göz kapağı şişmesi / Göz Kapakları Neden Şişer?

Göz Kapağı Şişmesi

göz kapağı şişmesi

G&#;z Kapakları Neden Şişer?

Günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan göz kapağı şişliği, arpacık, enfeksiyon ve alerji kaynaklı bir sorundur. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşen bu şişlik, bazı durumlarda daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Göz kapağındaki şişlik bazen tek gözde, bazen ise iki gözde birden görülebilir. Ağrı, acı ve görme duyusunun kısıtlanmasına yol açan göz kapağı şişliği, kişinin günlük aktivitelerini yapmasına engel olabilir.

Göz Kapağı Şişliği Neden Olur?

  1. Arpacık

Göz kapağında bulunan bezlerden birinin enfeksiyon kapması halinde görülen arpacık, halk arasında 'it dirseği' ismiyle de bilinir. Arpacık ilk çıktığında ağrılı ve kaşıntılı bir tümsek oluşturur. İlerleyen günlerde bu tümsek sivilceye benzer bir görünüm alır. Hem üst, hem de alt göz kapağında görülebilir. Arpacık çıktığında, bu lezyon asla patlatılmamalı ve sıkılmamalıdır. Makyaj malzemeleri ve kremler kimseyle ortak kullanılmamalıdır. Eğer birden fazla arpacık çıkarsa, ateş, görme problemleri gibi belirtiler de görülebilir.

  1. Alerjiler

Göz kapağında şişliğin en yaygın nedenlerinden biri de alerjilerdir. Alerjiler kaşıntı, kızarıklık ve göz sulanması gibi belirtilerle de görülebilir. Polen, toz gibi alerjenler göz kapağındaki şişliği arttırabilir. Bu durumdan korunmak için, alerjiye neden olan şeyler ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin polen alerjisi olan bir kişi, bahar aylarında dışarıda geçirdiği süreyi kısıtlamalıdır. 

  1. Ağlamak

Şiddetli ve uzun süreli ağlamalar, göz kapağında yer alan ince damarların çatlamasına yol açabilir. Bu da göz kapağındaki şişliğin nedenlerinden biri olabilir. Ayrıca ağladıktan sonra yeterli miktarda su tüketilmemesi, şişliğin artmasına neden olur.

  1. Yorgunluk

Uykusuzluk ve yorgunluk göz kapağının şişmesine neden olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, günlük su tüketiminin yeterli olmaması da göz kapağı şişliğini tetikler.

  1. Şalazyon

Görünümü arpacığa benzeyen şalazyon, göz kapağı kisti olarak adlandırılır. Şalazyon, göz kapağında bulunan yağ bezinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Şalazyon kisti genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bazı durumlarda göz kapağında ciddi bir şişliğe neden olacak kadar da büyüyebilir. Büyük şalazyonlar şiddetli ağrı ve görme kaybı gibi belirtilere yol açabilir ve en kısa sürede doktora muayene edilmesi gerekir.

  1. Kozmetik Ürünler

Makyaj malzemelerinin göze kaçması, göz ve çevresinin tahriş olmasına neden olur. Bu durumda göz çevresinde şişlik, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca kozmetik ürünlere karşı alerjiniz varsa da, bu durumlar görülebilir. Özellikle kalitesiz kozmetik ürünlerinin kullanılması cilt ve göz sağlığı için tehlikelidir.

  1. Blefarit

Göz kapağı iltihabı olarak da bilinen blefarit, kronik bir hastalıktır. Göz kapağında görülen bu iltihaplanma bazı zamanlarda azalıp artabilir. İltihaplanma dönemlerinde göz kapağı şişliği yaygın olarak görülür.

  1. Gözyaşı Kanalının Tıkanması

Gözyaşı kanalı tıkanırsa, gözyaşı akamaz. Bu durum göz kapağının şişmesine ve kızarmasına yol açabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerde sabahları çapak oluşumu artar ve gözleri açmak zorlaşabilir. Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen bir problemdir. Gözyaşı kanalı tıkanması genelde kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurulmalıdır.

  1. Göz Enfeksiyonları

Enfeksiyon nedeniyle görülen konjonkvit, genelde gün arasında iyileşir. Çoğu zaman kendiliğinden düzelse de, şiddetli ağrılar varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Göz Kapağı Şişliği Belirtileri Nelerdir?

  1. Göz kaşıntısı,
  2. Işığa duyarlılık (fotofobi),
  3. Şişliğin derecesine bağlı olarak görmenin engellenmesi,
  4. Gözlerde sulanma ve buna bağlı olarak aşırı gözyaşı üretimi,
  5. Göz kızarıklığı,
  6. Göz akıntısı,
  7. Kuru göz sendromu,
  8. Gözlerde ağrı en yaygın belirtilerdir.

Göz Kapağı Şişliği Nasıl Geçer?

  1. Kompres uygulamak: Günde 2 kez gözlerin üzerine temiz ıslak bir havlu koyulması ve 15 dakika bekletilmesi gerekir. Ayrıca havlu yerine ılımış çay poşetleri veya çayla ıslatılan göz pamukları da yerleştirilebilir.
  2. Gözün yıkanması: Kompres uygulamasından sonra gözlerin nazikçe yıkanması gerekir. Bunun için göz kapakları bebek şampuanı (göz yakmayan şampuan) ve ıslak bir bez yardımıyla silinir. Ardından göz kapakları bol suyla yıkanır. 
  3. Makyaj yapmama: Göz kapağındaki şişlik ve diğer belirtiler geçinceye kadar göze makyaj uygulanmamalı, doktorun önerdiğinin dışındaki kremler kullanılmamalıdır.
  4. Gözü dinlendirme: Göz kapağındaki şişlik geçene kadar kontakt lens kullanılmaması önerilir. Gözde ağrı varsa, uzun süre televizyon, telefon gibi ışıklı ekranlara bakılmamalıdır. Göz kapaklarının üzerine ılık çay poşeti yerleştirilmeli ve gözlerin dinlenmesi sağlanmalıdır. Kaşıntı varsa, eller yıkanmadan gözlere dokunulmamalı, mümkün olduğunda kaşınmamalıdır.

Önemli Not: Verilen yöntemler göz kapağı şişliği belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir, kesin bir tedavi içermez. Göz kapağındaki şişliğin nedenini bulmak ve en doğru tedaviyi uygulamak için, kısa süre içinde doktora başvurulması gerekir.

Göz Kapağı Şişliği İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

  1. Belirtiler 48 saatten daha uzun sürüyorsa,
  2. Görme değişmeye veya kaybolmaya başladıysa,
  3. Görüş alanınızda uçuşan noktalar veya siyah noktalar çıkıyorsa,
  4. Ağrı ve belirtiler şiddetleniyorsa,
  5. Şişkinliğin içerisinde yumru oluşmaya başladıysa,
  6. Göz hareketi zorlaşmaya başladıysa en kısa sürede doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Gözlere iyi gelen yiyecekler
  2. Göz altı morlukları nasıl geçer?
  3. Uçuk neden olur?
  4. Eldeki biber yanmasına ne iyi gelir?
  5. Evde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

G&#;z kapağı şişmesi nasıl ge&#;er? G&#;z şişliğine ne iyi gelir? Bitkisel y&#;ntemler

Göz kapaklarında meydana gelen şişmelerin sebepleri araştırılırken öncelikli olarak problemin altında yatan bir hastalığın olup olmadığına bakılmaktadır. Böbrek problemleri, endokrin problemleri, vücutta ödem yapan sorunlar, metabolik sorunlar, alerjik hastalıklar göz kapağı şişmesine sebep olabilmektedir.

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer?

Göz kapağı şişmesi nasıl geçer, hem alt hem de üst kapakta görülebilen, çoğu zaman şiddetli ağrılara neden olabilen ve aynı zamanda hiç ağrı olmadan etkisini gösterebilen, gözü saran bağ dokularında meydana gelen enfeksiyonun sebep olduğu bir sağlık sorunu olan göz kapağı şişmesi, göz kapağında oluşan iltihabın sebep olduğu ödem sonucunda oluşur. Eğer oluşan iltihabi durum çok ileri bir boyutta değil ise ev ortamında da tedavi edilmesi mümkündür.

Göz şişliğine ne iyi gelir?

Antihistamin İlaçlar: Göz kapağında meydana gelmiş olan şişme, eğer alerji kaynaklı ise tedavi için antihistamin içeren göz damlaları veya oral yolla alınabilecek alerji ilaçlarına gerek duyulur. Yani oluşan göz kapağı şişmesi alerji sebebiyle meydana gelmiş ise mutlaka doktor tanısı konulmalıdır. Doktorlar alerji nedeni ile ortaya çıkan reaksiyonlar için steroid damlalarda önerebilir.

Soğuk kompres: Oluşan göz kapağı şişmelerinde gözün ve çevresinin soğuk su ile yıkanması ya da kompres için ideal bir nesne ile soğuk baskılar yapmak şişliğin inmesini sağlar. Bu yöntem ile gözdeki şişliğin giderilmesine yardımcı olmak için bir havlunun içerisine buz konulabilir ve bu hazırlanılan soğuk kompres göze uygulanabilir. Havlu belirli bir aralıkla şişmiş olan bölgeye uygulanmalıdır. Önemli olan diğer bir nokta ise cilt ile buzun direkt temas etmemelidir.

Antibiyotik ilaçlar: Gözlerde meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle, göz kapaklarında oluşan şişme durumları için tedavi olarak antibiyotik özelliğe sahip olan merhemlere veya göz damlalarına gereksinim duyulur.

Bitkisel yöntemler

Poşet çay: ​​​​​​Siyah çay poşeti içerisinde bulunan antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan ve göz kapaklarında meydana gelen iltihaplanma durumlarına iyi geldiği bilinen doğal bir çözümdür. Gözlerde meydana gelen hafif şişlik sorunlarında tedavi olarak poşet çaylardan faydalanmak mümkündür. Çayınızı bir bardak sıcak su içerisinde demlenmeye bırakın. Sonra bir pamuk yardımıyla gözlerinize tatbik edin.

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Haberler

Yaşam

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz kapağı şişmesi gündelik yaşamda sık karşılaşılan ve genelde enfeksiyon ve alerjen gibi altta yatan nedenlerden kaynaklanabiliyor. Ne yazık ki bu durum sulanma ve kaşıntılar ile rahatsız edici olabiliyor. Birçok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilen şişlik, çoğu zaman herhangi bir müdahale olmadan inebilirken daha ciddi sağlık problemlerinin bir belirtisi de olabiliyor. Ödem, görme kaybı, ateş ve kızarıklık gibi bazı durumlarda acilen değerlendirilmesi gereken göz kapağı şişmesi halinde kişilerin tıbbi yardım alması oldukça önem taşımaktadır. Peki, göz kapağı şişmesi neden olur? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Göz Kapağı Şişmesi Nedir?

Göz Kapağı Şişmesi Nedir?

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir