kocaların eşlerine karşı görevleri / Kocanın hanımına karşı vazifeleri, yani ailede kadının hakları nelerdir? | Sorularla İslamiyet

Kocaların Eşlerine Karşı Görevleri

kocaların eşlerine karşı görevleri

Evlilikte Eşlerin Birbirlerine Karşı Sorumlulukları ve Hakları

Yazar Hakkında

Ceren Sümer Cilli

Merhaba ben Av. Ceren Sümer CİLLİ, bilgilendirme amaçlı hukuki makaleler paylaştığımız blog sayfama hoşgeldiniz. 

Kategoriler

İnsanlar hayatlarını birleştirecekleri, iyi ve kötü günde yan yana kalacakları, hastalık ve sağlık gözetmeden birbirlerine destek olacakları gibi karşılıklı sözler vererek dünya evine girerler. Dünya hayatının zorluklarına, ya da kişilerin anlaşamamalarına bağlı olarak ayrılmak zorunda kalabilirler. Bu durumda her iki taraf da birbirine saygı göstererek, konuyu en kısa ve sorunsuz yönden sonlandırmalıdır. Yaşanacak tartışma ve anlaşmazlıklar, kişileri daha fazla yıpratacağından dolayı uzak durulması gereken en önemli husustur. Her evlilikte olduğu gibi farklı kişiliğe sahip iki insanın aynı evde yaşaması konusu, tek taraflı olarak gerginlik yaratabilir. Alışkanlıkların ve kültürlerin farklı olduğun düşünürse, uyumun yakalanması uzun zaman alabilir. Bu zamanı geçirirken, saygı ve sevgi gibi temel özellikleri unutmamak ve karşılıklı olarak uygulamak gerekir. 

Evlilik ve Sorumluluklar

Evlilik bir hayatı paylaşmak, can yoldaşı olmak ve birbirini anlamaktır. Özünde merhamet barındıran her insan, evliliğiyle ilgili doğru olanı yapmayı seçseafoodplus.infoarın birbirlerine olan ve yerine getirilmesi gerekli olan yükümlülükleri vardır. Her bireyin kanun ve toplum önünde ayrı ayrı haklarının olduğunu düşünürsek, bu haklara saygının gereğini yerine getirmemiz gerekir. Eşlerin evine ve eşine karşı olan sorumluluklarını yükümlülük olarak görebiliriz. Erkek ve kadın tarafı olarak ayrılan, ama temelde ortak paydada toplanan bir paylaşımdan bahsetmemiz yanlış olmaz. Çalışan ve emek harcayan her iki üye de ilk sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Para kazanmak, hayatı idame ettirebilmek için ilk zorunluluktur.

Eşler,çoğunluklar maddi zorluklar ve anlaşmazlıklar yüzünden ayrılma aşamasına gelirler. Bu sebeptendir ki, her aile kuruluşunda maddi tatmin sağlanmış olmalıdır. Bu sorumluluğu her iki taraf da üstlenebileceği gibi, erkek ya da kadın tek başına üstlenebilir. Karar ne olursa olsun, eşin sorumluluğu üstlenen tarafa manevi destek olması şarttır. Evliliklerde iş bölümü ve bu karara saygı esastır. Eşler, gösterilen çaba karşısında birbirlerine borçlu seafoodplus.infoılanlar, karşılıklı sorumluluk dahilinde gerekli olduğu için, yerine getirilmesi esastır. 

Eşler Arası Uyum ve Paylaşım

Ev işleri, tamamlanması gereken görevler arasında önemli yere sahiptir. Temizlik,bulaşık, yemek yapma, çocukla ilgilenme, ütü gibi eylemler evlilikte angarya gibi görülmektedir. Taraflar birbirine her konuda yardım etmeyi prensip haline getirirlerse evlilikleri mutlu ve huzurlu bir şekilde devam eder. Eğer eşlerden biri, görev ve sorumluluklarından birini yerine getirmezse, diğeri onu tamamlamalıdır. Her ihmal, bilerek ve isteyerek yapılmayabilir.

Yapılan yanlış telafi edilebilir durumdaysa saygı gösterilir. Düzeltilmesi beklenerek zaman seafoodplus.info zamanda mutlaka eşlerin birbiriyle konuyu konuşması, hataları biriktirmeden çözerek devam etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, biriktirilen her sorun,ileride anlık patlama ve sinir harbine sebep olacaktır. Görev paylaşımı kavramını, evliliklerinde uygulamayı tercih eden çiftler mutlak mutluluğa bir adım daha yakındır. Kişilerin birbirine olan güveni, evliliğin temelini oluşturmaktadır. Güveni de karşılıklı sevgi ve saygı bir arada seafoodplus.infoklardan bir yada birkaçı sekteye uğrarsa, evlilik zemini zedelenmeye başlar. Yavaş yavaş sorunlar ortaya çıkartılır, konuşulmadan çözümsüz kapatılan yanlışlar mutsuz evliliklerin kaynağını oluşturur.

Evliliğin Getirdiği Hukuki Sorumluluk

Devletimiz,temeli hukuk ilkelerine dayanan bir cumhuriyettir. Evlilikte eşlerin hak ve yükümlülükleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak, medeni kanun kapsamında eşler, birbirlerine karşı bazı haklara sahiptir. Evlilik başlangıcından sonuna kadar geçen sürede taraflar maddi ve manevi olarak birbirlerine garanti verirler. Bu hak, medeni kanunla birlikte resmi nikah aşamasında garanti altına alınmıştır. Evlilikleri boyunca kazandıkları ortak bir şekilde mal varlıklarına dahil edilir. Yapılan çocuk ya da çocuklar ortak bakıma dahil edilir. Evlilikte eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları hukuki ve sosyal olarak ikiye ayrılabiliriz.

Sorumlulukları ve bakım şartları eşlere geçer, ihtiyaçlarını karşılamak üzere süreç başlamış olur. Eşler birbirinden, mal varlıklarından ve çocuklarından sorumludur. Bu sorumluluklardan her ne sebeple olursa olsun, evlilik müessesi devam ettikçe,vazgeçemezler. Evlilikte maddi olarak kişiler bağımsız bir şekilde seafoodplus.infoe kararı olmaksızın, eşlerin birbiri hakkında hak mahrumiyetine gitmeleri sonucu taraflar dava yolunu tercih etmelidir. Mahkeme kararının gereğini yapmakla yükümlüdürler. Aile içerisinde alınacak kararlarda taraflar özgürdür;fakat eşlerin birbirinden rıza alması esastır. 

Boşanma Kararında Yol Haritası

Herhangi bir sebepten dolayı eşler evliliklerinde çözümsüz kalabilir, çıkmaza düşerlerse, uzman bir hukuk danışmanından yardım almalıdıseafoodplus.info mahrumiyetine uğramamak ve anlaşmaya varmak için ilgili danışman, tarafları bir araya getirerek uzlaştırmaya çalışır. Çözümsüzlük durumunda, bağlı bulundukları mahkemelere başvurarak, ilgili aile üyesinin eksik ve sorunlu olan davranışlarını somut belge ve şahitlerle kanıtlamak durumundadır. Evliliğin sonlandırılması öncesi mahkeme, tarafları ortak paydada toplamak için hukukun tüm gerekliliklerini yerine getirir. Yine de çözüm bulunamıyorsa boşanma akdine geçilir. Bulunduğunuz bölgeye boşanma avukatına başvurabilirsiniz. Örneğin Adana boşanma avukatı veya İstanbul boşanma avukatı olarak arayabilirsiniz. 


Taraflar, birbirinden boşanma konusunda razı olursa, mal paylaşımı, çocuk velayeti durumu, nafaka beyanı, maddi ve manevi tazminatlar, hukuk çerçevesinde, mahkemece belirlenerek ilgili mahkeme tarafından eşlere pay edilir. Süreç ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek,evliliğinizle ilgili sorunları hukuki yoldan çözebilmek için hukuk danışmanınıza mutlaka ulaşın. Sorunları çözebilmek için öncelikle eşinizle irtibatta kalın;gerekirse psikolojik danışmanlık alarak yardım talebinde bulunun. Boşanmak son tercih olacağını hiçbir zaman unutmayınız. Sonuç alınamaması durumunda çare mutlaka bir hukuk danışmanından boşanma süreci ile ilgili destek almak olacaktır.

İlgili Makaleler; 

Av. Ceren Sümer CİLLİ

Kocanın hanımına karşı vazifeleri, yani ailede kadının hakları nelerdir?

Değerli kardeşimiz,

İslam öncesi devirlerde kadın bir insan bile sayılmıyordu. İslam dini, kadını olması gereken konuma yükseltmiştir. Özgürlük kişinin, nefsinin ve şeytanın istediği gibi yaşaması değildir. Aksine onu yaratanın istediği gibi yaşamasıdır. Çünkü, Allah'ın isteğine uymayan kişi, nefsinin veya şeytanın isteğine uymuştur.

Kadının genel haklarını kısaca açıklamaya çalışalım:

"Birisine bir kız çocuğu müjdelenirse, üzüntüsünden yüzü simsiyah kesilir" (Nahl, 16/58 )

Bu âyette Allah (c.c.) cahiliyyet insanının kadına bakışını anlatır ve takbih eder. Halbuki,

"Allah diledigine kız, dilediğine erkek, dilediğine ikisini birden verir, dilediğini de kısır yapar." (Şûrâ, 42/49)

Kadın da tıpkı erkek gibi doğar, erkek gibi insan yavrusudur. Şefkatte ve hediyede aralarını ayırırlarsa, anne baba sorumlu olurlar. Peygamberimizin (asm) vasiyyetini gözetmemiş olarak şefaatten mahrumiyeti hak ederler. Cahiliyyet duygularının insanlarda zaman zaman depreşeceğini bildiği için, Efendimiz (asm) kız çocuklarının, eğitimini özellikle vurgular ve

"Üç, iki, hattâ bir kız çocuğunu, haklarını koruyarak yetiştiren babanın, Cennette kendisiyle beraber olacağını." (Ibn Mâce, edep 3)

duyurur. Çocuğun kız doğmasında da erkekte olduğu gibi, "Şükür" olarak "akîka" kurbanı kesilir. Ismi güzel verilir, zorunlu eğitimi yaptırılır. Gerekli cinsel bilgileri anneden alır. Kur'ân'da ve Sünnette ilme teşvik eden hiç bir nas, kadınları bundan ayırmaz. Tersine, ihmale uğrayacaklarını bildiği için, Peygamberimiz (asm) özellikle kadın eğitimini tavsiye etmiş, haklarının korunmasını emretmiştir. Onun devrinde "müctehid" olan kadınlar yetişmiştir. (Meselâ Resûlüllah'ın (asm) zevceleri Âişe validemiz bunlardan biridir.)

Kadın hiçbir konuda erkekten ayrı tutulmadan büyütülmüş ve yetiştirilmiş, sıra evlenmesine gelmiştir. Damat adayını görmesi bir hakkı ve aynı zamanda bir sünnettir. Beğenmezse reddeder, velîlerin ve damat adayının ısrarı hiçbir şeyi değiştirmez.

Evlenirken ağırlığını koyar, damat adayından istediği kadar "mihir" alır. Mihir onun Allah tarafından belirlenmiş en tabii hakkı ve hayat garantisidir. Harcama sahası, meşru çerçevede tamamen kendi iradesine bağlıdır. Mihrini, ya da varsa diğer mal varlığını, hayır yolunda harcayabileceği gibi ticarî işletmelerde kullanabilir, şirketler kurar, şirketlere hisse senetleriyle ortak olur, kazanır ve kazandığını da istediği yerde harcar. Çünkü kendi sosyal güvenliği, kocaya varmakla garanti altına alınmıştır. Ev için ve kendisi için gerekli bütün zarûri harcamalar erkeğin sırtınadır. Erkek, elbiseni ya da süs malzemeni kendi kazancınla al, diyemez. Kendi varlığı ölçüsünde kadının nafakasını sağlamak zorundadır. Sağlayamayacaksa evlenemez. Evlendikten sonra sağlamazsa kadının boşanma talebi olumlu sonuçlanır.

Kocası onu tahkir edemez, onun hayat arkadaşı olduğunu unutmamak zorundadır, darılıp evinde yalnız bırakamaz.

"Erkeğin en hayırlısı, kadına en iyi davranandır." (bk. Buhâri, nikâh 43; Müslim, fedâil 68)

Evde hanımıyla şakalaşmak, eğlenmek ve onu eğlendirmek kocanın görevlerindendir.

Kadının hak-hukuk tanımayıp isyan etmesi dışında, sudan bahanelerle erkek karısını dövemez, (Karının dövülmesi konusunda (Nisâ, 4//34) âyeti ve tefsirlerine bakılabilir. (Örnek olarak bk. Ibn Kesîr IV/; Kurtubî VI/,,; Elmalı IV/; Ebû Dâvûd, menâsik 56; Ibn Mâce, menâsik 84; Müslim hac ; Tirmizi, Rada'11; Ebû Dâvûd, menâsik 56; Halebî Sağîr s. ; Halebî Kebîrs. ; Canan, Terbiyesi, s. ) Kıskançlığından hastalığından kaynaklanan şüphesinden ötürü karısını anî baskınlarla rahatsız edemez.

Peygamberimiz (asm) bir hadîslerinde ailesinden uzun zaman ayrı kalan birisinin, haber vermeden gece ansızın eve gelmesini yasaklamıştır. Bunda ayrıca koltuk altı, etek tıraşı ve süslenip taranmayla kocasına hazırlık yapabilme imkânı bulması da, sebep olarak zikredilmiştir. Bu konuda bir hadîs-i şerîfin meâli şöyledir:

"(Uzaklardan) geceleyin geldiğinde hanımmn yanına girme ki, bıçak kullanıp tıraş olsun, dağınıksa tarasın. (gelişine hazırlansın)." (Buhârî, nikâli ,; Müslim, radâ' 58, imâret ,; Dârimî, nikâh 32, cihâd )

Hadîs şerhleri buna sebep olarak bir de, eve geceleyin aniden girmesinin, hanımının ihanetinden şüphelendiği anlamına gelebileceği ihtimalini gösterirler.

Kocanın karısını cinsel yönden tatmin görevi de vardır. Peygamberimiz (asm), karısını düşünmeden, işini bitirerek hemen inen insanları horoza, yani hayvana benzetmiş ve sevişip okşama olmadan cinsel ilişkiye geçilmemesini tavsiye etmiştir. [Deylemî'den, Gazâlî, Ihyâ IV/ Ayrıca bk. Suyutî, el Camiu's-Sağîr (Fethu'I-Kadîr ile) VI/)] Çünkü erkek bakmakla hemen tahrik olabilir, ama kadın cinsel ilişkiye ancak uzun bir okşama döneminden sonra hazır hale gelir. Iyi bir erkek, karısını bu işe hazırlamayı başarabilen ve kendi doyduğu gibi onu da doyurabilen erkektir. Cinsel ilişkide sadece kendisini düşünen erkekler, karşısındakine zulmettiklerini ve işkence ederek zevk aldıklarını unutmamalıdırlar.

Evlendikten sonra bir yıl içerisinde hiç cinsel ilişki yapamayan erkekten kadının ayrılma hakkı vardır.

Kadın "peşin mihrini" almadan kendisini erkeğe teslim etmeyebilir.

Kadının nafakası gibi, tedavisi ve ilâç harcamaları da kocaya aittir. Kadın ekmek yapamayan birisi ise, erkek hazır ekmek almak zorundadır. Süslenmesini istiyorsa, süs malzemeleri ve koku masrafi erkeğe aittir. Yılda yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım elbise erkeğe aittir. Anlaşmazlık söz konusu olursa elbisenin nitelikleri mahalli idarelerce tesbit edilir. Kadın, kocası sefere çıkarken, gelmediği günler için nafakasına, ondan kefil alabilir. Âdetli günlerinde kocasından ayrı yatmak isterse, ayrı bir yatak istemek hakkıdır.

Durumuna göre kadın kocasından hizmetçi isteyebilir. Hizmetçinin ücreti kocasına aittir. Örfe göre kadınların yapmaması ayıplanan ev işleri dışında kadın, hiçbir iş yapmak zorunda değildir.

Ihtiyaç duyarsa kocasıyla aylık nafaka miktarında anlaşırlar. Yetmediğini anlarsa artırmasını ister, koca kabul etmezse mahkemeye başvurabilir.

Kadın kocanın yakınlarını istemediği takdirde, kocası onu müstakil bir evde oturtmak zorundadır. Buna sebep olarak, kocasıyla oynaşmak ve yararlanmak arzusuna, onların bulunmasının engel olacağı gösterilmiştir. Hattâ cinsel ilişkiyi bilmeyecek kadar küçük olan çocuğu dışındakiler için de aynı sebeble ayrı odalar istemek, kadının hakkıdır.

Kadının, haftada bir kez anne-babasını ziyaret hakkı vardır, erkek buna engel olamaz.

Erkeğin haklarına bir zarar vemeyen meşru işlerde; kadının meşru çerçevede çalışmak hakkıdır.

Âdet ve lohusalıktan ötürü hamama gitmek istediği takdirde, hamam parasını erkek verir, ancak hamamda avret yerlerinin açılmamasına riayet edilmediği biliniyorsa, kadın hamama gönderilmez.

"Ric'î" (dönülebilir) ya da "bâin" talakla boşanan karısının her türlü nafakasını, iddeti içerisinde erkek verir.

Bu söylediklerimiz bütün fıkıh kitaplannda, kadının erkek üzerindeki hakları sayılırken açıklanan konulardan sadece birkaç örnektir. Sonra bunlar birer tavsiye niteliğinde değil, yaptırımı olan kanûni haklardır. Karadeniz'de, Anadolu'da. şurada-buradâ kadınlar çalıştırılıyor ve ancak erkeğin yapabileceği zor işler altında eziliyorlarsa, bunun suçu İslam'ın değil, Islâmı onların hayatından uzaklaştıranların olsa gerektir.,

Bir seçim söz konusu olduğunda kadının seçme hakkının bulunduğunu çoğu Islâm bilginleri söylemişlerdir. Çünkü onların böyle bir hakkının olmadığına dair hiçbir delil yoktur. Kaldı ki seçme, "bey"at"tan ibarettir. Halbuki, Peygamberimiz (asm) kadınlardan da bey'at almıştır. (bk. Mümtahine, 60/12 âyeti ve tefsirleri.) Hz. Ömer (ra)'den sonra seçilecek halife için, evlenmemiş genç kızlar dahil, herkesten fikir alınmıştır.[bk. Muhammed Hamîdullah, Islâm Müesseselerine Giriş Ist, s. (Ibn Kesîr'den nakil)]

Nihayet kadın öldüğünde kefeni de kocasına aittir.

(Özet olarak sunduğumuz bu maddelerin daha geniş bir açıklaması için bk. Ibn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, Mısır ().  Ayrıca bütün fıkıh kitaplarının nafaka bölümleri ve özellikle Serahsî, Mebsût V/ vd.)

Görüldüğü gibi kadın geçim konusunda hiçbir derdi ve endişesi olmayan, yani alabildiğine sosyal güvenliği bulunan bir insandır. Ve bütün bunlar bir anlaşmazlık söz konusu olduğunda mahkeme kararı ile belirlenecek olan kanunî haklardır. Yoksa Islâm'da karı-koca birbirinden devamlı hak koparmak için çekişip duran iki düşman kutup değildirler. Birbirlerini tamamlayan, birbirlerine yardım eden, destek olan, huzur ve moral kaynağı oluşturan, bir bütünün iki yarım parçasıdırlar. Tıpkı Peygamberimizin (asm) ev işlerine yardım etmesi, Hz. Ali (ra) ile eşi Fatıma (ra) arasında iş bölümü yapması gibi.

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

İslami evlilikte karı koca hakları! Evlilikte eşlerin hakları ve görevleri

İslami evlilikte karı koca hakları! Evlilikte eşlerin hakları ve görevleri

İslami evlilik hayatında eşlerin birbirine karşı görev ve sorumlulukları günümüzde en çok konuşulan konular arasında yerini almaktadır. Kadının kocası üzerindeki hakları ile erkeğin eşi üzerindeki görev ve vazifelerini sahih kaynaklardan araştırmaya çalıştık. İslami evlilikte karı koca hakkı nedir? Evlilikte eşler birbirlerine nasıl davranmalı? Evlilikte kadın ve erkek hakları

“Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum, 30/21) ayet-i kerimesine baktığımızda, evliliğin Müslüman bir kimsenin hayatını şekillendirmesinde ne denli etkili olduğunu anlayabiliriz. Toplum içerisinde ahlaki bozulmalarla beraber işlenen bin bir türlü zina, pislik ve haramlara karşı bizlere kalkan oluşturan evlilik hayatı ile ilgili pek çok hadis-i şerif ve ayet-i kerime vardır.

Evliliğin sadece fiziksel bir ihtiyaç olmadığını aynı zamanda ahiretimiz için bizler için kurtarıcı olabileceğini bilip bu şuurla hareket etmeli, dolayısıyla da kadın ve erkeklerin bu doğrultuda güzel ahlaklı kimseleri seçmesi gerekir. İmtihan olarak geldiğimiz şu dünyada bizlere rehberlik edecek olan eşlerin birbirlerine karşı bazı hak ve vazifelerinin olduğu unutulmamalıdır. İslami evlilikte kadının kocası üzerindeki hakları ile erkeğin kadını üzerindeki sorumluluklarını sizlere derlemeye çalıştık.

"Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları olduğu gibi, kadınların da erkekler üzerinde hakları vardır. Erkeklerin kadınlar üzerinde hakları bir derece daha fazladır." (Bakara, 2/)

İSLAMİ EVLİLİKTE KADININ KOCASI ÜZERİNDEKİ HAKLARI NELER?

İlk önce okuyup sonra da hayatımıza uyarlamamız gereken Kuran-ı Kerim, bizlere rehberlik eden son ilahi kitaptır. Erkeklerin kadınlar üzerindeki ilişkilerinin iyilik ve güzellik temeli üzerine kurulu olmaları gerektiği emredilmektedir. (Nisa, 4/19). Ayet-i kerimeden anlaşılacağı gibi evlilikteki meselelerin iyilik, güzellik, istişare ve karşılıklı anlayışa göre yürütülmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Bu konuyla ilgili Peygamber Efendimiz (SAV), “Sizin en hayırlınız ailesine en hayırlı olanınızdır. Ben aileme karşı sizin en hayırlınızım.” (İbn Mace, Nikah, 50) buyurmaktadır.

KADINLARIN EŞLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLARI:

-Erkek, hanımının sırlarını ulu orta yerde başkalarına karşı açığa vurmamalıdır.

HADİS-İ ŞERİF: “Şüphesiz ki Kıyamet günü, Allah’ın en çok ehemmiyet vereceği emanet, kadın-koca arasındaki emanettir. Kadınla koca birbiriyle içli dışlı olduktan sonra, erkeğin, hanımının sırlarını etrafa yayması o gün en büyük ihanettir.” (Müslim, Nikah, , ; Ebu Davud, Edeb, 32)

-Erkek, ne olursa olsun hanımını dövmemeli ve incitici söz söylemekten kaçınmalıdır.

HADİS-İ ŞERİF: “Yediğinizden yedirin. Giydiğinizden giydirin. Sakın onları dövmeyin ve onlara incitici söz söylemeyin.” (Ebu Davud, Nikah, 41)

Karı koca hakları

Karı koca hakları

HADİS-İ ŞERİF: “Kadın kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Hep seni hoşnut edecek şekilde davranamaz. Eğer ondan faydalanmak istersen bu hâliyle de faydalanabilirsin. Şayet doğrultayım dersen kırarsın. Kadının kırılması da boşanmasıdır.”  Müslim, Radâ` 59

-Sorunsuz geçen bir evlilik olmayacağı için yaşanan ufak tefek problemlere karşı alttan alması bilinmelidir. Daima iyimser ve yumuşak huylu olunmalıdır.

AYET-İ KERİME: “Kadınlarla iyi geçinin.” (Nisâ sûresi, 19)

-Kusursuz ve hatasız insan yoktur, hoşgörülü olunmalıdır.

Ebû Hüreyre(r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.”  (Müslim, Radâ` 61)

-Evlenen kadının haftada 1 kez anne-babasını ziyaret etme hakkı vardır, erkek istemese bile buna engel olma hakkı yoktur.

-Kadın eşinin yakınlarını istemezse, kocası eşini müstakil evde oturtmak mecburiyetindedir.

-Evlendikten sonraki 1 yılda hiç cinsel ilişkiye giremeyen erkekten kadının ayrılma hakkı vardır. 

ERKEKLERİN EŞLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLARI:

Evlilikte eşlerin görevleri

Evlilikte eşlerin görevleri

-Kadın, erkekten izin almadığı sürece evine misafir kabul etmemelidir.

HADİS-İ ŞERİF: "Kocası yanında iken onun iznini almadan bir kadının nafile oruç tutması helal olmaz. Kadın, kocasının izni olmadıkça, evine hiç kimsenin girmesine izin veremez." (Buhârî, Nikâh 86; Müslim, Zekât 84)

-Kadın, erkeğin bazı fiziksel ihtiyaçlarına karşılık vermelidir.

HADİS-İ ŞERİF: "Kişi karısını yatağa çağırdığı zaman (bir özrü olmadan) kadın gelmekten kaçınır, kocası da bu sebeple ona kırgın olarak gecelerse, melekler sabaha kadar o kadına lanet ederler." (Buharî, Nikâh 85; Müslim, Nikâh )

-Ev içerisinde herhangi bir anlaşmazlık yaşandığında kadın haklı olsa bile alttan almalıdır.

İslami evlilik hayatı

İslami evlilik hayatı

HADİS-İ ŞERİF: "Size cennetlik kadınları tanıtayım mı? Onlar bir hata ettikleri veya kocaları tarafından bir haksızlığa uğratıldıkları zaman kocalarına karşı: 'Seni hoşnut etmedikçe uyumayacağım.' diyebilen kocalarına düşkün kadınlardır." (Tefsir-i Kurtubi, III/)

-Erkeğin eşi üzerindeki haklarından birisi de evde hanımıyla şakalaşmak, eğlenmek ve onu eğlendirmektir.

-Erkeğin eşini cinsel anlamda tatmin etmesi gerekir.

HADİS-İ ŞERİF: “Bir erkek karısını yatağına çağırır da karısı gelmez ve erkek ona dargın olarak gecelerse, melekler o kadına sabaha kadar lânet ederler.'' Buhârî, Bed’u’l-halk 7; Müslim, Nikâh Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh

İnsan nasıl yaratıldı? Hz. Adem ile eşi Hz. Havva cennetten neden kovuldu?

İLİŞKİLİ HABER

İnsan nasıl yaratıldı? Hz. Adem ile eşi Hz. Havva cennetten neden kovuldu?Televizyon izlemek günah mı? Romantik film ve diziler göz zinasına girer mi?

İLİŞKİLİ HABER

Televizyon izlemek günah mı? Romantik film ve diziler göz zinasına girer mi?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.