nikah memuru hangi bölümden olunur / Nikah Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru Hangi Bölümden Olunur? | Öğrenci Gündemi

Nikah Memuru Hangi Bölümden Olunur

nikah memuru hangi bölümden olunur

Nikah memuru nasıl olunur?

İçindekiler

Nikah memuru nedir, kime denir?

Ülkemizde resmi nikah yılında Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Resmi nikah yasalara uygun olarak nikah memuru tarağından kıyılan ve devlet kayıtlarına geçen nikah demektir. Resmi nikah ile beraber de yeni bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Bu meslek dalı nikah memurluğu ya da diğer adı ile evlendirme memurluğudur. Belediye bulunan yerlerde nikahı belediye başkanı veya onun görevlendirdiği vekil tarafından kıyılabilir. Yine köylerde de nikah muhtar tarafından kıyılabiliyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde nikah kıyma yetkisi yine müftülüklere verilmiştir. Farklı kişilerin bu yetkiye sahip olmasına rağmen halen ülkemizde nikahların büyük çoğunluğu nikah memurları tarafından kıyılmaktadır. Bu sebepten kişiler bu mesleği icra etmek için meslek hakkında bilgiler elde etmek istemektedirler. Peki nikah memuru tam olarak hangi görevleri yerine getirir, sorumlulukları ve yetkileri nelerdir, ne iş yaparlar?

Nikah memuru ne iş yapar, görevleri nelerdir?

  • Evlenmek isteyen kişilerin başvurularını kabul etmek.
  • Evlenme dosyasını hazırlamak ve koordinasyonunu sağlamak.
  • Başvuru yapan kişilerin kütüklerini inceleyerek evlenmelerine bir engel var mı, yok mu incelemek.
  • Nikah cüzdanını hazırlamak.
  • İlçe nüfus müdürlüğüne evlilik akdini bildirmek.
  • Belirlenen gün ve saatte belediye başkanına vekaleten nikah akdini gerçekleştirmek.
  • Yapılan bu işlemlerin kayıtlarını tutmak ve saklamak.
  • İlgili yasalarla belirlenen görevleri itina ve çabuklukla yürütmek.

Nikah memurlarının yasalarca belirlenmiş olan görevleri bu şekildedir. Peki nikah memuru nasıl olunur, hangi bölümden olunur, olmak için hangi liseye gitmek gerekir?



Nasıl nikah memuru olunur?

Nikah kıyma yetkisi yazımız başında da belirttiğimiz üzere belediyelerde belediye başkanlarına aittir. Belediye başkanları bu yetkilerini başka bir devlet memuruna devredebiliyorlar. Yetkilerini devrettikleri bu kişilere nikah memuru deniyor. Nikah memuru olmak için belediye bünyesinde çalışan bir memur olmanız ve belediye başkanının sizi nikah memuru olmak için görevlendirmesi yeterlidir. Bunun dışında nikah memuru olmak için herhangi bir üniversite veya bölüm mezunu olmanıza bile gerek yoktur. Ülkemizde çok sayıda lise mezunu nikah memuru görev yapmaktadır.

Nikah memuru olma şartları nelerdir, kimler nikah memuru olabilir?

Nikah memuru olmak istiyorum, nasıl olurum diyen vatandaşlarımız için tek şart belediye bünyesinde çalışmaktır. Belediye bünyesinde çalışmak olan tüm memurlar nikah memuru olabiliyor. Bunun için tabi belediye başkanının yetki vermelidir. Belediye başkanının gözüne girebilen kişiler bu mesleği icra edebiliyorlar.

Bunun haricinde; toplum önünde konuşmaktan zorlanmayan, özgüven sahibi, giyimine özen gösteren kişiler nikah memurluğu görevini daha rahat yerine getirebilmektedir.

Nikah memuru olma şartları

Nikah memurlarının çalışma saatleri nasıldır?

Nikah memurluğu yani evlendirme memuru mesleği hakkında en çok merak edilen konuların başında da nikah memurlarının günde, haftada ve ayda toplamda ne kadar mesai yaptıkları yani çalıştıklarıdır. Nikah memurları tıpkı diğer memurlar gibi haftalık 40 saat çalışma süresine sahiptirler. Fakat nikah memurları ihtiyaç durumunda hafta sonu ve resmi tatil günlerinde de nikah kıyabilmektedirler.

Bu yazımızda nikah memuru kimdir, ne demektir, olmak için ne yapmalı, yetkisini kimden alır gibi konularda detaylı bilgiler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan NİKAH MEMURU MAAŞLARI hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.


DİĞER NİKAH MEMURU İLANLARI HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

seafoodplus.info, nikah memuru ilanları konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle seafoodplus.info'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. seafoodplus.info'dan yapılan nikah memuru ilanları duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

Medeni Kanunun yılında kabul edilmesinden sonra resmi nikah yasalara uygun olarak nikah memuru tarağından kıyılan ve devlet kayıtlarına geçen nikah demektir. Resmi nikah ile beraber de yeni bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Peki Nikah Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru Hangi Bölümden Olunur? Nikah Memuru Olmak İçin KPSS&#;den Kaç Almak Gerekir? Nikah Memuru Maaşları Ne Kadar? Gelin hep birlikte Nikah Memuru hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim.

Nikah Memuru Kime Denir?

Ülkemizde resmi nikah yılında Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Resmi nikah yasalara uygun olarak nikah memuru tarağından kıyılan ve devlet kayıtlarına geçen nikah demektir. Resmi nikah ile beraber de yeni bir meslek dalı ortaya çıkmıştır. Bu meslek dalı nikah memurluğu ya da diğer adı ile evlendirme memurluğudur. Belediye bulunan yerlerde nikahı belediye başkanı veya onun görevlendirdiği vekil tarafından kıyılabilir.


Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memurluğu için devlet tarafından doğrudan bir kadro açılmamaktadır. Yani KPSS’ye girmiş olan kişilerin doğrudan nikah memuru olmak için tercihte bulunması mümkün değildir. Nikah memuru olmak için KPSS’den geçerli bir puan almak ve belediyeye kadrolu olarak atanmış olmak gerekir. Daha sonra bu kişilere belediye başkanı tarafından yetki verilebilir. Bu yetkinin verilmesinden sonra nikah memuru olarak göreve başlayacak olan kişiler için öncelikle belediyeler tarafından bir eğitim verilir. Bu eğitimlerden belli düzeyde geçilmesi beklenir. Bu eğitimin sonunda nikah memurları göreve başlar. Aslında nikah kıyma yetkisi belediye başkanlarınındır. Ancak belediye başkanları bu yetkilerini memurlara aktarabilir. Diğer yandan aşağıdaki kısımda yer alan koşulların da, nikah memuru olabilmek için sağlanması gerekmektedir.

  • En az 2 senelik bir yüksekokul mezunu olmak (nikah memuru olmak için belli bir bölüm şartı aranmamaktadır)
  • KPSS için gerekli puanlar değişse de genel olarak sınavdan 80 puan almış olmak.
  • Belediyede kadrolu bir göreve atanmış olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • sayılı devlet memuru olabilme statüsüne sahip olmak.
  • Adaylar erkekse askerliğini yapmış olması

Şartları taşıyan kişiler açılan kadro için başvuruda bulur ve sözlü mülakata alınmaktadır. Başvuruda bulunan kişilerin haklarında arşiv ve aile taraması yapılmaktadır. Ancak nikah memurluğu için gerek duyulan bu şartların bazı istisnaları da vardır. Örneğin az nüfusa sahip köy ve ilçelerde nikah kıyma görevini nikah memuru yerine muhtar üstlenebilir. Böyle bir durumda da yine muhtar yetkiyi belediye başkanından alır ve nikah memurunun yaptığı işlemden herhangi bir farkı yoktur. Belediye başkanından yetki almış bir muhtarın kıydığı nikah da aynı şekilde resmiyet kazanır.


Nikah Memuru Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Nikah memuru olmak isteyen kişilerin yapması gereken işlemler şu şekildedir;

  • Nikah memuru olarak göreve başlamak isteyen kişilerin, 2 yıllık ön lisans eğitimini tamamlaması ve o yıl içerisinde gerçekleştirilen ön lisans ya da lisans için düzenlenen KPSS’ ye girmesi gerekmektedir.
  • KPSS sonucunda 80 puan ve üzeri alan adaylar, nikah memurluğu için başvuru yapmalıdır.
  • Nikah memurluğu için özel bir kadro bulunmadığından, belediyelerde memur olarak atanan kişilerden nikah memuru seçimi yapılmaktadır.
  • KPSS sonrasında gerekli puanı alan adaylar, belediyelerde kadrolu olarak işe başlamalıdır.
  • Belediyelerde kadrolu memur olarak atanan bireyler, belediye başkanının vereceği yetkiyle nikah memuru olmaktadır.
  • Belediyelerde memur olmadan önce, kişiler sözlü mülakata davet edilmektedir. Kişiler adına düzenlenen arşiv taramasının ardından, uygun bulunan kişilerin atamaları gerçekleştirilmektedir.
  • Devlet memuru olarak atanan kişiler, belediye içerisinde yapılacak eğitimlerin ardından nikah memuru olarak göreve başlayabilirler.

Nikah memuru olma süreci, oldukça zorludur. Nikah memurluğu için belediyeler tarafından eğitimler düzenlenmektedir. Belediyelerin verdiği eğitimlerin ardından, kişiler nikah memuru olarak çalışmaya başlayacaktır. Belediyelerin yetki verdiği nikah memurlarının haricinde, muhtarların da nikah kıyma yetkisi bulunmaktadır.


Nikah Memurunun Görevleri Nelerdir?

Nikah memurlarının görev ve sorumlulukları şu şekildedir;

  • Belediye başkanından alınan vekaletle, çiftlerin nikah akdi gerçekleştirilmelidir.
  • Çiftler tarafından alınan sağlık raporları incelenerek, evliliğe engel bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Çiftlere verilen tarihler içerisinde, o saatte nikah akdini gerçekleştirmek durumundadır. Nikah esnasında herhangi bir tehdit ya da problem olup olmadığını takip etmeli, böyle durumlarda nikahı durdurmalıdır.
  • Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik başvuruları, nikah memurları tarafından kabul edilmeli ve evlilik işlemi için gerekli dosyalar hazırlanmalıdır.
  • Evlilik başvurusu yapan çiftlerin aile kütükleri ve medeni durumları, nikah memurları tarafından incelenmelidir. Çiftlerin evlenmesine engel bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Evlenecek çiftlerin evlilik cüzdanlarını hazırlamakla yükümlüdür.
  • Evlilik akdinin gerçekleşmesinin ardından, evlilikle ilgili gerekli kayıtları tutmalı ve saklamalıdır. İhtiyaç halinde, arşivden evlilik kayıtlarını çıkarmalı ve gerekli mecralara iletmelidir.
  • İkamet edilen ilçenin dışında nikah kıymak isteyen kişiler için nikah memurları tarafından izinname hazırlanmalıdır.
  • Nikah kıyıldıktan sonra, nikah akdinin gerçekleştiğini gösteren bir beyanname hazırlamalı ve bilgilerin aile kütüğüne işlenmesini sağlamalıdır.

Nikah Memuru Adaylarının Taşıması Gereken Özellikler

Nikah memurlarının sahip olması gereken belli başlı özellikler bulunmaktadır ve nikah memurluğu mülakatlarında, belirtilen temel özelliklere dikkat edilmelidir. Nikah memurluğu talebinde bulunan kişilerin sahip olması gereken özellikler şu şekildedir;

  • Görünüşün önemine dikkat edilmesi ve giyim kuşamın düzenli olması şart koşulmuştur.
  • Kişilerin diksiyonu düzgün olmalı ve akıcı şekilde konuşulmalıdır.
  • Kişilere hitap ederken saygılı ve dikkatli davranılmalıdır.
  • Nikah memuru olacak kişilerin, toplum önünde konuşma yeteneğinin bulunması ve toplum önünde rahatça hareket edebilmesi gerekir.

Nikah memurunda aranan kişisel özellikler, nikah törenini düzenli şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Kişilere verilen tarihlerde ve belirtilen saatte, nikah akdinin gerçekleştirilmesi gerekir. Sorumluluk sahibi olmayan kişiler, nikah memurluğu görevini yürütemezler.


Nikah Memurunun Çalışma Saatleri

Nikah memurları diğer memurlar gibi haftalık 40 saatlik çalışma süresine tabii tutulur. Yıllık izinleri, tatil günleri, çalışma saatleri diğer memurlarla aynıdır. Nikah memuru gerekli olduğunda hafta sonları resmî tatillerde de nikah kıyabilir. Çalışma saatleri dışında hafta sonu ve resmî tatillerde kıydıkları nikahlar için ekstra ücret alırlar.


Nikah Memuru Maaşları Ne Kadar?

 

Nikah Memuru Maaşı yılında  TL&#;dir. Fakat evli ve çocuklu devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları Liraya çıkabilmektedir.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

Nikah memuru nasıl olunur, şartları nelerdir? Kimler nikah memuru olamaz?

Şahitler huzurunda gerçekleştirilmesi gereken nikah işlemleri için resmi olarak devlete bağlı olarak görev yapan nikah memurları nikah sürecini yönetir. Bu sayede çiftler kanunen de bazı hak ve sorumluluklara sahip olur. Nikah memurları, görev yetkisini belediye başkanlarından alır. Aynı zamanda verilen atama üzerinden nikah işlemlerini gerçekleştirir. Nikah memurları, belediye başkanlarının kendilerine verdiği yetkiye dayanarak, başkanı temsil etmek sureti ile de nikah kıyar.

Nikah memuru, belediye nezdinde görev yapar. Bu görev içinde herhangi bir şart ya da koşul olmadan bütün resmi nikah işlemleri için görev üstlenir. Özellikle de kılık kıyafeti düzgün, iletişim kuvveti yüksek, hoşgörülü kişiler nikah memuru olarak atanır. Genellikle de belediye nezdinde görev yapan Yazı İşleri Müdürlüğü bu çalışma için oldukça uygundur. Bu görevi yerine getirebilmek belirli kurs ve seminerlere katılmak gerekir. Kurs seminerlerini başarı ile geçen belediye memurları nikah kıyma görevini almaya hak kazanır.

Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Nikah memuru olabilmek için gereken belli bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar ile birlikte ayrıca verilen kurs ve seminerlere katılmak gerekir. Bu seminerleri istenilen başarı ile geçmek önemlidir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

KPSS içinde geçerli bir puan alarak belediyede belirli bir görevde yer almak,

En az meslek yüksek okulundan mezun olmak,

Belediye başkanından yetki almış olmak

Tim bu şartları taşıyan belediye memurları nikah memuru olmaya hak kazanır. Bu konuda köylerdeki durum şehirlere göre bazı farklılıklar gösterir. Yeterli nüfusu olmayan ilçe ya da uzak köyler için devlet memurları yerine bu görevi daha çok muhtarlar üstlenir. Belediyenin aldığı yetkiler doğrultusunda muhtarların gerçekleştirmiş olduğu nikah, belediye başkanı ya da belediye meclisinde görev alan nikah memurlarından herhangi bir farkı bulunmaz. Kısacası, nikah memuru olabilmek için öncelikle bir devlet memuru olmak gerekir.

Kimler Nikah Memuru Olamaz?

Nikah memuru olma şartlarını taşımayan kişiler nikah memuru olarak görev yapamaz. Nikah memuru olmak isteyen kişinin öncelikle belediyede görev yapan bir memur olması ve yetkisini de belediye başkanından alması gerekir.

Nikah Memuru Nasıl Olunur? Erkek Ve Kadın Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Şahitler huzurunda gerçekleşen nikah işleminin gerçekleşebilmesi için resmi olarak devlete bağlı belediyeden yetkili nikah memurları nikah sürecini yürütürler. Bu sayede çiftlerin kanunen bazı hak ve sorumlulukları bulunur. Belediyede görevli memurlar belirli aşamalardan geçerek nikah memuru unvanına sahip olabilirler. Nikah memuru olabilmek için aranan şartlar ise nikah memuru olmak isteyenler tarafından oldukça merak edilir.

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memuru, belediyeye bağlı görev alır. Bu görev içinde koşulsuz tüm nikah işlemleri için görev üstlenir. Özellikle giyimine özen gösteren, iletişim becerileri gelişmiş, hoşgörülü kişiler nikah memuru olarak atanır.

Çoğunlukla da belediye altında yer alan Yazı işleri Müdürlüğü bu çalışma için uygun görülür. Nikah memurluğu görevini yerine getirebilmek için belirli kurs ve seminerlere katılım gereklidir. Kurs seminerlerden başarı ile ayrılan belediye memurları nikah kıyma yetkisine sahip olurlar.

Erkek ve Kadın Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?

Nikah memuru olabilmek için gerekli olan birkaç şart bulunur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • KPSS sınavında yeterli bir puan alarak belediyede belirli bir pozisyonda göreve başlamak,
  • En az meslek yüksekokulundan mezun olmak,
  • Belediye başkanından nikah için yetki almış olmak,
  • Gerekli kurs ve seminerlerden başarı ile ayrılmak.

Bu şartları taşıyan kimseler nikah memuru olarak göreve başlayabilirler. Köy ve kasaba gibi yerlerde bu durum farklı olabilmekte ve muhtarlar nikah kıyabilmektedir. Ayrıca belediye başkanları da nikah kıyabilmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir