kedilerin ağzı neden akar / KHEDİ - Kedi Hekimliği Derneği

Kedilerin Ağzı Neden Akar

kedilerin ağzı neden akar

Kedi salyasının biraz akması endişelenecek bir şey olmasa da şelale gibi kedi salyası akması kedilerin hasta olduğunun bir işareti olabilmektedir. Bu yazımızda kedi salyasının akma nedenlerini cevaplayacağız.

Kedi Salyası: Ağız Hastalığı ve Diş Çürüğü

Tartar oluşumu, kedinizin dudağının iç kısmına sürtünerek salya akmasına neden olabilmektedir. Kontrol etmek için dudaklarını kulaklarına doğru çekebilirsiniz. Dişleri betona benziyorsa, kahverengiyse, diş etleri kırmızı, şiş veya kanıyorsa önce profesyonel bir temizlik yapın. Dişlerini her gün fırçalamayı unutmayın. Veterinerinize kedi diş etiiltihabı, ağız ülseri ve tümör kontrolü yaptırabilirsiniz.

Kedilerde Yutma Güçlüğü

Oyun oynarken, kedinizin ağzına bir ip veya oyuncak takılabilir veya diline dolanabilir. Çıkarması kolay olan nesneleri çıkarın; aksi taktirde, yardım etmesi için veterinerinizi arayın. Örneğin, kısmen yutulmuş bir ipi çıkarmaya çalışmak, kedinizin yemek borusuna veya midesine zarar verebilir.

Kedilerde Sıcak Çarpması

İran kedileri gibi düz yüzlü evcil hayvanların sıcak çarpması geçirme olasılığı daha yüksektir. Bu durum, kedilerde diğer hayvanlarda olduğu kadar yaygın değildir. Yine de, kediniz çok fazla güneş aldıysa veya yeterince su almadıysa, bu onlar için tehlikeli olabilir.

Kedinizin önünde daima taze, temiz su bulundurmayı unutmayın. Kedinizin serinlemesi için uygun gölgelikler oluşturduğunuzdan emin olun. Çok sıcak olan günlerde dışarı çıkarmayın, hareketlerini sınırlamayın ve park halinde bir arabada bırakmayın. Sıcak çarpmasından şüpheleniyorsanız veterinerinizi arayabilirsiniz.

Kedilerde Stres

Kedilerde ağzı açık nefes alma, kaygı belirtileri arasında yer almaktadır. Stresli olmaları kedisalyası sebepleri arasında yer alabilmektedir. Kedilerde stres durumunun birden fazla nedeni olabilmektedir. Veterinere götürmek için arabaya koyduğunuzda, arabayı hiçbir yere götürmeden arka koltukta taşıma çantasına koymayı deneyin. Streslerini azaltmak için bu şekilde sürüşler yapın ve biraz gezinin. Paniğe kapılmamaları için dışarı çıkmadan önce taşıma çantasının üzerine nefes alabilmesini sağlayan bir bez örtebilirsiniz.

Tavsiye Bağlantı: Kedilerde Kötü Koku ve Çözümü Nedir?

Kedilerde Organ Hastalığı

Evcil hayvanlar yaşlandıkça hastalanma olasılıkları çok daha yüksektir. Karaciğer ve böbrek hastalıkları da salya akmasına neden olabilmektedir. Veterinerler, bu tür hastalıkları erken teşhis etmek ve tedavi etmeleri için yılda bir kez kontrole gelmelerini tavsiye eder.

Zehirli Bitkiler

Lale, açelya ve krizantem gibi yaygın olan bitkiler, kedinizin salya akıtmasına neden olabilmekte ve onları hasta edebilmektedir. Bu yüzden kedi dostunuzun onları yemesine izin vermeyin.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Salya akması, boğaz, burun veya sinüs enfeksiyonunu işaret edebilmektedir. Evlerde veya barınaklarda diğer evcil hayvanlarla beraber yaşayan kedilerin riskleri oldukça yüksektir. Kedilerde stres bambaşka bir faktördür.

Mide Bulantısı

Organ hastalığı ve toksinlere maruz kalma mide bulantısına neden olabilmekte ve bu da salya akmasına neden olabilmektedir.

 

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Kediler › Kedilerde solunum yolları hastalıkları

Kedilerde solunum yolları hastalıkları

Solunum sistemi, nefes alma sürecine dahil organları kapsar. Bunlar da, hem sizin görebildikleriniz, yani ağzı ve burnu, ile kedinin bedeni içindeki organlardır. Solunum sorunu olabileceğini düşündürecek belirtiler şunlardır:

• Burun akıntısı
• Aksırma
• Öksürme
• Sesli ya da zorlu nefes alma
• Ses değişimi ya da kaybı
• Göğsün içinde anormal sesler

Bronşit

Kedinin sürekli olarak kuru, sert bir öksürüğü vardır, bazen bu öksürük krizlerinden sonra kedi kusabilir ya da köpüklü görünümlü bir salya akar. Beden ısısı normalin üzerinde olmayabilir, ama genelde görünümü zayıftır. İyi bir bakım ve doğru ilaçlarla yeniden sağlığına kavuşabilir.

Soluk borusunda yabancı cisim

Ani, yoğun bir öksürme, bazen soluk borusuna kaçan yabancı bir maddeden kaynaklanabilir. Kediler genelde, soluk borusundaki yabancı maddeyi öksürerek yukarıya itmeye çalışırlar, ama bunda başarılı olamazlarsa, bu maddenin çıkartılması için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Larenjit

Fazla konuşan bir kişi gibi, çok miyavlayan ya da çok öksüren bir kedinin de sesi kısılabilir. Bir süre için sesini dinlendirmek ve öksürüğünü tedavi etmek, genelde bu durumu kısa sürede iyileştirir. Ancak kronik bir larenjit vakasının arkasında daha farklı ve daha ağır bir sorun yatıyor olabilir. Kedide polip olabilir.

Soluk borusu lokapsı

Bu kedilerde çok görülen, doğuştan veya sonradan gelişen bir bozukluktur. Bu tip kediler zaman zaman güçlükle ve sesli bir şekilde solurlar ve öksürmeye yatkındırlar. Durum, genelde yaşamı tehdit edici değildir, ama kusurun düzeltilmesi için ameliyat önerilir. Şişmanlık bu durumu daha da zorlaştırdığından, kedinizin kilosunu koruyarak ona yardım edebilirsiniz.

Damamk yarığı

Doğuştan gelen bir başka kusur olan bu hastalıkta, ağız ve burun boşluğu arasında bir delik olur. Çoğu zaman böyle bir kusuru olan yavru kedi annesinden süt içemez. Hastalığın ilk belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Eğer deformasyon aşırı değilse, ameliyat ile düzeltilebilir.

Rinit

Burun enfeksiyonları, yeşil, kötü kokulu bir burun akıntısına neden olabilirler. Burundaki dokuların enfeksiyonu bakteriyel veya mantar kökenli olabilir. Tedavi, nedenine bağlıdır. Enfeksiyonun tedavi edilmesi için genelde antibiyotik kullanılır.

Daralmış burun delikleri

Kısa burunlu persian ve himalaya kedilerinde görülen bir durumdur. Bu kediler nefes aldıklarında, burun delikleri kapanır ve hava akışı kesilir. Köpüklü görünümde bir burun akıntısı tipiktir. Bu durumdaki kediler heyecanlandıklarında ağızlarından nefes alırlar. Kedinin rahatlayabilmesi için Burun deliklerinin genişletilmesi gerekebilir.

Burunda yabancı cisim

Çevrelerini araştırırken kedilerin burnuna yabancı cisimler kolayca kaçar ya da sivri bir nesne batabilir. Özellikle yaz mevsiminde pisipisi otları buruna girebilmektedir. Duyduğu rahatsızlık ile şiddetle aksırıp eli ile burnuna vurur. Zaman zaman kanlı olan bir burun akıntısı fark edersiniz. Cisim, burun kanalı içinde daha yukarılara hareket etmeden, bir an önce çıkartılması gerekir. Asla cismi, bu hassas bölgeden kendi başınıza çıkartmaya çalışmayın bırakın, veteriner hekim çıkartsın ve olası enfeksiyonların önüne geçmek için bir antibiyotik yazsın.

Pnömoni (zatürre)

Kedi öksürür, ateşi vardır, nabzı hızlıdır, göğsünden hırıltılı ya da fokurtulu ses gelebilir. Akciğerlerin iltihaplanması olan pnömoni, bir virüs, bakteri, alerji ya da parazitten kaynaklanabilir. Daha kolay nefes alabilmesi için. Pnömoni’li bir kedi genelde başını ileriye uzatıp, dirseklerini dışarıya çevirerek oturur. Ciddi bir hastalık olmasına rağmen, pnömoniye neden olan etkene yönelik bir tedaviye alındıklarında çoğu kedi kısa sürede iyileşir.

Solunum yolları tümörleri

Solunum yollarındaki tümörler de sesli solunum, zorlukla soluma ya da öksürüğe yol açabilirler. Bu da veteriner hekiminizin araştırıp tedavi etmesi gereken bir konudur.

Alerji

Aksırma ve öksürme, genelde kedinizin bir alerjiye olan tepkisidir. Toz, böcek sokmaları, yiyecek maddeleri ya da solunum yolu ile aldığı bir madde, sorunun kökeni olabilir. Alerjik bir krizin diğer belirtileri, gözlerin sulanması, kaşıntı, bazen kusma ve ishaldir. Kedinizin alerjisi ile baş etmenin yolu, nedenini tanımaya bağlıdır.

Katkılarından dolayı Prof. Dr. Kürşat ÖZER’e teşekkür ederiz.

Çizim :

Özet

Duruma göre kedinin bol miktarda tükürük salmaya başlaması sahibini endişelendirebilir. Neyse ki, hipersalivasyon mutlaka bir hastalığın veya zehirlenmenin tezahürü değildir. İnsanlarda veya köpeklerde belirli durumlarda (heyecan, iştah vb.) Ortaya çıkabileceği için sağlıklı kedilerde mevcuttur. Genelde diğer semptomlarla ilişkili olduğunda bu fenomen endişe verici hale gelir ve hayvana mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından bakılması gerekir.

Kedi salya akışı en arasında değişen çeşitli nedenlerden dolayı için önemsiz çoğu ciddi . Durumu değerlendirmek için arkadaşınızı ve içindeki herhangi bir davranış değişikliğini dikkatlice gözlemlemek çok önemlidir.

Hipersalivasyonun iyi huylu nedenleri

Hipersalivasyon ” ifadesi , kediler de dahil olmak üzere bir canlıda aşırı tükürük üretimini belirtmek için kullanılır . Ayrıca ptyalizmden de bahsediyoruz . Başka bir deyişle, kedi çok salya akıyor, ya köpüklü ya da sıvı bir sıvı yayıyor .

Çoğu durumda, salya akan bir kedi endişelenecek bir şey değildir . O ise o hipersalivasyon eğilimli olabilir mutlu ya da ifade etmek refahını . Bu, özellikle onu okşadığınızda olur . Bu tedavinin verdiği zevk ve rahatlama, salya salgılanmasına neden olur.

Bazı kediler bazen uyku sırasında salya akar . İnsanlarda veya köpeklerde de bulunan bir fenomendir. Vücut, ağız dahil rahattır ve salgılanan tükürüğün dışarı akmasını engelleyen hiçbir şey yoktur. Bu nedenle yine endişelenmenize gerek yok.

Haşere kontrol ayrıca kedilerde salivasyonu provoke edebilir. Hayvan, ürün uygulandıktan sonra, tıpkı iyi bir kedi gibi, içgüdüsel olarak kendi kendini yıkamak için saçını yalamaya başlar ve böylece maddenin bir kısmını yutar.

Hipersalivasyon, benzeri görülmemiş bir durumdan geçen kedilerde de ortaya çıkabilir : hareket etmek, yabancı bir yeri ziyaret etmek, araba kullanmak

Sitesine abone olarak Evcil Hayvanlardan tavsiye alın haber bülteni

Son olarak, bazı ilaçların yan etkileri arasında hipersalivasyon bulunur . Reçete sırasında veteriner hekim tarafından bundan bahsedilmişse , endişelenecek bir neden yoktur. Önlem olarak onu muayeneye götürmek her zaman en iyisidir.

Salya akan kedi: ne zaman endişelenmeliyim?

Öte yandan, kedi daha ciddi nedenlerden dolayı salya akmaya başlayabilir. Bu tür bir durumda, hipersalivasyonun nedenini hassas bir şekilde belirleyebilmesi ve alınacak önlemleri belirleyebilmesi için en kısa sürede veterinere götürülmesi hayati önem taşımaktadır .

  • Ağızda enfeksiyonlar ve ağrı : Kedilerde hipersalivasyon, oral lezyon, ülser, gingivostomatit (diş etlerinde ve oral mukozada iltihaplanma) veya hatta tartardan kaynaklanan bakteriyel diş eti iltihabı.
  • Virüsler : Viral enfeksiyonlar kedilerin salya akmasına neden olabilir. Kedi viral rinotrakeitisi (genellikle nezle olarak bilinir ) ve kedi lökozu bunlardan bazılarıdır.
  • Böbrek Bozuklukları : Kronik böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalığı da kedilerde hipersalivasyona neden olabilir.
  • Zehirlenme, zehirlenme : bazı hayvanlarla da bazı maddelerin ya da bitkiler, hem de temas hipersalivasyon yol açabilir.

Genel olarak, salyası akan kedi başka semptomlar gösteriyorsa , veteriner hekime muayene ettirmekten çekinmeyin: kusma, ishal, depresyon, davranış değişiklikleri, göz bebeklerinin büyümesi, konvülsiyonlar, kan varlığı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir