rahim kalınlığı ne kadar olmalı / Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği - Op. Dr. Özlem Aras

Rahim Kalınlığı Ne Kadar Olmalı

rahim kalınlığı ne kadar olmalı

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Kadın hastalıkları, her yaştaki kadınları ilgilendiren ve toplumda oldukça sık görülen sağlık sorunlarının başında gelir. Özellikle menopozla birlikte görülen âdet düzensizlikleri ve istenmeyen kanama problemleri, hayat kalitesinin olumsuz etkilenmesinin yanı sıra bazı ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de rahim duvarı kalınlaşmasıdır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim dokusu, birbirinden farklı özelliklere ve görevlere sahip üç temel tabakadan oluşur. Rahim duvarının en iç kısmını oluşturan ve rahmin iç boşluğunu döşeyen epitel dokuya endometrium adı verilir. Rahim kaslarının yer aldığı ve endometriumun hemen iç kısmında bulunan tabaka myometrium olarak bilinir. Rahmin dış kısmını oluşturan ve iç organlarla rahmi birbirinden ayıran kısma ise perimetrium denilir.

Endometrium; âdet döngüsü ve gebelik gibi kadın sağlığı açısından çok önemli olayların meydana geldiği dokudur. Endometrium tabakası, âdetin gerçekleşmesinde ve gebeliğin sürdürülmesinde kritik rol oynayan östrojen ve progesteron hormonlarına duyarlıdır ve hormon etkisi altındayken birtakım değişikliklere uğrar. Östrojen etkisinde kalan endometrium hücreleri çoğalarak tabakanın kalınlaşmasını sağlarken; progesteron, dokunun olgunlaşması ve bazı maddeleri depolaması için görev yapar. Bu süreçlerin akabinde endometrium tabakası, âdet döngüsü esnasında kalınlaşma ve dökülme döngüsü gösterir.

Menopozla birlikte âdet döngüsü ortadan kalktığından, endometrium üzerindeki hormon etkisi azalır ve dokuda gerileme gözlenir. Ancak, çeşitli sebeplerle hormon etkisi bu dönemde de devam ettiği takdirde, endometrium kontrolsüz olarak kalınlaşmaya devam edebilir ve daha ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu duruma endometrial hiperplazi veya rahim duvarı kalınlaşması adı verilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nasıl Gelişir?

Endometriumdaki değişimler, temelde östrojen ve progesteron hormonlarının kandaki seviyeleriyle ilişkilidir. Endometrium tabakasının kalınlığını, bu dokunun ne derecede östrojene maruz kaldığı belirler. Östrojen etkisinde kalan endometrium hücreleri uyarılarak çoğalmaya başlar. Sağlıklı kadınlarda, östrojenin bu etkisi progesteronun olgunlaşma etkisiyle dengelenir. Progesteron hormonunun kandaki seviyesinin azalması ile birlikte âdet kanaması gerçekleşir.

Menopoza giren bir kadında ise östrojen ve progesteron düzeyleri azalır ve endometrium tabakası gerilemeye başlar. Ancak, östrojen düzeyinde artışa neden olan bazı hastalıklarda endometrium tabakası yeniden kalınlaşma yönünde uyarılır. Menopoz gibi hormon dengesinin değiştiği durumlarda progesteron hormonu yetersiz kaldığından, östrojenin etkisi kontrolsüz olarak devam eder.

Olağandan fazla kalınlaşan endometrium tabakası, kan desteğinden yoksun kaldıkça zaman içinde ölmeye başlar ve tabakadan dökülmeler yaşanabilir. Bu nedenle, rahim duvarında kalınlaşma olan kadınlarda ara kanamaları görülebilir. Rahim duvarı kalınlaşmasına bağlı olan kanamalar; âdet kanamasında olduğu gibi progesteron etkisinin kaybolmasından değil, östrojenin normalden fazla etki göstermesi nedeniyle gelişir.

Östrojenin kontrolsüz etkisi uzun süre devam ettiği ve tedavi edilmediği takdirde, endometrium hücrelerinde kontrolsüz çoğalma yönünde değişiklikler ortaya çıkar ve hücreler kanserleşmeye eğilim gösterir. Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen anormal kanama durumlarında rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilmesi ve erken dönemde tedavi alınması çok önemlidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Kandaki östrojen düzeyinin kontrolsüz arttığı durumlar, rahim duvarında kalınlaşmaya neden olur. Bu anlamda, aşağıdaki durumlar rahim duvarı kalınlaşması nedenleri arasındadır:

- Menopoz döneminde hormon dengesinin bozulması: Menopozun tam olarak gerçekleşmesinden önce, perimenopozal dönem adı verilen bir geçiş dönemi yaşanır. Bu dönemde düzensiz âdet kanamaları ile birlikte hormon dengesinde ciddi bozukluklar görülebilir. Bu süreç esnasında östrojenin kontrolsüz yüksek seyretmesi, rahim duvarı kalınlaşması açısından risk faktörüdür.

- Hormon replasman tedavisi: Menopoz sonrası düşük östrojen seviyesine bağlı bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin kontrolü amacıyla verilen hormon replasman tedavisi, yan etki olarak rahim duvarında kalınlaşma yapabilir.

- Düzensiz âdet döngüsü: Menopozdan bağımsız olarak düzensiz âdet döngüsüne sahip kadınlarda, yüksek östrojene bağlı rahim duvarında kalınlaşma gerçekleşebilir. Yine bu kapsamda erken yaşta âdet kanaması olan, geç yaşta menopoza giren veya 35 yaş üstü kadınlar risk altındadır.

- Polikistik over sendromu: Ovülasyon adı verilen, yumurtalıktan eşey hücresinin salınma mekanizması tam gerçekleşmeyen ve hormon dengesi bozulan kadınlarda, yüksek östrojenle birlikte rahim duvarında kalınlaşma meydana gelebilir.

- Obezite: Yağ dokusunun kandaki bazı hormonları östrojene dönüştürebildiği gösterilmiştir. Yüksek yağ oranına sahip kadınlarda normalden daha fazla östrojen bulunduğundan rahim duvarında kalınlaşma riski artar.

- Bazı kanserler: Özellikle anormal östrojen üretimi ile sonuçlanan bazı yumurtalık kanserlerinde rahim duvarı kalınlaşabilir. Ailesinde rahim kanseri, yumurtalık kanseri veya kalın bağırsak kanseri olan kişiler bu açıdan risk altındadır.

- Bazı kronik hastalıklar: Diyabet, tiroit hastalığı veya safra kesesi hastalığı olan kadınlarda hormon dengesi bozulabildiğinden rahim duvarı kalınlaşması riski yüksektir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Rahim duvarında kalınlaşma tek başına belirgin bir semptoma yol açmaz. Ancak, östrojen etkisine maruz kalan endometriumun bir kısmı, kalınlaşmanın etkisiyle zamanla kan desteğinden mahrum kalır. Sonuçta ölen hücreler dökülür ve kanama şikâyeti ortaya çıkabilir. Bu bakımdan aşağıdaki belirtiler rahim duvarında kalınlaşmayı akla getirmelidir:

  • Menopoz sonrası görülen vajinal kanamalar
  • Âdet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi
  • Normalden daha fazla miktarda kanama olması
  • Âdet döngüsünün 21 günden daha kısa sürmesi veya ara kanamalarının olması

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konur?

Düzensiz veya anormal vajinal kanama şikâyeti ile gelen hastada, öncelikli olarak ayrıntılı hastalık öyküsünün alınması ve detaylı fizik muayene yapılması gerekir. Bunların yanında, rahim duvarında kalınlaşmanın doğrudan değerlendirildiği bazı testler mevcuttur. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Transvajinal Ultrason

Karın cildi üzerinden yapılan ultrason incelemesi, endometrium tabakasının detaylı değerlendirilmesine izin vermez. Uygun hastalarda; ultrason probu, özel bir başlık yardımıyla vajinal yoldan rahmin görüntülenmesinde kullanılır. Bu yöntemle rahim duvar kalınlığı hesaplanabilir.

Histeroskopi

Kamera yardımıyla rahim içinin görüntülenmesi anlamına gelen histeroskopi, ameliyat şartlarında vajinal yolla rahmin içine kamera gönderilmesini esas alır. Histeroskopi esnasında hekim uygun gördüğü bölgelerden biyopsi alabilir veya bazı cerrahi işlemleri uygulayabilir.

Biyopsi

Endometrium tabakasındaki kalınlaşmanın kötü huylu bir doku mu, yoksa hormon etkisiyle gelişen hücre çoğalması mı olduğunu ayırt edebilmek için biyopsi yapılması gerekebilir. Alınan biyopsi materyalinin işaret ettiği sonuca göre tedavi planı değişebilir. Biyopsi, histeroskopi esnasında veya küretaj yöntemiyle kolaylıkla alınabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisinde Neler Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşmasında, tedavi genellikle biyopsi materyalinin işaret ettiği sonuca göre belirlenir. Buna göre, alınan endometrium örneğinde herhangi bir kötü huylu hücreye rastlanmazsa basit yöntemler tatbik edilirken; kanserleşme başlangıcı tespit edilirse daha ileri yöntemler uygulanabilir. Bu bağlamda aşağıdaki yöntemler rahim duvarı kalınlaşması tedavisinde yer alır:

Takip

Herhangi bir kötü huylu hücrenin tespit edilmediği ve belirli sınırlarda görülen basit kalınlaşmalarda, hastaya belirtilerini takip etmesi tavsiye edilebilir. Takip esnasında belirtiler gerileyebilir ve hormon dengesinin düzelmesiyle kalınlaşma ortadan kalkabilir.

İlaç Tedavisi

Östrojen etkisinin dengelenmesi amacıyla, progesteron hormonu içerikli ilaç tedavileri uygulanabilir. Progesteron hormonu ağızdan hap şeklinde verilebildiği gibi rahim içi araç (RİA) ile de uygulanabilir.

Cerrahi

Histerektomi adı verilen rahmin cerrahi olarak çıkarılması işlemi, en son noktada uygulanan girişimsel tedavi yöntemdir. Genellikle biyopsi sonucunda anormal özellikte hücreler tespit edilen hastalarda, gebelik planı ve isteği olmadığında veya menopozun tamamlandığı durumlarda uygulanır.

Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği

Hamileliğin oluşabilmesi ve sürdürebilmesi için birtakım faktörlerin gerçekleşmesi gerekir. Bazı durumlarda sperm ve yumurtanın döllenerek embriyo oluşturması, başarılı bir hamilelik için yeterli olmayacaktır. Embriyonun rahime yerleşebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli etkenler vardır. Endometriyum olarak bilinen rahim duvarı bunlardan en önemlisidir. duvarın inceliği veya kalınlığı, başta gebelik olmak üzere kadın sağlığını etkileyebilmektedir.

Rahim duvarı nedir?

Rahim, üç farklı katmandan oluşur. Dış tabaka seroza, orta tabaka miyometriyum ve en iç duvar endometriyum olarak adlandırılır. Rahim duvarı olan endometriyum kalınlığı adet döngüsü boyunca değişmeye devam eder. Bir embriyonun endometriyuma yerleşmesi için, endometriyumun optimal bir durumda olması gerekir.

Endometriyum, hormonlara yanıt olarak değişir. Adet döngüsünün ilk günlerinde yumurtalıklardan östrojen hormonu üretilir. Östrojen, rahmi hamileliğe hazırlamak için endometriyumun kalınlaşmasına neden olur. Döngünün ortasında ise yumurtalıklardan bir yumurta serbest bırakılır. Yumurtlamayı takiben, progesteron hormonunun seviyeleri artmaya başlar. Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın beslenmesi için rahim duvarını hazırlar. Hamilelik oluşmazsa, östrojen ve progesteron seviyeleri düşer, adet kanamasıyla birlikte rahim iç duvarı dökülür.  Endometriyum tamamen döküldüğünde, yeni bir adet döngüsü başlar.

Rahim duvarının kalınlığı nasıl olmalı?

Duvarınız normal durumda oldukça incedir. Her adet döngüsünün sonunda üst tabaka tamamen döküldüğünde, kalan tabaka yaklaşık 1 mm’dir. Bir sonraki yumurtlama döngüsü esnasında, hücreler yeni katmanı oluşturmaya başlar. Hamileliğe elverişli rahim duvarının ideal kalınlığı 8 mm ile 15 mm aralığında olmalıdır. Ancak, kalınlık kişiden kişiye ve döngünün zamanına göre değişir.

Endometriyal dokunun kalınlığını etkileyen üç faz vardır:

  • Adet dönemi, endometriyumun en ince olduğu zamandır. Ultrasonda, ince ve düz bir çizgi gibi görünür.
  • Foliküler faz, adet evresinin bitiminden sonra gelir ve yumurtlamanın sonuna kadar devam eder. Rahim duvarı bu aşamada kalınlaşmaya başlar.
  • Yumurtlama döneminde, endometriyal tabaka en kalın haldedir.

Rahim duvarı veya kalınlığı nasıl oluşur?

Duvarın anormal derecede kalın veya ince olması birtakım sağlık problemlerinden nedeniyle oluşmaktadır.

Duvarın anormal kalınlığı endometriyal hiperplazi olarak tanımlanır. Bu durum, progesteron içermeyen aşırı östrojenden kaynaklanır. Adet dönemlerinin uzun ve şiddetli geçmesi, pıhtılı adet kanamaları, iki adet dönemi arasının kısa olması, kilo alımı, halsizlik, depresyon gibi belirtileri vardır. Endometriyal hiperplazi genellikle menopozdan sonra, progesteron üretilmediğinde ortaya çıkar. Ayrıca, yumurtlamanın düzenli olarak meydana gelemediği perimenopoz sırasında da oluşabilir. Kadınlarda östrojen seviyelerinin yüksek olabileceği ve yeterince progesteron üretilemeyeceği diğer durumlar şunlardır:

  • Östrojen ilaçlarının kullanımı,
  • Menopozdan sonra yüksek dozda östrojen kullanımı,
  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Polikistik over sendromu,
  • Aşırı şişmanlık.

Duvarın 7 mm’den daha ince olması durumunda, rahim duvarı inceliği söz konusudur.  Östrojen hormonun yetersiz olması, implantasyon başarısızlıkları ve kan akışının yetersiz olması nedeniyle erken düşüklerle ilişkilidir. Kısırlık ve anormal adet dönemleri gibi belirtileri olmasına rağmen; bazı durumlarda hiçbir belirti bulunmamaktadır. Rahim duvarı inceliğinin nedenleri şöyledir:

  • Miyom ve polipler kan damarlarını daraltarak duvara olan kan akışını azaltır. Böylece rahim duvarı yeterince beslenip kalınlaşamaz.
  • Cinsel yolla bulaşan ve pelvik inflamatuar hastalıklar gibi her türlü bakteriyel enfeksiyon, endometriyal dokuyu yaralayabilecek inflamasyona neden olabilir.
  • Dilatasyon ve küretaj sırasında birçok kez bazalis adı verilen endometriyumun fonksiyonel tabakası çıkarılır. Bu durumda yeni endometriyal doku büyüyemez ve ince kalır. Buna Asherman Sendromu da denir.
  • Uzun süre doğum kontrol hapları kullanan kadınlar, fonksiyonel olmayan ve ince bir duvara neden olabilir.

Klomen rahim duvarı incelmesi için bir etken midir?

Klomen, doğurganlık tedavilerinde sıkla kullanılan bir ilaç türüdür ve endometriyal tabakanın ince kalmasına neden olabilir. Bunun nedeni ilacın anti-östrojen görevi görmesidir. Bu gibi durumlarda, klomen ile birlikte ek östrojen tedavisi uygulanır veya farklı tipte bir doğurganlık ilacı kullanılır.

Rahim duvarı inceliği tüp bebek tedavisini etkiler mi?

Duvarın ideal kalınlığı, implantasyon başarısını ve hamileliği sağlayan ana faktörlerden biridir. Araştırmalar, tüp bebek tedavisi sırasında rahim duvarının ince başarısızlığının arkasındaki neden olduğunu kanıtlamıştır. Endometriyum istenen kalınlığa ulaşmazsa embriyo transferi aşaması iptal edilebilir.  Duvarın 7 mm’den az olması düşük gebelik oranları, 5 mm’den daha az olması ise negatif gebelik sonuçları ile ilişkilidir.

Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?

Rahim kalınlaşması genellikle progestin ile tedavi edilebilir. Progestin; hap, enjeksiyon, spiral veya vajinal krem ​​olarak reçete edilebilir.

Duvarın hücrelerinde anormal değişiklikler varsa atipik hiperplazi olarak tanımlanır ve kanser riski artar. İlerleyen vakalarda rahmin çıkarılmasını içeren histerektomi operasyonu gerekebilir.

Rahim Duvarının inceliği tedavisi nasıl yapılır?

Başarılı bir hamilelik için, ince rahim duvarı kalın ve besleyici hale getirilmelidir. Östrojen, menopozal gonadotropin (hMG), granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) gibi ilaç tedavileri bu durumu yönetmeye yardımcı olabilir. Vitamin E ve L-arginin gibi vitaminler, düzenli egzersiz, akupunktur, PRP gibi alternatif tedavilerin de rahime olan kan akışını iyileştirerek rahim duvarını kalınlaştırdığını göstermiştir.

Rahmi kalınlaştıran yiyecekler nelerdir?

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı östrojen seviyelerini etkiler, hormon dengesini korur ve kan akışını artırır. Tüm bu faktörler, duvarı kalınlığı ve inceliği problemlerinde rahim duvarının ideal kalınlığa ulaşmasına yardımcı olur.

Sağlıklı insülin ve kortizol seviyelerini korumak için aç kalmamalı, küçük porsiyonlarla sık sık yemek yenmelidir. Beslenme programına lif ve Q10 koenzim bakımından zengin gıda maddelerini eklenmelidir. Q10 koenzim, doku ile ilgili stresi azaltan ve kalın bir endometriyal tabakanın oluşmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Yeşil yapraklı sebzeler, domates, yumurta, havuç ve balık gibi gıdalar; sağlıklı kan dolaşımı için gerekli olan B-kompleks gruplarını, bununla birlikte C ve E vitaminlerini içermektedir.  Genel sağlığı korumak için kafein miktarı azaltılmalı, bol su tüketilmeli ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Bahçeci Sağlık Grubu

Endometrium Nedir, Kalınlığı Ne Anlama Gelir?

Anne karnında bebeğin gelişimini sürdürdüğü yer olan rahim, kadın üreme organlarından biri olup genel olarak kas dokusu ile kaplıdır. Yumurtalıkların, fallop tüpleri aracılığıyla bağlı olduğu rahim, aynı zamanda vajinaya açılır.

Erkek üreme hücresi olan sperm ile yumurtanın fallop tüplerinde bir araya gelmesiyle döllenen yumurta, bir kaç gün içinde rahme ulaşarak gelişimini rahim içinde devam ettirir. Rahmin iç kısmı ise bez ve bağ dokularından oluşur. Tıpta endometrium olarak tanımlanan rahim içi doku, her ay adet döngüsü içinde kalınlaşarak olası gebeliğe karşı kendini hazırlar.

Beyinde yer alan hipotalamusun hipofiz bezini uyarması ile salınan LH ve FSH hormonlarının etkisiyle, rahim içi doku ya da farklı bir deyişle endometrium, embriyonun tutunması için kalınlaşır.

Gebeliğin gelişmediği durumlarda ise yine hormonların etkisiyle rahim içi doku incelmeye başlar. Rahim içi dokunun dökülmesi ve dökülen dokunun vajinal yoldan atılması ile adet kanaması gerçekleşir. Endometrium kalınlığı kaç olmalı sorusunu yanıtlamadan önce endometrium nedir bunu iyi anlamak gerekir.

Endometrium Nedir?

Ergenlik dönemine girilmesiyle birlikte farklılaşan hormonal düzen, rahimde birtakım değişikliklere yol açar. Ortalama her 28 günde bir gerçekleşen adet kanaması aslında rahim içi zarı olarak da bilinen endometriumun eski haline dönmesiyle oluşur. Üreme çağındaki her sağlıklı kadının vücudu, belirli bir düzen içinde üreme için kendini hazırlar. Beyinden salınan hormonların kana karışmasıyla birlikte yumurtalıklar uyarılır ve olgunlaşmaya başlar. Olası gebelik ihtimaline karşı rahim de salınan hormonların etkisiyle değişime uğrar.

Rahim içi doku, rahim içi duvarı ya da rahim içi zarı olarak tanımlanan endometrium, rahmin iç dokusuna verilen isimdir. Salkıma benzer hücrelerden oluşan rahim, gebelik süresi boyunca gelişen ve ağırlaşan bebeği sağlıklı bir şekilde taşımak için iç dokusunu hormonların etkisiyle düzenler. Aynı zamanda endometrium, gebeliğin oluşma ihtimaline karşı her adet döneminde bir miktar kalınlaşır. Bunun sebebi fallop tüplerinde yumurtanın döllenmesiyle meydana gelen embriyonun, rahim içine rahatça tutunmasını sağlamaktır.

Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise yine hormonların etkisiyle endometrium dökülerek incelmeye başlar. Endometriumun dökülmesi ile birlikte adet kanaması oluşur. Bu işlem her ay düzenli olarak devam eder. Endometrium ne demek sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir. Endometrium kalınlığı ise ultrason eşliğinde ölçülebilir. Endometrium kalınlığı, gebelik oluşumu ve gebeliğin sağlıklı bir doğumla sonuçlanması için son derece önemlidir.

Endometrium Kalınlığı Ne Anlama Gelir?

Rahim içi doku, olası gebeliğe karşı her ay düzenli olarak bir miktar kalınlaşır. Bu yüzden endometrium kalınlığı, adet döngüsünün kaçıncı gününde olunduğu ile yakından ilişkilidir. Adet kanamasının olduğu ilk günden beşinci güne kadar endometrium, 1 ile 4 mm. arasında kalınlığa sahiptir. 5. günden sonra salgılanmaya başlayan ve kan düzeyinde artış gösteren östrojen hormonunun etkisiyle 14 mm.&#;ye kadar kalınlaşır.

Ovulasyon dönemi olarak bilinen yumurtlama zamanında ise bu kalınlık 20 mm.&#;ye kadar artabilir. Menopoz döneminde ise üreme gerçekleşmeyeceğinden endometrium kalınlaşması olmaz ve rahim içi duvarın kalınlığı 5 mm. ve altında olmalıdır. Endometrium kalınlığı 12 mm gibi bir bilgi tek başına bir şey ifade etmez.

Endometrium ölçümünün adetin kaçıncı gününde yapıldığı, kişinin yaşı ve menopoz varlığı gibi pek çok etken ile birlikte değerlendirilmelidir. Endometriumun normalden daha kalın olması durumu, endometrial hiperplazi olarak tanımlanır. Rahim içi dokunun normalden fazla kalınlaşması her zaman kanser varlığına işaret etmese de tedavi edilmemesi durumunda endometrium kanseri olarak bilinen oluşuma yol açabilir.

Endometrium kalınlaşması riski daha ziyade, menopoz dönemi öncesinde bulunan 40 yaş ve üstü kadınlarda, sıklıkla adet düzensizliği ve özellikle adet gecikmesi yaşayan kişilerde, şişmanlık, obezite, diyabet, polikistik over sendromu gibi rahatsızlığı olanlarda ve uzun süre boyunca progesteron ile dengelenmemiş östrojen hormonu içerikli ilaç kullanan kadınlarda yüksektir. Endometrium belirtileri olarak bilinen rahim duvarı kalınlaşması varlığında en sık karşılaşılan belirti, adet döneminde normalden fazla miktarda ve çok daha uzun süre ile görülen kanamalardır.

Adet kanamalarının miktarının ve süresinin artmasına eşlik eden karın ve kasık bölgesi ağrıları gibi belirtiler endometrial hiperplazi şüphesini artırır. Rahim içi dokunun, salınan östrojen hormonu ile kalınlaşmasına karşılık olarak salınan progesteron hormonu, endometriumun dökülerek eski haline gelmesini sağlar.

Endometrium çift duvar kalınlığı normalden fazla olduğunda ya da farklı bir deyişle endometrial hiperplazi varlığında oluşan kanama süresindeki ve miktarındaki artış progesteron hormonunun etkisiyle oluşmaz. Aksine endometriumun östrojen ile aşırı olarak kalınlaşması sonucu oluşan dökülme ile ortaya çıkar.

Endometrium kanseri vakalarında ise kalınlaşan endometriumda bulunan hücreler farklı bir yapılaşma sergiler. Atipik endometrial hiperplazi olarak adlandırılan bu duruma zamanında müdahale edilmemesi, endometrium ca oluşumuna yol açabilir. Endometrium kanseri belirtileri konusuna geçmeden önce endometrium ca nedir bunu iyi kavramak gerekir.

Endometrium Kanseri

Kadın üreme sisteminden kaynaklı en sık görülen kanser türü, endometrium kanseridir. Yüz binde oranında görülen endometrium kanseri, rahim içi zarında yer alan normal hücrelerin farklılaşarak çoğalması ile oluşur.

Rahim kanseri olarak da bilinen hastalık, sıklıkla menopoz dönemindeki kadınlarda görülse de, her yaşta oluşabilir. Rahim duvarının ölçümü ile görülen endometrium kalınlaşması, tek başına kanser tanısı için yeterli olmadığından, kesin tanı için biyopsi yada küretaj yapılarak alınan doku, patoloji laboratuvarında incelenir.

Endometrium ca evreleme yapıldıktan sonra tümörün uterusla sınırlı olup olmadığı, pelvik lenf nodu tutulumu varlığı ya da uzak metastaz olup olmadığı anlaşılır. Endometrium kanseri evrelemesine göre operasyonun türü değişiklik gösterse de çoğunlukla tedavi amacıyla halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile rahim tamamen alınır. Erken teşhis edilmiş ve ilerlememiş vakalarda, yapılan cerrahi operasyon sonrasında çoğunlukla ek bir tedavi gerekmez. Ancak ameliyatla alınan dokunun incelenmesinden sonra gerekli görülmesi durumunda radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Endometrium Kalınlaşması Belirtileri

Endometrium kalınlaşması çoğunlukla adet kanaması miktarındaki artış ve kanama süresinin uzaması ile karakterizedir. Endometriumun normal değerlerden daha kalın olması her zaman endometrium kanseri anlamına gelmese de tedavi edilmediğinde kansere dönüşebilir. Endometrium kanseri ya da farklı bir deyişle rahim kanseri varlığında ise kanser hücrelerinin rahim içinde sınırlı kalması durumunda belirtiler rahim içi dokunun kalınlaşması ile aynıdır.

Muayene sırasında rahim boyutunun normal sınırların üstünde olması, rahim dışında kitle bulunması, endometrium kanseri şüphesini güçlendirir. Ancak kanser oluşumundan bahsetmek ve kesin olarak tanısını koymak için endometrium biyopsisi ya da küretajı yapılmalıdır. Endometrium küretaj yöntemi ya da biyopsi ile endometriumdan alınan doku örneği patoloji laboratuvarında incelenir ve sonuca göre kanser tanısı kesin olarak koyulur.

Endometrium Küretaj Nedir?

Yapılan muayene ve ultrasonografi ile rahim içi dokunun normal değerlerin üzerinde olması ya da rahim dışında kitle görülmesi durumunda, kişinin kanser olup olmadığının netleştirilmesi için biyopsi ya da küretaj yapılması gerekir.

Biyopside ince bir tüp ile rahim içinden hücre alınır ve patoloji laboratuvarına gönderilirken, küretaj işleminde ise rahim ağzı açılarak küret adlı aletle endometriumdan doku örneği alınır. Alınan doku örneği patologlar tarafından incelenir. Hastalar tarafından sıklıkla sorulan endometrium küretaj ne demek ve endometrium küretaj nedir sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

Endometrium kalınlaşması ve diğer tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

Gebelik oluşumunda önemli bir konu olan rahim duvarı kalınlığı, her kadının bilmesi gereken bir durumdur. Peki rahim duvarının kalın ya da ince olması neye bağlıdır? Rahim duvarı kalınlaşması nedir? Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri neler? Rahim duvarı kalınlığı kaç mm olmalı? Rahim duvarı kalınlığı kansere yol açar mı? Rahim duvar kalınlaşması ve incelmesi neden olur? Endomettrium nedir, belirtileri neler?

Tıp literatüründe 'Endometrial hiperplazi' olarak nitelendirilen rahim duvarı kalınlaşması, rahmin içerisinde olan duvarın beklenenden daha fazla kalınlaşması ile ortaya çıkan bir rahatsızlık durumudur. Bebek sahibi olmak için ihtiyaç duyulan kadın üreme organından biri olan rahim, kaslardan oluşur ve bebeğin içinde gelişmesini sağlayan çok önemli bir yapıdır. Düzenli olarak yaklaşık her 28 günde bir adet olan kadının salınan hormonların etkisi sebebiyle hamilelik oluşumu için rahim içi duvarında kalınlaşma olur. Hamileliğin oluşmadığı zamanlarda değişen hormonların seviyesine bağlı olarak rahim içi duvarında dökülmeler görülerek incelme başlar. Vajinadan gelen kanama ile vücuttan uzaklaştırılan yapının normalden daha fazla kalınlaşması rahim duvarı kalınlaşması olarak karşımıza çıkar. Peki rahim duvarı kalınlaşması ve incelmesi hakkında neleri bilmeliyiz? İşte kadın sağlığında önem verilen rahim duvarı ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntılar

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NASIL GEÇER?

RAHİM NEREDE BULUNUR? KADINLARDA RAHİM DUVARI

Rahim nerede bulunur? Rahim duvarı kalınlaşması

Rahim nerede bulunur? Rahim duvarı kalınlaşması

Kadın vücudundaki üreme organlarından olan rahim alt karının boşluğunun biraz daha aşağı kısmında, kendini yumru gibi gösteren ama aslında düz kaslardan ibaret olan bir dokudur. Rahmin dışında ise ince zarla çevrili 'Periton' yapısı, içinde de 'Endometirum' yapısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir hamilelik durumunda veya tüp bebek uygulamasında hamilelik için değerlendirilmesi gereken önemli durumlardan birisi de rahmin içindeki endometriumdur.

Rahim içi zarın kalınlaşması ile ortaya çıkan bu durumun asıl sebebi; hamilelik görülüyorsa, embriyonun rahme tutunmasını sağlamasından kaynaklanmaktadır. Döllenme oluşmadığında ve bebek oluşumu görülmediğinde her ay başında görülen adet kanamaları ile bu endometrium denen yapı kanamalarla dışarı atılır. 

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE HANGİ KANAMALAR TEHLİKELİ?

RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NEDİR? RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim duvarı kalınlaşması

Rahim duvarı kalınlaşması

Rahmin iç duvarındaki hücrelerin uzun vadeli şekilde östrojen hormonunun tesiri altında kalması sonucunda çoğalması ile görülen bir durumdur. Çeşitli nedenlerden dolayı östrojen hormonuna karşılık salınması beklenen progesteron dengeli görülmezse aşırı kanamaları seyreden anormal bir kalınlaşma görülür. Vücutta salınım gösteren hormonlar rahim içi bölgesinde kalınlaşmaya ya da incelmeye sebebiyet verebilir.

Her ay başı görülen adet döngüsünün ilk yarısında yumurtalıktan salgılanan östrojen hormonu rahim duvarının, olası hamilelik sürecinde de döllenen yumurtanın rahme tutunabilmesi için kalınlaşmasına yol açar. Rahim duvarının kalınlaşması belirtilerini sıralayacak olursak şu özelliklere bakabiliriz:

Normalden uzun süren regl kanaması,
Başlangıçta olmasa da ilerleyen regl kanamasında artış,
Düzensiz regl kanaması,
Sancılı regl dönemleri,
2 regl döneminin 21 günden az gerçekleşmesi,
Kahverengi lekelenmeler olması.

Hamilelik görülmediği zamanda artış gösteren progesteron, rahim duvarının pul pul dökülmesi ile incelmesine yol açar.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE LEKELENME NEDEN OLUR?

RAHİM DUVARI NEDEN KALINLAŞIR? ENDOMETRİUM RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI NASIL OLUR?

Rahim duvarı kalınlaşması neden olur? Rahim duvarında kalınlık

Rahim duvarı kalınlaşması neden olur? Rahim duvarında kalınlık

Kadınların rahim duvarı her ay başında  bir miktar kalınlaşarak kendini bebek oluşumuna hazırlar. Planlı hamilelik için girilen ilişki sonrasında sperm ile yumurta döllendiğinde rahim duvarına tutunarak embriyonun gelişmesine destek olur. Döllenme gerçekleşmezse kalınlaşan rahim duvarı, salgılanan progesteron ile pul pul dökülür. Kanama ile de vücut dışına çıkılır.

Progesteron ile östrojen hormonunun dengeli çalışmaması halinde oluşan rahim duvar kalınlaşması regl kanamalarının uzun süreli, sancılı, lekeli ve yoğun kanamalı görülmesi ile kendini gösterir. Menopoz sürecinde vücutta progesteron hormonu salınmayacağı için burada denge bozulur ve rahim duvarı kalınlaşır. Geçirilen bazı sağlık problemleri de rahim duvar kalınlaşmasıın diğer sebeplerindendir.

TIKLA OKU:  HAMİLELİK İÇİN DENENMİŞ MANEVİ REÇETELER

ENDOMETRİUM KALINLIĞI DEĞERLERİ! RAHİM DUVARI KALINLIĞI NE KADAR OLMALI? HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLIĞI

Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

Hamilelikte rahim duvarı kalınlığı ne kadar olmalı?

Sağlıklı bir kadın vücudunda yerleşme evresinde endometrium kalınlığının mm olması idealdir. Özellikle mm olan rahim kalınlığı hamilelik için en yeterli ölçüdür. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların rahim içi tabakasının ölçüsü 6 mm altında olması embrito transferlerinde olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Daha öncesinde uygulanan bazı işlemler rahim incelmesi görülen hastaların hamilelik şansını da azalttığı bilinmektedir. Dolayısıyla Endometrium kalınlığının normal değerleri 8 ile 12 mm arasında olmalıdır.

RAHİM DUVARI NEDEN İNCELİR? RAHİM DUVARI İNCELMESİ SEBEPLERİ:

Kadın üreme organı olan rahmin iç tarafındaki zarında incelme olmasının en etken sebebi, o bölgede uygulanan müdahalelerdir. Özellikle de kürtaj ve sezaryen gibi durumlar rahim içi duvarının incelmesine sebep olurken rahim bozukluğu, enfeksiyon ve radyoterapi gibi durumlar da incelmeye yol açabilir.

TIKLA OKU: HAMİLELİK BELİRTİLERİ NELER?

HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLAŞIR MI?

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri ve nedenleri

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri ve nedenleri

Hamilelik döneminde gelişen fizyolojik olaylar arasında rahim duvarı kalınlaşması gelir. Hamilelik belirtilerinden biri olan rahim duvarı kalınlaşmasında asıl irdelenmesi gereken durum rahim duvarının ne kadar kalınlaştığıdır. Yaşı ve hormon seviyelerine bağlı olunan bir durum olduğu için net bir değer kabul edilmez. Ancak rahim duvarı kalınlığı olması gerekenden daha kalınsa, hamilelik için önceden bazı hormon tedavileri ile kontrol gereklidir.

RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI KANSERE NEDEN OLUR MU? RAHİM DUVARI KALINLAŞMASI RİSKİ KİMLERDE FAZLA?

Östrojen ve progesteron hormonlarının uyumsuz çalışmasıyla ortaya çıkan rahim duvarı kalınlaşmasında kontrolsüz bir şekilde hücre bölünme dokularını etkileyeceği için iç duvarda görülecek olan kalınlaşma kanseri tetikleyebilir. Doktor kontrolüne önem verilmelidir. Peki rahim duvarı kalınlaşması kimlerde görülür? İşte madde madde cevabı

Menopoz öncesi dönemde olanlar (+40 yaş )
Adetler arası periyotları uzun olanlar
Obezite
Şeker hastalığı
Polikistik over sendromu
Östrojen içeren ilaçların kullanımı

Hamilelikte kansızlık belirtileri! Demir eksikliği nasıl giderilir? Aneminin bebeğe etkisi

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte kansızlık belirtileri! Demir eksikliği nasıl giderilir? Aneminin bebeğe etkisiKolon (kalın bağırsak) kanserinin belirtileri nelerdir? Kolon temizliği nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Kolon (kalın bağırsak) kanserinin belirtileri nelerdir? Kolon temizliği nasıl yapılır?Turna yemişinin faydaları nelerdir? Turna yemişi suyu ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Turna yemişinin faydaları nelerdir? Turna yemişi suyu ne işe yarar?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir