gutenberg kim / Matbaayı ilk kim icat etti? Johannes Gutenberg kimdir?

Gutenberg Kim

gutenberg kim

kaynağı değiştir]

yılında soylu bir ailenin çocuğu olarak Kutsal Roma İmparatorluğu'nda yer alan Mainz Elektörlüğü'nün Mainz şehrinde, Friele Gensfleisch zur Laden ve Else Wirich çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi.[3] Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle beraber ve yılları arasında bir tarihte doğduğu tahmin edilir. Mainz'da yılında Gutenberg'in beş yüzüncü doğum günü kutlanmış ve yılı sembolik olarak Gutenberg'in doğum yılı seçilmiştir. Tıpkı hayatının ilk yılları gibi eğitimi hakkında da oldukça az sayıda bilgi mevcuttur. O dönem bireylerin soyadı olarak yaşadıkları evlerin isimlerini kullanması kesin bilgilere ulaşmayı zorlaştırmaktadır. yılında, Mainz şehrinde esnafların aristokrat sınıfı şehirden ayrılmaya zorlamasıyla ailesiyle birlikte Eltville şehrine yerleştiler. Bu dönemde Gutenberg'in, Johannes Altavilla ismi ile Erfurt Üniversitesi'nde kuyumculuk eğitimi aldığı iddia edilir.[4] Ailesiyle birlikte Strassburg'a (günümüzde Fransa'da Strazburg) taşındıktan sonra burada ayna yapımı, metaller ve değerli taşlar konularında zanaatkârlık yaptı ve basım teknikleriyle de ilgilenmeye başladı.

O dönemde kitaplar ya doğrudan elle yazılır ya da her sayfa için ayrı ayrı elle oyularak hazırlanan tahta bloklar kullanılarak kitaplar basılırdı. Gutenberg her kalıp için ayrı ayrı kalıplar hazırladı. Bu kalıplara sıcak metal sıvı dolduruluyor ve harflerin metal örnekleri çıkarılıyordu. Basımcı metal harfleri istediği gibi dizebiliyor, basımdan sonra saklayarak yeniden kullanabiliyordu. Aynı dönemde ortaklarıyla aralarında çıkan bir anlaşmazlık yüzünden açılan bir davada Gutenberg'in tipo basım yapabilen bir baskı makinesi yarattığı duyuldu. Ne var ki, o dönemden tipo basım örneği günümüze ulaşmamıştır.

Yaptığı çalışmalar ve basım deneyleri için para bulmak zorunda olan Gutenberg 'de, Mainzlı bir zengin olan Johannes Fust ile ortaklık kurdu. 'te bastıkları ilk kitap Kutsal Kitap'ın Latince Vulgata versiyonuydu. Bu kitap, Gutenberg Kutsal Kitabı, 42 satırlı Kutsal Kitap veya Mazarin Kutsal Kitabı olarak bilinmektedir.

'de Gutenberg borcunu ödeyemediği için Fust'la olan ortaklıkları bozuldu. Fust bütün araç ve gereçlerine el koydu. Daha sonra Konrad Humery adlı bir Alman memurun sağladığı para yardımıyla yeni bir baskı makinesi kuran Gutenberg bir dilbilgisi kitabı, bir sözlük ve başka bazı kitaplar bastı. Başarıyla yürüttüğü bu çalışmaları sırasında büyük zorluklara katlandı ve hiçbir zaman çok fazla para kazanamadı. Mainz Başpiskoposu olan Adolf von Nassau-Wiesbaden, son yıllarda gözleri giderek bozulan ve yoksulluğa düşen Gutenberg'i sarayına aldı ve geçimini üstlendi.

Guttenberg 3 Şubat 'de, Mainz'da hayatını kaybetti. Gutenberg, Franciscaine Kilisesi mezarlığına defnedildi. Kilise ve mezarlık İkinci Dünya Savaşı sırasında yok edildi, dolayısıyla Gutenberg'in mezarı da bu yıkım sonucu kaybolmuştur.[5]

Gutenberg Matbaası[değiştir

Johannes Gutenberg

Johannes Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) ( - 3 Şubat ), yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan Alman kuyumcu, matbaacı ve yayıncı.

Johann Gutenberg iletişim tarihinin en önemli gelişmelerinden biri sayılan tipo baskı yöntemini 'de Avrupa'ya getirerek uygulamalarını yaygınlaştırmıştır. Bu yöntem, önceleri tahtadan daha sonraları bir kurşun alaşımından yapılan dökme harflerin, baskıdan sonra başka bir yazıda kullanılmak üzere saklandığı bir basım yöntemidir. Bu, yüzyıllardır Çin ve Kore'de kullanılmaktaydı. Gutenberg, hız ve dayanıklılığı arttıran, karakterlerin metalden yapıldığı ve isteğe göre değiştirilebildiği bir sistem tasarlamıştır.[1] Gutenberg'in buluşu modern dönemin en önemli olayı ve matbaa devriminin başlangıcı, kendisi de modern matbaacılığın babası kabul edilir.[2] Buluşu Avrupa'da metinlerin ve bilgilerin yayılmasında belirleyici bir unsur olmuştur.

Gutenberg, Rönesans döneminin en önemli buluşlarından birini yapmasına rağmen yoksul bir hayat geçirmiştir. Yoksulluktan, kendisine yılında "sarayın beyefendisi" unvanını ve ömür boyu emekli maaşını veren Nassaulu Adolphe II sayesinde kurtulmuştur. Üç yıl sonra yılında öldüğü bilinmektedir. Ölüm günüyle ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ölüm yıldönümü 3 Şubat tarihinde anılmaktadır.

Hayatı[değiştir kaynağı değiştir]

senesinde Almanya’da&#; İmparator Charlemagne’ye ait antikaların meraklısına sunulmak üzere düzenlenecek olan sergiye yoğun bir katılım bekleniyordu.[kaynak belirtilmeli] Gutenberg sergide satmak üzere çok sayıda cilalı metal ayna (o dönem aynaların dinî kalıntılardan kutsal ışığı toplayabildiğine dair yaygın bir inanç vardı) yaptı. Sergi, yaşanan şiddetli sel felaketinden ötürü bir yıl ertelendi. Yatırımcılar Gutenberg’ten ödedikleri sermayeyi iade etmesini istediler. Ancak Gutenberg aldığı tüm parayı aynaları yaparken harcamıştı. Çalışma hayatında kuyumculukta metal alaşımların yapımı ve dökümü üzerinde uzmanlaşan Gutenberg, metal alaşımı konusundaki ustalığı sayesinde, yılında kolay kolay yıpranmayan ve birbiriyle çok iyi uyum sağlayan ayrı metal harfler dökmeyi başardı. Bu harflerle hazırlanan baskı kalıbı dönemine göre çok kaliteli ve temiz kitap baskılarının yapılmasını sağladı.[6][daha&#;iyi&#;kaynak&#;gerekli]

’e kadar Strazburg’da yaşayan Gutenberg’in, yılında gizemli bir şekilde “Aventur und Kunst” (Girişim ve Sanat) adlı araştırmaya dayanarak tipo baskının sırrını geliştirip mükemmelleştirildiği söylenmektedir.[kaynak belirtilmeli] Yaptığı çalışmaların ne olduğu kesin olarak bilinemiyor. Ancak modern matbaanın erken dönem çalışmalarını yaptığı söylenmektedir. Hareketli parçalarla yazı baskısı yapabilen modern matbaayı icat ettiği bilinmektedir. yılında Mainz’e dönerek kayınbiraderi Arnold Gelthus’tan çalışmalarını ilerletmek için borç almıştır. O dönem “tifdruk” adı verilen, matbaacılıkta temel basım tekniği olan çukur baskı tekniğini kullanarak “Master of Play Card” olarak tanınan sanatçının bakır gravürleri üzerinde çalışmıştır.[7]&#;

yılında Gutenberg’in icadıyla “tipo” tipi matbaa tekniği geliştirilerek baskı makinesi faaliyete geçti ve ilk Alman şiiri basıldı.[8] Bu dönem Gutenberg, basımevini kurarak matbaa devrimini başlatmak adına yatırımcı Johann Fust’u krediye ikna etmeye çalıştı. Fust’un damadı olan Peter Schöffer de girişime katıldı. Schöffer Paris’te katip olarak çalıştı. Bununla birlikte ilk yazı tiplerinden bazılarını tasarladığı söylenmektedir.

Gutenberg’in çalışma atölyesi Humbrechthof’ta, uzaktan bir akrabasına ait bir mülkte kuruldu. yılında Fust’tan bir kez daha ödünç maddi destek alarak icat ettiği “Gutenberg Matbaası” ile basılan ilk kitap olan Kutsal Kitap’ı basma çalışmalarına başladı. Kutsal Kitap’ın haricinde Latince dil bilgisi kitapları da basmaya başladı. Biri Kutsal Kitap’ı, diğeri ise eğitim kitaplarını basmak üzere temelde iki farklı baskı makinesi yapıldığına dair söylentiler vardır. Yeni matbaa ile yılları arasında kilisede belgelenen binlerce kitap basılmıştır.[9]

Gutenberg yılında “Gutenberg Kutsal Kitabı” olarak bilinen Kırk İki Satırlık Kutsal Kitap’ın basımını tamamladı. Çoğu kağıt üzerine, bazıları da parşömen üzerine olmak üzere toplamda yüz seksen kopya yazdırıldı.

Etkiler[değiştir

Tarihte matbaayı ilk bulan ve icat eden Johannes Gutenberg, 'de Roma İmparatorluğu'ndaki Mainz şehrinde zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesiyle Strasburg' taşındı. Burada metaller ve değerli taşlar alanında zanaatkârlık yaptı ve basım teknikleri işiyle ilgilenmeye başladı.

Johannes Gutenberg, 'de hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan matbaacı ve yayıncı olarak tanınır. Bu buluş, dönemin en önemli olayı olan matbaa devriminin başlangıcını oluşturur. Johannes Gutenberg de modern matbaacılığın babası ve uygulayıcısı kabul edilir.

Johannes Gutenberg'in yapmış olduğu matbaa icadı tüm dünyada kullanılabilir hale gelir. Johannes Gutenberg, tek tek metal harfler ile baskı tekniğini oluşturur. Bu teknik, matbaanın ilk çalışma tekniğini oluşturur.

Johannes Gutenberg, iletişim tarihinin en önemli gelişmelerinden olan tipo baskı yöntemini Avrupa'ya getiren kişidir. Tipo baskı yöntemi, ilkin tahtadan sonraları bir kurşun alaşımından yapılan dökme harflerin baskıdan sonra farklı bir yazıda kullanılmak amacıyla saklandığı basım yöntemidir.

Johannes Gutenberg, kitapların ya doğrudan elle yazıldığı veyahut her sayfası için ayrı ayrı elle oyularak hazırlanan tahta bloklar kullanılarak basılan kitaplar yerine her kalıp için ayrı ayrı kalıplar hazırladı. 

Bu kalıplara sıcak metal sıvı doldurulup harflerin metal örnekleri çıkarılıyordu. Böylece baskıyı yapan kişi metal harfleri istediği gibi dizebilmekte bunları basımdan sonrası için de saklayarak yeniden kullanabilmekteydi. Bunun sonucunda basım alanında büyük bir kolaylık sağlanmış oldu.

Yeni teknikle ilkin Kutsal Kitab'ın Latince Vulgata versiyonu basıldı. Bu kitap, Gutenberg İncili, 42 satırlı İncil olarak da bilinir. Daha sonra Johannes Gutenberg bir dilbilgisi kitabı, bir sözlük ile başka birçok kitap basımını gerçekleştirdi.

Johannes Gutenberg, büyük bir emek ve özveriyle yaptığı bu çalışmalardan hiçbir zaman fazla bir para kazanamadı. Aksine çok büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Geçimini sağlamakta bile zorlanan Gutenberg, tüm bunlara karşın dünyaya dev bir miras bırakmayı başardı.

Johannes Gutenberg'in buluşu Avrupa'da hızla yayıldı. Bu yöntemle daha çok kitabın basılabilmesi imkânı doğdu. Hem basım ucuzladı hem de kitap okuyan kişi sayısında ciddi bir artış oldu. Bu da özgür düşüncenin ortaya çıkmasını ve bilimsel çalışmaların çoğalmasını sağladı. Böylece bilgi hem daha çabuk hem daha az masrafla geniş kitlelere ulaştı. Ayrıca reformlara uygun bir ortam oluşturdu.

Son zamanlarında başkasının yardımıyla geçinen çağdaş matbaanın kurucusu Johannes Gutenberg 3 Şubat 'de hayata veda etti.

Ayrıca bakınız

Bill Gates Kimdir?

Henry Ford Hayatı ve Sözleri

Thomas Edison Hayatı ve Buluşları

Albert Einstein Hayatı ve Buluşları

Galileo Hayatı ve Buluşları

Graham Bell Hayatı ve Buluşları

Johannes Gutenberg Hayatı ve Buluşları

Louis Pasteur Hayatı ve Buluşları

Leonardo da Vinci Hayatı ve Mona Lisa Eseri

Pisagor Kimdir?

Nelson Mandela Kimdir?

Aziz Sancar Kimdir?

George Soros Kimdir?

Tolstoy

Jean Jacgues Rousseau

Victor Hugo

Yunus Emre

Mevlana

Fuzuli

Cristiano Ronaldo Hayatı ve Futbol Kariyeri

Lionel Messi Hayatı ve Futbol Kariyeri

Pele Hayatı ve Futbol Kariyeri

Diego Armando Maradona Hayatı ve Futbol Kariyeri

 

Ana Sayfa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.