parmak incinmesi belirtileri / Parmak burkulması kaç günde geçer?

Parmak Incinmesi Belirtileri

parmak incinmesi belirtileri

Parmak İncinmesine Burkulmasına Ayak Parmağı İncinmesine Ne İyi Gelir

Çoğu insan hayatının bir döneminde parmaklarını seafoodplus.info bu yazımızda parmak incinmesi veya burkulmalarında yapılması gerekenleri bir araya getirdik.

Parmak İncinmesi, Burkulması Belirtileri Neden Olur Bitkisel Tedavisi

Parmak incinmesi; parmakların kemik ve eklemlerini bağlayan ve destekleyen bağlar hasar gördüğünde meydana gelir. Bu durum parmak burkulması olarak da bilinir. Parmak incinmesi çok yaygın bir durumdur ve çok acı verici olabilir.

Parmak İncinmesi Belirtileri

  1. Parmak incinmesinin ilk belirtisi ise iltihaptır. İltihap gerçekleşmesinin sebebi bu tür yaralanma için sonrasında iltihap vücudun ilk savunma hattıdır.
  2. Parmaktaki incinmesi hareketi de zorlaştırır.

Diğer belirtileri arasında ise şunlardır:

  1. Ağrı
  2. Kızarıklık
  3. Şişlik
  4. Parmağı hareket ettirirken zorlanma ve ağrı
  5. Parmakta zonklama
  6. Morarma

Parmak İncinmesinin Sebepleri Nelerdir?

Parmak incinmesinin asıl sebebi fiziksel etkidir. Çoğu vakada bu incinmenin sebebi parmaklara olan kan akışının durması eklemlerde genişlemeye sebep olur. Bu da bağları gerer ya da yırtar.

Parmak incinmesinin en yaygın sebebi spor kaynaklı yaralanmalardır. Bu özellikle basketbol gibi sporlar için geçerlidir.

Parmak İncinmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Parmak incinmesini evde kendi yöntemlerinizle iyileştirmek istiyorsanız, ilk adım istirahat, buz kompressi ve yüksekte tutma yapılması gerekenlerin başında gelmektedir. Eklemleri dinlendirmeniz ve bir seferde 20 dakika boyunca buz  uygulanması gereklidir. Buzu doğrudan cilde uygulamayın. Buz küplerini ince bir havluya sarın. İncinen parmağı soğuk suda da bekletebilirsiniz. Soğuk hissi; şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Özellikle burkulma meydana geldikten sonraki ilk birkaç gün içinde, ibuprofen, asetaminofen, aspirin ve naproksen gibi reçetesiz ağrı ve iltihap önleyici ilaçlar belirtilerin dinmesine yardımcı olur.

Buz Uygulaması

İncinen parmak üzerine buz paketi uygulanması faydalı olacaktır. Buzu direkt olarak cilt üzerine uygulamamalı ve havlu ile uygulamayı da 15 dakikadan fazla yapmamalısınız. Eğer buz uygulaması parmakta ağrı, şişlik ve koyuluğun olması halinde derhal uygulamayı bırakmalısınız.

Buz yaralanmaları çok uzun süre iltihabı artırabilir ve potansiyel olarak dokulara zarar verebilir. Buz uygulamaları arasında 20 dakikalık bir mola verin ve birkaç kez tekrarlayın.

Parmakları Yormamak

İyileşmenin hızlanması için; incinen parmakların yorulmaması gerekir. İyi bir dinlenme yumuşak doku hasarının iyileşmesi için asıl gerekli olandır.

Parmakların sürekli olarak gerilmesi; iltihap, ağrı ve olası başka yaralanmalara yol açacaktır. Dahası, dinlenmeden iyileşme süresi uzayacaktır.

Burkulan parmağı olabildiğince dinlendirin ve sarsıntılı, acı verici hareketlerden kaçının. Her türlü yorucu faaliyet sadece yaralanmayı şiddetlendirir.

Parmağın Yüksekte Tutulması

Parmak incinmesi problemi yaşandığında, parmağınızı göğüs hizsasından yüksekte tutmalısınız. Bu, kanın venöz dönüşünü sistemik dolaşıma arttıracak ve bu da şişlik, iltihap ve ağrı gibi rahatsızlıkları azaltacaktır. Uyurken veya otururken, elinizi kaldırmak için birkaç yastık kullanabilirsiniz.

Parmak Egzersizleri

Parmak egzersizleri; sıvı tutulmasını azaltma baskısını uyaran bölgeye daha fazla kan akışına neden olur. Egzersiz, etkilenen bölge çevresindeki kaslardaki gerginliği de azaltacaktır. Parmakları esnetmek en iyi egzersizlerden biridir.

  1. Egzersizlere başlamadan önce parmaklarınızdaki yüzükleri çıkarın.
  2. Ardından avcunuzu 1 dakika kadar kapalı tutun.
  3. Ardından yavaşça açıp parmaklarınızı gerdirin.
  4. Bu egzersizleri gün içinde birkaç kez tekrarlayın.
  5. Stres topu da kullanabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağı incinen parmaktaki ağrıların geçmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinyağı içinde bulunan yüksek iltihap karşıtı özellikleri iltihabı ve ağrıyı azaltır. Dahası, cildi nemlendirerek iyileşmeyi hızlandırır.

  1. İncinen parmağa zeytinyağı ile masaj yapmak kan akışını arttırarak şişliği azaltarak iyileşme sürecini hızlandırır.
  2. Biraz ılık zeytinyağını incinen parmağınıza 5 dakika masaj yaparak uygulayın. İhtiyaç duydukça günde 2 veya 3 kez bu masajı tekrarlayabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan güçlü iltihap sökücü bileşikler parmaklardaki ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Dahası, içinde bulunan kurkumin maddesi vücuttaki kan akışının gelişmesine yardımcı olacaktır. Kan akışının gelişmesi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

  1. 1 yemek kaşığı toz zerdeçal ve 2 tatlı kaşığı hindistancevizi yağını karıştırıp kalın bir macun kıvamına getirin. Bunu incinen parmağınız üzerine sürün. Ardından bir bandaj yardımıyla üzerini kapatın. 2 saat bekletin ve ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Zencefil

Zencefil güçlü bir ağrı kesici olarak incinen parmaktaki ağrıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçinde bulunan gingerol adlı bileşik güçlü iltihap sökücü ve ağrı kesici özellikler gösterir.

Aslında,gingerolin etkileri aspirin veya ibuprofen ilaçları etkilerine benzerdir. Dahası zencefil vücutta ağrıya sebepp olan COX-2 kimyasalını da engellemektedir. 

Günlük olarak 2 veya 3 bardak ev yapımı zencefil çayı içmelisiniz. Bu iyileşmeyi hızlandırır. Bu çayı yapmak için;

  1. 1 yemek kaşığı zencefil dilimlerini 2 bardak su içine koyun.
  2. Kaynattıktan sonra 10 dakika kadar demleyin.
  3. Ardından süzün ve içine biraz bal ekleyip hala ılıkken tüketin.

İngiliz Tuzu

İngiliz tuzu; şişlik ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olan doğal olarak oluşan bir mineral olan magnezyum sülfattan oluşur. İltihap; vücuttaki magnezyum tükenmesine neden olur, bu yüzden vücudun etkilenen kısmı ingiliz tuzuna batırıldığında, vücut magnezyum emer ve iltihapla savaşır.

  1. 1 ila 2 yemek kaşığı ingiliz tuzunu 1 kase dolu sıcak su içine atın.
  2. Güzelce karıştırın.
  3. Bu su içinde incinen parmakları 10 ila 15 dakika kadar bekletin.
  4. Birkaç gün boyunca bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayın.

Parmak kırığı nasıl anlaşılır? Kaç günde iyileşir?

Falanks kırığı ya da parmak kırığı en sık karşılaşılan sakatlanmalardan biridir. Eklem sertliği, kaynamama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara yol açan parmak kırığı nasıl anlaşılır? Parmak kırığı kaç günde iyileşir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 25 Haziran Güncellenme:

Parmak kırığı nasıl anlaşılır? Kaç günde iyileşir?

Kemik sisteminde tutma ve kavrama gibi faaliyetlere yarayan parmaklar vücudun en hassa noktalarından biridir. Osteoporoz hastalığı ya da çevresel nedenlerden dolayı yaşanan parmak kırılması uzun süre fark edilmez. Travma, spor, iş yerinde yaralanma, düşme veya diğer kazalar parmak kırılmalarının ana nedenidir. Peki, parmak kırığı nasıl anlaşılır? Kaç günde iyileşir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

PARMAK KIRIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Parmak kırığının ana belirtileri travmadan sonra ağrı ve bazen deformasyondur.

Foto: shutterstock

Diğer belirtiler ise şunlardır:

– Parmakta kızarma ve morarma
– Hareket ettirmede zorlama
– Uyuşukluk ve dokunurken oluşan hassasiyet
– Cilt renginde değişme
– Parmak kırılmasında ağrı genellikle etrafındaki kemiklerde de ağrıya neden olur.

PARMAK KIRIĞI KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Parmak kırığının anlaşılması durumunda hızla bir sağlık uzmanına başvurmak gereklidir. Parmak kırığı ciddi bir tedavi gerektirir. Röntgen sonucunda kırığın yeri ve boyutu tespit edilir. Parmak kırılmasında yaşanan kırılma diğer parmak tahtlarını da etkilediğinden elin hareketinin önlenmesi için sabitleyici tedavi uygulanır. Hassas olan parmakların kaynaması diğer parmaklara göre daha zahmetli ve uzun süreçlidir. Parmak kırığınını iyileşmesi ortalama 4 ya da 6 hafta sürer.

Kaval kemiği nerededir? Kaval kemiği kırılması nasıl tedavi edilir?İlginizi ÇekebilirKaval kemiği nerededir? Kaval kemiği kırılması nasıl tedavi edilir?

AğrıSağlık

Parmak İncinmesi Tedavisi

Parmak İncinmesi Neden Olur?

Her bir parmak falanks adı verilen üç adet kemikten ve interfalansiyal adı verilen iki adet eklemden oluşur. Bu eklemler kemikleri birbirinden ayırarak parmağınızın esnek bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Her eklemde kemikleri birbirine bağlayan yan bağlar mevcuttur. Başparmağımız diğer parmaklardan farklı olarak iki kemik ve bir eklemden oluşmaktadır. Parmaklarınızdan herhangi bir bağ zarar görecek seviyede esnerse ya da bükülürse bu durum parmak incinmesine neden olur.

Parmak İncinmesi Belirtileri

Parmak incinmesinin belirtileri şu şekildedir:

  • Parmağınızı hareket ettirirken zedelenen bağlardan dolayı parmağınızda acı hissetmeniz
  • İncinmenin meydana geldiği eklem etrafında ağrı
  • Parmak ekleminde şişme
  • Parmağınızı hareket ettirmede zorluk çekme
  • Eğer çok şiddetli bir şekilde parmağınız burkulduysa veya bağlar tamamen koptuysa parmağınızı hareket ettiremeyip, düz tutamamanız

Parmak İncinmesi Tedavisi

İncinen parmağınızı kanamayı, iltihaplanmayı ve şişmeyi en aza indirmek amacıyla ilk 24 ve 72 saatte tedavi etmeniz gereklidir. Parmak incinmesinin tedavi şekilleri şöyledir:

Parmağınızı Koruyun Ve Zarar Görebileceğiniz Aktivitelerden Kaçının
Hızlı bir şekilde iyileşmeyi sağlamak ve acıyı azaltmak ve şişliği dindirmek amaçlı incinen parmağınızı kullanmaktan kaçının.

Parmağı korumanın ve sabit tutmanın en iyi yolu atel veya bandaj yardımıyla yanındaki parmağınıza sabitlemektir.

Parmağınıza aşırı basınç uygulamanıza sebep olacak aktivitelerden kaçının. Doktorunuza parmağınızı dinlendirmek için en iyi yolun ne olduğunu sorun ve incinen parmağınızı kullanmayın.

Buz Tedavisi
İncinen parmağınıza koyacağınız buz, şişliği ve acıyı azaltmada iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Fakat buzu direk derinizle temas ettirmeyin. Buzu ve ya buz torbasını bir havlunun içine sarıp her 10 veya 20 dakikada bir parmağınıza günde 4 sefer uygulayın. Bu uygulamayı ağrılar ve şişlikler dinene kadar devam ettirin. Buz tedavisinin faydalı olması için bu işleme ilk 48 saat içinde başlamanız gerekir.

Bandaj Ya Da Kompresyon Tekniği
İlk 24 ve 72 saat sürecinde parmağınıza bandaj sarmanız hem sabit durmasında hem de şişliğin inmesinde yardımcı olacaktır. Bandajla uyguladığınız baskı yönteminde bandajın kan akışınızı engellemeyecek derecede çok sıkı olmamasına dikkat edin.

Parmağınıza uygulayacağınız en iyi bandaj yöntemi cm’lik bir atel ile tüm parmağı sarmaktır. Bu şekilde yapılan bandaj hem iyileşmeyi hızlandırır hem de parmağınızın sabit kalmasını sağlar.

İlaç Kullanımı
Doktorunuz size acıyı azaltmak ve iltihaplanmayı önlemek için gerekli olan doğru ilacı tavsiye edecektir. Bu tarz durumlarda kullanılan yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Reçetesiz alabileceğiniz asetaminofen, aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler ve iltihap önleyiciler.
  • Cildinize direk uygulayabileceğiniz bölgesel ağrı kesiciler
  • Ciddi bir ağrı var ise reçeteli alabileceğiniz diğer ilaçlar

Egzersiz Yapmak

Uygun ve doğru bir tedaviden sonra incinen parmağın iyileşmesi hafta sürer. Bu aşamada yapmanız gereken egzersizlerin sizin için uygun olup olmadığını doktorunuza sorup, aşağıdaki egzersizleri günde 3 defa yapmanız iyileşme sürecinde yardımcı olacaktır.

Fakat bu egzersizler sonrası parmağınızın durumu kötüleşirse yapmayı bırakın. Bu egzersizler şu şekildedir:

Eli Açıp Kapatmak
Acıyı hissedene kadar parmaklarınızı içe kıvırarak sıkı bir yumruk yapın ve tekrar açın. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın

Parmakları Yaklaştırıp Uzaklaştırmak
Öncelikle elinizi parmaklarınız bir arada olacak şekilde dümdüz tutun ve acı hissede kadar parmaklarınızı yana doğru birbirinden ayırın ve daha sonra tekra birleştirin. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın

Tenis Topu Sıkmak
Elinize bir tenis topu alın ve acı hissedene kadar sıkabildiğiniz kadar tüm gücünüzle sıkın. Topu 5 saniye o şekilde sıkın ve bırakın. Bu egzersizi 10 kere tekrarlayın.

Parmakta Çıkık

Tedavi yöntemleri benzer olsa bile parmakta meydana gelen çıkık incinmeden daha ciddi bir sakatlanmadır. Parmakta çıkık oluştuğu zaman eklemin düzeni bozulur ve eklem kapsülü ile bağlar kopar. Eklemin incinme öncesi nasıl ise yine aynı yere tekrar yerleştirilmesi gerekir.

Tedavi yöntemi
Çoğu parmak çıkığı atel yardımıyla tedavi edilebilir, atel sayesinde eklem kapsülünün ve bağların bir arada tutulması sağlanır ve iyileşme süreci desteklenir.

Buz ve yüksek bir yerde tutmak gibi yöntemlerde şişliği, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltmak için uygulanabilir.
Eklem bir araya geldikten sonra, doktorunuz eklemin doğru yere oturduğundan emin olmak ve olası bir kırık olup olmadığını anlamak için parmağınızın filmini çekecektir.

Bazı durumlarda incinmeden meydana gelen hasarı düzeltmek için ameliyat gerekebilir.

Doktorunuz size parmak çıkığı için uygulamanız gerek tedavi yöntemlerini ve diğer metotları söyleyecektir.

Parmak İncinmesi Rahatsızlığının Seyri

Orta derecede incinme meydana gelen bir parmakta, size önerilen tedavi yöntemlerini uyguladıysanız normal aktivitelerinizi hafta arası bir sürede yapmaya başlayabilirsiniz.

Eğer incinme daha ciddi bir düzeyde ise bu süre daha da uzayacaktır. Bazı vakalarda meydana gelen incinmeler aylar süren eklem şişliklerine sebep olabilmektedir. Ayrıca incinmenin derecesi ve eklemin bundan nasıl etkilendiğine bağlı olarak osteoartrit olma riskiniz yüksektir. Bu ihtimali doktorunuza danışmanız en güzel yoldur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir