hipofiz bezi hastalıkları belirtileri nelerdir / Hipofiz Tümörü Belirtileri ve Tedavisi Nedir? Ameliyatı Riskli mi?

Hipofiz Bezi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir

hipofiz bezi hastalıkları belirtileri nelerdir

Hipofiz T&#;m&#;r&#; ile İlgili Merak Edilenler

Genel Bakış

Hipofiz hastalıkları multidisipliner yaklaşım gerektiren hastalıklardır. Hastalar, bu alanda uzmanlaşmış ekiplerden oluşan merkezlerde değerlendirilip tanı ve tedavi aldıklarında başarı oranının daha yüksek, risklerin ise daha düşük olduğu bilinen bir gerçektir. 
Liv Hospital Vadistanbul Hipofiz Merkeziile ilgili merak edilen soruları Merkez Sorumlusu Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu yanıtladı.


 

Hipofiz Merkezi Nedir?

Hipofiz hastalıklarının tedavisinibaşta endokrinolog ve beyin cerrahı olmak üzere deneyimli bir ekibin yönettiği referans merkezidir. Düzenli olarak yapılan hipofiz konsey toplantılarında her hastaya özgü tedavi ve takip programına karar verilir.
 

Hipofiz Merkezinde Kimler Görev Alır?

Başta Endokrinolog ve Beyin Cerrahı olmak üzere Nöroradyolog, Girişimsel Nöroradyolog, Nörooftalmolog, Nöroanestezist, Nöroyoğunbakım uzmanı, Nöropatolog, KBB uzmanı, Psikiyatrist, Psikolog ve Diyetisyen görev almaktadır. Hipofiz hastalarının takip ve tedavisi sürecinde özel eğitim almış ve deneyimli hemşire ekibi de önemli görev üstlenmektedir.


Hipofiz Tümörü Ameliyatı Hangi Kurumlarda Yapılır?

Bünyesinde temelde endokrinolog ve beyin cerrahı olan hastanelerde gerçekleştirilebilir. Ancak özelleşmiş merkezlerin tedavide daha başarılı ve daha az riskli sonuçlarının olduğu kabul edilen gerçektir.
 

Hipofiz Bezi Tümörü Nedir?

Hipofiz bezi vücudumuzun en önemli organlarından birisidir. Salgıladığı hormonlar aracılığıyla diğer iç salgı bezlerini kontrol ederek tüm vücudun bir uyum içerisinde sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Hipofiz bezi tümörlerigenel olarak iyi huylu tümörlerdir. Erken tanı ile şifa sağlamak mümkündür. Ancak ilerlemiş vakalarda tümörün salgıladığı hormonlara etraf dokularla ilişkisine göre ciddi sorunlara neden olabilir.
 

Hipofiz Bezi Tümörü İyi Huylu mudur?

Hipofiz bezi tümörlerinin çoğunluğu iyi huylu olup bazıları ise kötü seyir gösterebilir. Tümörün verdiği zarar sadece kitle etkisi ile ölçülemez. Salgıladığı hormonlar vücutta önemli zararlara neden olabilir.
 

Hipofiz Bezi Nedir?

Hipofiz beziningörevi salgıladığı hormonlar ile diğer iç salgı bezlerini kontrol ederek organların bir uyum içerisinde çalışmasını sağlamaktadır. Hormonlardan birinin ya da bir kısmının az ya da fazla salgılanması klinik olarak hormonun görevine göre çeşitli hastalıklar oluşturmaktadır.
 

Hipofiz Tümörünü Hangi Doktor Ameliyat Eder?

Hipofiz tümörünü Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı doktorlar (nöroşirürjiyenler) ameliyatetmektedir. Bazı kurumlarda ameliyatlar bir ekip şeklinde KBB doktorları ile birlikte yapılmaktadır.
 

Hipofiz Tümörü ile Normal Bir Hayat Yaşanabilir mi?

Doğru ve erken tanı sonrasında uygun tedavi ile hastalar normal bir hayat yaşayabilir.
 

Hipofiz Tümörü Büyüme Hızı Nedir?

Tümörün tipine göre ve genetiğine göre büyüme hızı değişebilmekle birlikte hipofiz tümörleri genellikle çok yavaş büyürler. Tümörün büyüme hızıve seyri hakkında mutlaka beyin ve sinir cerrahı tarafından değerlendirilmeniz gerekmektedir.
 

Hipofiz Tümörü Baş Ağrısı Yapar mı?

Hipofiz tümörlerinde baş ağrısıolabilmektedir fakat tipik bir baş ağrısı özelliği yoktur. Genellikle hormonal değişiklikler sonucunda oluşan belirtiler nedeniyle tetkik edilerek tanı konulmaktadır. Bazen de baş ağrısı veya boyun ağrısı şikayetiyle çekilen beyin veya servikal MR görüntülemelerde rastlantısal olarak hipofiz tümörü tanısı alabilirsiniz.
 

Hipofiz Tümörü Belirtileri Nedir?

Hipofiz tümörleri kitle etkileri ve salgıladıkları hormonlar nedeniyle çok çeşitli şikayetlere neden olabilir. Hipofiz tümörü aşağıdaki belirtilergibi birçok şikayetle ortaya çıkabilir;
  • Baş ağrısı
  • Görme netliğinin azalması
  • Görme alanının daralması (her iki yanlarda daralma olması)
  • Memeden süt gelmesi (galaktore)
  • Memelerin büyümesi
  • Cinsel bozukluklar
  • Adet düzensizliği
  • Hamile kalamama
  • El ve ayaklarda büyüme
  • Çenenin öne çıkması
  • Dişler arasındaki boşlukların artması
  • Horlama
  • Terleme
  • Hızlı ve kontrolsüz kilo alma
  • Kilo verememe
  • Tansiyon problemleri
  • Diyabet
  • Ellerde titreme
  • Kilo verme
  • Saçlarda incelme
  • Kas güçsüzlüğü
Hastalar öncelikle şikayetlerine yönelik ilgili uzmanlık dalına başvurmaktadırlar. Muayene ve tetkikler sonucunda hipofiz tümörü tanısı konur.
 

Hipofiz Tümörleri Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?

Prolaktin salgılayan adenomlar dışındaki bütün hipofiz tümörlerinin birincil tedavisi ameliyattır. Prolaktinomalarda genellikle ilaç tedavisi ilk tedavi seçeneğidir. İdeal tedavi yönetimi endokrinolog ve beyin cerrahının bulunduğu hipofiz konsey toplantılarında alınan kararlarla belirlenir.
 

Hipofiz Bezi Ameliyatı Riskli mi?

Her ameliyatın olduğu gibi hipofiz ameliyatlarının da risklerivardır. Bu riskler tümörün yapısına ve etraf dokularla olan ilişkisine göre değişmektedir. Riskleri azaltmak için ameliyatlarda navigasyon ve mikrodoppler gibi bazı cihazlardan faydalanılır. Yeni gelişen teknolojilerin kullanılması ve tecrübe ile riskler en aza indirilebilir.
 

Hipofiz Bezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat süreleri tümörün birçok özelliğine göre, uygulanacak tekniğe ve ameliyatı gerçekleştirecek ekibin tecrübesine göre değişmektedir. Ameliyat süresi 2 saat olabileceği gibi 8 saatin üzerinde süren ameliyatlar da olabilmektedir. Ameliyatın süresi ameliyat öncesinde tetkiklere göre öngörülebilir.
 

Hipofiz Bezi Zarar Görürse Ne Olur?

Hipofiz bezinin zarar görmesi durumunda salgıladığı hormonların eksiklikleri görülür. İlaçlarla tedavisi mümkündür.
 

Hipofiz Tümörü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Günümüzde gelişen teknoloji ve özel ameliyat tekniklerinin uygulama kolaylıkları sayesinde çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Gelişmiş hipofiz merkezi olan hastanelerde genellikle bu ameliyatlar burun içerisinden endoskop ile yapılmaktadır. Bazı merkezlerde burun içerisinden mikroskop ile de yapılabilmektedir fakat endoskopun teknolojik altyapısı nedeniyle birçok üstünlüğü de vardır. Her iki yöntemle de yani endoskopla da mikroskopla da bu ameliyatlar gerçekleştirilebilmektedir. Nadiren tümörün kafa içerisindeki yayılım yerine göre kafatası açılarak ameliyat yapılabilmektedir.
 

Hipofiz MR Görüntüsü Nasıl Yapılır?

Hipofiz MR görüntüleriBeyin MR’dan farklı bir görüntüleme yöntemidir. Hipofiz ve etrafı dokuların incelenmesi için özellikle istenir. Kontrastlı bir çekim yöntemidir.
 

Hipofiz MR Çekimi Ne Kadar Sürer?

MR cihazının kalitesine ve teknolojisine göre süresi değişmekle birlikte çekim ortalama dk civarında sürmektedir.
 

Hipofiz Tümörü Genetik mi?

Hipofiz tümörlerinde genetik geçiş nadirdir. Ailevi geçiş akromegalide görülebilmektedir. Sorumlu genlerin başında AIP geni gelmektedir.
 

Hipofiz Bezindeki Tümör Türleri Nedir?

Hipofiz bezi 2 farklı bölümden oluşmaktadır. Ön hipofiz (adenohipofiz) tümörleri adenom olarak adlandırılmaktadır. Rathke kesesi kistleri ve kraniofaringioma en sık rastlanan adenom dışı tümörlerdir. Arka hipofiz (nörohipofiz) tümörleri nadirdir. Hipofiz çevresinde meningiom, germinom, dermoid, epidermoid, kiazmatik-hipotalamik gliom, kordoma ve metastaz gibi tümörlere de rastlanılır.

Hipofiz Bezi Tümörü Nedir?

Hipofiz bezi tümörleri yaklaşık 5 kişiden birinde görülmektedir ve iyi huylu tümörler arasında yerini alır. Kişiye hayat boyu belirti ve zarar vermez. Ancak hipofiz bezinin fonksiyonu çok önemlidir. Bu yüzden tümörün büyümesi ve bedene fayda sağlamayan hormonları salgılaması nedeniyle önemli sağlık problemleri oluşturabilmektedir.

Hipofiz Bezi tümörünün belirtileri nelerdir?

Hipofiz bezi tümörü olan hastalar bazen bu durumun hiçbir belirtisini göstermeyebilir, ya da tümörle ilgisi olmayan bir hastalıktan dolayı belirtiler görülebilir. Hipofiz bezi tümörü bulunan insanlarda görülebilecek belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Fazla ACTH (adrenokortikotrop hormon) üretiminden kaynaklanan Cushing sendromu
  • Aşırı büyüme hormonu üretiminden kaynaklanan akromegali (umumi gelişme bittikten sonra kemiklerde ve vücudun sivri kısımlarında meydana gelen kalınlaşma ve büyüme)
  • Baş ağrısı
  • Görme bozuklukları
  • Kadınlarda adet dönemi değişiklikleri
  • Kısırlık
  • Çok az ya da çok fazla anne sütü üretimi
  • Sebepsiz yorgunluk
  • Ruh halinin tutarsız olması
  • Sabırsızlık

Hipofiz Bezi Tümörünün Nedenleri Nelerdir?

Hipofiz bezi tümörü oluşumunun nedenleri hala seafoodplus.info bez, insan beyninin alt kısmında bulunur. Fasulye şeklinde küçük bir bezdir fakat vücudun neredeyse her tarafını etkiler. Üreme, büyüme ve kan basıncı gibi fonksiyonların düzenlenmesi bu bezin ürettiği hormonlar tarafından yapılmaktadıseafoodplus.infoı hipofiz bezi tümörleri kalıtsal olsa da çoğunluğu değildir. Bilim adamları, hipofiz bezi tümörünün gelişmesinin kalıtsal değişikliklerle ilgili olduğuna inanmaktadırlar.

Hipofiz Bezi Tümörü Nasıl  Tedavi Edilir?

Aktif İzlem: Hipofiz bezi tümörü sorunu yaşamamış, hormonları normal bir şekilde işleyen hastalar aktif izlem tedavisinden yararlanabilirler. Aktif izlem yönteminde hasta yakından takip edilir, düzenli olarak testler yapılır. Böylece herhangi bir tümör belirtisinin olup olmadığına bakılır. Bu yüzden bu tip tedavi yöntemlerine bekle-gör (watchful-waiting) yaklaşımı da denir. Tedaviye tümör belirtisine rastlanıldığında başlanır.

Hormon Replasman Tedavisi (HRT): Hipofiz tümörü nedeniyle hipofiz bezi yeterince hormon üretmiyorsa “hormon replasman tedavisi” kaçınılmaz hale gelir. Vücudunuzun ihtiyacı olan hormonların sağlanması için bazı hormonlar dönüşüme uğrarlar. Böbrek üstü bezinden salgılanan hormonlar, tiroit hormonları, kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormonu ve büyüme hormonu ihtiyaç duyulan hormonlardır.

İlaç Tedavisi: Eğer hipofiz tümörü hipofiz bezinin daha çok hormon üretmesine neden oluyorsa ilaçlar bu konuda hastalara yardımcı olacaktır. Büyüme hormonunun fazla üretilmesine neden olan tümörler Somavert (pegvisomant) ya da Sandostatin (oktreotid) ile tedavi edilebilirken Dostinex (kabergolin) ve Parlodel (bromokriptin) de prolaktin salgılatan tümörler için mükemmel ilaçlardır. Tiroit Uyarıcı Hormon (TSH) salgılatan hipofiz tümörleri de Oktreotidin ile tedavi edilebilir.

Cerrahi Müdahale: Cerrahi müdahale hipofiz bezi tümörü için önerilen en yaygın tedavi yöntemidir. Tümörün başarılı bir şekilde tamamen giderilmesine yardımcı olur. Cerrahi müdahale yöntemi tümörün ve tümör etrafındaki dokuların bir operasyonla çıkarılmasını içerir. Cerrahi müdahalelerin %95’inden fazlasında “transsfenoid yol” kullanılırken bazı durumlarda kafatası veya kraniyotomi açılımı gerekir.
Transsfenoidal yolla ameliyat yapılırken, geniz yoluyla içeri girilip sfenoid sinüs boşluğu yoluyla da septum boyunca ilerlenir. Hipofiz bezi boğazın arkasında yer aldığı için boğazın arkasına doğru uzanmak gerekir.

Radyasyon Tedavisi: Tümör hücrelerinin yok edilmesi için X ışınlarından faydalanılması radyasyon tedavisidir. Radyasyon onkolojisti tümör hastalarına radyasyon tedavisi uygulama konusunda uzmanlaşmış doktorlara verilen unvandır.
Eksternal-ışın radyasyonu tedavisi vücudun dışarıdaki bir makineden radyasyon alarak tedavi edildiği en yaygın radyasyonla tedavi yöntemlerinden birisidir. Radyasyon tedavi süreleri genellikle bir dönem içinde bir dizi şeklinde, bir tedavi numarası oluşturacak şekilde verilir.

Hipofiz Bezi Tümörü Öldürür Mü?

Her tümör büyüdüğü zaman ölümcül olabilmektedir. Hipofiz bezi de kafa tasında olduğu için tehlike oluşturabilir. Ölümcül olması enderdir ancak büyüme hormonu fazlalığı bulunanlarda hayatta kalma süresi kısadır.

Hipofiz Bezi Tümörü Nasıl Anlaşılır?

• Baş ağrısı • Görme bozuklukları • Kadınlarda adet dönemi değişiklikleri • Kısırlık • Çok az ya da çok fazla anne sütü üretimi • Sebepsiz yorgunluk • Ruh halinin tutarsız olması • Sabırsızlık

Hipofiz Bezi Tümörü Kanser Midir?

Hipofiz bezinin tümörleri iyi huylu olduğu kadar kanser de olabilir. Fakat yoğun hormon salgılanmasına sebep olan hipofiz tümörleri salgıladıkları hormonlardan dolayı kansere yol açabilir.

Hipofiz Tümörü Tedavisi Nasıl?

Hipofiz bezi tümörleri kafaiçinde bulunan tümörlerin yüzde 15 lik dilimini oluşturmaktadır ve çok ender rastlanır. Tedavisi ameliyat, ilaç ve radyo cerrahi tedavisidir.

Hipofiz Tümörü (Adenomları): Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Hipofiz Bezi Nedir?

Hipofiz bezi; kafatasının içinde, beynin alt kısmında yer alan ve burun boşluğuna komşu bölgede bulunan, yaklaşık fındık büyüklüğünde bir hormon bezidir. Hipofiz bezi, Sella Turcica (Turk Eyeri) denen koruyucu kemik yapısı içinde yer alır. Beynin üst merkezlerinden gelen iletimler önce Hipotalamus’a, oradan hipofiz sapı aracılığıyla hipofize iletilerek buradan vücut için gerekli olan hormonlar salgılanır. Bir diğer deyişle, hormon sisteminin temel kontrol noktasını hipofiz bezi oluşturur. Hipofiz bezine ait hormonlar, diğer hormon bezlerini kontrol ederek, dolaylı yoldan iç organların çalışmasını düzenlemede işlev görür.

Hipofiz bezi üç kısımda incelenir: Ön, arka ve orta hipofiz olarak ayrılır. Temel olarak hormon üretimi anterior hipofizde oluşur. Orta hipofizde sadece melanosit-stimule edici hormon üretilir.  Arka hipofiz Hipotalamus’la iletişim içinde olan bölümdür ve burada iki farklı hormon üretilir. 

1.       Ön hipofiz bezi temelde altı ayrı hormonun üretiminden sorumludur ve endokrin sistemle doğrudan ilişkili kısımdır. Buna göre aşağıdaki hormonlar ön hipofiz bezinden üretilir:

  • Büyüme hormonu (GH): Tüm vücudu etkileyerek büyüme ve gelişme döneminde organların olgunlaşmasını ve büyümesini sağlarken; yetişkinlik döneminde tüm vücuttaki hücre fonksiyonlarının devamlılığına yardımcı olur.
  • Adrenokortikotropin hormon (ACTH): Böbrek üstü bezlerinden salgılanan ve hayati özellikte olan kortizol, aldosteron, androjen türevleri gibi hormonların üretimini düzenlemekten sorumludur.
  • Tiroit stimülan hormon (TSH): Vücut için hayati öneme sahip bir diğer hormon grubu olan tiroit bezine ait hormonların üretimini düzenler.
  • Foliküler stimülan hormon (FSH): Kadınlarda yumurtalıktaki üreme hücrelerinin gelişiminden sorumlu olan FSH; erkeklerde de sperm üretiminin düzenlenmesinde görev alır. Ayrıca östrojen, progesteron, testesteron gibi cinsiyet hormonlarının üretimini düzenler.
  • Lüteinleştirici hormon (LH): Kadınlarda olgunlaşan yumurta hücrelerinin üreme kanalına atılmasını sağlarken; erkeklerde sperm üretimi ve olgunlaşmasından sorumludur. Bunun dışında FSH ile birlikte cinsiyet hormonlarının üretiminin düzenlenmesinde görev alır.
  • Prolaktin: Kadınlarda doğum sonrası anne sütü üretimini sağlayan temel hormondur. Bunun dışında üreme sisteminin düzenlenmesi ile çeşitli psikolojik etkilerinin olduğu bilinir.

2.       Arka hipofiz bezi iki farklı hormon üretiminden sorumlu olup; hipotalamusla doğrudan bağlantı kuran bir doku yapısına sahiptir:

  • Antidiüretik hormon (ADH): Böbreklerden su tutulumunu tetikleyerek idrar miktarını ve vücuttaki su mevcudiyetini düzenler.
  • Oksitosin: Kadınlarda doğum kasılmalarını başlatan ve doğum sonrası rahmin küçültülerek doğum kanamalarının durmasını sağlayan hormondur. Bunun dışında anne sütünün meme dokusundan tazyikle çıkmasında işlev görür.

Hipofiz Tümörü Nedir?

Hipofiz bezinin dokusunu oluşturan hücrelerin çeşitli nedenlerle kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması sonucu kitle oluşturmasına hipofiz adenomu adı verilir. Hipofiz adenomları; fonksiyonları ve yapıları itibariyle iyi huylu tümörler olsa da; ulaşabildikleri boyutlar ve fonksiyon göstermelerine bağlı olarak çeşitli klinik belirtilere neden olarak sağlığı olumsuz etkileyebilir. Oldukça nadiren, hipofiz tümörleri kanserleşebilir. Yine klinikte izlenen hipofiz adenomları genellikle ön hipofizden kaynaklanır.

Hipofiz adenomlarının klinik belirtileri temelde kaynaklandıkları hipofiz hücresine bağlı olarak hormon üretip üretmediğine ve ulaştıkları tümör boyutuna göre değişkenlik gösterir. Buna göre çapı 1 cm’den küçük olan adenomlara mikroadenom adı verilirken; 1 cm’den büyük adenomlara makroadenom adı verilir. Mikroadenomlar sıklıkla çevre dokulara belirgin bir sorun yaratmasa da; makroadenomlar hipofizin komşuluğunda bulunan anatomik yapılarda ve hipofiz bezinin kendisinde bası yoluyla sorunlar meydana getirebilir.

Bunun dışında adenomlar fonksiyonel özellik gösterebilir ve kaynak aldıkları hücreye göre belirli hormonları normalden fazla miktarda, kontrolsüz olarak üretebilir. Bu doğrultuda, büyüme hormonu, ACTH, TSH, prolaktin, FSH veya LH hormonlarını üretebilen adenomlar gelişebilir. Yine hipofiz bezi içinde veya çevresinde yer alan ve anne karnındaki embriyolojik döneme ait farklı doku türlerinden kaynaklanan tümör yapıları da gelişebilmektedir (Kraniofarenjiom, teratom, gangliositom gibi).

Bu bilgiler ışığında, klinikte karşılan hipofiz adenomlarının büyük çoğunluğu mikroadenom türünde olup prolaktin üretmeye yatkın iken; makroadenom olarak izlenen tümörlerin büyük çoğunluğu fonksiyonel olmayıp herhangi bir hormon üretmeden, çevre dokulara bası yoluyla klinik tablo geliştirir.

Hipofiz Tümörü Neden Olur?

Mevcut klinik yaklaşımda hipofiz adenomlarının neden geliştiği tam olarak bilinmez. Bununla birlikte yapılan araştırmalar sonucunda bazı risk faktörlerine sahip hastalarda hipofiz adenomu gelişme ihtimalinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu faktörler genetik temelli olup aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Multipl endokrin neoplazm sendromu tip 1 (MEN-1) hastaları
  • McCune – Albright sendromu hastaları
  • Carney kompleksine sahip hastalar
  • Ailesinde benzer şekilde hipofiz adenomu gelişen kişiler

Hipofiz Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Hipofiz tümörlerine bağlı gelişen semptomlar, tümörün boyutuyla ilişkili olarak çevre dokularda bası oluşturmasından kaynaklanabileceği gibi; hipofizin fonksiyonel kısmında yetersizlik meydana getirerek hormon eksikliğine bağlı da gelişebilir. Eğer tümör hormon üretimine sahip fonksiyonel bir kitle ise, bu kez üretilen hormonun fazlalığına bağlı belirtiler tabloya eklenebilir. Bu bakımdan çok çeşitli klinik tablolara yol açabilen hipofiz tümörlerinde “Hipofiz tümörü ile birlikte ortaya çıkan semptomlar nelerdir?” sorusunu sormak daha mantıklı olacaktır.

Bu bağlamda hipofiz adenomlarının büyük boyutlara ulaştığı durumlarda çevre dokulara basıya bağlı aşağıdaki belirtiler izlenebilir:

  • Görme kaybı veya görme alanında azalma (özellikle gözün dış kadranlarına ait alanlarda kayıp)
  • Baş ağrısı
  • Bulantı – kusma
  • Hipofiz bezinin bası altında kalmasına bağlı halsizlik, yorgunluk, adet düzensizlikleri, cinsel işlev bozuklukları, idrar miktarında artma, kilo alımı

Bunların dışında adenomun fonksiyon özellikte olması durumunda miktarı artan hormona bağlı olarak aşağıdaki belirtiler tabloya eklenebilir:

  • Prolaktin fazlalığında; adet düzensizlikleri veya adetin tamamen ortadan kalkması, meme dokusundan süt salgısının gelmesi, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları, sperm miktarında azalma, meme dokusunda gelişme
  • Büyüme hormonu fazlalığında; büyüme çağında aşırı uzama; yetişkinlikte çene, burun ucu, el ve ayaklar gibi vücut uzuvlarının uç kısımlarında uzama, terleme, yüksek kan şekeri, eklem ve kalp problemleri
  • ACTH fazlalığında; vücutta anormal bölgelerde yağlanma, kas güçsüzlüğü, yüksek kan basıncı ve kan şekeri, ciltte yağlanma ve akne gelişimi, çatlaklar, psikolojik sorunlar
  • TSH fazlalığında; kilo kaybı, çarpıntı, bağırsak sorunları, terleme, huzursuzluk ve sinirlilik
  • FSH – LH fazlalığında; adet düzensizlikleri, cinsel işlev problemleri, kısırlık

Hipofiz Tümörü Teşhisi Nasıl Konulur?

Hipofiz tümörleri çok farklı klinik tablolara yol açabildiğinden uzman bir hekim tarafından alınan ayrıntılı hastalık öyküsü ve detaylı fizik muayene sonrası elde edilen veriler, ek görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerinden elde edilen bilgilerle bir araya getirilir. Tüm bu incelemeler ışığında ise adenomun varlığı ile özellikleri tespit edilerek teşhis konulur.

Başvurulan tetkikler arasında kan ve idrarda bakılan hormon testleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) gibi yöntemlerle beyin bölgesinin görüntülenmesi ve görme alanı testleri yer alır.

Hipofiz Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipofiz tümöründe tedavi yöntemi öncelikli olarak hastadaki klinik bulgulara ve sağlığı etkileme düzeyine bağlı olarak belirlenir. Bu bağlamda mikroadenom özellikteki tümörler herhangi bir fonksiyonel veya anatomik soruna neden olmadığında tedavi kararı alınmayabilir. Ancak daha büyük boyutlu ve fonksiyonel tümörlerde farklı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Buna göre aşağıdaki yöntemler hipofiz tümörü tedavisinde kullanılır:

  • Takip: Küçük boyutlu, fonksiyonel olmayan ve herhangi bir klinik belirtiye yol açmayan tümörlerde yakın takip önerisi gündeme gelebilir. Bu durumda hastalar aralıklı olarak tümörün davranışında ve boyutunda herhangi bir değişimin olup olmadığı noktasında incelemeye alınır.
  • Cerrahi: Özellikle bası belirtilerine neden olan tümörlerde adenomun ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Burada iki farklı yöntem uygulanabilir. Endoskopik transnazal transsfenoidal yaklaşım adı verilen birinci yöntemde ameliyat burun içerisine gönderilen endoskoplar yardımıyla kapalı teknikle kitlenin çıkarılmasını içerir. İkinci yöntem ise transkranial yaklaşım olup; açık beyin cerrahisi yöntemiyle kitlenin alınmasını ifade eder.
  • Radyoterapi: Cerrahi tedavi sonrası veya cerrahinin yapılamadığı hasta gruplarında kitlenin yoğunlaştırılmış X-ışınları kullanılarak radyoterapi ile giderilmesi hedeflenebilir. Eksternal radyoterapi ya da stereotaktik radyocerrahi yöntemleri kullanılabilir. 
  • İlaç tedavisi: Hipofiz hormonlarının kandaki miktarlarında yükselme veya alçalmaya bağlı gelişen belirtilerin giderilmesinde çeşitli ilaç tedavilerinden yararlanılabilir.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • seafoodplus.info sitesine veya seafoodplus.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “seafoodplus.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK seafoodplus.info seafoodplus.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, seafoodplus.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir