araç sigortasız cezası / Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir? | Koalay

Araç Sigortasız Cezası

araç sigortasız cezası

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

 

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçları güvence altında tutan ve araç sahiplerini maddi kayıplara karşı koruyan bir sigorta türüdür. Aracınızın kazaya karışması durumunda oluşabilecek maddi hasarları, bedeni zararları ve üçüncü kişilere karşı doğabilecek sorumlulukları karşılayan zorunlu trafik sigortası, aynı zamanda kamu mallarına zarar vermeniz durumunda karşılaşabileceğiniz ceza ve yükümlülükler için de poliçe teminatları oranında size ödeme yapar. Kaza sonucunda birinin vefat etmesi durumunda defin işlemlerinin masraflarını da karşılayan zorunlu trafik sigortaları, senelik olarak yaptırılır ve her yıl güncellenir.

 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, isminden de anlaşılacağı üzere tüm araç sahiplerinin mutlaka yerine getirmesi gereken yasal yükümlülükler arasında yer alır. Zorunlu trafik sigortalarının güncellenmemesi ve aracın sigortasız bir şekilde trafiğe çıkması ise çeşitli sorunları beraberinde getirir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gecikirse, araç sahiplerinin yüksek ceza bedelleri ödemesi ve aracın trafikten çekilmesi gibi olumsuz durumlar doğabilir. Bu sebeple de araç kullanan herkesin zorunlu trafik sigortası konusunda dikkatli olmasında yarar bulunur.

Trafik sigortasını geç yaptırmak, araç sahiplerinin ciddi yaptırımlarla karşılaşmasına yol açan hatalar arasında yer alır. Trafik sigortaları, aracın plakasıyla birlikte resmi kayıtlara geçer ve trafik denetimlerinde çevrilen araçların güncel bir sigortası bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Eğer aracın eski sigortasının geçerlilik süresi dolmuşsa ya da yeni araçlar için henüz hiç trafik sigortası yaptırılmamışsa, araç sahibine ilk olarak para cezası yazılır. Trafik sigortası cezası, her yıl resmi kurumlar tarafından belirlenir ve sigorta yaptırmamış tüm araç sahiplerine aynı oranda uygulanır.

Trafik sigortası cezası 2021 yılında 144 TL olarak uygulanır. Yazılan ceza için araç sahiplerine 15 günlük yasal bir ödeme süresi tanınır. Eğer araç sahipleri bu süre zarfında kendilerine yazılan cezanın tamamını nakit olarak ödemek isterse %25 oranında indirim uygulanır ve ödenecek bedel 108 TL’ye iner. Ödemenin 15 gün içinde gerçekleşmemesi durumunda ise yasal ceza bedeline faiz yansıtılır ve araç sahibinin maddi zararı büyür.

Trafik sigortası cezasına uygulanan gecikme faizleri, ilk ay için %5, ikinci ay için %10, üçüncü ay için ise %15 oranındadır. Bir diğer ifadeyle trafik sigortası yaptırmadığı için 144 TL’lik ceza alan araç sahipleri, cezalarını üç ay boyunca ödememeleri durumunda 166 TL ödemek zorunda kalır. Ödemesi gecikmeye giren trafik sigortası cezaları, her ay %5 oranında artar ancak en fazla %50’ye ulaşabilir. 2021 yılında zorunlu trafik sigortası yaptırmama durumunda karşılaşılabilecek en yüksek ceza bedeli 216 TL’dir.

Trafik sigortası için yazılan cezalar, araç sahiplerine yasal yollarla iletilse de kimi durumlarda çeşitli aksilikler yaşanabilir ve ceza aldığınızdan haberiniz olmayabilir. Bu gibi durumlarda, sırf cezayı bilmediğiniz için faiz işletilebilir ve trafik cezanız süreç içinde %50 oranında artabilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için belirli aralıklarla trafik cezanız bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Trafik cezası sorgulama işlemleri için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan egm.gov.tr adresini ya da e-devlet kapısını tercih edebilirsiniz. Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulamasını indirerek de motorlu taşıt cezalarınızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ücretli SMS yoluyla da öğrenebilirsiniz. Kısa mesaj bölümüne “TPC aracınızın plakası tescil tarihi TC kimlik numarası” yazıp 1189’a göndererek aracınıza yazılmış bir ceza olup olmadığını anında sorgulayabilirsiniz.

 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Diğer Cezaları Nelerdir?

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası, aracın sigortasız geçirdiği gün sayısına göre değişiklik gösterebilir. Eski sigortasının günü yeni dolmuş ve henüz sigorta yaptırma fırsatı bulamamış araç sahiplerine uygulanan cezayla uzun süre boyunca sigortasız araç kullanmış araçlara uygulanan yaptırım aynı değildir. Aracın sigortasız olarak geçirdiği süre uzadıkça para cezasının üzerine ek yaptırımlar da eklenir. Trafik sigortası günü geçerse cezası yukarıda hesabı belirtilen maddi yaptırımlar olarak verilir. Aracın hiç sigorta yaptırılmadan ya da yıllar boyunca sigortasız bir şekilde trafiğe çıkarılması durumunda ise trafikten men edilme ve aracın çekilmesi gibi ceza türleri uygulanabilir.

Aracınızın trafikten men edilmesi ve çekilmesi işlemleri, farklı şekillerde gerçekleşebilir. Akan trafikte yapılan çevirmelere yakalanmanız durumunda rutin denetim işlemleri uygulanır ve trafik sigortanızın bulunmadığı birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Eğer sigortanız uzun süre boyunca ödenmiyorsa aracınız derhal elinizden alınabilir ve resmi bir otoparka çekilebilir. Aracınızı geri almanız için sigorta ödemesini yapmanız gerekir. Ayrıca bu durumda çekici ve otopark masrafları da tarafınıza yansıtılır.

Bir diğer yaptırıma konu olan durum ise araç satışı sonrası yeni sahibin trafik sigortası yaptırmamasıdır. Araç sahibi değişirse, yeni araç sahibi 15 gün sonunda trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. 

Sigortası ödenmemiş araçlar, park hâlindeyken de çekilebilir. Trafik polislerinin park hâlindeki arabalara denetim yapması durumunda trafik sigortasının eksikliği yine kolayca tespit edilir ve aracınız sizin haberiniz bile yokken bulunduğu yerden çekilebilir. Aracınız hatalı park işlemleri gibi trafik sigortasıyla ilişkisi bulunmayan konularda çekilip otoparka götürülse dahi trafik sigortanızı ödemeden size teslim edilmez. Bu sebeple trafik sigortanızı yaptırmamanız, beklemediğiniz bir anda aracınızı kaybetmenizle ve sigorta masraflarından çok daha yüksek bir bedel ödemenizle sonuçlanabilir. Aracınızın çekilmesi; şehirler arası yolculuklarda, mesai günlerinde ve acil durumlarda ciddi aksaklıklar yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle sigortanızı asla ihmal etmemeniz önerilir.

 

Trafik Sigortası Geciktirme Cezaları

Trafik sigortasını geciktirmek de cezaya tabi bir durumdur. Kimi araç sahipleri, trafiğe çok fazla çıkmamaları ya da çevirme yapılan polis noktalarından geçmemeleri durumunda sigorta yaptırmadan güvenli bir şekilde seyahat edebileceklerini düşünür. Bu durum, esasında uzun vadede size önemli bir maddi zarar verebilir. Zorunlu trafik sigortası gecikirse gecikmenin ilk gününden itibaren faiz işlemeye başlar ve oluşan faiz yükü, sonraki sigorta poliçenize zorunlu olarak eklenir. Aracınıza sigorta yaptırmak istediğiniz zamanlarda, sigortasız geçirdiğiniz süredeki trafik sigortası gecikme cezası da sizden tazmin edilir ve böylece karşınıza beklemediğiniz oranda bir ödeme çıkabilir. Trafik sigortasını geciktirmeniz sonucunda işleyen trafik sigortası gecikme faizi, özellikle polis çevirmesine yakalanmanız ve aracınızın çekilmesi gibi durumlarda önemli problemlerle karşılaşmanıza yol açabilir. Aracınızı geri alabilmeniz için aynı anda trafik cezası, çekici bedeli, otopark ücreti, sigorta yaptırma bedeli ve faiz ödemeniz gerekebilir. Bu durum da sizi zorlu bir süreçle baş başa bırakabilir.

Zorunlu trafik sigortasını uzun süre boyunca yaptırmamanız, aracınızın muayene işlemlerini gerçekleştirmenizi de önler. 2 yılda bir gerçekleştirilmesi gereken muayene işlemlerinde aracın geçerli bir sigortasının bulunması gerekir. Sigortasız araçlar, muayeneye alınmaz ve bu durum, bir yasal yükümlülüğünüzü daha yerine getirememenize yol açar. Aracınızın sigortasız ve muayenesiz bir şekilde trafikten men edilmesi ise ödemeniz gereken ceza miktarının katlanarak artmasına yol açar. Bu sebeple, sigortanızın gününü geçirmemeye özen göstermeniz son derece önemlidir.

 

Trafik sigortası teklifi almak için tıklayınız.

 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik Sigortası Fiyatları

Kasko Sigortası Fiyatları

Trafik Sigortası Zorunlu mudur?

 ile kasko sigortası sürücüler tarafından çoğunlukla karıştırılan iki sigorta türüdür. Aracına kasko sigortası yaptıran kişi, zorunlu trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünür ve çok büyük bir hataya düşer. Zorunlu trafik sigortasının amacı, karayolunda seyreden araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel zararları karşılamak olup; araç sahibinin kendisine veya aracına vereceği zararları karşılamaz. Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması gereken bir zorunlu sigorta türüdür. Kendi aracınızı güvence altına almanızı sağlayan ve zorunlu olmayan ise kasko sigortasıdır .

(TÜİK) verilerine göre, 2017’nin Ocak ayında 21 milyon adet olan araç sayısı, 2022’in ilk çeyreğinde 5,1 milyona ulaştı ancak ’nin (TSB) verileri trafik sigortasız araç sayısının 7 milyonun üzerinde olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizde trafik sigortası her araç için zorunlu olduğundan, yaptırılmadığı takdirde maddi cezalar söz konusu...

Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir?

2023 yılında ödeyeceğiniz trafik sigortası yaptırmama cezası 436 TL olarak uygulanmaya başladı. Buna göre cezasını 15 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri % 25 indirimden faydalanarak 327 TL ödüyor. Ancak trafik sigortası yaptırmamanın cezası bununla da sınırlı kalmıyor. Trafik sigortası zamanında yaptırılmazsa, araç sahibinin trafik sigortası basamağı herhangi bir kaza yapmamış olsa bile sabit kalıyor ve trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indirim hakkı kaybediliyor. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortasını yaptırmama ve 1 yıllık poliçe süresi dolan sigortayı yenilememe durumunda, geçen her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Gecikme zammı %50 ile sınırlandırılmış.

Trafikten Men Edilme Cezası

Trafik sigortasını yaptırmayan sürücüleri bekleyen diğer tehlike ise aracın trafikten men edilme cezası. Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir araç, trafik ekiplerince belirlendiğinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men ediliyor. Araç sahibi aracını almak isterse öncelikle trafik sigortası poliçesini yaptırmak zorunda. Araç sahibi, trafik sigortasını yaptırırken hem gecikme zammına maruz kalıyor, hem de çekici ücreti ve aracın otoparkta kaldığı gün kadar, otopark ücreti ödemekle yükümlü oluyor. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğinizde, ödemeniz gereken toplam trafik sigortası cezası oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Bunun yerine trafik sigortanızı zamanında yaptırarak gereksiz uğraş ve maddi külfetten kaçının güven içinde aracınızı kullanın.

Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafiğe yeni çıkacak sıfır araçlar ile 2. el alınan araçlar için, trafik sigortası poliçesi yaptırırken dikkat edilmesi gereken hususlar var.

Aracını satan kişi noter satış sözleşmesi ile trafik sigortasını iptal ettirmeli ve kalan gün sayısı kadar prim tutarını iade almalıdır. Bu durumda satın alınan araç sigortadan düşeceği için aracın yeni sahibinin trafik sigortası yaptırması gerekir. Buradaki önemli husus şu: Aracın noter satışı tamamlandıktan sonra, satan kişi sigortayı iptal ettirse dahi, aracın mevcut trafik sigortası poliçesi 15 gün boyunca kullanılabilir. 15 günlük süre 2. el araç sahibine yeni bir trafik sigortası poliçesi satın alması için verilmektedir. Bu süreyi dolduran ve poliçe satın almayan araç sahibi, trafik kontrollerinde trafikten men edilme cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Sıfır kilometre araç satın alınırken trafik tescil işlemleri yapılır ve araç ruhsatı hazırlanır. Ruhsat işlemleri sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce araç sahibinden, zorunlu trafik sigortası poliçesini ibraz etmesi istenir. Bu nedenle aracın trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta şirketleri, sıfır araçların trafik sigortası poliçelerini ruhsata ihtiyaç olmadan aracın motor numarası, şasi numarası ve modeli esas alarak düzenleyebiliyor.

Detaylı bilgi için “” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaza Durumunda Maddi ve Manevi Tazminat Yükümlülüğü

Trafik sigortasına sahip olmamanın en büyük yükümlülüğü, bir kazaya karışmanız durumunda ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi, trafik sigortası herhangi bir kazaya karıştığınızda sizi 3. kişilere verebileceğiniz zararlara karşı koruyor. Olası bir kaza durumunda oluşan tüm maddi ve manevi zararlar, aracınızın trafik sigortası tarafından karşılanıyor. Ancak, trafik sigortanız olmadan seyir halindeyken bir trafik kazası meydana gelir ve kazada kusurlu olarak kabul edilirseniz, ortaya çıkan tüm maddi ve manevi kayıpları kendiniz ödemek durumunda kalırsınız. Bu durumda araç masrafları, sakatlanma veya ölüm meydana gelmesi halinde, hastane masrafları ve manevi tazminat bedeli altından kalkamayacağınız kadar büyük olabilir.

Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçerisinde Yenilenmelidir?

Trafik sigortasının belli bir yenilenme süresi yoktur. Poliçenizin süresi 1 yıldır. 1 yıl dolduğunda hemen yenileme yapmanız gerekir. "" başlıklı yazımızda belirttiğimiz üzere bir gün bile poliçesiz trafiğe çıkmak yasaktır. Bu nedenle trafik sigortası poliçe yenileme gününüzü unutmamalı ve zamanı geldiğinde mutlaka poliçe yenilemenizi yapmalısınız. 

Eğer sigortanızı Koalay.com üzerinden yaptırmışsanız, zamanı geldiğinde sizi e-posta, sms yoluyla bilgilendiriyor, en doğru kararı verebilmeniz için kıyaslamalı ve kapsamlı olarak tüm teklifleri sizinle paylaşıyoruz. Böylece, sigortanızın yenilenme tarihine dair kaygı duymadan ve en uygun teklif için araştırma yapmanıza gerek kalmadan kolayca sigortanızı yenileyebilirsiniz.

Trafik sigortası ile en çok sorulan sorulardan biri de poliçe günü dolmadan yenileme yapılıp yapılamayacağıdır. Evet, poliçe süresi dolmadan yenileme yapabilirsiniz. Ancak mevcut sigortanız bitmeden yeni sigortanız aktif hale gelmeyecektir. Trafik sigortası yenilemenizi sigorta bitmeden yaptırsanız dahi, mevcut sigortanızın süresi dolmadan yenisi başlamaz. Gününden erken yenilediğiniz sigortanız, poliçenizin süresi bittikten sonra devreye girer.

Siz de kendinizi ve ailenizi büyük maddi yükümlülüklere karşı teminat altına almak için 3 dakika içerisinde, kredi kartınızla en uygun fiyata sigortanızı online satın alın.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır