konya dilber dudağı / Konya'da Ne Yenir? Nerede Yenir? Denemeden Dönmemeniz Gereken Lezzetler

Konya Dilber Dudağı

konya dilber dudağı

Konya deyince akla ilk gelen özelliği Türkiye&#;nin en büyük yüz ölçümüne sahip ili olması. Halbuki burası hakkını veremediğimiz çok fazla ilgi çekici özelliğe sahip. Hatırı sayılır bir tarihi barındıran bu koca şehir, Anadolu Selçuklukluları&#;ndan bugüne kadar eli boş gelmedi.

Bu güzel kentin doğal ve tarihi zenginliğinden hiç bahsetmeyeceğiz, bu yazıda konumuz sadece Konya&#;daki sihirli ellerden çıkan, ağız sulandıran yemekleri.

Dikkat; açken okumayınız.

1. Konya&#;nın dünyaya armağanı: Etli ekmek

etli-ekmek
Etli ekmek ya da Konyalıcası; &#;Etlekmek&#;, doyuruculuğu ve mükemmel lezzetiyle dünyaya yayılması gereken bir mucize. Bu güzelliğin en makbulu minnacık doğranmış kuşbaşı kuzu etiyle yapılanıdır. Etli ekmek hakkındaki en büyük polemik Sivas&#;ın da kendisini sahiplenmesinden çıkar ama önemli değildir, her iki türlü de candır.

2. Yedikçe insana Konya şivesi kazandıran sac böreği

sac-boregi
Peynirli, ıspanaklı, kıymalı versiyonları yapılabilen sac böreği adından da anlaşılacağı üzere sac üzerinde yapılmalıdır. Konya&#;nın kırsallarına yolunuz düşerse gözlemeyi de andıran bu leziz böreği tam yerinde yeme lüksüne erişebilirsiniz. Neli olursa olsun yanında bir yayık ayran sizi mest edecektir.

3. Konya&#;nın olmazsa olmazı Mevlana böreği

mevlana_boregi
Konya&#;nın mükemmel böreklerinden biri de Mevlana böreği. Konya ahalisi öğle yemeklerinde bunu yemeyi çok severler. Konya&#;ya gittiğinizde bu süpersonik yiyeceği kısaca &#;karışık&#; veya &#;mevlana&#; diyerek de isteyebilirsiniz. Ispanak veya pazılı olanı tavsiyemizdir.

4. Tavuğa övgü; arabaşı çorbası

arabasi
Çorba alemine önemli katkılarda bulunan Konya&#;nın en sevilesi tatlarından biri arabaşı çorbası. Domates ve tavuğun ana malzemelerini oluşturduğu bu nefis çorbayı içmeden Konya mutfağını tamamen denemiş sayılmazsınız. İsminden dolayı Arap yemeği olduğunu düşünülse de İç Anadolu&#;muzun güzide bir çorbasıdır kendisi.

5. Tatlı mı tatlı dilber dudağı baklavası

dilber-dudagi
Bir gün Konya&#;ya yolunuz düştüğünde hangi tatlıyı kaçırmamanız gerektiğinin cevabı dilber dudağı baklavası. Kendi de adı gibi sevilesi bir tatlı olan dilber dudağı, cevizli de fıstıklı da yapılıyor. Adını da şeklinden alan bu baklavayı çıtır çıtırken yiyiniz.

6. Bir dahinin ürünü olmalı: bamya çorbası

bamya-corba
Bamya zaten sebzelerin şahı, bir de çorba gibi müthiş bir olayla birleştirmek ancak ağzının tadını bilen biri tarafından düşünülmüş olabilir. Ekşili ekşili haliyle ağız sulandıran bamya çorbasında, bamyalarla aynı büyüklükte doğranmış koyun eti olmalıdır.

7. İştah kabartan etli topalak

etli-topalak
Et sever Konyalıların, bir diğer etli ve sulu yemeklerinden etli topalak, diğer adıyla topalak çorbasının tadına bakınca müptelası olabilirsiniz. Dana kıyması, bulgur ve yumurta bu yemeğin temel öğeleridir. Kekik ve salça unsurları da damağınızda iz bırakmasına yol açar.

8. Sevmeyeni olabilemeyen güzellik; yoğurt çorbası

yogurt-corbasi
Et suyuyla yapılan en mükemmel yemeklerden biri olan yoğurt çorbası da aslında Konya&#;nın nimetlerinden biri. Biraz nane, biraz yoğurt, et suyu ve pirinçle harikalar yaratılabildiğini gösteren çorbadır aynı zamanda.

9. Salata gibi ama değil gibi: batırık

batirik
Konya&#;nın mezegillerinden sayabileceğimiz batırık, kısırı andırsa da daha sulu ve lezzetlidir. İnce bulgur, tahin, domates ve çeşitli baharatların karıştırılıp yoğurulmasıyla elde edilen bir lezzet cümbüşüdür.

Ete doyuran yemek fırın kebabı

firinda-et
Fırın kebabı da Konya&#;da kuzu veya koyunun kaburga etlerinden yapılan meşhur lezzetlerden. Bu efsane et yemeğini eğer yerinde yiyebilirseniz porsiyonla değil kiloyla doya doya yemenizi öneriyoruz.

Mutluluğun formülü çok açık: düğün pilavı

dugun-pilavi
Konyalılar için eğlence ve düğün oldu mu orda sıradan yemekler yenmez. Pilav düğün pilavı olur. Konyalı biriyle evlenmek için düğün pilavı bile yeterli bir sebep olabilir. Nohut, kuşbaşı et ve kuş üzümüyle zenginleşen düğün pilavı, anlayacağınız gibi bir pilavdan çok daha fazlasıdır.

Yaz günü uzak durulması gereken güzellik kaygana tatlısı

kaygana
Hamur kızartmasına bayılan bizler için bol kalorili ve müthiş lezzetli bir tatlı kaygana tatlısı. Löpür löpür götürüverirsiniz ama sonra yaşayacağınız baygınlığın sorumluluğunu almak istemiyoruz.

Konya düğünlerinin baş tacı irmik helvası

Konya_Helva
Bir Konyalı&#;nın düğününe giderseniz, hayatınızın en iyi irmik helvasını yeme şansını yakalayabilirsiniz. Kolay gibi görünen bu tatlının yapımı aslında ustalık ister. O yüzden önerimiz bu muhteşem tatlıyı bir Konyalı&#;nın elinden tatmadan ölmeyin.

Konya, dini yapıları kadar leziz mutfağı ile de ilgi çekiyor. Et ve kebap yemekleri ile öne çıkan şehirde lezzet şölenine hazır olun. İşte, Konya’nın en özel lezzetleri…

Etli Ekmek

Konyada ne yenir etli ekmek

Lahmacuna benzerliği ile dikkat çeken etli ekmek, yapılışı itibari ile kendi farkını ortaya koyuyor. İnce hamurun üzerine domates, biber ve kıyma ilave edilerek pişirilen etli ekmek, Konya’nın açık ara en meşhur lezzeti. Etli ekmeğin yanında ayran içilmesi ise adetten.

Çebiç

Bulgur pilavının üzerine tandır kuzu ilave edilerek yapılan çebiç, önemli akşam yemeklerinin ve düğünlerin favori lezzetleri arasında.

Fırın Kebabı

Kızarmış koyun veya kuzu etinin sıcak pide ile buluşması olan fırın kebabı, közlenmiş domates ve biber ile servis ediliyor.

Saç Böreği

Yufka içerisine ıspanaklı harç ve beyaz peynir eklenerek yapılan saç böreği, üstünde tereyağı eritilerek tüketiliyor. Her öğün yenebilen bu lezzet, en sevilen yöresel hamur işleri arasında.

Bamya Çorbası

Bamya, dana eti ve limon suyundan yapılan bamya çorbası, özel etkinliklerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri.

Höşmerim

Kaymakla yapılan bir çeşit un helvası olan höşmerim; fıstık, tarçın veya pudra şekeri ile birlikte servis ediliyor. 

Tirit

Güveç kabına konularak pişirilen tirit, etin sulu kıvamda kalması ile lezzetini bir kat daha artırıyor. Bu leziz yemek, şehirdeki düğünlerin olmazsa olmazlarından.

Kaygana

Un, yumurta, süt ve kabartma tozu eklenerek hamurun top şeklinde kızartılması ile yapılan kaygana tatlıseverlerin favorisi.

Dilber Dudağı

Hamur parçalarının içine ceviz konularak yapılan dilber dudağı, fırınlanıp üzerine şerbet döküldükten sonra bambaşka bir lezzete dönüşüyor. 

Konya Restoran Önerileri:

  • Geleneksel Konya Yemekleri: Hacı Şükrü, Tiritçi Mithat, Cemo Etliekmek Nalçacı
  • Kebap Restoranları: Ata Kebap, Kuzucu Ali 
  • Kahveciler: Tarihi Medrese Kahvehanesi, Hi Coffee, Nevşe Çay & Kahve Evi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir