rahimde kist dogal tedavi / Yumurtalık Kisti Tedavisi Antalya - Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Rahimde Kist Dogal Tedavi

rahimde kist dogal tedavi

Over Kistleri

Over kistleri halk arasında daha çok yumurtalık kisti olarak geçmektedir. Kadınlarda görülen bir sağlık sorunu olan over kistleri bir yaş sınırı bulunmadan her kadında görülebilir. Genele bakıldığında 20-44 yaş aralığında bulunan kadınlarda daha sık görüldüğü belirtilmektedir. Hastalığa rastlama ihtimali o kadar fazladır ki çoğu zaman kadınlar kendilerinde over kisti olduğundan haberdar bile olmazlar. Bu benzeri durumların yaşanmaması ya da yaşanma ihtimalinin azaltılabilmesi için düzenli periyotlarla kontrolle gidilmesi en doğru yol olacaktır.

Over kistleri, içi sıvı bir madde ile dolu olan ve boyutları 2 cm ile 30 cm arasında değişebilen kitlelerdir. Yumurtalığın kendi dokusundan meydana geldiği bilinen bu kitlelerin oluşmasında ki en büyük etken hormon bozukluklarıdır. Genellikle oluşan over kistlerinin çoğunun iyi huylu olduğu bilinse de bazı durumlarda kötü huylu olan ve kansere çevirme ihtimalinin yüksek olduğu over kistleri ile de karşılaşılabilmektedir.

Over Kistleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Over Kistleri Nasıl Oluşur?

Over kistlerinin oluşumuna bakıldığında en belirgin sebebin hormonlardan kaynaklanan dengesizlikler olduğunu belirtmiştik. Kadınlarda genel olarak her aylık döngüde,rahimde içi yumurta hücresi bulunan overler oluşur. Folekül olarak isimlendirilen bu overler çatladıkları zaman yumurtalarını açığa çıkarmaktadır. Eğer bu dönem içinde kadın gebe kalmazsa açığa çıkan yumurtalar rahim içi duvarında oluşan diğer dokular ile birlikte dışarı atılır. Kadınlarda regl döneminde yaşanan kanamalar tam olarak bunlardan kaynaklanır. Eğer kadında hormon dengesizliği varsa içinde yumurta hücresi bulunan bu overlerin çatlamadığı ve büyümeye devam ederek rahimde kaldığı görülür. Böyle bir durumda da over kistleri dediğimiz foleküllerin varlığı gündeme gelmektedir. Bu nedenler dışında oluşan overler radyasyona fazla maruz kalırsa da kiste çevirme ihtimali yükselmektedir.

Over Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki her over kisti oluşumu belirti göstermez. Bu sebeple de çoğu kişi over kisti taşıdığını bilmez. Kadınlarda normal regl döneminin gecikmesinde ortaya çıkan şikayetler ya da düzensiz meydana gelen kanamalar olduğunda over kistleri olabileceği düşünülebilir. Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir. Eğer kişide normal regl döneminde olduğundan daha fazla ağrı olduğu görülüyorsa ihmal edilmemeli ve doktora başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda over kistinin patlaması daha büyük sorunlara yol açabilir.

Over Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Over kistleri rutin bir muayene sırasında ortaya çıkabilir ya da hasta belirtilen şikâyetlerle doktora başvurduğunda yapılan inceleme sonucu teşhis konabilir. Bu aşamada teşhis yapılabilmesi için muayenede ultrason kullanılması yeterli olacaktır. Ancak ultrason görüntülemesi over kisti türü ile ilgili bilgi veremediği için bazı kan tahlillerinin yapılması istenecektir. Eğer oluşan kistlerde kanser şüphesi bulunuyorsa böyle bir durum için daha ileri teknoloji olan radyolojik testlere başvurulduğu görülür.

Over Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?

Over kistlerinin tedavisi için izlenecek yol belirlenirken karşı karşıya olunan kistin cinsinin biliniyor olması gerekecektir. Over kisti türüne göre uygulanacak olan tedavi yöntemine karar verilir. Eğer oluşan over kistleri küçük boyutlardaysa bunun için doğum kontrol haplarının kullanıldığı ve yumurtaların çalışmasının durdurulmaya çalışıldığı görülür. Bu aşamada da oluşan kistler vücut tarafından kendiliğinden eriyecektir. Ancak daha büyük kistler oluşmuşsa ve yapılan incelemeler sonucu oluşan kistlerin kötü huylu olduğu tespit edilmişse cerrahi bir müdahale gerekli olabilir.

Cerrahi Müdahale Gerektiren Over Kistleri Nelerdir?

Basit Kistler

Genel olarak bakıldığında yumurta kisti olan bu türün içi berrak görünen sıvı ile doludur. İlaç tedavisine cevap vermedikleri ve boyutlarının 5 cm üzerinde olabildiği görülmektedir. Bu kistin patlama ihtimali, yumurtalıklara baskı yapıp zarar verebilme ihtimali düşünülerek cerrahi müdahale ile alınması en doğru karardır.

Çikolata Kistleri

Bu kistlerin bir diğer adı ise endometriosis kistleridir. Tehlikeli kistler sınıfında yer alan bu over kistinin içerisinde çikolatayı andıran renkte bir sıvı olur. Karın yapışıklıklarının arsında oluşma ihtimalinin daha fazla olduğu bilinmektedir. İlaçlı tedaviye yanıt verebilen ve küçüldüğünde zararsız olabilene bu kistler için en kesin tedavi yöntemi de cerrahi müdahaledir.

Dermoid Kistler

Doğuştan meydana gelmiş olan bu kistler ise diğerlerinden tamamen farklıdır. Bu kistlerin içerisinde koyu kıvamlı bir yağ tabakası, saç parçası ya da diş oluşumu görülebilir. Genellikle bu tür kistlerin kanserli kistler ile fazlaca karıştırıldığı bilinmektedir. Bu kistin içeriği ve türü ancak patolojik inceleme ile anlaşılabilir. Patolojik inceleme sırasında tedavi şekline karar verilip uygulamaya konabilmektedir.

Fibromlar

Bu kistlerin oluşumu ise rahim miyomlarına benzer ve bilardo topu gibi sert oldukları için daha tehlikeli görülürler. Yapılan incelemelerde oluşan kistlerin dokuları eğer sertse kanserli hücre barındırma ihtimali yüksek olacağı için operasyonla alınması uygun görülmektedir. Kistin içeriğini anlamak için yine patolojik incele yapılmaktadır ve bu işlem sırasında kistin iyi huylu ya da kötü huylu çıkmasına göre operasyona yön verilir.

Kadınlarda hormonal problemlere iyi gelen şifalı bitkiler

ISIRGAN ÖZÜ VE HAYIT OTU HORMONAL PROBLEMLERE İYİ GELİYOR

Hormonal olarak problemleri olan kadınlarda ısırgan özütü tercih edilebilir. Isırgan, östrojeni dengelemesi açısından önemlidir. Bu nedenle menapozal dönemde de etkilidir. Önerilen dozlarda günde 3 kere içilmesi uygundur. Özellikle luteal faz yetmezliğine bağlı progesteron eksikliği olan kadınlarda ısırgan özütü ile birlikte hayıt otu tohumunun beraber kullanılması etkinliği arttırır.

Kadınlarda hormonal problemlere iyi gelen şifalı bitkiler

KIRMIZI YONCA BİTKİSİ KISIRLIK DESTEK TEDAVİSİNDA KULLANILIYOR

Yumurtalık veya rahim kisti olan veya tüplerde tıkanıklık olan bayanlarda kırmızı yonca bitkisinin özü ve çayı tercih edilebilir. Kırmızı yonca, lenfatik kanalların açılmasına yardım eder. Bu şekilde kısırlık destek tedavisine katkısı olur. Kurutulmuş kırmızı yonca otundan 1 tatlı kaşığı alınır ve boş bir bardağa konur. Üzerine 200 ml sıcak su ilave edilir. 10 dk üzeri kapalı bir şekilde demlendirildikten sonra süzülür, kulplu cam veya porselen bardak ile günde 3 kere ılık olarak yudum yudum içilir. 20-30 gün kullanılması önerilir. Kırmızı yonca, östrojen etkili olduğu için menapozal şikayetlerde de etkilidir.

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır