ders çalışıyorum ama çabuk unutuyorum / Çalıştığım Konuları Unutuyorum Diyenler (İşte Çözümü!) | YKS Hocam

Ders Çalışıyorum Ama Çabuk Unutuyorum

ders çalışıyorum ama çabuk unutuyorum

Verimli ders çalışma tekniklerini bilmek çalışmalar için verdiğiniz eforun karşılığını alabilmeniz için oldukça önemli. Verimli ders çalışma teknikleri ile hem hızlı öğrenip hem çalıştıklarınızı kalıcı olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için nasıl ders çalışır sorusunu iyi cevaplayabilmek gerekli.  Eğer siz de çalışıyorum ama başaramıyorum, çalıştıklarımı çok çabuk unutuyorum diyorsanız farklı ders çalışma teknikleri size yardımcı olacaktır. Nasıl verimli ders çalışılır birlikte inceleyelim.

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

  • Size en iyi gelen öğrenme yöntemini araştırın:

Bazılarımız okuyarak, bazılarımız dinleyerek, bazılarımız ise görsellerle daha iyi öğrendiğini keşfetmiş olabilir. Aynı zamanda doğru teknik farklı dersler için değişkenlik gösterebilir. Örneğin Türkçe dersinde okumaktan daha çok verim alırken matematik dersinde video izlemek daha çok işe yarayabilir.

  • Konu çalışırken uzun notlar almaktan kaçının:

Verimli ders çalışma ile yapılan araştırmalar uzun notlar almanın verimi düşürdüğünü gösteriyor. Bu sebeple yine de not almak istiyorsanız konuya dair anahtar kelimeleri not almak daha faydalı bir yol olacaktır.

  • Pasif öğrenmeden aktif öğrenmeye geçin:

Okurken ya da dinlerken pasif öğrenme sürecini yaşarız. Ancak pasif öğrenmede kalıcılık oldukça düşüktür. Bu da konuyu çalıştıktan kısa bir süre sonra unutmaya sebep olabilir. Konu çalışırken ilk maddede bahsettiğimiz gibi kendinize uygun yöntemi bulmalısınız. Seçtiğiniz yöntemle çalışırken durup kendinize bir önceki sayfada bir önceki videoda ne öğrendiğinizi sorun. Böylece öğrenme sürecinin aktif olarak içinde olabilirsiniz.

Konu ile ilgili sorular çıkarmak ve sonrasında sorular üzerinden çalışmak etkili aktif öğrenme yöntemlerindendir. Soru çıkarıp sorular üzerinden çalıştığınızda artık soruyu aktif olarak yanıtlarsınız. Zihniniz soruyu cevaplarken yeni bağlantılar kurar. Aktif öğrenme için bir diğer yöntem ise öğrendiğiniz konuyu sesli olarak anlatmaktır.  Öğrendiğiniz konuyu birine anlatır gibi sesli anlatmak bilgileri olduğu yerden geri çağırmanızı sağlar. Anlatırken konuya dair bir çerçeve çizersiniz. Bu sebeple çok daha etkili bir öğrenme gerçekleşir.

Psikolog Hermann Ebbinghaus’un öğrenme araştırmaları bize unutma eğrisinden bahseder. Unutma eğrisine göre  tekrar yapılmadığında yeni öğrendiğimiz bir bilgiyi 9 saat içerisinde %60 oranında unuturuz. Bir günün sonunda ise yeni bilginin yaklaşık üçte ikisini unuturuz. Ancak bunu aşmak aralıklı tekrarla mümkün.

Aralıklı öğrenme, aralıklı tekrar nedir?

Aralıklı tekrar; öğrenmenin, kalıcı bilgi edinmenin en iyi yollarından biridir. Konuyu çalıştıktan sonra ilk tekrarınızı 1 gün sonra yapmanız önerilir. Böyle zihninizde kalan yaklaşık %30 oranındaki bilgi yeniden %’e çıkacaktır. Ardından bir hafta sonra tekrar yapmanız önerilir. Daha sonra ise bir ay sonra tekrar yapabilirsiniz.

Sınavdan bir gece önce çalışıp sonra tüm çalıştıklarınızı unuttuğunuz olmuştur. Bunun sebebi konuyu tek seferde çalışmak, aralıklı öğrenme yapmamak. Ancak eğer derste konuyu öğrendikten sonra ödevlerinizi yapmış ve soru çözmüşseniz konunun uzun süre aklınızda kaldığını bilirsiniz.

Aralıklı tekrara bir örnek olarak soru çözümünü verebiliriz. Sorular hem aktif öğrenme hem aralıklı tekrar için en iyi yöntemlerden biridir. Örneğin konuyu çalıştıktan bir gün sonra ve bir hafta sonra konuya dair testleri çözebilirsiniz.

  • Soru çözümüne ve soru sormaya önem verin:

Elbette yalnız soruyu çözmek bir yere kadar etkili olacaktır. Yapılamayan soruların peşine düşmek de sürecin önemli bir parçası. Yapamadığımız sorular konu ile ilgili bilgi eksikliği ya da tekniği bilmemekten kaynaklanabilir. Yapamadığınız soruları öğrendiğinizde zihniniz eksik noktaları birleştirecek ve daha iyi bağlantılar oluşturarak kalıcı öğrenmeye yardımcı olacak.

Her zaman bize soruyu anlatacak birine ulaşmak ise kolay olmayabiliyor. Bu sebeple soru çözüm uygulamalarından destek almak bu işi oldukça kolaylaştıracaktır. Önerdiğimiz soru çözüm uygulaması ise Kunduz. 15 dakikada cevap alabilmeniz, anlamadığınız sorularda eğitmenle iletişime geçerek çözümü detaylandırmanıza imkan sağlıyor. Böylece oldukça aktif ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme süreci yaşamanıza olanak sağlıyor. Buradan Kunduz soru çözüm uygulamasını inceleyebilir ve 4 milyon öğrenci gibi sorularınıza detaylı açıklamayı bulabilirsiniz. Aynı zamanda uygulama içinde bulunan konu anlatım videoları ile konu tekrarlarınızı ve çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.

Verimli ders çalışma tekniklerini sizlerle paylaştık. Eğitim hayatınız ve öğrenmek istediğiniz tüm konularda verim alabilmek için verimli ders çalışma yöntemlerini bilmek oldukça önemli. Öğrenme aşamasında sabır göstermemek sadece video izlemek, soruların doğru cevaplarını öğrenmemek daha kolay gözükebilir. Ancak sonrasında unutma ile sonuçlanacağından verimli değildir. Bu sebeple size en uygun yöntemleri araştırmanızı ve kalıcı öğrenmeye çalışmanızı öneririz. Bol verimli çalışmalar!

Kaynak

Yaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.

Günümüzde unutkanlık, sadece ileri yaştakilerin sorunu olmayıp, genç yaşlarda da sıklıkta görülüyor. Yaşantımız boyunca birçok bilgiyi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Beynimizin farklı bölgelerinin görev aldığı, temelde 2 bellek türü bulunuyor.

  • Kısa süreli bellek: Duyularımızdan elde edilen bilgilerden bir kısmı kısa süreli belleğe iletilir. Farkına varılmış olan bilgi kapasitesi ve saklama süresi sınırlı olan kısa süreli bellekte bu bilgi yaklaşık sn süre saklanır. Bir taraftan telefonda işittiğimiz bir telefon numarasını diğer tarafta bir kağıda yazma şeklinde örneklendirilebilir, kısa süreli bellek.
  • Uzun süreli bellek: Kısa süreli bellekten gelen bilgilerin birkaç dakikadan ömür boyunca saklandığı, kapasitesi sınırsız bellek türüdür. Uzun süreli belleğin işlevi kendisine gelen bilginin kodlanması, saklanması ve gerektiğinde geri çağrılması yani hatırlanmasıdır. Temel kodlama yöntemi “anlama” olmasına karşın ezberleme de bir başka yöntemdir. Burada sesler ve kokular da kodlanır ki bu sayede telefondaki birinin sesini, kahvenin kokusunu hatırlarız. Ezberleme özellikle ulusal marş ve şiirlerin kodlanma yöntemidir. Uzun süreli bellekte bilginin saklanması beyine yayılmış, sabit ve uzun süreli nöral bağlantılar aracılığıyla yapılmaktadır.


Bilgiler uzun süreli belleğe nasıl aktarılır?

Bilginin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasında hipokampus bölgesi önemli rol oynar ve bu bölgenin çıkarılması durumunda önceden öğrenilen bilgiler hatırlanırken yeni uzun süreli kayıt yapılamadığından yeni bellek oluşamaz. Bilginin uzun süreli bellekte konsolidasyonunda uykunun önemini özellikle vurgulamak isterim. Uzun süreli bellekte bilgilerin saklanması bir kütüphaneye benzetilmektedir.

Uzun süreli, belleğin kapasitesi sınırsız olduğuna göre amacımız uzun süreli belleği geliştirmek olmalıdır. Bu sayede okul, meslek hayatı ve genel olarak yaşamda daha başarılı ve üretken olmamız mümkün olacaktır. Bilinmelidir ki belleğin kuvvetli olmasının doğuştan yetenek olduğu görüşü bugün geçersiz olup güçlü bellek sonradan geliştirilebilmektedir.

Güçlü bellek için öneriler:

  • Yeni şeyler öğrenmeye çalışın: Şiir, yabancı dil, müzik aleti, zevkli hobiler
  • Bilişsel uğraşılarınızı sınırlamayın: TV seyretmek pasif uğraşıdır.
  • İyi ve kaliteli uyuyun: Uykuya dalma veya sürdürme sorununuz var ise çözüm arayın.
  • Stres yönetiminizi uygulamaya çalışın.
  • Düzenli fiziksel egzersiz yapın.
  • Dengeli ve düzenli beslenmeye çalışın.
  • Alkol kullanımınızı azaltın, madde kullanımına son verin.
  • Fiziksel sağlığınıza özen gösterin.
  • Sosyalleşmeye çalışın ve sürdürün.
  • Elektronik ekran kullanım sürelerinizi sınırlayın.


Bellek ve yaşlanma ilişkisi

Çeşitli unutkanlıklar (anahtar kaybetme, gözlüğü bulamama, isimleri hatırlayamama gibi) zaman zaman hepimizin yaşadığı durumlardır. Bu unutkanlıklar genç yaşlarda fazla önemsenmez, üzerinde durulmazken ileri yaşlarda kişi veya yakınları tarafından kaygılanılır ve akıllarına hemen bunama (demans), özellikle de Alzheimer hastalığı gelir. Oysa biliyoruz ki hafıza sorunları yalnız Alzheimer hastalığı veya diğer demans durumlarından kaynaklanmıyor. Birçoğu tedavi edilebilir olan unutkanlık nedeni olarak karşımıza çıkan durumlar, her unutkanlıktan yakınan bireylerde yaştan bağımsız olarak gözden geçirilmelidir.

Unutkanlık nedenleri

  • Anksiyete, depresyon ve aşırı stres durumları
  • Tiroid başta olmak üzere hormonal düzensizlikler
  • Vitamin eksiklikleri, özellikle B grubu
  • Alkol ve madde bağımlılıkları
  • Çeşitli ilaç yan etkileri
  • Elektrolit denge bozuklukları (hiponatremi)
  • Yetersiz beslenme
  • Uyku bozuklukları
  • Enfeksiyonlar, özellikle sinir sistemi
  • Beyin damar hastalıkları
  • Beyin tümörleri
  • Hidrosefali
  • Epilepsi
  • Kanser tedavileri (KT, RT)


Normal unutkanlık ve demans

Normal unutkanlık ile demans arasındaki temel fark, normal unutkanlığın günlük yaşam becerilerinde yetersizliğe neden olmamasıdır. Kişi bağımsız olarak yaşantısını sürdürebilmektedir. Öte yandan demansta birden fazla bilişsel beceride (hafıza, dil, akıl yürütme) sürekli bir zayıflama – gerileme mevcuttur. Yaşam kalitesi unutkanlık nedeniyle olumsuz etkilenir, kişi çoğu zaman başkalarının bakımına ihtiyaç duyar.

Normal yaşlanma sürecindeki unutkanlıklara örnek olarak:

  • Gözlük veya anahtar gibi eşyaları nereye koyduğunu unutma
  • İsimleri unutma, benzerleri ile karıştırma
  • Bir odaya girdiğinde neden geldiğini unutma
  • Okuduğunu hatırlamada sorun yaşama
  • Sıklıkla “dilimin ucunda ama hatırlayamıyorum” cümlesini kurma


Hafif bilişsel bozukluk (HBB) nedir?

Hafif bilişsel bozukluk, normal unutkanlık ve demans arasında kalan bir aşamadır. Normal unutkanlık ile Hafif bilişsel bozukluk tablosu her zaman net ve kolay ayrılamayabilir. Bazı çalışmalar hafif bilişsel bozukluğun Alzheimer hastalığı gibi demans türlerinin ön, erken belirtisi olabileceğini göstermiş olmasına karşın, tüm hafif bilişsel bozukluk olgularında Alzheimer hastalığının gelişmediği de bilinmektedir. Bu durumda tüm unutkanlık nedenleri gibi hafif bilişsel bozukluk olguları da yakından izlenmelidir.

Unutuyorum, ne yapmalıyım?

Unutkanlığınız var ise yaşınız ne olursa olsun kaygı duymalı ve nedenlerinin araştırılması, önlenmesi, tedavi edilmesi veya hafifletilmesi için bir nöroloji uzmanından yardım almalısınız. Uzman sizden aşağıdakileri isteyecektir:

  • Ayrıntılı öykü ve nörolojik muayene
  • Kan tetkikleri
  • BT, MRG ve PET
  • EEG
  • Nörobilişsel testler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir