sürekli sallanıyor hissi / Vertigo | Prof. Dr. Serdar Dağ

Sürekli Sallanıyor Hissi

sürekli sallanıyor hissi

'Sürekli sallanıyormuş gibi hissediyorum, en ufak bir sarsıntıda avizeye bakıyorum...' Her an deprem olacak korkusuyla yaşamak normal mi?

Sürekli Deprem Oluyormuş Hissi Neden Olur?

Depremin ardından meydana gelen en büyük problemlerden biri de sürekli deprem oluyormuş gibi hissetme durumudur. Depremden sonra gelen bu duygu uzun zaman sürebilir. Sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hisseden kişilerin içerisinde bulunduğu durum, psikolojik olabileceği gibi önemli bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir.

Depremi yaşayan kişiler depremin ardından hem sağlık hem de psikolojik olarak sorunlar yaşamaktadır. Yaşanan stres ve endişe duyguları pek çok sağlık problemine yol açabilir. Bireylerin devamlı olarak deprem oluyormuş gibi hissettiklerini belirtmesi bu duruma örnektir ve bu durumun en büyük sebepleri arasında vertigo hastalığı bulunmaktadır.

Vertigo Nedir?

Vertigo tıpta baş dönmesinin genel adıdır. Dönme hissi, tüm hareket halüsinasyonları vertigo olarak tarif edilir. Bunlara ek olarak; etraftaki cisimlerin dönüyor olması, boşlukta kendini güvensiz hissetme, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi hissedilmesi, deprem oluyor gibi hissetmek tanımlamaları vertigo için kullanılmaktır.

Vertigo hastalığında önemli olan gerçek tanının konmasıdır. Patolojinin nerden kaynaklandığının bulunmasının ardından tedavi süreci başlar. Çünkü tedavi hastalığa göre farklılık gösterebilir. Tanı ve tedavi kesinlikle uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Baş dönmeleri bunun ile birlikte önemli hastalıkların habercisi olabilir.

Vertigoya Yol Açan Hastalıklar Nelerdir?

Menier Hastalığı: Kulak kaynaklı baş dönmesinin en önemli nedenlerinden biri menier hastalığı olarak belirtilir. Kulakta basınç dolgunluk hissi, tekrar eden baş dönmesi, kulak çınlaması gibi şikayetlerle hastaneye başvuran her kişide menier hastalığının öncelikli olarak düşünülmesi gerekir. İç kulak hastalığı olarak belirtilen menier, genel olarak evhamlı, stresli kişilerin yaşadığı bir hastalıktır. 

Bu hastalığın nedenleri; bağışıklık sistemi, viral rahatsızlıklar, travma öyküsü ya da alerjik durum olabilmektedir. En önemli belirtisi ise baş dönmesinin ataklar şeklinde gelmesidir. İlk atak daha uzun olursa, baş dönmesi 20 dakikayla 1 gün arasında devam eder. Baş dönmesi ile birlikte kişinin kulağında uğultu basınç hissi çınlama meydana gelir.

Bu belirtilere bulantı kusma eşlik edebilir. Böyle bir durumda kişi hemen hastaneye başvurmalıdır. Hastalığın uzun süre devam etmesi sonucu kişi de kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir. İşitme kaybı ilk olarak atak esnasında olur ve bu dönemde uygulanan işitme testi oldukça önemlidir, ancak yıllar geçtikçe kayıp kalıcı hale dönüşebilir.

Benign Pozisyonel Vertigo: Baş hareketi ile gelen baş dönmeleri mevcuttur. Teşhisi oldukça kolay bir manevra ile (başa uygulanan çeşitli hareketler) belirlenir ve tedavisi oldukça basit manevralar ile gerçekleştirilir. Bu manevralara ek olarak, çeşitli ilaçlar ile hasta şikayetlerinden tamamı ile kurtulabilir.

Vestibüler Nörinit: Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra iç kulaktaki denge sinirinin iltihabından sonra görülen baş dönmesidir. İşitme normal sınırlarda olup, baş dönmesi 21 güne kadar görülebilir.

Labirentit (İç Kulak İltihabı): Mikroplara bağlı iç kulağın tamamını tutmakta olan iltihap olarak belirtilir. Baş dönmesi ile birlikte işitme kaybı da mevcuttur.

İç Kulak Fistüli (İç Kulaktan Dışarı Açıklık): Genellikle travma hikayesi mevcuttur. Basınç yükselten hareketlerin (öksürme, ıkınma, ağır kaldırma) ardından şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve işitme kaybı görülür. Kalıcı işitme kaybı tehlikesi bulunmaktadır, zaman kaybetmeden müdahale edilmeli ve teşhisin kesinleşmesinin ardından cerrahi olarak fistül yerinin kapatılması gerekir.

Sallanıyor Gibi Hissetmek Neden Olur?

Genellikle tansiyona bağlı vertigo hastalığının yol açtığı bir durumdur. Nabız ile gelen sallanma hissi, orta kulakla alakalı problem yaşama olasılığı fazla olan durumdur. Büyük ihtimalle vertigo hastalığı yaşayan ancak bunu fark etmeyen bireylerin yaşamış oldukları histir.

Deprem Vertigoyu Tetikler mi?

Uzmanlara göre psikojenik vertigo olarak da bilinen ''fobik postural vertigo, genellikle panik bozukluk ve rahatsızlığı (dışarı çıkma, topluma karışma korkusu) yaşayan bireylerde görülmesine rağmen, korkulu bir olay (deprem gibi) yaşandığında meydana gelen bir rahatsızlıktır.

Deprem Baş Dönmesi Yapar mı?

Deprem bölgesinde sağlık birimlerine acil başvuran kişilerde baş ağrısı, mide bulantısı, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, kolit, astım, baş dönmesi gibi agorofobi semptomlara genel olarak rastlanmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2023

Yayınlama Tarihi: 28 Şubat 2023

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Koronavirüs sonrası 'yer sallanıyormuş' hissi yaşayanlar dikkat

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği'nin (ASYOD) 16-19 Mart tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirdiği Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde (UASK 2022) koronavirüs hastalığının uzamış etkileri de ele alındı. Hastalığın Türkiye'de görülmesinin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra pek çok hastanın uzun süreli takiplerinde, Koronavirüsün vücutta yarattığı hasarlara maruz kaldığı kaydedildi.

Özellikle hastalıktan sonraki 3 ay itibarıyla devam eden semptomlar, "uzamış Covid etkisi" olarak ele alınıyor.

UASK 2022 Kongre Başkanı ve pandeminin başından beri binlerce hastayı takip eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Emin Akkoyunlu, DHA'ya açıklamalarda bulundu.

Akkoyunlu, son günlerde kendi kliniklerinde en dikkat çeken semptomların başında "ataksi" belirtilerinin olduğunu söyledi. Akkoyunlu, "Covid sonrası en sık görülen semptomlardan bir tanesi de ataksi dediğimiz tablo. Özellikle santral sistem tutumu ile meydana gelen bir durum. Bazen Covid geçiren kişiler yer sarsılıyormuş, birdenbire düşüyormuş gibi ani bir denge bozulması hisseder. Mesela oturuyorsunuz birden düşüyormuşsunuz gibi oluyor veya bazen deprem oluyormuş gibi hissediyorsunuz. Bunun gibi anlık gelen, bir iki saniye kadar süren bir durum" dedi.

"BU NEDENLE HASTALANARAK DEĞİL AŞIYLA BAĞIŞIK OLUN"

Bu belirtilerin, Covid'in bir şekilde santral sistemini, beyni tuttuğunu gösterdiğine işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, şunları söyledi:

"- Azımsanmayacak düzeyde sık gördüğümüz bir durum oldu artık. Birçok Covid geçirmiş hastada bunu görüyoruz. Fakat bu, kalıcı ve ilerleyici bir hasara yol açıyor mu? Henüz bu konuda bir bulgu söz konusu değil. O nedenle çok tedirgin de değiliz. Ama böyle bir semptom ve tutulum da var, bunu bilmek gerekiyor. 'Covid'de ağır geçirenlerde farklı uzun süreli devam eden etkiler, hafif geçirenlerde farklı uzun süreli devam eden etkiler, bir de Covid geçirin tümünde farklı etkiler var.

- Ataksi, unutkanlık hemen hemen tüm hastalara gördüğümüz bir durum. 'Covid'in ağırlığı ile çok fazla ilişkili değil. Hemen hemen herkeste olabiliyor. Unutkanlık da hakeza öyle özellikle. Özellikle isim ve yer hafızalarında ve bazı kelimeleri hatırlamakta unutkanlık oluyor. zeka ile ilgili yapılan çalışmalar da var. Maalesef 'işlemcide' de bir miktar kayıp meydana geliyor. Yani olaylar arasındaki ilişkiyi kurup (hafızadan) geri çağırma aşamasında da bazı sorunlar söz konusu. O nedenle Aslında biz hastalığı tecrübe ederek değil, aşılanarak bağışıklık kazanmayı öneriyoruz. Çünkü bu yan etkiler maalesef hastaların hayatını ciddi bir şekilde kısıtlıyor."

"İLK DALGALARDA PEK GÜNDEME GELMEDİ, ÇÜNKÜ TABLO DAHA AĞIRDI"

Koronavirüsün yarattığı nörolojik tutulumların birçok farklı türü olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalık sonrası ortaya çıkan ve uzun süren bu tip semptomlarda mutlaka nöroloji muayenesine de gitmeleri gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı:

"- Birçok farklı nörolojik tutulum söz konusu olabiliyor. Felç, beyne pıhtı atma, fonksiyon kayıpları gibi durumlar. Ama ataksi gibi, arada bir olan denge kaybına kadar veya hafif unutkanlık gibi durumlara kadar giden bir yelpazesi var nörolojik tutumlarda. Aslında bunların herhangi bir tanesi oluyorsa, doktora başvurmak gerekiyor. Öncelikli olarak altta yatan başka bir neden var mı bunun görülebilmesi açısından covid sonrasında biz zaten öneriyoruz. Eğer çok hafif geçirdiyseniz, sonrasında da herhangi bir semptom söz konusu değilse sıkıntı yok. Ama ufak bazı şeyler de olsa örneğin kalp çarpıntısı gibi, kardiyoloji tarafından görülmesi gerekiyor hastanın.

- Nefes darlığı varsa, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından görülmesi gerekiyor. Ataksi varsa nöroloji tarafından kontrol edilmesi, ekstra başka bir problem var mı bunun anlaşılması gerekiyor. Ataksi semptomunu biz ilk dalgadaki hastalarda da görmüşüz aslında ama o zaman covid baskısı o kadar yoğundu ki, özellikle nefes darlığı, akciğer tutulumu ve kardiyak tutulum daha çok ön plandaydı. Bunlar çok fazla konuşulmuyordu. Ama şu anda bunların da var olduğunu biliyoruz. Omicron'dan sonra da ataksi şikayeti yoğun bir şekilde görülüyor hastalarımızda. Üstelik yaştan da bağımsız bir semptom diyebilirim. Her yaşta hasta geliyor bu şikayetle."


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır