Ayakta oluşan ödem

Ayakta Oluşan Ödem

ayakta oluşan ödem

Ayakta Ödem Neden Olur? Ayakta Oluşan Ödem Nasıl Oluşur, Nasıl Geçer? Bacaktaki Ödeme Ne İyi Gelir?

Ayakta Ödem Neden Olur?

Ödem, vücuttaki kan damarlarının yani kılcal damarların sıvı sızdırması sebebiyle meydana gelmektedir. İşte sızan bu sıvı, damar çevresindeki dokularda birikerek şişmeye sebep olur. Ödem, damarlardan dokulara sızan aşırı sıvının sebep olduğu şişliklere verilen isimdir. Aslında ödem vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelmesi mümkün olsa da daha çok; bacaklarda, ayak bileklerinde, ayaklarda, kollarda ve ellerde görünür.

Ödem oluşumunun pek çok sebebi vardır. Ayakta ödem oluşumunun da başlıca sebepleri aşağıdadır:

Ayakta ödem oluşumun ilk sırada gelen sebebi uzun süreli ayakta durmak veya oturmaktır.

Aşırı tuz tüketimi

Regl öncesi hormonal değişim

Gebelik

Öte yandan kullanılan bazı ilaçlar da ödeme sebep olabilmektedir.

Ödeme sebep olan bazı ilaç çeşitleri şunlardır:

Östrojenler

Steroidler

Bir grup diyabet ilacı

Antiinflamatuar ilaçlar

Ayakta Oluşan Ödem Nasıl Oluşur?

Ödem esasında çok çeşitlidir. Ayakta, bacakta ve bileklerde meydana gelen ödeme "periferik ödem" adı verilmektedir. Periferik ödem daha az olmakla birlikte ellerde ve kollarda da görülür. Periferik ödem genellikle dolaşım sistemi, lenf bezleri ya da böbrekler ile ilgili bir sorunun belirtisi olabilmektedir.

Ayakta Oluşan Ödem Nasıl Geçer?

ayakta ödem, periferik ödem olup neden oluştuğunu anlayabilmek için hekimin izlediği yol şöyledir:

Hekim öncelikle hastanın şikayetlerini dinler

Hastanın tıbbi geçmişi iyice öğrenilir

Bu aşamadan sonra hekim fiziki muayeneye geçer

Genellikle fiziki muayene ödemin altındaki yatan sebepleri anlamak için yeterli olabilmektedir. Yani hastanın öyküsü ve hekimin fiziki muayenesi tanı için yeterli olmaktadır.

Fakat bunun yeterli olmadığı vakalarda ultrason muayenesi, manyetik rezonans görüntüleme, röntgen filmi gerekebilmektedir. Elbette kan ve idrar tahlilleri de doğru tanı için lüzumlu olabilmektedir.

Bacaktaki Ödeme Ne İyi Gelir?

Aslında hafif ödem genellikle kendiliğinden geçebilmektedir. Yoğun bir işgünün sonunda ayaktaki ödem basit uygulamalarla giderilebilir. Soğuk ayak masajı, bacakların kalp seviyesinden daha yüksekte bir süre tutulması gibi kolaylıkla yapılacak uygulamalar kişiyi rahatlatır ve ödemi ortadan kaldırır.

Fakat ciddi boyutlardaki ödemlerde mutlaka tıbbi tedavi gerekebilir. Evde yapılabilecek ve bacaktaki ödem başta olmak üzere ödeme iyi gelen bazı tavsiyeler şunlardır:

Öncelikle aşırı tuz tüketiminden uzak durmak gerekir.

Günlük su tüketimini makul ve istenilen seviyede tutmak zorunludur.

Ödem atıcı bazı besinleri bilinçli olarak ve düzenli bir şekilde tüketme de faydalıdır.

Magnezyum açısından zengin besinler tüketmek, B& gibi vitaminleri yeterli miktarda almak çok faydalıdır.

Bacağın hareket ettirilerek fazla sıvının kalbe doğru geri pompalanmasına yardımcı olur.

Şişmiş bacağın 15 dakikadan az olmamak üzere ve yaklaşık 30 dakika kadar kalp seviyesinden yüksekte tutmak son derece yararlı olacaktır.

Ağrılı bacak bölgesine fazla basınç uygulamadan masaj yapmak fazla sıvının hareket etmesine yardımcı olacaktır.

False

Gebelik sırasında el ve ayaklarda şişmeler (gestasyonel ödem) sıkça görülen problemlerden biridir. Gebeliğin hormonlarının etkisiyle su ve tuz tutulması sonucunda oluşur. 

Yaz aylarında daha fazla görülür ve ayakta kalma süresi uzadıkça artar. Gebelikte normal olarak kabul edilen belirtilerden biridir. Tansiyon yükselmesi ve idrarda protein kaybı ile beraber olduğunda preeklampsi adı verilir ve çok ciddi sonuçları olan bir rahatsızlıktır. Tek başına gestasyonel ödem genellikle ayak ve ayak bileklerini ve elleri tutar.  Sabahları yüzde de şişkinlik görülebilir.

Şişliklerin yazın artmasının nedeni sıcaklarla beraber ciltteki damarlardaki genişleme nedeniyledir. Tedavisinde tuz kısıtlaması, bacakların her fırsatta kalp seviyesinden yukarı kaldırılması, mümkün olduğunca daha serin ortamlarda bulunulması önerilir. Varisi olan kadınların varis çorabı giymelerinde yarar vardır ancak bu da yaz sıcaklarında zor olabilir.

Gestasyonel ödem gebeliğin son zamanlarında genellikle artar.  Doğumdan sonra ise şişlikler giderek azalır ancak doğumdan sonraki ilk 15 gün bazı kadınlarda daha da kötüleşebilir.  Şişliklerin düzelme döneminde tutulan sıvının atılması sonucunda aşırı miktarda idrar çıkışı görülür.

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Günlük hayatta sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri de vücutta gelişen ödeme bağlı oluşan şişliklerdir. Farklı rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilen ödem; kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebildiği gibi, önemli hastalıkların habercisi de olabilir. Bu anlamda, vücutta ödemin nasıl ve neden geliştiğiyle birlikte ödemin vücuttan nasıl atılabileceğiyle ilgili bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.

Ödem Nedir?

Ödem; hücreler arası boşluk veya hücrelerin içinde sıvı birikmesi sonucu ilgili bölgede ortaya çıkan şişliklere verilen isimdir. Ödemin ortaya çıkması için dokularda yer alan vücut sıvılarının bulundukları bölgeden ayrılarak doku içine geçmesi gerekir. Dolayısıyla, vücut sıvılarında yer değiştirmeye yol açan çeşitli etkenler dokularda ödeme neden olabilir.

Ödemin ortaya çıkış şekli ve dokularda biriken sıvının özelliğine göre, ödeme ilişkin klinik tablo değişkenlik gösterebilir. Hücreler arası boşlukta sıvı birikmesi yumuşak kıvamda olan ve bastırıldığında “gode” adı verilen durumla sonuçlanan ödeme neden olabilirken, enfeksiyon hastalıkları nedeniyle iltihaplanma sonucu ödem sıvısının birikmesi daha sert kıvamda ve ağrılı ödemlerin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Dolayısıyla, ödemin etkili bir şekilde vücuttan atılması ve tedavi edilmesi için altta yatan nedenin doğru tespit edilmesi gerekir. Bu ise uzman bir doktor tarafından yapılacak ayrıntılı değerlendirme ile mümkündür.

Vücutta Ödem Nasıl Gelişir?

Dokular arasında vücut sıvılarının geçişi çeşitli fizyolojik mekanizmalar tarafından kontrol edilir ve dengede tutulur. Dokulara ait boşluklar arasındaki bu dengenin çeşitli etkenlere bağlı olarak bozulduğu durumlarda sıvının yer değiştirmesi sonucu yeni bir denge kurulmaya çalışılır. Bunun sonucunda belirli bir bölgede sıvı toplanmasına bağlı olarak ödem ortaya çıkar. Ödem oluşumuna neden olabilecek durumlar şu şekildedir:

Ödem Neden Olur?

Yukarıda bahsedilen çeşitli etkenlere bağlı olarak vücudun belirli bir bölgesinde veya genelinde ödem görülebilir. Çeşitli düzeylerde ödeme neden olan durumlar ve rahatsızlıklar şu şekildedir:

Vücutta Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödem vücutta belirli bir bölgeyle sınırlı kalabileceği gibi, vücut genelinde yaygın ödem şeklinde de ortaya çıkabilir. Belirtiler ödemin oluştuğu bölgeye göre değişiklik gösterse de yaygın ödem belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Ödem sorunu çok farklı mekanizmalara bağlı olarak gelişebildiğinden, ödemin giderilmesinde uygulanacak tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Bu anlamda, ödem şikayeti olan hastanın, uzman bir hekim tarafından değerlendirilerek altta yatan nedenin doğru tespit edilmesi kritik önem taşır.

Ödem tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler şu şekildedir:

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Uygulanan tedavi yöntemlerinin yanı sıra, hastaların ödemin vücuttan atılması için evde uygulayabileceği bazı yöntemlerden de söz edilebilir. Hastanın kendi alabileceği önlemler şu şekildedir:

Sağlıklı Bilgiler

Ellerde, kollarda, bacak ya da ayaklarda sıvı birikmesiyle ortaya çıkan sağlık sorununa ödem adı verilir.

Ödem neden olur konusunda birçok faktörün rol oynadığı bilinmektedir. Enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, gebelik dönemi ve tıbbi sorunlar vücuttaki ödemin ana nedenleri arasındadır. Ayrıca ödem, küçük kan damarlarından diğer dokulara sıvı sızdığı zaman ortaya çıkmaktadır. Sıvının birikmesi de doğal olarak dokuların şişmesine sebep olur. Vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilen ödem daha çok ayak bilekleri, bacak, kollar, ayaklar ve ellerde ortaya çıkmaktadır.

Ödem Oluşumunun Nedenleri

Ödem oluşumuna neden olan çok sayıda faktör vardır. Kılcal damarlara sıvı sızması nedeniyle ortaya çıkan ödem dokularda birikerek şişliğe sebep olur. Daha çok böbrek, karaciğer ve kalp hastalıklarında ortaya çıkan ödeme neden olan durumlar;

şeklinde sıralanabilir.

İlaçların kullanımından sonra ödem neden olur sorusunun yanıtı aslında yan etkilerle ortaya çıkar.

Ödeme Neden Olan Hastalıklar

Ödem çoğu zaman ciddi bir sağlık sorununu işaret edebilir. Siroz, kalp yetmezliği ya da böbrek hastalığı da ödeme neden olabilmektedir. Aşağıdaki hastalıkların yaşanması halinde ödem sorunu da kısa sürede ortaya çıkacaktır;

Ödem Belirtileri

Ödem aniden ortaya çıkabildiği gibi genelde birtakım belirtilerin yaşanmasının ardından hissedilir duruma gelir. O halde ödem belirtileri;

şeklindedir.

Bunlara ek olarak göğüs ağrısı, nefes darlığı ve solunum güçlüğü de ödem belirtileri arasındadır.

Ödem Vücuttan Nasıl Atılır?

Ödem sorunu yaşayanlar her zaman ödem vücuttan nasıl atılır sorusunun da yanıtlarını merak etmektedir. İlk olarak doktor kontrolünün ardından ödemin oluş sebebine yönelik tıbbi tedaviye başlanır. Bazen ödem şiddetli olduğunda “hastanede yatış” yapılarak tedaviye başlanır ve sonraki süreçte tedaviye evde devam edilir.

Ödem tedavisinde, tıbbi ilaç tedavisi yanında “yaşam biçim değişikliği” de gerekebilir.  Örneğin; tuz kısıtlaması, fazla ayakta kalmamak, gün içerisinde 2-3 kez her iki ayağı bir yastık yüksekliğinde 15 dakika havada tutmak ve en önemlisi fazla kilolardan kurtulmak gibi.

Ödem Nasıl Atılır? Hızlı Ödem Atmanın Yolları

Ödem, vücuttaki birkaç dokunun birleşmesiyle oluşan ve daha sonra sıvı birikimi sonucunda meydana gelen şişliktir. Ödem, vücudun çoğu bölgesinde; bacaklarda, kollarda, karın bölgesinde meydana gelebilir. Uzun süre ayakta kalmanın ve oturmanın sonucunda oluşan ödemler geçici ödemlerdir ve tedavi gerektirmezler. Ödem, daha çok yaşlı insanlarda ve ayakta çalışan insanlarda yaygın olarak görülür. En yaygın görülen ödem tipleri ise; primer lenfödem, idiopatik ödem, karın boşluğu ödemi, pulmoner ödem, serebral ödem, göz ödemleri, periferik ödem ve pedal ödemi olarak sıralanmaktadır.

Hızlı Ödem Nasıl Atılır?

Hızlı ödem atmak için evde uygulanabilecek bitki ve besin tarifleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını çay olarak bazılarını ise normal öğün arasında tüketebilirsiniz.
Ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olan besinler vardır. Bu besinler düzenli ve ölçülü olarak tüketildiği zaman faydası görülebilir. Besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Mısır Püskülü ve Kiraz Sapı Çayı 

Yukarıda yer alan malzemeleri kaynamış suya atıp 10 dakika demlendirin. Demlenen çayınızı hazır olduktan sonra soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.
Yeşil Çay 

Kaynayan suyunuzun içine yeşil çayınızı ekleyip 10 dakika demleyin ardından soğumaya bırakın. Soğuyan çayınıza sade soda ve dilimlenmiş limonu da ekleyip gün içerisinde tüketebilirsiniz. 
Karahindiba Kürü

Kaynamış suyunuzun içerisine karahindibayı ekleyin ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayınız soğuduktan sonra bir bardağa koyarak gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Yeşil Kür Maydanoz Tarifi

Yukarıda yer alan malzemeleri iyice yıkadıktan sonra blenderin içerisine yerleştirip üzerine içme suyunu ekleyin. Hazırlanan içeceğinizi gün içerisinde yavaş yavaş tüketebilirsiniz.

Ödem Neden Oluşur, Belirtileri Nelerdir?

Ödem, kişinin vücudunda şişkinlik yaratan bir durumdur ve genel adıyla vücudun fazla su tutması anlamına gelir. Vücudumuzda özellikle karın, bacak ve kollarda şişkinliğe sebep olmaktadır. Kılcal damarların olduğu dokuların aralarında sıvı oluşmasının 3 tane önemli nedeni bulunmaktadır;

Ödem, vücudun birçok bölgesinde meydana gelebilir. Özellikle göz kapaklarında, ayaklarda, yüzde, kollarda, bacaklarda hatta parmaklarda bile şişlik görülebilir. Bunların yanı sıra cildin gergin olması, göz kapaklarındaki şişlikten dolayı gözleri açamamak, şişliğin olduğu bölgelerde parmakla bastırılınca o bölgede çukur oluşması ve beyazlık oluşması belirtiler arasında yer alır. Vücudunda ödem olan kişinin gün içerisinde nabzında değişiklik meydana gelebilir. Bu bulgulardan bir ya da birkaçını yaşayan kişiler zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmaları ve tedaviye başlamaları önemle tavsiye edilir. 
Akciğerde ortaya çıkan ödemler kişinin ciddi hastalıklarla karşı karşıya olmasına neden olabilir. Bu bulguların arasında solunum yetersizliği, nefes alma güçlüğü, göğüste meydana gelen yoğun ağrı yaşanması bulunmaktadır. Kişiler ödem belirtilerine ek olarak bu rahatsızlıklara maruz kalıyorlarsa hiç vakit kaybetmeden tedavi için doktora gitmelidirler. Aksi takdirde akciğerde bulunan ödem, kişinin hayatını riske atmış olur. Uzun zaman hareketsiz kalan kişilerde de ödem oluşması olasıdır, fakat bu ödemler kendiliğinden yok olan ya da küçük bir tedavi sonucunda ortadan kalkan ödemler olarak bilinmektedir.
Ödemin oluşmasına neden olan sebepleri şöyle sıralayabiliriz;

Ödemi Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Birkaç basit yöntemle birlikte vücudunuzu ödemden koruyabilirsiniz. Alacağınız bu önlemleri uygulamadan önce uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Ödemi önlemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanmaktadır; 

Ödeme Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Vücudumuzda oluşan ödemlerin, bedenimizde oluşturduğu olumsuz etkilerin yanı sıra sağlığa verdiği zararları da vardır. Bu zararlar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Hastalıkların birçoğu aşağıdaki gibidir;
Konjestif kalp yetmezliği: Konjestif kalp yetmezliği yaşandığı zaman kalbin pompalama yeteneği zayıflar. Bu nedenle kan, bacaklarda, ayaklarda kısacası vücutta ödeme sebep olabilir. Konjestif kalp yetmezliğinde, karın ve bel çevresinde ödem oluşabilir ve akciğerde sıvı birikmesine neden olabilir.
Böbrek hastalıkları: Böbrekler vücuttan alması gerektiği kadarıyla su almazsa kandaki basınç seviyesi yükselmeye başlar, bu da ödem oluşmasına yol açabilir.
Siroz: Siroz hastalığı, karaciğerde oluşan protein yetersizliği ve tıkanıklığına yol açtığı için kanda artan basınca yol açar.
Amfizem: Amfizem hastalığı, akciğerde ve kalpte basıncın artması ve vücutta ödem oluşmasıyla meydana gelir. 

Ödem Çeşitleri Nelerdir?

8 adet ödem çeşidi mevcuttur ve her biri sağlık sorunlarına yol açabilir. Ödem çeşitlerinin bazıları şunlardır;
Periferik ödem: Genellikle ayak bileği, bacak, el, kol ve yüz bölgelerinde görülmektedir. Gün içerisinde oturduğumuz pozisyon ve yattığımız pozisyonla ilişkili olarak ortaya çıkan bir ödem çeşididir.
Pulmoner ödem: Önemsenmesi gereken bir ödem çeşididir. Pulmoner ödem sonucunda akciğerde sıvı birikmesi meydana gelir. Bunun sonucunda ise kalp yetmezliği yaşanabilir.
Serebral ödem: Beyinde meydana gelen ödem çeşididir. Yaşanması durumunda ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilir. 
Pedal ödem: Çoğunlukla ilaçların yan etkisinden dolayı yaşanabilir. 
Gözde ödem: Gözün içerisinde ve çevresinde bulunan şişlik ödemidir. 
Primer lenfödem: Lenfödemden kaynaklı olarak meydana gelen ödemdir. 
İdopatik ödem: Tanımlanamayan bir nedenden dolayı ödem oluşumu gerçekleşir.

Vücuttaki Ödemi En Hızlı Ne Atar?

Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.

Vücuttaki Ödemi Ne Söktürür?

Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.

Vücuttaki Ödem Doğal Yollarla Nasıl Atılır?

İstikrarlı bir şekilde egzersiz ve yürüyüş yapılmalıdır. Limonlu ve sirkeli su içilmelidir. Tuz tüketim miktarı azaltılmalıdır. Buğday ürünlerinin kullanımı azaltılmalıdır. Düzenli ve yeterli miktarda uyku alınmalıdır. Stres ve sinir minimuma indirilmelidir. Bol miktarda su tüketilmelidir.

Ödem Atıcı Su Nasıl Yapılır?

1 litre suyun içerisine; her biri 250 ml sudan yapılmış yeşil çay, kiraz sapı ve mısır püskülü çayı ekleyin. Suyun içerisine 2-3 adet dilimlenmiş limon atın. Suyu 1 gece buzdolabında dinlenmeye bırakın ve ertesi gün, gün içerisinde az miktarlarda tüketin.

Ödem Söktürücü Bitkiler Nelerdir?

Ödem atıcı bitikler şu şekilde sıralanmaktadır: yeşil çay, adaçayı, ıhlamur, anason, rezene çayı ve nane limon. Bu çaylar aynı zamanda idrar sökücü özellikleriyle ödem atılmasında etkilidir.

Ödem Atmak İçin Evde Ne Yapılmalıdır?

Bol miktarda su içilmelidir. Şeker kullanımı azalmalıdır. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Düzenli olarak magnezyum içilmelidir. B6 vitamini takviyesi alınmalıdır. Potasyum kullanımı artmalıdır.

Sirkeli Su İçmek Ödem Attırır Mı?

Elma sirkesi, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin atılmasıyla vücuttaki hücrelere daha çok oksijen alınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda damarları açma özelliği vardır ve bu sayede vücutta bulunan fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.

Limonla Ödem Nasıl Atılır?

Limonu sıkın ve 200 ml suyun içerisine atıp karıştırın. Daha sonra içine; ananas dilimleri, kiraz sapı, tarçın, mısır püskülü ve zencefil dilimleri koyarak karıştırın. Karışımlardan elde ettiğimiz suyu 1 gece boyunca dinlenmesi için güneş almayan serin bir yerde bekletin. Beklettiğiniz suyu, gün içerisinde saat başı 500 ml olacak şekilde günde 2.5 litreye kadar tüketebilirsiniz.

Su İçmek Vücuttaki Ödemi Atar Mı?

Evet, eğer gereken miktarda yani vücudunuzun ihtiyacı kadar su tüketiyorsanız, vücudunuz ödem tutulmasını engeller. Ancak, vücudunuzun ihtiyacından fazla olarak su içerseniz, ödem atmanızın aksine vücudunuzun ödem tutmasına sebep olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2022

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak 2013

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Ödem, vücutta dokular arasında sıvı birikmesi olarak tanımlanır. Başta hipertansiyon, kalp, böbrek, karaciğer ve tiroid bezi hastalıkları sırasında ortaya çıkabilir.

Bacaklarda ve karında şişkinlik oluşumunun birçok sebebi olabilmektedir. Karın bölgesinde ve bacaklarda oluşan bu şişkinlik uzun süredir var olan bir ödeme bağlı ise ciddi bir hastalık söz konusu olabilir.

Karında ve bacaklarda şişkinlik oluşumu;

 

Bacaklarda şişme (ödem) başka hangi durumlarda görülebilir?
– Tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda (kalsiyum kanal blokerleri) ayak ve ayak bileğinde ödeme neden olabilirler. Bu durumda mutlaka doktorunuza başvurup durumu bildirmeniz gerekmektedir.

– Bacaklarda toplar damarlardaki dolaşım bozukluğu sonucu gelişen varisler ya da şişmanlık ve sıkı korse kullanımı da bacaklarda ödeme neden olabilir.

– Hamilelik döneminde de bacaklarda ödem yakından takip edilmelidir. Hamilelikte bacaklarda ödem  idrarda protein kaçağının habercisi olabilir. Bu durumu mutlaka kadın doğum doktorunuza  bildirmeniz gerekir. Hamilelikte bacakalrda ödem gebelik zehirlenmesi ( pre-eklamsi/eklamsi) yönünden yakın  takip edilmenizi gerektirebilir.

– Her iki bacakta simetrik ödem görülmesi; guatr, bazı metabolik hastalıklar, böbrek hastalığı, kalp yetmezliğinde görülür. Bacaklardaki düşük dereceli simetrik ödem lenf dolaşım bozukluğu sonucu oluşabilir.

Bacaklarda ödem nasıl giderilir? Sorusuna cevap vermeden önce, ilk olarak vücudunuzda toplanan ödemin sebebini bilmeniz gerekiyor. Çünkü ödem oluşmasını tetikleyen farklı etmenler vardır.

Bazı kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşabilen ödem fazla kilo, hareketsizlik ve yeterli miktarda su tüketilmemesi gibi sebeplerle de orta çıkabilir. Peki bacaklarda ödem nasıl giderilir?

Bacaklarda Ödem Nasıl Giderilir?Bacaklarda Ödem Nasıl Giderilir? Ödem Neden Oluşur?

Ödem, deri dokusunda ve diğer doku hücrelerinde normalde olması gereken miktardan daha fazla sıvı bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücuttaki sıvıların kan damarları, hücreler, hücreler arası mesafe, beyin omurilik mesafesi, karın boşluğu, akciğer, kalp zarı, eklem içi gibi alanlarda bulunması gerekir. Bazı durumların etkisiyle bu sıvılar farklı dokularda da birikmeye başlayabilir ve bu da ödem oluşumuna sebep olabilir.

Vücudun fazla sodyum üretmesiyle ortaya çıkan ödem, toplandığı dokularda iltihaplanmaya sebep olup kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Vücuttaki belli dokuların, toksinler sebebiyle iltihaplanır ve bu da bazı bölgelerde sıvı tutulması, damarlardaki kanın akışının yavaşlamasına sebep olur ve böylece bacaklar oluşan ödem sebebiyle şişirerek acı ve ağrılara sebep olabilmektedir.

Ödem Oluşmasının Sebepleri

Ödem oluşması temelde iki ana sebepten dolayı oluşabilmektedir. Bunlar, bir sağlık sorunu sebebiyle oluşan ödemler, kullanılan bazı ilaçlar sebebiyle oluşanlar ve yaşam veya yeme içme tarzına bağlı ortaya çıkan ödemlerdir.

Ödem oluşmasının sebepleri:

Ankara Lazer Epilasyon

Ödem Nasıl Atılır?

Vücudunuzda biriken ödemi atmak için en temelde yapmanız gereken iki önemli etken vardır. Bunlardan ilki, tuzu hayatınızdan tamamen çıkartamazsanız da azaltın. Çünkü alınan fazla tuz dokulara su çekilmesine sebep olur. İkincisi ise; daha fazla hareket edin. Hareket etmek hem dolaşım sisteminizin çalışmasına yardımcı olur hem vücuttaki fazla tuzun atılmasını sağlar hem de kilo vermenize yardımcı olur.

Bunların dışında ödem atılımını sağlayan etmenler ise şöyle;

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede