Pankreas vücutta nerede

Pankreas Vücutta Nerede

pankreas vücutta nerede

Pankreas nerede? Pankreas vücudun neresinde bulunur? Pankreas ağrısı nerede olur? Sağda mı solda mı?

Pankreas nedir, ne demek? Pankreas nerede bulunur? Pankreas vücutta nerede bulunuyor? Pankreas hangi bölgede yer alır? Pankreas insan vücudunda nerede bulunur? Sağ tarafta mı sol tarafta mı? Ayrıntılar yazımızda.

TDK'ya göre dilimize Fransızca'dan geçen pankreas kelimesi "Midenin arkasında bulunan, boşaltıcı kanallarıyla onikiparmak bağırsağına bağlı, iç ve dış salgıları olan iri bir organ." anlamına gelmektedir.

Pankreas nerede? Pankreas vücudun neresinde bulunur? Pankreas ağrısı nerede olur? Sağda mı solda mı?

Pankreas, insan vücudunda karın boşluğunda, omurgada bel bölümünün ön tarafında yer alan bir salgı bezidir. Pankreas, Yunanca'da pan ve kreas kelimelerinin birleşmesiyle oluşmaktadır. Yunanca'da pan=tüm, bütün anlamına gelirken kreas=et anlamına gelmektedir. Bunların birleşimi pankreası oluşturuyor.

Pankreas ortalama santimetre uzunluğundadır. Pankreas vücutta kadınlarda 55 gram ağırlığında olmaktayken erkeklerde ise 70 gram ağırlığındadır. Ön taraftan arka kısma doğru yassılaşabilen pankreasın düzensiz halde olan şekli çengele benzetilebiliyor.

Kısacası, pankreas vücudumuzda karın boşluğunda, omurganın bel kısmı önünde yer almakta ve midenin arka tarafında bulunmaktadır. Pankreas'ın insan vücudundaki yeri aşağıdaki gibidir:

Pankreas nerede? Pankreas vücudun neresinde bulunur? Pankreas ağrısı nerede olur? Sağda mı solda mı?Pankreasın yeri

Yukarıda gördüğünüz gibi pankreas, midenin arka tarafında bulunmaktadır.

Pankreas vücudumuzda midenin arka tarafında, karın boşluğunda bulunmaktadır. Haliyle pankreas ağrıları genellikle karın kısmında hissedilir. Pankreas uzun süreli baskılanması durumunda ciddi bir karın ağrısına neden olabilir. Pankreas ağrısı hissedenlerin doktora başvurması tavsiye edilir. Tedaviye göre çeşitli ilaçlar kullanılarak pankreas ağrısının önüne geçilebilir.

Pankreas'ın bölümleri aşağıdaki gibidir:

- Pankreas'ın şişkin olan sağ ucuna baş denir.

- Daha dar olan orta kısmına gövde denir.

- Gövde ile baş kısmının birleştiği ince bölüme boyun adı verilir.

- İnce ve uzun olan son uç kısmına da kuyruk ismi verilir.

Pankreasın kuyruk bölümü dalağa kadar uzamaktadır. Pankreas'ın boşaltıcı kanalları 2 tanedir. Bunlar, Wirsung kanalı ve Santorini kanalıdır.

Ders NotlarıGündemGüncelHaberler

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Pankreas kanseri nedir?

Pankreas, midenin altında ve arkasında yer alan bir iç salgı bezidir. Pankreasın,

  • Yağ, şeker ve protein sindiriminde rol alan enzimleri salgılayan ve pankreas kanalı vasıtasıyla onikparmak bağırsağına geçen ve “eksokrin” olarak adlandırılan dış salgısı,
  • Kanda şeker düzeyini sağlayan başta insülin ve glukagon gibi hormonların salgılandığı “endokrin” dediğimiz iç salgısı olmak üzere iki tür salgısı mevcuttur.

Pankreas kanseri, bu salgıların yapıldığı ve nakledildiği hücrelerden gelişir. Kanser ölümleri içerisinde dördüncü sırada gelen pankreas kanseri; sindirim sistemi kanserleri içerisinde kolon kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Kötü bir seyir izler. Eksokrin pankreas kanserlerinin yüzde 95’ini teşkil eder.

Pankreas kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Karın ağrısı
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Sarılık
  • İdrar renginde koyulaşma
  • Sırt ağrısı
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Yağlı dışkılama pankreas kanserinin belirtilerindendir.

Bu şikâyetlerle gelen bir hastada yapılan muayenede, 

  • Gözlerde ve ciltte sarılık
  • Karaciğerde büyüme
  • Karın sağ üst bölgede ele kitle gelmesi
  • Safra kesesinin şişmesi tespit edilebilir.

Pankreas kanserinin risk faktörleri nelerdir?

  • Genetik faktörler
  • Yaş
  • Obezite
  • Sigara içilmesi
  • Şeker hastalığı varlığı
  • Alkol
  • Hayvansal yağlı gıdaların fazla tüketilmesi pankreas kanserinin risk faktörlerini oluşturmaktadır.

Mesleki olarak petrol ürünlerine ve kimyasal maddelere maruz kalan insanlarda pankreas kanserinin görülme riski yüksektir. Ayrıca kişide, uzun süren kronik pankreatitin (pankreas iltihabı) varlığı ve bu durumun tedavi edilmemesi de hastalığa yakalanma riskini artırır.

Pankreas kanserinin tanısı nasıl konur?

Karnın üst bölgesinde ağrısı ve sarılığı olan hastada öncelikle kan tetkikleri yapılır. Karaciğer enzimleri (ALT, AST, GGT, ALP) ve kan bilirübinlerinde yükselme tespit edilir. Serum Ca düzeyi artar. Bundan sonra, üst karın ultrasonografik tetkiki yapılır. Safra yollarında genişleme 3 cm’den daha büyük olan tümörler saptanır. Daha sonraki aşamada safra yolları ve pankreası daha iyi gözlemlememizi sağlayan MRCP (MR-Kolanjiopankreatografi) yapılır. Kanal genişliği, kanal içinde taş veya tümör ile tıkanma sebebi belirlenir. Takibinde yapılacak tetkik ERCP’dir.

ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi), tıkanmaya neden olan tümörden biyopsi alınmasına, aynı zamanda sarılığı gidermek ve tıkanan safra yolundan bağırsağa safra akışını sağlamak için kanal içine stent konulmasına da olanak sağlar. Sarılığın artmasına engel olur. Sonrasında spiral ince kesit, abdominal ve torakal tomografi yapılmalıdır. Tomografi bize kitlenin tespit edilmesi karaciğer, akciğer ve lokal yayımlar hakkında bilgi verir. Tümörün çıkartılıp çıkartılmayacağı hakkında yol gösterir. Ayrıca, biyopsi alınarak doku tanısında yardımcı olur.

Endoskopik ultrasonografik tetkik, tümörün lokal olarak ilerlemesinin ne derecede olduğu hakkında yüzde bilgi verir. Bu tetkik esnasında ayrıca ince iğne aspirasyon biyopsisi (FNA) yapılabilir.

Tomografide çıkarılabilecek (rezektabl) tümör saptanan ve sarılığı henüz çok ilerlememiş olgularda, ameliyat öncesi ERCP ve biyopsi gerekmeyebilir. Pankreas tümöründe CT (tomografi) veya USG (Ultrasonografi) eşliğinde yapılan biyopside düşük olsa da tümörün karna veya iğnenin giriş çıkış yolu boyunca yayılma riski vardır. Endosonografi ile yapılan FNA’da bu risk daha düşüktür.

K-Ras veya P53 gen mutasyonu gibi genetik çalışmalar özellikle küçük pankreas tümörlerinde yapılabilmektedir. Yüzde hastada pankreas kanseri ailevi seyreder.

Pankreas Kanserinde Rezektabilite (Çıkarılabilirlik):

Eğer uzak organ metastazı (yayılımı) varsa, (periton, omentum karaciğer ve pankreas lojundan daha uzaklarda lenf bezlerinde büyüme veya karın dışında başka bir yerde tümör mevcudiyeti) tümör çıkarılamaz.

Tümörün lokal olarak bölgesinde ilerlemiş olması, superior mezenterik arteri (SMA) dereceden fazla sarması, çölyak arter superior mezenterik ven (SMV) ve portal vende tıkanıklık yapmış olması, SMA ve SMV’nin ince bağırsağa giden ilk dalının tümör ile tutulması lokal olarak çıkarılmama kriteridir.

Uzak organ yayılımı olmayan lokal ileri pankreas kanserlerinden öncelikle kemoterapi ve/veya radyokemoterapi uygulanır. Ameliyat öncesi uygulanan bu tedavi (Noadjuvan) tümörlerin küçülerek çıkarılmasına ve daha fazla yayılmasına engel olur.

Hastada periton metastaz mevcudiyeti, tomografide çok iyi tespit edilemez. Bunun için, eğer hastada şüpheli periton metastaz bulgusu varsa, Ca düzeyi ü/ml’den yüksekse, diagnostik (tanısal) amaçlı laparaskopi uygulanabilir.

PET-CT evrelemede ve ayrıca uzak ufak metastazların tespitinde yardımcı olur.

Pankreas Kanseri Nasıl Yayılır?

  • Direkt komşuluk yoluyla etrafında bulunan dokulara yayılım,
  • Lenfatik sistem yoluyla lenf kanallarına ve lenf bezlerine yayılım,
  • Kan yoluyla kanser hücrelerinin damar içine geçip buradan kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine sıçraması şeklinde olur.

Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir?

Pankreas kanserinde tedavide amaç tümörün tamamen çıkarılarak hastalığın bir daha tekrarlamamasını sağlamaktır. Pankreas kanserinde küratif (hastalığı tamamen ortadan kaldıran) tek seçenek cerrahidir. En iyi şartlarda bu seçenek yüzde 29’lara kadar çıkabilmektedir. Pankreas kanserlerinde cerrahi olarak tümörün çıkarılamadığı olgularda, semptomları ortadan kaldırıcı cerrahi girişimler yapılabilmektedir (palyatif).

Küratif rezeksiyon pankreasta tümörün yerleştiği lokalizasyona bağlı olarak;

  • Tümörün pankreas başında yerleştiği takdirde, pankreasın baş bölümü, onikiparmak bağırsağının tümü, ince bağırsağın üst kısmı, midenin yüzde ’ı, ana safra kanalının yarısı, safra kesesi ve bu bölgede bulunan lenf bezlerinin çıkarılması şeklinde uygulanan pankreatoduodenektomi (WHİPPLE) operasyonu uygulanır.
  • Eğer tümör, pankreas gövde ve kuyruk kesiminde yerleşmişse, bu bölgeleri içeren pankreasın yüzde 70 uç kısmı, dalağı ve bu bölgedeki lenf bezlerinin çıkarılmasının uygulandığı distal subtotal pankreatektomi uygulanır.
  • Tümör pankreasta tüm bölgelerde lokalize ise pankreasın tümü, dalak ve WHİPPLE operasyonundaki çıkarılan bölgelerin tamamının çıkarıldığı Total Pankreatektomi uygulanır.

Palyatif Cerrahi:

Teknik olarak çıkarılamayan olgularda eğer hastada sarılık mevcutsa, safra kanalı ile bağırsak arasında bir geçiş (anostomoz) temin edilebilir. Hastada sarılığın uzun süre devam etmesi, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozarak hastayı çok kısa sürede ölüme götürür. Bunun için hastada sarılığı ortadan kaldırmak amacıyla, geçici olarak safra kanalı ile onikiparmak bağırsağı arasına stent konulabilir.

Aynı şekilde, eğer tümör onikiparmak bağırsağı veya ince bağırsağın üst kısmını tıkayıp mideden gıdaların geçişini engel teşkil ediyorsa, mide ile ince bağırsak arasında geçiş (anostomos) temin edilir. Böylece hastanın beslenmesi sağlanır. Tümörün yerinde kaldığı bu işlem, uygun vakalarda tümör içinden bağırsağa stent konularak da yapılabilir. Sarılık ve kusma ortadan kaldırılarak hastanın karaciğer böbrek yetmezliğinden ve beslenme bozukluğundan kaybı önlenmiş olur.

Pankreas Kanserinde Kemoterapi:

Pankreas kanserli olgularda dışarıdan kemoterapötik (kanser ilacı) vermek, kan yoluyla bu ilaçların tüm vücudu dolaşarak lokal olarak yerleşmiş olan kanser dokusu haricinde varsa, vücuda yayılmış tüm kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasına olanak sağlar. Bu işlem, ameliyat öncesi ve sonrası yapılabilmektedir. Medikal Onkoloji Bölümlerinde ilgili uzmanlarca uygulanmaktadır.

Pankreas Kanserinde Radyoterapi:

Rdyoterapi pankreas kanserlerinde ameliyat öncesi ve/veya sonrası dönemde yalnız ve/veya kemoterapi ile uygulanmaktadır. Hatta radyoterapi uygun ameliyathane koşullarında ameliyat sırasında da uygulanabilmektedir.

Pankreas Kanserinde Lokal Ablatif Teknikler:

Lokal olarak çıkarılamayan tümörlerde, özellikle endokrin pankreas kanserlerinde tümörün bizzat içine girerek özel bir iğne ile ortadan kaldırmaya yarayan radyofrekans ablasyonu, ısıtarak mikrodalga termoterapi, dondurarak krioterapi, yine nanoknife yöntemi ile elektriksel yakma işlemi yapılabilmektedir.

Pankreas Kanserinde immünoterapi, tedavi edici kanser aşıları, bağışıklık sisteminden olan işaretlenmiş T hücreler ile yapılan hücre tedavileri gibi ileri tedavi teknikleri, klinik çalışmalarda denenmektedir. Fakat henüz kullanım onayı alınmamıştır. Lokal ileri pankreas kanserlerinde pankreas gövdesinin hemen arkasında çölyak pleksus dediğimiz karın içi organlara giden ve gelen sinirlerin oluşturduğu sinir ağ tabakası yayılıma uğrarsa sırta bele vuran çok şiddetli ağrı mevcut olabilir. Bu ağrı mevcudiyetinde algologlar tarafından sinire blokaj tedavileri de uygulanabilmektedir.

Pankreas kanseri sinsi ve ölümcül seyretmektedir. Klinik olarak gastroenterolog, cerrah, patolog, radyolog, intervansiyonel radyolog, medikal onkolog, radyasyon onkoloğu, beslenme uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, algolog ve yoğun bakım uzmanlarının olduğu kişiler tarafından multidisipliner bir ekip tarafından değerlendirilmelidir. Pankreas kanseri cerrahisi, gelişmiş merkezlerde deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • webgrid.co.uk sitesine veya webgrid.co.uk adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “webgrid.co.uk” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK webgrid.co.uk webgrid.co.uk:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, webgrid.co.uk web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

Pankreas; pek çok kişinin hakkında çok az bilgi sahibi olduğu ancak vücudumuz için önemi büyük bir organdır. Sindirime yardımcı olmaktadır ve çeşitli hormonları salgılayarak metabolik dengeyi düzenlemektedir. Pankreasta en sık sağlık problemi pankreas kanseridir.

Söz konusu kanser türü oldukça hızlı yayılabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir belirti açığa çıkması durumunda mutlaka alanında tecrübeli bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Pankreas Nedir?

Üst karında bulunan ve metabolizma sağlığı için oldukça önemli bir organ olan pankreasın fonksiyonu pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Bu nedenle pankreas nedir sorusu ile çokça karşılaşılmaktadır. Pankreas karnın üst bölümünde midenin arkasında bulunan ince uzun bir organdır. Temel görevi alınan besinlerden elde edilen glukozun kandaki oranını düzenlemektir. Sindirime yardımcı olmasının yanı sıra çeşitli hormonlar salgılayarak metabolik dengeyi düzenlemektedir.

Pankreas; mide, on iki parmak bağırsağı ve safra kesesi ile komşu organdır ve herhangi bir hasar genel sağlık durumunu önemli derecede etkileyebilmektedir.

Pankreas Ne İşe Yarar?

  • Pankreasın görevleri endokrin ve ekzokrin işlevler olarak iki grupta incelenebilmektedir.
  • Ekzokrin işlevleri; besin yolu ile alınan karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin parçalanmasını sağlayan enzimlerin üretiminde etkendir.
  • Endokrin işlevleri; kandaki şeker düzeyini düzenlemektedir.

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas kanseri yapılan araştırmalar sonucunda en ölümcüldördüncü kanser olarak tanımlanmaktadır. Gerek teşhis ve tedavisinin oldukça zor olması gerekse de bu bölgedeki kanserli hücrelerin yayılım hızlarının yüksek olması hastalar açısından büyük risk oluşturmaktadır.

Pankreastaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile gelişen pankreas kanserinin türleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Bölgesel olarak ilerlemiş
  • Geniş alana yayılmış (metastatik)
  • Tekrarlamış (nüks)
  • Rezektabl (ameliyat için uyun)

pankreas-kanseri-nedir

pankreas-nedir

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanserinde belirtiler ilk evrede herhangi bir şikayete neden olmamaktadır. Bu nedenle rutin kontrollerini aksatan kişilerde genellikle erken tanı mümkün olamamaktadır. Bununla birlikte başlıca belirtiler ise şöyledir;

  • Halsizlik ve kronik yorgunluk
  • Kaşıntı
  • Varis
  • Öğün sonrasında karın ağrısı
  • Gaz sancısı ve şişkinlik
  • İştah kaybı
  • İdrarda renk değişimi ve kanlı idrar
  • Karaciğerde ve safra kesesinde büyüme

Pankreas Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pankreas kanseritedavi yöntemlerinin başında oluşan tümörün cerrahi yöntemler ile çıkarılması gelmektedir. Günümüzde pankreas kanseri tedavisi sürecinde pek çok hastaya kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına da ihtiyaç duyulmaktadır.

Pankreas organılenf damarlarına yakın olması sebebi ile kanserin yayılma riski oldukça fazladır. Bu nedenle tedavi öncesi, süreci ve sonrasında gerekli tüm önlemlerin alınmaktadır. Aynı zamanda pankreas kanserine karşı alınabilecek birtakım önlemler de bulunmaktadır.

Bunlar;

  • İdeal kilonun korunması
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketilmemesi
  • Diyabetin kontrol altına alınması
  • Ailede kanser görülen kişilerin rutin kontrollerini aksatmaması

Pankreas Enzimleri

Pankreas; genel sağlığın sürdürülmesini sağlayan pek çok enzim salgılamaktadır. Bu enzimlerden en bilineni amilazdır. Sindirim sistemi enzimi olan amilazın test sonuçlarında yüksek çıkması; pankreas ve akciğer kanserinin, peptik ülserin, tükürük bezi tümörlerinin ya da dış gebeliğin habercisi olabilmektedir.

Pankreas enzimlerinin bir diğeri de lipazdır. Kanda lipaz yüksekliği; iştah kaybına, mide bulantısı ve kusmaya, ishal ve yüksek ateşe ve kronik yorgunluk problemlerine neden olabilmektedir.

Reflü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.
İlgili link: webgrid.co.uk

Pankreas Nerede?

Pankreas, midenin arkasında bulunur. Pankreas sindirim için gereken enzimleri üretmekten sorumludur. Ayrıca bu enzimleri kanal vasıtası ile ince bağırsakların ilk bölümü olan duodenuma aktaran, hem de kan şekerinin düzenlenmesi için gereken hormonları üreten bir salgı organı olarak ifade edilir.

Pankreas Sorun Olduğu NasIl Anlaşılır?

Pankreasta bir problem olduğunu gösteren belirtiler arasında şunlar sayılabilir;

  • Karında hassasiyet
  • Şişkinlik hissi
  • Karında ağrı
  • Midede bulantı ve kusma
  • Vücutta normal dışı gaz oluşumu
  • Kronikleşen ishal
  • Dışkıda kötü koku
  • İstem dışı kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Aşırı idrara çıkmak
  • Bulanık görmek
  • Sarılık

Pankreas Kanserinin İlk Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri yukarıda sayılan belirtilerle ortaya çıkabilir. Her kanserde olduğu gibi pankreas kanserinde de erken tanı ve tedavi büyük önem taşır.

Pankreas Ağrısı Nasıl ve Nereye Vurur?

Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir.

Pankreas Kanserinde Kaşıntı Nerelerde Olur?

Kaşıntı pankreasta problem olduğuna dair önemli bir gösterge olabilir. Özellikle pankreas başı ve ampulla vateri kanserinin erken ve sık görülen bir semptomu olabilir.  Birçok kişi, çok şikayetçi olduğu kaşıntıdan ötürü doktora başvururlar.

Pankreas Görevini Yapmazsa Ne Olur?

Kaşıntı pankreasta problem olduğuna dair önemli bir gösterge olabilir. Özellikle pankreas başı ve ampulla vateri kanserinin erken ve sık görülen bir semptomu olabilir.  Birçok kişi, çok şikayetçi olduğu kaşıntıdan ötürü doktora başvururlar.

Pankreas Olmadan İnsan Yaşayabilir mi?

Pankreas olmadan yaşamak mümkündür fakat, tüm pankreas alındığında, insülin üreten  hücreler de alınmış olur ve hastalar yaşamları boyunca sürekli insülin takviyesine ihtiyaç duyar.

Pankreas Hastalıkları Gaz Yapar mı?

Pankreasın iltihaplandığı pankreatit durumunda gaz sancısına görülebilir. 

Pankreas nedir, v&#;cudun neresi? Pankreas iltihabı ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Pankreas, karın boşluğunda, omurganın bel bölümü önünde yer alan salgı bezidir. Yunanca pan (tüm, bütün) ve kreas (et) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Şişkin olan sağ ucuna baş, daha dar olan orta bölümüne gövde, gövde ile başın birleştiği ince bölüme boyun, ince uzun olan son ucuna da kuyruk denir. Kuyruk bölümü dalağa dek uzar. Pankreas, dalak, karaciğer ve üst mezanter atardamarlarıyla beslenir. Pankreas'ın boşaltıcı kanalları, Wirsung kanalı ve Santorini kanalıdır.

PANKREAS İLTİHABI NEDİR?

Pankreas bezi iltihabı herkeste ve her yaşta oluşabilir. Safra kesesi hastalığı olanlar ve alkol kullananlarda sık görülebilmektedir. Pankreas iltihabının sebebi mikroplar değildir. Çoğu zaman bezin kendi ürettiği enzimlerle kendi kendine tahrip olur, iltihaplanır. Kanda trigliserit seviyesi yüksek olanlar, pankreas kanalı veya safra kanallarında taş veya darlık problem yaşayanlar, kortizon kullanalar ile bazı genetik hastalıkları olanlarda pankreatit riski yükselir.

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELER?

Pankreatitin en önemli belirtisi ağrıdır. Ağrı özellikle mide bölgesinde ve karnın orta kısımlarında hissedilir, bele de yayılabilir. Dayanılması çok güç bir ağrı söz konusudur. Çok şiddetlidir. Ağrıların alkollü ya da ağır bir yemekten sonra ortaya çıkması tipiktir. Ağrı sırta, göğse ve karnın üst ve alt kısmına yayılabilir. Ağrı dışında ateş, bulantı ve kusma hatta iç kanamaya bağlı ani kan basıncı düşmesi ve şok hali ortaya çıkabilir. Bazı insanlarda şu veya bu sebeple bu nöbetler (akut pankratit atakları) sık sık tekrarlar. Bu durumda kronik süregen- bir pankeratit söz konusu demektir. Bu kişilerde ağrılı nöbetlere şişkinlik, gaz, kilo kaybı gibi belirtilerde eşlik eder. Sık sık pankreatit atağı yaşayanlarda bir süre sonra şeker hastalığı da ortaya çıkabilir.

Pankreas Nedir Ve Nerede? Pankreas Ne İşe Yarar Ve G&#;revleri Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

Pankreas, karın boşluğu ile omurganın bel bölümünün ön tarafında yer alan bir salgı bezi olarak bilinmektedir. Ortalama büyüklüğü 25 cm olan pankreas kadınlarda ve erkeklerde farklı ağırlıklarda olabilir.

Pankreas Nedir ve Nerede?

Pankreas vücudun en önemli organlarından bir tanesidir. Pankreas organı omurganın bel bölgesi ile karın boşluğunda yer almaktadır. Baş kısmı daha şişkin olan pankreasın dar bölümüne gövde denilmektedir. Pankreasta baş ile gövdenin birleştiği alan da boyun olarak adlandırılır. Boyun bölümünden geçen ince uzun alan da kuyruk olarak adlandırılır.

Vücuttaki pankreeasın kuyruk bölümü de neredeyse dalağa kadar da uzayabilir. Pankreasta bulunan boşaltıcı kanallara Santorini kanalı ve Wirsung kanalı denilmektedir. Pankreas organı genel olarak karaciğer, dalak ve üst mezanter atardamarları ile beslenmektedir. Ortalama 25 cm boyutlarında olan pankreas erkeklerde 70 gram, kadınlarda ise 55 gram ağırlığındadır.

Haberin Devamı

Pankreas Ne İşe Yarar ve Görevleri Hakkında Bilgi

Pankreas vücutta en çok çalışan organlardan birisidir. Pankreas vücuttaki pek çok görevi bir arada yürütmektedir. Besinlerin ayrılması ve sindirilmesi gibi konularda pankreas doğrudan etkili olması ile bilinir. Pankreasın görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmesi için pankreasın da sağlıklı olması son derece önemlidir. Pankreas vücuttaki şeker seviyesini düzenlemektedir. Kişiyi formda tutması ile bilinen pankreas yiyeceklerin serbest kalması için özel bir salgı da üretebilir.

Proteinleri ayrıştırması ile bilinen pankreas kandaki şeker miktarını da kontrol etmektedir. Pankreas yüksek enerjili şeker üretmek için karbonhidratları da özenli bir şekilde parçalar. Pankreas vücuttaki lipaz yağlı olan maddeleri de kırar. Sindirime de katkı sağlayan pankreas insülin de salgılamaktadır. Pankreas vücudun en önemli yapı taşlarından birisi olarak bilinmektedir. Vücutta enerjinin ortaya çıkması için pankreasa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle pankreasın sağlıklı çalışması da çok önem taşır.

Pankreasın Sağlıklı Çalışması İçin Neler Yapılmalıdır?

Haberin Devamı

Pankreas genel olarak insülin direncini ayarlayarak yağ ve protein sindirimi için enzim oluşturur. Pankreas, sindirim sistemi için çok önemli bir besindir. Sağlıksız bir pankreas sonucunda diyabet, pankreas iltihabı ve başka türlü hastalıklar ortaya çıkabilir. Pankreasın sağlığını korumak için mutlaka sağlıklı besinler tüketmek gerekir. Beslenmesine özen gösteren kişilerin pankreasları da daha sağlıklı olacaktır. Pankreas sağlığını korumak için hazır ve işlenmiş gıdalar ile asitli içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Pankreasa en iyi gelen besinlerden bir tanesi limondur.

Limon sindirim enzimleri açısından oldukça önem taşımaktadır. Kivi de pankreasa en iyi gelen meyveler arasında yer alır. Geleneksel Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan meyan kökü de pankreas iltihaplarının önüne geçer. Özellikle ağrılar ile şişlikler de hafifler. Düzenli olarak probiyotik yoğurt tüketmek de pankreas sağlığı için son derece önemlidir. Günde en az üç porsiyon probiyotik yoğurt tüketilmelidir. Bu şekilde sindirimde bir kolaylık olacaktır. Kekik ve ıspanak tüketilmesi de pankreas sağlığını korumaktadır.

Haberin Devamı

Pankreas sağlığı için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Zeytinin kendisi ve yaprakları da pankreas sağlığını korur. Dolaşımı da arttıran zeytin pankreas kanserini de önleyen en önemli besinlerden bir tanesidir. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak pankreas için çok yararlı bir yiyecek olarak bilinmektedir. Günde bir kaç diş çiğ sarımsak yemek pankreas sağlığını koruyabilir.

Pankreas Görevi Ve Özellikleri - Pankreas Nedir, Görevleri Ve Fonksiyonları Neler, Nerede Yer Alır?

Pankreas ve özellikleri insanların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Sağlıklı bir besin tüketmek noktasında bu organ büyük bir önem taşır. Pek çok farklı görevi bulunan pankreas, besinlerin ayrılmasında ve sindirilmesinde önemli vazifeler üstlenir. Bu nedenle de pankreas nedir, görevleri neler, nerede yer alır sorularını sizler için araştırdık ve yanıtladık.

Pankreas Görevi

Pankreas vücudun en önemli organlarından biridir. Kaliteli bir yaşam sürebilmek adına pankreasın işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmesi gerekir. Sağlık koçu olarak da isimlendirilen bu organın en temel görevleri arasında şunları saymak mümkündür:

Tüm bu görevleri belirli bir düzen içerisinde yerine getirir. Bu nedenle vücut için işlevleri son derece önemlidir.

Pankreasın Görevi Nedir?

Sağlıklı bir yaşam sürmek için pankreas sağlığına büyük bir önem vermek gerekir. Şekerin düzenlenmesinden proteinlerin ayrıştırılmasına kadar çok önemli bir organ olduğunu söylemek mümkün olabilir. Güçlü ve anlık enerji gereksiniminde pankreasın önemini bilmek gerekir. Tüketilen yiyeceklerdeki tüm besinlerin parçalanması ve ayrıştırılması yine pankreasın görevlerindendir.

Pankreasın Görevleri

İnsan vücudunda her organın kendine göre işlevleri bulunuyor. Bir organın işlevini yitirmesi demek diğer organların da işlevlerini düzenli bir şekilde yapamaması anlamına gelir. Bu da kalıcı ve uzun süren hastalıklara neden olabilir. Pankreas da kendine has özellikleri ve görevleri bulunan önemli organlardan biridir.

Yiyecekler ile aldığınız tüm vitamin ve proteinler pankreas yardımı ile ilgili alanlara ulaştırılır. Ancak öncesinde pankreas bunları önce parçalar sonra da ayrıştırır. Sonrasında ise ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirir. Diğer organlar arasında yerleşik bir düzende ve senkronize şekilde çalışır. Pankreasın zarar görmesi durumunda vücudun da dengesi önemli ölçüde sarsılır.

Pankreas Nedir, Görevleri Neler, Nerede Yer Alır?

Pankras vücudun sağlıklı şekilde besin tüketmesine yardımcı olan organdır. Besinlerin ayrıştırıldıktan sonra sindirilmesinde önemli işlevleri vardır. Birçok görevi bulunan pankreas daha çok besinlerle ilgili olarak görev yapar.

Bedeninizin sağlıklı olabilmesi açısından tüm besinleri kontrolden geçirerek ayrıştırma işlemine tabi tutar. Bu organ midenin arka tarafında yer alır. Kaburganın hemen alt kısmında bulunur. Midenin hemen arkasında yer alıyor olması tüketilen yiyeceklerin de besinleri parçalamak için kullanılmasına olanak sağlar.

Pankreasın G&#;revi Nedir? V&#;cutta Pankreas Nerede Bulunur Ve &#;zellikleri Nelerdir?

Pankreas pek çok farklı görevi ile beraber daha sağlıklı şekilde besin tüketme imkanı veren önemli bir organdır. Özellikle besinleri ayırma ve sindirme gibi durumlara doğrudan katkı sağlayan organlar arasında yer alır. Bu sebepten dolayı mutlaka pankreas düzenli şekilde görevini yerine getirebilmesi için sağlıklı olmalıdır.

Pankreasın Görevi Nedir?

Vücuda sağladığı görevler ile beraber pankreas diğer organlar eşliğinde senkronize olarak çalışır. Tabiri caizse vücudun sağlık koçu olarak çalışan bir organ şeklinde ifade edilir.

- Şeker seviyesini düzenler.
- Kişiyi formda tutabilmek için besinlerdeki yiyecekleri serbest bırakabilmek adına özel bir salgı üretir.
- Özel bir tonik üretmek suretiyle sindirime katkı sağlar.
- Lipaz yağlı maddeleri kırar.
- Proteinleri ayrıştırır.
- Yüksek enerjili şeker üretmek için karbonhidratları parçalar.
- Özellikle kandaki şeker miktarını kontrol eder.

Bu gibi farklı görevleri ile beraber pankreas vücudun en önemli yapı taşları arasında yer almaktadır. Diğer taraftan insülin salgılayan pankreas, böylece ihtiyaç duyulan şekerin kullanılması ile beraber ayrıca depolaması noktasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Vücutta Pankreas Nerede Bulunur Ve Özellikleri Nelerdir?

Pankreas sunduğu pek çok görev ile beraber sağlıklı bir yaşam sürmek için önemlidir. Bulunduğu yer açısından bakılacak olduğunda ise; midenin arka tarafında ve kaburganın hemen alt kısmında yer almaktadır. Diğer organların arasında yerleşik olarak tüm organlar ile beraber eş zamanlı şekilde çalışır. Özellikle midenin hemen arka tarafında olması ile beraber, tüketilen yiyeceklerdeki besinleri parçalamak suretiyle kullanımına olanak sağlar.

Diğer bir değişle yiyeceklerde yer alan vitamin protein ve karbonhidratların parçalanması ile beraber, düzenli şekilde farklı noktalara ulaşılmasına olanak verir. Böylece besinler hem depolanabilir hem de gerektiği zamanlarda pankreas sayesinde güvenli şekilde kullanılabilir. Özellikle anlık ve güçlü şekilde enerji elde edebilmek adına pankreasın sağlıklı çalışabilmesi gerekmektedir.

Pankreas Kanseri Belirtileri, Risk Faktörleri, Tanı ve Tedavisi

Pankreas Kanseri Nedir? 

Pankreas kanseri, pankreas DNA'sındaki mutasyonel değişikliklere bağlı olarak gelişir. Bu mutasyonlar pankreas hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesine, kitle oluşumuna, normal hücrelerin ölmesine ya da fonksiyon yapamamasına  sebep olurlar. Tedavi edilmediği takdirde de komşu organlara yayılırlar. Pankreas kanserleri genellikle pankreasdan sindirim sistemine enzimlerin salgılandığı kanalın içini döşeyen hücrelerden kaynaklanır. Bu kanser tipine pankreatik adenokarsinom ya da pankreasın egzokrin kanseri adı verilir. Daha nadiren pankreasın hormon üreten ya da nöroendokrin hücrelerinden kaynaklanan tümörler görülebilir. Bu tip tümörlere ise pankreatik nöroendokrin tümörler ya da pankreasın endokrin kanseri adı verilir. 

Pankreas kanserine neyin sebep olduğu tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı risk faktörleri tanımlanmıştır: Yaş bunlardan en önemlilerindendir. Çünkü genellikle hastalık 50 ile 70 yaşları arasındaki insanları etkiler. Pankreas kanserinin oluşumuna sebep olabilecek bazı risk faktörleri belirlenmiştir. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir. 

Her 10 vakanın birinde pankreas kanseri kalıtsaldır. Bazı genler pankreatite neden olabilir. Bu da pankreas kanseri gelişme riskini arttırır. Pankreas kanseri olan 2 veya daha fazla yakın akraba varsa, Lynch veya Peutz-Jeghers sendromu gibi kalıtsal bir hastalık varsa ya da BRCA2 gen mutasyonu gibi genel olarak kansere yatkınlığın izlendiği bazı sendromlarda pankreas kanseri görülme riski artacağından bu hastaların daha sık aralıklarla kontrol edilmelerinde fayda vardır. 

Pankreas Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Erken evrelerde, pankreastaki bir tümör genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu da teşhisi zorlaştırabilir. Pankreas tümörleri genellikle etraf organlara yayılma gerçekleştikten sonra belirti vermeye başlarlar.

Pankreas kanserinin ilk dikkat çeken belirtisi sırt veya mide bölgesindeki ağrıdır.

İştah kaybı ya da herhangi bir diyet uygulamadan ani kaybedilen kilo pankreas kanseri habercisi olabilir.

Ciltte ya da göz içindeki beyaz alanlarda görülen sarılık, pankreasın safra kanalını tıkamasına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bunlardan başka ciddi derecede halsizlik/ düşkünlük, gaita renginde solukluk, bağırsak hareketlerinde değişiklikler (ishal veya kabızlık), ateş ve titreme, hazımsızlık ve damarlarda tıkanma (tromboz) problemleri ortaya çıkabilir. Bahsi geçen bu semptomların birçok farklı hastalıktan kaynaklanabileceğini ve sadece kansere spesifik olmadığı gözden kaçırılmamalıdır. Ancak bu belirtiler aniden başlıyorsa ve artarak devam ediyorsa bir doktorla görüşülmelidir.

Pankreas Kanseri Evreleri Nelerdir?

Kanser evrelemesi kanser tedavisinde kanserin yayılımını belirlemek için kullanılan bir terimdir. Pankreas kanserinde tedavi şekline kanserinin yayılımına bakarak karar verilir. Pankreas kanserinin 4 evresi vardır.

Evre 0: Yayılım yoktur. Pankreas kanseri bu evrede pankreas kanalının en üst katmanlarıyla sınırlıdır. Bu evrede kanser çıplak gözle ya da herhangi bir görüntüleme yöntemiyle tespit edilemez. 

Evre I: Lokal büyüme. Bu evrede kanser pankreasta sınırlıdır. Tümör boyutu 2 cm'e kadar olduğunda Evre IA; 2 - 4 cm arasında olduğunda Evre IB olarak tanımlanır.

Evre II: Lokal yayılım mevcuttur. Tümör boyutu 4cm'den büyüktür. Bu evrede ya pankreas içinde sınırlıdır ya da pankreas dışına doğru büyüme izlenebilir. Pankreas yakınındaki lenf nodları tutulmuş olabilir. Fakat uzak yayılım yoktur. 

Evre III: Daha geniş yayılım. Tümör yakınlardaki büyük damarları veya sinirleri sarmıştır, fakat uzak metastaz saptanmaz. 

Evre IV: Uzak organ metastazı mevcuttur. 

Pankreas Kanseri Tanı ve Tedavisi

Belirtilen semptomlarla başvuran hastalarda doktor pankreas kanserinden şüphelenebilir ve bazı tetkikler yapılır. Karında ele gelen kitle, karaciğerde büyüme bulguları varsa  pankreas kanserinden şüphelenilebilir. Tanıyı kesinleştirmek ve evrelemeyi yapabilmek için karın ultrasonu, tomografi, MRI veya PET-CT incelemeleri gereklidir. Pankreas, mide ve karaciğer arkasında kaldığı için ultrasonla tam olarak görüntülenmesi zordur. Bu sebeple EUS yani endoskopik ultrasonografi denilen ağızdan ince bir tüp sokularak mide içinden pankreasın incelemesi yapılabilir. ERCP (endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi) denilen başka bir yöntemle yine ağızdan tüp sokularak, safra ve pankreas kanallarına özel bir boya enjekte edilerek pankreasın ayrıntılı görüntülemesi yapılır. MRCP (Manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi) MRI eşliğinde pankreasın ayrıntılı görüntülenmesi de tanıda kullanılan bir başka yöntemdir. Kesin tanı endoskopik görüntüleme yöntemleri eşliğinde şüpheli kitleden küçük bir örnek alınarak yapılan biyopsi ile konur. Bu biyopsi materyalinde patolojik incelemeler, moleküler analizler ile alt tipi belirlenir ve evrelendirilerek tedavi şekli planlanır. Pankreas kanseri tanı ve tedavisinin takibinde kandan ölçülebilen bir kanser markerı olan Ca faydalı olur. Fakat bazı pankreas kanserlerinde bu markerın normal çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 

Pankreas kanserinin erken evrede tanısını koymak zordur. Çünkü erken evrelerde nadiren bir belirtiye neden olur. Bu yüzden kanser oldukça ilerleyene kadar sıklıkla saptanamaz. Tümör büyükse veya vücuttaki diğer bölgelere yayılmışsa, kanseri tedavi etmek daha zor olacaktır. Pankreas kanseri tedavisi kanserin türüne ve evresine göre belirlenir. Tedavi planlamada yaş, genel sağlık durumu ve organ fonksiyon testleri de dikkate alınmalıdır. Pankreas kanseri için 3 ana tedavi şekli: Cerrahi, sistemik tedavi ve radyoterapidir. Sistemik tedavi kemoterapi, hedefe yönelik tedaviler (akıllı moleküller) ve immünoterapilerden (bağışıklık sistemine etkili tedavi) oluşur. Pankreas kanserinin bazı aşamaları sadece bir tedavi şekli gerektirirken, bazıları ise birden çok tedavi modalitesini içeren kombinasyonlar gerektirebilir.

Pankreas kanseri genellikle ileri evrede tespit edilebildiği için, cerrahi şansı ancak bazı vakalarla sınırlıdır. Eğer kanser pankreasın baş kısmında yer alıyorsa, Whipple prosedürü denilen geniş bir cerrahi yöntem uygulanarak pankreas çıkarılabilir. Teknik olarak zor bir ameliyat olan bu prosedür de pankreas başı, duodenumun bir kısmı, safra kesesi, safra kanalının bir kısmı ve yakınlardaki lenf nodları çıkarılabilir. Pankreasın geri kalan bölümü ve mide daha sonra birbirine bağlanır. Pankreasın diğer bölümlerinde yer alan tümörlerde de cerrahi olarak çıkarmak mümkündür. Pankreasın tamamının alındığı hastalar ömür boyunca insülin ve diğer pankreatik enzimleri dışarıdan almak zorundadır. Pankreas kanseri pankreas komşuluğundaki büyük kan damarlarına sıçradıysa genellikle cerrahi tedavi uygulanmaz. 

Son yıllarda tıp dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler, pankreas kanserinin tedavisinde de başarı oranını arttırmaktadır. Erken evrede yakalanan pankreas kanserinin tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu alanda yeni keşfedilen ya da üretilen birçok sistemik tedavi ajanı ile birçok klinik deney devam etmektedir. 

Sizler de bahsedilen belirtilere sahipseniz ya da ailenizde pankreas kanseri öyküsü varsa, kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Pankreas kanseri ya da tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için multidisipliner uzman kadromuzdan randevu alabilirsiniz.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede