sahibinden satılık kömür sobası / Мой переезд в Турцию. Ожидания и реальность.

Sahibinden Satılık Kömür Sobası

sahibinden satılık kömür sobası

Kuzine ve Sobalar

Geleneksel evlerde uzun vakit geçirme fırsatı bulan hemen hemen herkeste sobaların farklı bir yeri bulunur. Merkezden çevreye doğru ısıtma tekniğiyle çalışan sobalar, yaşam alanlarının hem sıcak hem de huzurlu bir havaya sahip olmasını sağlayabilir. Kovalı sobalar, temelde geniş bir yakacak haznesi, basınç delikleri ve tahliye bacasından oluşur. Ancak kuzinelerde durum biraz daha farklıdır. Emaye kuzine sobalar, kovalı ve kovasız olmak üzere iki temel çeşide ayrılır. Kovalı kuzine sobalar, yakacak haznesinin çıkarılabilmesi ile kolay kullanım imkânı verir. Kuzine odun sobası, temizlik aşamasında çıkarılabilen haznesi ile çevre kirliliğinin önüne geçer.

Fırın ve sobanın birleşmiş hâlini yansıtan kuzineler, retro tarzıyla yalnızca kırsal yaşamda değil şehirde de önemli bir yere sahiptir. Fırınlı kuzine sobalar, fonksiyonel kullanım imkânıyla yaşam alanlarında eşya kalabalığının da önüne geçer. Fırınlı kuzine modellerinden doğal gazlı sobalara kadar sayısız seçenek, çağın gerisinde kalmadan tarihe huzurlu bir yolculuk yapma fırsatı verebilir. Renkli kuzine sobalar; otel, kafe, restoran ve ev dekorasyonlarına retro bir hava katmak için tercih edilebilir. Mat siyah kuzine sobalar ise is ve kir tutmayan yüzeyiyle ısınma ve yemek pişirme ihtiyaçları için son derece kullanışlı olabilir. Uygun aralıklarda seyreden fırınlı soba fiyatları, ek bir pişirme cihazı için masraf yapmanın önüne geçer.

Kuzine ve Sobalar ile Sıcacık Evler

Kuzine ve Sobalar ile Sıcacık Evler

Günümüzde doğal gazın giderek daha yaygın bir hale gelmesiyle eski kullanım genişliğini yitirmiş olsa da kuzine soba modelleri günümüzde daha çok spesifik bazı fonksiyonları ya da yaşam alanlarına yaptığı dekoratif katkıları dolayısıyla tercih edilmektedir. Bu anlamda halen daha popülerliğini korumaya devam eden kuzine ve soba ürünleri, son derece şık ve ihtişamlı görünümlerinin yanı sıra eskiye göre çok daha pratik bir kullanıma sahip olan teknolojik modelleri ile de öne çıkmaktadır. Buna ek olarak genellikle odun, kömür ve buna benzer katı yakıt türleri ile yakılan kuzine ve sobalar, özellikle doğal gazın henüz işlevsel bir kullanıma kavuşmadığı yerleşkelerde de sıklıkla rağbet görmektedir. Kömür soba fiyatlarıyla da kısıtlı bütçelere sahip kesimler için son derece kullanışlı ve uygun olabilir.

Emaye kuzine sobalar, çok düşük sıcaklıkların yaşandığı kırsal bölgelerde evleri sağlıklı ısı derecesine ulaştırmakta son derece etkilidir. Bu bağlamda bilhassa çiftlikler, köy ya da dağ evleri gibi bölgelerde kuzine ve soba ürünleri ısıtma açısından olduğu kadar yemek pişirme gibi farklı işlevleri ile de kullanıcılar için önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Alışılageldik klasik kuzine soba ürünlerinin yanı sıra yeni ve modern tasarımları ile dikkat çeken soba modelleri, günümüzde pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Anadolu’da günümüzde de halen yaygın olan dökme demir soba modellerine ek olarak çelik saç bir gövdeye sahip ya da seramik kullanılarak imal edilmiş farklı modeller de oldukça yaygındır.

Isıtma konusunda sağladığı yüksek verimin yanı sıra kuzine ve soba ürünleri son derece otantik bir yaşam tarzına da olanak tanımaktadır. Gündelik bir biçimde yemek hazırlayıp çay demleyebileceğiniz ya da kuzine soba modellerinin fırınını kullanarak yeni lezzetler hazırlayabileceğiniz farklı soba türleri bu anlamda pek çok işlev ihtiva etmektedir. Özellikle kendi ekmek ve diğer hamur türü yiyecek ürünlerini hazırlayabileceğiniz fırınlı soba modelleri kullanışlı ve ev işlerine yardım eden fonksiyonları ile adeta kendi başına bir mutfağa dönüşebilmektedir. Hamur işlerinin yanı sıra kestane gibi yiyecekleri kolayca kavurabileceğiniz sobalar, çay keyifleri için son derece pratik bir kullanım sunmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak yaşam alanlarınızı kolaylıkla ısıtabilen yapısı ile soba ürünleri modern ısıtma teknolojilerine göre çok daha efektif bir ısıtma sağlamaktadır. Sobayı yakmanızın ardından bir iki dakika içerisinde en soğuk ve geniş iç mekânlar bile hemen sıcacık bir hale gelebilmektedir. Bu nedenle özellikle dağ evlerinde tercih edilen sobalar, aynı zamanda dekoratif anlamda da yaşam alanlarına son derece şık bir dokunuş yapabilmektedir. Bu özelliği ile de ev dekorasyonu esnasında sıklıkla tercih edilen bir ısıtma yöntemi olan kuzine soba ürünleri, gerek çok fonksiyonlu kullanımları gerekse de güçlü ısıtma verimliliği ile memnuniyet verici bir deneyim vadetmektedir. Dekoratif sobalar, otantik tasarımları ile evlerde, otellerde ve yeme içme mekânlarında sıkça kullanılır. Cam şömine sobalar, yaşam alanlarına hem modern hem de rustik bir hava katmak için tercih edilebilir. Camlı kuzine sobalar, fırın bölümündeki yiyecekleri kapağı açmadan kontrol etme imkânı da verir.

Kuzine Soba Çeşitleri

Kuzine Soba Çeşitleri

Kuzine soba; aynı anda hem ısıtma için hem de üzerinde yer alan özel materyal sayesinde yemek pişirme ya da çeşitli yemişleri kavurma için kullanılabilecek soba türüdür. Tipik olarak odun ve kömür gibi katı yakıtlar kullanılarak yakılan kuzine sobalar, gerek güçlü ısıtmaları gerekse de yemek pişirme noktasında sağladıkları kolaylıklarla tercih edilmektedir. Anadolu’nun pek çok bölgesinde birincil ısıtma aracı olarak günümüzde de kullanılmaya devam edilen kuzine soba su ısıtma ve yemek pişirme gibi özelliklerin yanı sıra fırın bölümleri ile hamurlu yiyeceklerin yapımında da ekstra bir pratiklik ve lezzet sağlamaktadır.

Genellikle doğal gaz gibi modern ısıtma yöntemlerinin yaygın olmadığı yerleşkelerde kullanılıyor olsa da kuzine sobalar, günümüz teknolojilerine kıyasla pek çok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bunların en başında ise sağlanan sıcaklığın hem ısınma hem de yemek yapımında kullanılması sayesinde bu iki işlem için ayrı bir enerji kullanımı gerektirmemesi, dolayısıyla enerjiden ciddi oranda tasarruf sağlaması gelmektedir. Nitekim kuzine soba çeşitleri çok daha basit çalışan bir işleyişe sahip olsa da iç mekânlarda bulunan nemi kurutmayan bir yapıda olduğu için diğer ısıtma türlerinin aksine ağız ya da boğaz çevresinde oluşabilecek tahriş ve kuruma gibi durumlara da sebep olmamaktadır. Bu doğrultuda son derece sağlıklı bir kullanıma sahip olan kuzine sobalar, tek merkezden bütün bir yaşam alanının rahatlıkla ısıtılabilmesini sağlamaktadır.

Nitekim çok hızlı bir biçimde yanabilmesi sayesinde etkisini hemen gösteren kuzine soba ürünleri, ortaya çıkardığı sıcaklığı iç mekânlarınıza anında yayarak erken bir ısınma dolayısıyla efektif bir kullanım sunmaktadır. Buna ek olarak son derece düşük yakıt giderleri ile yüksek bir ısınma oranı sağlayan kuzine sobalar aslında fiyat performans açısından kıyaslandığında gerek doğal gaz gerekse de elektrik kullanan sobalara göre çok daha ekonomik bir enerji verimliliğine sahiptir. Aynı zamanda yemek hazırlama işlemlerine de büyük ölçekli katkılarda bulunan kuzine sobaların yemeğin lezzeti bakımından da faydalı olduğunu gözden kaçırmamak gerekir.

Kuzine sobalarda pişirilen bir yiyecek temelde odun ateşi kullanılarak pişirilmektedir. Bu anlamda odun ateşi kullanılarak pişirilen bir yemeğin gaz ya da elektrikle pişirilen bir yemeğe göre lezzet açısından çok daha yüksek bir standarda sahip olduğu tartışılmazdır. Bu doğrultuda çeşitli fonksiyonlar ve efektif ısıtması ile öne çıkan kuzine soba ürünleri, alternatif bir ısıtma yöntemi arayanlar açısından oldukça kullanışlı bir tercihtir. Küçük kuzine sobalar, doğal gaz sistemi bulunan evlerde lezzetli yiyecekler hazırlamak için bile tercih edilebilir. Katlanır sobalar, ihtiyaç kalmadığında rahatça saklanabilmesi ile hem kırsal hem de şehir yaşamında son derece ilgi gören modeller arasındadır.

Kuzine Soba Modelleri

Kuzine Soba Modelleri

Kuzine soba modelleri en başta tipik olarak odun ya da kömür yakan kuzine sobalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Odun kuzine sobalarında yakııt olarak yalnızca odun türü kaynaklar kullanılabilirken kömür kuzine sobalarında ise kömür ve odun başta olmak üzere her iki türden yakıtı da kullanmak mümkündür. Bunlara ek olarak kuzine sobalar, imal edilmesinde kullanılan malzemelerden fonksiyonlarına göre farklı modeller ihtiva etmektedir. En sık tercih kuzine soba çeşitlerinden biri olan döküm soba ürünleri, bilhassa Anadolu’da yüzyıldan bugüne kadar kullanılmaya devam eden bir ısıtma aracıdır.

Zamanla Avrupa ve diğer dünya bölgelerinde de kullanım alanı bulmaya başlayan döküm soba ürünleri, özellikle ısıya karşı dayanıklı yapıları ile uzun bir kullanım ömrü sundukları için sıklıkla tercih edilmektedir. Buna ek olarak gövde materyali bakımından ısı yayılımını çok daha hızlı bir biçimde yapabilen döküm soba ürünleri, yaşam alanlarınızın boyutları fark etmeksizin kolaylıkla ısıtılabilmesini sağlamaktadır. Özellikle büyük ölçülere sahip iç mekânlarda son derece başarılı ortaya koyan bu ürünler, mini soba modelleri ile görece daha küçük ölçekli yaşam alanlarına da uyarlanmaktadır. Bu doğrultuda döküm kuzine soba ürünlerinin avantajlarını daha az yer kaplayan bir tasarım ile bir araya getiren küçük soba ürünleri aynı zamanda ısıtma için alternatif yöntemler kullanmanıza da olanak sağlamaktadır.

Bunlara ek olarak gerek kuzine gerekse de şömine soba olarak yararlanabileceğiniz camlı soba ürünleri, ön kapak tasarımında kullanılan cam sayesinde pratik ve estetik bir kullanım sağlamaktadır. Bunların yanı sıra fırınlı soba modelleri ile kuzine soba ürünleri, özellikle hamur işi ya da ekmek gibi yiyecekleri hazır almak yerine kolaylıkla kendi başınıza alabilmenize imkân sağlamaktadır. Son derece yüksek bir ısıtıcı soba kullanımı sunan kuzine sobalar, bu doğrultuda farklı fonksiyonları ve özellikleri ile oldukça avantajlı bir kullanım deneyimi yaratmaktadır. Pek çok insan, bilhassa şehir hayatında daha yaygın olan diğer ısınma yöntemlerinin daha verimli olabileceğini düşünse de bu kanaatin tam olarak doğru olduğunu söylemek zordur.

Farklı yaşam alanlarına kolaylıkla uyum sağlayabilecek özellikleri ile kuzine soba modelleri, diğer ısıtma yöntemlerinden çok daha efektif bir ısıtma sunması ile bir adım öne geçmektedir. Buna ek olarak daha efektif bir ısıtmayı çok daha düşük bir enerji tüketimi ve maliyet ile sağlayan kuzine sobalar, fiyat performans açısından da kullanıcılara ciddi avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca neredeyse ömürlük kabul edilebilecek son derece uzun bir kullanım ömrüne sahip olan kuzine soba ürünleri, yaşam alanlarınızın ısıtması ile ilgili problemleri tek seferde tam olarak çözebilmeye olanak tanımaktadır. Geleneksel kuzine sobalara örnek gösterilebilecek diğer bir soba modeli de tuğlalı soba ürünleridir. Ateş tuğlası kullanılarak imal edilen bu tür kuzine sobalar, ısıyı tutabilen yapıları sayesinde yüksek bir ısı verimliliği ortaya koymaktadır. Tuğlalı kuzine soba, ateş tuğlası katmanı ile söndükten sonra bile ısı yaymaya devam eder.

Markalar, şehir yaşamına kolayca adapte olabilen fonksiyonel sobalar da üretir. Doğal gazlı kuzine sobalar, geleneksel yöntemlere sahip tarifleri, şehir yaşamında da aynı lezzette hazırlayabilme imkânı verir. Bu ürünler aynı zamanda otantik tarzıyla klasik dekorasyon akımlarını kolayca tamamlayabilir. Geleneksel ve modern teknikleri bir araya getiren kaloriferli kuzine soba, konforlu ve şık yaşam alanları oluşturabilir. Geleneksel yöntemlerden vazgeçemeyenler için modern yaşama uyumlu hâle getirilebilecek bacasız sobalar da bulunur.

Kuzine Soba Özellikleri

Kuzine Soba Özellikleri

Kuzine sobalar, kullanıcılarının istek ve ihtiyaçlarını tam anlamı ile karşılayabilmek üzere pek çok farklı özellik ve işlevi bir araya getirmektedir. Bu anlamda kuzine soba tercihinde bulunurken de bazı noktalara dikkat etmeniz çok daha verimli bir kullanım deneyiminin kapısını ardına kadar açacaktır. Geleneksel kuzine soba ürünlerinin en öne çıkan özelliklerinden biri üst yüzeyinin ısı tutma konusundaki başarısıdır. Böylelikle yemek ya da su pişirmeye olanak sağlayan kuzine sobalar ısıtma ve yemek için ayrı bir enerji kullanımının önüne geçmektedir. Bu doğrultuda tercih edeceğinizin kuzine sobanın üst tabla kısmının ve ateş haznesi olarak adlandırılan aksamlarının kalitesi önemli bir ayrım noktasıdır. Bu bölgelerdeki materyalin kalınlığı da ısı verimliliği açısından büyük önem arz etmektedir.

Aynı zamanda uzun bir kullanım ömrüne sahip olması için sobanın malzemesinin standartlara uygun bir kalınlıkta olması büyük fark yaratmaktadır. Buna ek olarak kuzine soba ürünlerinde dikkat edilmesi gereken başka noktalardan da bahsetmek mümkündür. Özellikle kül kutusunun ve pişirme fırınının ebatlarının yanı sıra duman borusunun çapı da sobayı kullanacağınız alana uygun olmalıdır. Ayrıca sobanın ısı ve yanma gücü bakımından mekanik termostat ya da ızgara gibi ek fonksiyonlarla desteklenebilmektedir. Bu anlamda otantik görünümü ve bir alışkanlık haline gelen kullanım özellikleri ile doğal gaz bağlantısına sahip olan yerleşkelerde bile tercih edilmeye devam eden kuzine soba ürünleri, çok daha düşük maliyetlere yüksek bir ısınma sağlamaktadır.

Buna ek olarak ayrı bir mutfak sobası ya da ocağı olmaksızın yemeklerinizi pişirmenize sağlayan kuzine sobaları, ayrıca fırınları ile de hazırlanmasında fırın gerektirecek yiyecekleriniz için pratik ve tasarruflu bir kullanım sağlamaktadır. Daha çok kırsal bölgelerin vazgeçilmez ısıtma aracı olarak kabul edilebilecek kuzine soba ürünleri aynı zamanda çiftlik ya da dağ evleri gibi alternatif yaşam alanlarında da gerek dekoratif amaçlar gerekse de ısıtma konusundaki verimliliği ile tercih edilebilmektedir. Ayrıca geleneksel modellerin yanı sıra modern soba yöntemleri ile de desteklenen ürünler, pratik yönleri ile de kullanıcı deneyimine katkı sağlamaktadır.

Enerji Kullanımına Göre Soba Çeşitleri

Enerji Kullanımına Göre Soba Çeşitleri

Kuzine sobalar yakıt olarak odun ve kömür kullanan kuzine sobalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ancak kuzine sobaların geleneksel ve otantik görünümü ile daha modern bir ısıtma teknolojisini bir araya getirmek amacı ile imal edilen soba çeşitlerinden de bahsetmek mümkündür. Bu sobalarda odun ve kömür dışındaki yakıt türleri de tercih edilebildiği için bazılarının kuzinelerden ayrıldığını belirtmek gerekir. Bu tür sobalar arasında kullanıcılar tarafından en sık rağbet edilen modellerden biri kaloriferli soba ürünleridir. Kaloriferli soba modelleri görünüm olarak geleneksel kuzine soba görünümünü muhafaza etmekte, böylelikle yaşam alanlarınıza dekoratif açıdan otantik bir dokunuşta bulunmaktadır. Ancak geleneksel kuzine sobaların aksine yanma için kullandığı yakıt enerjisini kalorifer kazanından alan bu tür sobalar, evinizin farklı odalarını aynı anda daha düşük maliyetler ile ısıtabilmesi açısından ciddi avantajlara sahiptir.

Benzer bir kullanıma sahip olan petekli soba modelleri de odun ve kömür kullanılarak daha düşük maliyetlere daha yüksek seviyelerde elde edilen ısıyı farklı iç mekânlarda kullanılabilmenize olanak tanımaktadır. Yaşam alanlarınızda yararlanabileceğiniz diğer bir soba türü de tüplü soba ya da katalitik ismi ile anılan ürünlerdir. Tüplü soba ürünleri, ısıtma için gerekli enerjiyi tıpkı bazı mutfak ocaklarında olabildiği gibi tüp kullanarak temin etmektedir. Özellikle doğal gaz kullanılan yerleşkelerde elektrik kesintisi ya da farklı arızalara bağlı bir biçimde ısıtma problemleri yaşanıldığında tüplü soba ürünleri alternatif bir ısıtma kaynağı olarak oldukça kullanışlı bir tercih haline gelebilmektedir. Nitekim benzer bir alternatif kullanım için gazlı soba ürünleri de kullanıcılar tarafından rağbet gören ürünler arasındadır.

Bunlara ek olarak son yıllarda giderek daha fazla öne fanlı soba ürünlerinden de bahsetmek gerekir. Fanlı soba modelleri, tıpkı geleneksel kuzine soba modelleri gibi hem odun hem de kömür kullanarak çalışabilmektedir. Ancak ev kullanımında tercih edilen kuzine sobalara göre çok daha yüksek bir ısı sağlayan fanlı sobalar, ısının daha efektif bir biçimde ortama verilmesi için belli ısı seviyelerine ayarlanabilecek bir fan bulundurmaktadır. Bu anlamda özellikle cafe ya da restoran tarzı geniş mekânlarda kullanılarak ortam sıcaklığını sabit tutmayı sağlayan fanlı soba ürünleri, gerçek bir fiyat performans harikası olarak enerji verimliliği konusunda fark yaratmaktadır. Bu doğrultuda geleneksel kuzine sobaların otantik görünümü ve yemek yapabilme ya da yüksek ısı verimliliği gibi avantajlarını modern ısıtma yöntemlerinin pratik kullanım özellikleri ile bir araya getiren yenilikçi soba modelleri, yaşam alanlarınızın ısıtmasında çok daha efektif sonuçlar elde etmenize yardımcı olmaktadır.

Geleneksel sobaların tek bir odayı ısıtabilen kullanımının aksine ısıyı farklı iç mekânlara yayabilen soba modellerinin yanı sıra ana ısıtma bağlantınız arızalandığında ya da daha küçük iç mekânlarda tercih edebileceğiniz alternatif soba ürünleri, sizlere kullanım alanınız için en ideal deneyimi yaşatmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda her türlü istek ve ihtiyacınıza yönelik farklı soba modellerini inceleyerek aradığınıza en uygun soba ürününü bulabilir ve üstün bir deneyimin keyfini çıkarabilirsiniz.

Kuzine Soba Fiyatları

Kuzine Soba Fiyatları

Gerek işlevsel kullanım özellikleri gerekse de ekonomik avantajları ile pek çok insan tarafından tercih edilmeye devam kuzine soba ürünleri, düşük maliyetler karşılığında sağladıkları yüksek ısı verimliliği ile dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda yenilikçi teknolojilerle desteklenen farklı modeller de ihtiva eden sobalar, buna bağlı olarak geniş bir fiyat skalası içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla öncelikle ihtiyaçlarınızı ve kullanım alanlarınızı doğru bir biçimde analiz ederek çeşitli soba ürünlerini incelemeniz çok daha efektif bir kullanım açısından oldukça isabetli bir yaklaşım olacaktır.

Trendyol’un son derece bütçe dostu soba fiyatları ile elde edebileceğiniz kuzine soba ürünleri, imalatında kullanılan kaliteli materyaller ve uzun kullanım ömrü ile son derece memnuniyet verici bir deneyim yaşamanıza yönelik tasarlanmıştır. Bu bakımdan kullanımınıza en uygun ürünü belirleyerek kuzine soba ürünlerinin cazip avantajlarından faydalanmanız mümkündür. Üstün enerji verimliliği ve ısıtma performansı ile yaşam alanlarınızı sıcacık bir hale getiren kuzine soba ürünleri, aynı zamanda işlevsel özellikleri ile de gündelik yaşamı kolaylaştırmaktadır.

ağır sanayi,ağır sanayi nedir,gülermak ağır sanayi inşaat ve taahhüt a.a.ş,st ağır sanayi çözümleri dergisi,demirören ağır metal sanayi pınarbaşı,demirören ağır metal sanayi,hafif ağır sanayi ne demek,ağır sanayi emekli maaşı,ağır sanayi emeklilik hesaplama,ağır sanayi el sabunu,ağır sanayi,ağır sanayi ekşi,ağır sanayi,ağır sanayi ekonomi nedir,ağır sanayi eldiven,ersan ağır sanayi sitesi,elektrikçi ağır sanayi,en ağır sanayi,en büyük ağır sanayi,ağır sanayi firmaları,ağır sanayi fazla mesai,izmir ağır sanayi firmaları,türkiye'de kurulan ilk ağır sanayi fabrikası,ağır sanayi tipi tekerlek fiyatları,tekirdağ ağır sanayi fabrikaları,ağır sanayi geçen işler,ağır sanayi grupları,ağır sanayi iş güvenliği,ağır sanayi ne anlama gelir,gulermak agir sanayi insaat,gülermak ağır sanayi inşaat ve taahhüt a.ş. s,ersel ağir makine sanayi ve ticaret a.ş,,farco ağir metal sanayi ve ticaret anonim şirketi,güleray ağir nakliyat sanayi ve ticaret anonim şirketi,kgm ağır makina sanayi ve tic. a.ş,türkiye'de kaç tane ağır sanayi var,ağır sanayi yıpranma payı,ağır sanayi yıllık izin,ağır sanayi ne yapar,türkiye'nin ilk ağır sanayi yatırımı,türkiye'de neden ağır sanayi yok,yıldız endüstri ağır sanayi,zübük ağır sanayi hamlesi,ağır sanayi 1977,2022 ağır sanayi asgari ücret,ağır sanayi işçi maaşları 2022,5 sanayi sitesi,5. sanayi,5,6. sanayi,türkiye ağır sanayi,6. sanayi akü,6 sanayi birlik oto,7 ağır ceza mahkemesi,ağır sanayi tekeri,9 sanayi sitesi

Мой переезд в Турцию. Ожидания и реальность.

Здравствуйте, уважаемые читатели! Позвольте представиться, меня зовут Оксана, мне 37 лет. Вот уже несколько лет я живу в Турции, в Анталии. Я хочу рассказать вам про мою жизнь здесь без прикрас и ничего не выдумывая. Возможно, для кого-то мой рассказ окажется полезным.


Я никогда не была фанаткой турецких сериалов, не ходила на танцы живота и не заслушивалась восточными мелодиями. Никогда не стремилась ни к чему подобному. Если бы мне кто-то несколько лет назад сказал, что я буду замужем за турком и буду жить в Турции, я бы рассмеялась.


Если будет интересно, я как-нибудь расскажу, как познакомилась с моим мужем. Если кратко, то мы встречались до брака 2,5 года. Разговаривали почти каждый день в скайпе, ездили к друг другу в гости. Ещё до свадьбы мы приняли решение жить в Турции, а не в России. 

Так как я имею ребёнка от первого брака, встал вопрос о школе. В тот момент мне казалось абсолютно правильным отдать мою дочь в русскую школу, чтобы она проходила обучение на русском языке, получила аттестат российского образца и поступила в ВУЗ. В городе Измире, откуда родом мой муж, таких учебных заведений на тот момент не было. Поэтому мы подумали и решили переехать туда, где будет русская школа. 

На тот момент русские школы были в Стамбуле, в Анкаре и в Анталии. Стамбул сразу был удалён из списка — у нас у обоих не было желания жить в этом огромном городе. В итоге выбор пал на Анталию — и русская школа есть, и море.


Русская школа оказалась, естественно, платной, шесть тысяч долларов в год, плюс стоимость обедов 200 лир, плюс сервис (развозка учеников по домам) 120 лир. В итоге получилось, что ежемесячно мы будем иметь около 800 долларов расходов только на обучение ребёнка. Кроме этого нужно было снять жильё и найти работу для мужа. Мне работать пока было нельзя, поскольку вид на жительство в Турции (ikamet) не даёт права на работу. Чтобы работать легально в этой стране, иностранцу нужно получить рабочую визу, что сложно, либо получить гражданство.


Мы приняли решение, что будем переезжать в Анталию постепенно, этапами. Первым должен был переехать мой будущий муж и найти работу. В тот момент я тоже приехала в Анталию на месяц, и мы вместе искали жильё для нас и работу для него.


Жильё в Анталии
Немного расскажу об особенностях. Начнём с того, что та комната, которая в России называется гостиная, в Турции называется салон.


Количество комнат в квартире считается по количеству спален. Например, привычная нам двухкомнатная квартира, здесь называется 1+1, то есть по сути является однокомнатной. Если в квартире две спальни и салон, она обозначается 2+1, и так далее. Турецкий первый этаж это наш второй, а наш первый этаж в Турции называется giriş kat (гириш — вход, кат — этаж, слой). Иногда квартира, расположенная на гириш кат, имеет отдельный вход. Это жильё самое низкое по стоимости, поскольку практически всегда в такой квартире присутствует сырость и плесень. Существует несколько видов этих гиришей, о них я расскажу подробнее в другой статье.


Снять недорогую квартиру в Анталии не очень просто. Чтобы снять дешёвую квартиру, нужно знать турецкий язык либо попросить кого-то помочь поговорить с эмлакчи (агент по недвижимости), либо с собственником жилья. Жильё относительно недорогое здесь по понятиям москвичей либо жителей крупных городов. 

Кстати, все расчеты в статье ведутся в турецких лирах и чтобы дальше было понятнее читателю сколько это в рублях, приводим график стоимости 1 лира к рублю с 2006 по 2015 год. Курс колеблется в районе 20 рублей за 1 лиру, а на момент написания статьи курс 1 лиры составлял 21 руб. 24 коп.

Мы нашли с мужем пустую квартиру 2+1 в новом доме за 550 лир в районе Гюзельоба (район, где находится русская школа) и были рады, что цена достаточно приемлемая. В то же время, моя хорошая знакомая, москвичка, сняла подобную квартиру недалеко от нас за 1200 лир, но с простой мебелью. Когда мы обсуждали цены, я услышала от неё, что квартиру она сняла очень дёшево по московским меркам. По московским меркам может быть и дешево, но Анталия — не Москва, здесь средняя заработная плата 1000 — 2000 лир. То есть для простого жителя Анталии цена 1100–1200 лир за аренду квартиры высока.


Как правило, приезжие, не владеющие турецким языком, вынуждены общаться и вести дела с русскоговорящими агентами недвижимости. Для этой категории клиентов и цены на квартиры другие, завышенные. Например, квартира в соседнем сите (site — несколько жилых зданий, имеющих один адрес, как правило, огороженные стеной), сдавалась за 900 лир для турок, но русскоговорящий агент по недвижимости сдал её туристам за 2500 в месяц. 

Что интересно, русскоговорящие владельцы недвижимости сдают свою собственность своим же соотечественникам не по рыночной, а по завышенной цене, проверить же арендаторы ничего не могут. Ищут клиентов обычно в социальных сетях, и, главное, находят. Например, одна дама, имеет квартиру у моря в районе Лиман, сдаёт её летом по цене примерно 1800 евро в месяц, сама переезжает в квартиру попроще и подальше от моря, а потом живёт на эти деньги целый год до следующего сезона. Находятся наивные люди, которые платят ей эти деньги. И так живёт не одна она, огромное количество людей здесь так живут, ничего не делая. Поэтому, когда вы в следующий раз решите снимать квартиру в Анталии по такой цене, знайте, вы оплачиваете проживание здесь зимой целой семьи.

Чтобы иметь хоть какое-то представление о реальных ценах на недвижимость в Турции, в данном случае в Анталии, зайдите на сайт www.sahibinden.com. Это аналог нашему Avito. Реальные цены вас приятно удивят.


Аренда квартиры называется kira, обычно арендаторы оплачивают первый месяц, вносят депозит, равный месячной арендной ставке и оплачивают эмлакчи комиссию. Если удаётся найти жильё от собственника, то комиссия не платится.


Как найти жильё от собственника в Турции

Есть два пути — в интернете, выбрав в фильтре поиска sahibinden (от собственника) на приведённом выше сайте, либо на улице. В Турции владельцы квартир не стесняются поместить объявление о продаже или сдаче в наём своей собственности на балкон или на окно. Обычно такие объявления ярко-жёлтого цвета с надписью kiralık (сдаётся) либо satılık (продаётся). 

Если увидите sahibinden kiralık, знайте, что эта квартира сдаётся напрямую от собственника. Поэтому имеет смысл просто найти переводчика, который проведёт для вас переговоры.


Отопление квартир в зимние месяцы

Неожиданно остро встал для нас вопрос с отоплением жилья зимой. В Анталии практически отсутствует центральное отопление. Также обстоит дело и в других крупных городах Турции. Это проблема, особенно для нас, приезжих, привыкших к батареям в домах. 

Зимой в Анталье очень часты затяжные сильные ливни, температура иногда опускается до нуля по ночам, поэтому в этот сезон вопрос отопления жилья очень волнует горожан. Те, кто могут себе это позволить, устанавливают автономную газовую систему в квартире. Установка такой системы в среднем на момент написания статьи стоит около 5000 лир, что по сегодняшнему курсу примерно 1670 долларов. Также на цену влияет качество материалов. В неделю на отопление квартиры 2+1 уходит один большой баллон с газом, стоимостью 70 — 75 лир (25 долларов). То есть в месяц на тепло будет уходит примерно 100 — 125 долларов. 

В районе Коньяалты сейчас газифицируют многие дома, поэтому стоимость обогрева зимой там, возможно, ниже. Альтернатива газовому отоплению — электрическая система, счёт за электроэнергию в квартире с таким видом отопления может быть в зимние месяцы от 400 до 800 лир (от 140 до 270), в зависимости от расхода электроэнергии. Некоторые люди согревают своё жильё с помощью кондиционера, а некоторые с помощью различного вида электрических обогревателей. В любом случае, электричество в Турции дорогое, один киловатт стоит 26 курушей*, а с налогами его стоимость примерно 40 курушей. 

* 1 лира = 100 курушей

Турецкие монеты:

Ещё один необычный, но весьма распространённый способ отопления в Анталии (и не только в ней, а везде в Турции) — печка буржуйка. Нет, вы не ослышались, именно она. Речь идёт именно о печке, установленной в городской квартире. Называют её кёмюр собасы (kömür sobası) или соба. Её топят в лучшем случае древесным углём, а в основном, чем попало.


Труба для отвода дыма выведена через окно либо через отверстие в стене. Мы не говорим сейчас о частных домах где-то на окраине, мы говорим именно о центре города. Люди, которые живут в Анталии только в высокий сезон, даже представить себе не могут, какой запах здесь стоит на улицах зимой. Я искренне желаю, чтобы проблема с обогревом жилищ в Анталии была бы решена как можно скорее, а пока во время холодов здесь самый ходовой товар электрические простыни, древесный уголь и штаны с начёсом.

Поиск работы в Анталии

Итак, вернёмся к нашему переезду. Жильё за 550 лир мы нашли, осталось найти работу. Поиск работы в Анталии — это отдельная тема, я раскрою её ниже. Скажу только, что искали мы работу долго и нудно, и когда мой будущий муж, высококвалифицированный специалист, инженер, говорящий на нескольких языках, отчаялся, и готов был идти работать разнорабочим, случайно нашлось место по его специальности в небольшой фирме с первоначальной зарплатой в 1000 лир (по тому курсу это было примерно 400 долларов). 

Такая маленькая зарплата была шоком для него, но он пытался не показывать виду. Директор фирмы объяснял, что назначил такую оплату труда, потому что не знает родителей нового работника, что он новый человек в этом городе, и никто не может его порекомендовать. На поверку оказалось, что другие сотрудники имели ещё более низкую зарплату. Да, и все работали по 11 часов в день 6 дней в неделю. Но мы в тот момент были рады и этому.


Мой отпуск заканчивался, я должна была вернуться в Санкт-Петербург ещё на год, а мой будущий муж оставался в Анталии работать. Продолжение следует!..

Автор статьи: Оксана, г. Анталия (Турция).

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir