fotosentetik epilepsi nedir / Sağlık Uyarısı (Türkiye)

Fotosentetik Epilepsi Nedir

fotosentetik epilepsi nedir

A’dan Z’ye Epilepsi

A

Absans Epilepsi : Anlık bilinç kaymalarına neden olan ve ailelerde meydana gelme eğilimi gösteren tekrar eden nöbetlerle karakterize olup, en azından kısmen kusurlu gen veya genlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bkz. Absans Nöbet ve Çocukluk Absans Epilepsisi.

Absans Nöbet : Genellikle çocuklukta başlayan ve birkaç saniye süreyle boşluğa bakma veya bilinç kayması ile ilişkilendirilen bir jeneralize nöbet türü. Nöbetlere hızlı göz kırpma veya çiğneme hareketleri eşlik edebilir ve sıkça dikkat eksikliği ile karıştırılır.

Adjuvan Tedavi : Mevcut tedaviye ek veya yardımcı tedavi olarak eklenen ilaç. Genellikle, diğer tedaviler nöbetleri durdurmak için kendi başlarına yetersiz olduklarında reçete edilirler.

AEİ (Antiepileptik ilaç) : Genellikle kan akımıyla beyne taşınan, epileptik nöbetlerin oluşmasını önlemek için kullanılan bir ilaç. İlaç seçimi nöbetin türü ve sıklığı, yaşam tarzı ve yaş gibi etkenlere bağlıdır.

Aksonlar : Nörotransmiter kimyasalların salımını aktive etmek için hücre gövdesinden uçta bulunan dendritlere elektrik yükü taşıyan, bir sinir veya nöronun uzun, kuyruğa benzer kısmı.

Ani Nöbetler : Daha önceden güvenilir nöbet kontrolü sağlanan bir kişide, ilaç tedavisine rağmen aniden görülen beklenmedik nöbetler.

Atonik Nöbet : Ayaktaki kişinin yere yığılmasına ve düşmesine veya başının düşmesine neden olan, tüm vücutta ani, kısa süreli kas tonusu kaybı. Düşme Atağı olarak da bilinmektedir.

Aura : Bir nöbet başlangıcına işaret eden, hasta tarafından fark edilen “garip bir his”. Bunlar huzursuzluk, deja vu, duyusal illüzyonlar (koku, görsel illüzyon veya kavram yanılgısı, sesler) mide rahatsızlığı veya sersemlik hissini içerebilir.

B

Basit Parsiyel Nöbet : Kişinin bilinçli ve etrafındakilerin farkında olduğu fakat garip hisler ya da duygular yaşayabileceği ve beynin tek bir kısmını etkileyen bir nöbet.

Benign Epilepsi Sendromu : Genellikle, çocuklarda bir grup idiyopatik epileptik rahatsızlığı tanımlamak için kullanılır. Nörolojik belirtiler ve gelişim üzerinde herhangi bir anlamlı etki olmadan çoğu hastada remisyon görülmesi beklenir.

Benign Rolandik Epilepsi : Çocukluk epilepsinin en yaygın şekli olan bu epilepsi yüzü etkileyen, salya akışına ve konuşma bozukluğuna neden olan, basit parsiyel nöbetleri içerir. Bazen ardından konvülsiyon görülebilir. Nöbetler genellikle başka bir rahatsızlığı bulunmayan, bu koşul dışında sağlıklı ve normal çocuklarda geceleri meydana gelir - %95’i bu nöbetleri atlatır. Ayrıca Benign Parsiyel Çocukluk Epilepsisi olarak da bilinir.

C

CT/CAT Taraması (Bilgisayarlı Aksiyal Tomografi) : Epilepsiye neden olabilecek olası anomalileri göstermek amacıyla, beynin ve diğer yumuşak dokuların üç boyutlu görüntülerini oluşturmak için, çoklu x-ışını ve bir bilgisayar kullanan özel bir görüntüleme tekniği.

Ç

Çocukluk Absans Epilepsisi : Çocuklarda tüm epilepsi vakalarının %2 ila %4’üne karşılık gelir. Ayırt edici bir diken ve dalga EEG paterni ile ilişkili olan, sık sık meydana gelen boş bakma şeklindeki nöbetlerdir. Çocukların %40’ı bu sendromu atlatır veya gençlik yıllarında remisyon sergiler. Bkz. Absans Nöbetler

D

Dikenler (ve dalgalar) : Bir nöbet sırasında gerçekleştirilen bir elektroensefalogram (EEG) taramasında görülen beyin dalgası paterni ya da anomalisi.

Diplopi : Çift görme.

Düşme Atağı : Tüm vücutta ani, kısa süreli kas tonusu kaybı. Kişi ayakta ise düşecektir. Atonik Nöbet olarak da bilinir.

E

EEG (Elektroensefalogram) : Kafa derisine yerleştirilen elektrotlarla beynin elektrik aktivitesini (beyin dalgaları) ölçen, epilepsi için yaygın bir tanı testi. Acısız olan bu test, bir saat kadar sürer ve sonuçlar kağıt üzerinde gösterilerek bir nörofizyolog tarafından yorumlanır.

Epilepsi : Beynin sinir hücrelerindeki aşırı elektrik aktivitesinin nöbetlere yol açtığı nörolojik bir rahatsızlık.

Epileptik Fokus : Beyinde, nöbetlerin ortaya çıktığı küçük bölüm. Bazı parsiyel nöbetler, Lobektomi olarak bilinen cerrahi bir prosedürle beynin bu bölümü alınarak tedavi edilebilir.

Epileptolog : Epilepsinin tanı ve tedavisinde uzman hekim (nörolog).

F

Fokal Nöbet : Beynin yalnızca bir bölümünde başlayıp, bir bölümünü etkiler. Ayrıca parsiyel nöbet olarak da adlandırılır ve genellikle, beynin, nöbetin ortaya çıktığı bölümü ile tanımlanır.

Fotosensitif Epilepsi : Elektronik flaş, video oyunları veya televizyon ekranının titremesi gibi yanan sönen ışıklara veya ışık paternlerine yanıt olarak meydana gelen nöbetler.

Frontal Lob Epilepsisi : Hareket, duygular, bellek, dil ve sosyal/cinsel davranış gibi fonksiyonlardan sorumlu olan, beynin frontal lobunda görülen kısmi bir nöbettir. Nöbetler bitkinliğe neden olur ve konuşmaya yardımcı olan kaslar dahil belirli kasları kullanma becerisini etkiler.

H

Hemisferektomi : İlaçların ve diğer invaziv olmayan operasyonların başarısız olduğu uç vakalarda çeşitli nöbetleri tedavi etmek için, beynin bir yarım küresinin (yarısının) cerrahi yolla alınması. Beyindeki hasarlı dokunun kontrol edilemeyen nöbetlere yol açtığı durumlarda, neredeyse yalnızca çocuklarda gerçekleştirilir.

İ

İdiyopatik Epilepsi : Olası genetik bağlantının dışında belirgin bir nedeni olmayan nöbetler.

İktal Periyod : Beyinde anormal elektrik aktivitesi olduğunda, nöbetin meydana geldiği süreyi tanımlar.

İnfantil Spazmlar : Bebeklerde hızlı seğirmelerle karakterize olan jeneralize nöbet kümesi. Klonik spazmların belirgin bir EEG paterni vardır. West Sendromu olarak da bilinmektedir.

İnteriktal : İki nöbet arasında geçen zaman periyodu.

İntraktabl Epilepsi : Durmayan veya tedaviye yanıt vermeyen nöbetler. Yaygın antiepileptik ilaç tedavisi ile kontrol edilmesi zordur. Bkz. Refrakter Epilepsi.

J

Jeneralize Nöbet : Bilinç kaybı, düşme veya ağır kas spazmlarına neden olabilecek, beynin tamamında eş zamanlı anormal aktivitenin sonucu olan bir nöbet türü. Birçok türü mevcuttur.

Juvenil Miyoklonik Epilepsi : Genellikle ergenlik çağında başlar ve ilk semptom genellikle bir jeneralize konvülsiyondur.  Genellikle ilaçla kontrol edilebilir fakat atlatılması zordur.

K

Ketojenik Diyet : Açlıkla ilişkili biyokimyasal değişiklikleri tetiklemesi amaçlanan yüksek yağ içerikli sıkı bir diyettir. Antiepileptik ilaçlar mevcut olmadığı zaman yaygın şekilde kullanıldıktan sonra “yeniden keşfedilmiş” olan bu diyet, genellikle kontrol edilmesi zor epilepsili çocukları tedavi etmek için kullanılır.

Klonik Nöbet : Kas kasılmaları ve gevşemelerinden kaynaklanan, vücudunun her iki tarafında da tekrarlı kas seğirmelerinin görülmesine neden olan nöbetler.

Kollapsin-cevap Mediatör Protein-2 : Sinir sisteminde salınan ve sinirlerin büyüme ve farklılaşma sürecine dahil olan bir aracı protein.

Kombinasyon Tedavisi : Bir hastalık veya enfeksiyonu tedavi etmek için birden fazla ilacın kullanılması. Bkz. Adjuvan Tedavi.

Kompleks Parsiyel Nöbet : Beynin bir bölümünde başlayan ve zihin karışıklığına neden olacak şekilde bilinçte değişiklik veya bilinç kaybına yol alan bir nöbet türü. Kişi rüyadaymış gibi bir durum yaşayabilir ya da duygusal patlamalar ya da göz kırpmaları ve tikler gibi garip ve tekrar eden davranışlar sergileyebilir. Bkz Otomatizmalar

Konvülsiyon : Jeneralize Tonik-Klonik Nöbetlerde yaygın olan, istemsiz kas kasılmaları için kullanılan eski bir terim.

Kriptojenik Epilepsi : Herhangi bir nedenin saptanamadığı

L

Lennox-Gastaut Sendromu : Kişinin karışık Miyoklonik, Absans ve Tonik-Klonik Nöbetler geçirdiği, zayıflatıcı ve tedavi edilmesi zor epileptik sendrom. Çocuklarda genellikle gelişim geriliğine ve normalden daha düşük zekaya neden olur.

Lobektomi : Beynin anormal nöbete neden olan dokunun bulunduğu bir lobunun veya lobun bir parçasının cerrahi yolla alınması. 

M

Miyoklonik Nöbet : Kişinin bir süreliğine bilincini kaybettiği, özellikle üst gövde, kol veya bacaklarda ani seğirme ve tiklere neden olan kısa süreli bir nöbet türü.

Miyoklonus : Genellikle bir kas veya bir kas grubunda hızlı klonik spazmlara neden olan kısa süreli jeneralize nöbetler.

Monoterapi : Sadece bir antiepileptik ilaç kullanılan tedavi.

MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) : Epilepsi araştırmalarında baş ve beyin yapısının görüntülerini elde etmek için kullanılan yaygın bir teknik. Bir radyolog tarafından bilgisayarda görüntü elde etmek amacıyla, x ışını yerine manyetik bir alan ve radyo dalgaları kullanır.

N

Noktürnal Nöbetler : Akşam ve gece rutin olarak meydana gelen nöbetler.

Non-Epileptik Nöbetler : Nöbetlere benzeyen fakat farklı bir nedeni olan olaylar. Uyku bozukluğu veya düzensiz kalp atımı gibi tıbbi koşulların bulguları dahil farklı formlarda olabilirler.

Nöbet : Beynin mesajlarının geçici olarak kullanılamamasına yol açan, beyinde ani ve kontrol edilemeyen aşırı elektrik aktivitesi patlaması. Kas seğirmesi, konvülsiyonlar, bellek kaybı, göz seğirmesi, kas sertleşmesi veya gevşemesi, boş bakışlar ve bilinç kaybı gibi çeşitli semptomlarla sonuçlanabilir.

Nöbetsizlik : Hastaların nöbet geçirmedikleri zaman dilimini açıklayan bir terimdir ve bu dönem başlangıca kıyasla nöbet sıklığında % azalma olarak tanımlanmaktadır. Nöbetsiz dönem, bir AEİ’ın etkinliğinin en anlamlı ölçütüdür ve epilepsi tedavisinin nihai amacıdır.

Nöbet Eşiği : Kişinin nöbetlere karşı duyarlılığı.

Nöbet Tetikleyici Faktörler : Bazı kişilerde nöbetleri tetikleyen olaylar. Nöbet tetikleyici faktörler, epilepsiye neden olmaz fakat ilk nöbetlerin görülmesine ya da ilaçlarıyla iyi bir nöbet kontrolü sağlanan kişilerde ani nöbet gelişimine neden olabilir.

Nörogörüntüleme : Beynin yapı ve fonksiyonunu araştırmak için beynin görüntüsünü elde etmek amacıyla kullanılan çeşitli teknikler. Örneğin CT, PET ve MRI taramaları.

Nörolog : Epilepsi gibi sinir sistemindeki hastalıkların tanı ve tedavisinde deneyimli uzman.

Nöron (Sinir Hücresi) : Sinir sistemini oluşturan hücrelerin her biri. Özel olarak beyinden vücudun geri kalanına ve tersi yönde, sinyal veya sinir uyarısı iletirler.

Nörotransmiter : Nörotransmiterler, nörondaki sinaptik vezikül olarak adlandırılan küçük keselerden serbest bırakıldığında bir nörondan diğerine mesaj göndermeye yardım eden küçük kimyasallardır.

O

Oksipital Lob Epilepsisi : Görme ile ilişkili olan, başın arkasında oksipital loblarda bir parsiyel nöbetin meydana gelmesi. Işık patlaması, ışık topu veya kısa süreli görme kaybı gibi semptomlar görülür.

Otomatizmalar : Kompleks parsiyel nöbetler ve atipik absans nöbetlere eşlik eden, göz kırpması, çiğneme veya el becerilerinde bozulma (garip veya tekrar eden şekilde görülebilir) gibi istemsiz, amaçsız hareketler.

Otozomal Dominant Nokturnal Frontal Lob Epilepsisi : Sıkça kabus olarak yanlış tanı konulan, uyku sırasında nöbetlere yol açan nadir bir hastalık. Nöbetler, uykudan basit uyarılmadan hiperaktif motor hareketlere kadar değişiklik gösterir. Çoğu kişinin etkilenmiş bir ebeveyni vardır ve sendrom, otozomal dominant şekilde kalıtımsal olarak aktarılır.

P

Parsiyel Nöbetler : Beynin yalnızca bir bölümünde başlayıp, bir bölümünü etkiler. Parsiyel nöbetler, nöbet yalnızca bir bölgede oluştuğundan “fokal” nöbetler olarak da adlandırılır.

PET (Pozitron Emisyon Tomografisi) Taraması : Beynin çalışmasındaki anormallikleri tespit etmek üzere beyin metabolizmasını ölçmek için radyoaktif izotoplar kullanan bir beyin taraması türü. PET, epileptik odağı bulmaya yardım etmek için kullanılır.

Plasebo : Araştırılan potansiyel tedaviyi taklit etmesi için tasarlanmış olan ve karşılaştırma için kullanılan, etkin olmayan bir madde veya prosedür. Plasebo alan katılımcılar, körlenmiş klinik çalışmalarda kontrol grubunu oluşturur.

Politerapi : Nöbetlerin kontrolü için iki veya daha fazla antiepileptik ilacın kullanılması.

Poryetal Lob Epilepsisi : Beynin duyulardan giren verilerin düzenlenmesi ve vücudun mekanla olan ilişkisini yöneten kısmında nöbet oluşması. Bu “duyusal” nöbetler karıncalanma veya vücudun yanından aşağı doğru sıcaklık hissi gibi garip fiziksel hislere neden olur.

Postiktal durum : Nöbetin ardından oluşan, sersemlik ve zihin karışıklığı ile karakterize bir durum. Bu, beynin, nöbet sırasında aldığı hasardan iyileştiği periyottur.

Progresif Epilepsi : Nöbetlerin ve/veya kişinin bilişsel becerisinin zamanla kötüleştiği epilepsi.

R

Refleks Epilepsi : Nöbetlerin, yanan sönen ışıklar, ses, tat, koku, hareket veya dokunma hissi gibi duysal uyaranlarla tetiklendiği nadir epilepsi formu. Bkz. Fotosensitif Epilepsi

Refrakter Nöbetler : Tedavi edilmesi zor olan ve tedaviye çok az yanıt veren veya hiç yanıt vermeyen nöbetler. İntraktabl Epilepsi olarak da bilinir.

S

Sekonder Jeneralize Nöbetler : Parsiyel nöbet olarak başlayan ve beynin geri kalanına yayılarak jeneralize nöbet (genellikle tonik-klonik nöbet) haline gelen nöbet türü.

Semptomatik Epilepsi: Epilepsinin nedeninin bilindiği durumlar. Nedenleri aşağıdakileri içerebilir: baş yaralanması, doğum sırasında beyin hasarı, inme, beyin enfeksiyonu ve nadiren beyin tümörü

Sendrom : Bir arada görülen bir dizi belirti ve semptomlar ile karakterize bir bozukluk. Hastalıktan farklı olarak bir sendromun yaygın bir etyoloji ya da prognoza sahip olması gerekmemektedir.

Sinaps : Sinir sinyalinin aktarılmasında hedef hücreye ya da sinir hücresine doğru bir bağlantı noktası olarak görev yapan bir nöronun ucunda bulunan özel bir bağlantı.

SPECT (Tek Foton Emisyonlu Bilgisayarlı Tomografi) : Bazı durumlarda beyindeki nöbet odağının yerini belirlemede kullanılan ve beyindeki kan akışının ölçülmesini sağlayan bir çeşit beyin taraması.

Status Epileptikus : Bir nöbetin 30 dakikadan uzun sürdüğü ya da nöbetlerin tekrarlı olarak birbirini izlediği ve nöbetler arasında bilincin geri kazanılmadığı, yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip bir durum. Çoğu kişi, beş dakikadan uzun süren nöbetlerin status epileptikus olarak kabul edilmesi gerektiği konusunda hemfikirdir.

SUDEP (Epilepside Nedeni Açıklanamayan Ani Ölüm) : Belirgin bir neden olmadan ölümlerin görüldüğü fakat bu durumun kişinin epilepsisi ile ilgili olduğu düşünülen nadir bir durumu tanımlamada kullanılan bir terim.

T

Temporal Lob Epilepsisi : Temporal lobda oluşan porsiyel nöbetlerle karakterize, en yaygın olarak görülen epilepsi sendromu türü. Bu beynin şakakların arkasında bulunan ve duyma, konuşma, tatma, koklama, hafıza ve duygulanma ile ilgili kısmıdır.

Terapötik Aralık : Çoğu hastada minimal toksisite ile birlikte iyi bir antiepileptik etki görüldüğü, antiepileptik ilaçların ölçülen serum konsantrasyonları

Tonik-Klonik Nöbet : Genellikle bir çığlıkla birlikte kişinin yere düşmesi ve kaskatı kesilmesi ile başlayan (tonik aşama) ve ardından kas seğirmeleri, nefes darlığı ve nefes almanın geçici olarak durması ve cilt renginde bir değişiklik görülmesi (klonik aşama) ile devam eden en yaygın olarak bilinen nöbet türü. Nöbetler genellikle birkaç dakika sürer ve ardından zihin karışıklığı ve yorgunluk hissedilir.

Tonik Nöbet : Kişinin kaskatı kesilmesine neden olan ve genellikle sırtta, ayaklarda ve kollarda olmak üzere tüm kasların sertleşmesine yol açan nöbetler. Kısa sürelidir ve herhangi bir uyarı vermeden oluşur.

U

Uyum : Hastanın, antiepileptik ilaçlar almak için doktor talimatlarına bağlı kalmasını ifade eder.

V

Vagal Sinir Stimülatörü (VNS ya da Vagal Stimülatör) : Vagus sinirinin elektriksel stimülasyonu ile nöbetlerin şiddetini azaltmak için tasarlanmış kalp piline benzer bir cihaz. Cihaz, göğsün sol üst kısmına iliştirilir ve elektrotlar, beyne periyodik elektrik sinyalleri göndermek için siniri kuşatır.

Video görüntüleme (video telemetri) : Oluşan nöbetin türünün tanımlanmasını sağlamada kullanılan, simültane video görüntüsünü (TV) ve beyin dalgalarının EEG kayıtlarını (elektrik aktivitesi) içeren bir test.

W

West Sendromu  : Bebeklikte ve erken çocukluk döneminde görülen, infantil spazmlar, anormal ve kaotik beyin dalgası paternleri ve zihinsel yetersizlik ile karakterize bir sendrom türü.

Y

Yalancı nöbet : Bir epileptik nöbeti andıran fakat, genellikle psikolojik veya duygusal bozukluktan kaynaklanan epileptik olmayan bir atak olan nöbet türü.

Yan Etkiler : Bir ilacın istenen terapötik etkisinin yanında görülen istenmeyen sorunlar.

Yanıt Veren Oranları : Nöbet sıklığını ölçmek için kullanılan, tedaviye yanıt veren hastaların oranı. Klinik çalışmalarda bu, nöbet sıklığında başlangıca göre en az %50 azalma olarak tanımlanır.

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
seafoodplus.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: seafoodplus.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Ortak Yaşam (Simbiyoz) Nedir ve Nasıl Evrimleşmiştir?. (18 Mayıs ). Alındığı Tarih: 25 Haziran Alındığı Yer: seafoodplus.info

Bakırcı, Ç. M. (, May 18). Ortak Yaşam (Simbiyoz) Nedir ve Nasıl Evrimleşmiştir?. Evrim Ağacı. Retrieved June 25, from seafoodplus.info

Ç. M. Bakırcı. “Ortak Yaşam (Simbiyoz) Nedir ve Nasıl Evrimleşmiştir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 May. , seafoodplus.info

Bakırcı, Çağrı Mert. “Ortak Yaşam (Simbiyoz) Nedir ve Nasıl Evrimleşmiştir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 18, seafoodplus.info

Evrim Ağacı ekibine her ay 1 kahve ısmarlamak ister misiniz?

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir