gripten ölen sayısı 2019 türkiye / TÜİK ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Gripten Ölen Sayısı 2019 Türkiye

gripten ölen sayısı 2019 türkiye

ABD'de her yıl gripten kaç kişi ölüyor?

Sonbahar, özellikle de ekim ayı Kuzey Yarımküre'de soğuk algınlığı ve grip mevsiminin başlangıcı. Bu yıl yeni tip koronavirüs (COVID) salgını nedeniyle her zamankinden daha zor geçmesi bekleniyor. Zira dünyada 36 milyonu aşkın korona vakası, 1 milyondan fazla ölüm var.

Koronavirüs pandemisine bağlı yaklaşık 8 milyon vaka, binden fazla can kaybının olduğu ABD’de de durum kritik.

Son olarak ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray’daki birçok kurmayının da COVID’a yakalandığını hesaba katarsak, salgının ciddiyetini daha net anlamış olabiliriz.

COVID’a yakalanan ABD Başkanı Donald Trump, kaldırıldığı hastaneden Beyaz Saray'a dönüşte maskesini çıkarıp poz verdi. Fotoğraf: Reuters[COVID’a yakalanan ABD Başkanı Donald Trump, kaldırıldığı hastaneden Beyaz Saray'a dönüşte maskesini çıkarıp poz verdi. Fotoğraf: Reuters]

Her ne kadar Trump, sosyal medya sitesi Twitter’dan koronavirüs tehdidini grip ölümleriyle kıyaslayarak hafife alsa da sayılar pek öyle söylemiyor.


Trump, Facebook’un "COVID konusunda yanlış bilgi yaydığı" gerekçesiyle sildiği, daha önce defalarca kavga ettiği Twitter’ın da kaldırmadığı ancak "yanıltıcı ve potansiyel olarak zararlı bilgi yaydığı" uyarısı vererek sansürlediği o paylaşımında, "Grip mevsimi yaklaşıyor. Her yıl birçok insan, bazen binin üzerinde ve aşıya rağmen, gripten ölüyor. Ülkemizi kapatacak mıyız? Hayır, onunla yaşamayı öğrendik, tıpkı Covid ile yaşamayı öğrendiğimiz gibi. Birçok kişi için Covid gripten daha az ölümcül" ifadelerini kullandı.

Twitter bu paylaşım için, "Bu tweet, COVID'la ilgili yanıltıcı ve potansiyel olarak zararlı bilgilerin yayılmasına dair Twitter kurallarını ihlal etti. Ancak Twitter, mesajın erişilebilir olmasının, kamuoyunun yararına olabileceğine karar verdi" uyarısı koydu.

ABD'de her yıl gripten kaç kişi ölüyor?

Peki gripten her yıl kaç ABD’li hayatını kaybediyor?

Mevsimsel grip virüsü ABD'de de yıl boyunca ortaya çıkabiliyor ancak en çok sonbahar ve kış aylarında görülüyor, aralık ve şubat arasında zirve yapıyor.

Grafik: TRT Haber / Bedra Nur Aygün[Grafik: TRT Haber / Bedra Nur Aygün]

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, grip sezonunda 38 milyon kişi gribe yakalandı. Bunların 18 milyonu bir sağlık kuruluşuna başvurdu. bin kişi hastaneye kaldırılırken, 22 bini hayatını kaybetti.

Orta şiddette ve iki dalgadan bahsediyoruz.

Son 10 yılın en ölümcül grip sezonu olan ’de ise tahmini 61 bin kişi öldü.

Son 5 yılın toplam ölü sayısı da ABD’deki mevcut koronavirüs ölümlerinin sayısından az kalıyor.

Koronavirüs: Her yıl gripten binlerce kişi ölüyorken yeni salgın neden daha çok panik yarattı?

koronavirüs

Kaynak, Getty Images

Aralık ayından bu yana Çin'de gündemde olan koronavirüs salgını, ölümlerin artması ve salgının birçok ülkeye yayılması ile tüm dünyada panik havası yarattı.

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs şu ana kadar binden fazla kişiyi etkilerken, yarattığı Covid hastalığı nedeniyle can kaybı 40 bin civarında. Dünya Sağlık Örgütü, Mart ayı içerisinde Covid'u pandemi ilan etti.

Dünyanın birçok ülkesi, sınırlarını kapatırken, yayılımı engellemek için insanlara evden çıkmamaları çağrısı yapıyor.

Peki, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıkıyor ve bundan kaynaklı ölümlerin sayısı bini buluyorken, koronovirüs konusunda neden bu kadar panik yaşanıyor?

Uzmanlar, burada en önemli etkenin yeni virüsle ilgili belirsizlik olduğunu söylüyor. Örneğin her yıl grip sezonunun ne zaman başlayıp bittiği, ne kadar insanın hastaneye kaldırılacağı, kaç kişinin öleceğini tahmin etmek mümkün.

Ancak yeni koronovirüsün ne kadar ölümcül olduğu henüz kesin olarak bilinmiyor. Şimdiye kadarki veriler, bu virüsten kaynaklı ölüm oranının grip vakalarına kısayla daha fazla olduğunu gösteriyor.

Ölüm oranı gribe kıyasa en az 10 kat fazla olabilir

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden salgın hastalıklar uzmanı Christian Althaus'a göre, gripte her vakadan 1'i hayatını kaybederken, koronavirüste bu oran 'de 1'i bulabilir, yani ölüm oranı gribe kıyasla 10 kat daha fazla olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, koronavirüsten ölüm oranını yüzde 2 gibi çok daha yüksek bir orana yakın olabileceğini tahmin ediyor. Ancak şimdilik kesin rakamlar vermek pek mümkün görünmüyor.

Henüz belirlenmemiş vaka sayının çok daha yüksek olduğu, bu nedenle de koronavirüsten ölüm oranlarının da düşmüş olacağı tahmin ediliyor.

Yeni koronavirüs insanlar arasında henüz çok yayılmamışken tümüyle ortadan kaldırılması ihtimali olduğu için bu kadar sıkı önlemler alınmaya çalışılıyor.

Koronavirüsün şimdi kontrol altına alınamaması halinde, grip gibi her yıl milyonlarca insanı etkileyen bir bulaşıcı hastalık olmasından korkuluyor.

Yayılma hızı yüksek

'de yine Çin'de ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu (SARS) virüsü kişiye bulaşmış ve kişinin ölümüne neden olmuştu. Ancak SARS'ın bulaşma ve yayılma hızı bu kadar yüksek değildi.

Koronavirüsün bulaşma ve yayılma hızının grip kadar yüksek olabileceğini söyleyenler var.

Bilim insanları, daha önce sanıldığı gibi koronavirüsün sadece hayvanlardan bulaşmadığını, insandan insana da bulaştığını tespit etti ve virüs bulaşmış bir kişinin bunu kişiye daha bulaştırdığını tahmin ediyor.

Birçok ülkede alınan önlemlerle bu yayılmanın önüne geçilmeye çalışılıyor.

Ancak Çin'de henüz teşhis konmamış on binlerce vakanın olduğundan şüphe ediliyor.

ABD'de 19 milyon grip vakası

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi verilerine göre, bu sezon gripten 10 bin kişi hayatını kaybetti. En az 19 milyon kişinin gribe yakalandığı ülkede, bin kişi de hastanede tedavi altına alındı.

Doktorlar, Eylül'de başlayan ve Mayıs'a kadar devam edecek grip sezonunun şu sıralar en doruk noktasında olduğunu ve ABD için konronavirüsten daha büyük bir tehlike teşkil ettiğini söylüyor.

Bu sezon bitiminde ABD'de toplam 21 milyon kişinin gribe yakalanmış olacağı tahmin ediliyor.

ABD'de ilk koronavirüs vakası iki hafta önce tespit edilmişti; vaka sayısı henüz 10'lu rakamlarla ifade ediliyor.

Benzer belirtiler

Koronavirüs bulaşan hastada grip virüsü ile benzer belirtiler gözleniyor. Gripte ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve vücut ağrısı belirtileri görülürken, koronavirüs semptomları ateş, öksürük ve nefes darlığı olarak tanımlanıyor, ancak gripte olduğu gibi burun akıntısı veya hapşırma pek görülmüyor.

Belirtilerin benzerliği, tanı konurken iki hastalığın karıştırılması endişesine neden oluyor.

Uzmanlar, özellikle çocukların, yaşlıların ve sağlık sorunları olan kişilerin grip konusunda dikkatli olmasını, aşı olması gerekenlerin aşı yaptırmasını, sık sık el yıkanmasını, hasta kişilere bir metreden fazla yaklaşılmamasını salık veriyor.

&#;l&#;m istatistikleri a&#;ıklandı

Türkiye'degeçen yıl ölüm sayısı verileri revize edilen bir önceki yıla göre yüzde 0,1 azalarak bin olurken, 'de yaşamını yitirenlerin yüzde 54,6'sını erkekler, yüzde 45,4'ünü kadınlar oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılına ilişkin ölüm istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızı, 'de binde 5,3 iken yılında azalarak binde 5,2 oldu. Diğer bir ifadeyle geçen yıl bin kişi başına 5,2 ölüm düştü.

Ölüm sayısı, geçen yıl, bir önceki yılın revize edilen sayısına göre yüzde 0,1 azaldı ve bin olarak gerçekleşti. Ölenlerin yüzde 54,6'sını erkekler, yüzde 45,4'ünü kadınlar oluşturdu.

Bebek ölüm sayısı 'de 12 bin iken, 'de 11 bin olarak kayıtlara geçti. Bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden bebek ölüm hızı ise yılında binde 9,4 iken yılında binde 9,3 'e geriledi. Bir başka deyişle geçen yıl bin canlı doğum başına 9,3 bebek ölümü düştü.

Geçen yıl bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 15,3 ile Gaziantep oldu. Bu ili binde 14,9 ile Mardin, binde 14,5 ile Şırnak ve Kilis izledi. Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 5 ile Tunceli olarak kayıtlara geçti. Bu ili binde 5,1 ile Kırklareli ve Çanakkale, binde 6,4 ile Giresun ve Edirne takip etti.

Bir ayını tamamlayamadan ölen bebeklerin oranı yılında yüzde 64,9 iken yılında yüzde 65,3'e yükseldi. Ölen bebeklerin yüzde 12,7'sinin ilk gün, yüzde 31,5'inin günlükken, yüzde 21,1'inin ise günlükken yaşamını yitirdiği görüldü. Ölen bebeklerin yüzde 65,3'ü bir ayını, yüzde 87,5'i ise 5 ayını tamamlayamadan hayatını kaybetti. Söz konusu bebeklerden aylıkken yaşamını yitirenlerin oranı ise yüzde 22,2 oldu.

Doğumdan sonraki 5 yıl içinde ölme olasılığını ifade eden 5 yaş altı ölüm hızı, 'de bir önceki yıla göre değişim göstermeyerek binde 11,4 olarak tespit edildi.

Ölümle sonuçlanan intihar sayısı ise 'de 3 bin iken 'de yüzde 0,2 azalarak 3 bin oldu. İntihar edenlerin yüzde 75,6'sını erkekler, yüzde 24,4'ünü ise kadınlar oluşturdu. Yüz bin nüfus başına düşen intihar sayısını ifade eden kaba intihar hızı, yılında yüz binde 3,94 iken yılında yüz binde 3,88'e geriledi. Buna göre, geçen yıl her yüz bin kişiden yaklaşık 4'ü intihar etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir