saçta kaşıntı ve kepek / Kepek ve kafa kaşıntılarının nedenleri, çözüm yöntemleri – Vuvu Türkiye

Saçta Kaşıntı Ve Kepek

saçta kaşıntı ve kepek

Kafanız mı Kaşınıyor? 5 Yaygın Problem ve Çözümleri

Ne zaman dermatoloğa görünmeli

Kafa derisi kaşıntısının birçok nedeni vardır. Özellikle hijyene çok fazla dikkat edilmemesi ve şampuan, sabun gibi kimyasal ürünlerin deride kalması kaşıntılara neden olabilmektedir. Yine özellikle saç bölgesindeki deride meydana gelen kaşıntının en büyük nedenlerinin başında kepek sorunu yer almaktadır. Yine de çoğu insan bu durumla baş edemediğinde kafam kaşınıyor şikayeti ile doktora gitmektedirler. Yine çeşitli alerjilerde kafa derisinde kaşıntıya neden olabilmektedir. Şimdi kafa derisi kaşıntısına neden olabilecek faktörleri daha geniş bir şekilde ele alalım. bu nedenlerin büyük çoğunluğu tüm vücutta kaşıntılara neden olmaktadır. Özellikle kafa bölgesi kaşıntılarına saç kepeği, saç parazitleri, saçların sık sık yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçların yıkandıktan sonra tam olarak durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması ve bazı hastalıklar sayılabilir. Kaşıntılardan korunmak için özellikle temizliği ve hijyene dikkat etmek gerekmektedir.Eğer kafatasınızdaki kaşıntı nedeni ile sürekli kafanızı kaşıyorsanız, kepekten fazlası seafoodplus.info çok durum kaşınan bir kafaya yol açabilir – kepekten saçkırana ya da bakteri enfeksiyonu veya otoimmune durumlar gibi. Kaşıntıyı durdurmadan önce nedenini bulmalısınız.

Aşağıda 5 en yaygın nedeni ve tedavi yöntemlerini bulabilirsiniz:

  1. Kepek ve seboreik dermatit – Bunlar kaşınan bir kafaya neden olan en yaygın nedenlerdir. Bu, kaşıntı ve kepeğe neden olan aşırı mantarlara vücudunuzun verdiği tepkidir. Mantarlar normalde kafatasında ve vücudun diğer kıllı yerlerinde bulunur ancak problem bu mantarların fazlalaştığı durumlarda ortaya çıkar. Çare: Orta şiddetteki vakalar için, selenyum ya da çinko pritiyon içeren şampuanlardan kullanarak bu mantarları kontrol altına alabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için ise reçeteli anti mantar şampuanlarından, bölgesel kortizon ya da ilaçlı köpükten, solüsyonlardan, kremlerden ve merhemlerden yararlanabilirsiniz.
  2. Sedef Hastalığı – Bu, kabarma, kızarıklık, ve kafatasında pul pul dökülme şeklinde görülen kronik bir otoimmün hastalığıdır. Bu hastalığı başka insanlardan alamazsınız. Uzmanlar bu hastalığa neyin neden olduğunu tam olarak anlayamasa da eğer ailenizden birinde varsa, yakalanma olasılığınız yüksektir. Çare: Doktorlar kafatasındaki sedefi kontrol altına almak için katranlı ya da salisilik asit içeren şampuanlardan kullanmanızı tavsiye ediyor. Eğer bunlar işe yaramazsa, dermatoloğunuzdan bir randevu alın. O size daha güçlü şampuanlar ile bölgesel kortizon yazabilir.
  3. Saç Mantarı – Bu kafatasınızda oluşan, saçkıran olarak bilinen bir mantar hastalığıdır. Saç mantarları saç köklerinin derinlerine etki ederek, geniş bölgelerde saç dökülmelerine neden olurlar ve zamanla artış gösterirler. Döküntü siyah noktalar halinde ya da yeni çıkan saç gibi görülebilir. Çare: Eğer böyle bir saçkıran rahatsızlığınız varsa, marketlerde satılan anti mantar şampuanlarından faydalanabilirsiniz. Hastalık saç foliküllerinin derinlerine etki ettiğinden ayrıca ağızdan da anti mantar ilaçları almanız gerekir. Doktorunuz bu güçlü ilaçları yazmadan önce bunun asıl nedenini bulacaktır.
  4. Saç Biti – İnsanların çoğunun aklına bu kelimeyi duyunca okul çocukları gelse de, onlar herkesin kafasına yerleşebilirler. Doktorlar bitlerin temiz saçları tercih ettiğini o nedenle bitlenmenizin pis olduğunuz anlamına gelmediğini belirtiyor. Daha yakında baktığınızda her bir saç teline tutunan sirkeleri (bit yumurtaları) görebilirsiniz. Biraz kepeği andırabilirler ama saçınızı salladığınızda saçınızdan kolayca düşmezler çünkü saçınıza adeta “yapışmışlardır”. Aynı zamanda gelişmiş bitleri kafa tasında gezerken görebilirsiniz. Ancak onları yakalamak sirkeleri temizlemekten daha zordur. Çözüm: Süper marketlerden içlerinde pretrin ya da permetrin böcek ilacı bulunan şampuanları temin ederek saçınıza uygulayabilirsiniz. Her bit ilacının kendi özel formülü vardır. Kutunun üzerinde yazan adımları tam olarak uygulamalısınız. Doğrudan uygularsanız işe yarayacaktır.
  5. Alerjik reaksiyonlar – saç boyaları, egzama ve atopik dermatit gibi durumlar da daha seyrek görülse de kaşıntıya sebep olabilir. Çare: Eğer neye alerjik olduğunuz tespit edip ondan kaçınırsanız bu alerjik reaksiyonlar kendi kendine geçecektir. Neye alerjik olduğunuzu anlamak zor bir iştir ve dermatloğunuzun odasında çeşitli testlere girerek bulmanız gerekebilir. Kafa kaşıntıları hakkında ne endişelenmeli

Pek çok zaman, kafada kaşıntı pek üzerinde durulacak bir şey değildir. Ama bazı durumlarda daha ciddi bir şeylerin belirtisi olabilirler. Aşağıdakilerden birini görürseniz doktorunuza görünün:

  • Piyasadan aldığınız şampuanlara rağmen bir iyileşme olmazsa
  • Kaşıntı geçe sizi uyutmayacak seviyedeyse ve işinizi ya da okulunuzu etkiliyorsa
  • Saçınızda bit ya da yumurtasını görürseniz
  • Kaşınan yerler dokunulamayacak kadar acıyorsa

Kafanızdaki uzun süren kaşıntı durumlarında her zaman doktorunuza görünmelisiniz – sadece sıradan bir kepek olduğunu düşünseniz bile. Dermatoloğunuz gerekli kontrolleri yapıp sizi rahatlatmak için doğru çözümü sunar.

Saç Dipleri Neden Kaşınır? Kaşıntı Nasıl Geçer?

Saç diplerinin kaşınması, zaman zaman çok can sıkıcı bir hal alabiliyor. Özellikle uzun süre devam etmesi durumunda, hayat kalitenizi de doğrudan etkileyen bir sorun olarak gösterebiliriz. Peki bu can sıkıcı sorunun neden kaynaklandığını biliyor musunuz? Saç dipleri neden kaşınır? Böyle bir sorun yaşadığınız zaman kaşıntı nasıl geçer?

Merak edilen çok fazla soru ve tabii ki çok fazla cevap var. Madde madde bu soruların ve cevapların üzerinde duracağız.

Saç Dipleri Neden Kaşınır? Kaşıntı Nasıl Geçer?

Saç Dipleri Neden Kaşınır?

Bu sorunun tek bir cevabı yok. Tek bir cevap bir kenara dursun cevapları listelemek gerekiyor. Ama her şeyden önce uyarımızı yapalım. Saç diplerinin kaşınması durumu, bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir.

Birazdan sayacağımız nedenlerde de göreceksiniz. Bu durumda yapacağınız en iyi şey ise uzman bir hekime başvurmak olacaktır. Sorunun giderilmesi için tedavi olmanız gerekebilir. Uyarımızı da yaptıktan sonra artık nedenlere geçebiliriz.

 

Kepek Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Saç derinizde kuruluk, kaşıntı ve pul pul döküle durumu varsa, kepek sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Kepek sorunu bazen hiç kaşıntı yapmıyor olsa da bazen saç diplerinizin ciddi bir şekilde kaşınmasına neden olabilir.

Özellikle saç derinizde kuruluk arttıkça kaşıntının şiddeti de artabilir.

Yazı Önerisi: Kepekli Saça İyi Gelen Doğal Ürünler

Ne Yapılabilir?

Böyle bir durumda, kepek karşıtı ürünler kullanabilirsiniz. Kepeğe karşı etkili doğal ürünler kullanarak saç derinizi rahatlatmanız durumunda kaşıntınız azalabilir.

Fakat kepek sorunu çözülene kadar, kepeğe karşı etkili olan bu ürünleri sürekli kullanmanız gerekebilir.

Doğru ürünü kullanmanıza karşın, kepek sorununun bir türlü çözülmüyorsa bu durumda bir hekim desteği almanızı tavsiye ederiz.

 

Saç Derisinde Kurdeşen Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Özellikle yaz aylarında çok sık karşılaşılan kurdeşen, cildin diğer bölgelerinde oluşabileceği gibi kafa derisinde de oluşabilir. Deri üzerinde kırmızı kabarcıklar oluşmasıyla karşımıza çıkar.

Ciddi derecede kaşıntı oluşturması nedeniyle oldukça rahatsız edici olabilir.

Ne Yapılabilir?

Kurdeşen genelde gelip geçici olarak bilinir. Bir süre sonra kızarıklıkların geçmesi ve kendiliğinden kaşıntı etkisinin de giderilmesi beklenir. Bu süreçte rahatlatıcı bazı kremler ve doğal losyonlar kullanılabilir.

Fakat uzun süre devam ediyorsa, mutlaka bir doktora başvurmak gerekecektir. Dermatologların inceleme yapması gerekebilir.

 

Saç Biti Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Saç derinize yerleşebilecek olan bitler, saç derinizin ciddi bir şekilde kaşınmasına neden olabilir. Böyle bir durumda saç derisine dikkatlice bakıldığı zaman, bitlerin gözükmesi durumu söz konusu olacaktır.

Ne Yapılabilir?

Tabii ki kaşıntının giderilmesi için bitlerden de kurtulmanız gerekebilir. Bitleri engellemek adına çeşitli ilaçlar ve şampuanlar bulunur. Uzmanlara danışarak bu ürünlerden alıp kullanabilirsiniz. Bitlerin öldürülmesi, saç diplerinizdeki kaşıntıyı durduracaktır.

 

Alerjik Reaksiyon Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Saç dipleri neden kaşınır sorusunun bir diğer cevabı da alerjidir. Kullandığınız saç bakım ürünü ya da kullandığınız şampuan cildinizde alerjiye neden olmuş olabilir. Bu durumda da saç derisinde sürekli kaşıntı ile karşı karşıya kalırsınız.

Ne Yapılabilir?

Ilık suyla saçınızı yıkayarak rahatlatabilirsiniz. Hemen sonrasında yapmanız gereken ise alerjiye neden olduğunu düşündüğünüz ürünü kullanmayı bırakmak olacaktır. Eğer bu ürünü bulamıyorsanız, yine uzman hekimlere başvurmanız gerekir.

 

Saç Derisinde Oluşan Saç Kıran Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Çok sık karşılaşılan bir sorun diyebiliriz. Saç diplerinde oluşan mantar nedeniyle saçınızda saç kıran dediğimiz hastalık ortaya çıkabilir. Bu sorunda da saç derisinde pullanmalar, döküntüler ve irin dolu şişlikler meydana gelebilir.

Deride oluşan bu sorun hem bölgesel saç dökülmelerine neden olur hem de aşırı derecede kaşınmaya neden olabilir.

Ne Yapılabilir?

Saç kıran sorunuyla karşı karşıyaysanız, mutlaka uzman bir hekimden destek almanız lazım. Her hangi bir ürün kullanmadan önce de doktora gözükmenizi tavsiye ederiz. Doktor sizin için en iyi olacak ürünü ya da ilacı önerecektir.

Yazı Önerisi: Saç Dökülmesi Neden Olur?

Egzama Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Atopik Dermatit adıyla bilinen bir tür egzama, saç derisinde meydana gelebilir. Saç derisinde belli bölgelerde meydana gelen kızarıklıklar ve kabarmalarla kendisini gösterir.

Oluştuğu bölgelerde yangıya ve kaşıntıya neden olur. Zaten böyle tanınır. Saç derisinde ekstra tahrişe de neden olabilir. Belli dönemlerde ataklar halinde de gözükebilir.

Ne Yapılabilir?

Yine aynı öneride bulunacağız ama doğru olan bu. Mutlaka uzman bir hekime başvurmanız gerekecek. Uzman hekim size kullanacağınız ilaç ya da tedavi noktasında gerekli bilgileri verecektir.

 

Saç Derisinde Oluşan Mantar Nedeniyle Saç Diplerinin Kaşınması

Tıpkı saç kıranda olduğu gibi, farklı mantarlar nedeniyle de saç derisinde aşırı kaşınma sorunu ortaya çıkabilir. Saç derisinde oluşan mantar, her zaman saçlarda dökülmeye neden olmaz. Bu yüzden direkt olarak fark edemeyebilirsiniz ama deride döküntü ve saç derisinde kaşıntı, mantar oluşumunun işareti olabilir.

Ne Yapılabilir?

Yine her zaman olduğu gibi uzman hekime başvurmak ilk tercih olacaktır. Fakat mantarı engelleyici etkisi olan bazı doğal ürünlerden de faydalanılabilir.

Yazı Önerisi: Sarımsağın Saça Faydaları

Saç dipleri neden kaşınır açıklamaya çalıştık. Bu ve bunlar gibi benzer daha birçok neden sayılabilir.

Önemli olan nedeni tespit etmek olacaktır. Kaşıntının nedeni basit bir alerji olabileceği gibi dediğimiz gibi cilt hastalıkları da olabilir.

Nedeni kesin olarak bilmiyorsanız, hiçbir ürün kullanmadan önce doktorunuza başvuru yapın ve doğru ürünü öğrenerek kullanın.

Saç derinizi rahatlatmanız için yardımcı doğal ürünler de kullanmanız gerekebilir. Daha ciddi durumlarda ilaç tedavisi uygulamanız gerekebilir. Buna da karar verenler dediğimiz gibi doktorlar olacaktır.

Hassas saç derisi için 6 öneri

Saç deriniz hassas. Zaman zaman kaşıntı ve pul pul dökülmeler oluyor. İşte saç derinizdeki sorunların sebepleri ve en iyi çözüm yöntemleri. Kepekten baş ağrısına kadar hassas saç derisinin birçok sebebi olabiliyor. Saç derisinde kabuklanma, deride kurumaya veya şampuan alerjisi olarak ortaya çıkabilir. Hassas saç derinizi iyileştirmek için soruna yol açan problemleri bilmeniz önem taşıyor.

Saç derisinde hassasiyet ve kabuklanma neden olur?

Sorun: Aşırı yağlı deri

1_shutterstock_

Kepek sık görülen ve zararsız bir saç derisi problemidir. Saçta görülen gri ya da beyaz döküntüler kepek olarak tanımlanır. Saç derisinin kuruması ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. Kepek kendi başına zararsız olsa da, kepeğe sebep olan rahatsızlıkların giderilmesi önemlidir. Bunların başında, mantar enfeksiyonu ve egzama gelir.

Çözüm:

Hassas saç derisi için en iyi bakım kepeğe karşı profesyonel bir şampuan kullanmaktır. İnatçı kepek için Head & Shoulders uzmanları Head & Shoulders şampuan ile birlikte saçları tazeleyecek Head & Shoulders Saç Bakım Maskelerinin kullanılması öneriyor.

Sorun: Hava durumu

2_shutterstock_

Kepek, genellikle aşırı yağlanma sonucu oluşsa da bazen hava durumundaki değişiklikler de kuru,  kaşıntılı ve hassas saç derisine yol açar, bunun bir sonucu olarak da kepeğe sebep olabilir. Soğuk hava, merkezi ısıtma gibi durumlar derinin kurumasına ve dökülmesine neden olur.

Çözüm:

Hassas saç derisi için aşırı sıcak duştan kaçının. Kış aylarında saçınızı daha az yıkayın böylece içindeki doğal yağlarla korunuz. Sıcak havada, terleme ve güneş ışınları sorun yaratabilir. Soğuk duş alıp ve saçlarınıza koruyu sprey sıkın. Dışarıdayken mutlaka şapka takın.

Sorun: Saç şekillendirme

3_shutterstock_

Sıcak hava gibi saç şekillendirmede kullanılan kurutma makinesi, düzleştirici gibi cihazlar da kaşıntıya ve deride kurumaya yol açabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmayı önlemek için saçın doğal olarak kurumasını sağlayın. Bu esnada saç deriniz nefes alır. Eğer düzleştirmek istiyorsanız sadece uçları düzleştirin ve saç diplerini şekillendirici cihazlardan koruyun. Head & Shoulders İpeksi Yumuşaklık kullanabilirsiniz.

Sorun: Alerjik reaksiyonlar

4_shutterstock_

Kızarıklık ve kepek birlikte görülüyorsa ya da egzama varsa, kimyasalların sebep olduğu alerjik bir reaksiyon olma ihtimali yüksek. Bu durumda, kırmızı ve kaşıntılı halkalar saç derisinde, kaşlarda ya da yüzde görülebiliyor. Kozmetik ürünlerden, çamaşır deterjanına kadar her şey bu duruma yol açıyor olabilir.

Çözüm:

Saç derisinde kabuklanmanın önüne geçmek için yavaş yavaş tüm kimyasal ürünleri hayatınızdan çıkararak problemin kaynağını bulmaya çalışın. Eğer sonuca ulaşamazsanız dermatoloğa görünmekte fayda var.

Sorun: Baş ağrısı ve anksiyete

5_shutterstock_

Baş ağrıları bazen hassas saç derisinde olumsuz etki yapabilir. Hatta başlı başına stres bile kaşıntılı bir saç derisine sebep olabilir.

Çözüm:

Söylemesinin kolay olduğunu biliyoruz ama stresi azaltın. Meditasyon ve yoga yaparak stressin bir yaşam için ilk adımları atabilirsiniz.

Sorun: Enfeksiyon

6_shutterstock_

Saç foliküllerinde oluşabilen enfeksiyon da kepeğe sebep olur. Şişkinlik, kaşıntı ve kabuklanma gibi sonuçları olabilir. Saç derisi bu durumda genellikle hassastır.

Çözüm:

Eğer saç deriniz acıyorsa ve kepekler geçmiyorsa doktora giderek harici kullanım için sakinleştirici bir krem deneyin. Bazı durumlarda bitlenme de benzer etkiler gösterir.

İşinize yarayabilecek diğer Öneriler

Saç diplerinin acıması ve saç kaşıntısı hassas saç derisi için yaygın sorunlardır. Saç derisindeki bu sorunlar, kepek, mantar enfeksiyonu, egzama, hava durumu değişiklikleri, saç şekillendirme cihazları ve alerjik reaksiyonlar gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Hassas saç derisini rahatlatmak ve sorunları çözmek için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

  • Kepek için profesyonel bir şampuan kullanın:

    Hassas saç derisi için Head & Shoulders gibi kepek karşıtı şampuanlar tercih edebilirsiniz. Ayrıca, saç bakım maskeleri de saç derisini rahatlatabilir.

  • Hava durumuna dikkat edin:

    Soğuk hava veya merkezi ısıtma gibi hava durumu değişiklikleri saç derisini kurutabilir. Aşırı sıcak duşlardan kaçının, kış aylarında saçınızı daha az yıkayın ve sıcak havalarda saçınıza koruyucu sprey uygulayın. Dışarı çıkarken şapka takmayı unutmayın.

  • Saç şekillendirme cihazlarını doğru kullanın:

    Kurutma makinesi, düzleştirici gibi saç şekillendirme cihazları saç derisinde kurumaya ve kaşıntıya yol açabilir. Saçınızın doğal olarak kurumasına izin verin ve şekillendirme cihazlarını saç diplerinden uzak tutun. İpeksi yumuşaklık sağlayan şampuanları tercih edebilirsiniz.

  • Alerjik reaksiyonlara dikkat edin:

    Saç derisinde kızarıklık, kepek ve egzama gibi belirtiler varsa, alerjik bir reaksiyon olabilir. Kimyasal ürünleri azaltmaya çalışın ve sorunun kaynağını bulmak için dermatoloğa başvurun.

  • Stresi azaltın:

    Baş ağrıları ve stres hassas saç derisini etkileyebilir. Stresi azaltmak için meditasyon ve yoga gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.

  • Enfeksiyonlara dikkat edin:

    Saç foliküllerinde oluşan enfeksiyonlar da kepeğe neden olabilir. Bu durumda, sakinleştirici bir krem kullanmayı veya doktora başvurmayı düşünebilirsiniz.

Bu öneriler hassas saç derisini rahatlatmaya ve sorunları çözmeye yardımcı olabilir. Ancak, bunların yanı sıra daha şiddetli sorunlarınız varsa bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

Saç kaşıntısı sorunu için hangi şampuanın iyi geldiğini merak ediyorsanız, Head & Shoulders Derinlemesine Temiz Kaşıntı Giderici şampuanı size uygun bir seçenek olabilir .

Bu şampuan, saç derisindeki kaşıntıyı rahatlatmaya ve temizlemeye yardımcı olur. Saç derisindeki sorunların sebeplerini hedef alır ve etkili sonuçlar sağlar. Baş ve omuzları temizlerken aynı zamanda rahatlama hissi sağlar. Bu ürün, hassas saç derisine sahip olanlar için özellikle uygun bir seçenektir.

Saç kaşıntısı sorununuz için bu şampuanı kullanabilir ve rahatlama sağlayabilirsiniz. Ancak, herkesin saç tipi ve hassasiyeti farklı olduğundan, etkili sonuçlar elde etmek için kişisel tercihlerinizi ve ihtiyaçlarınızı dikkate almanız önemlidir.

Kepek ve kafa kaşıntılarının nedenleri, çözüm yöntemleri

Kepek ve kaşıntı en çok karşılaştığımız saç sorunlarından biri olup, saç dökülmesi ile yakından alakalı olduğundan onlarla ilgili doğru bilgi edinmek saç sağlığımızı korumak için önemlidir. 

Kepek Kaşıntı

Kepek aslında ölmüş cilt hücreleridir            

Biraz utanç verici bir durum olarak görsek de, aslında kepek, kafa derimizin atıklarından oluşan ölü derilerimizdir ve sağlıklı insanlarda da görülür.


İnsan derisi 28 günde bir kere kendini yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca aynı süreç kafa derisi için de geçseafoodplus.infome sırasında ölmüş cilt hücreleri yukarı itilip deri yüzeyinde birikerek kepek olarak dökülür. Normal yenileme sürecinde oluşmuş kepekler küçük olduğundan saçın yıkanmasıyla akıtılıp giderve genelde pek fark edilemez.

Kepek

Sebum ve yerleşik bakterilerin dengesi bozulursa, kepek de artar!
Sebum salgılama açısından, vücudun en aktif olan parçası kafa derisidir. Ek olarak, kafa derisinde sebum ve terle beslenen Malassezia adında yerleşik bir bakteri vardır. Uygun miktardaki sebum kafa derisini nemlendirirken,Malassezia de deriye çeşitli bakteriler ve mikropların girmesini önleyip, kafa derisinin sağlığını korur. 

Ancak, bazı nedenlerden dolayı, kafa derisinin sebum ve Malassezia dengesi bozulur. Sonucunda derinin cilt yenileme döngüsünde de sorunlar meydana gelir ve çok fazla keratinin hücreleri soyulup dökülmeye başlar. Böylelikle kepeklenme dediğimiz durum oluşmuş olur. Bu durumun nasıl oluştuğunu kepeklerin çeşidine göre de biraz daha detaylı inceleyelim.

Yağlı kepek (Yapışkan tip)
Saçın yeterli yıkanmaması ve başka birçok nedenlerden dolayı sebum miktarı artan saçta, sebumla beslenen Malassezia bakterisi gereğinden fazla çoğalacaktır. Bunun sonucunda kafa derisi tahriş edilerek, cilt hücrelerinin yenileme döngüsü bozulur ve çok miktarda kepek oluşmaya başlar. Bu sürecin devamında her türlü kir ve tozları emerek oksitlenen sebumlar, ölmüş keratinin ile karışarak yapışkan yağlı kepeği oluşturur. Yağlı cilt tipleri olan kişilerin kafa derisindeki sebum ve ter üretimi daha fazla olacağı için yağlı kepek oluşma olasılığı daha da yüksektir. 


Kuru kepek (Kabuk tip)
Genel olarak saçın fazla yıkanması veya temizleme gücü yüksek olan şampuanların kullanılmasıyla sebumun gereğinden fazla alınmasından kaynaklanır.  Nemliliğini kaybetmiş kuru bir saç derisinin bağışıklık gücü zayıflayıp, hücre yenileme döngüsü de hızlanır ve bunun akıbetinde daha olgunlaşmamış keratin hücrelerine kadar dökülmeye başlar. Kuru cilde sahip kişilerde daha kolay kuru kepek oluşabilir.


Yağlı ve kuru kepeklerin farkı 

Yağlı kepek 

Kuru kepek 

Kepeğin özelliği 

Beyaz ya da sarımsı beyaz renk, ıslak ve yapışkan, saça ve kafa derisine yapışır, büyük tanecikler şeklinde düşer

Beyaz ve ince, kuru, küçük tanecikli olup, lapa lapa düşer  

Önemli sebepleri

Sebumun aşırı salgılanması ve sebum fazlalığından Malassezia bakterisinin aşırı çoğalması, saç yıkamanın yetersiz olması ve yeterli durulanmamasından saçta şampuan kalıntıların kalması    

Kafa derisinin kuruması, saçın çok fazla yıkanması 

Ortak nedenler

Stres, düzensiz beslenme, UV ışınları, uykusuzluk, hormonal dengenin bozulması, 

Mevsim

Nemliliğin yüksek olduğu yaz mevsimi

Havanın kuraklaştığı soğuk mevsimler

Görsel




Yaş, cinsiyet, mevsimlere göre kepek tipindeki farklar 

Kepek tipi ve meydana gelme olasılığı yaş, cinsiyet ve mevsime bağlı olarak değişebilir. Nemliliği yüksek olduğu yaz aylarında yağlı kepek daha çok görülürken, nemin az olduğu kurak kış aylarında kuru kepek daha çok görülür. İnsan vücudunda kız veya erkek fark etmeksizin yaştan itibaren sebum salgılanması artmaya başlar. Cinsiyete bağlı olarak erkeklerde 60 yaşına kadar sürekli bol miktarda sebum salgılanır.  Kadınlarda ise 30 yaşına kadar zirve oluşturan bu dönemde daha çok yağlı kepekler ortaya çıkabilir, o dönemden sonra azalan sebum salgılanmasıyla kuruyan ciltlerde kuru kepek daha çok görülür.



Aşırı yemek yemek kepeğe neden olabilir mi?
Düzensiz beslenme, kepek artışının nedenlerinden biri olup, özellikle aşırı yeme içme ile yüksek kalori alınması sebum salgılanmasını arttırır.Açıkçası sebum salgılanmasını çoğaltma etkisine sahip olan lipid, şeker, fındık gibi gıdaları fazla tüketen kişilerde yağlı kepek olmaihtimali yüksektir. Alakasızmış gibi gözükse de, yağlı kepeklerden muzdarip olanlar aslında fast-food ve tatlılardan kaçınması gerekir. 


Fazla kepek cildi tahriş ederek kaşıntı yapar
Kepekle beraber en sık görülen kafa derisi sorunundan biri de kaşıntıdır.  Kepeğin kendisi cildi uyararak kaşıntı yaptığı için, genelde kepek ve kaşıntı hep beraber ortaya çıksa da, saç yıkama sıklığı ve yıkama yöntemi de, kaşıntının diğer önemli nedenlerinden biridir.

Kaşıntının nedenleri
Saç yıkama yetersizliği
Yetersiz yıkamayla sebumların biriktiği saçta bakteriler çoğalarak kaşıntıya neden olur.
Saçın aşırı sık yıkanması
Saçların gereğinden fazla yıkanması, sebumların da gitmesine neden olur ve saç derisini kuraklaştırır. Saç derisinin kuraklaşması saçın bariyer fonksiyonun zayıflaşmasına yol açar.  Bariyer fonksiyonu zayıflayan deri her türlü tahrişlere daha da hassaslaşarak kaşıntıya neden olur. 

Yıkama şeklindeki sorunlar
Saçı tırnaklarla kaşıyarak yıkamak da kafa derinize zarar vererek kaşıntıya neden olur.
Ayrıca kafa derisinin Ultraviyole ışınlarına maruz kalmasıyla oksitlenen sebum, Saç boyası ve perma çözeltisi gibi kimyasal uygulamalarda kaşıntıya neden olabilir.

Kepek ve kaşıntıların oluşması nasıl önlenir?

Kepek ve kafa kaşınmasını önlemek için günlük saç bakımının doğru yapılması çok önemlidir. Günlük saç bakımı doğru yapılır ve kafa derisinin sağlamlığı korunduğunda,kepek ve kaşıntıların oluşmasını önlemek mümkündür. 


İmkan olduğu kadar stresten uzak, düzenli bir yaşam tarzı oluşturmaya gayret edelim
Düzensiz beslenme ve yaşam alışkanlıkları da, kepek ve kafa kaşıntılarının önemli nedenlerindendir. Başka bir deyişle, sağlıksız bir yaşam tarzına devam edersek, saçla ilgili sorun yaşamanız da muhtemeldir. O yüzden saçımızın sağlığını korumak için doğru olan yaşam tarzımızı korumaya özen göstermemiz gerekmektedir.

Yeterli uyku
Yeterli uyku cilt metabolizmasının sağlığı için önemli faktörlerden biridir.  Kafa derisi de dahil olmak üzere cilt hücrelerinin onarımı ve ayarlanması için gerekli olan büyüme hormonunun, aktif olarak arasında salgılandığı söylenir. O yüzden bu saatler arasındaki uyku saçımızın sağlığı için çok önemlidir.



Stresi biriktirmemeye dikkat edelim
Stres hormonal dengesizliğe ve cilt problemlerine neden olabilir. Uygun yöntemlerle kendimizi rahatlatıp, stresin birikmemesi için özen gösterelim. 





Dengeli beslenme
Dengeli beslenmek sağlıklı bir cilt için olamazsa olmaz faktörlerden biridir. Özellikle yağlı kepek sıkıntısı olan insanlar sebum salgılanmasını artıran lipidler, karbonhidratlar, fındık gibi kuruyemişlerden kaçınmalı, sebum salgılanmasını azaltma etkisine sahip olan vitamin B2, vitamin B12’ leri bol miktarda içeren karaciğer, balık, süt, fasulye, yumurta gibi gıdaların yeterli alınmasına özen göstermesi gerekir.



UV ışınlarından korunmak
UV ışınlarına fazla maruz kalınınca, sebumlar oksitlenerek cildi tahriş edeceğinden dolayı, uzun süre UV ışınlarına mazur kalmamaya özen göstermeliyiz.   


Fazla sigara içilmemesi lazım
Sigara, kılcal damarları daraltıp, derinin kan teminini olumsuz etkileyeceği için imkan olduğu elimizden geldiğince kaçınmalıyız.

Kepek ve kaşıntı olduğunda ne yapılması gerekir?

Kepek ve kaşıntıları bıraktığımız zaman kepeklenme daha da ilerleyip iltihaplanma, saç dökülmesi, saç seyrekliklerine neden olabilir. Böyle bir durumda öncelikle saçımıza uygun olan şampuan seçip, doğru yöntemle yıkayıp, saçımızın temizliğini sağlamamız, kaşındı diye tırnaklarımızla kafa derimizi sert kaşıyarak tahriş etmememiz gerekiyor.

Kepek ve kaşıntıların yukarıda anlatılan yöntemlere rağmen iyileşmediği ve hatta daha da kötüleştiği durumlarda, Seboreik dermatit, sedef hastalığı, saçkıran, Atopik dermatit gibi deri hastalıkları düşünülebilir ve erkenden uzman cildiye doktorlarına gidilmesi tavsiye edilir. 

İlaçlı şampuan ve saç derisi masajı

Kepek ve kaşıntıların giderilmesi için ilk yapılması gerekeni de şampuan seçimini gözden geçirip, uygun olan ilaçlı şampuan ve saç düzeltme ürünlerini seçerek saç bakımını doğru şekilde yapmaktır.


Kepek ve kaşıntıya etkili şampuan seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar 

Genel olarak Malassezia bakterisinin aşırı çoğalmasını önleyip, sebumları uygun miktarda alan ilaçlı şampuanlar veya kaşıntıyı bastıran antihistamin içerikli şampuanlar önerilir. Özellikle kuru kepek durumunda kuru kepeklere yönelik şampuan seçilmeli, ayrıca kuruluk kan dolaşımının iyi olmamasından da kaynaklandığı için, kan dolaşımını iyileştiren losyonlar da kullanılmalıdır. 

Kepek ve kaşıntıya etkili içerikler listesi

Etken madde çeşidi 

Etkisi 

Genel adı 

Siterlizasyon, antienflamatuvar madde içerikli

Etken bakterilerin aşırı çoğalması ve iltihaplanmasını önler. Ayrıca bakterileri yok eder

Pirocton Olamine, Mikonazol nitrat, Çinko pirit, Dipotasyum glycyrrhizinate, hinokitiol

Kan dolaşımını hızlandırıcı 

Kan damarlarını genişletir ve saç kök hücrelerini aktifleştirir

Tokoferol asetat (E vitamin)

Antihistamin madde içerikli 

Kaşıntı nedenini bastırarak, kaşıntıyı hafifletir

Diphenhydramine hidroklorür

Serinletici madde içerikli 

Serinlik hissi verir, kaşıntıyı bastırır

                    L-Mentol

Yağlı kepeklerde, yıkama sıklığının yetersiz olma ihtimalinden dolayı, yıkama sıklığını artırmak, aksine kuru kepeklerde yıkama sıklığının aşırı fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Kuru saç tipindeki kişilerin her seferinde şampuan kullanmadan, sadece ılık suda yıkayarak, şampuanla yıkama günlerini ayarlaması tavsiye edilir.
Kafa derisinin kan dolaşımını hızlandırarak, kafa derisini sağlamlaştırmak için, saçları yıkamadan veya yatmadan önce kafa derisine masaj yapmak da önerilir. Kafa derisi kuruma eğiliminde olan kişiler, masajı kepek ve kaşıntıya etkili madde içerikli losyon kullanarak da yapabilir.

Kaşınma olunca, istemsizce tırnaklarımızla kafamızı kaşıyoruz. Kafa derisi çok fazla kaşınınca, cildin bariyer fonksiyonu bozulup, semptomlar daha da kötüleşir ve hatta iltihaplar oluşarak tam bir kısır bir döngüye düşer. O yüzden kaşıntı olduğunda, kesinlikle tırnaklarımızla kafa derimizi güçlü kaşımamamız gerekir. 


Saçı doğru yöntemlerle yıkamak 

Öncelikle doğru olan saç yıkama yöntemiyle saç yıkamaya alışalım. Derimiz kuru ise 2 günde bir, yağlı ise her gün yıkamamamız gerekiyor. Doğru saç yıkama ve saç derisi bakımı için aşağıdaki adımları izleyin



  1. Tarayarak saç karışıklığını çözelim.



  1. Ilık suyla ıslatarak saçımızdaki toz ve kirleri temizleyelim. Yıkarken de saçımıza hafif masaj uygulamaya özen gösterelim. 
  2. Avucumuza uygun miktarda şampuan alıp, tüm saçımıza sürerek iyice köpükleyelim. Ardından parmak ucumuzla kafamızı iyice ovalayalım. 
  3. Hiç şampuan kalıntısı kalmayana kadar saçımızı bol su ile tertemiz durulayalım.


  1. Saçkremi kullanıyorsanız, saç kreminizi sürün ve ardından iyice durulayın. 

Saçları yıkadıktan sonra iyice kurutalım. Saç kurutma makinesini yaklaşık 15 cm uzakta tutmaya ve aynı bölgeyi uzun süre ısıtmamaya dikkat edelim. (Kendiliğinden kuruyan saç, uzun süre ıslak kaldığından bakteriler çoğalabilir.)


Dr. Ablet Uygar

Bloga dön

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir