karavan kullanma ehliyeti / - RÖMORK EHLİYETİ

Karavan Kullanma Ehliyeti

karavan kullanma ehliyeti

B Ehliyet Hangi Araçları Kullanır

Ülkemizde belirli standartların üzerindeki araçları kullanmak için ehliyet gereksinimi duyulmaktadır. Kullanılacak aracın tipine göre A, B, C gibi farklı harf ve sayı kombinasyonuna sahip ehliyetler bulunmaktadır. Bu içerikte tüm bu ehliyet tipleri arasında en sık karşılaşılan B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir yanıtına dikkat çekilmektedir.

B sınıfı ehliyeti ile hangi araçlar kullanılır?

Öncelikle şu duruma açıklama getirmek gerekir; B sınıfı olarak 3 farklı sınıf bulunur. Bunlar; B1, BE ve B’dir. B1 sınıfı ehliyette 16 yaş ve üzerin olma şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosiklet sınıfındaki araçlar kullanılabilir. Bu araçlara en bilinen örnek ATV olarak tarif edilen araçlardır. BE sınıfı ise römorklu otomobil ve kamyonetler için istenen ehliyettir. Bu ehliyete sahip olabilmek için 18 yaş ve üzerinde olmak, B sınıfı ehliyette tecrübe sahibi olmak gibi şartlar aranır.

Türkiye’de en fazla sahip olunan B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet tipi araçlar için talep edilmektedir. 18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir.

B sınıfı ehliyet, diğer ehliyetler arasında en kapsamlı ehliyet türü olarak da anılmaktadır. Yetki sınırı sadece otomobil ve kamyonet kullanımı ile kalmamaktadır. M, F ve B1 sınıfına ek olarak başvuru veya kurs gerekliliği olmadan sahip niteliktedir. M sınıfı ile motorlu bisiklet, F sınıfı ile Lastik Tekerlekli Traktör ve B1 sınıfı ile de 4 tekerli motosiklet kullanılabilmektedir.

B sınıfı sürücü belgesi olan hangi aracı kullanamaz?

Her sınıfta olduğu gibi B sınıfı ehliyet de bazı araçları kullanabilir nitelikte değildir. Fakat şunu not düşmek gerekir; ehliyetlerin büyük çoğunluğunda temel olarak B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekir. Motosiklet ve İş Makinesi dışında kalan tüm araçlarda ya direkt ya da tecrübe şartı dahilinde B sınıfı ehliyet gerekir.

B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar;

  • 125 cc ye kadar, 35 kw’a kadar veya 35 kw’yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A)
  • Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • 12000 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1E sınıfıdır, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • Kamyon ve çekici (C sınıfıdır, C sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
  • Minibüs (D1 sınıfıdır), Römorklu Minibüs (D1E sınıfıdır), Minibüs ve Otobüs (D sınıfıdır), Römorklu Minibüs (DE sınıfıdır)

B sınıfı ehliyet otomatik vites kullanabilir mi?

B sınıfı ehliyet alımı için gidilen kurslarda ilk aşamada manuel vites mi yoksa otomatik vites mi kullanılacağı sorulur. Şoför adayının tercihi Manuel B ehliyeti üzerine olursa kişi; hem manuel hem de otomatik vites araçları kullanabilir. Otomatik B ehliyeti seçmesi durumunda ise manuel araç kullanması kanunlara göre ihlal sayılmaktadır.

B ehliyet kaç koltuklu kullanılır?

Araçlardaki koltuk sayısı arttıkça aracın kullanım amacı ve sınıflandırması da değişime uğramaktadır. Bu sebeple B sınıfı ehliyet dışında bir ehliyete ihtiyaç duyulabilir. B sınıfı ehliyet ile maksimum 9 koltuklu araçlar kullanılabilmektedir. Bu sınırın geçilmesi halinde aracın tipi minibüs/otobüs olarak değişecektir.

B sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanabilir mi?

Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.

B sınıfı ehliyet Doblo kullanabilir mi?

Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır. Bu ehliyete sahip olmanın ön koşulu da B sınıfı ehliyet ile tecrübe şartını karşılamaktır.

B sınıfı ehliyet çekme karavan kullanabilir mi?

Karavan araçlar iki farklı tipte olduğu için bu noktada bazı soru işaretleri doğabilmektedir. Kullanıcılar kimi zaman direkt olarak karavan olan araçları tercih ederken, kimi zaman da araçlarının arkasına karavan kabini bağlayarak kullanmaktadırlar. Her iki uygulama da farklı ehliyet seviyelerini gerektirmektedir.

Eğer kullanılacak olan araç direkt olarak karavan tipinde ise araç 3500 kg sınırını aşmadığı sürece B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmektedir. Eğer karavan ağırlığı 3500 kg ve üzeri ise kullanmak için C sınıfı ehliyet gerektirmektedir.

Araca ekleme olarak arkadan takılan karavanlarda da yine bir kilogram sınırlandırması bulunur. B sınıfı ehliyet ile araca ek 750 kg’a kadar olan karavanlar ihlal oluşturmamaktadır. Eğer karavan ağırlığı 750 kg’ı geçer ise bu noktada kullanıcılardan BE sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Bu senaryo tabi ki sadece otomobile eklenen karavanlar için geçerlidir. Kamyon, minibüs ve benzeri araçlara takılması halinde ise sadece C veya D ehliyetleri yeterli olmayacak, sürücülerden CE ve DE gibi römorklu araç yetkinliğine sahip ehliyet sınıflarına sahip olmaları istenecektir.

Yazar : Çetaş Dijital

ARAÇ KİRALAMA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Araba kiralama, günümüzde çok tercih edilen bir ulaşım şeklidir. “Araç satın alıp ne yapacağım, zaten buralarda pek durmuyorum” cümlesi, araç sahibi olmamak için geçerli bir neden haline geliyor durum böyle olunca.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kez olmak üzere araç sahiplerinin araçları için devlete ödemiş olduğu vergidir.

Ekleme Tarihi: 15.01.2019

İNCELE

Karavan Ehliyeti

Römork Ehliyeti

Yüklü ağırlığı 750 kg altında olan römorkları BE , CE , DE vb. E eki olmadan ilgili araca bağlayarak çekebilirsiniz. Ancak 750 kg üzeri yüklü ağırlığa sahip römork kullanacaksanız.B sınıfı bir otomobil ise BE, C sınıfı bir Kamyon ise CE sınıfı, D sınıfı bir otobüsse CE sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekmektedir.

 

BE Sınıfı Ehliyet – Karavan Ehliyeti – Römork Ehliyeti almak zorundamıyım ?

750 kg üzeri bir römork veya karavan kullanacaksanız mutlaka bu tip ehliyeti almanız gerekmektedir. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetle değiştirdiğinizde BE sınıfı araç kullanmaya yetkili olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. 1997 tarihinden önce E sınıfı ehliyet yada herhangi bir yıl eski ismiyle D sınıfı tır ehliyeti aldıysanız BE sınıfı ehliyete sahip sayılırsınız. Tekrar fark ehliyeti almanıza gerek kalmayacaktır.

 

Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası 2023

Trafik cezaları sürücülerin sadece karayolu üzerinde yapmış oldukları hata ve kusurlardan dolayı kesilmemektedir. Bunun yanında ideal bir sürücüde bulunması gereken özelliklerin ve donanımların olmaması durumunda da ceza kesilmektedir. Örneğin birçok kişinin bilmediği veya ihmal ettiği ehliyet yetersizliği cezası bunlardan biridir. Yaygın olarak otomatik ehliyetle manuel araç kullanma ve başka bir sınıf ehliyeti olup motor ehliyeti olmayanlara yetersiz ehliyetle motor kullanma cezası verilmektedir.

Yetersiz Ehliyet Araç Kullanmak Nedir?

İlk başlarda herkesin bir hevesle almak istedikleri ehliyetler, sürücüler tarafından direksiyon başına geçilmesinden sonra önemini büyük ölçüde yitirirler. Birçok sürücü ehliyeti sadece aracın direksiyonunun başına geçene kadar vasıta olarak görmesinden dolayı birçok hata ve kusura bağlı olarak trafik cezalarına çarptırılabilmektedirler. Sürücülerin düşmüş oldukları hataların başında yetersiz ehliyetle araç kullanmak gelmektedir. Sürücü belgesi yani ehliyet sahipleri sahip oldukları sürücü belgesi sınıfına göre yetkili oldukları araçları kullanmak zorundadırlar. Hangi sebeple olursa olsun ehliyet sahipleri yetkili olmadıkları araçları kullanmaları durumunda Karayolları Trafik Kanununun 39. maddesine göre idari para cezasına çarptırılırlar. Yetersiz ehliyete rağmen araçların kullanmasına izin veren araç sahiplerine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası kesilir. 

Başka Bir Ehliyet Ehliyet Sınıfına Sahipseniz

Geçmiş senelerde yapılan değişiklikler sonrası ehliyet sınıfları 17’ye kadar çıkarılmıştı. Sürücü belgelerinin bu kadar sınıfa ayrılması ister istemez kafa karışıklığına neden olabiliyor. Haliyle bu bilgi eksikliği sürücülerin yetersiz ehliyetle araç kullanmalarına sebep olabilir. Bu sebeple sürücüler, karayolu üzerinde yapılacak kontrollerde ehliyet yetersizliği cezasına çarptırılabilirler. Son yapılan değişiklikle birlikte B sınıfı 2 gruba ayrılmış olup; otomatik ve manuel vites ayrımından dolayı manuel vites ehliyeti olan sürücüler otomatik vitesli araç kullanamayacak. Ayrıca 2016 yılı sonrasında B sınıfı ehliyet alan sürücüler böyle minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almaları gerekecektir. Aksi durumda ehliyet yetersizlik cezası söz konusu olacaktır.

B Sınıfı Ehliyete Sahip Sürücüler Motosiklet Kullanabilir Mi?

Sürücü belgesi almak isteyenlerin veya var olanların en çok merak ettiği konuların başında B sınıfı ehliyet sahibi olan sürücüler motosiklet grubundaki araçları kullanabiliyorlar mı? Ehliyet sınıflarında yapılan yeni düzenlemeyle birlikte ilk defa B sınıfı ehliyeti alacak bireyler artık;

Moped(M),

B1 motosiklet(4 tekerlekli),

B otomobil ve kamyonet,

BE otomobil ve kamyonet(römorklu) dışındaki araçları kullanamazlar.

B sınıfı ehliyet ile sadece Moped(M Sınıfı) motorlar kullanılabilir. Diğer motor grupları için motor ehliyeti alınmalıdır. A1 125 cc kadar motosiklet, A2 35 KW’a kadar motosiklet ve A 35 KW üzeri motosiklet kullanabilirler. Kanun ve yönetmelikle belirlenen bu sınıflardan herhangi birine sahip olan sürücüler yalnızca kendileri için yetkilendirilmiş araçları kullanmak zorundadır. Aksi halde yetersiz ehliyetle araç kullanmaktan dolayı trafik cezasına çarptırılabilirler.

Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanmanın Cezası 2023 Yılında Ne Kadar?

Konumuzda da bahsettiğimiz üzere bu yıl araç sınıfına uymayan ehliyetle diğer bir tabirler yetersiz ehliyetle araç kullananların cezası 4.064 TL olarak belirlenmiştir. Aracı kullanan sürücü araç sahibi değilse, tescil plaka sahibine de aynı miktarda para cezası kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilmiş olur. aracı kullanan sürücü veya plaka tescil sahibi cezanın kendisine tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde para cezasını ödemesi durumunda bu miktar ceza başına 3.048 TL’ye indirilir. 

2023 Yetersiz Ehliyet Cezası

Ceza Kodu: 39/2

Ceza tanımı: Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili olmadıkları araçları sürmeleri

Ceza puanı: 20

Ehliyet yetersizliği cezası: 4.064 TL

Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse aynı miktarda ceza araç sahibine de kesilir.

%25 İndirimli ödemede: 3.048 TL

*(Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse.)

Önemli bir uyarı. ehliyet yetersizliği cezası ile ehliyetsiz araç kullanma cezaları birbirinden farklıdır. Yetersiz ehliyet cezasında, ehliyetiniz var ama mevcut aracı kullanmak için uygun değil. Diğer cezanın sebebi ise hiç ehliyetinizin olmaması.

Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var?

Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var?

Karavan tatili sağladığı avantajlar ile son derece ilgi gören bir tatil haline gelmiştir. Bu doğrultuda karavan tatili ile eşiz bir deneyim elde etmek isteyen kişiler karavanlar ile ilgili araştırma içerisine girmiştir. Söz konusu araştırmalardan bir tanesi de karavan kullanmak için hangi ehliyet türüne ihtiyaç olduğu ile ilgilidir. Bu noktada siz de karavan kullanmak için hangi ehliyet türüne ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde en iyi şekilde karavan kullanımı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Karavan Kullanımında Gerekli Olan Ehliyet Sınıfı

Karavan kullanımında gerekli olan ehliyet sınıfının sizler için ne denli önemli olduğunu biliyor ve ona göre bir rehber sunuyoruz. Şimdi gelin bu rehberi hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle çekme karavan için ayrı bir ehliyet gerekmediğini ifade etmemiz mümkünüdr. Ancak bu konu çekmek istediğiniz yükün ne kadar ağır olduğuna bağlıdır. Ağırsa doğru kategori için bir sürüş testi yaparak ehliyetinizi yükseltmeniz gerekebilir. Bu, hangi sınavı geçtiğinize ve ne zaman geçtiğinize bağlıdır.

Ehliyetinizi 19 Ocak 2013 tarihinden sonra aldıysanız ve otomobil ve küçük araç (kategori B) ehliyetine sahipseniz aşağıdakileri kullanmanıza izin verilmektedir.

  • 750 kg'dan ağır olmayan küçük römorklar
  • 750 kg'dan daha ağır olan bir römorka, (römork ve onu çeken aracın) toplam ağırlığı, Maksimum İzin Verilen Ağırlık (MAM) olan 3.500 kg'dan az ise izin verilir.
  • 750 kg'dan daha ağır bir şey çekmek istiyorsanız (çekici aracın ve römorkun toplam ağırlığı 3.500 kg'ın üzerinde olmalıdır). Lisansınızın B+E kategorilerini içerecek şekilde yükseltilmesi gerekecek.

Normal bir araba (kategori B) ehliyetiniz varsa ve 1 Ocak 1997'den sonra sürüş sınavını geçtiyseniz, şunları yapabilirsiniz:

  • Ağırlığı 3,5 tona veya 3.500 kg MAM'ye kadar olan herhangi bir aracı sürün (çektiğiniz römork 750 kg MAM'nin altındayken).
  • Römorkun ve onu çeken aracın toplam ağırlığı 3.500 kg'dan azsa, 750 kg MAM'den daha ağır bir römork çekmenize izin verilir.
  • Lisansınızı B+E kategorisini içerecek şekilde yükseltmek için bu ağırlığın üzerindeki herhangi bir şey için bir teste girmeniz gerekir.

Karavan Kullanma ile İlgili Diğer Detaylar

Genişlik ve uzunluk da önemli bir faktördür. Çekilecek bir römorkun maksimum genişliği 2,55 metredir. 3.500 kg veya altındaki herhangi bir araç için uzunluk 7 metreden kısa olmalıdır. Yolculuk sırasında acele etmeden yapmanız gerekenleri yapmak için kendinizle diğer sürücüler arasında yeterli zaman ve mesafe bırakmanız gerekmektedir.  Tüm araç sahipleri, herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce lastiklerini kontrol etmelidir. Aracınızın ve römorkunuzun yola elverişli olup olmadığını kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Daima hız düzenlemelerine uyun. Tek bir yolda 50 mph'yi veya çift anayolda 60 mph'yi asla aşmayın. Bunun yanı sıra tüm yolcular arabada emniyet kemeri takmalıdır. Çekilmekte olan bir karavanda veya römorkta hiçbir yolcu bulunmamalıdır. 750 kg'ın üzerindeki tüm römorklarda çalışma frenleri olmalıdır. Römorkta fren sistemi yoksa, çekilebilecek maksimum yük 750 kg'dır veya çekicinin ağırlığının yarısı kadardır. Karavan hafif tutulmalıdır. Ağır eşyalar devrilme riski olmadan yere serilmelidir. Bu, yılanı önlemeye yardımcı olur ve size maksimum kontrol sağlar.

Siz de en iyi şekilde karavan kullanmak için hangi ehliyete sahip olmanız gerektiği ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi sahibi oldunuz. Bu noktada size uygun olan karavan türlerini tercih edebilirsiniz.

 

25 Eylül 2021

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır