ısıtma tutunca ne yapılır / Vücutta aniden oluşan titreme nasıl tedavi edilir? - Beden Sağlığı

Isıtma Tutunca Ne Yapılır

ısıtma tutunca ne yapılır

Üşüme Önemli Hastalıkların da Belirtisi Olabilir

Kış mevsimi gelince montlar, botlar ortaya çıkar. Dışarıda geçirdiğimiz vakit de kısalır ve hemen eve koşmak isteriz. “Çok üşüdüm” cümlesini de sıkça söylüyor olabilirsiniz. Kuşkusuz kış ve soğuk denilince akla hemen ‘çok üşümek’ geliyor. Üşümek, çevre ısısının ani değişikliğine yanıt olarak ortaya çıkıyor; deri-damarlar ve kaslar koordineli olarak kasılıp-gevşeyerek, ısı değişikliğine yanıt vermeye çalışıyor. Ama çok üşümenin sadece soğuktan olabileceğini düşünmeyin. Çünkü vücudun haber mekanizması olan üşüme, önemli hastalıkların da habercisi olabiliyor. Bu nedenle üşümenin özellikle sürekli hal aldığı veya başka yakınmaların da eşlik ettiği durumlarda mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor.


Çok Üşümenin Bir Nedeni Grip

Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi hastalıkların ilk belirtisi üşüme, titreme ve ateş olabiliyor. Uygun tedavi olmadıkça üşümenin öncülük ettiği titreme, ateş ve yaygın vücut ağrıları şeklindeki sorunlar devamlılık gösterebiliyor. Doktorunuzun muayenesi ve uygun tedavi sonucunda başta üşüme olmak üzere diğer yakınmalar da son buluyor.

Kan Şekeriniz 50&#x;nin Altındaysa&#x;

Çok üşümenin nedenleri arasında hipoglisemi de sayılıyor. Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi ‘hipoglisemi’ olarak adlandırılıyor. Ülkemizde 20 yaş üzerindeki her 10 kişiden birinde görülen hipoglisemi, hızla tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Aksi halde bayılma, kalıcı veya geçici beyin fonksiyon değişiklikleri gibi hasarlar bırakabiliyor. Ayrıca sık tekrarlayan hipoglisemi atakları, hatalı beslenme ve kilo alımı diyabetin oluşma riskini yükseltiyor. Önlem alınmazsa kişilerin üçte birinde yıl sonra diyabet gelişebiliyor.

El ve Ayak Üşümesi

El ve ayak üşümesinin altında toplumda ‘kansızlık’ olarak bilinen anemi hastalığı yatabilir. Önemli bir sağlık sorunu olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor. Bunun sebebi ise yetersiz beslenme, katı diyet uygulama, aşırı kan kaybetme (uzun adetler nedeniyle) veya sindirim sisteminde emilim eksikliği olabiliyor. Tedavi olmadıkça üşüme ile başlayan halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler giderek ilerliyor ve yaşamı olumsuz hale getiriyor.

Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur?

B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.

Anoreksiya Üşüme Sebebi

Yetersiz beslenme ve vücutta yağın az olması, anoreksiya ve bulumiya gibi yeme bozukluklarının bir belirtisidir. Yeme bozukluğu olan kişiler ılık havalarda bile kazak türü kalın kıyafetler giymek isterler ve süreli üşümekten yakınırlar. Vücuttaki yağlar, enerjiyi depolayarak vücut ısısını korur ve soğuğa dayanmaya yardımcı olur. Yeme bozukluğu olan kişilerde bu mekanizma çalışamaz, hatta bazı kişilerde hipotermi (vücut ısısının aşırı düşmesi) görülebilir.

Tiroit Sorununuz mu Var?

Vücudun metabolizmasını düzenleyen tiroit bezinin sağlıklı çalışması tüm sistemlerin uyum içinde olmasını sağlıyor. Çok veya az çalışması durumlarında ise üşümenin yanı sıra kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen sürekli yorgunluk hissi, saç dökülmesi, kabızlık, istemsiz kilo alımı gibi ciddi sonuçlara kadar değişen klinik durumlar görülebiliyor.

Kan Dolaşımı Sağlıklı Değilse&#x;

Damar sistemini ilgilendiren damar tıkanıklığı ve vasküler endotel hasarı gibi hastalıklarda kanlanmanın yetersizliği, ilgili organların beslenme bozukluğu veya lokalize bölgelerin hassasiyeti nedeniyle özellikle bacaklarda ve kollarda üşüme sorunu gelişebiliyor. Şikayetin devam etmesi durumunda ilgili uzman hekime başvurmak yaşamsal önem taşıyor.

Sorun Sinir Sisteminde mi Yatıyor?

Sinir-ileti sistemi hastalıklarında üşüme, hissizlik, hareket bozukluğu gibi belirtilerin altında nöropatiler, kas hastalıkları veya multiple skleroz gibi sistemik, ilerleyici hastalıklar yatabiliyor. Özellikle de ailede benzer hastalık öyküsü varsa zaman kaybetmeden ilgili hekime görünmek gerekiyor.

Ateşsiz Üşüme Titreme

Özellikle cildi tutan, belirli bir bölgede veya tüm sistemlerle ilişkili olan dermatomiyozit gibi cilt hastalıklarında kızarıklık, döküntü, sulanma ve kepeklenme gibi belirtilerden önce üşüme, titreme, lokal hassasiyet ilk yakınmalar olabiliyor. Bu belirtileri ciddiye alıp, hekime görünmek gerekiyor, aksi halde tedavi şansı azalıp, hastalığın ilerlemesi hızlı olabiliyor.

Ayakların Üşümesinin Nedenleri

Ayakların soğuk olması vücudun verdiği normal bir tepki olabilir. Ancak ayakların üşümesi bazen anemi, diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanır. Ayak üşümesinin bir rahatsızlığa işaret ettiği belirtiler:

  • Ellerde ve ayaklarda hissedilen ağrı ve güçsüzlük
  • Soğuğa duyarlılık
  • Üşüme durumunda ya da stresliyken ciltte renk değişimlerinin görülmesi
  • Isınırken ya da stresten arınırken uyuşukluk hissi

Ayakların üşümesinin nedenleri şöyle sıralanabilir:

  • Diyabet (Periferik nöropati ve periferik arter hastalığı sorunuyla karşılışabilir)
  • Hipotiroidi
  • Raynould Hastalığı
  • Anemi
  • Buerger Hastalığı
  • Yüksek kolesterol
  • Stres

Hamilelikte Çok Üşümenin Nedenleri

Anne adayları hamilelikte döneminde genellikle sıcaktan şikayet ederler. Bunun sebebi değişen hormonlar ve kan akışıdır. Ancak bazı kadınlar da hamilelikte üşümekten şikayet ederler. Bu, her zaman sizin veya bebeğinizin sağlık sorunu olduğunun bir göstergesi değildir. Öte yandan hamilelikte hipotiroidi de bir üşüme nedeni olabilir. Hamilelikte hipotiroidi kimi zaman zor farkına varılan bir rahatsızlıktır, zira kabızlığın ve yorgunluğun hamilelikten kaynaklandığı düşünebilir. Bu nedenlerle hamilelikte hissettiğiniz üşüme için mutlaka doktorunuza danışın.

Üşümeye Ne İyi Gelir?

  • Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin.
  • Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın.
  • Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
  • Spor vücudun ısı dengesini korumak için önemli. Bu nedenle kış mevsiminde de sporu ihmal etmeyin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Üşümeye ne iyi gelir?

Özellikle Aralık ve Ocak aylarında yağan kar bu durumu daha da zorlaştırır. Diyetisyenler hastalıklara davetiye çıkaran kış mevsiminde öncelikle aldığımız besinlere dikkat etmemiz gerektiğini vurguluyorlar zira gıda takviyeleri ile kış aylarının sert ve soğuk geçen havalarını bir nebze de olsa kırmak hiç de fena sayılmaz. Özellikle bitkilerin mucizevî etkilerinden faydalanmak hem ucuz hem de çok pratik. İşte sizler için derlediğimiz üşümenizi engelleyecek bitkiler.

ZENCEFİL

Kan dolaşımını uyaran zencefil kanın el ve ayaklara kolayca ulaşmasını sağlar bu yüzden kış aylarında normalden fazla üşüyen insanlar için oldukça etkili bir bitkidir.

EKİNEZYA

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve soğuk algınlığına karşı koruyan ekinezyanın çayını günde bir bardak içmeniz yeterlidir.

BAHARAT ÇAYI

Vücut ısısını arttırarak terlemeyi de tetikleyen baharat çayı soğuk ve sert havalara karşı oldukça etkili bir formül, yapmanız gereken tek şey 1 çay kaşığı acı toz biber, yarım yemek kaşığı siyah turp ve 2/3 diş sarımsağı karıştırıp üzerine bir bardak sıcak su ilave etmek!

LİMON ÇAYI

C vitamini açısından zengin limonu dilimleyip sıcak suya ilave ederek hem bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir hem de soğuklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Ü&#;ütme Nas&#;l Geçer? Evde Bitkisel Tedavi

Mevsim geçi&#;leri, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi zay&#;f olan ki&#;ilerde olumsuz etki b&#;rakmaktad&#;r. Bu etkilerden biri de ü&#;ütme ad&#; verilen so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; hastal&#;&#;&#;d&#;r. Ü&#;ütme pek çok ki&#;inin so&#;uklarla beraber ya&#;ad&#;&#;&#; durumdur. Genellikle kar&#;n a&#;r&#;s&#;, mide bulant&#;s&#;, nezle ve grip olarak belirtilerle kendini gösterir. Böbreklerde, midede ve idrar yollar&#;nda görülen ü&#;ütme ki&#;inin günlük ya&#;am&#;n&#; etkileyecek kadar hissedilir.

Ü&#;ütmeye Ne &#;yi Gelir?

  • Nane Limon
  • Ball&#; Süt
  • So&#;an
  • Lahana
  • Rezene Çay&#;
  • Ihlamur
  • Ekinezya
  • Zencefil Tarç&#;n
  • Tavuk ve Paça Çorbas&#;
  • Ahmet Maranki Kürü
ü&#;ütmeye ne iyi gelir

Daha sa&#;l&#;kl&#; bir hayat ya&#;aman&#;z ad&#;na “So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ü&#;ütmeye ne iyi gelir?” sorunuza yan&#;t alaca&#;&#;n&#;z, çok sa&#;l&#;kl&#; ve pek faydal&#; bir yaz&#; haz&#;rlad&#;k. Bu sayfadan ö&#;renece&#;iniz bilgiler ile bu k&#;&#;&#; daha dinç geçirebilirsiniz.

Sa&#;l&#;kta en do&#;ru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alan&#;nda uzman bir doktora ba&#;vurunuz. Tavsiyelerimiz hafif &#;iddetteki rahats&#;zl&#;klar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

Ü&#;ütmeye Ne &#;yi Gelir? Evde 10 Do&#;al Çözüm

1) Nane Limon

Limon C vitamini kaynaklar&#;ndan biridir. Ü&#;ütmeye ne iyi gelir bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir dedi&#;inizde hemen ak&#;llara gelir. Ü&#;ütme gibi durumlarda evinizde kolayca temin edebilece&#;iniz en ekonomik ve etkili ilaçt&#;r. Bo&#;az a&#;r&#;s&#;nda s&#;cac&#;k çorbaya s&#;k&#;p tüketebilirsiniz. Mide ü&#;ütmelerinde &#;l&#;k suyun içinde de limonu kullanabilirsiniz.

Nane ve limonu kaynam&#;&#; suda bekleterek çay yapabilirsiniz. Kuru naneleri kaynam&#;&#; suda dinlendirebilirsiniz. Dilerseniz hem hastal&#;k günlerinde hem de di&#;er günlerde gün içinde limonlu su içebilirsiniz. Limon antioksidan bir besin oldu&#;u için, vücudunuzda gezen mikroplar&#; yok ederek sizi k&#;sa sürede iyile&#;tirecektir. So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na ne iyi gelir evde ne tüketebilirim diyorsan&#;z c vitamini içerek meyveler iyi gelecektir.

Detayl&#; bilgi için: Nane Limon Çay&#;n&#;n Her Derde Deva 10 Faydas&#;

nane limon

2) Ball&#; Süt

Mideyi ü&#;ütmeye ne iyi gelir sorunuza bal ile cevap verece&#;iz. Çünkü bal muhte&#;em bir antibiyotiktir. Tabi bal tüketirken hakiki bal olmas&#;na dikkat etmek gereklidir. Piyasada pek çok türde bal bulunmaktad&#;r. Ü&#;ütmeyi ortadan kald&#;rmak ve sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za kavu&#;mak için do&#;al bal&#; bulmaya çal&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

Bal&#; kahvalt&#;da ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminiz için, hastal&#;k günlerinde de bir an önce toparlanmak için tüketebilirsiniz. Ball&#; süt ve ball&#; çay iyi fikir olacakt&#;r. Ek olarak, ball&#; so&#;an suyu kürünü de, ü&#;ütmeye ne iyi gelir &#;brahim Saraço&#;lu bu konuda öneride bulunmu&#; mudur diyenler için listemize eklemi&#; olal&#;m.

Detayl&#; bilgi için: Ball&#; Süt &#;çmenin Az Bilinen 7 Faydas&#;

ball&#; süt

3) So&#;an

Ayaktan ü&#;ütmeye ne iyi gelir, idrar yollar&#;n&#; ü&#;ütmeye ne iyi gelir dedi&#;inizde size enfeksiyon k&#;r&#;c&#; besinler önerilecektir. Bu besinler aras&#;nda herkesin elinin alt&#;nda kolayca bulunan so&#;an dikkat çeker. So&#;an hem antibiyotik hem de mikrop dü&#;man&#; olmas&#; nedeniyle, vücudunuzu ü&#;üttü&#;ünüz günlerde etkili olacakt&#;r. So&#;an&#;n içinde bir ka&#;&#;k bal&#; bir süre bekletin ve bu bal&#; tüketin. &#;ki mucize çok geçmeden sizi iyile&#;tirecektir.

Detayl&#; bilgi için: So&#;an Kürü Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir?

so&#;an

4) Lahana

Böbrek ü&#;ütmesine ne iyi gelir diye ara&#;t&#;rma yap&#;yorsan&#;z i&#;te size yan&#;t: Lahana. Evet, lahana ile böbrek a&#;r&#;lar&#;n&#; dindirebilirsiniz. Lahanada bulunan maddeler antioksidan maddelerdir ve a&#;r&#;y&#; k&#;sa süre içinde yok edici özelli&#;e sahiptir. Böbrek ü&#;ütmesini geçirmek için; lahanan&#;n geni&#; yapraklar&#;n&#; kaynat&#;n. Vücuda temasa uygun s&#;cakl&#;&#;a gelince, böbreklerin çevresine lahana yapraklar&#;n&#; koyun. So&#;uyan yapraklar&#; yenisi ile de&#;i&#;tirerek bu uygulamay&#; 20 dakika kadar tekrar edin.

Detayl&#; bilgi için: Lahana Suyu Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Ne &#;&#;e Yarar?

lahana

5) Rezene Çay&#;

Rezene mideyi rahatlatan &#;ifal&#; bitkiler aras&#;nda yer al&#;yor. Ü&#;ütme gibi durumlarda da an&#;nda imdada ko&#;uyor. Çünkü ü&#;ütme, öncelikle mideyi rahats&#;z eden bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. Çok so&#;ukta kald&#;ysan&#;z, karn&#;n&#;z &#;i&#;ebilir. Bu durumun sonucunda bazen kab&#;zl&#;k bazen de ishal ya&#;anabilir. Bedeninizi ü&#;ütmeden korumak ve daha iyi hissetmek için gün içinde 1 fincan rezene çay&#; içmek sa&#;l&#;kl&#; bir fikir olabilir.

Detayl&#; bilgi için: Rezene Çay&#; Faydalar&#;, Neye &#;yi Gelir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Demlenir?

rezene çay&#;

6) Ihlamur

Ü&#;üten bir insan ne yapmal&#; dendi&#;i zaman birçok hastal&#;&#;a derman olan &#;hlamur da mutlaka akla gelir. Ihlamur bitki çaylar&#; aras&#;nda hem mis gibi kokusu hem de ço&#;u insana hitap eden tad&#;yla en çok tercih edilenler aras&#;ndad&#;r. Ihlamur çay&#; bo&#;az&#; yumu&#;at&#;r, terlemeyi destekleyerek ate&#;in dü&#;mesine yard&#;mc&#; olur, gerginli&#;i azaltarak vücudun daha kolay dinlenip iyile&#;mesine katk&#; sa&#;lar.

Tarif için: Ihlamur Hakk&#;nda Genel Bilgiler

7) Ekinezya

Ü&#;ütmeye ve özellikle ü&#;ütme a&#;r&#;s&#;na ne iyi gelir diyenler ekinezya çay&#;n&#; deneyebilirler. Ekinezya çay&#;n&#;n a&#;r&#; kesici özelli&#;inden geçmi&#;ten günümüze faydalan&#;lmaktad&#;r. En a&#;&#;r a&#;r&#;d&#;r denen di&#; a&#;r&#;s&#; için bile ekinezya önerilmektedir. Enfeksiyonlar&#; önleyebilen ekinezya so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;n&#;n ilerlemesinin önüne bariyer çekebilir ve iyile&#;me h&#;z&#;n&#;z&#; art&#;rabilir. Bo&#;az a&#;r&#;s&#;na ve ü&#;ütmeye ne iyi gelir diye dü&#;ünüyorsan&#;z s&#;cac&#;k bitki çay&#;n&#;zla bo&#;az&#;n&#;z&#; ve vücudunuzu rahatlayabilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için: Ekinezya Çay&#; Faydalar&#; Nelerdir? Ekinezyan&#;n Az Bilinen Faydalar&#;

ekinezya çay&#;

8) Zencefil Tarç&#;n

Ü&#;ütmeye ne iyi gelir evde ne yapabilirim diye dü&#;ünüyorsan&#;z mutfakta baharat bölümünüze rotan&#;z&#; çevirmek iyi bir fikir olabilir. Zencefil, tarç&#;n ve limon ekleyece&#;iniz bal ile bir &#;ifa &#;urubu haz&#;rlayabilirsiniz. Bu kar&#;&#;&#;m ter yoluyla zararl&#; mikroorganizmalar&#; vücudunuzdan atman&#;z&#; destekleyecektir.

Detayl&#; bilgi için: Zencefil Bal Kar&#;&#;&#;m&#;n&#;n 13 Faydas&#;, Neye &#;yi Gelir?

zencefil bal tarç&#;n

9) Tavuk Suyu ve Paça Çorbas&#;

En iyi so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#; ilac&#; nedir diyorsan&#;z s&#;cac&#;k bir çorban&#;n sizi h&#;zl&#;ca aya&#;a kald&#;rabilece&#;i müjdesini verelim. Özellikle tavuk suyuna yap&#;lan çorban&#;n so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na iyi geldi&#;i halk aras&#;nda herkesin bildi&#;i bir öneridir. Ayn&#; &#;ekilde paça çorbas&#; da vücut direncini art&#;ran bir çorbad&#;r.

Tarif için: Terbiyeli Tavuk Suyu Çorbas&#;

Tariflerin devam&#; için: &#;ifal&#; Çorbalar: Hastal&#;ktan Koruyan 27 Tarif

10) Ahmet Maranki Kürü

Ü&#;ütmeye ne iyi gelir Ahmet Maranki taraf&#;ndan da cevaplan&#;yor. Ahmet Maranki; so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;na, gribe ve mide ü&#;ütmelerine oldukça etkili olan bir kür öneriyor. Bu kürde ihtiyaç duyulan malzemeler ise &#;u &#;ekilde:

Malzemeler:

  • 1 çorba ka&#;&#;&#;&#; keten tohumu
  • 1 çorba ka&#;&#;&#;&#; hatmi kökü
  • 1 tutam adaçay&#;
  • 1 tane limon
  • 1 bardak su
  • 4 çorba ka&#;&#;&#;&#; bal

Haz&#;rlan&#;&#;&#;:

  • Tüm malzemeleri içme suyu ile kaynat&#;n ve &#;l&#;maya b&#;rak&#;n.
  • Elde etti&#;iniz &#;ifa kayna&#;&#;n&#; gün içinde 3 ö&#;ün olmak üzere; 1 yemek ka&#;&#;&#;&#; kadar tüketebilirsiniz.

Detayl&#; bilgi için: Adaçay&#; Nas&#;l Demlenir? Neye &#;yi Gelir, Ne &#;&#;e Yarar?

adaçay&#;

Ü&#;ütme Belirtileri Nelerdir?

Ü&#;ütme ve halsizli&#;e ne iyi gelir sorusuna cevaplar vermeden önce ü&#;üttü&#;ünüzü nas&#;l anlars&#;n&#;z sorusunu cevaplayal&#;m. Ü&#;ütme e&#;er ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminiz güçlüyse hafif atlatabilece&#;iniz bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; beslenerek, kendinize iyi bakarsan&#;z ortalama 1 haftada iyile&#;ebilirsiniz. Ü&#;ütme kaç gün sonra ç&#;kar yani belirtiler ne zaman ba&#;lar derseniz günlük bir süreçte belirtilerin görüldü&#;ünü söyleyebiliriz.

Yayg&#;n ü&#;ütme belirtilerini &#;öyle s&#;ralayabiliriz:

  • Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;
  • Burun ak&#;nt&#;s&#;
  • Öksürük
  • Hap&#;&#;r&#;k
  • Bo&#;az a&#;r&#;s&#;
  • Halsizlik
  • Hafif ate&#;

So&#;uktan ü&#;ütme belirtileri &#;iddetlenirse mutlaka hastaneye gidilmelidir. Ate&#;in uzun süre üzerinde seyretmesi, öksürü&#;ün nefes darl&#;&#;&#;na dönü&#;mesi gibi a&#;&#;rla&#;an durumlarda doktora gitmek gerekir. Çocuklarda hastal&#;&#;&#;n seyri daha özenle gözlenmeli semptomlar &#;iddetlenirse hemen uzmana ba&#;vurulmal&#;d&#;r.

Sa&#;l&#;kta en do&#;ru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alan&#;nda uzman bir doktora ba&#;vurunuz. Tavsiyelerimiz hafif &#;iddetteki rahats&#;zl&#;klar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sa&#;l&#;kl&#; günler dileriz…

ü&#;ütme belirtileri

Bo&#;az A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen Do&#;al Yöntemler

Öksürük En H&#;zl&#; Nas&#;l Geçer, Ne &#;yi Gelir?

Balgaml&#; Öksürü&#;e &#;yi Gelen 10 Bitkisel Tedavi

Öksürük Otu: Solunum Yolu Enfeksiyonuna &#;laç

Mide Ü&#;ütmesine Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, Evde 10 Çözüm

Üşümek nedir? Üşümenin nedenleri

Kansızlık, damar hastalıkları , romatolojk hastalıklar ve yaşlanma gibi nedenlerle ortaya çıkan Üşüme hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz Üşümek nedir? Üşümenin nedenleri

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 20 Temmuz Güncellenme:

Üşümek nedir? Üşümenin nedenleri

İnsandan insana farklılık gösteren üşüme, kimi insandan en soğuk kış günlerinden bile etki etmezken kimi insanda ise sıcak yaz günlerinde bile montla dolaşmasına neden olabilmektedir. Peki üşümek nedir? Üşümenin nedenleri hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde.

ÜŞÜMEK NEDİR?

Sözlük anlamı ısı yokluğundan, azlığından veya ısı kaybından etkilenmek, soğuğun etkisini duymak olarak açıklanan üşüme insandan insana farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenler arasında kişinin fiziksel özellikleri olduğu kadar kişinin yaşam şartları da önemli bir yer tutar.

Vücut ısımız, depolanır ve kullanılır. Ne kadar hareket halinde olursak o oranda az üşürüz. Soğuk havalarda ısı kaybı hızlı yaşanır. Üstümüze giydiğimiz kıyafetler, ısı kaybını sadece yavaşlatır. Nefes alıp verme ile de nem ve ısı kaybı devam eder. Çok sıkı giyinsek bile nefes alıp verme ile bir süre sonra mutlaka üşümeye başlarız.

Isı üretimi beyin tarafından kontrol edilir. Hipotalamus termostat görevi üstlenerek bu görevi yapar. Hipotalamus hipofiz bezini uyararak deriye yakın yüzeydeki kan damarlarını harekete geçirir. Eğer vücut sıcaklığı artmışsa bu damarlar açılır ve fazla ısı dışarıya aktarılır ve vücut iç ısısı dengelenir. Vücut ısısı herhangi bir nedenle düşmeye başlamışsa hipofiz bezi ona göre uyartı gönderir, derinin hemen altındaki kılcal damarları büzerek vücudun titreme mekanizmasını devreye sokar. Titreme ile vücudun kas dokusu uyarılır ve bu şekilde ısı açığa çıkar. Ayrıca titreme timüs bezini harekete geçirerek bağışıklığı arttırır. Böylelikle vücut, düşük ya da yüksek ısının olumsuz etkilerinden korunmuş olur. Ancak kimilerinde bu olması gereken mekanizma gerektiği gibi çalışmamaktadır.

ÜŞÜMENİN NEDENLERİ

İşte üşümeye sebep olan nedenler;

Tiroidin az çalışması

Tiroid bezi metabolizmayı kontrol eder. Eğer yavaş çalışıyorsa bu durum üşümenize neden olabilir. Standart kan testleri bir çok insanda troid ile ilgili problem olup olmadığını göseafoodplus.info bir doktora başvurarak kapsamlı kan testi ile, sorununuzun troidden kaynaklı olup olmadığını öğrenmelisiniz.

Demir eksikliği anemisi nedir, belirtileri nelerdir? Demir eksikliği nasıl giderilir?İlginizi ÇekebilirDemir eksikliği anemisi nedir, belirtileri nelerdir? Demir eksikliği nasıl giderilir?

Anemi

Üşümenin altında yatan bir başka önemli neden ise toplumda “kansızlık” olarak bilinen anemi hastalığı. Önemli bir sağlık sorunu olan ve oldukça sık görülen anemi hastalığına kadınlarda daha sık rastlanıyor. Bunun sebebi ise yetersiz beslenme, katı diyet uygulama, aşırı kan kaybetme (uzun adetler nedeniyle) veya sindirim sisteminde emilim eksikliği olabiliyor. Tedavi olmadıkça üşüme ile başlayan halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler giderek ilerliyor ve yaşamı olumsuz hale getiriyor.

Demir eksikliği

Üşüme nedenlerinden biri de demir eksikliğidir. Demirin vücuttaki görevi oksijeni hücrelere taşımaktır. Demir eksik olursa enerjiniz düşer ve sürekli üşürsünüz. Kan testi ile demirinizin seviyesini kolaylıkla öğrenebilir, eğer eksikse doktor tavsiyesine göre ilaç kullanabilirsiniz. Demir yönünden zengin besinlerse, kırmızı et ve et ürünleri, balık, karaciğer, dalak, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerdir. Ayrıca pekmez, tahin, keçiboynuzu da demir eksikliğine iyi gelir.

Yeterli uyku uyumama

Uykusuzluk, sinir sisteminize zarar verebilir. Beyinde düzenleyici mekanizmaları dışarı atarak vücut sıcaklığınızı etkiler. Düzenli uyku sağlıklı vücudun yapı taşlarından biridir.

Depresyon

Psikolojik durumlar kişinin sağlık mekanizmasında büyük oranda yer tutmaktadır. Depresyon sadece psikolojik açıdan değil bedensel açıdan da şikâyetlere neden olmaktadır. Negatif düşünceler içerisinde olmak ardı arkası kesilmeyen fizyolojik sıkıntılara zemin hazırlar. Vücut bu olumsuz durumlara ağrılar, karıncanlanmalar, üşüyüp titremeler, bulantılar gibi çeşitli şekillerde tepki vermektedir.

Raynaud hastalığı

Üşüme sebebi olarak en çok öne çıkan durumlardan birisidir. Soğuk havanın ve stresin tetiklediği damar kasılması ile ellerde veya ayaklarda morluklar ya da açık renkler oluşmaktadır. Dolaşım problemlerinin ciddi bir boyuta geldiğini kanıtlar. Özellikle uyarıcı maddeler ya da kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar uzuvlardaki kılcal damarlarda zararlı madde birikimi yaparak bu durumun oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Soğuk etkisi ile parmaklarda hissizlik oluşumları ile başlayan bu durum ilerledikçe parmaklarda morarmalar görülür. Dikkatli olunmadığı takdirde uzuvların çürümeye başlamasına ve kuru kangren oluşumuna, dolayısı ile uzuv kaybına sebebiyet verebilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam için şekerinizi kontrol ettirinİlginizi ÇekebilirSağlıklı bir yaşam için şekerinizi kontrol ettirin

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Kontrol altında tutulmayan diyabet, periferik nefropati adı verilen rahatsızlığa, yani sinirlerde ellerinize ve ayaklara duyulan hassas bir saldırıya neden olabilir. Bu geliştiğinde, el ve ayaklarda uyuşukluk ve bazen ağrı hissedersiniz ve bu sinirler sıcaklık hissi ile ilgili olarak beyne mesaj göndermekten sorumludur, elleriniz ve ayaklarınızın üşüdüğünü hissedersiniz.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

En çok ellerde ve ayaklarda görülen üşüme tüm vücutta da kendini gösteriyorsa bu durumun nedeni zayıflayan bağışıklık sistemi olabilir. Candida gibi parazitlerin yol açtığı bağışıklık sistemi zayıflığı, sürekli üşümenize neden olur.

İlaçlar

Bazı ilaçlar yan etki olarak üşüme ve titreme gibi problemlere neden olabilirler özellikle de bu ilaç hasta kişi ile iyi uyum sağlamıyorsa böyle bir durumda ilaçlarınızın yan etkilerini kontrol edin ve doktorunuza danışın.

Sağlıksız beslenme

Genellikle kadınların sık sık diyet yapmaları, dolayısıyla bazı besinleri yetersiz almaları soğuğa karşı vücudun tepkisini etkiler. Yediklerimiz enerji kaynağı olduğu için; gerekli besinler eksik alınır ya da öğün atlanırsa, vücut enerji tasarrufu yapmaya çalışır ve soğuktan daha çok etkileniriz. Öte yandan vücudumuzda kaslar daha fazla ısı üretir, yağlar ise vücut ısısını korur, sağlıksız kilo kayıplarında kaslar zayıfladığında da aşırı üşürsünüz. Erkeklerin kadınlar kadar üşümeme nedenlerinden biri de kas kitlelerinin daha fazla olmasıdır.

ÜŞÜMEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

– Vücudun ısı kaybını önlemek için ne çok ince ne çok kalın giyinin. Vücut ısısını hapsedip koruyacak şekilde, termal özellikli kıyafetleri tercih edin.
– Beslenmenize dikkat edin, yetersiz veya gereğinden fazla kalori almayın.
– Öğün atlamak vücudunuza giren enerjinin az olmasına sebebiyet vereceğinden sürekli üşüme meydana gelebilir. Bu yüzden öğün atlamamaya dikkat etmelisiniz.
– Bağışıklık sisteminizi vitaminlerle destekleyin.
– Spor vücudun ısı dengesini korumak için önemli. Bu nedenle kış mevsiminde de sporu ihmal etmeyin.
– Yüzme gibi kılcal damarlarınızı genişleten sporlar kan dolaşımını tam olarak sağlama imkanı verdiğinden üşüme problemi yaşamazsınız.
– Üşümeyi hissettiğiniz anda ellerinize ve ayaklarınıza zencefil, karabiber, tarcın veya bitkisel yağlar ile masaj yaparak üşümeye engel olabilirsiniz.
– Elleriniz ve ayaklarınızda sık sık üşüme meydana geliyorsa, gece uyumadan önce sıcak su ile duş alabilirsiniz.

AğrıBalıkbeyindepresyondiyabetdiyetdoktorkanserSağlıkşekerşeker hastalığıuygulamayüzme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir