parfüm bitkileri çalıştayı / Türkiye'nin çiçek bahçesi ısparta'da 'parfüm bitkileri çalıştayı' - Isparta Haberleri

Parfüm Bitkileri Çalıştayı

parfüm bitkileri çalıştayı

'Özünde Güzel Koku Olan' çalıştay Eğirdir'de

Parfüm Bitkileri Çalıştayı 9 Eylül'de Eğirdir'de

Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde 'Özünde Güzel Koku Var' sloganıyla MAREM'de yapılacak çalıştay, 9 Eylül 'da saat 'da kayıtlarla başlayacak. Çalıştayda; gül, lavanta, papatya, kekik, biberiye, nane gibi parfüm bitkilerinin geleceği, sektöre ait süreç iyileştirme çalışmaları, rehber hazırlanması, sorunlar, çözüm önerileri ve çözüm üretecek kurumlar konularında beyin fırtınası yapılacak.

BAKA ile MAREM, parfüm bitkileri sektöründe ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle önemli bir çalıştay programladı. Konu başlıkları gül ve lavantanın yanısıra papatya, biberiye, misk adaçayı, nane, ölmez otu gibi diğer parfüm bitkileri olacak çalıştayda dünya gülyağının yüzde 60'ını, lavanta, kekik, defne, adaçayı gibi çok sayıda parfüm bitkisinin üretildiği ülkemizdeki sektörün paydaşları biraraya gelecek. Sektörün durum tespiti, sorun ve çözüm önerileri ve yol haritasının belirlenmesi hedefiyle yapılacak çalıştayda "Parfüm Bitkileri Yetiştirme Tekniği", "Parfüm Bitkileri Ar-Ge" ve "Parfüm Sektör Analizi" olarak 3 çalışma grubu oluşturulacak.

Üreticiler, sektör temsilcileri, devlet yetkilileri, STK'lar ve bilim insanları, tam anlamıyla fayda sağlanamayan parfüm bitkilerine ait tüm sektör paydaşlarının biraraya geleceği çalıştayda, parfüm bitkilerinin geleceği, sektöre ait süreç iyileştirme çalışmaları konusunda rehber hazırlanması, sorunlar, çözüm önerileri ve çözüm sağlayıcı kurumlar konusunda beyin fırtınası yapacak. Çalıştayın sonuç bildirgesiyle parfüm bitkilerinin geleceğine ve sektöre yön vermek amacıyla rehber oluşturulacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

IspartaEğirdirEylülGüncelHaberler

Antalya&#;da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlendi

- Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü: - "Gerek sağlık amaçlı gerekse gıda ihtiyacını karşılamada tıbbi ve aromatik bitkilere yönelim gün geçtikçe artmaktadır"

Antalya&#;da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlendi

Antalya&#;da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlendi

Antalya&#;da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlendi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri seafoodplus.info editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda gerçekleştirilen Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı başladı. Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, sektörün tüm taraflarının bir araya getirilmesi, mevcut durumun analiz edilmesi ile Bakanlık politikaları doğrultusunda gelecek için hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesi için, Eylül tarihleri arasında Anemon Hotelde tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışına Hatay Vali Yardımcısı Bilal BOZDEMİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Mehmet Ali OLGUN, İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tüm birimleri yanında Orman ve Su işleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, bölgede bulunan kalkınma ajansları, üniversiteler, araştırma enstitüleri, meslek odaları ve özel sektör temsilcileri katılmışlardır.

Vali Yardımcısı Bilal BOZDEMİR konuşmasında; Hatay İli sınırları içerisinde kalan, başta Amanos dağları olmak üzere birçok dağ, plato ve vadi alanları içerisine alan bölge, Tıbbi Aromatik Bitkiler yönünden en zengin yöreler içerisinde yer almaktadır. Türkiye Florası'ndaki kareleme sistemine göre Hatay'ın da içinde bulunduğu C6 karesinde (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep) familyaya ait bitki türü bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen bitki türünün kadarı endemiktir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10'u İlimizde yetişmektedir. Hatay doğalında bu güne kadar 'ne yakın farklı bitki türü tespit edilmiştir dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Mehmet Ali OLGUN yaptığı konuşmada;

İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ yaptığı açılış konuşmasında; Geçmişten bu yana, Tıbbi ve aromatik bitkiler insanların sağlığını korumalarına ve hastalıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmuş, kişisel bakım ve hijyen ürünleri olarak günümüze kadar önemlerini korumuşlardır. Tıbbi ve aromatik bitkiler günümüzde önemli bir ticari sektördür. Her gün biraz daha da gelişen bu sektör, modern üretim araçları ve kültür üretimlerinin yaygınlaşması ile her gün büyümekte ve çeşitlenmektedir. Hatay ili farklı ve uygun iklim ve ekolojik koşullara sahip olmasından dolayı, diğer tarımsal üretimlerin yanında doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından da büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Bu eşsiz zenginliğin ve sağlayacağı sosyoekonomik kalkınmanın farkında olarak, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünü geliştirmek maksadıyla İl Müdürlüğümüz sektör paydaşları ile birçok çalışma yürütmektedir.

Yürütülen bu çalışmalarla tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması, işlenmesi ve pazarlanması yoluyla, katma değeri yüksek tarımsal faaliyetleri teşvik etmek ve ilimiz tarım sektörünün Türkiye ve dünya piyasalarında rekabet gücü yüksek bir konuma taşınması hedeflenmektedir. Bakanlığımızın Tıbbı ve Aromatik Bitkiler ile ilgili çalışmaları ve projelerine İlimizin de dahil edilmesi Hatay'da ki mevcut potansiyelin değerlendirilmese son derece katkı sağlayacaktır.

Bu amaçla 3.sü İlimizde düzenlenen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı"nın yerli fikirlerin oluşturulması ve katılımcıların yöre sorunlarını birlikte ele alarak yeni çalışmalar açısından bir başlangıç olacağı düşünülmektedir. Çalıştayımızın, bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar ile ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını diler, şimdiden çalışmalara emeği geçen, katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim.

          Protokol konuşmalarından sonra aşağıdaki sunumlar yapılmıştır.

§       Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi

          Mehmet Ali OLGUN, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

§       Orman Alanlarında Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Yönelik Çalışmalar

          İsa SERTKAYA, Orman Genel Müdürlüğü

§       Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Öncelikler

          seafoodplus.info Ekrem SEZİK, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

§       Tıbbi ve Aromatik bitkiler Sektöründe Değer Zinciri Yönetimi

          Prof. Dr. Kenan PEKER, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi 

§       Hatay İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü

          Aydın TÜFEKÇİ, Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü

          Daha sonra çalıştay kapsamında oluşturulan  "Yetiştiricilik Çalışma Gurubu", "İşleme ve Mamul Ürünler Çalışma Gurubu" ile "Pazarlama ve Finansman Çalışma Guruplarında" konular tüm yönleriyle ele alınmaktadır.​

Isparta&#;da tıbbi aromatik parfüm bitkilerine yol haritası arayışı

Tüm paydaşları buluşturan Eğirdir’deki Parfüm Bitkileri Çalıştayı’nda; zengin potansiyele sahip tıbbi aromatik ve endemik bitkilerde durum tespiti, sorun, çözüm önerileri ile strateji hedefiyle beyin fırtınası yapıldı

Isparta Valiliği’nin öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM), ilgili kurum kuruluşların destekleriyle ‘Parfüm Bitkileri Çalıştayı’ Isparta’nın Eğirdir İlçesi’nde gerçekleştirildi. ‘Özünde Güzel Koku Var’ sloganıyla MAREM’deki çalıştayın açılışındaki konuşmalarda Türkiye’de ve Batı Akdeniz’deki zengin flora, tıbbi ve aromatik bitkiler, endemik bitkiler potansiyeline dikkat çekilerek durum tespiti, sorun ve çözüm önerileri ile stratejik sektörde paydaşların birlikte ilerleyebileceği yol haritasının önemi vurgulandı. Çalıştayda, panel sonrasında “Parfüm Bitkileri Yetiştirme Tekniği”, “Parfüm Bitkileri Ar-Ge” ve “Parfüm Sektör Analizi” çalışma gruplarında sektörün geleceğini belirleyecek stratejinin nasıl olması gerektiği, sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

BAKA ile MAREM, parfüm bitkileri sektöründe ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle önemli bir çalıştay gerçekleştirdi. Eğirdir MAREM’deki çalıştay, Dünya gülyağının yüzde 60’ını, lavanta, kekik, defne, adaçayı gibi çok sayıda parfüm bitkisinin üretildiği ülkemizdeki sektörün paydaşlarını biraraya getirdi. ‘Parfüm Bitkileri Çalıştayı’ açılış konuşmalarıyla başladı. Çalıştayın düzenlenmesine destek veren kuruluşlara teşekkür edip başarılar dileyen MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, “Çıkan sonuçları karar vericilere aktararak bir iz bırakmak istedik. Bırakacağımız izin ekonomik anlamda bir iz olmasını temenni ediyoruz” dedi.

‘AJANSLAR İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR ALAN’

Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınma açısından önemli stratejik ve stratejik düşünceyi hayata geçirmek için çalışan kuruluşlar olduğunu vurgulayan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler de, “Tıbbi aromatik bitkiler özellikle parfüm bizim açımızdan kalkınma ajansları açısından son derece önemli bir alan. Temel sebebi şu; işin ekonomik katma değeri çok yukarlara çekilebileceği gibi aynı zamanda çarpan etkisi dokunduğu kitle anlamında oldukça çeşitlilik göstermekte. Bir yandan gelir seviyemizi yükseltebilecek nitelikte aktiviteler geliştirmekte ama aynı zamanda bölge içi gelir adaletsizliğini önlemede önemli bir araç olarak kullanabileceğimiz sektör” dedi.

Dünyada toplam çiçekli bitki sayısın binini geçip 72 bininin tıbbi amaçlı, ticareti yapılanın da 3 binin üzerinde olduğuna ve ülkemizde 11 bin bitki çeşidi bulunduğuna bunun da 3’te 1’inin endemik tür ’ünün ise tıbbi ve aromatik bitki olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Güler, “Potansiyel çok, yapılacak çok şey var son bir tespit nerede olduğumuzu göstermek adına; çay, baharatlar, haşhaş, sarımsak gibi bitkiler dahil olmak üzere ilaç parfüm sektörlerinde kullanılan bitki ve kısımlarına ilişkin toplam dünya ihracatı 26 milyar dolar iken yılında bizim ihracatımız milyon dolar. Atılacak adım çok, kat edilebilecek mesafe çok, çok önemli fırsat doğuyor bizim için. Bir yandan eksikliğimiz var ama bir yandan da katma değer yaratabileceğimiz çok büyük bir alan var.” diye konuştu.

 

BİTKİ ISLAHI, HASAT, VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ

Türkiye’nin florası, tıbbi ve aromatik bitkiler ile endemik bitkiler yönünden potansiyelinin zenginliğiyle ilgili bilgiler veren Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı seafoodplus.info Adnan Nurhan Yıldırım ise, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün gelişmesi açısından tüketici ve sanayicinin taleplerine cevap veren ıslah edilmiş bitkilerin geliştirilmesi, hasat sonrası işlemler ve işleme teknolojinin belirlenmesinin önemini vurguladı. Tıbbi aromatik bitki üretilen tarımsal alanların turizmle entegrasyonunun sağlanması, ürün kalitesinin artırılması, tıbbi aromatik bitkilerin bölge içinde işlenerek katma değerinin artırılması, gelişim stratejisi ve eylem planı oluşturulması gerekliliğine dikkat çeken seafoodplus.info Yıldırım, “Sektörün gelişiminin hızlandırılması adına kısa zamanda tıbbi ve aromatik bitkiler alanında faaliyet gösteren üretici, toplayıcı, ihracatçı, sanayici, araştırmacı ve diğer tüm paydaşların koordinasyonunu sağlayacak bir sistem oluşturulması gerekmektedir.” dedi.

Tıbbi aromatik bitkilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinin önemine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı Ayten Salantur da, TAGEM olarak bu alana desteklerin devam ettiğini söyledi. TAGEM olarak eksikliklerin tamamlamaya çalıştığını, sanayicinin daha büyük özveriyle atılması gerektiğini belirten Salantur, “Sadece araştırmada çalışan arkadaşlarımız değil üniversiteden de hocalarımız biz artık lütfen elbirliğiyle parfüm markası oluşturalım diye düşünüyorum. Sıçrama yapmak zorundayız. Çalıştay sonuçlarının Tarım Şurası raporuna da girmesini istiyorum. İnşallah gelecek için yol haritası çizilir. Lütfen herkes elini taşın altına koysun bir noktaya varalım” diye konuştu.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik de, “Biraz da geç fark ettiğimiz tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili çalıştayın ilimizde ve ilçemizde olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Özünde Koku Var sloganıyla gerçekleştirilen bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

 

PANEL VE ÇALIŞMA GRUPLARI

Açılış konuşmalarından ardından gerçekleştirilen paneli Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognosi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi seafoodplus.info Temel Özek yönetti. Panelin konuşmacıları Ticaret Bakanlığı İhracat Dairesi Genel Müdürlüğü Tarım Dairesinden Güner Gençer, EPS Fragrance firma yetkilisi Hüseyin Erdoğmuş ile ISUBÜ Rektör Yardımcısı İsa Telci sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

Panel sonrasında verilen aranın ardından çalıştay, “Parfüm Bitkileri Yetiştirme Tekniği”, “Parfüm Bitkileri Ar-Ge” ve “Parfüm Sektör Analizi” çalışma gruplarının toplantılarıyla devam etti. Üreticiler, sektör temsilcileri, devlet yetkilileri, STK’lar ve bilim insanlarından oluşan çalışma gruplarında; sektörün durum tespiti, sorun ve çözüm önerileri, parfüm bitkilerinin geleceği, sektöre ait süreç iyileştirme çalışmalar ile çözüm sağlayıcı kurumların neler olabileceği, sektöre yön verecek yol haritasının nasıl olması gerektiği gibi konularda beyin fırtınası gerçekleştirdi. Parfüm bitkilerinin geleceğine ve sektöre yön verecek rehber olacak çalıştayın sonuç bildirgesi ise kısa bir süre sonra tamamlanacak.

Etiketler: Aromatik» baka» bitki» ısparta» parfüm» tarım» Tıbbi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir