kucuk seyler film / Dial M for Movie - Küçük Şeyler filminin Yönetmeni KIVANÇ SEZER ile Röportaj

Kucuk Seyler Film

kucuk seyler film

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz i&#;in &#;erezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgiye sayfamızdan erişebilirsiniz. &#;erez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.

Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.

Vizyon Tarihi:

S&#;re: 94 Dakika

T&#;r: Komedi

&#;zet : Trajikomik anlatım diliyle dikkatleri &#;eken, mizah unsurunun eksik olmadığı “K&#;&#;&#;k Şeyler”, Onur ve Bahar &#;ifti &#;zerinden ışığı s&#;nen bir ilişkiyi anlatıyor. Film, İstanbul’un uzak bir semtinden ev alan ancak Onur’un işsiz kalmasıyla sadece evleri değil aynı zamanda ilişkileri de tehlikeye giren bir &#;ifti odağına alıyor. Yer yer dramatik, yer yer abs&#;rt bir tonun hakim olduğu, mizahınsa hi&#; eksilmediği film seyirciyi kendi hayatından kesitler bulmaya &#;ağırıyor

Kampanyalar

Her Pazartesi ve &#;arşamba Paribu Cineverse'te Halk G&#;n&#;

İncele

Men&#;lerde %20 İndirim Seni Bekliyor!

İncele

Paribu Cineverse Kazan&#;lı Seyirler Diler!

İncele

Siz Bitti Demeden Mısır Bitmez!

İncele

İletişim İznini Ver, CGV Cinema Club Ayrıcalıklarını Keşfet!

İncele

Vizyondaki Diğer Filmler

T&#;m Filmler

Geçtiğimiz günlerde Küçük Şeyler adlı bir film izledik, salondan çıkarken aklımızda şu düşünce vardı: “Keşke böyle başarılı, insana kendini hem iyi hem tuhaf, kısacası değişmiş hissettiren yerli yapımlardan daha fazla olsa da izlesek!”. Yapımın nadir oluşu bir yana, kısa süre sonra filmi sinemada izlemiş olmamızın bile büyük şans olduğunu öğrenince, hem ilgimiz, hem de tepemiz attı! Hemen kâğıda kaleme, yani telefona klavyeye sarılıp sorduk soruşturduk, tüm bu bilgi kovalama sürecinde filmin yönetmeni, üstad Kıvanç Sezer ile de internet ortamında kısacık konuşma şansı yakaladık. Sorularımızı kendisine yöneltsek nasıl olur diye düşündük ve uzun lafın kısası kendisi, büyük incelik göstererek bizlerle e-posta yoluyla bir röportaj gerçekleştirmeyi kabul etti. Kendisine hem bu ince davranışı, hem de sorularımıza verdiği içtenlikli yanıtlar için ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağolun, varolun.

Küçük Şeyler, Kıvanç Sezer’in ikinci uzun metrajı, tüm sinemaseverlere, ayrıca okuma listelerinde Camus, Sartre, Gogol, Borges, hatta Sait Faik bulunanlara, hayata baktıklarında gördüklerini çok da beğenmeyen herkese şiddetle tavsiye edilir. Yakın gelecekte seriye katılacak başka bir filmle üçleme oluşturacakları için, elbette yönetmenin (ve üçlemenin) ilk filmini, Babamın Kanatları’nı da izlemenizi öneririz. Röportajın sonuna, Türkiye çapında filmin gösterimde olduğu salon sayısının azlığına inat, Küçük Şeyler’i hangi şehirde hangi sinemada izleyebileceğinizi belirten küçük bir liste ekledik. Şimdiden iyi seyirler!

Sorularımıza cevap vermeyi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Öncelikle filmin bizde uyandırdığı duygu durumuyla ilgili bir soru ile başlamak istiyoruz. Bir dönüşüm olarak hayatımıza giren ve insanları da kendi kalıplarına sokarak beraberinde dönüştüren evler, siteler, plazalar, tüm bunlar insanın kendi gerçeklerinden kaçtığı birer yaşama alanı olarak mı ortaya çıkıyor sizce de?

Bu güvenlikli siteler kentsel kapitalizmin, toplumsal adaletsizliğin ve ekonomik büyüme modelinin sonucu olarak hayatımıza girdiler. Sokağı, mahalleyi ve farklılıkların bir arada durma ihtimalini yok ederek yeni bir kentsel alan oluşturdular. Çoğunlukla kirli, fazlasıyla tek tip ve soylulaştırılmış uydu-kentler ufkumuzu beton rengine boyadılar.

Filmde Onur karakterinin bir ilaç firmasında çalışıyor olmasının özel bir nedeni var mı? Yani bu elbette tesadüfî bir şey değildir ama demek istediğimiz, Onur’u bir sahnede ilaç kutusunun içinden çıkarken görüyoruz mesela, dolayısıyla ilaç firmasını ve bu ilaç kutusu sahnesini filmde nasıl konumlandırabiliriz?

Nasıl isterseniz konumlandırabilirsiniz bence. İlaç firmaları çalışma şartlarının çok zor olduğu sektörlerden birisi olduğu için seçtim. Ayrıca olmazsa olmaz bir sektör. Her daim ilaçlara ihtiyacımız olacak. Özellikle antidepresanlar… Bence bizi hasta eden şeyle deva olan şey aynı, Onur’un çelişkisi de burada başlıyor. Hayalle kâbus arası bir sahnede ilaç kutusundan çıkıyor ve çok önemli bir toplantıya giriyor. Hangimiz güne ilaç kutusundan çıkarak başlamıyoruz ki?

Üçlemenin ikinci filmi olan Küçük Şeyler’in ilk taslağını oluşturmaya ne zaman başladınız? Sizi bu filmi veya bu üçlemeyi yapmaya iten fikir neydi?

Bir ilişki draması yazmak istiyordum. İşsizliği ve evliliği aynı potada çarpıştırmak ve hayatımızdaki küçük şeylere ve onların iki kişi arasında büyüyerek nerelere gelebileceğine değinmek istedim. Bu hikâye Babamın Kanatları’nı yazmadan evvel aklımdaydı. Üçlemeye dahil oluşu da Babamın Kanatları’nı yazarken oldu.

Bu noktada filmin isminin hikâyesinden de bahsedebilir misiniz? Özellikle filmin uluslararası adının “La belle indifférence” olması birer frankofon olarak bizi meraklandırdı, bu ismin de harika olduğunu belirtmek isteriz naçizane. Hatta çeviri denemesi de yapalım okurlarımız için, “Şu Tatlı Kayıtsızlık”.

Teşekkür ederim. Ben Güzel Aldırmazlık olarak çeviriyorum. Bir psikiyatrik hastalığın semptomlarından. Onur’un gerçeği reddedişini çok güzel anlattığını hatta giderek bir toplum olarak özellikle de Yeni Orta Sınıf’ın durumunu iyi yansıtan bir ifade olduğunu düşünüyorum.

Filmdeki karakterlerin oluşturulması aşamasında yakın çevrenizden ya da bizzat deneyimlediğiniz olaylardan ilham aldınız mı? Onur gibi bir karakterle hiç tanıştınız mı mesela?

Onur gibi insanlar çevremizde bolca mevcut. Benim çevremde de var. Kendimden de şüphesiz bir şeyler taşıyor. Her yazdığım karakter benden bir şeyler taşır. Gözlemlerim, sevdiğim, sıkıldığım bazen tahammül etmekte zorlandığım insanlar bunlar. Günün sonunda hepsinin de sevdiğim yönleriyle birlikte eleştirdiğim yönlerini bir arada bulabilirsiniz.

Onur’un bir anlamda hayatının belirleyicisi olan Fataraks ilacının halüsinasyonlara neden olduğu ima ediliyor. Bu ilacı kullananlar aksini iddia etse de, Onur ilacın işe yaradığını, onu kullanmaya devam ettiğini söylüyor. İlaç gerçekten işe yarıyor muydu merak ettik. Bir de bu aşamada, kendimizi olması gerekene inandırdığımız bir imge miydi bu öğe, yoksa Onur’un bütün film boyunca sanrılar gördüğü sonucunu mu çıkartmak gerek?

İlacın halüsinasyona yol açtığı iddiası var. Filmde de halüsinasyonlarını görüyoruz Onur’un. Ama bu halüsinasyonlar basitçe sanrılardan ziyade sistemin absürtlüklerini hikâyenin içine sızdırdığımız sahnelerden oluşuyor. Burada hem işsizliğin hem de ilacın etkilerini gördüğümüzü düşünüyorum.

Bu sorumuza büyük ihtimalle “her izleyici filmi kendine göre anlamakta özgürdür” diyeceksiniz ama yine de dayanamadık, soralım dedik; filmde Müfit Kayacan’ın hayat verdiği Hikmet karakteri gerçekten var mıydı yoksa Onur’un sıkıntılı dönemlerinde yardımına koşan bir hayali karakter miydi?

Hikmet Çiçek, D blokta oturan bir site sakini. Haksızlığa sesini yükselten bir adam olmakla birlikte biraz da tuhaf bir adam. Üstelik de yalnız. Onur’un geleceği için bize bazı ipuçları veriyor. Hikmet gerçek olmakla birlikte Onur’un sanrılarının da bir parçası oluyor giderek ve bence filme özgün o hüzünlü tonu taşıyan bir karakter. Ben Hikmet’i seviyorum ona çok benzeyen komşularım olmuştu. Onlarla muhabbet etmeyi de seviyordum.

Filmin tanıtım afişine baktığımızda çok başarılı bir çalışma gözümüze çarpıyor, filmdeki mizah unsuru kâğıda çok güzel aktarılmış, naçizane görüşümüzce. Afişte ve filmde kullanılan zebra motifinin anlamı üzerine neler söyleyebilirsiniz?

Teşekkür ederim. Afişimizi ben de çok beğeniyorum. Zebra filmi özetleyen bir imaja dönüştü. Onun üzerinden bir çok şey anlatmak mümkün oldu. Gittikçe absürtleşen bir kullanımı var. Onur’un kendini konumlayışını, farklı görünüşüyle siyah beyaz çizgileriyle bize anlatan bir maske. Başkaca birçok çağrışıma da açık.

Küçük Şeyler’de hem absürt hem de gerçeklik ön planda ve her ikisi de çok güzel işlenmiş kanımızca, bu oldukça zıt iki öğeyi filme yedirmenin zorlukları var mıydı?

Benim açımdan bu filmin en zor tarafı absürt bir komedi anlayışıyla gerçekçi tespitlerin birbirinin içine geçişiydi. Bu daha önce yapmadığım bir şeydi. Güvenli alanımı terk edip tamamıyla bu karakterlere ve onların dönüşümüne odaklanmaya çalıştım. Hikâyeye, karakterlerime ve onların kendini ifade ettiği gerçekliğe müstehzi bir bakış atmak istedim. Hem hüzünlü hem de komik bir film olsun istedim. Şimdi bu iki farklı ucu birleştirmek konusunda kendimi geliştirmiş oldum. Bu anlatım biçimini ileride de daha farklı hikayelerde kullanmak istiyorum.

Son sorumuza geçmeden önce, sakıncası yoksa filminizin Türkiye’deki sinema salonlarındaki serüveninden de bahsedebilir misiniz? Açılış haftasında bazı salonlarda sınırlamaya gidildiğine tanık olduk, sonra neyse ki sinefiller filme sahip çıkarak bu durumun iyileşmesine katkıda bulundular. Buradan hareketle ülkemizdeki sektörden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu uzun bir konu ve başlı başına bir röportaj yapılabilecek boyutları var. Biz salonda vizyona girdiğimiz için seviniyorken ikinci haftada 4 salona düşürüldük. Bazı salonlarda seyirci filme gitmediği için bazı salonlarda da filmi bulamadığı için (sabah seansları, afişimizin asılmaması gibi birçok şikâyet aldık) böyle dramatik bir düşüş yaşadık. İkinci haftasında sosyal medyada başlayan kampanya sayesinde 10 kopyaya çıktık. Bunun dışında birçok şehirde özel gösterim için çağırıyorlar bizi. Dağıtım ve salon tekelinin bağımsız sinema üzerindeki bu şans tanımayan tutumu bizi seyirciyle buluşmaktan ciddi ölçüde alıkoydu. Olsun biz bu filmi dayanışma ile çektik ve yine dayanışma ile seyirci ile buluşturmaya devam edeceğiz.

Üçlemenin ilk filmi olan Babamın Kanatları’nda evleri inşa eden işçilerin hikâyesine tanık olduk, Küçük Şeyler’de ise bu evlerde yaşayan insanlarla tanıştık. Üçüncü film projenizden de mümkünse biraz bahsedebilir misiniz? Çok teşekkürler.

Üçüncü filmde ise ilk iki filmde adeta bir diğer baş rol olan lüks sitenin müteahhidini görecek ve onun bambaşka olan hikayesine tanık olacağız. Böylelikle bu üçlemeyle alt, orta ve üst sınıfın inşaat kapitalizminin neresinde olduğunu inceleyen bir tür sosyolojik bir çalışma gibi olan halini anlatmış olacağız. Dilerim en kısa sürede senaryoyu bitirip seyirciyle buluşturabiliriz yeni filmimi.

Sorular:  Burcu Meltem Tohum ve H. Necmi Öztürk

KÜÇÜK ŞEYLER filmini izleyebileceğiniz sinemalar:

İstanbul:

  • Kadıköy Rexx
  • Beyoğlu Cinemajestic
  • Beylikdüzü Migros Cinema Pink
  • Mecidiyeköy Cinetech Torun Center
  • Başakşehir Cinetech Mall of İstanbul

Ankara:

  • Büyülü Fener Kızılay
  • Ankara Kızılırmak
  • Ankara Bilkent Prestige

İzmir:

Kocaeli:

  • İzmit Symbol AVM Cinemarine

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

Burcu Meltem Tohum tarafından yayımlandı

Burcu M. Tohum sadece bir sinema tutkunu değil aynı zamanda çeşitli mecralarda yayınlanmış çok sayıda eleştiri yazısı bulunan ve yazmaya hiç ara vermeden devam eden bir sinema ve yazı emektarı. İlk çalışma deneyimi de yine sinema ve televizyon alanındaydı, şimdilerde önemli festivalleri takibe alan ve enerjisinin büyük bölümünü sinemaya ayıran Tohum, aynı zamanda Klasik Filoloji mezunu bir yüksek filolog. Tüm gönderileri Burcu Meltem Tohum ile görüntüle

Babamın Kanatları () filminin ardından Kıvanç Sezer’in konut üçlemesinin ikinci filmi olan ve hem senaryosunu kaleme aldığı hem de yönetmenliğini üstlendiği Küçük Şeyler, bir beyaz yakalının işsiz kalınca yaşadığı ilk altı ayı konu ediniyor. Film, yaşadıkları ekonomik kriz ile çatırdamaya başlayan bir evliliğin üzerinden aslında kent sosyolojisine odaklanıyor. Kapital düzenin egemen olduğu plazalarda çalışan ve kapalı konut sitelere yerleşen modern kent insanının (Alican Yücesoy), kimlik olarak benimsediği statüsünü bir anda kaybedince yaşadığı işsizliği plaza dilinde “şirketin kendisine sunduğu yeni bir paket” olarak görüyor. Fakat hayatı iş bulmak, evlenmek, ev sahibi olmak ve çocuk yapmak gibi bir sırası varmışçasına yaşamak isteyen eşi (Başak Özcan), içinde oldukları bu ekonomik durumu daha gerçekçi bir gözle görebildiği için çift arasında anlaşmazlık başlıyor.

Karakterlerin girdikleri bunalımı ve yaşadıkları hem ruhsal hem de bedensel değişimleri ile izlediğimiz Küçük Şeyler; farklı kamera açıları, kurgusu ve absürt anlatımı ile kendi türünden ayrılmayı başarıyor.

Filmin Künyesi

Yönetmen:Kıvanç Sezer

Oyuncular:Alican Yücesoy ve Başak Özcan

Etiketler:absürt komediKıvanç SezerKüçük Şeyler

 Küçük Şeyler

FRAGMANI İZLE

Üyeler
3,2 24 Puanlama ve 9 Eleştiri
Puanım :

İzlemek İstiyorum

Eleştiri yaz!

Facebook'ta PaylaşTwitter'da paylaş

Özet

Küçük Şeyler, bir anda işssiz kalması ile hayatları değişen bir çiftin yaşamında odaklanıyor. Onur ve Bahar, beyaz yaka yaşam tarzına sahip olan bir çiftir. İstanbul'da yaşayan çift, şehrin uzak bir semtinden av almaya karar verir. Ev aldıktan bir süre sonra Onur'un işten çıkarılması çiftin hayatını derinden etkiler. Onur, birçok iş görüşmesine gitse de istediği sonucu bir türlü alamaz. Genç adamın işsiz kalması bir süre sonra evliliklerinin de tehlikeye girmesine neden olur. Çiftin yaşadığı kavgalara, bedensel ve ruhsal değişimlere odaklanılan filmin yönetmen koltuğunda “Babamın Kanatları” filmiyle tanınan Kıvanç Sezer oturuyor.

Beyazperde Eleştirisi

Kıvanç Sezer, filmografisine şehir filmiyle başlayan ve devam eden yönetmenlerden. Babamın Kanatları her ne kadar taşradan İstanbul’u kaplayan gökdelen misali sitelerde çalışan işçileri anlatsa da beslendiği kaynaklar tam bir şehir döngüsüydü. Babamın Kanatları, etkileyici sinema anlatısıyla karşımıza çıkıp bizi etkisi altına almaya başaran filmlerden olmuştu. Sezer, ikinci filminde şehrin dehlizlerine daha fazla dalıyor diyebiliriz! Biz izlerken çok fark etmesek de Babamın Kanatları’nda yapılan, biten, her şeyin üstü örtüldükten sonra oturan insanların hayatlarının içine dalıyor bu kez kamera. Kimsenin oturduğu yerin öncesini bildiği, bilse de umursadığı yok. Herkes kendi hayatının sınırlarıyla ilgili! Hatta öyle ki evlilikler bile çizilmiş sınırların içinde yıpratıcı oyunlar oynatıyor taraflarına. Onur ve Bahar, İstanbul’un kenarlarına tutturulmuş bu steril sitelerde yaşayan bir çift!

Eleştirinin tamamı

Fragmanlar

Öneriler

Son Haberler

10 Haber ve Özel Dosya

Oyuncular

Tüm oyuncular ve teknik ekip

İzleyici eleştirisi: sevdiler

En iyi ve en faydalı yorumlar

Mizah, oyunculuk ve senaryo açısından akıllı işlenmiş bir film olmuş. İzlerken hem gülümsedim hem de düşündüm. Altın Koza festivalindeki ödülü hak ettiğini düşünüyorum :)

Çok görmek istediğim halde gidemedim, hemen vizyondan kalktı Niye iyi filmler vizyondan çabuk kalkıyor?

"Babamın kanatları" filmi ile bize bağımsız olupta bu kadar güzel film çekebilmenin mümkün olduğunu gösteren Kıvanç Sezer bu filmi ile de güzel iş başarmış gerçekten. Gerçekten yaşanması muhtemel bir olayı sanatsal biçimde göstermiş. Polemiklere biraz daha derine inilebilse aslında daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Canı gönülden tebrik ederim.

Bu türde etkileyici film az bulunuyor, zor çekiliyor, çok daha az vizyonda kalabiliyor. Şansım vardı görebildim. Derin bir eleştiriyle beyaz yaka insanını anlatıyor. Bence hem ofiste çalışan bütün insanların hem de yaş arası çiftlerin izlemesi gereken bir film. Ama onun dışında her türlü insanın ben de bunu hissettim diyebileceği çok sahne var.

9 İzleyici eleştirisi

Fotoğraflar

30 Fotoğraf

Teknik bilgiler

Ülke Türkiye

Dağıtımcı TME (The Moments Entertainment)

Yapım yılı

Metrajuzun metrajlı film

İlginç Detaylar-

Bütçe-

Dil Türkçe

Görüntü formatı -

RenkRenkli

Ses formatı-

Yapım formatı-

Viza numarası-

Bu Filmi Beğendiysen, Şunlara da Göz At:

Bu filmi sevdiyseniz, şunlar da ilginizi çekebilir: : Yılın en iyi filmleri , En iyi film: Komedi, {Genre} türündeki en iyi filmler :

Yorumlar

Tüm Sinema Haberleri

Michael Keaton Başrollü "Batman Beyond" Filmi Mümkün mü?
Karakterlerin Saçma Kararlar Verdiği 10 Klasik Bilim Kurgu Filmi
James Cameron Kaybolan Denizaltı Hakkında Konuştu: Titanic&#;le Benzerliği Gerçeküstü!
"Spider-Man: Across the Spider-Verse" Gişede Önemli Bir Eşiği Geçti
Dwayne Johnson&#;lı Yeni "Hızlı ve Öfkeli" Filminin Adı Belli Oldu
Vizyondaki Filmler: "Büyü de Gel", "Haile: Bir Aile Kabusu", "Tebessüm"
Tüm sinema haberleri

En Popüler Fragmanlar

Büyük Kaçış Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Culpa mía Altyazılı Fragman

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser

Hızlı ve Öfkeli 10 Teaser
 Gün Fragman

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Spider-Man: Across The Spider-Verse (Part One) Dublajlı İlk Görüntüler

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman

Haile: Bir Aile Kâbusu Fragman
Yeni çıkan tüm fragmanlar

Vizyondaki En İyi Filmler

Flash
Transformers: Canavarların Yükselişi
Örümcek-Adam: Örümcek-Evrenine Geçiş
Hızlı ve Öfkeli 10
Elemental: Doğanın Güçleri
Haile: Bir Aile Kâbusu
Vizyondaki En İyi Filmler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir