doğalgaz baglatmak ne kadar / Doğal gaz bağlantı bedeli | Aksa Doğalgaz

Doğalgaz Baglatmak Ne Kadar

doğalgaz baglatmak ne kadar

Doğal Gaz Abonelik Ücretleri: Bağlantı Ücreti, Abonelik Ücreti ve Kesme Bağlama Bedeli

Doğalgaz Faturası Öde

Doğal gaz aboneliğinizi yaptırırken bazı ücretler karşınıza çıkacaktır. Evde hazır tesisat ve bağlantı olup olmaması da abonelik sürecindeki masrafları değiştirecektir. Ödeyeceğiniz ücretlerden abonelik ve bağlantı ilgili olanları doğal gaz dağıtım şirketine ödenir. Diğer masraflar ise tesisat ile ilgili gereklerin karşılanması için oluşacaktır. İlk bağlantıdan itibaren tüm süreçte ödenecek doğal gaz ücretleri ile ilgili bu yazımızdan fikir alabilirsiniz.


İlk defa doğal gaz bağlantısı yapılırken ödenecek ücretler nelerdir?

Doğal gaz hattı dairenize kadar tamamlanmış ve tesisatınız hazır durumda ise doğrudan abone olarak gaz kullanımına başlayabilirsiniz. Fakat bu şartlar sağlanmamışsa ve ilk defa bağlantı ve tesisat kurulacak ise öncelikle bu işlemleri tamamalamak gerekir.

Doğal gaz bağlatmak için başvurduğunuzda teknik olanaklar uygun olduğu durumda doğal gaz şirketi talep sahibini doğal gaz hattına bağlamakla görevlidir.

Doğal gaz hat bağlantısı için doğal gaz şirketi sizden bağlantı ücreti talep eder. Bağlantı ücreti tek seferlik bir ücrettir, hat mevcut kaldıkça abonelik değişimleri olsa bile tekrar bağlantı ücreti ödenmez. Bu ücret EPD tarafından yıllık olarak duyurulur. 

Bağlantı ücreti, bağlantı yapılacak yerin alanına göre değişir. Bağlantı ücreti hesabında kullanılan ve alan belirten ölçüt Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS)'dir. Bağlantı yapılacak yerin alanı kaç BBS'ye denk geliyorsa ona göre bir ücret karşınıza çıkacaktır.

Bağımsı Bölüm Sayısı (BBS) nedir? Doğal gaz bağlantısında mekan ile ilgili olarak ilk m2 1 BBS sayılır. Alan arttıkça BBS de artar, ilave her m2 için +1 BBS daha eklenir. Yani 80 m2 bir ev de, m2 bir yer de 1 BBS'dir. Sonraki m2 için +1 BBS ekleneceğinden  m2'den m2'ye kadar 2 BBS sayılır. Bu şekilde her ek m2 sınırı geçildiğinde BBS de artar.

yılı itibariyle konutlar için belirlenen bağlantı ücretlerine aşağıda yer verdik. Örnek olması için gösterdiğimiz m2'ler ve yukarıda anlattığımız BBS hesabı ile siz de kendi evinize gereken ücreti bulabilirsiniz.

Evin Brüt Alanı m2'ye kadarÖrnek : m2
Bağlantı Bedeli,7 TL,7 TL (ilk m2)
,5 TL (sonraki her m2 için)
KDV%18
Damga Vergisi%1,
Toplam,7 TL + KDV ve Damga vergisi,2 TL + KDV ve Damga vergisi

itibariyle geçerli EPDK kurul kararları baz alınarak hazırlanmıştır.

Yukarıda verilen bedeller vergi hariçtir. Bu bedellere %18 oranında KDV eklenir.

Bağlantı için doğal gaz dağıtım şirketine ödenecek ücret dışında masraf olacak mı? Doğal gaz bağlantısının yapılabilmesi için iç tesisat gereklidir. Yönetmelikte de belirtildiği üzere bu işlemi doğal gaz şirketinden onaylı tesisat firmaları yapabilir. Tesisatın döşenmesi, kombi, doğal gaz sobası vb. cihazların da bir tutarı olacağını düşünürsek bunlar için tesisat firmasından teklif almanız gerekir. Bu giderler tesisatın genişliği, kullanılan cihazlara ve malzemelere göre değişmekle bereber tahminen birkaç bin TL tutacaktır.

İlk defa doğal gaz bağlatacaklar buraya tıklayarak daha fazla bilgi edinebilir!

Doğal gaz abonelik ücreti ne kadar?

Doğal gaz bağlantısı tamamlandı, sıra abonelikte! Doğal gaz kullanabilmek için kullanım sözleşmesi yaparak güvence bedeli ödenmelidir. Güvence bedeli, ilerideki muhtemel ödenmemiş borçlara karşı teminat niteliğindedir. Abonelik sonunda borç yok ise bu bedel iade edilir, var olan borçlar güvence bedelinden kesilir. Güvence bedelinin iadesi enflasyon oranlarına göre güncellenerek yapılır. Güvence bedelini EPDK yıllık olarak belirler.

Abonelik bedeli hesabı Abonelikte ödenecek bedeller güvence bedeli, damga vergisi ve dosya masrafından oluşur. Güvence bedeli bunlar arasında ana tutarı oluşturur. Güvence bedeli doğal gazın hangi amaçla kullanacağına ve cihaz sayısına göre belirlenir. Aboneliğinizi yaptırırken hangi alanda, kaç adet cihaz kullanacağınız, ödeyeceğiniz güvence bedelini değiştirecektir.

Aşağıda yılı için güvence bedelini oluşturan kullanım elemanlarına göre ücretleri gösterdik. Bunlardan hangileri evinizde bulunacaksa ona göre toplayarak ödeyeceğiniz bedeli tahmin edebilirsiniz.

Güvence bedeliÖdenecek Tutar
Kombi,9 TL
Merkezi Sistem (Bağımsız Bölüm Başına) TL
Soba (adet başına) TL
Ocak29,8 TL
Şofben (Sıcak su)60,8 TL
Damga VergisiGüvence bedelinin binde 9,48'i
Dosya MasrafıŞirket belirler

Güvence bedeli dışında abonelik için ödenen ücretler nelerdir? Doğal gaz aboneliği için güvence bedeli dışında damga vergisi ve dosya masrafı ödenmesi gerekecektir. Bunlar küçük miktarlı bedellerdir. Damga vergisi güvence bedelinin binde 9,48'i oranında eklenir. Dosya masrafları genelde şirket tarafından belirlenir.

Abonelik ücretlerini takside bölmek mümkün mü? Abonelik ücretleri için yönetmeliklerde esas olan ödeme yöntemi peşin ve nakit ödemedir. Yine de abonelik ücretini faturaya yansıtarak iki taksit halinde taksitlendirme hakkı tanınmıştır. Taksitlendirme için doğal gaz şirketiniz ile görüşebilirsiniz.

  • Güvence bedeli iadesi en geç 15 gün içerisinde aşağıdaki yollarla yapılabilir:
  • PTT şubelerinden (nakit olarak)
  • Doğal gaz dağıtım şirketi veznelerinden (nakit olarak)
  • IBAN numarası ile hesaptan (Hesap sahibi ile faturanın kesildiği kişi aynı kişi olmalıdır.)
  • Taşınma halinde aynı doğal gaz şirketinin bölgesinde bir yere geçiyorsanız aynı kişi adına yeni abonelikte doğrudan kullanılabilir..

Doğal gaz aboneliği hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın!

Ön ödemeli (kartlı) sayaçlarda abonelik ücretleri nedir?

Doğal gaz kullanımınızı kartlı sayaç ile devam edecekse farklı bir abonelik ücreti uygulaması söz konusu olacaktır. Bu aboneler yükledikleri kadar enerji harcarlar bu yüzden borca karşılık güvence bedeli uygulamasında muaftırlar.

Kartlı sayaçta güvence bedeli yok! Ön ödemeli sistem ile doğal gaz kullanıyorsanız, ileride borcunuz olma ihtimali de olmayacağından güvence bedeli olmadan sözleşme yapabilirsiniz. Abonelik sonunda kartınızda kredi kaldıysa iade alabilirsiniz.

Mekanik sayaçtan kartlı sayaca geçiyorsanız sayaç değişim ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücret yılı için ,7 TL + KDV'dir.

Doğal gaz kesme bağlama bedeli nedir ve ne kadardır?

Doğal gaz boçtan veya abonelik kapatma sırasında kesildiğinde tekrar açtırmak için kesme bağlama bedeli (sayaç açma kapama ücreti) ödenerek açtırılır. Yeni doğal gaz aboneliği yaptırdıysanız sizden önce gaz kesilmiş ise bu bedeli ödemeniz gerekir. İşlem başına ödenen bu bedel EPDK tarafından belirlenir.

yılı için doğal gaz kesme bağlama ücreti KDV hariç 26,5 TL'dir.

Doğal gaz ilk bağlantı başvurusu

Yeni yapılmış ya da dağıtım bağlantısı yapılmamış eski bir evde doğal gaz kullanımına başlamak için yapmanız gerekenler bu yazıda açıklanmıştır.

Evinizin önünde doğal gaz servis kutusu var mı ?

Yerel doğal gaz dağıtım şirketinden evinize yakın doğal gaz hattı geçip geçmediğini öğrenebilir; servis kutusu koyulması ya da hat çekilmesini talep edebilirsiniz. Tüm bunlar için, müşteri merkezine başvurarak doğal gaz abonesi olmanız gerekmektedir. Doğal gaz piyasası müşteri hizmetleri yönetmeliğinin maddesine göre, tüketicinin talebi halinde, dağıtım şirketi tüketiciyi dağıtım ağına bağlamakla yükümlüdür. Yalnızca, bağlantı teknik ve ekonomik olarak mümkün olmalıdır. Dağıtım şirketi, yaptığınız talebi en geç 15 gün içerisinde değerlendirmelidir. Talep uygun bulunursa talebin sahibiyle abonelik bağlantı sözleşmesi yapılır; bulunmazsa gerekçesi yazılı olarak bildirilir.

İlk doğal gaz aboneliği için gerekli belgeler

  • T.C. kimlik numaralı resmi bir kimlik
  • Tapu ya da kira kontratı (iskan belgesi ya da inşaat ruhsatı da olabilir.
  • Eğer varsa, servis kutusu numarası

Doğal gaz kullanımına uygun iç tesisatınız varsa

Öncelikle, resmi kimliğinizle dağıtım şirketinin müşteri merkezine giderek kullanım sözlemesi yapmalı ve güvence bedelini yatırmalısınız. Daha sonra, doğal gaz tesisat projenizi çizen sertifikalı firma ile irtibata geçmelisiniz. Bu firma sizin tesisatınızı onaylatmak üzere, dağıtım şirketinden randevu alır. Tesisat projenizi çizen firmayı bilmiyorsanız dağıtım şirketinden öğrenebilirsiniz. Tesisat projesi sertifikalı firmalar tarafından çizilmiş olmalıdır; aksi halde dağıtım şirketi yetkili bir firmaya tekrar proje çizdirmenizi ister.

Doğal gaz kullanımına uygun iç tesisatınız yoksa

Dağıtım şirketi tarafından onaylanmış sertifikalı iç tesisat firmalarından birine başvurarak sözleşme imzalamalasınız. Bu sözleşmeden sonra, firma iç tesisat projenizi çizecek ve dağıtım şirketine onaylatacaktır. Projeye onay alındıktan sonra iç tesisatınız döşenir. Tesisat bittikten sonra, gaz kullanım anlaşması yapılır. Son olarak, iç tesisat gaz açma randevusu alınarak iç tesisatın dağıtım sistemine bağlantısı gerçekleştirilir. Tesisatın uygun bulunmaması durumunda, hata ve eksiklikler giderilmeli kontrol ve testler yeniden yapılmalıdır.

Abonelik ilk bağlantı ücreti nedir?

Doğal gaz abonelik bağlantı bedeli, EPDK Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin maddesine göre tüketiciden bir defaya mahsus olarak tahsil edilir. Bu bedel, sayaç ve bağlantı bedellerini kapsar. Bağlantı bedeli her yıl EPDK tarafından belirlenir. Bağlantı bedeli üzerinden %18 KDV ve %1, damga vergisi alınır. Doğal gaz şehir dağıtım ağlarındaki tüm sayaçlar dağıtım şirketine aittir. Doğal gaz bağlatma işlemleri sırasında aboneden bağlantı bedeli dışında sayaç için ayrıca bedel alınmaz. Doğal gaz sayacının takılması, bakımı, kontrolü gibi tüm işler dağıtım şiketinin sorumluluğundadır.

Bağımsız Bölüm Sayısı (BBS) nedir?

Abone bağlantı bedeli tutarı evin brüt alanına göre değişir. Bu bedel hesaplanırken bağımsız bölüm sayısı (BBS) denilen bir birimden faydalanılır. O yıl için belirlenen bağlantı bedeli tutarları BBS ile çarpılarak ödenecek bedel bulunur. Konut ve ısınma amaçlı yerlerde, m2 ye kadar 1 BBS, sonraki her m2'ye kadar alan için 1 BBS alınır.

Örneğin, m2 ev için BBS hesabı aşağıdaki gibidir:

= + + 50 = 1 + 1 + 1 = 3 BBS

yılı abone bağlantı bedeli ilk m2 için ,7 TL; sonraki her BBS için ,5 TL olarak alınır.

Aşağıdaki tabloda konut ve ısınma amaçlı yerlerde, yılında ödenmesi gereken vergiler hariç abone bağlantı bedelleri biri metrekareden küçük, diğeri büyük olan iki örnek üzerinde gösterilmiştir:

Evin Brüt AlanıBağlantı BedeliKDVDamga VergisiTOPLAM
m2(BBS=1),7 TL%18%1,,7 TL + Vergiler
m2(BBS=3),7 + (2x,5) = ,7 TL,7 TL + Vergiler

Doğal gaz güvence bedeli ne kadar ?

Dağıtım şirketleri, tüketicilerden alacaklarını garanti altına almak amacıyla, doğal gaz kullanım sözleşmesi sırasında güvence bedeli alır. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden bu bedel alınmaz. Güvence bedelleri ve hesaplamalarına ilişkin usul ve esaslar, her yıl EPDK tarafından belirlenir. Aşağıdaki tabloda yılı için belirlenen güvence bedeli fiyatları gösterilmektedir: Doğal gaz sözleşmesi sonlandırılırsa güvence bedelinin iadesi talep edilebilir. Bu durumda, dağıtım şirketi en geç 5 iş günü içerisinde müşteriye güvence bedelini iade etmelidir.

Tüketim ElemanlarıGüvence BedeliBirim
Kombi + Ocak ve Sıcak Su,5TL
Doğal Gaz Sobası + Ocak ve Şofben,6TL
Kombi,9TL/adet
Doğal Gaz sobasıTL/adet
Merkezi Sistem 1 BBS içinTL/BBS
Ocak ve Şofben90,6TL
Ocak29,8TL
Şofben60,8TL

Tabloda yılında geçerli olan KDV hariç fiyatlar gösterilmiştir.

Doğalgaz abonelik ve bağlantı ücretine 1 Ocak itibariyle eşi görülmemiş zam! Bakın kaç lira oldu

TÜRKİYE&#;de 1 Ocak itibariyle doğal gaz abone, bağlantı ücretleri kallavi zamlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararıyla doğalgaz dağıtım sektörü bağlantı ve hizmet bedelleri üst sınırları yüzde 83,33 ile yüzde 84,74 arasında değişen oranlarda artırıldı. Doğalgaz abonelik ücretleri olarak şu anda abone olanlar lira öderken 1 Ocak itibariyle tam tam lira ödeyecek.

Abone ol

TÜRKİYE asgari ücrete gelen zamma sevinirken arka arkaya gelen zamlarla cebindeki para 'e girmeden erimeye başladı. Bugün EPDK tarafından duyurulan zam haberi de bunun örneği oldu. EPDK Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Bağlantı ve Hizmet Bedellerine ilişkin Usul ve Esaslar'da yer verilen bedellerin belirlenmesine ilişkin kararını duyurdu. Bu karar yüzde 84 zam anlamına geliyor. 

Doğalgaz abone ücreti 1 Ocak 'te kaç lira oldu?

EPDK kararıyla, doğal gaz dağıtım şirketlerinin yılı için uygulayacağı abone bağlantı bedelinde üst sınır 2 bin lira oldu. İç tesisat işlem bedelleri lira olarak belirlenirken, bağlantı güvence bedelleri yapılan bağlantı tipine bağlı olarak lira olacak. Bir eve doğal gaz bağlatmanın bedeli bugün toplam lira tutarken gelen zamla 1 Ocak tarihi itibariyle rakam tam lira olacak. 

1 Ocak dogalgaz bağlantı ücretleri fiyatı şöyle:

EPDK'nın yaptığı yüzde 84 oranındaki zam 1 Ocak 'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek.

Doğalgaz abone bağlantı bedeli bin liradan 2 bin liraya, Kombi için alınan güvence bedeli de liradan bin liraya çıktı.

Ekonomist Özgür Demirtaş, karara tepki gösterdi ve "1 Ocak itibari ile yüzde 84 zam geçmiş olsun" dedi.

zamEPDKdogalgazabone

Doğalgazda yeni bağlantı ücreti belli oldu

DUVAR - Enerji Piyasas&#; Düzenleme Kurumu (EPDK), do&#;algaz da&#;&#;t&#;m&#;nda ba&#;lant&#; ve hizmet bedellerinin üst s&#;n&#;rlar&#;n&#; belirledi. Resmi Gazete'de yay&#;nlanan karara göre do&#;algaz da&#;&#;t&#;m &#;irketleri y&#;l&#;nda abone ba&#;lant&#; bedeli olarak en fazla lira alabilecek. 

Yeni sayaç ba&#;lant&#;s&#; için ödenecek ücretler, sayaç tipine ba&#;l&#; olarak lira aras&#;nda olabilecek. Karara göre ba&#;lant&#; güvence bedelleri yap&#;lan ba&#;lant&#; tipine ba&#;l&#; olarak 35 ila  lira ve iç tesisat i&#;lem bedelleri ise 52 ila  lira aras&#;nda olacak.

1 Ocak 'den itibaren geçerli olacak ücretler &#;öyle: 


(AA)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir