akdeniz bölgesindeki akarsuların isimleri / Akdeniz Bölgesi - Vikipedi

Akdeniz Bölgesindeki Akarsuların Isimleri

akdeniz bölgesindeki akarsuların isimleri

Aşağıda Akdeniz Bölgesindeki akarsular nelerdir isimleri ve kısaca bilgi kısaca olarak ele alacağız.

Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Ülkemizde bir de iç deniz bulunmaktadır. Ülkemiz Asya ve Avrupa toprakları üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde üç farklı iklim tipi ve dört mevsim yaşanmaktadır. Ülkemizde yedi coğrafik bölge bulunmaktadır.

Ülkemizdeki coğrafik bölgeler yedi tanedir. Bunlar, Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi şeklindedir. Ülkemizin çok önemli doğal su kaynakları bulunmaktadır. Bunlar bölgelerin toprak özellikleri ve yeryüzü şekilleri ile iklim özelliklerine göre değişmektedir.

Akdeniz Bölgesi&#;nde de önemli doğal su kaynakları bulunmaktadır. Bunlar akarsu ve göller olarak çok kıymetli sulardır. Akdeniz Bölgesi&#;nde karstik göller de bulunmaktadır. Akarsular etrafını besler.

Akdeniz Bölgesi&#;ndeki nehirlerin isimleri şu şekildedir:

Göksu
Limonlu Çayı
Tarsus Çayı
Asi Irmağı
Seyhan
Ceyhan
Köprü Suyu
Aksu
Eşem
Dalaman

Akarsular, denizlere doğru akar. Akarsuların etrafındaki toprağı beslediği bilinmektedir. Akarsular taşıdıkları nesnelerle verimli toprakların oluşmasın neden olur. Akarsular yeryüzü şekillerine ve toprak özelliklerine göre farklı özellikler kazanmaktadır. Akarsular ülkemizin topraklarını verimli bir yapıya kavuşturmaktadır. Toprak verimliliği akarsuya göre değişmektedir. Bir bölgede bulunan akarsu, toprağın verimliliğini doğrudan etkilemektedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde akarsular ve göller bulunmaktadır.

Akdeniz Bölgesindeki Akarsular Nelerdir İsimleri ve Kısaca Bilgi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

kaynağı değiştir]

Akdeniz, Ege bölgesi kıyıları ve Marmara Denizi çevresinde Akdeniz İklimi görülür. Bu iklimde yazlar sıcak ve kuraktır. Kışlar ise ılık ve yağışlıdır,yaz ve kış mevsimindeki yağış miktarı arasında, büyük bir fark bulunmaz.İç kesimlere doğru Karasal iklim görülür.

Bitki örtüsü[değiştir kaynağı değiştir]

Bölgenin kıyı kesimindeki elverişli iklim koşulları, doğal güzellikler ve tarihi zenginlikler turizmin gelişmesini sağlamıştır. Antalya Bölümü, deniz ve tarih turizmiyle ön plana çıkmaktadır. Antalya, Alanya, Side, Kaş ve Kalkan, bu bölümde deniz turizminin geliştiği merkezlerdir. Akdeniz medeniyetini simgeleyen Olimpus, Patara gibi tarihi şehir kalıntıları önemli turistik çekiciliklerdir. Bölgede geniş alan kaplayan karstik şekiller, özellikle Damlataş ve İnsuyu ile Cennet – Cehennem doğa harikasıdır. Pek çok milli park ile uluslararası yarışma ve festivallere duyulan aşırı ilgi bölge turizminin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

Adana Bölümü'nde bulunan Mersin, Adana ve Hatay illerinde de deniz, tarih, doğa ve özellikle gastronomi turizmi gelişmiştir. Bölge son yıllarda yalnızca gastronomi turizmi için 3 milyon civarında ziyaretçiyi ağırlar hale gelmiştir.[2] Bölgenin meşhur yemeklerini yapan pek çok restoran yanında son yıllarda bu kentlerin sokak lezzetlerine olan ilgi, sosyal medya sayesinde katlanarak artmıştır. Gastronomi turizminin yanında Mersin'de bulunan Yapraklı koy, Kızkalesi ve Tisan Koyu, Adana'da bulunan Karataş ve Yumurtalık sahilleri, Hatay'da ise Arsuz sahilleri, deniz turizmi için her yıl pek çok insanı kendisine çekmektedir. Hem bu bölgelerdeki sit alanları, hem kent merkezlerinde bulunan Adana Arkeoloji Müzesi, Mersin Arkeoloji Müzesi müzeleri gibi pek çok müze, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmakta ve bölgenin tarih turizminin önemli destinasyonlarından olmaya devam etmektedir.

Yemekleri[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır