANNE ADAYINI PSİKOLOJİK YÖNDEN ETKİLER

Hamile kadınları psikolojik anlamda etkileyen en önemli faktörlerden biri fiziksel değişimdir. Hareketleri kısıtlanır, uyku ve beslenme düzenleri değişir. Bu durum doğal olarak ailenin tüm fertlerini de etkiler. Kadın hamilelik sürecinden itibaren yaşadığı ve hissettiği değişimleri, öfkeli veya mantıksız reflekslerle dışarıya yansıtabilir. Kilo almaya başladığı aylarda ise kendini bakımsız ve çirkin hissedebilir. Eski kıyafetlerine sığamadığı için de morali bozulur ve alınganlaşabilir.

ÖSTROJEN HORMONU ANNEYİ HAMİLELİĞE HAZIRLAR

Hamilelikte değişen kadınlık hormonları yani östrojen ve progesteron, gebelik ile birlikte artış gösterir. Ancak hamilelik başladığında yumurtalıklar artık bu hormonları üretmez. Östrojen ve progesteron hormonlarının yerini plasenta alır. Östrojen hormonu anne bedenini hamileliğe uyumlu hale getirmeye çalışırken, progesteron hormonu ise bebeğin gelişimi ile ilgilenir ve onu zararlı etkilere karşı korur.

ANNE SIKÇA AĞLIYOR VE BEBEĞİ REDDEDİYORSA DİKKAT!

Vücut değişime hemen uyum sağlayamazsa; anne adayında sıkça ağlama, yaşama arzusunu yitirme, bebeği reddetme, kendini değersiz görme hatta bazen de bebeği aldırma gibi olumsuz düşünceler ortaya çıkabilir. Bu durumlar çoğunlukla gebeliğin ilk zamanlarında ortaya çıkar ve kısa bir süre sonra geçer. Ancak bu psikolojik değişimler haftadan daha uzun sürüyorsa, uzman bir hekime danışılmalıdır. Böyle bir durumda gebenin ailesinin çok dikkatli davranması ve gözlemci olması gerekir. Fark edilmediği ya da önemsenmediği takdirde anne adayı depresyona girebilir.

DEĞİŞEN RUH HALİ VE DEPRESİF DUYGU DURUMLARI DOĞALDIR

Gebe kadınlarda duygusal denge tamamen etkilenir. İş hayatında veya evde konsantrasyon güçlüğü, aşırı ilgi bekleme, dışa dönüklük duygusu, panik atak, kendinden şüphe etme, sinirlilik-huysuzluk, eleştiri kaldıramama gibi ruh halleri de sıkça görülür. Değişen ruh hali, depresif duygu durumları, gerilmeler ve vücudun yenilikleri hemen kabul edememesi, hormon düzeyleri sonucu gelişen durumlardır ve gayet doğaldır.

PANİK ATAK VE DEPRESYON ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ ETKİLEYEBİLİR

Çalışan bir anne adayı sağlık sorunları sebebiyle gebelik dönemini evde geçirmek zorundaysa, bu durum kadını olumsuz yönde etkileyebilir. Yaşam tarzının aniden değişmesi ve sürekli istirahat etmek zorunda olması anne adayını bunalıma sürükleyebilir. Ayrıca bebeği karnında hissedememek de kadın için kötü bir ruh halidir. Panik atak ve depresyon durumları çocuğun sağlıklı bir şekilde gelişmesine engel olabilir.

ANNELİK KADINI HEYECANLI YAPAR

Kadın hamilelik sürecinde sadece olumsuz yönde ruhsal değişimler yaşamaz. Anne olacağı için neşeli, mutlu ve heyecan içinde olur. Eşiyle ve diğer aile üyeleriyle arasındaki bağ daha da kuvvetlenir. Bir mucize gerçekleştirdiği için kendisiyle gurur duyar. Bebek daha doğmadan ona bağlanır ve bebeği sevmeye başlar. Herhangi bir sorun karşısında soğukkanlı davranarak çözüm yolu bulabilir.

HAMİLE KADIN KENDİNİ KEŞFEDER

Hamilelik süreci ayrıca kadının kendi fikir ve inanışlarını da yeniden değerlendirmesine sebep olur. Anne olmaya hazırlanırken; aile, arkadaş ve iş hayatında edindiği bilgileri de bu süreçte birleştirir. Buradaki amaç bebek sahibi olmanın kendisinde yarattığı anlamı keşfetmek ve hamile kaldığı süreci sağlıklı olarak tamamlayıp tamamlamayacağını bilmektir.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELER DEĞİŞİR

Çevresinden edindiği bilgiler, çocuk sahibi olduktan sonra öğrendiği yeni deneyimler annenin fikir ve inanışlarını etkiler. Eski düşüncelerinin tamamen doğru olmadığını farkederek öğrendiği bilgilerle, yeni yaklaşımlar oluşturur. Anne olmak, özellikle hamilelik sürecinde, kişisel düşünce ve inanışların gözden geçirilmesine sebep olur. Ve birçok kadın kendini daha iyi tanıyarak, kişisel farkındalıklarını arttırır.

EŞ VE AİLE DESTEĞİ ŞART

Hamilelik süresince eşin ve aile bireylerinin de anne adayına destek olması oldukça önemlidir. Bu dönemde hamile kadına olabildiğince sabırla yaklaşılmalı ve sıkıntılarını kolayca atlatabilmesi için destek olunmalıdır. Unutulmamalıdır ki anne adayı hamile olduğunu öğrendiği andan doğum anına kadar sevdiklerinden yakın ilgi ve anlayış bekler. Sağlıklı bir hamilelik süreci için ortak dayanışmanın ve ikili ilişkilerin pozitif yönde tutulması gerekir. Herhangi bir olumsuzluk anne adayını psikolojik yönden etkileyebileceği gibi bebeğin gelişimi için de risk oluşturabilir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir