Kendi yavrusunu yiyen hayvan

Kendi Yavrusunu Yiyen Hayvan

kendi yavrusunu yiyen hayvan

Rüyada yavrusunu yiyen hayvan görmek ekonomik durumun her geçen gün çok daha güçlü hale geleceğine, lüks tüketimin daha rahat yapılacağına, borç batağı içinde, hasta, mutsuz ya da sorunlarla boğuşan bazı dostlara yardımcı olacağına, hayır duaları alacağına, kişinin dertlerinin ve kısmetsizliklerin biteceğine, akrabaların vereceği destekler sayesinde mutlu olunacağına, sağduyusu, yeteneği, sakinliği ve zekâsı ile hayatındaki dezavantajları dahi avantaja dönüştürmeyi başaracağına, yaşamının uzun olacağına, pişmanlık duyulacak şeyler yapılacağına, her karlı işin arkasından da daha büyük kazanç getirecek işler yapacağına ve ticaret ehli kimse haline geleceğine, eşi ile arasında tatsız münakaşalar geçeceğine delalet etmektedir.

Rüyada yavrusunu yiyen hayvan gördüyseniz:

  • Sinirlenmek yerine, daha çok çalışıp kazanan taraf olmalısınız.

Rüyada yavrusunu yiyen hayvan görmek rahatsızlık duyulan konuların tatlıya bağlanacağına, huzursuzluk yaratan kişilerin hayattan uzaklaştırılacağına, mutlu günlerin yaşanacağına, kısa sürede büyük bir aşama kaydedileceğine, sağlıkla ilgili herhangi bir sorun yaşanmayacağına, sevilen, sayılan ve takdir edilen bir kişi olunacağına, hayalleri kurulan eve kavuşulacağına ve zorlukların üstesinden gelineceğine delalet etmektedir.

Rüyada yavrusunu yiyen kedi görmek yoklukla mücadele etmekten deyim yerindeyse belinin büküleceğine, her zaman dürüstlüğü, azmi ve çalışkanlığı ile takdir toplayacağına delalet etmektedir.

Rüyada yavrusunu yiyen köpek görmek başarılı ve kazançlı günler yaşanacağına, işin kısa bir süre düzgün bir şekilde ilerlemesinin ardından bazı sorunlardan ötürü günden güne kötüye gideceğine rivayet eder.

Rüyada leş yiyen hayvan görmek daha fazla gelir sahibi olacağına ve yaşam standartlarının yükseleceğine, eşe dosta yardım edileceğine delalet etmektedir.

Rüyada insan yiyen hayvan görmek istenmeyen bazı olayların yaşanacağına, tartışmaların ve sürtüşmelerin yaşanacağına, haksızlıklara maruz kalınacağına, kalp kırıklığı yaşanacağına, hane içerisine nifak tohumları serpileceğine, rahatının yerine geleceğine ve psikolojisinin yaşadığı güzel olaylar sayesinde daha iyi olacağına işaret etmektedir.

Rüyada insan eti yiyen hayvan görmek kendisini temizlemek için her fırsatı değerlendireceğine, düşmanlarını bile affedeceğine işaret etmektedir.

Rüyada et yiyen hayvan görmek zarar edeceğine, mutluluğundan olacağına, sorunlarının bir nebze de olsa azalacağına, çektiği sıkıntıdan bir süreliğine kurtulup rahat bir nefes alacağına ve çok daha iyi bir duruma gelmek için çaba göstereceğine yorulmaktadır.

Rüyada hayvan yiyen yılan görmek emeklerinin ve umutlarının boşa gitmeyeceğine, aile hayatında büyük sevinç yaşayacağına tabir olunur.

Kediler (ve diğer bazı hayvanlar) yavrularını neden yer?

Sorulara Dön
Evrimsel süreçte, canlıların varolma amaçları (Çağrı Mert hocanın sürekli vurguladığı gibi) üremek ve yavrularını geleceğe hazırlamak ise, hangi iç güdüsel dürtü ile bu amaçlara ters düşecek olan şeyi yaparlar, yani kediler yavrularını yerler?

88,009 görüntülenme

Cevap Ver

  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Aslında burada amacına ters düşüyor gibi gözükse de aslında hala amacı doğrultusunda hareket ediyor anne kediler. Çoğunlukla sıkıntılı doğumlarda görülen bu durum yavru sayısında direkt bir azalmaya yol açsa da aslında diğer yavrularına avantaj/avantajlar sağlamak için yapılır. Yani kar-zarar ilişkisi göz önündedir.

Yavrulardan biri veya birkaçı yaşama ihtimalini düşürecek kadar zayıf doğabilir. Veteriner ortamında bile yaşatması güç olan bu yavrular doğada daha da zor yaşayacaklardır. Anne kedi sınırlı ve değerli sütünü boşa harcamak istemez ve zaten ölecek olan yavruyu öldürebilir. Bu bir yavrunun ölümüne yol açarken diğer yavruların yaşama ihtimalini arttırır.

Veya anne kedi doğumdan sonra açlıktan ölecek durumda ve zayıf düşmüş olabilir. Bu durumda da zayıf yavrunun öldürülmesi gözlenebilir. Buradan elde edilen protein anne kedinin toparlanmasını sağlar ve yine diğer yavruların yaşama şansını arttırır.

Eğer zayıf yavru yuvada kendiliğinden ölürse anne kedi ölü bedenin avcıların dikkatini çekmesini önlemek veya ölü bedenden yayılabilecek herhangi bir hastalığı veya paraziti önlemek için yavruyu yer.

42,020 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Reference*. (26 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 26 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı

    Yamyamlık birçok hayvan türü için mevzu bahis olmasa da, yamyam hayvanlar var ve hatta bazıları bize oldukça yakınlar. Hiç ummadığınız bazı türler, bazen kendi türlerini yiyerek yamyamca davranışına girerler. Hayvanlardaki bu yamyamistik davranış çevresel nedenlere, aşırı kalabalıklaşmaya ya da temel hayatta kalma içgüdülerine bağlanabilmektedir.

    Bu özellikler aslında ilk aklınıza gelecek yırtıcılara ait değil, bu özelliği konduramadığınız, belki de çok sevdiğiniz hayvanlara ve sayı olarak da  düşündüğünüzden çok daha fazla türe ait olabilir. Yamyam hayvanlar sınıfına sokabileceğimiz bir sürü tür mevcut, ve hatta bunların birkaçı evinizde bile olabilir.

    • Bazı hayvanlar içgüdüsel olarak yamyamlık davranışlarında bulunur; tipik olarak bu, yavruları yeme davranışlarını içerir.
    • Domuzlar ve Afrika cüce kirpi, bazen genç olanlarını yiyen canlılara örnek olarak verilebilir.
    • Uğur böceği de aslında yamyam böceklerdendir.
    • Yani görünüş itibariyle ne kadar şirin oldukları sizi kandırmasın. Aslında hiç ummadığınız hayvanlarda bu içgüdüsel davranışlar mevcuttur.

    Hadi hep beraber yamyamlık davranışı gösteren bu 10 hayvana bir bakalım:

    Çayır köpekleri genellikle vejeteryandır, ancak ummadığınız anda yamyamlaşabilirler

    çayır köpekleri -yamyam hayvanlar https://huglero.com

    Çayır köpekleri genellikle otoburdur.

    Çayır köpekleri, vejetaryen olsalar da, kendisiyle aynı otları yediği için rakip gördüğü Wyoming yer sincabını öldürdüğü bilinmektedir. Bazı dişi çayır köpekleri, akrabalarının yavrularını öldürerek kendi yavrularının hayatta kalma olasılığını artırmakta. Bu sebepten araştırmacıların varsayımları, doğal seçilim olarak kabul edilmekte.

    Hamsterler de yamyam olabilir

    hangi hayvanlar yamyam- hamster https://huglero.com

    Mısır içeren bir beslenme programı, hamsterlerin kararsız davranmasına neden olabilir.

    Hamsterlerin birbirlerini yedikleri bilinmektedir, ancak bu durum, eksik beslemenin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Tahıllar, kökler ve böcekler gibi besinleri içeren çeşitli bir beslenme alışkanlığı yerine hamsterleri mısırla beslemek annelerin gençlerini yemelerine neden olabilir.

    Domuzların yeni doğan yavrularını öldürdüğü bilinmektedir.

    sevimli domuzlar https://huglero.com

    Domuzlar arasındaki yamyamlığın, hamilelikteki hormonal değişikliklerle ilgili olabileceği düşünülmektedir.

    Ayrıca vahşilik ya da yabanilik içgüdüsü olarak da bilinen bu durum, domuzlar arasında yavrulamanın sonucu olarak ilişkilendirilir. Domuzdaki yamyamlık belirtisi genellikle bir domuzun ilk yavrusu ile meydana gelmekte.

    Bu durumda, yamyamlık bazen doğum yapmadan önce, bazen de doğumdan sonra, ya da domuzun gergin, stresli, dış çevreden etkilenen bir durumda olmasından kaynaklı olarak meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmekte.

    Kirpi, bazen kendi bebeklerini de yerler.

    küçük kirpi https://huglero.com

    Bazı uzmanlar kirpileri doğum yaptıktan sonra yavrularından ayrı tutulması gerektiğini önermekteler.

    Sosyal medyada popüler bir evcil hayvan olan kirpilerin, annelerin korkması durumunda yavrularını yedikleri bilinmektedir. Özellikle Afrika cüce kirpilerinin, yeni doğan kirpi yavrularının yemesini önlemek için bazı kişiler, kirpi annelerinin doğumdan önce ve sonra diğer kirpilerden ve insanlardan ayrı tutulmasını tavsiye eder.

    Bazen, tavşanlar yamyamlık davranışında bulunurlar.

    minik tavşan https://huglero.com

    Yamyamlık daha sık, doğum yapmış dişi tavşanlarda görülür.

    Kim bir tavşana yamyamlığı yakıştırabilir ki? Onlar şirin mi şirin, hoplar zıplar işte. Öyle değil mi? Aslında pek de değil.  Tavşanların yamyamca hareketlerle uğraşması öyle sık görülmese de, bu durumun görüldüğü nokta yine de yeni doğmuş dişi tavşanların arasında olabilmekte.

    Yavrular, ortamdaki değişime, yiyecek kaynağı yetersizliğine maruz kalınması durumunda büyüklerin yemi olabilmekte. Tavşan anneleri arasındaki yavru yeme davranışı, tavşan, yakınlarda bir avcı algılar ve tehlikede olduğunu hissederse de hayatta kalma mekanizması olarak kullanılabilmekte.

    Uğur böcekleri yamyam böceklerdir.

    uğur böceği https://huglero.com

    Küçüklükten itibaren yakalayıp avucumuzda gezdirdiğimiz, sonra uçuşunu izlediğimiz uğur böcekleri, kırmızı renkleri ve eşsiz lekeleriyle tanınmakta. Ama bu böceğin gizli kalmış, karanlıklar ardında, yamyamlık huyu gibi bir sırrı var.

    BBC’ye göre, iki noktalı uğur böceği de dahil olmak üzere bir çok uğur böceği çeşidinde, larvalar, henüz yumurtadan çıkmamış uğur böceği yumurtalarını yemekte. Araştırmalar, kuluçkalanmamış aile üyelerini yiyen uğur böceği larvalarının yamyam olmayan larvalardan daha hızlı geliştiğini göstermiştir.

    Ördek yavruları sıkıldıklarında yamyamlık yapabilirler

    sevimli ördekler https://huglero.com

    Bir yaşın üzerindeki ördek yavrusunda yamyam davranışlar sergilenme olasılığı yüksektir.

    Bir yaşın üzerindeki ördek yavrularının, bu eğilimi sergileme olasılığı daha yüksek olmakta. Ördek yavrularının aşırı kalabalık ortamlarda uzun süre kalmaları, havalandırma yetersizliği veya yetersiz beslenmeyle karşılaştıklarında yamyamca davranışlar sergiledikleri görülmüştür.

    Yamyam tavuklar nadir değildir.

    tavuklar https://huglero.com

    Tavukların dünyasında sosyal bir hiyerarşisi vardır – kelimenin tam anlamıyla gagalama sırası. Bunun dışında tavuklardaki birbirlerine karşı olan yamyamlık öyle çok da nadir değildir. Tavukların sürünün içinde başkalarının derisini, etini ve organlarını gagaladığı, yırttığı ve hatta afiyetle yediği bilinmektedir.

    Her ne kadar tavuklar (ve diğer kanatlı hayvan türleri) arasındaki yamyamlık bazı ırklarda daha yaygın olsa da, agresif davranış önleyici tedbirlerle sınırlandırılabilir ve kontrol edilebilir.

    Bunlar arasında tavuklara aşırı kalabalıklaşmayı önlemek için yeterli miktarda yaşam alanı verilmesi, su ve yiyecek kaynaklarının mevcut olduğundan emin olunması ve çok fazla güneş ışığına maruz kalmalarının önlenmesi, yani gölgelik ortamlarda yaşamaları gibi faktörler gelmekte.

    Tabii ki tavuklar, yapay veya başka bir şekilde günde 16 saat kadar ışık almak durumundadır. Yamyamlık davranışı tavuklar için öğrenilen bir davranış olduğu için, sürü içerisinde başlarsa kolayca yayılabilir.

    Yamyam kaplan semenderleri özel fiziksel özelliklere sahiptir.

    semender https://huglero.com

    Yamyam kaplan semenderleri tipik olarak daha büyük dişlere sahiptir.

    Tamam bu belki de pek de sevimli bir tür değil. Ancak ortak bir özellikten dolayı listeye girmiş bulunmakta. Bu cinsin yamyamlık özelliğine sahip üyelerinin, yamyam olmayan meslektaşlarından daha büyük kafataslarına sahip oldukları bulunmuş durumda, ayrıca tipik olarak genişlemiş dişleri var.

    Bu şekil değiştirmiş semenderlerin, türlerinin daha küçük üyelerini, her zaman, değerli kaynaklar için olan rekabeti ortadan kaldırmak adına tekrar tekrar yedikleri ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu türdeki yamyamlığın, semenderlerin yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde en sık meydana geldiğini belirlediler.

    Kuzey Amerika kızıl sincapları yavruları öldürüyor.

    sevimli sincap https://huglero.com

    Kızıl sincabın davranışlarının evrimsel bir açıklaması var…

    Erkek kırmızı sincaplar, başka yavruları öldürür ve yamyamlık yaparlar. Yavrular, genellikle baba olmayan yakındaki diğer erkek sincapların gazabına uğrar, öldürülür ve yenir. İlginç bir şekilde, bu yavru yeme davranışları en çok, yiyeceğin bol olduğu zamanlarda meydana gelir.

    Çünkü dişi sincapların, daha fazla yiyeceğin mevcut olduğu yıllarda, ikinci bir defa gebe kalma olasılığı daha yüksektir. Dişi sincapların ilk üreme döngüsünden önce çok sayıda çiftleşme ortağı olduğu için, bu ilk yavrunun öldürülmesi, bir erkeğin ikinci yavrunun sadece onun olmasını sağlayabilmesine yol açar.

    Görseller: worldwildlifepetakidslivekindlyvetmed.illinois.edueskipaperbinhtrung.orglindsaywildlife.orgsf.co.uaanimals.sandiegozoo.orgmansfield103.co.uk

    Daha Fazla Göster

    Neden bazı hayvanlar kendi yavrularını yer?

    Değerli Haberturk.com okurları.

    Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

    Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

    Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

    Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

    Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

    Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

    Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

    Rüyada yavrusunu yiyen hayvan görmek çalışıyorsa terfi alacağına, iş konusunda çok doğru bir karar alınacağına, çok zor zamanlar geçireceğine, yakın bir zaman içinde işlerinin ve emeklerinin karşılığını fazlasıyla alacağına, eline geçen fırsatlarla çok iyi işler çıkartacağına ve çok daha iyi zamanlar geçireceğine, çok hayırlı ve güzel sonuçlar elde edeceğine, İslami olarak Allah korkusu ve inancına uygun şekilde hareket ettiğine ve sabrı ile selamete çıkacağına yorumlanmaktadır.

    Rüya tabirleri ansiklopedisine göre rüyayı görenin maddi ve manevi olarak büyük ferahlık yaşanacağına, esenliğe ve gönül hoşluğuna kavuşacağına, hayırlı bir kısmet ile evlilik yolunda önemli bir adım atılacağına, hikmete kavuşacağına, heveslerinin, heyecanlarının ve umutlarının hiçbir zaman yarım kalmayacağına, uzun bir zamandan beri birlikte olduğu kişiden çok güzel bir teklif alacağına, bu sayede çok mutlu olacağına, hayata ve işine dört elle sarılacağına ve bu mutlu halini diğer insanlara da geçireceğine işaret etmektedir.

    Rüyada yavrusunu yiyen hayvan görmek emeklerinin karşılığında layık olduğu rızkı ve geliri elde edeceğine, müjdeli olaylar yaşayacağına, iş konusunda yeni yeni adımlar atılacağına, hayatını değiştirecek bazı kararlar vererek kendisini geleceğe taşıyacak çalışmalara gireceğine, eline geçen imkânları çok daha iyi bir şekilde kullanarak başka insanlara örnek olacağına, kısa zamanda yüksek bir mevkiye terfi alınacağına alamet ettiğine inanılır.

    Rüya ilmine göre rüya sahibinin ailesiyle birlikte uzun ve mutlu günler geçireceğine, sağlık sorunları yaşayan bir akrabadan güzel haberler alınacağına, işlerini yoluna sokacağına ve çok mutlu ve huzurlu olacağı bir döneme gireceğine, kötü kişiler ile irtibat kuran akrabaları ile arasındaki bağı kopartacağına ve güzel günler göreceğine, hasret çekenin sevdiği kişiye kavuşacağına, lüks bir hayat geçireceğine işaret etmektedir.

    Rüyada yavrusunu yiyen hayvan görmek hakkında dedikodu çıkaran insanları hayatından çıkaracağına, bilmediği bazı gerçekleri öğreneceğine, üzüntü duyduğu olayları tek başına düzelteceğine, eşler arasındaki tartışmaların yakında biteceğine, borçlarını rahatlıkla ödemeyi başaracağına, sıkıntılarından ve sorunlarından resmi bir kurum sayesinde alınacak bir yardımla kurtulacağına yorulur.

    Rüya yorumuna göre rüya sahibinin çok uzun yıllar boyunca herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan yaşayacağına, adaletin geleceğine ve kişinin de bu hayırlı gelişmeler sayesinde huzurlu ve mutlu olacağına, taşıyamayacağı ve kaldıramayacağı yükümlülükler üstlenmeyeceğine, hayırlı ve bol kazançlı çalışmalar gerçekleştirileceğine, yaşamın kolaylıklar içinde geçeceğine, sevdiği bir kişi gibi büyük başarılara imza atılacağına işaret ettiğine inanılır.

    Gönderdiğiniz Rüyanın Tabiri En Kısa Sürede Bu Sayfada Yayınlanacak. Sayfayı Hemen Kaydet

    Hayırlı tabiri için rüyanızı "Gündüz Niyetine Yavrusunu Yiyen Hayvan Görmek" diye aratmanız gerektiğini biliyor muydunuz?

    Sosyal Medyada Bizi Takip Ederek Desteğini Göster !

    Kangalların yavrularını yemesinin sırrı çözüldü

    Sivas Cumhuriyet ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğretim üyesi olarak bilimsel çalışmalar yürüten Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Koçkaya, Doç. Dr. Nazlı Ercan ve Doç. Dr. Yasemin Sargırlı Demirbaş dünyada bilim literatürüne ilk olarak giren bir bilimsel çalışmaya imza attı. Yaklaşık her 100 Kangal köpeğinden birinin yavrularını yediklerini tespit eden öğretim üyeleri, bu konuda 5 yıl sürdürdükleri bilimsel çalışma neticesinde anlam verilemeyen bu olayın sırrını çözmeyi başardı. İlginç olayın nedeninin hormon yetersizliği olduğu tespit edildi. Yapılan bu çalışma uluslararası bilim dergilerinde yer aldı.

    Her şey köylülerden gelen şikayetlerle başladı

    Konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Koçkaya, köylülerden gelen şikayetler üzerine konuyu araştırmaya başladıklarını belirterek, “Maternal kanibalizm yani annelerin yavrusunu yemesine yönelik bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızda kangal çoban köpekleri üzerinde yaptık. Yaklaşık 5 yıl önce bir vaka ile bize başvuran köylülerin köpeklerinin her doğumda yavrularını yediğine yönelik şikayetiyle ve buna bir çözüm bulmamamız için geldiklerinde, bu olayın araştırılması gerektiğini düşündük. Daha sonra bunun varlığının ne kadar olduğunu araştırmak için bir anket çalışması yaptık. Yetiştiricilerimize ve köylülerimize ulaştığımızda anket çalışmamızda yüksek bir oranda kendi yavrusunu yiyen kangal köpekleri ile karşılaştık” dedi.

    Kangalların yavrularını yemesinin sırrı çözüldü

    Kangallar 10 günlük yavrularını yedi

    Yaptıkları araştırmalarda bazı Kangal köpeklerinin 10 günlük yavrularını yediklerini belirten Koçkaya, “Köylülerimiz bu hayvanların her doğumda bütün yavrularını telef ettikleri için ya anneleri azat etme ya da anneleri başka yöntemlerle uzaklaştırma boyutuna gittiklerinden yetiştiricilikten çıkartıldıklarını gördük kangal köpeklerinin. Bu da kangal köpeklerinin geleceği ve ekonomik açıdan büyük bir kayıptı. Biz de bu durumun önüne geçmek için çalışmaya başladık. O dönemin şartlarında 15 tane yavrusunu yiyen kangal köpeği bulduk. Şu anda bu köpeklerimizi koruyoruz. Kangal köpeklerini takip ettiğimizde köylülerin söylediği gibi her doğumda yavruların tamamını 10 gün içerisinde ya bütünüyle yediklerini ya da kafa kısımlarını yediklerini ve böylelikle yavrularını telef ettiklerini gördük. Buna yönelik geniş çaplı çalışma yapmaya karar verdik” dedi.

    Nedeni hormon yetersizliği

    Koçkaya, ilginç olayın nedeninin hormon yetersizliği olduğunu ifade ederek, “Hayvanların davranışları üzerinden hareket ettik. Laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmalarda ve anketlerle nedenini araştırmaya başladık. Araştırmalarımızda yaklaşık 20 tane neden sıraladık. Bu 20 tane nedeni eleye eleye tek bir tane büyük bir sıkıntının olduğunu fark ettik. Bunun da büyük bir sıkıntı olan hormon yetersizliği olduğunu tespit ettik. Daha sonra bu çalışmamızın sonucunu dünyanın en iyi davranış dergilerinden bir tanesinde yayınladık ve dünyada yapılan ilk çalışma olarak bu çalışmamız literatüre geçti. Literatüre geçtikten sonra bize ulaşmak isteyenler oldu. Özellikle İngiltere’de hayvanat bahçesi veteriner hekimi bize ulaştı. Hayvanat bahçesinde bir ayının 2 yavrusunu telef ettiğini ve bize yardımcı olabilir misiniz mesajlarını aldık. Bizde onlara hayvanı yakından takip etmemiz gerektiğini ve kanlarını alarak hormonsal parametrelerine bakmamız gerektiğini ilettik" dedi.

    Kangalların yavrularını yemesinin sırrı çözüldü

    Yavruların telef olmasının önüne geçilecek

    Koçkaya, konuyla ilgili tedavi geliştirip yavruların telef olmasının önüne geçmek istediklerine vurgu yaparak şunları söyledi:

    “Yakın zamanda bir tedavi protokolü geliştirip bu hayvanların telef olmasının önüne geçeceğiz. Yaptığımız anketlerde yaklaşık olarak 100 kangaldan birinde bu sıkıntı gözüküyor. Bu oranda bizim için yüksek bir oran. Yaklaşık 30 köpek üzerinde çalıştık bunlardan 15 tanesi Maternal kanibalizm görülen köpekler diğeri 15’ i de yavru yemeyen köpekler oldu. Çalışmamızın toplam süresi 5 yılı buldu. Çünkü anket süreci vardı anket sürecinden sonra bizim 20 tane belirlediğimiz neden skalası içerisinde kangal köpeklerinin doğal seleksiyon yapıyor olabileceği yani saflığını korumak için annelerin böyle bir durum sergiliyor olabilme olasılığı vardı. Bu yüzden sürecimiz uzadı. Neden sayısını bilerek çok fazla ortaya koyduk. Çünkü hiç bilinmeyen bir tablo ile karşı karşıyaydık. Dünyada bizim dışımızda çalışan kimse yoktu. Ancak araştırmalarımız sonrası bunun birçok ırkta gözüktüğünü gördük. Davranışı gösteren hayvanların kulübelerine kamera yerleştirdik. Kameralar ile annelerin anksiyete ye yönelik davranışlar sergilediğini gördük. Çünkü yavrularına başta yalama şeklinde yaklaşıp bir süre sonra ısırarak daha sonra tamamen yavrularını yiyerek bize tepki göstermeleri normal gelmedi."

    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Koçkaya'nın, 5,5 yılda tamamladığı çalışma, Kangal çoban köpeklerinde görülen bir oksitosin hormonu eksikliğinin, annenin yavrularını yemesine neden olduğunu ortaya çıkardı.

     

    Koçkaya, çalışmada olumlu sonuca ulaşıldığını belirterek, doğumdan sonra anne köpeklere oksitosin hormonu enjekte ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Koçkaya, köylülerden ve yetiştiricilerden Kangal köpeklerinin doğum yaptıktan sonra, 10 gün içinde yavrularını yemeleri veya zarar vererek öldürmeleri yönündeki şikâyetler üzerine 5,5 yıl önce çalışma başlattı.

     

     Koçkaya önce yavrularını yiyen anne köpekleri tespit ederek çalışmasına kattı. Ardından 15 yavrusunu yiyen anne köpek üzerine yoğunlaştı. Yavrulayan köpeklerin davranışlarını takip etmek için doğuma yakın, kulübelere kamera yerleştiren, saf ırk olup olmadıklarını ve kan değerlerini belirleyen Mustafa Koçkaya, kan değerlerinin sonucunda yavrularını yiyen tüm Kangal köpeklerde 'oksitosin hormon' eksikliği olduğunu tespit etti. 

     

    Koçkaya, bu tür köpeklerin doğumdan 10-15 gün içinde yavrularını yediğini ortaya çıkardığı çalışması, uluslararası dergilerde de yayımlanarak literatüre geçti. İlk kez yapılan bu çalışma yurt dışındaki bazı hayvanat bahçeleri yetkilileri ve hayvan severlerin ilgisini çekti. Yapılan çalışmanın ardından bu yıl ise tedavi sürecine geçildi. Kangal köpeklerine oksitosin hormonu enjekte edilip yavru yeme probleminin önüne geçildi.

     

    Dünyaya İlk Kez Biz Tanıttık

     

    Yapılan araştırmanın hakkında özel açıklamalarda bulunan ve çalışmanın dünyada ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Mustafa Koçkaya, "Bu çalışmayı bizden başka dünyada yapan yoktur. Dünyaya ilk kez biz tanıttık. Bu çalışma hakkında birçok mail alıyoruz. Çalışmada yavrusunu yiyen Kangal köpekleri vardı. Biz bu köpeklerin neden yavrularını yediğini araştırdık. Yaklaşık 3 buçuk yıllık bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ardından davranış skalası geliştirdik. Aynı zamanda hayvanların kan parametrelerine baktık. Baktığımızda bu hayvanlarda oksitosin hormonu yetersizliği olduğunu tespit ettik. Daha sonra bu işin tedavi boyutuna geldik. İki buçuk yıllık bir çalışma yaptık. Bu kısımda da biz oksitosin hormonunu anne köpeklere doğum tamamlanır tamamlanmaz enjekte ettik. Daha sonra annelerin vücudundaki oksitosin seviyesine baktık. Oksitosin seviyesine bakarak annelerin vücuduna herhangi bir zarar vermeden yavrularını yemesinin önüne geçtik" dedi.

     

    Yavrularımızı Kurtarmış Olduk

     

    Yapılan çalışmanın toplumda da önemli bir yere sahip olduğunu belirten Koçkaya, "Bu bizim için çok önemli. Yavrusunu yiyen hayvanlar hayvan sahipleri tarafından cani olarak adlandırılıyor. Maalesef bu hayvanlar ya azat ediliyor ya da acısız öldürülüyor. Biz bunun önüne geçerek hem yetiştiriciye destek olduk hem de hayvanların geleceği ve yavrularımızı kurtarmış olduk. Yaptığımız çalışma Kangal köpeklerine özgüdür. Ama dünyanın birçok ülkesinden mail alıyoruz. Farklı ırkların da yavru yeme problemi olduğunu söylüyorlar. Ancak laboratuvar çalışmaları ve davranış çalışmalarının yapılıp ortaya koyulması lazım. Ama biz bunun Kangal köpeğine özgü değil diğer köpek ırklarında da olduğunu düşünüyoruz ve ispatlamamız lazım." ifadelerini kullandı.
     

    Neden Bazı Hayvanlar Yavrularını Yer?

    3 dakika

    Çocuğumuz için yavrularımızı yemeyi düşünmek imkansız bir şeydir. Fakat bütün hayvanlar bazen ebeveynliğin getirdiği kayıpları kaldıramaz ve bunun için önlem alırlar.

    Neden Bazı Hayvanlar Yavrularını Yer?

    Son Güncelleme: 10 Ocak, 2021

    Annelerin yavrularını yediğini düşünmek bir insan için akıl almaz bir durumdur. Genlerimizde yamyamlık dürtüsü olsa da ve bebek öldürmek günümüz toplumunda düşünebileceğimiz en kötü suçlardan biridir.

    Fakat bu davranışın doğada nasıl bir dengesi olabilir? Bir insan için en mantıklı şey genlerin devamlılığını düşünmek olacaktır. Eğer nesli yoksa, türün nesli tükenir. Bu nedenle, yavrularımızı yeme fikri bize bir kendini yok etme eylemi gibi görünüyor. Fakat bütün türler için aynı kurallar geçerli değildir.

    Yamyamlığın Evrimsel Etkinliği

    Türleri devamlılığını sağlamanın en iyi yolunun mümkün olduğunca çok üremek olduğunu düşünmek mantıklıdır. Ancak bu düşünce, türün devamının bakımı için yeterli kaynağa sahip olmanın yanı sıra, güvenli bir sığınak ve yetiştirilmelerine yardımcı olacak bir ortağa sahip olmanın zihinsel bağlamında ortaya çıkar. Fakat hayvanlar için durum her zaman böyle değildir.

    İnsanlar her seferinde bir yavru dünyaya getirirken bazı durumlarda bu sayı makul derecede değişebilir. Hayvanların çoğu tek seferde ondan fazla yavruyu dünyaya getirebilir. Ek olarak, kendilerini doğadaki avcılardan korumak zorundadırlar ve bazen üreme fırsatları ve zaman sınırlıdır.

    Tüm bunlara rağmen yavrular hayatta kalırsa, bu ebeveynin ve yeni doğan yavrunun ölümüne yol açabilir. Çoğu zaman türün hayatta kalması için en iyi seçenek, yenidoğanları azaltmak veya terk etmektir. Bu, ebeveynin gelecekte daha fazla çocuğa sahip olmasını sağlar.

    örümcekler, yavruları yemek, yamyamlık

    Neden anneler yavrularını yiyorlar?

    Bazı türler için yavrularını korumanın karmaşık olduğunu gördük. Bu durum uzun zamandır sebep olduğu şeylerden dolayı incelenmektedir. Bu etkileyici olguya bir örnek olarak, burada bazı annelerin yavrularını neden yediklerini açıklayan üç ana teoriyi anlatacağız. Ayrıca bazı ilginç vakaları da yazımıza ekledik.

    1.Hamsterlar ve Doğum Kontrol

    Anne hamsterlar ve diğer kemirgenlerin yavrularını yedikleri hikayeler oldukça popülerdir. Kulağa garip gelebilir. Ancak şöyle düşünelim: dişi hamsterlar sadece on yavruya bakabilir.

    Annenin on çocuğa bakmak için ihtiyaç duyduğu kaynaklar: enerji, süt, yiyecek arama vb. gibidir. Bu onun ya da diğer yavruların hayatta kalmasını tehlikeye atabilir. Bu da tarafların hiçbirine hiçbir şekilde fayda sağlamaz.

    Aslında esaret altında yapılan deneylerin bir parçası olarak, yavru sayısı yapay olarak değiştirildiğinde anne hamsterın da davranışının değiştiği kaydedildi. Yavru sayısı azaldığında, ebeveynlerin yamyamlığı sona erer. Aksi durumda ise daha fazla yavru eklenirse, anneler yavrularını yemeye başlar.

    Bilim insanlarının bu tür davranışlar için yaptıkları açıklama, annenin aynı anda iki sorunu çözmesidir. Önce yamyamlık yoluyla besin ve enerji elde eder. Daha sonra, anne yavru sayısını azaltır ve bu da kalan yavruların hayatta kalma şansını artırır.

    2.Bir Acil Durum Kaynağı Olarak Yavrular

    Çoğu zaman annelerin yavrularını neden yediklerini araştırırken, bazı varsayımlar buluruz. Terk edilemeyen bir yuva ve bir avcı saldırısı olduğunda, en uyarlanabilir seçenek genellikle yuvayı terk etmek veya başka bir yavru için fırsat beklemek olur.

    Bunun iyi bir örneği de Antiller’e özgü bir sürüngen olan Büyük Martiniktir (Lacerta mabuya). Başka bir hayvan yumurtalarını avlamak için yuvasına saldırdığında dişi onları önceden yer. Böylece anne yavrularını yediğinde avcının amacına ulaşmasını engeller. Ayrıca, bu yamyamlık eyleminin sağladığı enerjiden yeniden üremek için yararlanır.

    3.Sadece Anneler Yavrularını Yemiyor

    Deniz dünyasında, yavrularını yiyen ebeveynlerin örneklerini de görüyoruz. Ama bu sefer yavrularını yiyenler babalar. Bu, bazı balıklar dişinin yumurtalarını dölledikten sonra yumurtadan çıkana kadar onlara bakmaya devam eden  kaya balığı (Pomatoschistus minutus) bunun tam aksini yapan ilginç bir örnektir.

    Sorun, yumurtalardan birinin çatlaması çok uzun sürdüğünde ortaya çıkar. Erkek tüm yavrular yumurtadan çıkana kadar yuvayı terk etmediği için, bazen döllenecek yeni yuvalar arayışına devam edebilmek için onları yer.

    kum kaya balığı, yavrular

    Sonuç olarak, yetiştirme koşullarının dengesini korumanın önemini gördük. Aksi takdirde hem yavrular hem de ebeveynler ölebilir. Bir kez daha, çevremizdeki diğer canlıları anlamamızı engelleyen ön yargıları böylece yıkmış oluyoruz.

    İlginizi çekebilir ...

    Doğanın katil ana-babaları

    • Anna-Louise Taylor
    • BBC Doğa Muhabiri

    Yeni dogan yavruyu öldürmek türün devamlılığının garantiye alınmasında önemli bir yöntem.

    Gün geçtikçe daha çok araştırmacı bulgularının bu yönde olduğuna işaret ediyor.

    Anne babaların yeni doğan bebeklerini acımasızca öldürmelerinden daha korkunç bir hareket düşünülemez gibi geliyor kulağa.

    Ancak pek çok yavru hayvanın karşılaştığı en büyük hayati tehlike kendi türlerinden gelir.

    "Bebeğin öldürülmesi, bir yırtıcının sessizce avlanmasına benzemiyor," diyor aslan uzmanı Profesör Craig Packer.

    Packer durumu "Yetişkin aslanlar kendi yavrularını öldürürken vahşileşiyor, hırıldıyor ve gerçekten oldukça rahatsız edici bir hal alıyor," diye tarif ediyor. "Yavruları kafa ve boyunlarının arkasından ısırıyor, karın bölgelerini eziyor."

    Yeni doğan yavrunun öldürülmesi, güçlü olanın hayatta kalması ilkesinin sıklıkla gözden kaçırılan bir yöntemi.

    Kemirgenler ve primatlar gibi memeliler; balıklar, böcekler ve çiftyaşamlılar gibi pek çok türün yeni doğan yavrusunu öldürdüğü kaydedilmiş.

    Bilimsel araştırmalar, öldürme eylemini gerçekleştiren yetişkin için, yavrunun ölmesinin daha fazla üreme şansı, kısıtlı kaynaklara erişim, doğrudan beslenme ya da yanlış yönlendirilmiş ebeveyn bakımının önlenmesi gibi faydaları olabileceğini gösteriyor.

    Yeni doğan yavru genellikle yetişkin erkekler tarafından öldürülüyor.

    Erkekler arasında rekabet

    Erkek koruması bebeğin hayatta kalmasında önemli bir rol oynadığından, yavrular esasen babaları tarafından korunurlar.

    Ancak sahneye yeni erkekler dahil olduğunda, her şey değişebilir.

    Araya giren başka erkek aslanlar bu babaları alt etmeye çalışır.

    Baba aslanı yaralayarak, kovarak ve hatta daha önce baskın olan erkeği öldürerek gruplarının liderliğini ele geçirmekte başarılı olurlarsa, yeni doğmuş yavrular için daha da büyük bir risk ortaya çıkar.

    Zira sahneye yeni katılan erkeğin genellikle tek bir talebi vardır - anneyle çiftleşerek kendi çocuklarına sahip olmak.

    Aslan topluluklarında, yeni doğmuş yavruların öldürülmesi, annenin hızla yeniden üreyebilir duruma gelmesini sağlayarak, yeni katılan erkeklerin kendi yavrularına sahip olma şansını artırır.

    Kendilerinden olmayan erkek yavruları öldürmemek, yavruların büyüdüklerinde kendi darbelerini yapma riskini göze almak anlamına gelecektir.

    Dişiler de yavruları öldürüyor

    Ama genç hayvanları öldüren sadece erkekler değil.

    Cambridge Üniversitesinden Profesör Tim Clutton-Brock dişilerin de aynı şeyi yaptığını söylüyor.

    "Dişiler de birbirlerinin bebeklerini aynı şekilde öldürüyor" diyor.

    Dişi sıçanlar beslenmek için diğer dişilerin yavrularını yiyerek, yavrulamak için yuvalarını ele geçirir.

    Anne sıçanlar da yavrularından sakat ya da yaralı olanları, sağlıklı yavrulara daha fazla kaynak ayırabilmek için öldürür.

    Yeni doğan yavrunun öldürülmesi, rekabetin azaltılmasıyla bir hayvanın üreme başarısını da artırabilir.

    Dişi mezarcı böcekler, yaşamlarının devamlılığını garantilemek için kendi larvalarından önce rakiplerininkini öldürür.

    Kırktan fazla primat türünün yeni doğan yavruları öldürdükleri biliniyor

    Ancak Journal of Theoretical Biology'de yayınlanan bir araştırma, pek çok türde dişilerin riski azaltmak için bazı stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

    Dişi primatlar, birden fazla erkekle çiftleşerek, erkeklerin babanın kim olduğunu gizli tutan babalık karmaşası yöntemini kullanıyor.

    Böylece erkekler bir gruba dâhil olmaya çabalarken, genç primatların yaşama şansı yükseliyor.

    "Babunlar gibi primatlar arasında, çok erkekli gruplarda eğer iki erkek bir dişiyle çiftleşir ve yavrunun hangisinden olduğu bilinmezse, yavrunun öldürülmesi riski azalıyor," diyor Prof Clutton-Brock.

    Çalışmaya göre, yeni doğan yavru, katilinin bir sonraki yavrunun babası olma şansının yüksek olduğu durumlarda baskınlık hiyerarşisinde değişiklik olabilmesi için öldürülüyor.

    Mirketlerde rekabet dişiler arasında

    Örneğin, en az 15 kişilik koloniler halinde yaşayan mirketler, üremelerini de koloni içerisinde işbirliği ile yürütürler.

    Alfa erkek ile alfa kadın çiftleşirler ve koloninin diğer üyeleri yavrunun bakımını yardımlaşarak yapar.

    Baskın dişilerin, diğerlerinin yavrularını ve de aynı şekilde itaatkar dişilerin de baskın dişinin yavrularını, kendi nesillerini korumak için öldürdükleri bilinir.

    Ancak erkek mirketler patilerini kana bulamazlar.

    Prof Clutton-Brock, "Erkek mirketlerin yeni doğan yavruları öldürdükleri görülmemiştir, çünkü dişileri doğum yaptıktan hemen sonra yeniden çiftleşmeye hazırdır. Dolayısıyla, yavruyu öldürmek erkeğe bir şey kazandırmaz."

    Dişilerin doğum yaptıktan sonra 18 ay boyunca yavrularını emzirdikleri aslanlarda ise durum tam tersi.

    Göçebe erkekler ya da liderlik için mücadele eden erkek koalisyonlarının, anneyi yeniden üreme mevsimine katarak kendi nesillerini edinmek için, annenin yavrularını öldürmeleri yaygın bir davranış.

    İnsan algısıyla bakıldığında bu yamyamlığı anlamak zor olsa da, etin çok sınırlı olduğu vahşi hayatta, ailenin diğer üyelerinin hayatta kalabilmeleri için başka yol olmayabilir.

    nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.