kirpik dökülmesi hangi hastalığın belirtisi / Saç dökülmesi hastalık belirtisi olabilir

Kirpik Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi

kirpik dökülmesi hangi hastalığın belirtisi

Alopesi Hastalığı Nedir

   Tıp dilinde ‘alopesi areata’ olarak adlandırılan saçkıran, saç köklerini etkileyen ve genellikle bozuk para büyüklüğünde, yuvarlak parçalar halinde, yer yer saç dökülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Saçkıranın farklı türleri vardır ve nadir olarak da tüm saçın hatta vücuttaki tüm kılların dökülmesine neden olur. Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.

   Saçkıran kadın erkek ayrımı yapmaz. Yaş aralığına bakacak olursak çocuklukta başladığına sık şahit oluruz. Saçkıran şikayetiyle doktora başvuran hastaların çoğu henüz ergenlik çağındaki gençlerdir. Her ne kadar saçkıran olarak adlandırsak da, saç dökülmesi dışında sakal, kaş, kirpik dökülmesi de görülebilir. Saçkıran kalıtsal olabilir ama bulaşıcı bir hastalık değildir.


Hastalık nasıl görülür?

   Alopesi areata üç evre gösterir. İlk olarak saçlar aniden dökülür, sonra dökülen alanda genişleme olur. Son olarak da saç başlangıçta beyaz veya gri renkte çıkmaya başlar. Bu ayları hatta yılları alabilir. Yeni kıllar çıkarken diğerleri dökülebilir.

 

Saç Kıranın Nedenleri

   Genler: Saçkıranın ortaya çıkmasında kişinin genetik yapısının rolü olduğu düşünülür. Bu kişilerde virüs, çevresel faktörler, stres gibi etkenler hastalığı tetikleyebilir. Ailesinde saçkıran vakası olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riski biraz daha yüksek olur. Aile geçmişinde saçkıran dışında diyabet, romatoid artrit, tiroid hastalıkları, lupus bezeri başka otoimmün hastalıkların görüldüğü kişilerde de saçkırana yatkınlık olabilir. Saçkıran olan kişilerde daha çok astım, atopik egzama, saman nezlesi, kansızlık veya tiroid hastalığına rastlandığı görülmektedir.

   Bağışıklık Sistemi: Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korumakla görevlidir. Saçkıranın ortaya çıktığı durumlarda ise, bağışıklık sistemi vücudu korumak yerine vücuda karşı bir saldırıya geçmiş demektir. Bu durumda akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) saç köklerinde büyüyen hücrelere saldırır. Bu saldırıdan etkilenen saç kökleri küçülür ve saç üretimi de yavaşlar. Neyse ki kök hücreler saç köklerini saldırıdan etkilenmeyen, yeni hücrelerle destekler ve böylece dökülen saçların yerine yenileri çıkabilir.
 

   Stres: Üzüntü, stres, depresyon benzeri duygusal anlamda kişilere sıkıntı veren durumlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Saçkıranın çoğu kez duygusal travmaların, stresli dönemlerin ardından ortaya çıkması bundandır. 

Saç kırandan dökülen saçlar yeniden çıkar mı?

    Bu soruya hemen bir cevap vermek kolay değildir çünkü cevap kişiden kişiye değişir. Dökülen saçlar yeniden çıkabilir ama saçkıran bir daha tekrarlamayacak anlamına gelmez. Saçlar ne zaman yeniden dökülür, ne zaman yeniden çıkar, dökülme ne kadar sürer sorularının cevabı ne yazık ki belirsizdir. Bazı kişilerde saçların tamamı dökülmüş olsa bile hepsinin yeniden yerine geldiği görülür. Bazı vakalarda ise dökülen saçlar ne yazık ki yeniden çıkmaz.

 

Saçların tamamı dökülebilir mi?

   Etkilenen hastaların %5 ine kadar olanında tüm saçlar dökülebilir. Bu duruma alopesi totalis denilir ve çok uzun sürebilir. Hastaların %5inden azında vücut kılları tamamiyle dökülür, bu durum alopesi üniversalis olarak bilinir.

 

Saç kıran nasıl geçer?

   Hayatında yalnızca bir kez saçkıran olmuş ve saçları da yeniden çıktıktan sonra bir daha bu sorunu hiç yaşamamış kişiler vardır. Bazı hastalar ise yıllar boyu saçkıranla mücadele etmek zorunda kalır. Saçlar dökülür, çıkar ve bir zaman sonra yeniden dökülme olur. Hastalığın tekrarlayıp tekrarlamayacağı ya da hangi sıklıkta ortaya çıkacağı yine kişiden kişiye değişir.


   Saç kıran sonrası bazı kişilerde saçlar ilk olarak beyaz renkte çıkar ve yavaş yavaş kendi rengine döner. Diğer hastalarda ise daha ilk etapta saçların kendi renginde çıktığı görülür.


   Saç kıran tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle kaybedilen saçların yeniden çıkmasına yönelik çözümler sunar ancak hastalığı tamamen ortadan kaldırmak gibi bir çözüm sunmaz. Biz bu tarz sıkıntı yaşayan kişilere de saç dövmesi yani hair pigmentation - scalp micropigmentation uygulamasını öneriyoruz.


   Saçkıran ağrıya ya da başka sağlık sorunlarına neden olmaz. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Fiziksel olarak vücutta saç-kıl dökülmesi dışında bir hasara, aktiviteleri engelleyecek sorunlara yol açmaz. İş, okul, spor hayatı gibi gündelik yaşam temposunu yavaşlatacak bir sağlık sorunu değildir. Ne var ki psikolojik olarak moral bozucu olabilir. Sosyal ve duygusal açılardan kişileri rahatsız eder.


  

kaynağı değiştir]
  1. ^abYrd. Doç. Dr. Ercan Arca, Prof. Dr. Zafer Kurumlu, GATA Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı, Alopesi Areatada Etyopatogenez, Klinik ve Tanı[ölü/kırık bağlantı], Dermatose, /2, Sayfa , 31 Mart tarihinde erişildi.
  2. ^abcdefghijklUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı tarafından hastalıkla ilgili olarak tarihinde hazırlanmış broşür 17 Mayıs tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 31 Mart tarihinde erişildi.
  3. ^Prof. Dr. Oya Oğuz, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı,Alopesi Areataída PUVA Tedavisi[ölü/kırık bağlantı], Dermatose, /2, Sayfa , 31 Mart tarihinde erişildi
Wikimedia Commons'ta Alopesi areata ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

Kaş ve Kirpik Dökülmesi

Kaş ve Kirpik Dökülmesi

Kaş ve kirpik dökülmesi birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur.  Kaş ve kirpiklerimiz gözlerimizi dış tehlikelerden korumak gibi pratik amaçlardan yüz ifademizi tanımlamaya kadar farklı işlevleri vardır.

Kaş ve kirpik dökülmesi Ankara, Kaş ve kirpik dökülmesi neden olur ,Kaş ve kirpik dökülmesi tedavisi,Bu nedenle kaş ve kirpik dökülmesi hastaların yaşam kalitesi üzerinde hem fonksiyonel hem de psikolojik etkiler oluşturabilir.

Tıbbi literatürde kaş ve kirpik dökülmesi madarozis olarak isimlendirilir. Terim kel anlamına gelen antik Yunan madarosundan türetilmiştir.

Tam veya kısmi dökülme-seyrelme yaşam boyunca herhangi bir zamanda meydana gelebilir ve doğru ve hızlı bir tedavi oluşturmak için sebebin teşhis edilmesi zorunludur. Bu makalenin amacı bildiğimiz kadarıyla en yaygın kaş, kirpik dökülme ve seyrelme nedenlerinin anlatılması ve tedavilerine kısaca değinilmesidir.

Kaş ve kirpik dökülmesi eksilme veya tam dökülme şeklinde, tek taraflı ya da çift taraflı, skarlı- skarsız olabilir. Bu durum her şeyden önce yaşa bağlı fizyolojik bir fenomen olabildiği gibi birçok doğumsal durumun ve edinsel hastalığın da belirtisidir.

Kirpik ve kaşların insan anatomisinde kendine özgü görevleri vardır. Kirpikler, oküler bölgeyi ter, mikroorganizmalar, birikintiler ve hatta ışık, su ve rüzgâr gibi dış etkenlerden korumaya katılır. Yapılan bilimsel bir çalışmada alopesi areatası olan hastaların (Halk arasında saç kıran) %44,3&#;ünde değişken derecelerde oftalmolojik sorunlar (örn. oküler yüzey inflamasyonu, kuruluk ve blefarit) olduğunu bildirmişlerdir.

Pratik amaçlar dışında, ifadede ve estetikte kirpikler ve kaşlar çok önemli bir yere sahiptir.

Duyguların ifadesi ve sözsüz iletişim gibi yüz estetiğinin önemli bir yönünü temsil ederler. Bu sebeple kaş ve kirpik dökülmesi olan insanlar genellikle onları iyileştirebilecek çeşitli güzellik tedavileri ve ilaçlar ararlar. Yukarıdaki anlattığımız gibi fiziksel çekiciliklerinin azaldığını hisseden kişilerin bu anlamda yaşam kaliteleri de etkilenir.

Sadece erişkinlerde değil çocuklarda ve ergenlerde de yetişkinlerde olduğu kadar rahatsız edicidir. Bazı ergenlerin kendilerini &#;tuhaf&#; göründüklerini hissettikleri için kaşlarının olmamasında oldukça rahatsız olduklarını bildirdikleri bilinmektedir. Bu yüzden spor gibi sosyal faaliyetlere katılımın azaldığı bildirilmiştir. Hastalar hastalıklarıyla başa çıkma ve hastalığı kabullenme eğilimindedir ancak duygusal etki sonsuza kadar kalır.

Erken yaşlarda ortaya çıkan madaroz altta yatan bir bozukluğun işareti de olabilir ve dermatolojik konsültasyon sırasında her zaman sorgulanmalıdır. Ne yazık ki, kirpik ve kaş dökülmesinin tedavisi için kesin bir tedavi kılavuzu yoktur. Mevcut ilaçların sınırlı sayıda olması ve tedavi edilmesi zor olan alanlar nedeniyle tedavi her zaman mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte kayıptan sorumlu olan altta yatan hastalığı belirlemek Dermatologların en önemli görevidir. Böylece sadece tedavi değil hastalığın ilerlemesi açısından da avantaj elde edilir.

Kaş Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar

Alopesi areata

Alopesi areata kaşlar ve kirpikler dahil olmak üzere saç bulunan herhangi bir bölgeyi tutabilen, skarlaşmayan alopesi ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Tedavide deri içine yapılan steroid enjeksiyonlar, sterodili kremler, prostoglandin analoglar, immunterapiler, JAK inhibitörleri gibi sistemik ilaçlar olabilir.

Trikotillomani

Trichotillomania gözle görülür saç kaybına yol açabilen tekrarlayan saç çekme veya yolma ile karakterize edilen bir durumdu. Çekme veya yolma otomatik veya odaklanmış olabilir. Özellikle beden odaklı tekrarlayıcı davranış bozukluğudur. Ayırıcı tanıda Trikoskopik muayane ile alopesi areata ve diğer hastalıklarda ayırt edilebilir.

Hafif ila orta dereceli vakalarda, hastalar tek başına veya ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapiden fayda görebilirken, şiddetli formlarda ilaçla tedavi etmek gerekir. Bir ilacın diğerlerine tercih edilebilir olduğuna dair net bir gösterge olmamasına rağmen, çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. Serotonin geri alım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar, antipsikotikler (olanzapin) ve opioid gibi psikoaktif ilaçlar gibi. Bunlar dışında N-asetilsistein (NAC) kolayca ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.

Frontal Fibrozan Alopesi

Frontal fibrozan Alopesi (FFA) başlıca frontotemporal saç çizgisi ve kaşların selektif tutulumu ile karakterize edilen primer lenfositik skatrisyel bir alopesidir. Bazen kıl folikülü çevresinde eritem ile kısmi veya tam kaş kaybı, saç çizgisi tutulumundan önce veya sonra gelişebilir; bununla birlikte kaş dökülmesi aynı zamanda hastalığın tek belirtisi olabilir.

FFA kronik bir durumdur ve bu şu anda bu hastalık için onaylanmış kesin bir tedavi olmasa bile hastalığı durdurabilen hızını yavaşlatabilen tedaviler vardır. Hastalık aktivitesini kaybettikten sonra bu hastalara kaş ekimi yapılabilir. Saç köklerinin yaşamlarını sürdürme oranı değişkenlik gösterebilir.

Kaş ve Kirpik Dökülmesine Neden Olan Diğer Cilt Hastalıkları

Kaş ve kirpik dökülmesinde en yaygın nedenlerden bazıları, gözlerimizin çevresindeki cildi etkileyen hastalıklardır. Cildinizi tahriş eden ve zarar veren her şey kaşları ve kirpikleri de etkileyebilir. Madaroza neden olan en yaygın cilt hastalıkları şunlardır:

Bazı otoimmün hastalıklar da kaş ve kirpik dökülmesine (madaroz) neden olabilir. Otoimmün bir hastalık bağışıklık sistemimizle ilgilidir. Bağışıklık sistemi vücudumuzu korumakla görevli iken bilinmeyen bir nedenle vücuda saldırması sonucu otoimmün hastalıklar ortaya çıkar.

Ayrıca cilt iltihaplarına neden olan veya kıl köklerine saldıran madaroza neden olan bazı enfeksiyonlar:

Madarozisin diğer nedenleri; kemoterapi, radyasyon tedavisi, reçeteli ilaçlar, alerjik reaksiyonlar, uyuşturucu kullanımı, trikotilomani, hipotiroidizm, hipertiroidizim ve bazı kanser türleri sayılabilir.

Kaş ve Kirpik Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kaş ve kirpik dökülmesinin kesin bir tedavi klavuzu yoktur. Bu konunun uzman hekimleri özellikle dermatolog hekimler dökülmeye neden olan hastalığı tedavi ederler.

Madaroza neden olan sorun tedavi edildikten sonra kaş ve kirpiklerinizin tekrar çıkması beklenir. Yara izi olan durumlarda kaşlar ve kirpikler tekrar uzamayabilir. Bu durumda yapılması gereken kaş ve kirpik ekimi yapan bir saç ekim merkeziile görüşmektir.

Kaş Dökülmesi Neden Olur?

Kaşlardan biri veya ikisi birden dökülüyorsa, kaşlar inceliyorsa bunun birçok nedeni vardır. Kaş dökülmesine neden olabilecek hastalıkları şöyle sıralayabiliriz:

Cilt hastalıkları; seboreik dermatit, kontakt dermatit, egzama, sedef hastalığı, oküler rozasea ve blefarit

Bağışıklık sistemi hastalıkları; alopesi areata, lupus, skleroderma, sarkoidoz

Enfeksiyon hastalıkları; cüzzam, herpes zoster, sifiliz, HIV, AIDS ve bazı mantar enfeksiyonları

Alınan ilaçlar ve kozmetik ürünler; kemoterapi, radyasyon tedavisi, alerjik reaksiyonlar, reçeteli ilaçların yan etkileri, uyuşturucu maddeler

Bunların dışında; trikotilomani, gözyaşı sistemindeki sorunlar, hipotiroidizm, hipertriodizim ve bazı kanser türleri.

Kaş ve kirpik dökülmesine neden olabilecek sağlık problemleri olarak sayılabilir.

Kaş Dökülmesi Tedavisinde Ne Yapılır?

Kaş ve kirpik dökülmesi tedavisinde en önemli nokta, altta yatan nedeni bulmaktır. Bunun için klinik tablonun uzman hekim tarafından çok iyi incelenmesi gerekir. Hasta muayenesi yapılıp, öyküsü alındıktan sonra birçok tedavi seçenekleri arasından en uygun olanı bulunabilir.

Minoxidil, topikal, enjekte edilebilir veya hap şeklindeki kortikosteroidler tedavide kullanılabilir. Bunlardan başka kaş dökülmesine sebep olduğu düşünülen hastalığa bağlı reçete edilmiş ilaçlar.

Ayrıca uzman hekimin uygun bulduğu hastalar için yapılabilecekkaş ekimi operasyonu kaş dökülmesinde tedavi yöntemi olarak kullanılır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir