rota minnettar sözleri / Rota - Minnettar - Şarkı Sözleri Sitesi

Rota Minnettar Sözleri

rota minnettar sözleri

Şarkıya Göre:A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z
Şarkıcıya Göre:A, B, C-Ç, D, E, F, G, H, I-İ, J, K, L, M, N, O-Ö, P, R, S, T, U-Ü, V, Y, Z

Rota - Bulut

Şarkı Adı:Bulut
Söyleyen:Rota - Tüm Şarkıları »
Puan: (0 kişi oyladı)
Görüntüleme:

Merhaba bulut ben anlatayım
Gırtlak kanserinden öldü dayım
Sigarayla o gün ayrıldık
Gelmemesi için söndürdüm ayı

Yada kaderimi bıraktım o zamanlar
Üstüne aldatıldım yalanla
Rotayla sorunlarım yoktu
Taki bulana kadar benide korkum

Ama maalesef olmuyo bu böyle de
Dedi bana o günlerde düz hergele
Uyan yine, bulandır utan yine
Sırtıma diz çöktür umarsın hep

Ve anneme üzüntü çöker gene
Çünkü bulutu kayıptır usandı be
Terk ettim o günlerde evimi
Tek yaşamaya başlar bi deli

Daha öncesi var dur daha bahsediyim
Sekiz yaşındaydım aaa demeyin
Düşünce suçlarının işlendiği tarihte
Öldüm ben yeniyim.

Dahasını bahsediyim sevgili ben
Büyük abim hapiste peki neden?
Ortanca abimse hastahanede
Cilt kanseri sonu '97 ler

Babamsa o aralar para peşinde
Polis onu arıyo çünkü peşinde
Çocuklar ölücek bulut evde
Bulut evdede bi sor babası nerde

Annesi toka dikiyo üç kuruşa
Arkadaşlarıda sokakta konuşur
Bunları yaşamış bi çocuk var
Sonları olmadan yaşayamazlar




Katlanıyosam herşeyi bilin diye
Sonra yüzüme demesin bulut niye?
Bulut Niye mi Lan ? Bulut iyi
Bulutla benim aram aman diyin

Ve sevgilim bunları bilmelisin
Herşey bu yüzden ve yok gerisi
O günden bu yana param çoğaldı
Sen Varsan başkasıda haramdır

Umut bahçesi, sonun yok kesin
Direnmekteyim araflar gibi
Gözlerin benim, Sözlerin kimin ?
Doğru senleyim Söylesen neyim

Ve mutlu oldum sayende
Sende mutlu kal sayemde
Anne çok sağol sayende
Tanrı çok sağol sayende

Ben bi yorgunum saklıyorum
Güvenmiyorum hiç kimselere
İçine kapanık bi adam diyolar
Vede öylesinede geçiyor seneler

Nedenmi Rota kısa şarkılar yapar?
Herşey yarımda kalır ondan !
Yapamıyorum bana buralar dar
İrem Aç kalbini bana buralar dar!

Daha yirmibirimde kurdum bi hayat
Ölene kadar benimle yanımda yat
Demesin kimse olucağına varır
İsteği belkide sadece para yat

Kurtarın durdurun beni
Rotayla Bulutla dibe battık !
Kimse için üzülmeyen Sen
Kendin için ağlama artık !

Yorumlar


Rota Şarkıları


Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3 kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 bulunmamaktadır! Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.


Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nde Yunanistan: Rota ve Güzergâhlar

1Bu çalışmada Evliyâ Çelebi’nin bugünkü Yunanistan sınırları içinde kalan bölgelere yaptığı yolculuklarda izlediği güzergâhlar toplu olarak verilmeye çalışıldı.1 Çalışmanın amacı, gergek, bazen de tartışmalı, hatta kurmaca güzergâhların sistematik dökümünü yaparak, yer adlarını “güncelleştirerek” ve gereken açıklamaları ekleyerek okura tanıdık bir coğrafyada kaybolmadan Evliyâ’yı izlemesine yardımcı olmak, ayrıca okurun, yüzyılda Güney Makedonya, Rumeli, Epir, Tesalya, Mora, Girit ve Rodos’taki Osmanlı toplumunun gündelik yaşamına ve yerel tarih araştırmalarına kaynak olabilecek bilgilerden yararlanmasını kolaylaştırmaktır. Çalışmanın ilham kaynağı ise tabii ki Stefanos Yerasimos’un Les Voyageurs Dans L’Empire Ottoman kitabıdır.

2“Elli bir yıl seyâhat içre on sekiz pâdişâhlık yerlerde” dolaşan Evliyâ şimdiki Yunanistan topraklarında ve sularında dört kez yolculuk yapar. Birinci yolculuğu yılındadır. ’in baharında “Serdar-ı mu’azzam” Yusuf Paşa’nın baş müezzini olarak Girit seferine katıldığını ve donanmayla birlikte Gelibolu, Milos, Atina, Nafplion, Monemvasia, Koroni ve Mothoni rotası üzerinden Girit’e vardığını anlatır. Hanya’nın fethinde (Ağustos ) hazır bulunur ve donanmayla geri döner. Bu gidiş-dönüş sırasında geçtiği yerleri “murâd u merâmımız üzere temâşa” (2/79) edemediğinden yakınır2 ve uğradığı limanları, adaları tasvir etmez, sadece adlarını belirtmekle, bazen de “kapudan paşa hâssıdır”, “limân-ı kebîrdir” türünden kısa bilgilerle yetinir. Birinci (1/) ve beşinci (5/) ciltte sözünü bile, tartışmalı olan bu ilk yolculuğun rotası Seyahatnâme’nin ikinci cildinde, sayfalar arasında yer alır.3

3Evliyâ Yunanistan’a ikinci seyahatini yılında yapar. ’ta, Bosna Eyaleti’nden Rumeli beylerbeyliğine tayin edilen Melek Ahmed Paşa’yla birlikte Sofya’ya gittikten sonra4 30 Nisan ’de “on kadılık yerde[n] zahîre-bahâ” vergisini toplamak için elli yiğitle birlikte yola çıkar ve bugün Yunanistan toprakları içinde kalan Batı Makedonya’nın köy ve kasabalarını dolaşır. Florina ve Kesriye’yi ayrıntılarıyla tasvir eder, “cümle halkı topkeşân Yörükleridir” dediği Cum’abâzârı, Karayek İçi, Eğribucak ve Sarıgöl kazalarının toplam altmış dokuz köγünü siralar5 (5/–5/). Cum’abâzârı köylerinden kısaca bahsederken, Eğribucak kazasındaki Memi Beğ Sultan tekkesinin öνgü dolu uzun bir tasvirini yapar. Diğerleri hakkında ise hiç bilgi vermez. Seyyahımız 26 Mayıs Kadir gecesini bu tekkede geçirdikten sonra (5/) güneye yönelir, “Küçük Bursa” dediği Serfiçe (Servia) kazâsına gider. Kaleyi, varoşu, şehirde gelişmiş olan ipekçiliği anlatır. Ardından kuzeye döner ve yeniden Nalbantköy (Perdikkas), Manastır (Bitola) üzerinden Erdel’e (Transilvanya) doğru yoluna devam eder (5/). Yörük nüfusla ilgili ilginç anlatımlar da içeren bu Kuzeybatı Yunanistan güzergâhı Seyahatnâme’nin beşinci cildinde, sayfalar arasında yer alır.

4Sekizinci ciltte yer alan üçüncü seyahatte Evliyâ günümüz Yunanistan’ını bir uçtan bir uca kat eder. Batı Trakya, Makedonya, Tesalya, Mora, Girit, Epir, İyon ve Ege Adaları’nı kapsayan bu uzun yolculuk Evliyâ’nın “Girid gazâsına” gönüllü olarak gitmeye karar vermesiyle başlar. 11 Mayıs ’de6 uzun bir Orta Avrupa yolculuğundan İstanbul’a dönen Evliyâ 26 Aralık ’de7 üç hizmetkârı ve üç kadîm dostuyla yeniden yola çıkar. Bir süre Edime’de kalır, Kaymakam Paşa’dan “gazâya” katılma izni alır ve 28 Şubat ’de8 kentten ayrılır. İzin isterken her ne kadar “Allâh içün olsun beni bu Girid gazâsından alıkoma. Henüz sadrıa’zam İstife [Thiva] şehrinde imiş yetişeyim” (8/31) dese de Dimetoka, Feres, Kavala, Serres ve Selanik’i ayrıntılı anlatacak kadar gezer. Yenişehir’de (Larisa) bir ay kaldığını yazar (8/90), “dâr-ı İremezât” Atina’yı keşfeder ve Gördüs’e (Korinthos) varır. Dostluk kurduğu Zekeriya Efendi’nin çiftliklerinde “acîb zevk u sefâlar” eder. “Âdem deryâsı ve kal’alar vâdisi” dediği Mora’nın kalelerini dolaşir, Mani’nin en güney ucuna kadar iner. Ufak tefek arbedelere katılıp karşılığında ihsân alır (8/, 8/), eline geçen fazla kölelerin satışıyla ilgilenir (8/)9 ve ancak yedi ay sonra, 22 Eylül ’de10 Kapudan Kaplan Paşa’nın emrindeki bir baştardaya binerek Nafplion’dan Girit’te hareket eder. Hanya ve Resmo’yu tasvir eder. Kandiye’nin kuçatımasına katılır. Tarihe “Lağım Savaşi” olarak geçecek olan bu korkunç kuşatmanın insani boyutlarına da değinir ve savaşın vahşetini “Hâsıl-ı kelâm kal’a-i Kandiye hâki kan ile tahmîr olup âdem kanı değil âdem cânı ırmak gibi aktdı” cümlesiyle özetler (8/). Kale teslim olup Venediklerle anlaşma imzalandıktan sonra (16 Eylül ) Kandiye’de bir süre daha kalır. Ayrıntılı anlatımlarıyla Osmanlı idaresinin şehre “acele ile” yerleşmesini belgeler. Tımar, zeamet ve kasabalarının tahriri için adanın tamamımı dolaşır, “Altı yüz altmış mîl Girid cezîresi seyâhati kâmil üç ayda tekmil” olduktan sonra (8//) 27 Mayıs ’te11 Kandiye limanından hareketle Mora’ya geçer ve Serdar Alî Paşa’nın “Manya gazâsı”na bu kez görevli olarak katılır (8/). Bu görev çerçevesinde “imansızlar ve amansızlar diyarı” Mani’yi yeniden dolaşır, yöre ve halkla ilgili bilgiler verir, Manyalıları lakonik bir şekilde tanımlar: “Freng’i dutup bize bey’eder [satar], bizi dutup, Freng’e fürûht eder [satar]” (8/)

5Zarnata Kalesi’nin aman ile alınmasından sonra Ali Paşa’dan, İstanbul’a gidecek olan fetihnameyi, kale anahtarlarını ayrıca sancak beylerine Kelafa Kalesi’nin yeniden inşası için yardım etmelerine ilişkin fermanları –ve üç yüz altın ile bir at– alarak “Âsitâne-i sa’âdet tarafına” yola koyulur. İnebahtı, Karlıeli (Etoloakarnania), Aya Mavra (Lefkada) ve Yanya Sancağı’ndan, bugünkü Arnavutluk ve Makedonya Cumhuriyeti üzerinden 28 Aralık Pazar günü13 “sihhat ü selâmetle [] beş atımızla üç memlûkumuzla ve altı aded refikân-ı hüddâmlarımızla [] belde-i Tayyibe ve mahrûse-i Konstantiniyye ya’nî İslâmbol’a” döner (8/). Yaklaşık üç yıl (34 ay) süren bu yolculuk sekizinci cildin neredeyse tümünü oluşturur ve ile sayfalar arasında ayrıca , ve sayfalarda yer alır.

6Evliyâ Çelebi Yunanistan’a dördüncü ziyaretini hacca giderken gerçekleştirir. 21 Mayıs ’de Mekke’ye gitmek için yola çıkar14 ve o zamana kadar Anadolu’nun görmediği batı bölgelerini, Ege ve Akdeniz kıyılarını gormek için yolu uzatır. Çeşme’den Sakız’a, Bodrum’dan İstanköy’e oradan da Sönbeki’ye ve Rodos’a geçer. Üç adayı dolaşır, “Beni âdem bu şehrin [Sakız] vaz’-ı beyânında âciz ü kâsırdır” (9/67) ve “El-hâsıl cemî’i adalar bî-hâsıldır ammâ bu İstanköy cezîresi cemî’i adaların Mısır’ıdır” (9/) diyecek kadar zenginliklerine, bağ ve bahçelerine hayran kalır. Bu bölüm Seyahatnâme’nin dokuzuncu cildinde, ve sayfalar arasında yer alır.

7Seyahatnâme’nin Yunanistan’la ilgili bölümleri bazı tarihçi ve çevirmenlerin “güvenilmez”, “hayali” yargılarına rağmen çeşitli dönemlerde Yunancaya çevrildi. Ancak yapılan çalışmaların hiçbiri yukarıda belirtilen yolculukların tümünü kapsamadığı gibi, ele alınan bölümlerin çoğu gerektiği gibi değerlendirilmedi. Özellikle ’lu yıllarda, Osmanlıca bilen ve tarihli baskıdan yararlanan, fakat eserin bütününe ve “ruhuna” yabancı olan çevirmenlerin çalışmaları yetersiz kaldı veya yanlış çeviriler yapıldı. Kaya Sultan’ın “erkek” sanılması bu konuda verilebilecek en çarpıcı ve anlamlı örnektirSeyahatnâme’nin Yunanca çevirileri arasında en ciddi çalışma Dēmētriadēs’in beşinci ve sekizinci ciltlerde yer alan Makedonya ile ilgili bölümleri kapsayan kitabıdır Ayrıca Fousara’nın Evia ve Mpirēs’in Atika bölgesiyle ilgili çalışmaları da dikkate değerdir.

8Evliyâ Çelebi’nin Yunanistan yolculuğunda adını belirttiği tüm menzil ve yerleşimlerin, tüm yapıların; cami, tekke, medrese, mektep, kilise, manastır, bedesten, kervansaray, hamam ve toplumsal yaşamın önemli bir unsuru olan kahvehanelerin cilt ve sayfa numaraları belirtilerek ve Seyahatnâme’nin imlası korunarak bir dökümü yapıldı. Ziyaret yerleri, Vardar Yenicesi’ndeki Evrenosoğulları ziyaretgâhları haricinde, döküme dâhil edilmedi.

9Yer adlarının uğradıkları değişikliklerin serüveni köşeli ayraç içinde gösterildi Güzergâhın haritalarda ve özellikle Google Earth’te izlenebilmesi için uluslararası çağdaş Yunanca imla esas alındı. Erasmus imlası sadece Yunanca kitap ve yazar adlarında kullanıldı.

10Evliyâ’nın kale, yerleşim, kurum ve sivil yapılarla ilgili ayrıntılı tasvirleri at (ayrıntılı tasvir) harfleriyle işaretlendi. Ayrıca okurun Evliyâ Çelebi’nin diller, lehçeler, gıda maddeleri ve kıyafetler hakkında naklettiği bilgilere kolaylıkla ulaşılmasını sağlamak için seyyahımızın dil, lehçe konusunda yazdıkları d (dil özellikleri), yiyecek-içeceklerle ilgili yazdıkları g (gıda) ve halkın kıyafetleriyle ilgili olanlar ise k (kıyafet özellikleri) harfleriyle gösterildi.

11Evliyâ’nın çeşitli konulardaki kısa açıklamaları, bildirdiği tarihler, boş bıraktığı ya da yanlış kaydettiği tarihler, “etimoloji sevdasıyla” çarpıttiğı yer adları, kalelerin banileri hakkında anlattığı efsaneler, yanlış ya da kurmaca güzergâhlar notlarda belirtildi, gerektiği zaman düzeltmeler ve açıklamalar eklendi. Metinde tasvir edilen ya da sadece adı geçen mimari eserlerden halen ayakta kalanların akıbetleriyle ilgili bilgiler verilmeye çalışıldı. Ayrıca Seyahatnâme ile Âşık Mehmed’in Menâzirü’l-Avâlim’i arasındaki benzerlikler bir ölçüde tespit edildi ve ilgili sayfalara göndermeler yapıldı.

12Son olarak bütün bu açıklama, düzeltme, karşılaştırma ve göndermelerin Evliyâ Çelebi’nin güvenilirliğini irdelemek için yapılmadığını vurgulamak isterim. Aksine amacımız metni şeffaflaştırarak günümüz okurları için işlevsel hale getirmek ve Evliyâ’nın “klasik” bir coğrafyacı, bir tarihçi olmadığını, deneyimlerini, yolculuklarında görüp, duyduklarını başka kaynaklardan yararlanarak zenginleştirip olağanüstü üslubuyla nakleden meraklı, zeki bir seyyah, sevgili Stefan’ın değişiyle “tarihlerde ve kroniklerde bulunamayan ilk etnografık unsurları bize taşıyan kişi”18 olduğunu anımsatmaktır.

I– Girit Rotası (2. kitap – sayfalar arası)

Girit’e gidiş rotası

13[30 Nisan ]19
Donanma-yı hümayun ile İstanbul’dan hareket
Menzil-i kal’a-i Gelibolu (2/78)
Kal’a-i Bozcaada
Cezîre-i ()20
Cezîre-i () ()

Cezîre-i İstendil [İstendin, Tinos]21
Cezîre-i Değirmenlik [Milos] (2/79)
Temâşâlık Burnu [Sounion/Sunio]
Kal’a-i Atina
Kal’a-i Termiş [Kastro Ermionidas, Thermisia]
Kal’a-i limân-ı Anapoli [Anabolu, Nauplion/Nafplio]
Kal’a-i Benefşe [Monemvasia]
Cezîre-i Çukalar [Çuha, Kythira/Kithira]

14Kal’a-i Koron [Koroni]
Kal’a-i Modon [Methoni]
Cezîre-i Berak22
Anavarin [Navarin, Navarino, Pylos/Pilos]

15[22 Haziran ]23
Girit’e varış

16Cezîre-i İkrît [Girit, Kriti]

  • Kal’a-i Todori [Agioi Theodori/Agii Theodori]

  • Nazarta Limanı [Lazareta]

  • Kal’a-i Hanya (2/80)

Girit’ten dönüş rotası

17[21 Ekim ]24
Donanma-yı hümâyûn ile Girit’ten hareket
Cezîre-i Çukalar [Kythira] (2/82)
Manya Burnu [Cape Maleas, Matapas, Akra Tainaro]
Kelli Kal’ası [Porto Kayio kalesi]25
Kapuspata26 [Porto Caillo, Porto Kayio]
Menekşe [Benefşe, Monemvasia]
Cezîre-i İstendil [İstendin, Tinos] (2/83)
Kal’a-i Sakız [Hios/Chios]
Kal’a-i İlimni [Limnos]
Kal’a-i Midilli [Mytilini]
Kal’a-i Bozca
Kal’a-i Gelibolu
Kızıl Adalar

18[20 Kasım ]27
İstanbul, Sarayburnu’na varış (2/83).

II– Nisan-Mayıs , Batı Makedonya güzergahı (5. kitap – sayfalar arası)

Sofya’dan on kadıdık yere zahîre-bahâya gitdiğimiz konakları bildirir

Nisan
Sofya’dan hareket (5/)
Κöprülü [Veles, Makedonya Cumhuriyeti]
Pirlepe [Prilep, Makedonya Cumhuriyeti]
Manastır [Bitola, Makedonya Cumhuriyeti]
Kasaba-i Filorina [Florina] (5/) g
Cümle altı mahalledir.

  • Çârşû içre () câmi’i29

  • () câmi’i

  • Üç aded dârü’t-tedrîs-i âlimân

  • Bir aded tekye-i Halvetî

  • Yedi aded mu’allimhâne-i sıbyân30

  • İki aded hammâm

  • İki hân

20Gölikesri [Kesriye, Kostur, Kastoriap]31 g d

  • Sultân Mehemmed câmi’i

  • Sultân Süleymân câmi’i

21Varoş
Yirmi mahalledir. On altısı Rûm kefereleri ve biri Yahûdî mahallesidir.

  • Kadı câmi’i, kal’adan taşra

  • Mahalle mesâcidleri

  • Bir mekteb

  • İki kesîf hammâm

  • Yetmiş aded kenîse [kilise]33

22Buhayre-i Gölikesri [Limni Kastorias]34 (5/)

23Menzil-i kal’a-i Gölikesri

Kal’a-i Gölikesri’den Gölikesri kazâsına ve Karayek İçi kurâlarına ve Cum’abazârı kazâsına gitdiğimiz kurâları beyân eder.

24[Cum’abazârı ya da Cum’aâbat kazâsı]36
Karye-i Liçista [Litsista, Polykarpos, Polykarpi]
Karye-i Zagorec [Zagoritsani, Vassileias/Vasilias]
Karye-i Gülısıran37 [Kilisıran, Kleissoura/Klisura]
Karye-i Büyük Pelahor [Palihor, Megalo Paliohori, Paleochori]

25Kasaba-i Sağîr Na’lband [Nalbantköy, Nalmpankioi, Perdikkas]
Yüz elli hâneli [] serbest ze’âmet[dir].

  • Bir câmi’i

  • Bir hammâm

  • Bir hân

26Karye-i Kılar [Kailar, Kailaria, Ptolemaida]38
İki yüz hâneli [] müselmân köyü.

  • Bir câmi’i

  • Bir hammâm

  • Bir hân

27Karye-i Kulfal Obası (5/)
Karye-i Silpova [Salipova, Soulpovo, Ardassa]
Hasanköy [Hasankioi, Asvestopetra]
Karye-i Pokravenik [Pokrevenik, Pikrivenitsa, Amygdalies]
Karye-i Kurucaova39 [Gourtzova, Livera]
Karye-i Temirhânlı [Demirciler, Demirtziler, Sideras]
Karye-i Tarakçılar [Taraktsilar, Ktenas]
Karye-i Özbekîler
Karayek İçi kazâsı40
Karye-i Temirhânlı41
Karye-i Hamza Fakılı
Karye-i Gerçekler
Karye-i Bezciler
Karye-i Devlethânlı
Karye-i Hacı Fakılu
Karye-i Dedeler [Ntenteler, Teteler, Skiti]
Karye-i Şahinler [Sahinlar, Xirolimni/Ksirolimni]
Karye-i Çukur Anbâr [Tsioukour Ampar, Geraki]
Karye-i Süleler
Karye-i Daragonişte [Dragodaniçe, Dravoudanitsa, Solinari, Metamorfosi]
Karye-i Kayalı Oba [Kalliompasi, Kalamia]
Karye-i Dikli [Dieli, Deinli, Lygeri/Ligeri]
Karye-i Devasiler
Karye-i İmadlu [Ahmetlu, Küçük Ahmetli, Kioutsouk Matli, Skafidi, Nea Nikopoli]42
Karye-i Koca Ahmadlu [Ahmetli, Koca Matli, Vateron]
Karye-i İncilu
Karye-i Menteşelü [Mentisli, Moschoula/Moshula]43
Karye-i Himmetlü
Karye-i Karaağaç [Mavrodendri]
Karye-i İshâklu [İsaklar, Agios Charalambos]
Karye-i Karagözlü
Karye-i Kullalar
Karye-i Erdoğmuşlar [Ertomous, Pontokomi]
Karye-i Karabunar [Mavropigi]
Karye-i Durgutlar [Douroutlar, Proastion]
Karye-i Solinar
Karye-i Eynel Obası [İğneli?]
Karye-i Kurdlar [Kutlar, Pentavrysos]
Karye-i Tirepişte [Terepişte, Trepista, Agios Christoforos]
Karye-i Gıranova
Karye-i Evrene [Evrenesli, Anatoliko]44
Karye-i Tirebne [Trebino, Kardia]
Karye-i Firankofça [Frangofça, Fragkots, Ermakia]
Karye-i İn Obası [İneova, Akrini]45
Karye-i Sindellü [Sindel, Sandali]46
Karye-i Evreşe
Karye-i Haydarlu [Haidarli, Klitos]
Karye-i Baraklu [Baraklı, Exochi/Eksohi]
Karye-i Cillu
Karye-i Temürhânlu [Timurhânlu?]
Karye-i Celili [Cerelli?]
Karye-i Gemiciler
Karye-i Nâ’iblü
Karye-i Logoniçe
Karye-i Radoniş [Raduneş, Radounitsa, Kryovrysi/Kriovrisi]
Karye-i Büyük Hasançı
Karye-i Negoçan [Negkotsani, Niki]47
Kasaba-i Na’lband [Nalbantköy, Nalbankioi, Perdika, Perdikkas]
Eğribucak kazâsi48 (5/)
Karye-i Beğcili [Biceli, Mpitzeli, Kouvouklia/Kuvuklia]
Karye-i Keçili [Keçiler, Kitsiler, Vathylakkos/Vathilakos]
Karye-i Çârşenbebâzârı
Karye-i Adilli

28Karye-i Eğribucak

  • Bir câmi’i

  • Bir hammâm

  • Bir hân

Mayıs
Âsitâne-i Memi Beğ Sultân Baba [Bektaşi tekkesi]50 (5/) atMenzil-i kazâ-i Sarıgöl51 (5/)
[Karye-i] Sarıgöl k

  • Bir câmi’i

  • Bir küçük hammâm

  • Bir hân

30Serfice [Serfiçe, Servia] d

31Aşağı şehir Serfice
Cümle altı mahalle müslimîn ve sekiz mahalle-i kefere-i Rum ve bir mahalle-i Yahûdiler’dir.

  • Sultân Bâyezîd-i Velî câmi’i53 (5/)

  • Tabahâne câmi’i

  • Dedeler câmi’i

  • Mumcu Ağa câmi’i

  • Altı aded mahalle mesâcidi

  • Bir tekye-i Halvetî

  • İki aded mekteb-i puserân

  • Bir hammâm, Memi Ağa sarayı önünde

  • Bir hân

32Menzil-i kasaba-i Nal’band [Nalbantköy, Nalbankioi, Perdikkas]

III– , Batı Trakya, Makedonya, Tesalya, Eğriboz, Mora, Girit, Rumeli, Yanya güzergâhı, İyon ve Ege Adaları rotası (8. kitap sayfalar ile , ve sayfalar)

[Edirne’den Selanik’e] (8//76)

Şubat
Edirne’den hareket (8/31)

34Karye-i Emirli [Kavyli/Kavili]

  • Bir cami

  • Bir hân

  • Bir hammâm

35Menzil-i karye-i Ece Sultân [Ece köy, Lepti]

36Karye-i Kapuçu [Kapuçi, Thyrea/Thirea]
Kal’a-i Dimoduka [Dimetoka,Didymotichon]55 (8/31) atg

37Aşağı varoş-ı ma’mûre (8/32)
Cümle on iki mahallâtdır.

  • Yıldırım Bâyezîd Hân câmi’i [Çelebi Mehmet Camisi]57

  • Nasûh Beğ mescidi

  • Kurd Beğ mescidi

  • Bâzârlı Beğ mescidi ya’nî Alaca mescid

  • Oruç Paşa mescidi

  • Kapucu mescidi

  • Tatarlar mescidi

  • Harâccı mescidi

  • Zencîrli mescid [Zincirli mescid]

  • Cırcır mescidi [Çırçır Mahallesi mescidi]

  • Gâzî Ferhâd Beğ mescidi, köprü başında

  • —Oruç Paşa medresesi

  • Beş aded tekye-i dervîşân

  • Beş aded mekteb-i sıbyân

  • Yıldırım Bâyezîd Hân imâreti

  • Nasûh Beğ imâreti

  • Nasûh Beğ hânı

  • İki aded kârbânsarây [kervansaray]

  • Köprübaşı hammâmı

  • Ulu [Çelebi Mehmed] cami önündekı hammâm (8/33)

38Karye-i Karayenli [Karaveli, Karabeyli, Amorio]
Karye-i Hisârcık [Hisar Beyli, Kissario]
Karye-i Saltık [Saltikoi, Saltiki, Lavara]
Karye-i Mandıra [Mandra]
Karye-i Sofîli [Sofulu, Souflion/Sufli]
Karye-i Karabınar [Kornofolia]
Menzil-i karye-i Vukûf [Vakf-ı Sandal, Ukuf, Lykofi, Lykofos/Likofos]
Karye-i Yelkenci [Lyra/Lira]
Karye-i Koyuneri [Koyunyeri, Provatonas]

39Kala-i atîk Ferecik [Ferrai/Feres] (8/33)
Cümlesi yedi mahalledir. Müslim mahallâtları şehrin güzîde yerindedir. Kefere mahalleleri kenârdadır.

  • Süleymân Beşe ibn Orhân câmi’i62

  • Sultân Mûsâ Çelebi ibn Yıldırım Bâyezîd Hân câmi’i63

  • İbrâhîm Ağa câmi’i

  • Şeyh Sinân mescidi

  • Sadreddîn mescidi [Sadrüddin mescidi]

  • Bâzâryeri mescidi

  • İki aded medrese-i âlimân

  • Beş aded mekteb-i sıbyân

  • İki aded tekyegâh-ı dervîşân

  • Ekmekçizâde Ahmed Paşa hammâmı

40Kal’a-i harâbâbâd Kara Güvercinlik [Derbenti, Abas/Avas]65
Menzil-i karye-i Karakayalı

41Kasaba-i Şabcılar [Şaphane, Sabcı, Sapes]

42Ferecik
Karye-i Şahinli [Şahinler, Anthia]

43Menzili tekye-i âsitâne-i Nefes Sultân [Bektaşi tekkesi]66 (8/34) at

  • İmâret, Ekmekçizâde Ahmed Paşa hayrâtı (8/35)

44Der-beyân-ı yenâbî’-i germâb [Traianoupolis, Ilıca, Litsa, Loutros]
Koru-yı pâdişâhî
Kal’a-i atîk Marile [Maronia]67

45Mekri [Megri, Makri]68 (8/35)

  • Kale

  • Yıldırım Hân câmi’i (8/36)

46Mekri şehri
Elli hâne Müselmânları var ve yüz elli hânesi kefere-i menhûs hâneleridir. g

  • Bir câmi’i

  • Bir mahalle mescidi

  • Bir tekye mescidi

  • Bir medrese

  • Bir mekteb

  • Beş aded hân

  • Bir hammâm

47Karanlık Dere
Menzil-i karye-i Mûsâ Çelebi [Musa köy, Musakion, Komaros]
Karye-i Köpekler [Köpekkōy, Mesti]

48Gümülcine [Komotini] (8/37) d

  • Kale

  • Kale içinde mihmânsarây [misafirhâne]

49Varoş-ı şehr-i Gümülcine (8/38)

50Cümle on altı aded mahallâtdır.

  • Eski câmi’i çârşû içinde69

  • Yeni mahalle câmi’i

  • Çulha câmi’i

  • Hacı Bevvâbîn câmi’i

  • Cebehâne mescidi

  • Gâzî Evrenos mescidi

  • Tekye mescidi

  • Beş aded dâru’t-tedrîs-i muhaddisân

  • Yedi yerde mekteb-i sıbyân

  • Gâzî Evrenos tekyesi

  • Eski hammâm, Gâzî Evrenos’undur

  • Yeni hammâm, Yeni câmi’i sâhibi Ahmed Efendi’nindir

  • On yedi aded hân72 (8/39)

51Kal’a-i Buri [Antik Anastasioupolis]73 (8/42)
Kal’a-i Kavala [Kavala]
Kasaba-i Vaşlak [Vasilaki]

52Kasaba-i Orfan [Orfanio]

  • Bir câmi’i

  • Mesâcidler

  • Ηammâmlar

  • Ηânlar ve mihmânsarâyları

  • Medrese

  • Tekyegâhlar

  • Mekteb-i sıbyânlar

53Kasaba-i Küçük Beşik [Mikra Mpesikia,Mikra Volvi] (8/43)

  • Câmi’i

  • Mescidler

  • Medrese

  • Mekteb

  • Ηânlar

54Kasaba-i Büyük Beşik [Megala Mpesikia, Megali Volvi]

  • câmi’i

  • Mescid

  • Medrese

  • Mekteb

  • —Tekye-i dervîşan

  • Hân

  • Kârbânsarây

55Buhayre-i Beşik [Limni Volvi]
Germâb Kasaba-i Beşik [Loutra Volvis]

56Kasaba-i Yenibâzâr [Pazarouda, Apollonia]74 (8/43)

  • Bir câmi’i, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir mescid, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir dâru’t-tedrîsi âlimân, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir mekteb-i sıbyân, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir tekye-i dervîşân, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir hammâm, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir hân-ı tüccârân, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

  • Bir imâret-i it’âm, Sokulu Mehmed Paşa vakfı

57Kasaba-i Sidirkapsi [Sidirokapsa/Sidirokausion]75 (8/44)

  • () câmi’i

  • () () () mesâcidler

  • Medrese

  • Mektep

  • Tekye

  • Mükellef hânlar

  • İki hammâm

58Nâhiye-i Aynaroz [Agion Oros]76 (8/45) g

  • Aya Ladra kenîsesi [Moni Megistis Lavras]

  • Ton Ayveru deyri [Moni Iviron]

  • Kutlumuş deyri [Moni Koutloumousiou]

  • Pandoradol deyri [Moni Pandokratoros]

  • Portariçse deyri

  • Iskarapoz deyri [Moni Xeropotamou]

59Kasaba-i Lankada [Langadas] (8/46)
Buhayre-i Lankada [Limni Langada, Limni Agiou Vasiliou, Limni Koroneias]77
Germâbhâ-yı Lankada [Loutra Langadas]

60Avrethisâr [Gynekokastro]78
Re’âyâsı Rûm, Bulgar ve Sırfdır.

61Varoş-i Avrethisâr

  • Çârçû içre () câmi’i

  • Medrese

  • Mekteb-i sıbyân

  • Tekye-i dervîşan

  • Hân-ı tüccârân

  • Hammâm

  • Kârbân-ı mihmânsarây

62Kasaba-i Toksanboz [Doxompos, Myrkinos]79 (8/47)
Re’âyâsı cümle kefereler olduğundan ma’mûr kilisesi ve mahbûbe Rûm ve Bulgar kızları var.

  • Câmi’i

  • Hân

  • Ηammâm

  • Ma’mûr kenîse

63Buhayre-i Toksanboz

64Kasaba-i Doyran [Doirani]80

  • Gölbaşı karyesinde câmi’i

  • Gölbaşı karyesinde mescid ve tekye

  • Gölbaşı karyesinde imâret81

65Buhayre-i Toyran [Limni Doiranis]82g
Menzil-i kenâr-ı buhayre-i Ayvasil [Agios Vasilios] (8/48)
Menzil-i kasaba-i Orfan [Orfanio]
Menzil-i kal’a-i Kavala
Menzil-i kasaba-i Köse Şa’bân (8/49)83
Menzil-i kal’a-i Gümülcine [Komotini]
Menzil-i karye-i Akbınar
Karye-i Eşekcili [Thamna]
Karye-i Sindelli [Sendeli, Dymi/Dimi]
Karye-i Keçiler [Kebeciler, Rizoma]84
Karye-i Çibilli [Cebelli, Tsepelli, Mischos]
Karye-i Ahıryanlı
Karye-i Müselmânlı [Müslim-i Kebir, Büyük Müsellim, Mega Pisto]
Menzil-i Misinehisâr [Antik Mosynoupolis/Mosinupolis]
Karye-i Keztencili
Su sığırlığı köyü [Su siğirı, Susagir, Susurkoi, Sostis]
Karye-i Babalı
Yassı köy [Yassı Ören, İasmos]
Kal’a-i Buri [Antik Anastasioupolis]
Buhayre-i Buri [Buru, Limni Vistonida]

66Karye-i Kızılca [Kılıtza/Kızıltza kioy, Polyssito/Polisito]

  • Bir câmi’i

  • Bir hammâm

  • Bir hân

67Karasu Yenicesi [Yenice Karasu, Genissaia/Genisea]
Cümle dörd mahalledir.

  • Ekmekçizâde Ahmed Paşa câmi’i, çârşû içre (8/50)

  • () câmi’i

  • Mahalle mesâcidleri

  • Bir aded medrese

  • Üç aded mekteb-i sıbyân

  • İki aded tekye-i dervîşân

  • Bir aded hammâm, Koca Mustafâ Paşa hayrâtı

  • Bir aded dâru’z-ziyâfe-i imâret, Koca Mustafâ Paşa hayrâtı

  • Sağîr ü kebir on bir aded hân

  • Bir kârbânsarây, Etmekçizâde Ahmed Paşa hayrâtı

68Evsâf-ı kasaba-i () [İskeçe, Xanthi/Ksanthi]85

  • Bir câmi’i

  • Üç mescid

  • Bir hamâm

  • Bir medrese

  • İki hân

  • İki tekye

69Menzil-i kasaba-i Ahmedâbâd86

  • Bir câmi’i

  • İki aded nev-binâ kiremitli hân

70Menzil-i kasaba-i Sarı Şa’bân [Sarı Saban, Chrysoupolis/Hrisupolis]

  • câmi’i

  • İki hân

  • Bir hammâm

  • Bir medrese

  • Bir tekye

71Kavala [Kavala]87 (8/50) at

  • Kale (8/51)

  • Alaca câmi’i, Orta hisârda (8/52)

  • Beğ câmi’i, Orta hisârda

  • Sûhte câmi’i, Orta hisârda

  • Kenîse mescidi

  • İç kal’a mescidi

  • Bir tekye

72Aşağı kala-i Kavala (8/52)
Cümle beş aded mahalledir.

  • İbrâhîm Paşa İmâreti

  • İbrâhîm Paşa medresesi

  • İbrâhîm Paşa mekteb-i sıbyânı

  • İbrâhîm Paşa tekyesi

  • İbrâhîm Paşa hânı

  • İbrâhîm Paşa hammâmı

  • İbrâhîm Paşa bezzâzistânı

  • İbrâhîm Paşa sebîlhânesi

  • Su kemeri

  • Kal’a-i Demirkapu

73Kasaba-i Vaşlak [Vasilaki] (8/53)
İki yüz kiremit örtülü bağlı bâğçeli ma’mûr evli şîrîn kasabacıkdır.

74Kasaba-i Praveşte [Pravista, Pravi, Elepheroupolis/Elefterupolis]89
Cümle üç yüz aded bağlı bâğçeli ve kayağân [kayrak] taşı örtülü ma’mûr evlerdir.

  • Bir câmi’i

  • Bir mescid

  • Dörd aded hâncuğaz

  • Bir kesîf hammâmcık

75Kasaba-i Rahova90
Cümle yüz aded hânelerdir.

  • Bir câmi’i

  • Bir mescid

  • Bir hammâm

  • İki hân

76Kasaba-i sağîr Bereketli [Mpereketli, Daton] g
Ne kadar hâne olduğu ma’lûmum değildir.

  • câmi’i

  • Mesâcidler

  • Κüçücük hânlar

  • Bir hammâm

77Kal’a-i Filibecik [Filippi harabeleri]91 at

78Karye-i Poyran [Boriani, Agios Athanasios]

79Kasaba-i Doksad [Doxaato/Doksato] (8/54) g

  • Bir câmi’i

  • Bir mescid

  • Bir hammâm

  • İki hân

80Karye-i Çatalca [Choristi/Horisti]
Evsâf-ı kasaba-i () ()

81Kal’a-i Dırama [Drama]92 (8/54) d k

82Varoş-ı şehr-i Drama

83Cümle yedi aded mahalledir.

  • Sultân Bâyezîd-i Velî câmi’i, Eski câmi’i94

  • Monla câmi’i

  • Ak Mehemmed Ağa câmi’i

  • Büyük tekye câmi’i

  • Küçük tekye câmi’i

  • Yedi aded mahalle mescidi

  • İki medrese-i âlimân

  • Üç mekteb-i sıbyân

  • İki aded tekye-i dervîşân

  • On aded küçük hân

  • Bir hammâm

  • Dere üstünde köprü

  • Sâ’at kulesi

  • Eski câmi’ önünde havz [havuz]

  • Mesîregâh at

84Karye-i Oyalıgur (8/55)
Karye-i Raçan [Gratsiani, Agiochorion/Agiohori]
Karye-i Aysırat [Alistrati]
Karye-i İsfelinoz [Sfelinos]

85Zihne [Zihna, Palaia Zichni/Palea Zihni]95 (8/56)

86Varoş-ı şehr-i Zihne

87İki aded mahalle-i bülendedir.

  • Eski câmi’i, Sultân Bâyezîd-i Velî câmi’i

  • Bir aded mahalle mescidi

  • Bir medrese

  • Bir aded mekteb-i tıflân

  • Bir aded tekye-i dervîşân

  • Bir küçük hammâm, Eski câmi’i önünde

  • İki aded hân-ı tüccârân

88Karye-i Poyra [Porna, Gazoros]
Sarımsaklı köyü [Pendapoli]
Karye-i Topolyani [Chrysos/Hrisos]

89Siroz [Serez, Serres]96 (8/56) at d k

  • Kale (8/57)

  • İç kalede viran kenîse

90Aşağı varoş-ı hisâr-ı Siroz [Orta kale]

  • Rum kenîsesi

  • Yahûdî kenîsesi

  • Ermenî kenîsesi

  • Latin kenîsesi

91Varoş-i şehr-i azîm Siroz
Cümle kırk aded mahallât-ı mesâkinât. Amma on mahallesi [] kal’ada kefere ve Yahûdî mahalleleridir. [] Ekseriyyâ re’âyâları Rûm, Bulgar ve Çıtak ve Yörük kavmidir.

  • Eski câmi’i, aşağı çârşû içinde97

  • Zeynî Kadi câmi’i

  • Mesîregâh câmi’-i Ahmed Paşa98at

  • Makremeli câmi’i (8/58)

  • Alaca câmi’i

  • Türbe-i Pür-envâr câmi’i

  • Koca Mustafâ Paşa câmi’i

  • Kara Ahmed câmi’i

  • Kara Hasan câmi’i

  • Abdîzâde câmi’i

  • Ali Beğ câmi’i

  • Ahmed Paşa [Mehmed Bey] medresesi

  • Medrese-i Selçuk Sultân

  • Ahmed Paşa [Mehmed Bey] mektebi

  • Koca Mustafâ Paşa mektebi

  • Selçuk Sultân mektebi

  • Saçlı Emir Sultân tekyesi [Halveti tekkesi]

  • Mustafâ Paşa tekyesi

  • Yedi yüz on aded çeşme

  • Kaya Balı sebîli

  • Eski hammâm, Hayreddîn Paşa’nındır

  • Debbâğlar hammâmı

  • Ak hammâm

  • Alaca hammâm

  • Şeyh Efendi hammâmı

  • On yedi aded hân-ı hâcegân

  • Ahmed Paşa cisri musanna

  • Dâru’z-ziyâfe-i fakîrân (1,5 satır boş)

  • Kenîse-i bitrîkân-ı râhibân

Mart [Ramazan Bayramı] (8/61)
Yaylağ-ı azîm şehri Siroz

93Kal’a-i Timurhisâr [Demirhisar, Sidirokastro] (8/62) g

94Varoş-ı Demirhisâr (8/63)
Cümle bin altı yüz aded tahtânî ve kârgîr [] kırmızı kiremit ile mestûr hâne-i ma’mûrelerdir.

  • () câmi’i

  • () medrese

  • () mekteb

95Germâbhâ-yı Demirhisâr
Menzil-i şehr-i Serez/Siroz
Karye-i Dimitriç [Dimitritsi]
Karye-i Başköy [Kephalochori]
Menzil-i karye-i Kabayani
Buhayre-i Yaycılar [Pikrolimni Kilkis]
Menzil-i karye-i Yaycılar [Yatçilar, Ksilokeratia]
Karye-i Güveze [Güvezne, Giouvesna, Assiros]
Karye-i Voyvadalı
Karye-i Ekino
Karye-i Linbet [Lembet, Stavroupoli]

96Şehr-i Selânik âbâdân [Thessaloniki] (8/63) at d g k

97Kelemerye kal’ası [Kalamarya] (8/67)
Varoş-ı iskele
Liman-ı azîm Selânik (8/68)
Şehr-i Selânik-i âbâdân

98Kirk sekiz aded mahalle-i ehl-i îmândır. Ve cümle on altı aded kefere-i fecere mahallatlarıdır (Ermeni ve Rûm ve Freng ve Sırf ve Bulgar ve Latin) ve cümle elli altı Yahûdî mahallâtları vardır. Cümle hâneleri otuz üç bin altmış aded [dir].

  • Câmi’i Ayasofya Kebîrat

  • Temâşâhâ-yı câmi’i Sultân Hortaçat

  • Câmi’i Cezerî Kâsım Paşa [Kasımıyye câmi’i]at

  • Alaca İmâret câmi’i (8/70)

  • Süleyman Paşa câmi’i, kavaflar içinde

  • Sinân Paşa câmi’i

  • Sakiye câmi’i

  • İki Lüleli câmi’i

  • İki Şerefeli câmi’i

  • Akça câmi’i

  • Kara Ali Beğ câmi’i

  • Topai câmi’i

  • Eski Sarây câmi’i

  • Seyfullâh câmi’i

  • Dâvûd Paşa câmi’i

  • Burmalı câmi’i

  • Yüz elli aded mahalle mescidi (8/71)

  • Mevlevîhâne-i Celâleddîn-i Rûmî tekyesi, Yenikapu haricindeat

  • Küçük hammâm, Yedikule’de

  • Kadı’asker hammâmı, mahkeme kurbunda

  • Ayasofya hammâmı

  • Halîl Ağa hammâmı, Çufudlar mahallesi içinde

  • Tahtalkal’a ya da Buğluca hammâmı

  • Kulle hammâmı

  • Sultân Bâyezîd-i Velî hân

  • Ekmekçizâde Ahmet Paşa çeşmesi

  • Şeyh Hortaç çeşmesi

  • Sultân Bâyezîd-i Velî çeşmesi

  • Çarsû-yı bezzâzistânat

  • Tahtalkal’a bâzârı

  • Mısır çârşûsu

  • Yigirmi aded bozahâne

  • On yedi aded kahvehâne

  • Üç yüz kırk aded meyhâne

  • On altı aded imârât-i dâru’z ziyâfe[t] (8/73)

  • Bîmâristân

[Selanik’ten Atina’ya] (8//)

99Vardar Yenicesi [Yenice-i Vardar, Genitsa, Giannitsa] (8/76) at d

Şehr-i Yenice
Cümle on yedi aded mahallât[dır]. Ve cümle bin beş yüz kiremit ortülü bağu bâğçeli [] hânedânlardır.

  • İskender Beğ câmi’i, çârşû içinde (8/77)

  • Badralı câmi’i

  • Receb Çelebi câmi’i

  • Bir aded medrese-i âlimân

  • Yürekli Alî Beğ mektebi

  • Receb Çelebi mektebi

  • İsa Beğ mektebi

  • Şeyh İlâhî tekyesi [Nakşibendi]

  • Receb Çelebi imâreti

  • Şeyh İlâhî medresesi imâreti

  • Gâzî Evrenos türbesi imâreti

  • Yedi yüz kırk aded çârsı, bâzâr ve bedesten dükkânı

  • On adet bezzâzistân

  • Gâzî Evrenos Beğ hammâmı

  • Ahmed Beğ hammâmı

  • Şeyh İlâhî hammâmı at

  • Dokuz aded hân

  • Bir aded kârbânsarây, Gâzî Evrenos Beğ hayrâtı at

  • Yirmi iki aded âb-ı hayât çeşmesi

Buhayre-i Vardar Yenicesi [Limni Giannitson] (8/78)

  • Ziyâret-i Gâzî Evrenos

  • Ziyâret-i İki Yürekli Ali Beğ 8/79)

  • Ziyâret-i Gâzî İsa Beğ

  • Ziyâretgâh-ı Hazret-ı eş-Şeyh İlâhi

Karye-i Eskici [Eskiçe, Paleo Paleo, Pontochori]
Karye-i Kadı [Kadı köy, Trifulčevo, Trifylli/Trifili]
Karye-i Hisârbeği [Asar Bey, Droseron]
Karye-i Yegoniçe: bkz. 8/81, Karye-i Yegorniçe
Karye-i Sindelli [Sindel, Sandali]

Vodina [Vodena,Edessa]d g

Şehir
Cümlesi on iki mahalledir. Tokuzu müselmân ve üçü kefereler mahallesi[dir], ammâ asla Yahûdî yoktur ammâ Rûm keferesi gâyet çokdur. Ve şehir cümle bin altmış aded [] kırmızı kiremit örtülü evlerdir.

  • Sultân () Hân câmi’i, tarz-ı kadîm’ (8/80)

  • [Kadı] Husrev Efendi câmi’i

  • Nûreddîn Efendi câmi’i

  • Yenicâmi’i

  • Hasan Ağa câmi’i

  • Tekye mahallesi câmi’i

  • Öteyaka câmi’i

  • Yene mahalle câmi’i

  • Zafer Ağa câmi’i

  • On bir aded mahalle mescidi

  • Bir aded medrese-i sûhtevât

  • Dört aded mekteb-i necîb ü reşîdân

  • İki aded tekye-i dervîşan

  • Bir aded hammâm

  • On aded sağîr ü kebîr hân-ı müsâfirîn

  • Husrev Efendi imâreti

  • Yedi aded kenîse

Karye-i Pokrevenik/Pokravenik [Pikrivenitsa, Amygdalies] (8/81)
Karye-i Kopna [Kopanovo, Kopanos]
Kasaba-i Avusdos [Ağustos, Naoussa/Nausa]
Karye-i Delimano
Karye-i Hoparan [Horopan, Stenimachos]
Karye-i Yegorniçe [Javornica, Giavornitsa, Nea Kouklena, Trilofo]
Karye-i Turkohor [Turkohori, Patris], Patrida
Karye-i Kravata [Krevatas]

Karaferye [Veria]at g k

Cümle on altı aded müselmân mahallesidir. Ve cümle on beş aded kefere-i Rûm ve Sırf ve Bulgar ve Latin’dir ve cümle İki cemâ’at-i Yahûdîdir.

  • Murad Hân Gâzî-i Evvel câmi’i, çârşû içinde (8/82)

  • Mûsâ Çelebi câmi’i

  • Müftî câmi’i

  • Emîr Çelebi câmi’i

  • Çelebi Sinân Beğ câmi’i

  • Dokuz aded mahalle mescidi

  • Üç aded medrese-i âlimân

  • On aded mekteb-i sıbyân

  • Beş aded hân

  • Tuzcu Sinân’ın çifte hammâmı

  • Tabahâne hammâmı

  • Hızır Beğ hammâmı

  • Çâşnigîr hammâmı

  • Çâşnigîr Beğ imâreti

  • [Tuzcu] Sinân Beğ imâreti

  • Bezzâzistân, Çelebi [Tuzcu] Sinân Beğ vakfıdır

Karye-i Lözviçe [Lozitsa, Kato Louzitsa, Tripotamos] (8/84)
Karye-i Peşker
Karye-i Rûmihat
Karye-i Öziçe
Karye-i İnobası [İnetelova, Agia Anna, Avliana, Avgi]
Eğribucak kazâsı
Karye-i Evrenli [Evrenesli, Anatoliko]
Menzil-i tekye-i Memi Baba Sultân [Bektaşi tekkesi]
Çehârşenbebâzârı kazası [Sarıgöl]
Kalâ-i kadîm Serfice [Serfiçe, Servia]
Kirk Yiğit nâm geçid [Glikovo, Sarandaporo]
Karye-i Çiftlik (8/85)

Alasonya [Elassona] d

Şehr-i Alasonya
Cümle yedi mahalledir. Nısfı kefere ve nısfı müselmândır. Ve cümle altı yüz elli beş hânedanlar[dır].

  • İmâret câmi’i, çârsû içinde [Çârşû câmi’i]

  • Tekye câmi’i

  • Gazanfer Ağa oğlu câmi’i

  • Bir aded medrese-i âlimân

  • Bir aded mekteb-i sıbyân-ı püserân

  • Bir aded tekye-i dervîşân, Tekye câmi’i derler

  • Bir aded imâret, Çârşû câmi’i hareminde

  • Bir aded hân-ı azîm, Çârşû câmi’i kurbunda

  • Bir aded küçük hammâm, Muharrem Paşa hayrâtı

  • Bir cisr-i ra’na, İlimboz [Olymhos, Elassonitis] nehri üzre

Karye-i Karadere [Ligaria/Lygaria] (8/86)
Karye-i Karacaevren
Karye-i Kavaklar [Kazaklar, Ampelonas]
Karye-i Beğ katarı

Kasaba-i Tırnovi [Tirnavos]
Cümle üç bin beşyüz aded kefere-i Rûm hâne var. Ancak bir mahalle-i müslimîn var.

  • Bir câmi’i

  • Bir hammâm

  • Bir mescid

  • On bir aded sağîr ü kebîr hân

  • On altı aded kenîse (8/87)

Yenişehr-i azîm [Yenişehir-i Fener, Larisa] at d g k
Cümle dörd bin aded [] kiremit örtülü ma’mûr evlerdir.

  • Hasan Beğ câmi’i, cisir başında

  • Ömer Beğ câmi’i at

  • El-Hacı Bayrâm câmi’i

  • Azîz Efendi câmi’i (8/88)

  • Akçeli câmi’i

  • Türbe câmi’i

  • Burmalı câmi’i

  • Şeyh câmi’i

  • Ömer Ağa câmi’i

  • Muharrem Paşa câmi’i

  • Eski câmi’i

  • Mevlevihâne câmi’i

  • Hacı Bekir câmi’i

  • Dâru’l-kurrâ câmi’i

  • Çömlekçiler câmi’i

  • Murâd Ağa câmi’i

  • Ahmed Efendi câmi’i

  • Çelebi câmi’i

  • Fatıma Hâtûn câmi’i

  • Süleymân Paşa medresesi

  • Üç yerde dâru’l-kurrâ

  • Üç yerde dâru’l-hadîs

  • Yigirmi iki yerde mekteb-i sıbyân

  • On yerde tekye-i dervîşân

  • Mevlevihâne, cisir başında nehr-i Köstem’in [Pineios] kenârında

  • Mevlevihâne imâreti

  • Pirî Paşa hammâmı, Bayrak câmi’i kurbunda

  • Eski hammâm, çifte hammâm-ı azîmdir

  • Kâbil Ağa hammâmı

  • —Yigirmi bir aded hân

  • Hasan Beğ Gâzî cisri, nehr-i Kösdem [Pinios] üzre

Yenişehir’den Kesendire ve Koloz câniblerine gitdiğimiz konakları beyân eder

Kasaba-i Ermiye [Almyros/Almiros] (8/90) d

  • () câmi’i

  • () aded medrese-i sûhtegân

  • () mekteb-ı sıbyân

Liman-ı azîm Yoros ya’nî kal’a-i kadîm Koloz [Volos]

Varoş-ı kal’a-i Koloz
3 satır boş
Kal’a-i Aleksandire, ya’nî Şehr-i atîk Kesendire [Kasandra]
Velesin kazası [Velestino] (8/91)
5 satır boş
Kasaba-i Çatalca [Farsala]
9 satır boş

Tırhala [Trikala] at d

  • Kale at

  • Bir câmi’i

  • Bir serâmed sâ’at kullesi

Aşağı Şehr-i Tırhala
Cümle on altı mahalle-i Müslim ve sekiz aded mahalle-i keferedir, ammâ aslâ Yahûdî mahallesi yokdur.

  • Osmân Şâh câmi’i (8/92) at

  • Mustafâ Paşa câmi’i (8/93)

  • Gâzî Durhân Beğ câmi’i

  • Lala Paşa câmi’i

  • Akça câmi’i

  • Alaca câmi’i, İskender Beğ hayrâtıdır.

  • [Gâzî] Ömer Beğ câmi’i

  • Zâviye-i Ca’fer Efendi

  • Altı aded medrese-i tâlibân-ı âlimândır

  • Tekye-i Ca’fer Efendi

  • Sekiz aded mekteb-i sıbyân-ı püserân

  • Osmân Şâh hammâmı, çiftedir

  • [Gâzî] Durhân Beğ hammâmı

  • Ömer Beğ hammâmı

  • Beş aded hân

  • Lala Paşa cisri, on beş hurde gözlü cisr

  • Osmân Şâh cisri, Sekiz göz nâmıyla ma’rûf

  • Bin bir aded çeşme-i aynı’l hayât

Kal’a-i bâlâ cebel-i Kalabakkaya [Kalampaka/Kalabaka] (8/94) at
Karye-i Kalabağ [Kalampaka] (8/95)
Manastır-ı Kalabak [Meteora] (8/96) at

Kal’a-i Fener-âbâdân [Fanari]

Aşağı varoş (8/97)
Beş aded mahalle ve beş aded mihrâbdır.

  • Hamza Beğ câmi’i

  • Evliyâ Hâtûn câmi’i

  • İki aded küçük hân

  • Bir küçücük hammâmcık

  • Bir aded medresecik

  • Bir aded mekteb

  • Bir aded tekye

Karye-i Loksad [Loxada]

Kasaba-i Kardiçse [Karditsa] d k
Cümle dokuz mihrâbdır ve cümle dokuz mahalledir.

  • Kâsım Çavuş câmi’i, çârşû içinde

  • Sekiz aded mahalle mesâcidleri

  • Bir aded medrese

  • Bir aded mekteb-i sıbyân

  • Bir aded tekye-i dervîşân

  • Üç aded hân-ı tüccâran

  • Bir küçük hammâm

Kasaba-i Maşkolor Panayırı [Mascholouri/Masholuri]

Kasaba-i Cum’a (8/99)
Yedi aded mahalle ve kamusu yedi mihrâblı küçük kasabacıkdır.

  • Ömer Beğ câmi’i

  • Ali Çavuş câmi’i

  • Beş aded mahalle buk’aları

  • Bir aded medrese-i âlimân

  • Bir hammâm

  • İki aded mekteb-i sıbyân

  • Üç aded hânkâh-ı dervîşân [tekke]

  • İki aded hân-ı tüccârân

Kal’a-i Dimoko [Domokos] g
Cümle kâfirî ve müselmânları ancak yüz kadar kiremit örtülü evlerdir.

İzdin [Zituni, Zeitun, Lamia] d g k

  • Bir camii, aşağı kal’ada, tarz-ı kadîmdir

Aşağı şehr-i İzdin (8/)
Cümle on üç aded mahalle-i müslimîndir [] Ve cümle sekiz aded mahallât-ı keferâtdir ammâ Yahûdî ve Freng yokdur. Lâkin Rûm ve Bulgar ve Ermeni ve Latin kefereleri çokdur.

  • Ebü’l-feth Sultân Mehemmed câmi’i [Fatih Câmii]

  • İmâret câmi’i

  • Üç mahalle mescidi

  • Üç aded medrese

  • Altı aded mekteb-i tiflân

  • İki aded hân

  • Bir aded hammâm, Mehemmed Paşa hayrâtı

  • Bir aded imâret

  • Ve beş yerde taş cisr-i ibret-eserler

Kasaba-i Badracık [Patracık, Nea Patra, Ypati/İpati] (8/)
Cümlesi sekiz yüz aded [] bağlı ve bâğçeli [] hâne-i zîbâlardır.

  • Çârşû içinde () câmi’i

  • () câmi’i

  • Mahallât mesâcidleri

  • Bir medrese

  • Bir mekteb

  • Bir tekye

  • Bir hammâm

  • Bir hân

Beyân-ı germâb-ı nâf-i İzdin [Thermopyles/Thermopiles]

Kal’a-i Mudunuç [Mudoniç, Mendenitsa]

Şehr-i Mudunuç
Yüz aded müselmân evleri ve yüz elli kadar kefere evleri vardır.

  • Bir köhne câmi’i

  • Bir hân

  • Bir hammâm

  • Âsitâne-i Veliyγullâh [Bektaşi tekkesi] (8/) at

  • Matbah-ı imâret-i dâru’z-ziyâfe [tekke imâreti] (8/)

Kasaba-i Esedli ya’nî Esedâbâd [Chaeronea, Cheronia]
Cümle yüz aded kiremit örtülü ma’mûr kasabacıkdır.

  • Bir câmi’i

  • Bir mescid

  • Bir medrese

  • Bir mekteb

  • Bir tekye

  • İki hân

Livadiye [Livadia] d g k

Şehr-i Livad[i]ye (8/)
Cümle yedi aded müselmân mahallesidir.[] Ve altı adet mahalle-ikeferedir. Ekseriyyâ Rum ve Latin ve Ermenî keferelerdir.

  • Gâzî Ömer Beğ câmi’i, çârşû içinde, tarz-ı kadîm

  • Bali Beğ câmi’i

  • Tabahâne câmi’i, Süleymâniyye câmi’i derler

  • Mustafâ Voyvoda câmi’i

  • Muslihiddîn Efendi câmi’i

  • Üç aded mahalle mezkitleri

  • Üç aded medrese-i sûhtegân

  • Üç aded mekteb-i dâru’t-ta’lîm-i gilmân

  • Üç aded tekye-i erbâb-ı tarîk-i zâhidân

  • Bir aded vekâle-i bâzergân, Tabahâne dibinde

  • Bir aded küçük hammâm

  • Üç aded yerde cisr-i memer-i nâs

  • Mükellef kahvehâneler (8/)

Şehir
Cümle altı aded müselmân mahallesi. Ve on yedi aded Rûm [] Ve bir aded Yahûdî mahallesidir.

  • Kâsım Beğ câmi’i

  • Dervîş Yazıcı câmi’i

  • Ahmed Paşa câmi’i, Ağribozlu Köse Alî Paşa karındaşı, çârşû içinde

  • Altı aded mahalle mescidi

  • Dörd aded medrese-i âlimân

  • Sarıkabak mektebi

  • Üç aded hânkâh

  • Bir aded hammâm (8/)

  • İki aded hân

  • Su kemerleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir