küçük roma rakamları / 3. Sınıf Matematik Romen Rakamları konu anlatımı

Küçük Roma Rakamları

küçük roma rakamları

kaynağı değiştir]

Roma rakamları yazılırken aynı harf üç kezden daha fazla tekrar edilmez. Bunun sonucunda da 4, 9, 40, 90, ve sayılarının modern zamanlarda daha sık kullanılan, küçük değerli sembollerin büyük değerli sembollerin soluna yazıldığında değerlerinin çıkarılmasına dayanan, farklı yazılış şekilleri vardır:

Roma rakamları ile IV IX XL XC CD CM
Batı Arap rakamları ile 4 9 40 90

Yine bu kuralla Roma rakamları ile yazılabilecek karakter sayısı açısından en uzun sayının (MMMDCCCLXXXVIII) olduğu görülür. Ancak Roma rakamlarında M'den büyük bir rakam olmadığından 'den sonraki sayılarda bu kural bozulabilmektedir. Örneğin , MMMM şeklinde yazılır. Soldaki rakamı sağdakinden çıkarıp yeni bir sayı elde etme yöntemi, sayıların okunuşunda ve dört işlemin uygulamalarında çeşitli karışıklıklara yol açmaktadır. Örneğin 'u gösteren MCMXCIX sayısının okunabilmesi için M CM XC IX biçiminde ayrılması gerekir. Burada M 'i, CM 'ü (), XC 90'ı (), IX ise 9'u () gösterir.

Çıkarmadaki hatalar[değiştir kaynağı değiştir]

kaynağı değiştir]

Eksiltme yöntemi[değiştir kaynağı değiştir]

Romen rakamlarında sıfır sayısı ve basamak kavramı yoktur. Rakam, ifade ettiği sembol kadardır; yani X rakamı, hangi basamakta olursa olsun 10 'dur. Halbuki günümüzde kullandığımız Arap rakamlarında1 tek başınayken 1 'dir, ancak bir soldaki haneye geçtiğinde 10 değerini, iki soldaki haneye geçtiğinde de değerini alır.

Büyük sayıların gösterimi[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır