prolaktin kadında kaç olmalı / Süt Hormonu Yüksekliği

Prolaktin Kadında Kaç Olmalı

prolaktin kadında kaç olmalı

Prolaktin Nedir?

Prolaktin, insan beyninde bulunan hipofiz bezi ile salgılanan bir çeşit hormon olarak tanımlanır. Kadınların hamilelik zamanlarında meme bezlerinin gelişmesini ve doğumun ardından süt gelmesini sağlayan hormondur. Bundan dolayı prolaktin halk deyimiyle süt hormonu olarak da belirtilmektedir. Erkeklerde ise prolaktin oranının artması, testosteron seviyesinin azalması, cinsellik istememe, sperm kalitesinin azalması ve kısırlık gibi problemlere neden olur.

Prolaktin testi ile prolaktin hormonu yüksekliği veya düşüklüğü kontrol edilir. Prolaktin hormon testinin sabah saatlerinde yapılması önerilir. Çünkü, bu saatlerde hormon en aktif halinde olur ve en net sonucu verebilir. Testten önce kişiler partnerleri ile cinsel ilişki yaşamamalıdır. Çünkü cinsel ilişki sırasında hormon gerçek değerini yansıtmaz. Test, kan yolu ile yapılır. Bu yüzden bireylerin testten evvel hiçbir şey yememesi gerekir. 

Prolaktin Hormonu Neden Yükselir?

Hamilelik zamanında salgılanmakta olan prolaktin hormonu, meme bezinin gelişimine ve anne sütünün oluşmasını sağlar. Fakat hamilelik mevcut değilse prolaktin yüksekliği bazı sorunların var olduğunu gösterir. Hiperprolaktinemi olarak da tanımlanan prolaktin yüksekliğinin sebepleri içinde, prolaktinoma olarak belirtilen ve hipofiz bezinde bulunan iyi huylu tümörler, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları da bulunur. Hipofiz bezinde yer alan iyi huylu tümörler ve makroadenom olarak adlandırılan ve boyu1 cm'den fazla olan tümörler, hiperprolaktinemiye neden olur. Bu tümörlerin bulgusu için radyoloji uzmanına başvurmak gerekir. Radyoloji uzmanı MR çekerek tanıyı koyar. Mikro ve makroadenomların tedavisi için cerrahi işlemler yerine ilaç tedavisi uygulanır. Fakat ilaç tedavisi olmayan veya risk taşıyan hipofiz tümörleri, cerrahi işlem uygulanarak temizlenir. Bununla birlikte hipotiroidi olarak adlandırılan tiroit bezinin fazla çalışmıyor olmasından dolayı tirotropin salgılamakta olan TRH hormonunun etki göstermesiyle hiperprolaktinemi meydana gelir. Prolaktin yüksekliğine sebep olan bazı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İç çamaşırının sıkması
  • Kaygı
  • Uyku bozukluğu
  • Alınan psikolojik ilaçlar
  • Hipofiz bezi tümörü
  • Akciğer kanseri
  • Dengeli beslenmeme
  • Meme rahatsızlıkları
  • Endokrinolojik sorunlar

Bunlarla birlikte göğüs ucunda süt olup olmadığını anlamak için devamlı bir şekilde göğüsün uyarılması da prolaktin seviyesinin artmasına neden olmaktadır.

Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

Hamilelik zamanlarında göğüs dokusu gelişip, süt üretiminin hazır durumda olmasına yardımcı olan prolaktin hormonu, doğumun ardından göğüsün uyarılması ile birlikte süt gelmesine katkı sağlar. Fakat kadınlarda hamilelik ve lohusalık zamanı haricinde artan prolaktin değeri; adette düzensizlik, adetten kesilme, kısırlık, cinsel isteksizlik gibi sorunlara neden olur.  Erkeklerde ise hiperprolaktinemiye bağlı gelişen cinsellik istememe, ereksiyon sorunları kısırlık, beden tüylerinde eksilme ve ender göğüs ucu akıntısına neden olmaktadır. Bunun ile birlikte bireyin olağan yaşamını etkiler seviyede baş ağrısı ve görme sorunlarına sebep olabilmektedir.

Prolaktin Nasıl Düşürülür?

Prolaktinin yüksel olmasına neden olan hastalığın belirlenmesi ile tedavi süreci başlamaktadır. Hasta olan bazı bireylerde stresten uza durmak, sağlıklı besinler tüketmek ve uyku düzeninin olması, dar olmayan iç çamaşırı kullanmak prolaktin seviyesinin azalmasına katkı sağlar. Genellikle hiperprolaktinemiye neden olan rahatsızlık tedavi edildikten sonra, hormon seviyesi normale gelir. Hipofiz bezinde kitle var ise bu kitle, ilaç kullanımı ile küçültülür. Fakat kitle büyük ise cerrahi yöntemlerle alınır.

Prolaktin Testi Hangi Hastalıkların Tanısı İçin Yapılır?

Prolaktin testi kişinin kolundan kan örneği alınarak ölçülür. Prolaktin hormonunun fazla çıkması yumurtlama durumuna engel olur. Bundan dolayı gebe olma durumu normale göre daha zor olabilir. Fakat hamile kalmaya engel değildir. Uzmanlar tarafından uygun tedbirler ve tedaviler alınması gerekir. Proklatin testinin uygulandığı bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Tiroid problemi
  • Ruhsal sorunlar
  • Yumurtlama sorunları
  • Hamilelik
  • Bebek emzirme
  • Cinsellikten uzak durma
  • Regl düzensizliği

Prolaktin Hormonu Ne İşe Yarar?

Hipofiz salgı bezinde üretilip salgılanır ve lohusa ve emzirme zamanında süt üretimini sağlar ve reglinin devam etmesini engeller. Kadın emzirme zamanında tekrar hamile kalmaktan proklatin hormonu sayesinde korunmaktadır.

Prolaktin Değeri Kaç Olursa Tehlikeli?

Kan prolaktin oranının 200 ng/ml'den fazla çıkması beklenmektedir. Hipofiz bezinde yaygın görülmekte olan hormon salgılayan tümörler olabilir. Tümörün boyu 1 cm'den büyük olursa makroadenom, 1 cm'den ufak olursa mikroadenom şeklinde tanımlanır.

PRL (prolaktin) hormonu nedir? PRL değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

Prolaktin eksikliği veya düşüklüğü çeşitli rahatsızlıkların işaretçisi olabilir. Bu nedenle ortalama değerlerde olması önemlidir. PRL değerleri referans değerleri birçok durumla alakalı olabilir.

Sağlıklı erkeklerde PRL değerleri, mililitreye göre 2 ile 18 nanogram aralığında olmalıdır.

Sağlıklı kadınlarda PRL değeri, mililitreye göre 2 ile 29 ng/ml aralığında olmalıdır.

Hamile kişilerde PRL değerleri daha yüksektir. Bu ortalama değer 10 ile 209 ng/ml aralığındadır.

Ortalama değer yapılan ölçümler sonrasında, uzmanların belirlemesi sonucunda ortaya çıkar.

PRL düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri

PRL miktarının yüksekliği hiperprolaktemi sorununun göstergesi olabilir. Bu hastalığı olan bireyler, dopamin etkilerini taklit etmeyi başaran ilaçlar yoluyla tedavi edilebilirler. PRL değerlerinin yüksek olmasının çok sayıda nedeni olabilir.

PRL yüksekliği nedenleri

PRL yüksekliğinin en çok bilinen nedeni hamilelik dönemidir. Hamile kişilerde değerler normal kişilere oranlar 10 kata kadar yükselebilir.

Vücutta dopamin etkisini azaltabilen ilaçlar da PRL yüksekliğinin başlıca nedenleri içerisinde yer alırlar.

İyi huylu hipofiz tümörleri PRL yüksekliği nedeni sayılabilir.

Tiroit yetersizliği değerlerin yükselmesine neden olabilirler.

PRL yüksekliğinde, istenmeyen süt üretimi ve adet döngüsünde çeşitli bozukluklar meydana gelir. Uzman kontrolü altında bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

PRL düşüklüğü nedenleri

Hipoprolaktemi olarak isimlendirilen PRL düşüklüğü, bazı sorunların açığa çıkmasına neden olabiliyor. Genellikle PRL düşüklüğü hipofiz yetersizliğinden kaynaklanıyor. Prolaktin salgılanmasında azalma yaşanması durumunda, doğum sonrası süt yetersizliğine sebep olabilir. PRL düşüklüğü olan kişilerde genellikle, herhangi tıbbi bir sorunla karşılaşılmaz. Fakat özellikle bazı enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminde zayıflıklar oluşabilir.

PRL yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri

PRL yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri birçok şekilde görülebilir. Bu belirtiler görüldükten hemen sonra uzmanlara başvurulması gerekebilir.

PRL yüksekliği belirtileri

PRL yüksekliği gebeliğe işaret ediyor olabilir.

Memede şeffaf akıntı olma durumu belirtiler arasındadır.

Adet yokluğu ve düzensizliği görülen belirtiler içerisindedir.

Kısırlık durumu ve vajinada kuruluk PRL yüksekliğini belirtileri arasındadır.

Erkeklerde erekte olmada sorunlar ve meme büyümesi PRL yüksekliğine bağlı belirtiler olarak gösterilebilir.

Aşırı şekilde sütün artması PRL yüksekliğinin belirtisidir.

PRL düşüklüğü belirtileri

PRL düşüklüğü, sütün yetersiz oması şeklinde belirti olarak görülebilir. Süt yetersizliği belirtisi durumunda buna yönelik testler yapılabilir.

Uzun süreli yaşanan enfeksiyon durumları PRL düşüklüğünün diğer belirtisi olabilir.

PRL düşüklüğü genellikle tıbbi belirtisi çok nadir olan bir durumdur. Bu durum sağlığı olumsuz anlamda tehdit etmez. Fakat bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda bazı hastalıklar daha zorlu hale gelebilir. Bunun için uzmanların belirlemiş olduğu tedavilere uymak gerekiyor. PRL düşüklüğü ve yüksekliği durumunda, uzmanlar tarafından ek testler istenebilir.

False

PRL (prolaktin) hormonu nedir? PRL değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

PROLAKTİN HORMONU NEDİR?

Beynin alt kısmında yer alan ve nohut büyüklüğünde olan hipofiz bezinden salgılanan prolaktin, bir tür hormondur. Temel işlevi, gebeliğin 8. haftasından itibaren meme bezini olgunlaştırarak anne adayını süt üretimine hazır hâle getirmektir. 

Hamilelik ve lohusalık dönemi boyunca prolaktin seviyesi yüksek kalır. Aynı zamanda yumurtlama ve dolayısıyla adet döngüsünün kesilmesinden de sorumludur.

Prolaktin hormonunun gebelik ve emzirme dönemi boyunca hipofiz bezinden düzenli olarak salgılanması, FSH ve GnRH hormonlarının salgılanmasını durdurarak tekrar gebelik oluşumunu bir süre engeller.

Yeni doğum yapan kadınların adet görmemesi ve tekrar gebe kalmamasının sebebi prolaktin salınımıdır. Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de cinsel istek üzerinde olumsuz etkisi bulunur.

Aynı zamanda erkeklerde sperm üretiminde de rol oynar. Ancak gebe olmayan kadınlarda prolaktin hormonunun yükselmesi, adet düzensizliği, meme başından süt gelmesi gibi problemleri de beraberinde getirir.

Nadir olarak görülen prolaktin düşüklüğü ise yetersiz süt üretimine, yumurtalık fonksiyonlarının yavaşlamasına ve durmasına; erkeklerde ise prematür ejakülasyon olarak tanımlanan erken boşalma ve ereksiyon bozukluğu gibi sorunlara yol açar. 

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

Gebelik döneminde salgılanan prolaktin hormonu, meme bezinin gelişmesine ve süt oluşumuna neden olur. Ancak gebelik yoksa, prolaktin yüksekliği birtakım problemlerin varlığına işaret eder.

Hiperprolaktinemi olarak da adlandırılan prolaktin yüksekliğinin nedenleri arasında, prolaktinoma olarak tanımlanan ve hipofiz bezinde yer alan iyi huylu tümör varlığı, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer hastalıkları yer alır.

Hipofiz bezinde var olan mikroadenom, diğer bir deyişle boyutu 1 cm'den küçük olan iyi huylu tümörler ve makroadenom olarak tanımlanan ve boyutu 1 cm'den büyük tümörler, hiperprolaktinemiye yol açar. Bu tümörlerin tanısı, radyoloji uzmanı tarafından çekilen MR ile konur.

Mikro ve makroadenomlar çoğunlukla ameliyat edilmeksizin ilaç ile tedavi edilir. Ancak ilaçla tedavi edilemeyen ya da çok daha büyük olup görme sinirine bası yapan hipofiz tümörleri, cerrahi operasyon ile alınır.

Aynı zamanda hipotiroidi olarak bilinen tiroit bezinin az çalışması durumunda da tirotropin salgılayan TRH hormonunun etkisiyle hiperprolaktinemi görülür.

Memeye masaj uygulanması, ağır egzersiz ve uykusuzluk gibi nedenler de prolaktin hormon düzeyinin artmasına sebep olur.

Prolaktin yüksekliğine neden olan diğer rahatsızlıklar ise şöyledir:

-Dar iç çamaşırı kullanımı
-Stres
-Uykusuzluk
-Kullanılan antidepresan ve diğer ilaçların yan etkileri
-Hipofiz bezi tümörü
-Akciğer kanseri
-Dengesiz beslenme
-Anoreksiya
-Meme travmaları
-Endokrinolojik problemler.

Ayrıca meme ucunda süt olup olmadığını kontrol etmek için sürekli olarak memenin uyarılması da prolaktin seviyesinin yükselmesine ve süt üretimine neden olabilir.

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Prolaktin yüksekliğine sebep olan rahatsızlığın saptanması ile tedavi başlar. Bazı hastalarda stresten uzaklaşmak, düzenli beslenme ve uyku düzeninin sağlanması, rahat iç çamaşırı kullanımı prolaktin seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

Çoğunlukla hiperprolaktinemiye sebep olan hastalığın tedavisi yapıldıktan sonra, hormon seviyesi normal sınırlara döner. Hipofiz bezinde kitle varlığında, ilaç kullanımı ile kitlenin küçülmesi sağlanır. Ancak büyük bir kitle varlığında cerrahi müdahale gerekir. 

PROLAKTİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kan testinde yer alan prolaktin seviyesinin normal değerlerin altında olması, prolaktin hormon seviyesinin düşüklüğüne işaret eder. Nadir olarak görülen bu durum, çoğunlukla beyinde yer alan ve prolaktin salınımını sağlayan hipofiz bezinin normal çalışmadığını gösterir.

Hipopituitarizm olarak adlandırılan bu durumda uygun tedavi düzenlenir. Dopamin, amfetamin, bromokriptin gibi içeriğe sahip bazı ilaç türleri de prolaktin düşüklüğüne sebep olur. 

Tüm bunların yanında, bağışıklık sisteminde var olan problemler, GH yani büyüme hormonunda var olan yetersizlik, hipopituitarizm ve aşırı dopamin salınımına yol açan bazı hormonal hastalıklar da prolaktin hormon seviyesinin düşmesine neden olur.

Prolaktin düşüklüğü tedavisi, çoğunlukla bu duruma yol açan etkenin ortadan kaldırılması ile yapılır. Hipofiz bezinden kaynaklı bir problem varsa, bu duruma neden olan durum saptanır ve uygun tedavi şekli seçilir. 

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır