gümrükten araç getirmek / YABANCI PLAKA ARAÇLARI TÜRKİYE’DE KULLANABİLME YETKİSİ – Tuncay İlçim Avukatlık Bürosu

Gümrükten Araç Getirmek

gümrükten araç getirmek

KİŞİSEL KULLANIMA MAHSUS KARA TAŞITLARI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim?

Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak taşıt ithal edebilmek için yurtdışında yerleşik olmanız gerekmektedir.

2- Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?

Kişinin bir yıl içerisinde günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunması halinde yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir ve turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmesi mümkündür.

3- 1 yıl hesaplanırken takvim yılı mı esas alınır/hesap nasıl yapılır?

1 yıl hesabı yapılırken kişinin Türkiye’ye geliş tarihinden 1 yıl geriye doğru gidilerek, son 1 yıl içerisindeki durumuna bakılarak hesap yapılır. (Örneğin kişi tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş ise ile tarihleri arasındaki 1 yıl içerisinde nerede bulunduğuna bakılır.)

4- Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 6 aydır ( gün). Emekliler için özel bir düzenleme yapılarak 1 yıl süre verilmektedir. Bu süreler, kişinin ve taşıtının kesintisiz gün yurtdışında bulunması halinde verilir.

Kesintisiz gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye giriş yapılmak istenilmesi halinde 3. soruda anlatıldığı şekilde hesap yapılarak, kişinin Türkiye’de kaldığı süreler düşülerek kalan süre verilir.

5- Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim taşıtım için verilen süreyi geçirirsem ne olur?

sayılı Gümrük Kanununun ve inci maddeleri uyarınca hakkınızda cezai işlem yapılır.

6- Turistik kolaylıklar kapsamında geçici taşıt ithal ederken ibraz etmem gereken belgeler nelerdir?

Taşıtın mülkiyet belgesi (taşıt, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname), taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu, yurtdışından emekliler için emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belgelerin ibrazı gerekir.

7- Vekâlet belgesi olarak neler kabul edilmektedir?

Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,

Ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,

Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,

Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler, kabul edilmektedir.

8- Getirdiğim taşıt pasaportuma kayıt edilmek zorunda mı?

Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlar pasaportunuza kaydedilmektedir.

9- Bu işlemler için ödeme yapmam gerekiyor mu?

Hayır. Bu işlemler için bir ücret alınmamaktadır.

Türkiye’de yaşıyorum yurtdışından geçici araç getirebilir miyim?

Türkiye’de yerleşik birisinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.

Türkiye’de yaşıyorum, yurtdışında yaşayan akrabam/arkadaşım/eşim vs. burada benim kullanmam için taşıt getirip bana bırakabilir mi?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik birisinin kullanımına bırakılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde ilgili hakkında sayılı Gümrük Kanununun inci maddesi uyarınca cezai işlem yapılır.
Eşim yabancı, onun adına araç getirebilir miyim?

Yabancı olan eşinizin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında kesintisiz gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamakta olup, yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.

Yabancı uyrukluyum/Türk vatandaşlığından çıktım/çifte vatandaşım turistik kolaylıklar kapsamında araç getirebilir miyim?

Turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir.

Yurtdışında yaşıyorum, şirketimin arabası ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?

Taşıtın mülkiyeti başka bir şahıs ya da şirket adına ise giriş esnasında gümrük idaresine geçerli bir vekâletname ibraz etmeniz gerekmekte olup, verilen süre sonunda taşıtı yurtdışı etmeniz gerekmektedir.

Yurtdışında bulunan şirketim Türkiye’de şube/acente vs. açtı. Taşıtları Türkiye’de kullanmak üzere getirebilir miyim?

Yurtdışında bulunan şirketinizin Türkiye’de şube/acente açması nedeniyle şirketinize ait araçların Türkiye’de sürekli kullanılmak üzere getirilmesi Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) hükümleri uyarınca mümkün değildir.

Babam yurtdışında yaşıyor, fakat ben Türkiye’de yaşıyorum. Babama ait yurtdışındaki aracı Türkiye’ye ben getirebilir miyim?

Türkiye’de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yaşayan başka birisine ait aracı geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.

Çifte pasaport sahibiyim. Türkiye’ye giriş yaptığıma ilişkin tüm bilgiler Türk pasaportumda kayıtlı. Diğer pasaportum üzerine kayıt yaptırarak taşıt getirebilir miyim?

Bu tip işlemler yanıltıcı bilgi ve belgeler ile gümrük idaresini yanıltarak işlem yapmak kapsamında kaçakçılık takibatını gerektirir. Hakkınızda sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

Otomobilim ile birlikte motosikletimi ya da karavanımı getirmek istiyorum. Bu mümkün müdür?

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtınız ile birlikte karavan, motosiklet, yat, bot, jet/ski vb. getirebilirsiniz.

Yurtdışında yaşıyorum ancak Türkiye’den emekli oldum. Getirdiğim taşıta 1 yıl süre verilebilir mi?

Taşıtınıza 1 yıllık süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olmanız gerekmektedir. Türkiye’den emekli olanlara bu süre verilmemektedir.

Türkiye’ye girişte emekli belgemi ibraz edemediğim için 6 ay süre verildi. Emeklilik belgemi temin ettim. Bana 1 yıllık süreden kalan kısmı verilebilir mi, ne yapmam gerekiyor?

Emekli belgenizi daha sonradan temin etmeniz halinde, en yakın Gümrük İdaresine başvurarak kalan sürenin verilmesini isteyebilirsiniz.

60 yaşın üzerindeyim ve yurtdışında sürekli serbest olarak çalıştım. Benim taşıtıma 1 yıl süre verilebilir mi?

Hayır, taşıtınıza 6 ay süre verilir. Taşıtınıza 1 yıl süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olunduğuna ilişkin belgelerin ibrazı gerekmektedir.

Türkiye’ye taşıtım ile giriş yaptım ve verilen süre bitmeden taşıtım ile yurtdışına çıktım. gün yurt dışında bulunmadan yeniden taşıt gelebilir miyim?

Türkiye’ye geçici giriş yapılarak sürenin tamamını kullanmadan yurtdışına çıkış yapmanız ve yeniden giriş yapmak istemeniz halinde kullanmadığınız kalan süreler verilerek taşıtınızın girişine izin verilir.

Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Tekrar ne zaman araç getirebilirim?

Kesintisiz gün yurtdışında bulunmanız halinde yeniden taşıt getirebilirsiniz. Aksi halde taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Sınır kapısından giriş çıkış yapsam tekrar 6 aylık süre verilir mi?

Yurtdışında kesintisiz gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz gün bulunmadan yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Belirli bir süre yurtdışında kalmadan adıma kayıtlı başka bir taşıt ile giriş yapabilir miyim?

Yurtdışında kesintisiz gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz gün bulunmadan başka bir taşıt da olsa yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Aracımı orada bir başkasına satsam, aracımı satın alan kişi bu aracı Türkiye’ye getirebilir mi?

Satın alan kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Satın alan kişi eğer yurtdışında kesintisiz gün kalarak yurtdışında yerleşik hale gelmiş ise taşıt getirmesine izin verilir.

Türkiye’de taşıtım ile birlikte 6 ay kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Taşıtsız olarak Türkiye’ye gelebilir miyim?

Taşıtsız olarak Türkiye’de bulunma süreleri hakkında gümrük mevzuatı açısından bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Yurtdışından turistik kolaylıklar kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?

Turistik kolaylıklar kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Getireceğim aracımın direksiyonu sağdadır. Bu aracı Türkiye’ye getirmemde bir engel var mıdır?

Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen sağdan direksiyonlu taşıtlar için, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi uyarınca bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Kiralayarak getireceğim araç için bana ne kadar süre verilir?

Kiralayarak taşıt getiren kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Taşıt getiren kişi eğer yurtdışında kesintisiz gün bulunmuş ise taşıt getirmesine izin verilir. Ancak kişiye verilecek süre, kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun ise kiralama sözleşmesinde belirtilen süre kadar süre verilir.

Türkiye’ye aracım ile giriş yaptım, aracımı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?

Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek ve pasaportunuzdan taşıt kaydını sildirerek yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz.

Taşıtım ile birlikte bir motosiklet getirdim. Benim taşıtım ile yurtdışına çıkıp geri gelmem gerekiyor. Motosikletim Türkiye’de kalabilir mi?

Evet. Ancak motosikletinizi en yakın gümrük idaresini teslim ederek yurtdışına çıkabilirsiniz.

Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

Gümrüklerde bulunan ambarları işletici kuruluşlar işlettiğinden bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.

Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?

Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın yurtta kalma süresinin bitim tarihinden itibaren 1 (bir) ay kalabilir.

Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye getirdiğim arabayı devlete terk etmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor. Ayrıca bir ücret ödemem gerekmekte midir?

En yakın gümrük idaresine başvurarak taşıtınızı terk edebilirsiniz. Terk dilekçesi vermeniz yeterlidir, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak, yasal olarak takip edilen bir vergi ve ceza borcunuz varsa bunun ayrıca ödenmesi gerekir.

Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?

Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan (ana, baba, eş ve çocuklar) ve yerleşim yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan kişilerce kullanılabilir. Ayrıca yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca da kullanılabilir. Aksi halde sayılı Gümrük Kanununun inci maddesi hükmü uyarınca hakkınızda cezai işlem yapılır.

Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim/sattığım kişi kullanabilir mi?

Turistik kolaylıklardan istifade edilerek programa kaydedilmek suretiyle geçici ithali yapılan taşıtların bir başkasına mülkiyet devri yapılamaz.

Turistik kolaylıklar kapsamında otomobilimi Türkiye’ye getirdim, süremin tamamını kullanarak yurtdışına çıktım. 6 ay geçmeden eşim/oğlum/kızım vs. taşıtımı getirebilir mi?

Eşiniz/kızınız/oğlunuz vs. sizin ile beraber Türkiye’de bulunmuş ise yukarıda anlatıldığı şekilde sizin olduğu gibi onun da yerleşik olduğu yer Türkiye olmuş demektir. Doğal olarak sizin gibi o da 6 ay kesintisiz yurtdışında kalmadan taşıt getiremez. Vekâlet verilecek kişi sizinle beraber Türkiye’de bulunmamış ise yukarıda anlatılan hususlar kapsamında süre verilerek taşıt getirebilir.

Aracımın sigortası Türkiye’de geçerli değil. Türkiye’ye girişte sınırda yaptırmam mümkün mü?

Konusu itibariyle Gümrük Müsteşarlığı görev ve yetkisi dâhilinde bulunmamakla birlikte, taşıtlara ilişkin olarak Türkiye’ye girişinde taşıtın Türkiye’de geçerli bir sigorta poliçesinin ibrazı gerekmektedir. Eğer sigorta poliçeniz yok ya da Türkiye’de geçerli değil ise sınır gümrük idaresine en yakın yerden sigorta poliçesi düzenletebilirsiniz.

Türkiye dışında bulunan aracımın plakasını iptal ettirdim, bana geçici plaka (ZOLL) verildi. Bu taşıt ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?

Geçici (ZOLL) plakalı taşıtlar için Türkiye’ye girişi esnasında en çok 15 (onbeş) gün süre verilmektedir.

Yurtdışına çıkış yaparken ya da aracımı gümrük idaresine bırakırken dikkat etmem gereken bir husus var mıdır?

Evet. Aracınızı yurtdışına çıkarırken ya da bir gümrük idaresine teslim ederken aracınıza ait bilgisayardaki giriş kaydının kapatılması ve pasaportunuzdaki “taşıt vardır” kaşesinin iptal edilmesi gerekmektedir.

Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?

seafoodplus.info adresinde, mevzuat/tebliğler başlığı altında bulunan Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)
Adres: Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü
Anafartalar Caddesi. No:6 Ulus – Ankara

e-posta: [email protected]
YABANCI TAŞITLAR GEÇİCİ GİRİŞ KARNESİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi nedir, kimler alabilir?

Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.

Başka bir kefil kuruluşun belirlenmesi halinde ayrıca duyurulacaktır.

2- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için gerekli olan belgeler nelerdir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için, yabancı uyruklu olmak gerekmektedir.

Bu kişilerden, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;

Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi,

Öğrenimde bulunmak için Türkiye’de bulunanlar için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,

Emekliler için, emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi, istenilmektedir.

3- Yurtdışından yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

4- MA – MZ plaka ne demektir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce bu harf serisini taşıyan plakalar verilmektedir.

5- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi göz önünde bulundurularak 2 yılı geçmemek üzere süre verilmektedir.
6- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığım taşıtın süre uzatımını nasıl yaparım?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığınız taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süre uzatımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Süreleri uzatılmış söz konusu belgeler ve gerekli diğer belgeler ile birlikte en yakın kefil kuruluş bürosuna başvuru yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili gümrük idaresine başvurarak karneniz üzerine süre uzatımına ilişkin bilgilerinizin kayıt edilmesi gerekmektedir.

7- Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için başvurdum ancak henüz sonuçlanmadı, taşıtıma verilen süre bitmek üzere ne yapmam gerekiyor?

Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için yapılan başvuruların sonuçlanmaması halinde en yakın kefil kuruluş bürosuna ilgili süre uzatımına ilişkin belgeler ile birlikte başvurmanız gerekmektedir. İlgili kefil kuruluş bürosu gümrük idaresini bu konuda bilgilendirmekle yükümlüdür.

8- Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında işlem yapmak için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

Bu işlemler için Gümrük Müsteşarlığınca bir ücret alınmamaktadır. Ancak bu işlemler için kefil kuruluş tarafından ücret alınmakta olup, bu ücretler hakkında kefil kuruluştan (TURİNG web sitesinden seafoodplus.info)  bilgi edinebilirsiniz.

9- Eşim yabancı uyruklu, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir mi?

Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte kişi Türkiye’de çalışıyor ise (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi kapsamında) ya da bir öğrenim kurumunda öğrenci ise (okulundan alacağı öğrenim belgesi) ya da emekli ise (emekli olduğuna dair konsolosluktan onaylı belge) en yakın kefil kuruluş bürosuna başvurarak yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir.

Türkiye’ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında otomobilim ile giriş yaptım, aracımı burada bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?

Türkiye’ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde, taşıtın bir gümrük idaresine teslim edilmesi gerekmektedir. Bulunduğunuz yere en yakın gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek, yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz. (Taşıtlar için ambarda bekleme süreleri bulunmakta olup, ambar bekleme sürelerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.)

Ancak, taşıt getirenlerden, kamu ve özel sektörde çalışmak üzere gelen kişilerin, taşıtlarını gümrük idaresine teslim etmeden taşıtsız olarak yurtdışına çıkmak istemeleri halinde, taşıtın kendilerinde muhafaza edildiğine ilişkin çalıştıkları kuruluşlarca verilecek taahhütnameyi, taşıtın yurtta kalma süresi içerisinde olmak koşulu ile gümrük idaresine ibraz etmeleri gerekir.

Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?

Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın yurtta kalma süresinin bitim tarihinden itibaren 1 (bir) ay kalabilir.

Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?

Söz konusu ambarlar işletici kuruluşlarca çalıştırıldığından bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar), özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından ve yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca kullanılabilir.

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim?

Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesine kayden ithal edilen taşıtların yine bu belgeye kayden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresi denetimine alınması hâlinde mümkündür.

Çifte uyrukluyum yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?

Hayır. Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

Türk vatandaşlığından çıktım yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?

İçişleri Bakanlığından alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte, Türkiye’de bulunma nedeninize göre; çalışma izin belgesi, eğitim gördüğünüze ilişkin belge ya da emekli olduğunuza ilişkin belge ibraz etmeniz halinde getirebilirsiniz.

Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?

seafoodplus.info adresinde, mevzuat/tebliğler başlığı altında bulunan Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1)

Kişisel ve Ticari Kullanıma Mahsus Kara Taşıtları

Geçici ithalat rejimi kapsamında turistik kolaylıklardan istifade ile getirilecek kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına uygulanacak işlemlere ilişkin olarak hazırlanan ve tarihli, sayılı resmi gazetede yayımlanan 1 Seri seafoodplus.info tebliğ hükümleri çerçevesinde dikkat edilmesi gereken hususlar:

1-Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına herhangi bir 12 aylık dönem içerisinde gün süre verilir

2-Yurtdışında yaşayıp emekli olanların (malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dahil) emekli olduklarını gösterir ilgili ülke sosyal güvenlik kuruluşlarınca verilen belgenin Türkçe tercümesinin elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı bir örneğinin ibrazı halinde taşıtları için 1 yıl süre verilir.

3-Verilen bu sürelerin sonunda taşıtın yurtdışına çıkarılması zorunludur.

4-Bu sürelerin tamamının kullanılmasından sonra taşıtları ile birlikte yurtdışına çıkış yapan kişilerin çıkış tarihinden itibaren en az 6 ay süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları halinde aynı kapsamda yeniden taşıt getirmelerine izin verilir.

5- Bu kişilerin verilen bu sürenin bitiminden önce yurtdışına çıkıp 6 ay kesintisiz yurtdışında ikamet etmeden yeniden taşıt getirmeleri halinde kullanmadıkları kalan süreleri verilir.

6-Taşıtların Türkiye’ye girişi sırasında giriş gümrüğüne, mülkiyet belgesi ile Türkiye’de geçerli olan sigorta poliçesinin ibrazı zorunludur.

7-Mülkiyet belgesi yoksa veya mülkiyet belgesinin bir başka kişi adına düzenlenmiş olması halinde geçerli bir vekaletname ibraz edilmemiş ise taşıtın Türkiye’ye girişine izin verilmez.

8-Taşıtın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından vekâleten getirilmesi durumunda;

a) Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletname,
b) Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,
c) Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,
d) Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,
e) Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler,
kabul edilerek taşıtın girişine izin verilir.
Belgelerin uygunluğundan şüphe duyulması halinde Türkçe tercümeli örnekleri istenir.

9-Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlara en çok kira sözleşmesi süresi kadar süre verilir.

Taşıt sahiplerinin kanuni yurtta kalma süresi içerisinde taşıtsız olarak yurtdışına geçici çıkmak istemeleri halinde taşıtın herhangi bir gümrük idaresinin denetimine bırakılması gerekir.

Taşıtların getiriliş amacı dışında kullanılması, bir başkasına kiralanması, ödünç verilmesi, kanuni yurtta kalma süreleri içerisine yurtdışına çıkarılmaması veya herhangi bir gümrük idaresine teslim edilmemesi, başka bir şahsa devredilmesi, satılması, hak sahibi olmayan kişilerce kullanılması, taşıtla birlikte giren ve belgelerinde kayıtlı olan parçalarının izinsiz olarak değiştirilmesi hallerinde sayılı Gümrük Kanunu hükümleri çerçevesinde ceza uygulanır.

Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde düşük fiyata Türkiye’deki müşterilere vekâletle satılan ve ciddi boyutlarda kayıt dışı pazar oluşturan yabancı plakalı lüks araçlara, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı.

“Türkiye’de vekâletle araç kullanma yoktur. Yurt dışından araç getirme şartları bellidir. Vekâletle araç kullandığınız tespit edildiğinde ne belge gösterirseniz gösterin mutlaka aracınız bağlanacak, el konulacak, hakkınızda dava açılacak. Paranızın gittiğine mi yanarsınız, yargılandığınıza mı?”

Bkz.

Gümrük Kanunu

KA­ÇAK­ÇI­LIK­LA MÜ­CA­DE­LE KA­NU­NU

Online Kaçakçılık İhbarı

EGM IHBAR

KİŞİSEL VE TİCARİ KULLANIMA MAHSUS KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri Telefon Listesi

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TASFİYE HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TASİS

SATIŞ LİSTESI TASIS

SIKÇA SORULAN SORULAR

TÜRKİYE MOTORLU TAŞIT BÜROSU

ALO İHBAR HATTI

ARAÇ SORGULAMA

TÜRKİYE TURİNG ve OTOMOBİL KURUMU

 

Araç satın alımından önce aracın Kilometre ve Hasar kayďı sorgulaması için aracın plakasını yazarak  e mesaj atınız &#;. Alımdan Önce EXPER suretiyle aracı tetkik ettirerek bulgulara ilişkin onaylı belge temin ediniz.

 

 

 

Bireysel İşlemler

Ge&#;ici İthal Edilen Taşıt Rehberi

    Kimler Türkiye'ye Yabancı Plakalı Taşıt Getirebilir?

    Yurt dışında yerleşik kişiler, yaşadıkları yerde adlarına kayıtlı olan bir adet yabancı plakalı kara taşıtını geçici olarak Türkiye’ye getirebilirler. Bunun için, öncelikle, Türkiye’ye yabancı plakalı taşıt getirecek olan kişinin “yurt dışında yerleşik olma” koşulunu sağlaması gereklidir.

    Yurt Dışında Yerleşik Olmak Ne Demektir?

    “Yurt dışında yerleşik olmak” demek; olağan durumda yurt dışında ikamet eden kişinin, son 1 yıl içerisinde en az gün fiilen yurt dışında bulunması demektir. Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış yaptığınız tarihleri seafoodplus.info adresinden sorgulayabilirsiniz.

    Yurt Dışında Yerleşik Olmayı Belirleyen Süreler Nasıl Hesaplanır?

    Son 1 yıl, Türkiye’ye giriş yapmak istediğiniz tarihten geriye doğru hesaplanır. günlük süre hesaplanırken, sadece taşıtınız ile Türkiye’de geçirdiğiniz süreler değil, taşıtsız olarak Türkiye’de geçirdiğiniz süreler de dikkate alınır. Örneğin; Türkiye’ye uçakla gelip gitmişseniz, günlük sürenizin hesaplanmasında bu tarihler de dikkate alınacaktır.

    Kimler Türkiye’ye Yabancı Plakalı Taşıt Getiremezler?

    Yabancı plakalı bir taşıtla Türkiye’ye gelecek kişilerin yurt dışında ikamet etmeleri şarttır. Yurt dışına çalışma, eğitim veya geçici görev nedeniyle gittikten sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaşlarımız ikametgahlarını Türkiye’ye naklettiklerinden, geçici olarak yabancı plakalı araç getiremezler. Gemilerde ve yurt dışındaki şantiyelerde geçici süreyle görev yapan veya yurt dışında otelde kalan kişiler yurt dışında yerleşik sayılmazlar. Bu nedenle Türkiye’ye yabancı plakalı taşıt getirmeleri mümkün değildir.

    Sizden Hangi Belgeler İstenir?

    Türkiye de geçerli olan bir trafik sigorta poliçesi. Yurt dışında emekli olmuş kişiler için, emeklilik belgesinin konsolosluk veya büyükelçilik tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi. Taşıt, Türkiye’ye getiren kişiye ait değilse, geçerli bir vekaletname veya kiralama sözleşmesi. Şahıs adına değil, şirket adına kayıtlı olan bir taşıt getiriliyorsa, taşıtı getiren kişinin şirketin ortağı veya çalışanı olduğunu gösteren belgenin, noterden veya konsolosluktan onaylanmış olan Türkçe tercümesi.

    Sizden Hangi Belgeler İstenir?

    Yabancı plakalı taşıtınızla Türkiye’ye giriş yaparken sizden şu belgeler istenir: Taşıtın, Türkiye’ye getiren kişinin yurt dışında ikamet ettiği ülkede kayıtlı olduğunu gösteren mülkiyet belgesi (Ruhsat) Taşıtı Türkiye’ye getiren kişiye ait sürücü belgesi (Ehliyet) Taşıtı Türkiye’ye getiren kişiye ait pasaport veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi. Taşıtı getiren kişinin yurt dışında yaşadığını gösteren belge: Gümrük idaresi, bazı durumlarda kişinin yurtdışında yaşadığından emin olmak isteyebilir. Bu durumda, kimlik belgesi veya pasaportun yanı sıra, oturma izninin de gümrük idaresine sunulması gerekir.

    Taşıtınız Türkiye'de Ne Kadar Süreyle Kalabilir?

    Yabancı uyruklu iseniz ve Türkiye’de oturma izniniz varsa (mavi kart hamili olanlar hariç olmak üzere), yurt dışından Türkiye’ye getirdiğiniz yabancı plakalı taşıtınız Türkiye’de en fazla oturma izninizde belirtilen süre kadar kalabilir. Bu süre günden fazla olamaz. Tüzel kişiliklere ait otomobil, arazi taşıtı, kamyonet ve motosikletlerin Türkiye’ye getirilmesi durumunda bu taşıtlara 30 güne kadar süre verilir. Taşıtınıza verilen süreyi tek seferde kullanabileceğiniz gibi, parça parça da kullanabilirsiniz.

    Taşıtınız Türkiye'de Ne Kadar Süreyle Kalabilir?

    Günlük Sürenin Tamamından Nasıl Yararlanırsınız?

    Yurt dışında emekli olmuşsanız ve ilk defa Türkiye’ye taşıt getirecekseniz sizin için “yurt dışında yerleşik olma” koşulu aranmaz.

    Günlük Sürenin Tamamından Nasıl Yararlanırsınız?

    günlük sürenin tamamından yararlanabilmeniz için; Türkiye’ye giriş yapacağınız tarih itibarıyla yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlamanız, Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten geriye doğru kesintisiz olarak gün süreyle taşıt getirmemiş olmanız, Taşıtın Türkiye’ye giriş yapacağınız tarihten geriye doğru kesintisiz olarak gün süreyle yurt dışında kalmış olması, Yabancı uyrukluysanız gün oturma izninizin bulunması, Gereklidir.

    Başkasına Ait Bir Taşıtı Türkiye'ye Getirebilir Misiniz?

    Başkasına ait olan yabancı plakalı bir taşıtı vekâletname veya kiralama yoluyla Türkiye’ye getirmeniz aşağıdaki durumlarda mümkündür: Hem vekâleten taşıtı getiren kişi, hem de taşıt sahibi Türkiye dışında yerleşik olmalıdır.

    Başkasına Ait Bir Taşıtı Türkiye'ye Getirebilir Misiniz?

    Yabancı Plakalı Taşıtı Türkiye'de Kimler Kullanabilir?

    Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye’ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurt dışında yerleşik olan eşi, annesi, babası ve çocukları tarafından kullanılabilir. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile, yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz. Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişinin annesi, babası, eşi veya çocukları yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamıyorlar ise, taşıtı kullanamazlar.

    Getirdiğiniz Yabancı Plakalı Taşıtı Türkiye'de Bırakıp Yurt Dışına Çıkabilir Misiniz?

    Türkiye’ye gelirken getirdiğiniz yabancı plakalı taşıtı Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkmak isteyebilirsiniz. Bu durumda, aşağıdaki iki işlemden birini yapmanız gereklidir: 1. Taşıtı gümrük idaresine teslim edersiniz. 2. Türkiye’de bırakmak istediğiniz taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten ve iki nüsha olarak düzenlenmiş olan taahhütnameyi gümrük idaresine verirsiniz. Bu seçeneğe göre işlem yapmanız halinde, gümrük idaresinin bu talebinizi uygun bulması gereklidir.

    Yabancı Plakalı Taşıtınızı Vekâletname ile Yurt Dışına Çıkarabilir Misiniz ?

    Yabancı plakalı taşıt, geçerli bir vekâletname ile Türkiye dışına çıkarılabilir. Bunun için aşağıdaki koşulların tümünün sağlanması gereklidir: • İlgili Gümrük Müdürlüğüne geçerli bir vekâletname sunulmalıdır. • Taşıtı yurt dışına çıkaracak olan kişinin yurt dışında yerleşik olması gereklidir. • Vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte başvurması gereklidir.

    Yabancı Plakalı Taşıtınızı Başkasına Devredebilir Misiniz?

    Türkiye’de bulunan yabancı plakalı taşıtların başkasına devredilmesi mümkün değildir.

    PreviousNext




    Yabancı Plakalı Bir Taşıt ile Türkiye'ye Gelmek İsterseniz Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
    Öncelikle taşıtı getirecek olan kişinin yurtdışında yerleşik olma koşulunu sağlaması gerekir.
    Yurt dışında yerleşik kişiler, yaşadıkları yerde adlarına kayıtlı olan bir adet yabancı plakalı kara taşıtını
    geçici olarak Türkiye'ye getirebilirler.
    "Yurtdışında yerleşik olmak"; olağan durumda yurtdışında ikamet eden kişinin, son 1 yıl içerisinde en
    az gün fiilen yurtdışında bulunması demektir.
    Bu koşulu sağlayıp sağlamadığınızı seafoodplus.info adresinde yer alan "Yurt Dışında Yerleşiklik Sorgulama"hizmetini kullanarak sorgulayabilirsiniz.

    Taşıtla Türkiye’ye Giriş Yaparken Sizden Hangi Belgeler İstenir?
    Gümrük idaresince taşıtın Türkiye ye girişi sırasında belgeler istenir.
    Bunlar;
    - Taşıtın, Türkiye’ye getiren kişinin yerleşik olduğu ülkede kayıtlı olduğunu gösteren Mülkiyet Belgesi (ruhsat)
    - Taşıtı Türkiye’ye getiren kişiye ait pasaport veya pasaport yerine geçen kimlik belgesi,
    - Trafik sigorta poliçesi
    - Kiralık araçlar için kira sözleşmesi,
    - Vekalet yoluyla gelen araçlar için ise vekaletname’dir.

    Taşıtınız ne kadar süre ile Türkiye'de kalabilir ?
    Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının taşıtları en fazla gün süre ile Türkiye'de kalabilir.
    Türkiye'de oturma izni olan yabancı ülke vatandaşlarının taşıtları, oturma izni süresi dikkate alınarak en fazla gün süre ile Türkiye de kalabilir. Örneğin kişinin Türkiye de 6 ay oturma izni var ise taşıtı ile 6 ay süre ile Türkiye de kalabilir.
    Türkiye'de oturma izni olmayan yabancı ülke vatandaşlarının taşıtları en fazla 90 gün süre ile Türkiye'de kalabilir.
    Tüzel kişiliklere ait otomobil, arazi taşıtı, kamyonet ve motosikletlerin Türkiye’ye getirilmesi durumunda bu taşıtlara 90 güne kadar süre verilir.

    Başkasına ait bir taşıtı Türkiye’ye getirebilir misiniz?
    Başkasına ait olan yabancı plakalı bir taşıtı, vekâletname veya kiralama yoluyla Türkiye’ye getirmeniz mümkündür.
    Taşıtı vekaleten getirdiğiniz durumda, geçerli bir vekaletnameyi gümrük idaresine vermeniz gerekir.
    Bu durumda, hem vekâleten taşıtı getiren kişi olarak sizin, hem de taşıt sahibinin Türkiye dışında yerleşik olması gereklidir.
    Bunun yanı sıra, taşıt, taşıtı getiren kişinin yerleşik olduğu ülkede kayıtlı olmalıdır.
    Ancak Avrupa Birliği’nde ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler, ikamet yerleri dışında ve birlik içindeki ülkelerde adlarına kayıtlı olan taşıtları da getirebilirler.
    Taşıtı kiralayarak Türkiye’ye getirdiğiniz durumda ise kira sözleşmesini gümrük idaresine vermeniz gerekir.

    Yabancı plakalı taşıtınızı Türkiye’de kimler kullanabilir ?
    Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
    Yabancı plakalı taşıtın adına kayıtlı olduğu kişi taşıtın içinde olsa bile yukarıda belirtilenlerden başka hiç kimse taşıtı kullanamaz.

    Getirdiğiniz taşıtı Türkiye’de bırakıp yurt dışına çıkabilir misiniz?

    Türkiye’ye gelirken getirdiğiniz taşıtı Türkiye’de bırakıp yurtdışına çıkmak isteyebilirsiniz.

    Bu durumda, aşağıdaki iki işlemden birini yapmanız gereklidir:
    1.  Taşıtı en yakın gümrük idaresine teslim edersiniz. 
    2. Türkiye’de bırakmak istediğiniz taşıtın başka birisi tarafından kullanılmayacağını belirten ve iki nüsha olarak düzenlenmiş olan taahhütnameyi en yakın gümrük idaresine verirsiniz. Bu taahhütnameyi seafoodplus.info adresinde yer alan "Yurt Dışına Taşıtsız Çıkışlarda Taahhütname Verme ve Kaldırma" hizmetini kullanarak gümrük idaresine verebilirsiniz.
    Taşıtı Türkiye’de bırakarak yurt dışına çıktığınız her seferde bu iki işlemden birini yapmanız gereklidir.
    İşlemlerinizi size en yakın gümrük idaresine başvurarak yapabilirsiniz.

    Yabancı plakalı taşıtınızı vekâletname ile yurtdışına çıkarabilir misiniz?
    Yabancı plakalı taşıt, geçerli bir vekâletname yoluyla yurtdışına çıkarılabilir.
    Bunun için gerekli koşulların tümünün sağlanması gereklidir:
    Gümrük müdürlüğüne geçerli bir vekaletname sunulmalıdır.
    Taşıtı yurtdışına çıkaracak olan kişinin yurtdışında yerleşik olması gereklidir.
    Vekalet veren ve vekalet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte başvurması gereklidir.

    Yabancı plakalı taşıtınızı başkasına devir işlemi yapabilir misiniz?
    Türkiye’de bulunan yabancı plakalı taşıtlar bir başkasına devredilemez.

    Taşıtınızla Türkiye'ye Gelmeden Önce Beyanda Bulunabilirsiniz:

    Yabancı plakalı bir taşıt getireceğinizi Türkiye’ye gelmeden önce bize bildirebilirsiniz.
    Bunun için, Ticaret Bakanlığı internet sayfasında yer alan “E-İşlemler” menüsündeki “Taşıt Ön Beyan Uygulaması”nı kullanarak taşıta ve taşıtı getirecek kişiye ait bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.
    Bu kayıt taşıtın Türkiye’ye girişi sırasındaki işlemlerin çabuklaştırılmasını sağlayacaktır.

    Ceza uygulanmaması için, size tanınan süreler sonunda taşıtı yurt dışına çıkarmanız gerekir.



    Not: Bu sayfada yer alan metinler, görseller ve videolar, yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, gümrük ve dış ticaret mevzuatı hükümleri yerine geçmez.
    Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili yasal düzenleme; sayılı Gümrük Kanunu, / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki " sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar” ile bunlara bağlı ikincil mevzuat'ta yer almaktadır.

    Yurt Dışından Araba Getirmek Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    birevim faizsiz araba

    Yurt dışından araba getirmek, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişen bir süreçtir. Bu faktörler arasında aracın ülkesi, aracın modeli, aracın yaşı, vergi ve diğer vergiler gibi vergilendirme düzenlemeleri, taşıma masrafları, aracın ülkeye uygunluğu ve diğer yasal düzenlemeler yer alır.

    Eğer bir araba yurt dışından getirilecekse, öncelikle aracın bulunduğu ülkedeki yasal düzenlemeler hakkında bilgi edinmek gerekir. Aracın bulunduğu ülkede uygun bir taşıyıcı ve gümrük işlemlerini tamamlayacak bir gümrük müşaviri bulmak önemlidir. Aracın ülkeye girişinde bazı belgeler ve vergiler gerekebilir. Aracın uygunluğu konusunda da bilgi edinmek önemlidir, çünkü bazı ülkeler farklı emisyon standartlarına sahiptir ve araçların bu standartları karşılaması gerekir.

    Araç ülkeye geldikten sonra, aracın kaydı, sigortası ve diğer yasal işlemleri tamamlanmalıdır. Araçta değişiklikler yapılması gerekiyorsa, bu değişikliklerin yerel yasalara uygun olduğundan emin olunmalıdır.

    Yurt dışından araba getirmek, bazı durumlarda maliyetli olabilir, ancak özellikle belirli modellerin yerel olarak bulunamadığı veya çok pahalı olduğu durumlarda iyi bir seçenek olabilir. Bu nedenle, yurt dışından araba getirmeden önce, ülkenin yasal düzenlemeleri ve diğer faktörler hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmek önemlidir.

    Araba sahibi olmak artık eskisi gibi bir lüks değil, bir ihtiyaç olarak hayatımıza yer edeli çok uzun zaman oldu. Ehliyet sahibi olsun olmasın birçok kişi araba kullanmanın veya satın almanın hayalini kurmuştur. Bunun için uzun araştırmalar yapar, bütçelerine uygun olanı seçmek için zaman ayırırlar.

    Bütçeye uygun olmasının yanı sıra, almak istediğiniz aracın markası, tasarımı, rengi, kullanım fonksiyonları en çok merak edilenlerdendir. Hatta bazı durumlarda kullanmak, satın almak istediğimiz aracı bulunduğumuz ülkeden değil yurt dışından getirmek gibi bir isteğimiz de olabilir. Özellikle ülkemizde bulunmayan yani henüz gelmemiş olan ya da hiç gelmeyecek olan araçlar daha da ilgimizi çekebilir. Böyle bir durumda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olabilecek bir rehber hazırlamak istedik. Yazımızın devamında ‘yurt dışından araba getirmek’ hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

    Yurt Dışından Araba Getirmek İsteyenler

    Yurt dışından nasıl araba getirileceğine geçmeden önce kimlerin neden yurt dışından araba getirmek istediklerine bakalım. Yurt dışından kendi kullanımları için araba getirmek isteyenlerin başlıca iki sebebi olabiliyor. Örneğin Türk plaka dışında, yabancı plaka kullanmak isteyenler kişiler bu yola başvuruyor. Sebebi ise yurt dışı plakasının prestij olarak daha ‘havalı’ göründüğünü düşünmeleri. Bir diğer grup ise yurt dışından araç getirerek bu işin ticaretini yapmak isteyenler. Bunun için bazı yasal prosedürler ve kontrollü, bilinçli adımlar atmak gerekiyor.

    Yurt Dışından Nasıl Araba Getirilir?

    Yurt dışından nasıl araba getirileceğine dair sorunun cevabını merak edenler için şunu söyleyebiliriz. Elbette belli kurallar dahilinde yurt dışından ülkemize araç getirebilirsiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken iki temel husus bulunur. Bu hususlardan ilki kendi ülkemizin yasal mevzuatlarıdır, diğer önemli husus da aracın getirileceği ülkenin yasal düzenlemeleridir. Her iki ülkenin de kendi kurallarını olduğunu bilip ona göre hareket etmek gerekir. Koşullar yerine getirildiğinde elbette yurt dışından yabancı plakalı araç getirebilirsiniz.

    Yabancı Plakalı Araba Almanın Koşulları Nelerdir?

    Yabancı plakalı araçları ülkemize getirmenin bazı koşulları bulunur. Bazı durumlarda ülkeden ülkeye değişen durumlar olsa da genel olarak istenilen belgeler benzerdir. Özellikle Almanya gibi araç üreten ülkelerden araba getirmek, kağıt üzerinde daha avantajlıdır. Çünkü genellikle ekstra ücretlerle karşılaşmazsınız. Genel olarak izlemeniz gereken yollar şu şekildedir:

    • İlk olarak, yurt dışından bir araç getirmek istiyorsanız, aracı alacağınız ülkeden faturalı olarak bir satın alma işlemi yapmalısınız.
    • Bilmeniz gereken bir diğer husus da yurt dışından ülkemize getirilen araçların ülkemizde kalma süresinin gün olduğudur.
    • Yurt dışından ülkemize giren araç gümrüğe sokulmalıdır.
    • Gümrükte bekleyen aracı alabilmek için ÖTV ve KDV gibi ödemelerin yapılması gereklidir. ÖTV, aracın vergisiz fiyatı üzerinden hesaplanırken, KDV ise ücret hesaplamalarının tamamı yapıldıktan sonra ödenir ve toplam tutarı %18’dir. Gümrükleme işlemlerinde aracın tipine ya da ücretine göre değişen ithalat ödemeleri bulunur.
    • Gümrükteki ödemelerin ardından aracın ruhsat ve plakasının çıkarılması gereklidir.
    • Önemli olan noktalardan biri yurt dışından araç getirecek olan kişinin aracı getireceği ülkede en az gün fiilen yaşaması gerektiğidir. gün aracı alacağı ülkeden hiç ayrılmaması gereken kişinin pasaport kontrolü de tam ve net bir şekilde yapılır. Eğer günden 1 gün dahi eksik olursa getirilen aracın yurt içine girmesine izin verilmez. Bu süreçte sizden oturma belgesi ve ikametgah istenir ve turist olarak gidenler sürece dahil edilmezler.
    • Eğer yurt dışından araba getirdiyseniz bu aracı yalnızca siz kullanabilirsiniz. Birinci derece yakınınız dahi aracı kullanamaz. Bu kural kesindir ve uyulmaması halinde ciddi cezaları bulunur.
    • Son olarak en önemli şartlardan biri yurt dışından gelen araçların satılamayacağıdır. Bu araçların başkalarına devredilmesi de mümkün değildir.

    Yurt dışından araç getirmekle ilgili bilmeniz gereken önemli ayrıntıları sizinle paylaştık. Tüm bunların dışında, aklınızda tutmanız gereken bazı ufak detaylar da bulunuyor. Örneğin; birçok Avrupa ülkesi, araç almanız ve birkaç gün içinde nakliye yapmanız durumunda sizden KDV almaz. Aracı kullanarak ülkeden çıkmak veya 1 ay sonra nakliye yaptırmak isterseniz, bu durumda aracı aldığınız ülkenin belirlediği KDV tutarını ödemek zorundasınız.

    Ülkeye döndüğünüz zaman KDV ödeyeceğiniz için toplamda iki kere KDV ödemiş oluyorsunuz. Ayrıca aracı o ülkede kullanıyorsanız, KDV dışından Türkiye’dekine benzer MTV benzeri bir başka vergi ödemelisiniz. Aracı kara veya deniz yolu nakliye yaptırmak, bu nedenle, çok daha avantajlıdır.

    Türkiye’ye Hangi Ülkelerden Araç Getirilebilir?

    Yurt dışından araç getirmenin şartlarını öğrendikten sonra, bir diğer merak edilen konu da hangi ülkelerden araç getirilebileceğidir. Bedelsiz ithalat yöntemi ile sürücüler istedikleri ülkeden araç getirebilirler. Ancak Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler için bazı istisnalar bulunur. AB ve ASTB üyesi farklı bir ülkenin plakasına sahip araçlarını Türkiye’ye bedelsiz ithalatla getirebilirler.

    Bedelsiz ithalat yani gümrük vergisiz yurt dışından araç getirmenin birden fazla şartı vardır. Bu yöntem genellikle ‘yabancı plakalı araç alımı’ diye bilinir. Ancak ismi ‘bedelsiz ithalat’dır.

    Önceden Türkiye dışında yaşamış ve tekrar ülkeye ikametini taşıyıp yerleşecek olan kişiler bedelsiz ithalat yönteminden yararlanabilirler. Eğer, Türk vatandaşlığına geçecek ve ikametini kalıcı olarak Türkiye sınırları içerisine taşıyacaklarsa 2 yıl şartı aranmaz. Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına bir görevi yerine getirmek için gönderilen kamu çalışanları için de 2 yıl şartı istenmez.

    Eğer yurt dışında yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı vefat ederse, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye sınırları içerisinde yaşayan varisleri aracı getirebilirler. Ayrıca, yurt dışında emekli olman kişiler de araçlarını getirebilirler. Bu kişiler getirdikleri araçlar için gümrükte vergi vermezler ancak ÖTV ve KDV gibi vergileri öderler.

    Yurt dışında oturma izni olmayan ancak geçici sürelerle çalışanlar, örneğin gemi çalışanları, otel çalışanları, inşaat çalışanları gibi kişiler yurt dışından araç getiremezler. Sebebi ise oturma izinlerinin olmaması.

    Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araç Getirilebilir mi?

    Türkiye Cumhuriyetinde engelli vatandaşlarımızın pek çok hakkı bulunur. Bu haklar arasında ÖTV’siz araç satın alma da vardır. Engelli bir vatandaş ÖTV’siz olarak sıfır araç satın alabilir ve ayrıca MTV ödemesi de yapmaz.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir