macar ördeği mühresi / Kara avcıları dikkat etmeli - Devrim Gazetesi

Macar Ördeği Mühresi

macar ördeği mühresi

Devrim Gazetesi

Gerçekleştirilen açıklamada şu sözlere yer verildi: “Ülkemizde kara avcılığını düzenleyen temel yasa tarihinde yürürlüğe giren “ Sayılı Kara Avcılığı Kanunu” (Kanun) dur. Kanun, av ve yaban hayvanlarını ve yaşama ortamlarıyla birlikte korunmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Dünyanın ortak mirası olan ve her geçen gün nesilleri tehlike altına giren av ve yabanıl kaynakları sürdürülebilir kılarak gelecek kuşaklara aktarmak, Bakanlığımızın yanı sıra tüm kurum ve kuruluşların ortak hedefi olmalıdır. Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar,  avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedirler. Kanunun 3. maddesi uyarınca oluşturulan Merkez Av Komisyonu (MAK) her yıl av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi için karar almaktadır. 26 Mayıs tarihinde toplanan MAK Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 14 sayılı kararı almıştır. Karara göre; Av Döneminde ülke genelinde avlanma 15 Ağustos tarihinde kuşlardan bıldırcın üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan avı  ve memelilerden yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır. Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) avlanmak serbesttir. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde de yapılabilecektir. Avcı başına bazı av hayvanlarının günlük avlanma limitleri; Bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk-sakarca 3, çulluk-sakarmeke 4 , yabani tavşan 1, kınalı keklik - kum kekliği ve çil kekliği toplamda 2, yeşilbaş-boz ördek- fiyu- çamurcun- macar ördeği-tepeli patka- elmabaş patka ve çıkrıkçın toplamda 6, adatavşanı-kaya sansarı 2, yaban domuzu 2’ , tilki 2 adet olarak belirlenmiştir.
Avlanma; örnek ve özel avlaklarda yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, devlet ve genel avlaklarında ise Bakanlıkça avlak bazında belirlenen yıllık avlanma kotalarının kullanımı şeklinde gerçekleştirilecektir.”
KAFES VE TUZAK KULLANILAMAZ
“Birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için yukarıda belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamazlar. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün, av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilirler. sayılı Kanun ve MAK Kararı Uyarınca; Namludaki fişek hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz. Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler avlanmada kullanılamaz. Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar avlanmada kullanılamaz.”
TAZI İLE AVLANMAK YASAK
“Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyetteki kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarzlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağı avda kullanılamaz, avlaklarda vasıta içinde bulundurulamaz. Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır. Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak; boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak yasaktır. Av ve yaban hayvanlarını, tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamak yasaktır, herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları öldürülemez, alıkonamaz. İzin almaksızın av ve yaban hayvanlarını beslemek, büyütmek, üretmek ve bulundurmak yasaktır. Tavşan haricinde tazı ile avlanmak yasaktır. Ürünlerini ve hayvanlarını korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında, kendilerini korumak amacıyla ruhsatlı yivli veya yivsiz tüfekleri bulunduracaklar, şube müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar. Ancak bu kişiler yanlarında tek kurşun fişek dışındaki diğer fişekleri bulunduramazlar.”
YASAL İŞLEM YAPILIR
“Bu kişiler tarla, bağ ve bahçelerine, arılarına, kendilerine zarar veren yaban domuzu veya diğer av ve yaban hayvanlarını ürkütmek ve uzak tutmak istemelerine rağmen öldürmek mecburiyetinde kalmaları halinde, derhal şube müdürlüğü veya orman işletme müdürlüklerine veya güvenlik güçlerine haber vermek ve olay tespit tutanağı tutturmak zorundadırlar.  Avlaklara kedi ve köpekler başıboş bırakılamaz. Mülki amirler, köy muhtarları, köy ihtiyar heyetleri, yerel avcılık kuruluşları ve diğer kuruluşlar kendi bölgelerindeki avlakları, avcılara yasaklayamazlar, avlanmanın yasaklandığı sahalarda avlanmaya izin veremezler. Bu karardaki yasaklara, kısıtlamalara ve düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında, Kanun, sayılı Kabahatler Kanunu, sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sayılı Çevre Kanunu ve diğer mevzuata göre yasal işlem yapılır. “
CEZA VERİLECEK
“ sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 29,00 Türk Lirası ile Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50 Türk Lirası ile Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir. “
KURALLAR ZORUNLUDUR
“Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini il şube müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırmaları, Merkez Av Komisyonun 05 Haziran tarihli ve sayılı Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 14 sayılı Kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.”
DEVRİM

 

Ördekler 2 temel gruba ayr&#;l&#;rlar;
Dal&#;c&#; ördekler,
Batakl&#;k ördekleri.
Ülkemizde en s&#;k raslanan dal&#;c&#; ördekler; Patka, Elmaba&#;, Alt&#;ngöz, Dikkuyruk, Pasba&#;, ve deniz örde&#;idir. Batakl&#;k ördekleri ise; Ye&#;ilba&#;, Boz, Ka&#;&#;kgaga, K&#;lkuyruk, Macar ve Behridir. (çamurcun). Aras&#;ra görmeye al&#;&#;&#;k olmad&#;&#;&#;m&#;z ördeklere de raslar&#;z. Bunlar d&#;&#; ülkelerde ki ola&#;and&#;&#;&#; hava ko&#;ullar&#; sonucu ülkemizde konaklamak zorunda kalan &#;rklard&#;r.
Dal&#;c&#; örde&#;i sudayken de havadayken de batakl&#;k (çipil) örde&#;inden ay&#;rmak mümkündür. Dal&#;c&#; ördeklerin boyun k&#;s&#;mlar&#; uzun, vücudun arka k&#;sm&#; ise k&#;sad&#;r. Batakl&#;k ördeklerinde ise bu durum tam tersidir. Ayr&#;ca dal&#;c&#; ördeklerin kanatlar&#; batakl&#;k ördeklerine oranla daha k&#;sad&#;r. Dal&#;c&#; ördekler di&#;erlerine nazaran daha süratli uçarlar. Arkan&#;zdan gelen bir ördek sürüsünü en ufak bir konsantrasyon kayb&#; ile bir anda yüz metre önünüzde at&#;&#; menzili d&#;&#;&#;nda bulursunuz. Ak&#;am beklerinde bazan o kadar süratli geçerler ki, sadece kanat seslerini duyars&#;n&#;z ve gözlerinizin neden daha iyi görmedi&#;ine lanet edersiniz. Ancak sorun gözlerinizin kötü olmas&#;nda de&#;il, örde&#;in kanatlar&#;n&#;n iyi olmas&#;ndad&#;r. "Ördek av&#;nda ba&#;ar&#; detaylara verilen önemle do&#;ru orant&#;l&#;d&#;r." Ördek görme yetene&#;i son derece geli&#;mi&#;, insano&#;lunun alg&#;layamad&#;&#;&#; renkleri ve hareketleri çok uzaktan ay&#;rt edebilen bir ku&#;tur. Bu yüzden kamuflaj ve gizlenme, detaylar&#;n en önemlisidir. Kamuflaj dendi&#;inde biz avc&#;lar&#;n akl&#;na en önce her avda giydi&#;imiz ya da kulland&#;&#;&#;m&#;z koyu ye&#;il ve kahverengi desen gelir. Bu desende bir ya&#;murlu&#;u ya da parkay&#; s&#;rt&#;m&#;za geçirir saz&#;n aras&#;nda ya da sandalda ördek bekleriz. Sar&#; sazlar&#;n aras&#;nda bu desen yüzlerce metre yukar&#;dan geçen bir örde&#;e yan&#;p sönen bir uyar&#; lambas&#; gibi etki eder. Sazlar&#;n aras&#;na uygun kamufle olmu&#;, mührelerini düzgün s&#;ralam&#;&#; ve sab&#;rl&#; her avc&#; do&#;ru yerde ise mutlaka ördek vurur. En az&#;ndan tüfek atma &#;ans&#;n&#; yakalar. Malzemeye gereken önemi göstermeyen, ördek av&#;na tüfe&#;i eline al&#;p giden eli tüfekliler ise y&#;ld&#;zdan geçen ördekleri seyredip h&#;rslar&#;ndan zavall&#; mekeleri ve di&#;er su ku&#;lar&#;n&#; öldürürler. Ördek av&#; di&#;er avlarla kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda çok daha komplike ve malzeme aç&#;s&#;ndan çok daha kapsaml&#; bir avd&#;r. Her avc&#; ördek av&#;na gider ama her avc&#; ördek avlayamaz. &#;&#;te ördek av&#;n&#;n olmazsa-olmaz kurallar&#;ndan bir kaç&#;; mühre, boy çizmesi, kas&#;k çizmesi, derin suda avlan&#;l&#;yorsa sandal, ördek sesi ç&#;kartan düdük, ya&#;murluk, uygun bir iç giyim, uygun bir tüfek vs.
Havan&#;n günlük güne&#;lik, avc&#; deyimiyle çama&#;&#;r havas&#; oldu&#;u günlerde e&#;er gerekli techizat&#;n&#;z, yeterli mühreniz yoksa ve legal avlan&#;yorsan&#;z ancak havay&#; al&#;rs&#;n&#;z.
Ba&#;ar&#;l&#; bir ördek av&#; için gerekli ikinci husus ise hava &#;artlar&#;d&#;r. F&#;rt&#;nal&#; karl&#; tipili havalarda ördek hem alçak uçar hem de mühreyi gördü&#;ünde hemcinsimdir ya da de&#;ildir dinlemeden dal&#;&#;a geçer. Böyle kötü havalara dayanacak giyiminiz ve malzemeniz varsa o gün mutlaka limitleri doldurursunuz.






  

 

ÖRDEK AVINDA MÜHRE KULLANIMI
Ne yaz&#;k ki ülkemizde mühre yap&#;m&#;na gerek önem verilmiyor. Yerli mühreler b&#;rak&#;n örde&#;i aldatmay&#; mart&#;lar&#; bile kand&#;ram&#;yor. Dolay&#;s&#;yla avc&#; mühresini ithal olarak ya yüksek fiyatlardan bayiilerden al&#;yor ya da imkan&#; olan yurtd&#;&#;&#;ndan getirtiyor. Ba&#;ar&#;l&#; bir av için mühre gerekti&#;i dü&#;ünülürse bu avc&#;ya oldukça pahal&#;ya patl&#;yor. Ancak benim tavsiyem azar azar da olsa mutlaka kaliteli mühre al&#;nmas&#; yönünde. Yabanc&#; kaynakl&#; kitaplarda tavsiye edilen mühre say&#;s&#; cins ba&#;&#;na dir. Bu da bu yakla&#;&#;k mühre eder. E&#;er av bölgesi ve bölgedeki ördek cinsleri hakk&#;nda bilgi sahibiyseniz, bu rakamlar a&#;a&#;&#; do&#;ru çekilebilir. Örne&#;in avlanaca&#;&#;n&#;z bölge batakl&#;k ise dal&#;c&#; ördek mühresi kullanman&#;z hem gereksiz hem de yanl&#;&#;t&#;r. Batakl&#;k bir bölgede dal&#;c&#; ördeklerin olmas&#; batakl&#;k ördeklerine al&#;&#;&#;lmad&#;k gelece&#;i için uyar&#;c&#; bir etki yapar. Ancak gölde ve derin suda her mühreyi kullanabilirsiniz. Çünkü dal&#;c&#; ördekler her mühreye ra&#;bet ederler.
Mühre diziminde ördeklerin aras&#;na bir kaç sakarmeke serpi&#;tirmenin faydas&#; vard&#;r. Meke son derece zeki ve ürkek bir hayvan oldu&#;undan yukar&#;dan geçen örde&#;e güven verir. Suya dizdi&#;iniz mührelerden herhangi birisinde dönme, yan yatma, dalgalanma ya da bozulma varsa bu ördekleri cezbetmeyece&#;i gibi kaçmalar&#;na da sebep olabilir. Mührelerden birisinin ip kopart&#;p karaya vurmas&#; veya bir mührenin gruptan çok uza&#;a konmas&#; da ayn&#; etkilere sebep olabilir.
Mühreyle yap&#;lan ördek avlar&#;nda tekrarlanan en büyük hata ise mührelerin karmakar&#;&#;&#;k, çuvaldan ç&#;kt&#;&#;&#; gibi öyle suya at&#;lamas&#;d&#;r.K&#;lkuyru&#;un yan&#;nda tekir ördek, onun hemen arkas&#;nda patka,, arada bir tane çamurcun, çamurcunun arkas&#;nda hatta ona dayal&#; bir &#;ekilde ye&#;ilba&#;. Böyle bir dizim asla ve asla akl&#; selim bir örde&#;i mührelere salland&#;ramaz. ( elmaba&#; ve patka hariç) Öyleyse her ördek grubu kendi içlerinde &#;rklar&#;na ayr&#;lmal&#;d&#;r. Ye&#;ilba&#;lar bir tarafa, patkalar bir tarafa, k&#;lkuyruklar bir tarafa. Gölde ve derin suda avlan&#;yorsan&#;z batakl&#;k ve s&#;&#; su ördeklerini k&#;y&#; kesimine, patka ve elmaba&#; gibi dal&#;c&#; ördekler ise derin k&#;sma konumland&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Rüzgar&#;n yön de&#;i&#;tirmesi demek sizin dizimi tekrar gözden geçirmeniz demektir. Ayr&#;ca e&#;er gölde avlan&#;yorsan&#;z dal&#;c&#; ördek say&#;s&#;n&#; fazla tutman&#;zda yarar vard&#;r.
Gariptir ki görme yetisi mükemmel olan örde&#;in ve kaz&#;n büyüklük mefhumu yoktur. Yani oldu&#;undan çok büyük mührelerde kullan&#;seafoodplus.infoa'da "magnum decoy" ya da "oversize decoy" denilen mührelerin kullan&#;m&#; oldukça yayg&#;nd&#;r. Normalin kat büyüklü&#;ünde mühreler yukar&#;dan geçen örde&#;in mühre dizimini daha kolay farketmesine sebep olur. Ayr&#;ca aktif mührelerde mevcuttur. Yemlenen ördek ve gezen ördek gibi. Ne yaz&#;k ki kaliteli mührenin bile zor bulundu&#;u ülkemizde bunlar&#; bulmak neredeyse imkans&#;zd&#;r. Ancak &#;ekil 1 ve &#;ekil seafoodplus.info faydalanarak en ekonomik yolla aktif mühre sahibi olabilirsiniz.
Kaliteli mühre ile kalitesizi birlikte kullanmak rand&#;man&#; dü&#;ürür. Ördek mühreleri kendi &#;rklar&#; aras&#;nda da benzer olmal&#;d&#;seafoodplus.info ba&#;&#;nda erkek mührenin fazla say&#;da olmas&#; (renklerinin dikkat çekicili&#;i aç&#;s&#;ndan) sezon sonunda ise di&#;i mührenin fazla say&#;da olmas&#; (çiftle&#;me mevsiminin yakla&#;mas&#; aç&#;s&#;ndan, erkek ördekleri cezbetmek için) avantaj te&#;kil eder.
Ördek av&#;nda detaylara gereken önemi göstermeyen avc&#;, ü&#;ür, &#;slan&#;r ve hatta donar. Üstüne üstlük ördek vuramaz ve ben bu av&#; sevmiyorum diyerek tövbe eder. Tedariksiz ve te&#;kilats&#;z bir avc&#; için bu av bir eziyet ve i&#;kencedir. Rastgele.

Ördek av&#; mühre ile avlanma yan&#;nda 2 &#;ekilde daha yap&#;l&#;r. Bunlardan birincisi geçit av&#;, ikincisi ise parlama av&#;d&#;r. Geçit av&#; sabah ve ak&#;am av&#; olmak üzere iki &#;ekilde yap&#;l&#;r. Sabah av&#;nda avlanma süresi biraz daha uzun olsa da ak&#;am avlar&#;nda k&#;sad&#;r. Ak&#;am avlar&#;nda üzerinden geçen ku&#;lara fi&#;ek atan avc&#; kendisini &#;ansl&#; sayabilir. Bu av &#;ekli, keklik-tav&#;an vb. avlar&#;n&#;n dönü&#;ünde yak&#;nlarda ördek avlayacak bir yer varsa u&#;ramak &#;eklinde yap&#;lmas&#; yönünde yayg&#;nd&#;r. Özellikle sabah ya da ak&#;am geçidine gidilmez. &#;&#; ç&#;k&#;&#;larda "hadi bi bak&#;p gelelim" d&#;&#;&#;nda. Parlama av&#; ise gerek serbest oldu&#;u zamanlarda sandalla sazlar&#;n içinden ya da kenar&#;ndan ilerleyerek kalkan ku&#;lara atmak &#;eklinde, gerekse de su seviyesi dü&#;ük derelerde derelere dik yakla&#;arak bask&#;n yapma &#;eklinde yap&#;lmaktad&#;r. Yürüyerek parlama av&#; yap&#;lacak kanallar son y&#;llarda ço&#;alm&#;&#;t&#;r. Batakl&#;klar&#;n, çipillerin kurutulmak amac&#;yla kanallara al&#;nmas&#; parlama avc&#;l&#;&#;&#;n&#; biraz daha yap&#;l&#;r hale getirmi&#;tir.
Küçük bir not olarak mühreyle ördek av&#; yap&#;lmas&#; esnas&#;nda mührelere metre uza&#;a ve karaya ya da suyun hemen k&#;y&#;s&#;na , 1 ya da 2 adet bizlerin "Mavi Bal&#;kç&#;l" ve "Ak Bal&#;kç&#;l" dedi&#;imiz ku&#;lar&#;n mührelerinden koymak çok faydal&#; olacakt&#;r. Bu hayvanlar çok dikkatli ve ördeklerle dost ya&#;ayan, yemlikleri onlarla payla&#;an ku&#;lard&#;r. En ufak bir tehlike esnas&#;nda havalanarak tehlikeyi civara belli ederler. Mührelerin yak&#;n&#;nda durmalar&#; ise, ördekler aç&#;s&#;ndan ortal&#;&#;&#;n güvenli oldu&#;una delalettir. Böylece bu mühreler uzun boylar&#;ndan dolay&#; uzaktan geçen hayvanlar&#;n dikkatini çekerek, ördeklerin ortam&#;n güvenli oldu&#;unu anlamalar&#;na, kendileri için güvenli uçu&#; sa&#;layarak, çok dü&#;ünmeden, ince eleyip s&#;k dokumadan mührelere sallanmalar&#;na sebep olacakt&#;r.

Ördek avlar&#;nda genellikle numara fi&#;ekler kullan&#;l&#;r. Bu fi&#;eklerin kullan&#;lmas&#;ndaki seçenekler av &#;artlar&#;na ve iklim &#;artlar&#;na göre de&#;i&#;ir. Mühre av&#;nda ve parlama avlar&#;nda genellikle numara saçma ve gramaj&#; a&#;&#;r dolular (gram ve yukar&#;s&#;) kullan&#;l&#;rken, sabah geçi&#; avlar&#;nda ise özellikle gramaj&#; hafif dolay&#;s&#;yla h&#;zl&#; dolular ( gram gibi) tercih edilir.

Mühre avlar&#;nda aç&#;k ya da dar &#;oklar avc&#;n&#;n tercihine kalm&#;&#;ken, sabah geçi&#;lerinde genellikle dar &#;oklu tüfekler kullan&#;l&#;r.

AVIMIZA VE ÇEVREM&#;ZE SAH&#;P ÇIKALIM. Karasu Avc&#;lar&#;


Ba&#;a Dön


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir