c2h5oh yaygın adı / ETANOL - Ataman Kimya

C2h5oh Yaygın Adı

c2h5oh yaygın adı

ETHYL ALCOHOL (ETHANOL) (ETİL ALKOL-ETANOL)

ETHYL ALCOHOL (ETHANOL)

; Reagent Alcohol; Infinity Pure; Aethylalkohol [German]; Desinfektol EL; Anhydrous alcohol; Ethyl alcohol in alcoholic beverages; FEMA No. ; FEMA Number ; Alcool etilico [Italian]; Etylowy alkohol [Polish]; Ethyl alcohol, undenatured; Alcool ethylique [French]; C2H5OH; Ethanol [JAN]; Alkoholu etylowego [Polish]; HSDB 82; SDM No. 37; AI; CCRIS ; Ethanol Vapor; SD alcohol hydrogen; Ru-Tuss Hydrocodone Liquid; C2H6O; NSC ; Alcohol (USP); EPA Pesticide Chemical Code ; Absolute ethyl alcohol; UNII-3KV90M; Punctilious ethyl alcohol; ALCOHOL 5% IN DEXTROSE 5%; EINECS ; Cologne spirits (alcohol);

 

ETHANOL (ETHYL ALCOHOL)

CAS:

 

Etanol (ayrıca etil alkol, tahıl alkolü, alkol, alkollü içkiler veya sadece alkol olarak da adlandırılır) organik bir kimyasal bileşiktir. C2H6O kimyasal formülüne sahip basit bir alkoldür. Formülü ayrıca CH3 - CH2 - OH veya C2H5OH (bir hidroksil grubuna bağlı bir etil grubu) olarak da yazılabilir ve genellikle EtOH olarak kısaltılır. Etanol, hafif karakteristik kokusu olan uçucu, yanıcı, renksiz bir sıvıdır. Alkollü içeceklerde psikoaktif bir madde, keyif verici bir ilaç ve etken maddedir. Etanol, şekerlerin mayalar tarafından fermantasyonu veya etilen hidrasyonu gibi petrokimyasal süreçler yoluyla doğal olarak üretilir. Antiseptik ve dezenfektan olarak tıbbi uygulamaları vardır. Kimyasal çözücü olarak ve organik bileşiklerin sentezinde kullanılır. Etanol, alternatif bir yakıt kaynağıdır. Etanol, Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC) tarafından, aralarında tek bir bağ bulunan iki karbon atomlu alkil grubundan (ön ek "eth-") oluşan bir bileşik için tanımlanan sistematik addır (ek "-an-" ), ekli işlevsel grup -OH grubu ("-ol" soneki). "Et-" öneki ve "etil alkol" içindeki niteleyici "etil" orijinal olarak 'te Justus Liebig tarafından C2H5- grubuna atanan "etil" adından gelmektedir. Sözcüğü, C2H5 - O - C2H5 bileşiğinin (genellikle İngilizce'de "eter" olarak adlandırılır, daha spesifik olarak "dietil eter" olarak adlandırılır) Almanca adından Aether'den türetmiştir. Oxford İngilizce Sözlüğü'ne göre, Etil, Eski Yunanca α&#;θ&#;ρ (aith&#;r, "üst hava") ve Yunanca &#;λη (hýl&#;, "madde") kelimesinin kısaltılmış halidir. Etanol adı, Nisan 'de İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Uluslararası Kimyasal Adlandırma Konferansı'nda kabul edilen bir karar sonucunda ortaya çıktı. "Alkol" terimi artık kimya isimlendirmesinde daha geniş bir madde sınıfını ifade etmektedir, ancak genel tabirle etanolün adı olarak kalmaktadır. Oxford İngilizce Sözlüğü, bunun Arapça al-ku&#;l'den, antik çağlardan beri kozmetik olarak kullanılan toz haline getirilmiş bir antimon cevheri olan ve Orta Latince'de bu anlamı koruduğunu iddia ediyor. [14] Etanol için "alkol" kullanımı (tam anlamıyla "şarap alkolü") moderndir, ilk olarak 'te kaydedilmiştir ve yüzyılın sonlarında "herhangi bir süblimasyonlu maddeye" atıfta bulunulmuştur; "Şarabın ruhu" için kullanılan "damıtılmış ruh" (şarabın alkol ruhu tam bir ifadeden kısaltılmıştır). Kimyadaki sistematik kullanım yılına dayanmaktadır.

Etil Alkol Kullanımı

Antiseptik

Etanol, tıbbi mendillerde ve en yaygın olarak antibakteriyel el dezenfektan jellerinde, bakterisit ve mantar önleyici etkileri için antiseptik olarak kullanılır. Etanol, membran lipit çift katmanını çözerek ve proteinlerini denatüre ederek mikroorganizmaları öldürür ve çoğu bakteri, mantar ve virüse karşı etkilidir. Bununla birlikte, bakteri sporlarına karşı etkisizdir, ancak bu, hidrojen peroksit kullanılarak hafifletilebilir. % 70 etanol içeren bir çözelti, saf etanolden daha etkilidir çünkü etanol, optimal antimikrobiyal aktivite için su moleküllerine dayanır. Mutlak etanol, mikropları yok etmeden inaktive edebilir çünkü alkol mikrop zarına tam olarak nüfuz edemez. Etanol ayrıca bir dezenfektan ve antiseptik olarak da kullanılabilir çünkü hücre zarı boyunca ozmotik dengeyi bozarak hücre dehidrasyonuna neden olur, böylece su hücreyi hücre ölümüne götürür.

Panzehir

Etanol, etilen glikol zehirlenmesine [20] ve metanol zehirlenmesine bir panzehir olarak verilebilir.

Tıbbi çözücü

Genellikle yüksek konsantrasyonlarda bulunan etanol, suda çözünmeyen birçok ilacı ve ilgili bileşikleri çözmek için kullanılır. Örneğin ağrı kesici ilaçlar, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları ve ağız gargaralarının sıvı müstahzarları% 25'e kadar etanol içerebilir ve alkolle indüklenen solunum reaksiyonları gibi etanole advers reaksiyonları olan kişilerde kaçınılması gerekebilir. Etanol, asetaminofen, demir takviyeleri, ranitidin, furosemid, mannitol, fenobarbital, trimetoprim / sülfametoksazol ve reçetesiz öksürük ilacı dahil olmak üzere 'den fazla sıvı ilaç preparatında antimikrobiyal bir koruyucu olarak bulunur.

Farmakoloji

Ağızdan yutulursa, etanol karaciğer tarafından, özellikle CYP enzimi yoluyla büyük ölçüde metabolize edilir Etil alkol, midede asit salgılanmasını artırır. Metabolit asetaldehit, etil alkol toksisitesinin kısa vadeli ve uzun vadeli etkilerinin çoğundan sorumludur.

Eğlence

Ana maddeler: Alkol (uyuşturucu) ve Alkollü içecek

Bir merkezi sinir sistemi depresanı olan etanol, en çok tüketilen psikoaktif ilaçlardan biridir. Alkol, psikoaktif özelliklere sahip olmasına rağmen, kolaylıkla temin edilebilir ve çoğu ülkede satışı yasaldır. Ancak alkollü içeceklerin satışı, ihracatı / ithalatı, vergilendirilmesi, imalatı, tüketimi ve bulundurulmasını düzenleyen kanunlar vardır. En yaygın düzenleme reşit olmayanların yasaklanmasıdır.

YAKIT

MOTOR YAKITI

En büyük tek kullanımlık etanol, motor yakıtı ve yakıt katkısıdır. Özellikle Brezilya, kısmen dünyanın önde gelen etanol üreticilerinden biri olarak oynadığı rol nedeniyle, motor yakıtı olarak etanol kullanımına büyük ölçüde güveniyor. Brezilya'da satılan benzin, en az% 25 susuz etanol içerir. Sulu etanol (yaklaşık% 95 etanol ve% 5 su), ülkede satılan yeni benzinle çalışan arabaların% 90'ından fazlasında yakıt olarak kullanılabilir. Brezilya etanolü şeker kamışından üretilir ve yüksek karbon sekestrasyonu için not edilir. ABD ve diğer birçok ülke öncelikle E10 (% 10 etanol, bazen benzin olarak bilinir) ve E85 (% 85 etanol) etanol / benzin karışımlarını kullanır. Laboratuvar kullanımı için USP dereceli etanol. Etanol roket yakıtı olarak kullanılmıştır ve şu anda hafif roketle çalışan yarış uçaklarında kullanılmaktadır. Avustralya yasaları, şeker kamışı atıklarından saf etanol kullanımını otomobillerde% 10 ile sınırlamaktadır. Daha eski arabaların (ve daha yavaş yanan yakıt kullanmak üzere tasarlanmış eski arabaların) motor valfleri yükseltilmiş veya değiştirilmiş olmalıdır. Bir endüstri savunucu grubuna göre, yakıt olarak etanol, karbon monoksit, partikül madde, nitrojen oksitleri ve diğer ozon oluşturan kirleticilerin zararlı egzoz emisyonlarını azaltır. [36] Argonne Ulusal Laboratuvarı birçok farklı motor ve yakıt kombinasyonunun sera gazı emisyonlarını analiz etti ve saf ile karşılaştırıldığında biyodizel / petrodizel karışımının (B20)% 8, geleneksel E85 etanol karışımının% 17 ve selülozik etanolün% 64 azalma gösterdiğini buldu benzin. İçten yanmalı bir motorda etanol yanması, benzin ve önemli ölçüde daha büyük miktarlarda formaldehit ve asetaldehit gibi ilgili türler tarafından üretilen eksik yanma ürünlerinin çoğunu verir.

Bu veriler, Temiz Yakıtlar Raporu'nun yakıt emisyonlarının karşılaştırmasında toplanmıştır ve etanol egzozunun benzin egzozundan 2,14 kat daha fazla ozon ürettiğini göstermektedir. Bu, Temiz Yakıtlar Raporu'nun özel Yerelleştirilmiş Kirlilik Endeksi'ne (LPI) eklendiğinde, yerel etanol kirliliği (dumana katkıda bulunan kirlilik) olarak derecelendirilir; burada benzin ve daha yüksek sayılar daha fazla kirliliği ifade eder. California Hava Kaynakları Kurulu, geleneksel NOx ve Reaktif Organik Gazlar (ROG) gibi, bir emisyon kontrol grubu olarak formaldehitler için kontrol standartlarını tanıyarak yılında bu konuyu resmileştirdi. yılında dünya etanol üretimi 51 gigalitedir ( × ABD galonu) ve dünya tedarikinin% 69'u Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden geliyor. Brezilya otomobillerinin% 20'sinden fazlası, yalnızca etanol içeren motorlar ve esnek yakıtlı motorlar dahil olmak üzere yakıt olarak% etanol kullanabilmektedir. Brezilya'daki Flex-fuel motorlar tüm etanol, tamamen benzin veya her ikisinin herhangi bir karışımı ile çalışabilir. ABD'de esnek yakıtlı araçlar, daha yüksek etanol karışımlarına henüz izin verilmediği veya verimli olmadığı için% 0 ila% 85 etanol (% 15 benzin) ile çalışabilir. Brezilya, yerel olarak yetiştirilen şeker kamışından etanol üreten büyük bir ulusal altyapıya sahip bu etanol yakan otomobil filosunu destekliyor. Şeker kamışı, mısırdan daha fazla sükroz konsantrasyonuna sahip olmakla kalmaz (yaklaşık% 30), aynı zamanda ekstrakte edilmesi çok daha kolaydır. Prosesin ürettiği küspe israf edilmez, ancak elektrik üretmek için elektrik santrallerinde kullanılır. [Kaynak belirtilmeli] Amerika Birleşik Devletleri'nde etanol yakıt endüstrisi büyük ölçüde mısıra dayanmaktadır. Yenilenebilir Yakıtlar Birliği'ne göre, 30 Ekim itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tane etanol biyo-rafinerisi, yılda milyar ABD galonu ( m3) etanol üretme kapasitesine sahiptir. Devam eden 72 inşaat projesi daha (ABD'de) önümüzdeki 18 ay içinde 6,4 milyar ABD galonu ( m3) yeni kapasite ekleyebilir. Zamanla, benzin için yılda milyar ABD galonluk ( m3) pazarın önemli bir kısmının yakıt etanol ile değiştirilmeye başlayacağına inanılıyor. Tatlı sorgum, başka bir potansiyel etanol kaynağıdır ve kurak arazi koşullarında büyümeye uygundur. Uluslararası Yarı Kurak Tropikler için Mahsul Araştırma Enstitüsü (ICRISAT), Asya ve Afrika'nın kurak bölgelerinde yakıt, gıda ve hayvan yemi kaynağı olarak sorgum yetiştirme olasılığını araştırıyor. Tatlı sorgum, aynı zaman diliminde şeker kamışının su ihtiyacının üçte birine sahiptir. Ayrıca mısırdan (mısır olarak da bilinir) yaklaşık% 22 daha az su gerektirir. Dünyanın ilk tatlı sorgum etanol içki fabrikası, Hindistan'ın Andhra Pradesh kentinde yılında ticari üretime başladı. Etanolün suyla yüksek karışabilirliği, sıvı hidrokarbonlar gibi modern boru hatlarıyla taşınması için uygun değildir. Mekanikçiler, küçük motorlarda (özellikle karbüratörde) artan hasar vakaları gördü ve hasarı yakıttaki etanolün neden olduğu artan su tutma oranına bağladı.

Roket yakıtı

Etanol, sıvı oksijen gibi bir oksitleyici ile birlikte, erken dönem bipropellant roketli (sıvı tahrikli) araçlarda yakıt olarak yaygın olarak kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nın propaganda adı V-2 roketi ile daha iyi bilinen ve uzay çağının başlangıcı olarak anılan Alman A-4 balistik roketi, B-Stoff'un ana bileşeni olarak etanol kullandı ve böyle bir isimlendirme altında etanol 25 Yanma odası sıcaklığını düşürmek için% su. V-2'nin tasarım ekibi, ilk ABD uydusunu fırlatan etanol yakıtlı Redstone roketi de dahil olmak üzere II.Dünya Savaşı'ndan sonra ABD roketlerinin geliştirilmesine yardımcı oldu. Daha fazla enerji yoğun roket yakıtları geliştirildikçe alkoller genel kullanımdan kaldırıldı.

Yakıt hücreleri

Ticari yakıt hücreleri, dönüştürülmüş doğal gaz, hidrojen veya metanol ile çalışır. Etanol, geniş bulunabilirliği, düşük maliyeti, yüksek saflığı ve düşük toksisitesi nedeniyle çekici bir alternatiftir. Doğrudan etanol yakıt hücreleri, otomatik termal reform sistemleri ve termal olarak entegre sistemler dahil olmak üzere denenmiş çok çeşitli yakıt hücresi konseptleri vardır.

Etanol yakıt hücrelerinin ticarileştirilmesinin başlangıcında bir dizi kuruluş olmasına rağmen, çalışmaların çoğu araştırma düzeyinde yürütülmektedir.

Ev ısıtma

Etanol şömineler ev ısıtması veya dekorasyon için kullanılabilir.

Hammadde

Daha fazla bilgi: § Reaksiyonlar

Etanol, önemli bir endüstriyel bileşendir. Etil halojenürler, etil esterler, dietil eter, asetik asit ve etil aminler gibi diğer organik bileşikler için öncü olarak yaygın bir kullanıma sahiptir.

Çözücü

Etanol, moleküler yapısı hem polar, hidrofilik hem de polar olmayan hidrofobik bileşiklerin çözülmesine izin verdiği için evrensel bir çözücü olarak kabul edilir. Etanol de düşük bir kaynama noktasına sahip olduğundan, diğer bileşikleri çözmek için kullanılan bir çözeltiden kolayca çıkarılabilir, bu da onu botanik yağlar için popüler bir özütleme maddesi haline getirir. Kenevir yağı özütleme yöntemleri genellikle etanolü bir özütleme çözücüsü olarak ve ayrıca kışlaştırma olarak bilinen bir işlemde yağları, mumları ve klorofili çözeltiden çıkarmak için bir işlem sonrası çözücü olarak kullanır.

Etanol boyalarda, tentürlerde, keçeli kalemlerde ve ağız gargaraları, parfümler ve deodorantlar gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Bununla birlikte, polisakkaritler alkol varlığında sulu çözeltiden çökelir ve bu nedenle DNA ve RNA'nın saflaştırılmasında etanol çökelmesi kullanılır.

Düşük sıcaklıkta sıvı

Düşük donma noktası ° F ( ° C) ve düşük toksisitesi nedeniyle, etanol bazen laboratuarlarda (kuru buz veya diğer soğutucularla) kapları suyun donma noktasının altındaki sıcaklıklarda tutmak için bir soğutma banyosu olarak kullanılır. Aynı sebeple alkol termometrelerde aktif sıvı olarak da kullanılmaktadır.

Kimyasal formül

Etanol, 2 karbonlu bir alkoldür. Moleküler formülü CH3CH2OH'dir. Alternatif bir gösterim CH3 - CH2 - OH'dir; bu, bir metil grubunun (CH3-) karbonunun, bir hidroksil grubunun oksijenine (- OH). Dimetil eterin yapısal bir izomeridir. Etanol bazen EtOH olarak, etil grubunu (C2H5-) Et ile temsil eden yaygın organik kimya gösterimi kullanılarak kısaltılır.

Fiziksel özellikler

Gösterilen spektrumu ile yanan etanol

Etanol, hafif kokusu olan uçucu, renksiz bir sıvıdır. Normal ışıkta her zaman görünmeyen dumansız mavi bir alevle yanar. Etanolün fiziksel özellikleri, öncelikle hidroksil grubunun varlığından ve karbon zincirinin kısalığından kaynaklanmaktadır. Etanolün hidroksil grubu, hidrojen bağına katılabilir, bu da onu propan gibi benzer moleküler ağırlıklı daha az polar organik bileşiklerden daha viskoz ve daha az uçucu hale getirir.

Etanol sudan biraz daha fazla kırıcıdır ve kırılma indeksi 'dir (λ = nm ve ° C veya ° F). Etanol için üçlü nokta × Pa basınçta K'dır.

Çözücü özellikleri

Etanol, suyla ve asetik asit, aseton, benzen, karbon tetraklorür, kloroform, dietil eter, etilen glikol, gliserol, nitrometan, piridin ve toluen dahil birçok organik çözücü ile karışabilen çok yönlü bir çözücüdür. Bir çözücü olarak ana kullanımı iyot, öksürük şurupları, vb. Gibi hafif alifatik hidrokarbonlarla ve trikloroetan ve tetrakloroetilen gibi alifatik klorürlerle karışabilir.

Etanolün suyla karışabilirliği, karbon sayısı arttıkça suyla karışabilirliği keskin bir şekilde azalan uzun zincirli alkollerin (beş veya daha fazla karbon atomu) karışmazlığı ile çelişir. Etanolün alkanlarla karışabilirliği, undekan kadar alkanlarla sınırlıdır: dodekan ve daha yüksek alkanlarla karışımlar, belirli bir sıcaklığın altında bir karışabilirlik boşluğu gösterir (dodekan için yaklaşık 13 ° C). Karışabilirlik aralığı, daha yüksek alkanlar ile genişleme eğilimindedir ve tam karışabilirlik için sıcaklık artar.

Etanol-su karışımları, verilen fraksiyonlarda tek tek bileşenlerinin toplamından daha az hacme sahiptir. Eşit hacimde etanol ve suyun karıştırılması, yalnızca hacim karışımla sonuçlanır. Etanol ve suyun karıştırılması ekzotermiktir ve J / mol'e kadar K'da salınır. Etanol ve su karışımları yaklaşık 89 mol% etanol ve 11 mol su veya kütlece yüzde 95,6 etanol karışımı bir azeotrop oluşturur. (veya hacimce yaklaşık% 97 alkol), K'da (78 ° C) kaynayan normal basınçta. Bu azeotropik bileşim, son derece sıcaklığa ve basınca bağlıdır ve K'nin altındaki sıcaklıklarda kaybolur. ° C'de katı etanolde hidrojen bağlanması Hidrojen bağlanması, saf etanolün havadan suyu kolayca emecek kadar higroskopik olmasına neden olur. Hidroksil grubunun polar yapısı, etanolün birçok iyonik bileşiği, özellikle sodyum ve potasyum hidroksitleri, magnezyum klorürü, kalsiyum klorürü, amonyum klorürü, amonyum bromürü ve sodyum bromürü çözmesine neden olur. Sodyum ve potasyum klorürler etanolde çok az çözünür. Etanol molekülü aynı zamanda polar olmayan bir uca sahip olduğu için, çoğu uçucu yağ ve çok sayıda tatlandırıcı, renklendirici ve tıbbi ajan dahil olmak üzere polar olmayan maddeleri de çözecektir. Suya yüzde birkaç etanol ilavesi bile suyun yüzey gerilimini önemli ölçüde azaltır. Bu özellik, "şarabın gözyaşları" olgusunu kısmen açıklamaktadır. Şarap bir bardak içinde döndürüldüğünde, etanol, kadehin duvarındaki ince şarap tabakasından hızla buharlaşır. Şarabın etanol içeriği azaldıkça, yüzey gerilimi artar ve ince film, düz bir tabaka yerine kanallarda "boncuklanır" ve bardağı aşağı doğru akar.

 

 

Ethanol (also called ethyl alcohol, grain alcohol, drinking alcohol, spirits, or simply alcohol) is an organic chemical compound. It is a simple alcohol with the chemical formula C2H6O. Its formula can be also written as CH3-CH2-OH or C2H5OH (an ethyl group linked to a hydroxyl group), and is often abbreviated as EtOH. Ethanol is a volatile, flammable, colorless liquid with a slight characteristic odor. It is a psychoactive substance, recreational drug, and the active ingredient in alcoholic drinks. Ethanol is naturally produced by the fermentation of sugars by yeasts or via petrochemical processes such as ethylene hydration. It has medical applications as an antiseptic and disinfectant. It is used as a chemical solvent and in the synthesis of organic compounds. Ethanol is an alternative fuel source. Ethanol is the systematic name defined by the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) for a compound consisting of alkyl group with two carbon atoms (prefix "eth-"), having a single bond between them (infix "-an-"), attached functional group -OH group (suffix "-ol"). The "eth-" prefix and the qualifier "ethyl" in "ethyl alcohol" originally come from the name "ethyl" assigned in to the group C2H5- by Justus Liebig. He coined the word from the German name Aether of the compound C2H5-O-C2H5 (commonly called "ether" in English, more specifically called "diethyl ether"). According to the Oxford English Dictionary, Ethyl is a contraction of the Ancient Greek α&#;θ&#;ρ (aith&#;r, "upper air") and the Greek word &#;λη (hýl&#;, "substance"). The name ethanol was coined as a result of a resolution that was adopted at the International Conference on Chemical Nomenclature that was held in April in Geneva, Switzerland. The term "alcohol" now refers to a wider class of substances in chemistry nomenclature, but in common parlance it remains the name of ethanol. The Oxford English Dictionary claims that it is a medieval loan from Arabic al-ku&#;l, a powdered ore of antimony used since antiquity as a cosmetic, and retained that meaning in Middle Latin.[14] The use of "alcohol" for ethanol (in full, "alcohol of wine") is modern, first recorded , and by the later 18th century referred to "any sublimated substance"; "distilled spirit" used for "the spirit of wine" (shortened from a full expression the spirit of alcohol of wine). The systematic use in chemistry dates to  

Uses of Ethyl Alcohol

Antiseptic

Ethanol is used in medical wipes and most commonly in antibacterial hand sanitizer gels as an antiseptic for its bactericidal and anti-fungal effects. Ethanol kills microorganisms by dissolving their membrane lipid bilayer and denaturing their proteins, and is effective against most bacteria and fungi and viruses. However, it is ineffective against bacterial spores, but that can be alleviated by using hydrogen peroxide. A solution of 70% ethanol is more effective than pure ethanol because ethanol relies on water molecules for optimal antimicrobial activity. Absolute ethanol may inactivate microbes without destroying them because the alcohol is unable to fully permeate the microbe's membrane. Ethanol can also be used as a disinfectant and antiseptic because it causes cell dehydration by disrupting the osmotic balance across cell membrane, so water leaves the cell leading to cell death.

Antidote

Ethanol may be administered as an antidote to ethylene glycol poisoning and methanol poisoning. 

Medicinal solvent

Ethanol, often in high concentrations, is used to dissolve many water-insoluble medications and related compounds. Liquid preparations of pain medications, cough and cold medicines, and mouth washes, for example, may contain up to 25% ethanol and may need to be avoided in individuals with adverse reactions to ethanol such as alcohol-induced respiratory reactions. Ethanol is present mainly as an antimicrobial preservative in over liquid preparations of medicine including acetaminophen, iron supplements, ranitidine, furosemide, mannitol, phenobarbital, trimethoprim/sulfamethoxazole and over-the-counter cough medicine.

Pharmacology

If ingested orally, ethanol is extensively metabolized by the liver, particularly via the enzyme CYP Ethyl alcohol increases the secretion of acids in the stomach. The metabolite acetaldehyde is responsible for much of the short term, and long term effects of ethyl alcohol toxicity.

Recreational

Main articles: Alcohol (drug) and Alcoholic drink

As a central nervous system depressant, ethanol is one of the most commonly consumed psychoactive drugs. Despite alcohol having psychoactive properties, it is readily available and legal for sale in most countries. However, there are laws regulating the sale, exportation/importation, taxation, manufacturing, consumption, and possession of alcoholic beverages. The most common regulation is prohibition for minors.

FUEL

ENGINE FUEL

The largest single use of ethanol is as an engine fuel and fuel additive. Brazil in particular relies heavily upon the use of ethanol as an engine fuel, due in part to its role as one of the globe's leading producers of ethanol. Gasoline sold in Brazil contains at least 25% anhydrous ethanol. Hydrous ethanol (about 95% ethanol and 5% water) can be used as fuel in more than 90% of new gasoline fueled cars sold in the country. Brazilian ethanol is produced from sugar cane and noted for high carbon sequestration. The US and many other countries primarily use E10 (10% ethanol, sometimes known as gasohol) and E85 (85% ethanol) ethanol/gasoline mixtures. USP grade ethanol for laboratory use. Ethanol has been used as rocket fuel and is currently in lightweight rocket-powered racing aircraft. Australian law limits the use of pure ethanol from sugarcane waste to 10% in automobiles. Older cars (and vintage cars designed to use a slower burning fuel) should have the engine valves upgraded or replaced. According to an industry advocacy group, ethanol as a fuel reduces harmful tailpipe emissions of carbon monoxide, particulate matter, oxides of nitrogen, and other ozone-forming pollutants.[36] Argonne National Laboratory analyzed greenhouse gas emissions of many different engine and fuel combinations, and found that biodiesel/petrodiesel blend (B20) showed a reduction of 8%, conventional E85 ethanol blend a reduction of 17% and cellulosic ethanol 64%, compared with pure gasoline. Ethanol combustion in an internal combustion engine yields many of the products of incomplete combustion produced by gasoline and significantly larger amounts of formaldehyde and related species such as acetaldehyde. This leads to a significantly larger photochemical reactivity and more ground level ozone. These data have been assembled into The Clean Fuels Report comparison of fuel emissions and show that ethanol exhaust generates times as much ozone as gasoline exhaust. When this is added into the custom Localised Pollution Index (LPI) of The Clean Fuels Report, the local pollution of ethanol (pollution that contributes to smog) is rated , where gasoline is and higher numbers signify greater pollution. The California Air Resources Board formalized this issue in by recognizing control standards for formaldehydes as an emissions control group, much like the conventional NOx and Reactive Organic Gases (ROGs). World production of ethanol in was 51 gigalitres (× US gal), with 69% of the world supply coming from Brazil and the United States. More than 20% of Brazilian cars are able to use % ethanol as fuel, which includes ethanol-only engines and flex-fuel engines. Flex-fuel engines in Brazil are able to work with all ethanol, all gasoline or any mixture of both. In the US flex-fuel vehicles can run on 0% to 85% ethanol (15% gasoline) since higher ethanol blends are not yet allowed or efficient. Brazil supports this fleet of ethanol-burning automobiles with large national infrastructure that produces ethanol from domestically grown sugar cane. Sugar cane not only has a greater concentration of sucrose than corn (by about 30%), but is also much easier to extract. The bagasse generated by the process is not wasted, but is used in power plants to produce electricity.[citation needed] In the United States, the ethanol fuel industry is based largely on corn. According to the Renewable Fuels Association, as of 30 October , grain ethanol bio-refineries in the United States have the capacity to produce billion US gallons (26,, m3) of ethanol per year. An additional 72 construction projects underway (in the U.S.) can add billion US gallons (24,, m3) of new capacity in the next 18 months. Over time, it is believed that a material portion of the ≈billion-US-gallon (,, m3) per year market for gasoline will begin to be replaced with fuel ethanol. Sweet sorghum is another potential source of ethanol, and is suitable for growing in dryland conditions. The International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics (ICRISAT) is investigating the possibility of growing sorghum as a source of fuel, food, and animal feed in arid parts of Asia and Africa. Sweet sorghum has one-third the water requirement of sugarcane over the same time period. It also requires about 22% less water than corn (also known as maize). The world's first sweet sorghum ethanol distillery began commercial production in in Andhra Pradesh, India. Ethanol's high miscibility with water makes it unsuitable for shipping through modern pipelines like liquid hydrocarbons. Mechanics have seen increased cases of damage to small engines (in particular, the carburetor) and attribute the damage to the increased water retention by ethanol in fuel. 

Rocket fuel

Ethanol was commonly used as fuel in early bipropellant rocket (liquid propelled) vehicles, in conjunction with an oxidizer such as liquid oxygen. The German A-4 ballistic rocket, better known by its propaganda name V-2 rocket of World War II, credited with beginning the space age, used ethanol as the main constituent of B-Stoff, under such nomenclature the ethanol was mixed with 25% of water to reduce the combustion chamber temperature. The V-2's design team helped develop U.S. rockets following World War II, including the ethanol-fueled Redstone rocket which launched the first U.S. satellite. Alcohols fell into general disuse as more energy-dense rocket fuels were developed.

Fuel cells

Commercial fuel cells operate on reformed natural gas, hydrogen or methanol. Ethanol is an attractive alternative due to its wide availability, low cost, high purity and low toxicity. There are a wide range of fuel cell concepts that have been trialled including direct-ethanol fuel cells, auto-thermal reforming systems and thermally integrated systems. The majority of work is being conducted at a research level although there are a number of organizations at the beginning of commercialization of ethanol fuel cells.

Household heating

Ethanol fireplaces can be used for home heating or for decoration.

Feedstock

Further information: § Reactions

Ethanol is an important industrial ingredient. It has widespread use as a precursor for other organic compounds such as ethyl halides, ethyl esters, diethyl ether, acetic acid, and ethyl amines.

Solvent

Ethanol is considered a universal solvent, as its molecular structure allows for the dissolving of both polar, hydrophilic and nonpolar, hydrophobic compounds. As ethanol also has a low boiling point, it is easy to remove from a solution that has been used to dissolve other compounds, making it a popular extracting agent for botanical oils. Cannabis oil extraction methods often use ethanol as an extraction solvent, and also as a post-processing solvent to remove oils, waxes, and chlorophyll from solution in a process known as winterization.

Ethanol is found in paints, tinctures, markers, and personal care products such as mouthwashes, perfumes and deodorants. However, polysaccharides precipitate from aqueous solution in the presence of alcohol, and ethanol precipitation is used for this reason in the purification of DNA and RNA.

Low-temperature liquid

Because of its low freezing point °F ( °C) and low toxicity, ethanol is sometimes used in laboratories (with dry ice or other coolants) as a cooling bath to keep vessels at temperatures below the freezing point of water. For the same reason, it is also used as the active fluid in alcohol thermometers.

Chemical formula

Ethanol is a 2-carbon alcohol. Its molecular formula is CH3CH2OH. An alternative notation is CH3-CH2-OH, which indicates that the carbon of a methyl group (CH3-) is attached to the carbon of a methylene group (-CH2-), which is attached to the oxygen of a hydroxyl group (-OH). It is a constitutional isomer of dimethyl ether. Ethanol is sometimes abbreviated as EtOH, using the common organic chemistry notation of representing the ethyl group (C2H5-) with Et.

Physical properties

Ethanol burning with its spectrum depicted

Ethanol is a volatile, colorless liquid that has a slight odor. It burns with a smokeless blue flame that is not always visible in normal light. The physical properties of ethanol stem primarily from the presence of its hydroxyl group and the shortness of its carbon chain. Ethanol's hydroxyl group is able to participate in hydrogen bonding, rendering it more viscous and less volatile than less polar organic compounds of similar molecular weight, such as propane.

Ethanol is slightly more refractive than water, having a refractive index of (at λ= nm and °C or °F). The triple point for ethanol is K at a pressure of × Pa.

Solvent properties

Ethanol is a versatile solvent, miscible with water and with many organic solvents, including acetic acid, acetone, benzene, carbon tetrachloride, chloroform, diethyl ether, ethylene glycol, glycerol, nitromethane, pyridine, and toluene. Its main use as a solvent is in making tincture of iodine,cough syrups etc. It is also miscible with light aliphatic hydrocarbons, such as pentane and hexane, and with aliphatic chlorides such as trichloroethane and tetrachloroethylene.

Ethanol's miscibility with water contrasts with the immiscibility of longer-chain alcohols (five or more carbon atoms), whose water miscibility decreases sharply as the number of carbons increases. The miscibility of ethanol with alkanes is limited to alkanes up to undecane: mixtures with dodecane and higher alkanes show a miscibility gap below a certain temperature (about 13 °C for dodecane). The miscibility gap tends to get wider with higher alkanes, and the temperature for complete miscibility increases.

Ethanol-water mixtures have less volume than the sum of their individual components at the given fractions. Mixing equal volumes of ethanol and water results in only volumes of mixture. Mixing ethanol and water is exothermic, with up to J/mol being released at K. Mixtures of ethanol and water form an azeotrope at about 89 mole-% ethanol and 11 mole-% water or a mixture of percent ethanol by mass (or about 97% alcohol by volume) at normal pressure, which boils at K (78 °C). This azeotropic composition is strongly temperature- and pressure-dependent and vanishes at temperatures below K. Hydrogen bonding in solid ethanol at °C Hydrogen bonding causes pure ethanol to be hygroscopic to the extent that it readily absorbs water from the air. The polar nature of the hydroxyl group causes ethanol to dissolve many ionic compounds, notably sodium and potassium hydroxides, magnesium chloride, calcium chloride, ammonium chloride, ammonium bromide, and sodium bromide. Sodium and potassium chlorides are slightly soluble in ethanol. Because the ethanol molecule also has a nonpolar end, it will also dissolve nonpolar substances, including most essential oils and numerous flavoring, coloring, and medicinal agents. The addition of even a few percent of ethanol to water sharply reduces the surface tension of water. This property partially explains the "tears of wine" phenomenon. When wine is swirled in a glass, ethanol evaporates quickly from the thin film of wine on the wall of the glass. As the wine's ethanol content decreases, its surface tension increases and the thin film "beads up" and runs down the glass in channels rather than as a smooth sheet.

 

seafoodplus.info

İçindekiler

C2H5OH ne demek?

C2H5OH NEDİR? C2H5OH yaygın adı, Alkol, etil alkol ve alkol bilinmektedir. Etanol, mayalar tarafından şekerlerin fermantasyonu ile üretilmektedir ve alkollü içeceklerin içinde bulunan tek alkol türüdür. Etil alkol, hafif bir kimyasal kokuya sahiptir ve aynı zamanda uçucu, yanıcı, renksiz bir sıvıdır.

Kan tahlilinden kaç gün önce alkol?

Kan lipid paneline bakılacak olduğunda, en az 12 saatlik açlığı takiben kan aldırınız. Özellikle trigliserit ölçümü için, yaklaşık 48 saat süreyle alkol kullanmamaya özen gösteriniz. Alkol kullanımı, plazma trigliserit, laktat, HDL-C, GGT ve ürik asit düzeylerini yükseltmektedir.

Alkol kan tahlilinde kaç günde çıkar?

Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.

Etil alkol; renksiz, berrak, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvı özelliğine sahip alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. C2H5OH bileşiğinin adı ise etanoldür. Kimyasal formülü C2H5OH olarak bilinen etanolün molekül ağırlığı g/mol olarak bilinmektedir.

Ch3oh yaygın adı nedir?

Metanol ya da metil alkol (CH3OH ya da kısaca MeOH), en basit yapılı alkol. Geçmişte odunun damıtılması ile elde edildiğinden odun alkolü de denir.

CAS No 64 17 5 ne demek?

Etil Hidroksit.

Mono alkol ne demek?

Genel formulü CnH2n+1OH olan mono alkoller, alkollerin önemli bir sınıfıdır. Bunlardan etanol (C2H5OH), alkollü içeceklerde bulunan türüdür. Genellikle alkol kelimesi ile etanol kastedilir ki yeni fermente olmuş birada etanol oranı %3 &#; %5 arasında iken şarapta  &#;  arasındadır.

C2H5OH neyin formülü?

Etanol renksiz, hafif hoş kokulu ve yanıcı bir sıvı. Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca çözücü olarak kullanılmaktadır. Kimyasal formülü C2H6O olup EtOH ya da C2H5OH olarak da ifade edilmektedir.

C2H5OH nerelerde kullanılır?

Etanol, hem alkol hem de yakıt olarak kullanılabilen renksiz, yanıcı, kimyasal ve bitkisel bir bileşiktir. Etanol, genellikle alkollü içeceklerde ve araç yakıtı olarak kullanılır.

CH3OH hangi bağ?

Ch3oh içerisinde hidrojen bağı vardır.

Kolonya etil mi metil mi?

Kolonya hakkında Kolonya sürdükten sonra ferahlık hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin (kaybedilmesine) neden olur.

%70 etil alkol nasıl hazırlanır?

Örnek: mL %70&#;lik etil alkol nasıl hazırlanır? mL etil alkol mL su eklenerek mL&#; ye tamamlanır.

Alkol nasıl Saflaştırılır?

Peki alkol nasıl saflaştırılır? Saf etil alkole (CH3CH2OH) ihtiyacınız varsa, distilasyon veya diğer adı ile damıtma işlemi kullanarak denatüre, kontamine veya saf olmayan alkolü saflaştırabilirsiniz.

Alkole su katılırsa ne olur?

İçki içtikten sonra içilen suyun insanı daha fazla sarhoş ettiğine inanılıyor. Oysa, alkol alırken su içmemek büyük bir hata. Sabah kalktığınızda, akşam tükettiğiniz içkinin size kendini baş ağrısıyla hatırlatmasını istemiyorsanız, en az içtiğiniz şarap kadar su da tüketmelisiniz.

C2H5OH nedir organik mi?

ETİL ALKOL (C2H5OH) Moleküler formülü C2H5OH olan etanol, alkoller diye anılan organik bileşikler sınıfının en önemli üyesidir.

Ch2oh asit mi baz mı?

Ch3oh, asit mi baz mı en sık merak edilen sorulardan bir tanesidir. Ancak metanol ne asittir, ne de bazdır. Ch3oh, nötr bir maddedir.

C2H5OH yakıt olarak kullanılır mı?

Etanol Ne İşe Yarar? Etanol, hem alkol hem de yakıt olarak kullanılabilen renksiz, yanıcı, kimyasal ve bitkisel bir bileşiktir. Etanol, genellikle alkollü içeceklerde ve araç yakıtı olarak kullanılır.

Metanol ve etanolün özellikleri – nasıl farklıdırlar?

Metanol ve etanol – ortak özellikler

Alkoller , doymuş bir karbon atomuna bağlı en az bir hidroksil grubu içeren organik bileşiklerdir. Modern kimya bunlardan düzinelerce bilir, ancak insan kullanımı açısından en önemli ikisi metanol( CH30H) ve etanoldür (C2H5OH ). Her ikisi de karakteristik keskin bir kokuya ve yakıcı bir tada sahip renksiz sıvılardır. Metanolve etanolün fiziksel özellikleri birçok yönden örtüşmektedir. Fiziksel durumlarına, renklerine ve kokularına ek olarak, suda olağanüstü derecede iyi çözünürlük içerirler &#; pratikte sınırsız. Her iki bileşik de sırasıyla nispeten düşük kaynama noktasına sahiptir: °C ve °C. Hem metanol hem de etanol, maddenin herhangi bir durumunda yanıcıdır. Yanma reaksiyonları tam veya eksik olabilir. Ayrıca iyonik ayrışmaya uğramazlar. Bu nedenle doğal pH&#;a sahiptirler.

Metanolün özellikleri

İnsanoğlu alkollerin özelliklerini binlerce yıldır kullanıyor olsa da, metanol ancak &#;de keşfedildi. Bu, Buxus&#;un odununu damıtmış olan İngiliz kimyager ve fizikçi Robert Boyle tarafından elde edildi &#; bu nedenle bileşiğin alternatif adı: odun alkolü . Sadece &#;te Fransız araştırmacılar molekülün yapısını belirleyebildiler. O zaman metil alkol kavramı doğdu. İnsan bakış açısından, metanolün en önemli iki özelliği yüksek toksisitesi ve mükemmel bir çözücü olmasıdır. İlk özellik, kullanım tehlikesine dönüşür, ikincisi ise geniş uygulamasını belirler. Bir zehir olarak metanol kesinlikle tüketilmemeli veya solunmamalıdır. 10 ml&#;lik bir doz bile formik aside metabolize olur. Optik siniri yok ederek kalıcı körlüğe neden olabilir. Maruz kalmanın diğer olumsuz etkileri arasında hücresel düzeyde hipoksi, metabolik asidoz ve ölüme bile neden olabilen diğer bozukluklar yer alır. 15 ml saf metanol ölümcül bir doz olarak kabul edilir. Ancak kimya endüstrisi için metil alkol, temel reaksiyonların önemli bir bileşenidir. Formaldehit, hidrokarbonlar ve metilamine kolay dönüşümü sayesinde çok çeşitli günlük ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.

Metanol ne için kullanılır?

Dünyada yılda 20 milyon tona kadar metanol üretilmektedir. Bununla birlikte, bu toksik bileşiği elde etmenin temel yöntemi, artık ahşabın damıtılması değil, bir katalizör varlığında karbon monoksitin hidrojenlenmesidir. Çoğu zaman, bu süreç biyokütle üretimine eşlik eder. Metanolün benzersiz özellikleri esas olarak şu alanlarda uygulanmaktadır:

  • ayrıca diğerlerinin yanı sıra formalin, kontrplak, yapıştırıcılar , yalıtım malzemeleri ve çok daha fazlasını elde etmek için kullanılan formaldehit üretimi;
  • asetik asit , formaldehit ve diğer önemli kimyasalların üretimi;
  • yakıtların üretimi, özellikle benzinin oktan oranını artırmak için bir katkı maddesi olarak;
  • buz çözme, yıkama ve dezenfeksiyon için ürünlerin imalatı;
  • çözücülerin imalatı ;
  • patlayıcıların üretimi.

Metanol, farmakolojik endüstride, plastik ve sentetik kumaşların yanı sıra boyalar, mantar ilaçları ve hatta fotoğraf filmlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Doğru etiketlendiği ve sorumlu bir şekilde kullanıldığı sürece önemli bir ekonomik fonksiyona hizmet eder. Ne yazık ki, ciddi metanol zehirlenmesi vakaları hala çoktur.

Etanolün özellikleri ve uygulamaları

Kimyasal bileşim açısından etanol, metanolün en yakın kuzenidir. Tek bir molekülde bir karbon atomu ve iki hidrojen atomu daha içerir. Bununla birlikte, görünüşte küçük olan bu fark, etil alkolün özelliklerini kısmen değiştirerek insanlar için daha güvenli hale getirir. Bu güvenliğin çoğu zaman aldatıcı olabileceğini de eklemekte fayda var! Etanol bakterisit ve mantar öldürücü özelliklere sahiptir ve uygun konsantrasyonda (minimum %70) virüsleri de yok eder. Metanol gibi etkili bir çözücüdür ve birçok önemli sentez reaksiyonunda yer alır. İlginç bir şekilde, şeker metabolizması sürecinde maya tarafından doğal olarak üretilir. Bu mekanizma bira ve şarabın fermantasyonunda kullanılır. Alkollü içeceklerin üretimi dışında etanolün en önemli uygulama alanlarından biri de tıptır. Öncelikle suda çözünmeyen tıbbi maddeleri dezenfekte etmek ve çözmek için kullanılır. Bazen metanol zehirlenmesi için bir panzehir olarak da kullanılır. Etanol ayrıca otomotiv ve roket yakıtı, yakıt hücrelerinin yanı sıra solvent, boya, işaretleyici ve kişisel bakım ürünlerinin üretiminde de kullanılmaktadır. Kenevir gibi doğal ham maddelerden yağların etkin şekilde çıkarılmasını sağlar. Laboratuvarlarda kullanılan maddelerin sıcaklığını düşürmek için kullanılır.

Etanolün insan sağlığı üzerindeki etkisi

Ne yazık ki metanol gibi zehirli olmasa da etil alkol aslında her yıl daha fazla ölüme neden oluyor. Bira, şarap ve votka gibi içecekler şeklinde tüketilen trajik trafik kazalarının %20&#;ye varan nedenidir. Ayrıca diğer ciddi yaralanmalar, intiharlar ve ağır hastalıklarla ilişkilidir. Alkol tüketiminin olumsuz etkilerinden birinci derecede sorumlu olan etanolün psikoaktif özellikleridir. Merkezi sinir sistemini engelleyen bir madde olarak bir yandan rahatlama hissi sağlarken diğer yandan denge bozukluklarına, reflekslerin yavaşlamasına ve dehidrasyona neden olur. Ayrıca konsantrasyonu azaltır, hafızayı zayıflatır ve büyük miktarlarda zehirlenmeye yol açar. Uzun vadede etanol bağımlılık yapar ve depresyon, sosyal patolojiler ve suç gelişimine yol açar. Dünya Sağlık Örgütü de onu insanlar için kanserojen maddeler listesine dahil etti. Alkol tüketimi yemek borusu, mide, kolon, pankreas ve karaciğer kanseri gelişme riskini artırır. Metanol ve etanol, modern dünyanın en önemli kimyasal hammaddeleri arasındadır. Ancak potansiyel ve çok yönlü özellikleri, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden kaynaklanan ciddi tehlikeyi gölgede bırakmamalıdır!


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir