hamilelikte ballı süt içmek / Hamilelik ve Gebelikte Beslenme | Sağlık Rehberi | Medilife Sağl...

Hamilelikte Ballı Süt Içmek

hamilelikte ballı süt içmek

Hamilelikte Süt İçmek Faydalı mı? Kilo Aldırır mı?

Hamilelikte süt içmek konusunda anne adayları kararsız kalabiliyor. Oysa süt, gebelik döneminde son derece faydalı bir gıdadır. Anne adayının yanı sıra bebeğin sağlıklı gelişimi açısından da süt ve süt ürünlerinin beslenme programına dahil edilmesi önerilir. Bu konuda merak edilen tüm hususlara açıklık kazandıracağız. Öncesinde neden gebelikte süt içilmesi gerektiğini ele alalım.

Hamilelikte Süt İçmek Gerekir mi?

Elbette hamilelikte süt içmek pek çok açıdan önemli faydalar sağlıyor. Anne adaylarının gebelikte günlük 1000 mg kalsiyum ihtiyacı olur. Bu ihtiyacın karşılanması konusunda süt ve süt ürünleri devreye girebiliyor. Kalsiyum ihtiyacının karşılanması bebeklerin kas ve iskelet sistemi gelişimi bakımından önemlidir. Aynı zamanda sütün önemli bir yapıtaşı olan protein deposu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sütte bulunan protein de bebeklerin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi bakımından büyük önem taşır. Anne adaylarının günlük 75 gr protein almaları gerekiyor ve bu miktarın büyük bölümü süt ile süt ürünlerinde mevcut.

Sütte D vitamini de bulunuyor. Özellikle D vitamini ile güçlendirilen pastörize sütlerin tüketilmesi gebelikte büyük fayda sağlıyor. Süt tüketimi günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için de faydalıdır. Aynı zamanda bir bardak ılık süte bir kaşık bal eklenerek içilmesi, gebelikte sıklıkla yaşanan mide yanması sorununun giderilmesi noktasında da fayda sağlayacaktır.

Hamilelikte Süt İçmek Bebeğe Kilo Aldırır mı?

Anne adayının hamilelik boyunca sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve hamilelikte süt içmek bebeğin kilo almasına da yardımcıdır. Ancak tek başına süt içerek bebeğin anne karnında sağlıklı şekilde gelişmesini ve kilo almasını sağlayamazsınız. Aynı zamanda mevsiminde sebze ve meyvelerin tüketilmesi, günlük vitamin ve mineral ihtiyacının eksiksiz bir şekilde karşılanması da gerekiyor. Bu noktada kalsiyum ve protein ihtiyacının karşılanmasının da en önemli unsurlardan biri olduğunun altını çizelim. Anne adayları bebeklerin kilo alabilmesi için günlük su tüketimine de maksimum düzeyde önem vermelidir.

Hamilelikte Süt İçmek Gaz Yapar mı?

Sindirim sistemi tüketilen gıdalardan etkileniyor. Gaz oluşumu ise iki nedenden kaynaklanıyor. Kalın bağırsağın sindirilmemiş olan yiyecekleri parçalaması ilk nedendir. Bundan daha yaygın olan ikinci neden ise hava yutulmasıdır. Süt tüketimi ise bazı anne adaylarında gaz yapmazken bazılarında bu soruna yol açabiliyor. Özellikle laktoz intoleransı olan anne adayları süt tükettiklerinde gaz, şişkinlik gibi çeşitli şikayetleri olduğundan söz ederler. Eğer gaz şikayetini ciddi düzeyde yaşıyorsanız ve bu nedenle süt tüketemiyorsanız bu durumda doktorunuza da danışarak dışarıdan kalsiyum takviyesi alabilirsiniz.

Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, en genel şekli ile sütte bulunan laktoz şekerinin sindirimini sağlayan laktoz enziminin olması gerekenden daha düşük olmasıdır. Bir anlamda laktoz enziminin düşük olması durumunda bu sorun yaşanıyor da diyebiliriz. laktoz intoleransı olan anne adayları süt ve süt ürünleri tükettiklerinde aşağıdaki sıkıntıları yaşadıklarını dile getirir:

  • Şişkinlik
  • Gaz
  • Sancı
  • Karın ağrısı

Bu durumda süt tüketmek yerine kalsiyum ve protein ihtiyacının farklı gıdalardan karşılanması tercih edilebilir.

Hamilelikte Süt İçmek Zararlı mı?

Halk arasında hamilelikte süt içmek bebeğe zarar verebilir şeklinde son derece yanlış olan inanışlarla karşılaşabiliyor. Ebette süt tüketimi anne adayı ya da bebeğe zarar vermez. Burada üzerinde durulması gereken husus pastörize sütleri tüketmektir. Isıl işlemden geçmiş olan sütlerde zararlı bakteriler bulunmuyor. Ancak işlemden geçmemiş sütlerde patojenler ve zararlı bakteriler olabilir. Bu durumda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebekler bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Aynı zamanda süt ve süt ürünlerinin son tüketim tarihine de dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihi geçmiş olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Protein Eksikliği

Hamilelikte Süt İçmek Kansızlık Yapar mı?

Merak edilen bir diğer husus da hamilelikte süt içmek ve kansızlık arasındaki bağlantıdır. Sütteki kalsiyum, vücudun demir emilimini azaltabilir. Bu da kansızlık tablosunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Ancak elbette sütten uzak durulması, süt ürünlerin tüketilmemesi seçeneğine yönelmek gerekmiyor. Beslenme saatlerinden 2 saat sonra süt içilmesi, vücudun demir emiliminin alınan kalsiyumdan etkilenmesini önleyecektir. Kansızlık yaşanacağı endişesi ile gebelikte süt ve süt ürünlerinden uzak durulması tavsiye edilmez. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gebelikte Şeker Yüklemesi

HAMİLELİK VE GEBELİKTE BESLENME

Yaşamımız boyunca her daim beslenmenin önemli olduğunu vurguluyoruz. Aynı şekilde gebelik dönemi ve beraberinde getirdiği emzirme döneminde de anne ve bebeğin sağlığı için beslenme çok önemlidir. Annenin sağlıklı bir besin alımı ile kendisini bedenen ve ruhen daha zinde hissedecektir ve dolayısıyla da bebeğinin gelişimine destek olacaktır. Yanlış beslenmenin sonucunda ise; erken doğum, ölü doğum, bebeğin bedensel gelişimi, zihinsel gelişim yetersizliği, annenin halsizlik, yorgunluk, vitamin eksikliği, vücuttaki depoların azalması ile oluşacak sağlık sorunları ve ruhen huzursuzluk yaşama gibi sorunlara neden olabilir.

Gebe annenler ilk dönemlerde yaşayacağı mide bulantısı, kusma gibi sorunlarının önüne geçmesi için azar azar ve sık aralıklarla beslenmesi gerekmektedir. Sabah kahvaltıdan önce 1 dilim yağsız peynir ve 1-2 adet etimek veya galete yemelerini tavsiye ediyorum. Bu sabah ki veya günün ilerleyen saatlerinde oluşacak mide bulantısının kısmen önüne geçecektir. Mideye direk yüklenmek daha çok mide asitesini arttırabileceğinden kusma ve bulantıyı arttırabilir. Bu ufak atıştırmanın 1-2 saat sonra ardından kahvaltı ile güne başlanabilir. Aşırı mide bulantısı yaşayanlar bir-iki çeşitle yemeklerinizi sınırlandırın. Çiğ sebzeleri yemekle tüketmeyiniz. Sıvı alımını yemekten yarım saat önce veya yemekten 1 saat sonra tüketin. Yemeklerinizde yağı ve baharatı kısıtlayınız.

Günlük beslenme periyodu ise yeterli ve dengeli beslenmeden oluşmalıdır. Yani düzenli olarak gün içerisinde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl gurubu ve sebze-meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

Günlük 3 porsiyon süt ve süt ürünlerini, en az 5 porsiyon meyve-sebze tüketimini, 8-15 porsiyon tahıl gurubu ve en az 4-5 porsiyonda et ve et ürünlerini tüketmelidirler.

Gebelerin ilk 3 ayında mide bulantısının önüne geçmeye yönelik beslenme programları düzenlemek gerekir. Ayrıca aşırı kilo sorunu yaşayanların ilk 3 ayında aylık 1-2 kilo vermesini sağlayacak şekilde beslenme programları düzenlenir. Artık ilk 3 ayın sonunda da bebeğin gelişimi ve annenin iştah artışı ile azalan besin depolarını arttırmak amaçlı doğru ve sağlıklı beslenme hedef alınır.

Hamileliğin ilk 3 ayında kadınların BKİ (beden kitle indeksi) göre aylık 500 gr veya 1,5 kg alması ve sonraki aylarda aylık 1,5 kg -2 kg almaları önerilir.

Gebelik sürecinde işlenmiş ürünler ,hazır gıdalar, aşırı şekerli, aşırı yağlı gıdalardan uzak kalınmalıdır. Bebeğin beslenme alışkanlığı anne karnında 4 aylık iken oluşmaktadır. Bu nedenle doğumdan sonraki gelişim sürecinde bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak adına hamilelik sürecinde beslenmeye dikkat ediniz.

Özellikle son 3 ayda östrojen ve progesteron hormonuna bağlı olarak oluşan ödemler olacaktır. Günde 8-10 bardak muhakkak su tüketilmeli ve tuz kısıtlanmalıdır. Turşu, salamura, sucuk, salam ,sakatat gibi tuz oranı yüksek besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. İlerleyen dönemlerde tansiyon sorunu ile preeklemsi riski ortaya çıkabilir.

Haftada 2 gün balık ,2 gün kırmızı et , 1-2 gün tavuk veya 1-2 gün baklagil yemelidirler.

Kan değerleri düşük anne adayları et tüketiminde bol yeşillik ve kilo sorunu ya da şeker hastalığı yoksa taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirler. Çay, kahve tüketimini yemeklerden 1 saat sonra gerçekleştirmelidirler.

Gebelik döneminde düzenli kalsiyum alımı ileriki yaşlarda kemik erimesinden korur. Bu nedenle gün içerisinde 3 bardak süt veya süt gruplarından tüketilmelidir. Özellikle gece yatmadan önce 1 bardak tarçınlı süt tüketmeleri hem rahat bir uyku ve tokluk sağlayacak hem de kalsiyumun vücutta kalmasını sağlayacaktır.

Vücutta oluşan kramplar için muz, patates, kivi, çiğ badem, kakolu tatlılar, çiğ kaju gibi potasyum yüksek gıdalar tüketebilirler.

Kabızlık yaşayan gebeler posa içeriği yüksek gıdalar tercih etmelidirler. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin, kefir veya probiyotik yoğurt içine keten tohumu ve yulaf ezmesi veya kuru meyveler ilave ederek tüketmeniz tavsiye ederim.

Gebeliğin 4. Ayından sonra kullanılan demir takviyeleri sütle birlikte veya yemek arasında tüketilmemelidir. Çünkü kalsiyum demir emilimini azaltır.

Emzirme döneminde ise; gebelik sürecinde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme programları düzenlenmelidir. Bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için doğru beslenmesi ve aldığı kiloları vermesi gerekir.

Süt oluşumu için günde 2,5-3 litre arasında su tüketilmelidir. Şerbetli tatlıların, abur-cuburların yerini bol yeşillik, meyve, süt ve süt ürünleri almalıdır.

Hafta da 1-2 gün olmak kaydıyla sütlü tatlı, komposto tercih edilebilir.

İlk ay bebeğin gaz sorununu önlemek için gerekirse baklagiller tüketilmemelidir. Karanabahar, brokoli, lahana gibi yine gaz yapıcı sebzeler iyice pişirilmelidir.

Kafein alımı kısıtlanmalıdır. Alkol ve sigara kesinlikle tüketilmemelidir.

Su, yulaf ezmesi, ayva, rezene çayı, susam, kuru incir, leblebi, havuç, tarçınlı ballı süt, yoğurt, kuru üzüm, ıspanak, fındık-fıstık-bade-kaju gibi yağlı tohumlar, tüm yeşillikler, turp, kuru soğan, sarımsak, hurma, havuç kısıtılı tüketilmesi şartıyla boza, tahin-pekmez tüketimi emzirme döneminde tavsiye edilen besinlerdir.

Sevgili Anne Adayı,

Çocuğunuzun bedensel ve zihinsel gelişmesi, anne karnında başlar. Sizin ve doğacak bebeğinizin sağlıklı olması için gebelikte yeterli ve dengeli beslenmeniz çok önemlidir. İlk 3 ay olabilecek bulantı-kusmalara bağlı zaman zaman aksamalar olabilse de genel olarak aşağıdaki önerilere dikkat ediniz:

  • Günde 2 kibrit kutusu peynir, en az 2 su bardağı süt (pastörize-UHT veya sütün güvenilirliği bilinen), veya yoğurt veya aynı miktardaki yoğurdu ayran yaparak tüketin
  • Her gün en az 1 yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek,…) yemeye özen gösterin
  • Vitamin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tü
  • Gebeliğiniz boyunca her ay 1-1,5 kilo olmak üzere; toplam 7-14 kilo alacak şekilde ağırlık artışınızı kontrol edin.
  • Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanı İyotlu tuzu koyu renkli cam kavanozda saklayın. Bu tuzu ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan koruyun. Böylece iyodun kayba uğramasını engellemiş olursunuz. İyotlu tuzu yemek pişirmeye yakın veya piştikten sonra ekleyin.
  • Öğünlerinizi atlamayı Azar azar sık aralıklarla beslenin. (3 ana öğün-3 ara öğün)
  • Kemik sağlığınız için güneş ışığından uygun saatlerde ve düzenli olarak yararlanmaya özen gö (Yüz lekelerine karşı genişçe şapka veya 3. ay sonrası yüksek koruma faktörlü güneş kremi de aklınızda olsun) (Önerildiğinde D vitamini ve Kalsiyum takviyesi de alınabilir)
  • İçeriği bilinmeyen ve fazla miktarda katkı maddesi içeren besinleri gebeliğiniz süresince kullanmayı
  • Yemeklerde sıvı yağları-başta zeytinyağı tercih edin. Margarin, iç-kuyruk yağı kullanmayı Et ile pişirilen yemeklere ayrıca yağ eklemeyin.
  • Haftanın 2 gün balık (çok uzun ömürlü balıklardan olmasın, dip balığı olmasın) yemenizi tavsiye ederiz. Balık alamayan hastalarımıza önerilen balık yağı haplarından alı
  • Çiğ köfte, çiğ sucuk, çiğ balık, sakatat, çiğ yumurta yemeyin.
  • Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için sıvı tüketiminizi artırı Her gün en az 10 bardak su için. Süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımını arttırabilirsiniz.
  • Kabızlığı önlemek için sıvı tüketimi yanında posa içeren besinler de tü (Kuru baklagiller, taze sebze ve meyve gibi)

Konstipasyon (Kabızlık) Durumunda;

  • Kabızlık sorununuz varsa önerilen meyve ve sebzelerinizi kabuklarıyla tü
  • Sabah aç karnına bir su bardağı ılık su, kayısı veya mürdüm eriği kompostosu iç
  • Günde 2-3 litre su ve sulu yiyecekler tü
  • Gebelikte anemi (kansızlık) da sık görülü Anemiden korunmak için yumurta, kırmızı et, pekmez, kuru baklagil gibi yiyeceklerin yanında taze sebze, meyve ya da taze sıkılmış meyve suyu tüketin. Yemekten 1 saat önce ve sonrasına kadar çay ya da kahve içmeyin. Önerildiğinde demir preparatlarının da yemekten 2 saat önce veya 2 saat sonrasında alınması uygun olur.
  • Sigara ve alkol kullanmayı Sigara içilen ortamlardan uzak durun.
  • Tarım ürünlerine böcek öldürücü ilaçlar katıldığından; sebze ve meyveleri kullanmadan önce çok iyi yıkayı Mümkünse evde yapılan ev yemekleri tercih edin.
  • Besinleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkayı
  • Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalardan itibaren (mümkünse gebe kalmadan 2-3 ay önceden başlayarak, gebeliğin ilk 3 ayı sonuna kadar) Folik asit alınması çok ö Vücutta depolanmadığı ve gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu için her gün alınmalıdır.

Mide Bulantısı ve Kusma Durumlarında;

  • Yağlı, kokulu, baharatlı, asitli, acı yiyecekler tüketmeyiniz
  • Yemeklerle birlikte su ve sulu gıdaları tüketmeyiniz. Su ihtiyacınızı yemeklerden 30 dk önce ve sonra gideriniz.
  • Yemeklerden sonra sırtüstü 20 dakika uzanını
  • Sabah yataktan kalkmadan önce bir dilim ekmek, peynir veya yağsız tost tü
  • Tuzlu kraker, galete, leblebi,… atıştırmalıklar şeklinde de tercih edilebilir.
  • Mideyi çok doldurmayınız.
  • Azar azar sık sık yemek yiyiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir