reglim 6 gün gecikti hamilemiyim / İşte hamile olduğunuzu anlamanızı sağlayacak 12 erken belirti | Independent Türkçe

Reglim 6 Gün Gecikti Hamilemiyim

reglim 6 gün gecikti hamilemiyim

Normal sağlık koşullarına sahip olan üreme çağındaki her kadın gebelik dönemi dışındaki süreçte ortalama ayda bir kez adet kanaması yaşamaktadır. Dünya genelinde iki adet arasındaki dönemin gün arasında olması, adet kanamasının gün arasında sürmesi doğal ve sağlıklı olarak kabul edilmektedir. İki adet arasındaki sürenin 21 günden kısa, 35 günden uzun olması, kanamanın 3 günden az, 7 günden fazla sürmesi de adet düzensizliği olarak ifade edilir.

Her kadın yılda kez adet düzensizliği, geç ya da erken adet olma, kanamanın normalden uzun veya kısa sürmesi gibi bir durumla karşılaşabilmektedir. Böyle durumlarda endişelenmeye, doktora başvurmaya gerek görülmez. Ancak bu düzensizlik ve dengesizliklerin yaşanma sıklığı arttığında bir şeylerin ters gittiği, vücutta bir anormallik olduğu düşünülür ve doktora başvurmakta fayda vardır. Aynı paralelde sık sık adet kanamasının beklenen zamandan geç olması, bir hafta, 10 gün gibi bir süre adetin gecikmesi kesinlikle doktora başvurulması gereken bir durumdur.

Çoğu kadının 28 günde bir adet gördüğü, ancak bununla birlikte adet aralıklarının gün arasında olabildiği düşünüldüğünde, kanamanın başladığı gün 1. Gün olarak sayılır ve 40 gün geçtiği halde adet başlamamışsa acilen jinekologa gidilmelidir.

Adet kanaması neden gecikir?

Adet kanamaları düzenli olan korumasız cinsel ilişki yaşayan bir kadının adeti geciktiğinde ilk olarak akla hamilelik ihtimali gelmektedir. Aslında yeterince korunmayan üreme çağındaki her kadında adet gecikmesi gebeliğe işaret olabilmektedir. Böyle durumlarda gebelik testi yapılıp negatif sonuç alındıktan sonra bu soruna yol açabilecek diğer etkenler göz önünde bulundurulur.

Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca doğum kontrol hapları, üreme organlarında oluşan kist ve tümörler, tiroid bezi ve hipofiz bezi sorunları da kadının adet dönemini geciktirebilmektedir.

Adet gecikmesi ne zaman tehlikelidir?

Adet gecikmesi yılda kereden fazla yaşanıyorsa, gecikmeyle birlikte ağrı ve acı hissediliyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bununla birlikte gebelikten korunan ve normal şartlarda adet kanamaları düzenli seyreden kadınların yaşadığı 1 hafta, 10 günlük gecikmeler hormonsal, ruhsal ve fiziksel her hangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilmektedir.

Bu bağlamda örneğin fazla kilolarından şikayetçi olan bir kadın bir anda sıkı bir diyete başladığında vücut alışkın olduğu miktarda ve besleyicilikte gıda alamadığında kadının hormon dengeleri de bozulur ve adet kanamaları gecikebilir. Başka bir örnekle kadının yumurtalıklarında kist ya da tümör oluşması durumunda bir miktarı ağrı ve acıyla birlikte adet kanamasının da geciktiği bilinmektedir.

İşte bu ve bunlar gibi pek çok rahatsızlık adet gecikmesine yol açabildiğinden gecikmeyle birlikte başka şikayetler de gözleniyorsa bu bir tehlike durumudur ve kesinlikle vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

Adet gecikmesi ne zaman önemsizdir?

Adet gecikmesinin yılda kez olması, günlük bir gecikme yaşanması çok fazla önem arz etmemektedir. Zira kadınlar adet dönemlerini zaman zaman yanlış hesaplayabilmekteler ya da rutin hayat içinde yeme, içme, beslenme ve yaşam koşullarında bazı dengesizlik veya düzensizlik yaşayabilmekteler.

Ayrıca ergenlikle birlikte adet kanamalarının başladığı ilk yıl ve menopoza giriş dönemindeki belli bir süreçte adet gecikmeleri, düzensizlikleri yaşanması normal karşılanmaktadır. Böyle durumlarda endişelenmeye gerek duyulmaz, zaten kısa sürede düzensizlikler yoluna girer.

Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi adet gecikmesinde de tedavi yönteminin belirlenebilmesi için öncelikle gecikmeye sebep olan neden ortaya çıkarılmalıdır. Bu bağlamda adet gecikmesi şikayetiyle doktora başvuran kadınlara gerekli test, tahlil ve muayeneler uygulanır.

Korumasız cinsel ilişki yaşayan kadınların adet kanaması geciktiğinde öncelikle gebelik testi yaptırılır. Gerekli testler yapıldıktan sonra gecikmeye sebep olan bir rahatsızlık saptanmamışsa hormon ilaçları verilerek adet dönemleri düzene oturtulur. Ancak her hangi bir rahatsızlık ya da anomali fark edildiyse sorunu yok edecek tedavi yöntemi uygulanır.

Zira tedavinin ardından adet gecikmesi sorunu yaşanmayacaktır. Her halükarda rahatsızlık ve tedavi konusunda en doğru tespit jinekolog tarafından yapılacaktır.

What's Your Reaction?

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Adetim Gecikti Hamile Olabilir miyim? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

Adetim 2,3,4 5,6,7,8,9,10  gün gecikti, regl gecikmesi neden olur, hamile miyim? diye kendinize soruyorsanız pek çok kadının başına gelen bir durumla karşılaşmışsınız demektir! Hamile olup olmadığınızdan emin olmak için yapmanız gereken ilk şey gebelik testi alarak test yapmanızdır. Adetin gecikmesine pek çok şey neden olabilir. İşte bu nedenlerden bazıları;

Gebelik
Gebelikteki hormonlardaki değişim de regl kanının gelmesini engelleyen bir durumdur. Eczaneden alacağınız gebelik testiyle, bu durumu teşhis ettirebilirsiniz.

Menopoz
Menopoz kadınlarda yumurtalama evresinin sona ermesi demektir. Yumurtlamanın durmasını sonucunda regl kanı da kesilir veya adet kanamasında düzensizlikler görülür. 

Stres
Stres GnHR hormonu salgılanmasını azaltır, bu hormonun az salgılanması yumurtlamayı olumsuz etkiler ve hayz kanında kesintiler, gecikmeler yaşayabilirsiniz.
Özellikle ani üzüntü hali reglinizi geciktirebilir.

Ani kilo değişiklikleri
Kilodaki değişimler hormonlar üzerinde olumsuz etkide bulunarak adet gecikmesine yol açabilir.

Kronik Hastalıklar
Çeşitli kronik rahatsızlıklar da hayz da gecikme yapabilir.

Polistik Over Sendromu
Polistik over hormon seviyelerini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır.
Bu hastalık düzensizlik ve gecikme gibi belirti verebilir.

İlaç Kullanımı
Antidepresanlar, kemoterapi ilaçları doğum kontrol hapları, kortizon ilaçları da yan etki olarak adet kanamasında gecikmeye neden olabilir.

Seyahat
Vücudun alışkın olduğu fiziksel ortamın değişmesi hormon dengelerini alt üst edip hayzı geciktirebilir.

Sual: Adetim 5 gün gecikti, doktora gittim novalgin vurdu, adet olursun dedi, adetim neden gecikmiş olabilir?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Memet Ali Kılçık'ın cevabı: (Adet olunması için novalgine yapmayız. Şayet adet olmazsanız mutlaka gebelik testi yaptırın. Negatifse aşırı stres, egzersiz, diyet, ilaç kullanımı, kist ve bazı hormon düzensizlikleri adet gecikmesine olmuş olabilir.)

Sual: Adetim 1 gün gecikti. Fakat adet olacakmışım gibi bel ve kasık ağrılarım var, bu durum 10 gün önce başladı. Göğüs uçlarımda da ağrı var, hamile olabilir miyim?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melike Batukan'ın cevabı: (Kanda gebelik testi yaptırın.)


Sual: Adetim 10 gün gecikti, bekarım ne yapmalıyım?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yeşim Yerçok'un cevabı:(Bakire olduğunuz için önce karından ultrasonla rahim kalınlığı ve yumurtalıklarınızın değerlendirilmesi gerekiyor. Ardından ihtiyaç duyulursa bazı hormon tetkikleriniz istenebilir. )


Sual: Adetim gün gecikti normalde düzenlidir. Bekarım, sizce neden adet olmamış olabilirim?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meltem Serter Yürten'in cevabı: (Gebelik şüphesi varsa test yapın yoksa bekleyin.)

Sual: 4 gündür adet olacam olamıyorum çok ağrım var, ağrı kesicilerde geçirmiyor, ne yapayım?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aynur Çetindağ'ın cevabı: (Gebelik veya kist açısından kadın doğum uzmanına muayene olun.)

Sual: Bekarım, adetim 1 hafta gecikti. Neden olmuş olabilir?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Seval Taşdemir'in cevabı: (Çatlamamış folikül ve geç yumurtlama olabilir muayene olun durum netleşsin.)
Sual: Adetim 4 gün gecikti. Kanda gebelik testim negatif. Karnım şiş ve ağrım var, ne yapayım?
CEVAP
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jale Dal Ağca'nın cevabı: (Gebelik testi negatif çıktığı halde adet göremiyor ve şiddetli ağrı yaşıyorsanız mutlaka jinekolojik bir muayeneden geçip, yumurtalıklarınızda kist seafoodplus.info durum olup olmadığını kontrol ettirin. )

Adet Gecikmesi Neden Olur? Adet Gecikmesinin 20 Nedeni Ve Tedavisi Tıklayınız

Adetliyken Kan Pıhtısı, Et Parçası, Parça Gelmesi Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Adet Söktürücü İlaç, İğne, Hap İsimleri Ve Fiyatları Listesi Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız

Bebe Aspirini ve Coraspin Adet Söktürürmü? Adet Söktürmek İçin Aspirin Tıklayınız

Adet Azalması, Regl Döneminde Az Kan Gelmesi Neden Olur? Tıklayınız

Maydanoz Adet Söktürürmü? Maydanoz Suyu İle Adet Söktürücü Tarifi Tıklayınız

Adet Söktürücü Bitkiler Ve Adet Getirici Bitki Çayları Listesi Tıklayınız

Adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir? Gebelik testi adet gecikmesinden kaç gün sonra yapılmalıdır?

Hamilelik şüphesi halinde yapılan gebelik testleri, çoğunlukla kısa süre içerisinde doğru sonuç verir. Hastane ortamında yapılan kanda gebelik testinin, ev ortamında yapılan idrarda gebelik testine göre doğruluk payı daha yüksektir. Ancak yanılma payı her ikisinde de azdır. Bu testlerin uygulama tarihi ise adet gecikmesine göre belirlenir. Uzmanlar ayrıca, adet döngüsü için takvim tutmayan ya da adet döngüsü düzensiz olan kadınlar için gebelik testi uygulamasını cinsel ilişkiden 21 gün sonra gerçekleştirmesini öneriyor. Peki adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir? Bunun için bir zaman dilimi belirtmek mümkün mü? Belirtiler ne zaman ortaya çıkar?

ADET GECİKMESİ EN FAZLA KAÇ GÜN NORMALDİR?

Planlı veya plansız gebelik durumlarında, hamile olduğundan şüphelenen kadınlar " gün adet gecikmesi hamilelik belirti misi?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Adet döngüsü, gün aralığında tekrar ettiği takdirde düzenli bir periyottan söz edilebilir. Fakat 28 günden önce ya da 35 günden sonra adet gören kadınlar için, bu duruma sebep olan bir faktörden bahsedilebilir. Stres, hastalık, ilaç kullanımı, aşırı egzersiz, düzensiz kilo değişimi, yaş gibi faktörler adet döngüsünün bozulmasına sebep olur. Hamilelik döneminde ise istisnai durumlar hariç doğuma kadar adet görülmez. Dolayısıyla adet gecikmesinin normalin dışına çıkması halinde ilk akla getirilen ihtimal hamilelik olur.

İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Gebelik testi sonrasında hamilelik ne zaman belli olur?

ADET KAÇ GÜN GECİKİRSE TEST YAPILMALI?

Yukarıda bahsettiğimiz faktörler dolayısıyla adet döngüsünde bozukluk yaşanabilir. Bu faktörlerin yanı sıra adet döngüsünde gecikme yaşanmasının ardından gebelik ihtimalinden şüphe edilmeli, ev ortamında veya hastanede gebelik testi gerçekleştirilmelidir.

Sonuç olarak bir önceki adetin üzerinden 35 gün geçmesi halinde, adet gecikmesine sebep olduğu bilinen herhangi bir neden ortada yoksa gebelik testi yaptırılması uygun olur.

HAMİLELİK TESTİ YAPTIRMAK İÇİN HANGİ BELİRTİLER GÖZLEMLENMELİDİR?

Embriyonun rahime yerleşmesi ve vücutta beta hCG hormonu salgılanmaya başlanması ile birlikte çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler hamileliğin ilk haftalarında fiziksel semptomlar olarak kendini gösterirken zaman geçtikte ruhsal değişimler ortaya çıkabilir. Hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkan belirtilerin başında halsizlik, akıntıi meme uçlarında hassasiyet gibi durumlar gelir. Dolayısıyla vücudunda bu gibi değişimleri gözlemleyen bir kadına, hamilelik testi yaptırması önerilir.

Hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkan belirtiler hakkında daha detaylı bilgi için;

Hamileliğin İlk Haftaları: Hamileliği İlk 3 Haftasında Neler Oluyor?

Hamileliğin ilk haftaları, biz tam olarak farkında olmasak bile yumurtalıklarda ve rahimde çok hızlı değişimlerin meydana geldiği zamanlardır. Hala kanınızdaki hamilelik hormonları yeterince yükselmediği için ancak 3. ve 4. haftalarda hamile olduğunuzu kesin olarak öğrenebileceksiniz.


Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesi ile oluşan gebeliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmemiz her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden hamilelik hesapları çoğu zaman kafa karıştırıcı gözükebilir. Genelde kullanılan yöntem, gebeliğin son adet tarihinize göre hesaplanmasıdır. Biz de hafta hafta gebelikile ilgili bilgiler verirken bu hesaplama yöntemine göre vücudunuzda ve bebeğinizde gelişen değişimleri açıklayacağız.



Henüz haberinizin olmaması içinizde hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez. Bu haftalarda hamileliğinizde tahminen en önemli olaylardan biri başlıyor: Emplantasyon! Yani bebeğiniz, hafta hafta anne karnında bebek gelişimiyolculuğuna başlamak için rahminize yerleşiyor.


Bir kere embriyo rahminize yerleştiğinde, küçük top hücreler ikiye bölünür. Bir parçası embriyoyu ve diğer parçası da plasentayı oluşturacaktır. (Plasenta: Bebeğinizin 7/24 besinlerini alacağı, bebeğin eşi olarak da bilinen, hamilelikte oluşan ve bebekle birlikte rahimden çıkarak görevini tamamlayan bir organdır.) Hamilelik hormonlarıyla beraber değişen metabolizmanız ve rahminiz birlikte çalışarak yeni oluşmaya başlayan embriyoya ve plasentaya oksijen ve besinleri taşıyacak olan sistemi oluşturmaya başlamıştır bile.


Hamileliğin 4. haftasına doğru, vücudunuz meşhur hamilelik hormonlarının ilk damlalarını üretmeye başlayacak. Bu hormonlar, hamileliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin hamilelik belirtilerini de göstermenizden sorumlu olacaklar. Hamilelik hormonu olarak bilinen hCG, aynı zamanda evde yaptığınız hamilelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak olan hormondur. Bu haftanın sonunda küçüğünüz yüzlerce mikroskobik hücre tarafından oluşturulmuş olacak.



Bu hafta bebeğiniz rahme yerleşmeye başladığından, yerleşme kanaması olarak bilinen lekelenme türü bir kanama görmeniz tamamen normaldir. Ayrıca kendinizi yorgun hissediyorsanız veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa, bunlar da hamileliğinizin erken sinyalleri olarak kabul edilebilir. Yükselmeye başlayan östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak da ani ruh hali değişimleri yaşamaya başlayabilirsiniz.


Hamileliğin ilk belirtileri hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz:



Artan vücut sıcaklığı: Ovülasyon (yumurtlama) sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu ısı değişiminin nedeni, aylık döngülerinizi düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Döllenen yumurta, rahminize yerleşebilmek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyar ve hamilelikle birlikte yükselmeye başlayan hormonlar, vücudunuzdaki gerekli ısıyı üretebilmek için çalışmaya devam ederler.

Yumurta akı yoğunluğunda servikal mukoza (akıntı): Geçen hafta rahim mukozanız incelmişti ve bulutumsu bir görüntüye sahipti. Bu hafta ise çok ince, çok esnek ve şeffaf denebilecek ölçüde açık renkli; kısacası spermin yumurtaya doğru gelmesi için tüm yolculuk koşulları mükemmel.

Alt karın ağrısı (mittelschmerz): Her dört kadından biri acı veya alt karın bölgesinde yani yumurtlamanın olan tarafta bir dizi kramp hisseder. Yumurtalıklardan serbest bırakılan ve rahmen doğru yolculuğuna başlayan döllenmiş yumurta, bu hafif krampların sebebidir.


Halsizlik, yorgunluk ve bulantı: Birçok anne adayı hamileliğin ilk haftalarında kendilerini çok halsiz hisseder. Vücudunuzda meydana gelen ve çok hızlı bir şekilde ilerleyecek olan değişimler göz önüne alındığında, böyle hissetmeniz tamamen normaldir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın ve bulantıları engellemek için de sık sık ve küçük öğünler halinde yemek yemeyi deneyin.

Hamilelikte spor yapmak her koşulda iyidir, hamileliğinizi daha rahat geçirmenizi sağlar ve hatta doğumunuzu da kolaylaştırır. Maratona hazırlanırmışcasına kendinizi zorlamadığınız sürece hamile olduğunuzu öğrendiğinizde spor yapmaya devam etmenizde hiçbir sakınca yoktur.


Eğer doğum öncesi vitaminlere hala başlamadıysanız şimdi başlayın. Günde mikrogram folik asit almanız çok önemli. Hap olarak tüketmek istemiyorsanız folik asit içeren besinleri beslenmenize dahil edebilirsiniz. Gebelikte beslenmenizi nasıl düzenlemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız bir beslenme uzmanına / diyetisyene danışabileceğinizi unutmayın.





Hamileliğin başlangıcından itibaren olan süreç, genellikle hafta hafta ifade edilir. Halk dilinde çoğunlukla "9 ay" olarak bildiğimiz hamilelik süresi, aslında tıbben "40 hafta" olarak kabul edilir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi çok ufak değişimlerle ve bazen de çok hızlı gerçekleştiğinden, haftalara bölünmüş bir hamilelik hesabı genelde daha kolaydır. Peki sık sık duyduğumuz ilk trimester, ikinci trimester gibi kavramlar tam olarak neyi ifade eder?


Bebeğin gelişimini 3 aşamada da sınıflandırabiliyoruz. 3 aylık bölümlerden oluşan bu evrelere "trimester" adı veriliyor. Birinci trimester ilk üç aylık dönemi, ikinci trimester ikinci üç aylık dönemi ( ve 6. ayları) üçüncü trimester ise 7, 8 ve 9. ayları ifade eder.


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 1. - 2. ve 3. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


“Gebelikte ay takvimine göre 3. haftada kadının yumurta hücresi ile eşinin spermi birleşerek döllenme gerçekleşir. Döllenme olduktan sonra tek hücreli bir organizma oluşur. İlerleyen günlerde oluşan tek hücreli doku şekline gelir. Döllenme kadınların fallop tüpü dediğimiz bölgede oluşur. Fallop tüplerinin içinde bulunan minik tüy şeklindeki silialar düzenli olarak hareket ederek döllenmiş yumurtanın tüp içinden rahim içine taşınmasına yardımcı olur.


Döllenmenin 5. gününde blastosist adını verdiğimiz çok hücreli canlı doku rahim içinde kendi yuvalanma işlemini tamamlayacaktır. Fallop tüplerinde döllenmiş yumurta 7–10 günlük yolculuğunu tamamlayarak artık rahim içine geçer. Bu nedenle gebeliğin ultrasonografide tam tespit edilmesi biraz zaman alır, bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Rahim içine yerleşmiş canlı doku büyüklüğü bu dönemde 0,1 mm dir. Yuvalanma döneminde bazen rahim duvarına yerleşim sırasında lekelenme tarzı açık renkli vajinal kanamalar izlenebilir.


Hamileliğin ilk ayında bedensel ve ruhsal olarak daha çok dinlenmeye ihtiyaç vardır. Annenin vücudunda meydana gelen birçok hormonal değişim annede hem fiziki yorgunluk hem de ruhsal gerginliğe neden olabilir. Yükselmeye başlayan gebelik hormonu annede halsizlik, yorgunluk ve bulantıyı tetikleyecektir.



Gebelik öncesinde eğer sigara, kafein ve alkol gibi alışkanlıklar varsa, gebelikte mutlaka bırakılmalıdır. Gebelik planlanmaya başlandığında bu alışkanlıklardan önceden vazgeçilmelidir. Beslenme konusunda öncelikle protein ağırlıklı beslenmeli ve vitaminlere de dikkat edilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanımına özen gösterilmelidir. Folik asit bebeğin-omurilik gelişimini destekleyen bir vitamindir. Gebelerde günlük alınma dozu miligramdır. Bunun dışında beslenmede folik asit içeren gıdalar (bakliyatlar mercimek, fasulye, narenciye, ıspanak, brokoli, marul ve sakatatlar) tüketilebilir. Eğer anne adayı gebelik sırasında sigara kullanımına devam eder ise vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarı da artacaktır. Planlanan gebeliklerde folik asidin gebelik öncesi 3. aydan itibaren başlanması uygundur.”






nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir