hidrolik direksiyon nasıl yumuşatılır / Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur? Direksiyon Ağırlaşması Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır?

Hidrolik Direksiyon Nasıl Yumuşatılır

hidrolik direksiyon nasıl yumuşatılır

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur, Sertleşmiş Direksiyon Nasıl Yumuşatılır

Direksiyon neden sertleşir sorusu her zaman araç sürücülerinin kafasına takılan sorular arasında yer almaktadır. Aslında basit ama ihmal edilen bakımlar , dikkate alınmayan küçük arızalar yada başa bela olan mekanik araç arızaları bu duruma sebep olmaktadır. Bu yazımızda sizlere bu konuyu detaylı şekilde aktarmaya çalışacağız böylece sertleşmiş direksiyon nasıl yumuşatılır öğrenmiş olacaksınız.

İçindekiler

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur ?

Araçlar hidrolik direksiyon , elektrikli direksiyon ve kuru direksiyon olarak 3 kısma ayrılır. Yazımızın bu kısmında hidrolik direksiyon sertleşmesi neden olur onu anlatmaya çalışacağım. Bu duruma sebep olan olayları madde madde sizlere aktarmaya çalışayım.

  • Hidrolik direksiyon yağınız bitmiş / azalmış olabilir.
  • Hidrolik direksiyon yağınız özelliğini kaybetmiş olabilir.
  • Lastiklerinizin ömrü bitmiş olabilir.
  • Aracınızın ön lastik basınçları olması gerekenin çok altında yada birbiri ile uyuşmuyor olabilir.
  • Direksiyon kutusu arızalı olabilir.
  • Aracınızın rot ayarı bozuk olabilir.
  • Hidrolik direksiyon pompası arızalı olabilir.
  • Amortisör arızaları yani amortisör patlak olabilir.

Bu yukarıda yer alan durumlar aracınızın direksiyonunun sertleşmesine sebep olmaktadır.

Sertleşmiş Direksiyon Nasıl Yumuşatılır ?

Aracınızın direksiyonu sertleşmeye başladıysa ve bu sertleşme gün geçtikçe çoğalıyor ve canınızı sıkıyorsa izlemeniz gereken yol ucuzdan pahalıya doğru olmalı ve doğru şekilde anlaşılmalıdır. Şimdi aşağıda belirttiğim gibi bir kontrol sağlarsanız yapabileceğiniz işlemleri anlatacağım böylece eğer mekanik bir sorun yoksa hiç bir tamirciye uğramadan sorununuzu çözebilirsiniz.

  1. İlk olarak aracınızın lastik basınçlarını kontrol edin çünkü eğer lastikleriniz inmişse bu direksiyonun zor dönmesine sebep olacaktır. Ön 2 lastiğin basıncı doğru seviyede birbiri ile aynı olmalıdır.
  2. Daha sonra aracınızın hidrolik direksiyon yağını kontrol edin azalmış ise ilave edin bitmişse ilk önce bir kaçak var mı , herhangi bir hortum çıkmış mı bakın eğer böyle bir durum yoksa yağınızı doldurun. Araçta yer alan bütün yağlar gibi direksiyon yağının da belli periyotlar ile değişmesi gerekmektedir. Direksiyon yağı değişim zamanı geldiyse bir yağ servisine giderek direksiyon yağını değiştirin.
  3. Ön rot ayarını kontrol etmeniz gerekmektedir , bunun için yapmanız gereken aracınızın direksiyonu düz konumda iken el freni çekik durumda ön tekeri bir eliniz içten diğer eliniz dıştan sallamaya çalışın eğer lastikte boşluk yoksa rot ayarı doğrudur fakat lastik dönme yapıyor boşluk varsa rot ayarı gerekmektedir. Bu durumda size en yakın rot balans servisine giderek aracınıza bir rot ayarı yaptırmalısınız.
  4. Süspansiyon sisteminde bir sorun var mı aracınızın amortisörleri patlak mı kontrol etmelisiniz. Bunun için ilk önce aracınızın ön amortisörlerinde yağ kaçakları var mı bakın çünkü yağ kaçağı varsa amortisör patlak değişmesi gerekiyor demektir onun dışında yağ yoksa amortisörün üst kısmından doğru aracınıza aşağı doğru bastırın sonra bırakın olması gereken durum siz basıp bıraktığınızda araç yukarı kalkacak ve duracaktır eğer siz aşağı kuvvet uygulamayı bıraktığınızda araç aşağı yukarı yaylanıyorsa yine amortisörlerin değişmesi gerekmektedir.
  5. Hidrolik direksiyon pompası arızası var mı onu anlamanız gerekir onu da şöyle yapabilirsiniz. Aracınızı çalıştırın rölanti de olduğunuz yerde direksiyonu sağa sola çevirin eğer direksiyon pompanız arızalıysa siz sağa sola çevirince ince bir vınlama sesi yani uğultu olacaktır. Eğer böyle bir durum varsa yapabileceğiniz bir şey yok aracınızın direksiyon pompası tamir edilmelidir. Bu mekanik bir arızadır bu sebeple ustalık gerektirmektedir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım bütün arıza tespitlerini kendiniz yapabilir ve çözümü anlayabilirsiniz. Detaylı olarak yazmaya çalıştım ama yine de anlamadığınız bir durum varsa yorum kısmından sorun yardımcı olmaya çalışayım.

Elektrikli Direksiyon Neden Sertleşir ?

Eğer yeni nesil bir aracınız varsa ve direksiyonunda sertleşme söz konusuysa yapmanız gereken şeyler oldukça kısıtlıdır. Bu konuda yapabileceklerinizi ve olası arızaları da aktarmadan geçmeyelim.

  • Direksiyon sigortası atmış olabilir.
  • Direksiyon sisteminde yer alan sensörlerden biri yada bir kaçır bozulmuş olabilir.
  • Bu bahsi geçen sensörlerin kabloları çıkmış , kopmuş yada soketleri gevşemiş olabilir.
  • Elektrikli direksiyon motoru bozulmuş olabilir.

Elektrikli direksiyon nasıl yumuşatılır diye soranlar illa ki olacaktır. Aslında bu durumda yapmanız gereken ilk şey direksiyon sigortasını kontrol etmek ve sonrasında aracınızı bir obd cihaz ile taratmak olacaktır. Çünkü kimi araçlarda direksiyon arıza lambası yanar kimi araçlarda da motor arıza lambası yanar. böylece aracı obd cihaza bağladığınızda sorunun ne olduğu ortaya çıkacaktır.

Direksiyon Aniden Sertleşti Ne Yapmalıyım

Aracınızla seyir halinde giderken aniden direksiyon sertleşti dönmeyecek hale geldiyse sorun ciddi olabilir şöyle ki ilk yapmanız gereken hemen aracınızın gösterge panelinde akü şarj lambası yanıyor mu , aracınızın harareti yükselmiş mi kontrol etmek olacaktır çünkü muhtemelen aracınızın V kayışı kopmuştur. Ani direksiyon sertleşmesine neden olan etken genelde bu olmaktadır. Eğer elektrikli direksiyonda ani bir sertleşme yaşadıysanız bakmanız gereken ilk yer direksiyon sigortası olacaktır sonrasında eğer o sağlamsa aracı stop edin tekrar çalıştırın muhtemelen sorun düzelecektir.

Etiketler:Direksiyon Arızası, Direksiyon Neden Sertleşir, Direksiyon Sertleştiyse ne Yapılır, Elektrikli Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur, Hidrolik Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur, Sertleşmiş Direksiyon Nasıl Yumuşatılır

Hidrolik Direksiyon Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Otomobil alırken sürücülerin en hassas olduğu konulardan birisi de sürüş keyfinden mahrum kalmamak. Çünkü güvenli olduğu kadar sürüş kolaylığı sağlayan araçlar hem daha keyifli hem de daha rahat bir yolculuğun sırrı. İster eşiniz ve çocuklarınızla olsun ister arkadaşlarınızla ister kendi başınıza çıkılan bir yolculukta, yolculuğun mesafesinin uzunluğu bir ıstıraba dönüşsün kimse istemez. Bunun için de araç seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de aracın sürati, dış görünümü ya da modeli kadar sahip olduğu yardımcı sistemlerin sağladığı kolaylıklar da önemli.

Sürüş kolaylığı göz önüne alındığında bugün çok yaygın olarak kullanılmakta olan hidrolik direksiyon sistemi ilk akla gelenlerden. Direksiyon dönüşünün daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmesinin hidrolik yağ basıncı kullanımı esasına dayandığı bu sistem, sürücüsünün seyir halindeyken güvenli biçimde dönüş almasına imkan sunmakla kalmıyor, dar alanlara park ederken de işinizi kolaylaştırıyor. Gelin hidrolik direksiyon nedir sorusuna birlikte bakalım.

Hidrolik direksiyon ne işe yarar?

Hidrolik direksiyon sistemi, geçmişi aslında yarım asra dayanan bir donanım. En basit haliyle hidrolik sıvısıyla çalışan direksiyon olarak tanımlayabileceğimiz bu yardımcı araç, sürücüler için konfor sağlamakla kalmayıp aracın manevra kabiliyetini de optimuma çıkarıyor. Hidrolik direksiyonun avantajlarına geçmeden evvel hidrolik direksiyon nasıl çalışıyor konusunu aydınlatmakta fayda var. Basınç ve kuvvet arasında oluşan sistemden faydalanan hidrolik direksiyon, direksiyon döndürüldüğü zaman uygulanan kuvvete ek olarak hidrolik basınçtan oluşup kuvvet yaratan bir sisteme sahip.

Fizikte Pascal prensibi diye de bilinen bir sistemle çalışan hidrolik direksiyonlar, sürüş sırasında yaratılan ekstra kuvvet sayesinde hem direksiyon simidinin yumuşamasına hem de tekerleklere etki eden bir yöntemle işliyor. Dişli kutu gövdesindeki hidrolik silindir sistemi ve bu silindirin içinde bulunan çift yönlü çalışan pistonlar yağ basıncı yönüne bağlı olarak hareketi belirliyor.

Tüm bunlardan hareketle hidrolik direksiyon için sadece manevra kabiliyeti sağlayıcı demek yeterli değil. Bu direksiyon sisteminin diğer avantajlı özelliklerinden de mutlaka bahsetmek gerekiyor:

  • Lastik patlaması, ani fren gibi durumlarda direksiyonda oluşması mümkün kontrol kaybı tehlikesinin önüne geçiyor.
  • Düşük hızlarda büyük güç üreterek direksiyonu yumuşatan hidrolik sistem, hız arttıkça da destek gücünü azaltıyor. Bu sayede yüksek hızlarda söz konusu direksiyon manevrasının çok az olması durumunu lehinize çeviriyor.
  • Direksiyon çevirme esnasında harcanan eforu en alt seviyeye indirerek sürücünün işini kolaylaştırıyor.
  • Zorlu park alanlarında minimum hareketle daha kolay ve rahat park etme imkanı sunuyor.
  • Araç sürüşü sırasındaki sarsılma seviyesini düşürerek sadece şoför için değil, araçta yolculuk eden diğer herkes için de daha konforlu bir yolculuk ortamı yaratıyor.

Günümüzde hidrolik direksiyon çoğunlukla ağır ve hafif ticari araçlarda tercih ediliyor. Binek otomobillerin neredeyse hepsinde elektrikli direksiyon kullanılıyor. Toyota, hidrolik direksiyon sistemini kullanıcılara Land Cruiser ve Hilux modellerinde sunuyor.

Hidrolik direksiyon bakımı

En temelde sıvıların basıncı iletmesi ve bu sayede direksiyonun hafifleşerek aracın kullanımını kolaylaştırması mantığına dayanan hidrolik direksiyon şüphesiz otomotiv tarihindeki en önemli icatlardan biri. Bu noktada hidrolik direksiyon bakımı nasıl yapılır sorusunu cevaplamak da aracınızdan aldığınız verimi maksimuma çıkarmak açısından önemli. Her şeyin ömrü olduğu gibi hidrolik sistemin de bir ömrü var. Bu sistem için kullanılan özel yağa hidrolik yağ deniyor ve eskiyen direksiyon hidroliği ile beraber belli aralıklarla yağın da değiştirilme zamanı geliyor. Aksi takdirde zamanı geçmiş yağ, sistemin çalışmasını da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Peki hidrolik yağ değişimi nasıl gerçekleştiriliyor? Bu noktada yetkili servise giderek bir destek almak en doğrusu. Bakım işlemi esnasında takip edilen adımlarsa şöyle:

  • Öncelikle kaputun altındaki direksiyon yağ rezervuarının içindeki yağı, bir enjektör yardımı ile çıkartılıyor.
  • Sonrasında direksiyon yağının konulduğu rezervuara bağlı hortumlardan ince olanı sökülüyor.
  • Ardından aracı çalıştırmak gerekiyor. Zira bu sayede rezervuardan yağ dökülmesi sağlanıyor. Söz konusu işlem, dönüş hortumundan temiz yağ gelene dek sürdürülüyor.
  • Temiz yağ geldiği noktada araç durduruluyor ve ince hortum tekrar rezervuara bağlanıyor.
  • Son olarak rezervuarda yazılı “max” işaretine kadar yağ ilave etmeyi sürdürülüyor.
TechTurkey - Powered by vBulletin

User Tag List

10 sonuçtan 1 ile 10 arası
  1. 05-06-2011, 15:33#1

  2. 05-06-2011, 16:21#2

  3. 05-06-2011, 17:13#3

  4. 05-06-2011, 17:51#4

  5. 05-06-2011, 18:08#5

  6. 05-06-2011, 18:47#6

  7. 05-06-2011, 22:16#7

  8. 05-06-2011, 22:37#8

  9. 10-06-2011, 15:42#9

    Üyelik
    Jul 2010
    Yaş
    35
    Şehir
    ISTANBUL
    Mesaj
    414
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    106larda hidrolik pompası elektrikli mi arkadaşlar?

  10. 10-06-2011, 22:54#10

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Forum Kuralları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir