b sınıfı ehliyet hangi araçları kullanamaz / Yılında Ehliyet Sınıfları Nelerdir?Hangi Ehliyet Ne Kullanır?

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanamaz

b sınıfı ehliyet hangi araçları kullanamaz

Ehliyet sınıfları ve kapsamları, 1 Ocak tarihinden itibaren değiştirilmiştir. Bu değişiklik sonrası ehliyet sınıfı sayısı artmış ve kapsamlar daha detaylı bir şekilde ayrılmıştır. Ayrıca yaş sınırları güncellenmiş ve bazı sınıflar için deneyim zorunluluğu getirilmiştir. Ehliyet, araç kullanmak için sahip olunması gereken zorunlu bir belgedir. T.C. kimlik kartı boyutunda ve tip olarak da kimliğe benzeyen ehliyetler, kimlik bilgileri ile birlikte ehliyet sınıflarını da içerir. Buna göre hem şoför hem de şoförün yetkinlikleri, ehliyet üzerinden okunabilir. Ehliyetsiz araç kullanmanın yasak olması gibi sahip olunan ehliyetin sınıfı dışında bir araç kullanmak da yasaktır.

Ehliyet Sınıfı Nedir?

Ehliyet sınıfları, trafikte aktif olarak yer alan motorlu araçların kim tarafından kullanılabileceğini bildiren bir statüdür. Harfler ve rakamlar ile gösterilir. Türkiye’de yaygın olarak bilinen bazı ehliyet sınıfları vardı fakat yılının başında yapılan bir düzenleme ile ehliyet sınıfları değişti. Birden fazla aracın kullanılmasını sağlayan sınıflardan bazıları ayrıldı ve sınıf sayısı çoğaldı. Tarihteki ilk ehliyet, modern otomobilin mucidi olarak kabul edilen Karl Benz’e verilmiştir. Kendi icadı olan arabayla gezen Karl Benz, aracın gürültüsünden rahatsız olan vatandaşların şikâyeti üzerine yetkili kurumlardan bir izin belgesi almıştır. Bu izin belgesi, Benz’e kamusal alanda araç sürme hakkı vermiştir. Ehliyetin zorunlu olma tarihi ise yılıdır. O zamanlar adı Prusya olan Almanya, ehliyeti zorunlu yapan ilk ülkedir. O dönemlerde araç sayısı ve çeşidi az olduğu için tek bir belge ile araçlar sürülebiliyordu. Fakat günümüzde onlarca farklı araç tipi ve milyonlarca araç var. Bu durumda ehliyetlerin belirli gruplara, yani sınıflara ayrılmasına sebep olmuştur. Ehliyetiniz var fakat aracınız yoksa uygun taşıt kredisi veren bankalar için HangiKredi’yi ziyaret edebilir, banka tekliflerini karşılaştırabilir ve en avantajlı teklife online başvuru yapabilirsiniz.

Ehliyet Sınıfları ve Kullandığı Araçlar Nelerdir?

Ehliyet sınıflarının birbirinden farklı olması, trafikte kullanılan araçların farklılığından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla ehliyet sınıfları ve kullandıkları araçlar farklılık göstermektedir. Eski ehliyetler, eski statülere göre değerlendiriliyor olsa da günümüzde alınan ehliyetler için yeni sınıflar geçerlidir. yılındaki düzenlemenin ardından, sürücülere yılının sonuna kadar ehliyet yenileme hakkı verilmişti. Öyle ki günümüzde tüm ehliyet sınıfları yılında güncel bir şekilde, yeni tip sürücü belgelerinin üzerinde yer almaktadır.

M Sınıfı Sürücü Belgesi

M sınıfı ehliyet, MOPED olarak kabul edilen motorlu bisikletleri kullanmak için geçerlidir. 16 yaş ve üzeri sürücülerin alabildiği M sınıfı sürücü belgesi ile 2, 3 ya da 4 tekerli motorlu bisikletler kullanılabilir. MOPED tanımı, saatteki hızı 45 kilometreyi, silindir hacmi ise 50 santimetreküpü geçmeyen motorlu bisikletler için kullanılır. İçten yanmalı değil de elektrikli motora sahip olan ve nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen motorlu bisikletler de bu tanıma dahildir. Diğer ehliyet sınıflarından herhangi birine sahip olanlar, M sınıfı sürücü belgesine de sahip sayılırlar ve bu sınıftaki araçları sürebilirler.

A Sınıfı Sürücü Ehliyeti

Motosikletler için verilen ehliyetler de bazı şartlara göre birbirinden ayrıldı. Bu durum da “A sınıfı ehliyet nedir?” gibi soruların doğmasına sebep oldu. A sınıfı ehliyet; güç sınırı 35 kilovatın, güç ağırlık oranı ise 0,2’nin üzerinde olan motosikletleri kullanmak için gereken sürücü belgesidir. A sınıfı ehliyet şartları ise deneyim ve yaş sınırı şeklindedir. Bu gruptaki 2 tekerlekli motosikletler için yaş sınırı 20, üç tekerliler için ise yaş sınırı 21’dir. Ayrıca A sınıfı ehliyet almak için en az 2 yıllık A2 ehliyet deneyimi şartı vardır. Fakat 24 yaşını dolduran sürücü adayları, bu şartlara takılmadan A sınıfı sürücü belgesi alabilir. A sınıfı sürücü belgesi M, A1 ve A2’yi de kapsadığı için motosiklet kullanacaklar için en avantajlı sınıfıtr.

A1 Sınıfı Sürücü Ehliyeti

A1 sınıfı ehliyet; gücü 11 kilovatın, silindir hacmi 12 santimetreküpün, güç ağırlık oranı ise 0,1’in altında kalan 2 ve 3 tekerli motosikletleri kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. 3 tekerliler için güç sınırı 15 kilovattır. A1 sınıfı sürücü belgesi için yaş sınırı 16’dır ve bu ehliyeti alanlar M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirler.

A2 Sınıfı Sürücü Ehliyeti

A2 sınıfı ehliyet; gücü 35 kilovatın, güç ağırlık oranı ise 0,2’nin altında kalan 2 ve 3 tekerlekli motosikletleri kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. 18 yaş ve üzerine verilen A2 sınıfı sürücü belgesi ile A1 ve M sınıfına dahil olan araçlar da kullanılabilmektedir.

B1 Sınıfı Sürücü Ehliyeti

B sınıfı ehliyet ile sıklıkla karıştırılan B1 sınıfı sürücü ehliyeti, otomobiller için değil 4 tekerli motosikletler için verilen bir sürücü belgesidir. B1 sınıfı ehliyet ile motor gücü 15 kilovatın, ağırlığı ise kilogramın altında kalan 4 tekerli motosikletler kullanılabilir. Söz konusu motosiklet yük taşımacılığı için kullanılıyorsa, ağırlık sınırı kilogram olarak kabul edilir. Ayrıca motosikletin elektrikli olması durumunda bataryalar kilogram hesabına dahil edilmez. 16 yaş ve üzerindeki sürücü adaylarına verilen B1 sınıfı ehliyet ile M sınıfındaki araçlar da kullanılabilir.

B Sınıfı Sürücü Ehliyeti

En çok kullanılan ve en yaygın olan ehliyet sınıfı B’dir. Bunun sebebi trafikte sayısı daha fazla olan otomobil ve kamyonetler için verilmesidir. B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet sınıfındaki araçları kullanmak isteyen 18 yaş ve üzerindeki sürücü adaylarına verilir. Yani standart bir araba kullanmak için B sınıfı ehliyet almak gerekmektedir. öncesinde B sınıfı sürücü belgesi ile minibüs de sürülebilmekteydi fakat artık minibüsler için farklı bir sınıf vardır. B sınıfı ehliyetlerde bir de vites tipi ayrımı vardır. Normal şartlarda B sınıfı sürücü belgesi alanlar, hem manuel hem de otomatik vitesli otomobil ve kamyonetleri kullanabilirler. Fakat yılındaki düzenleme sonrası, sadece otomatik vitesli araç kullanmak isteyenler de ehliyet alabilmektedir. Otomatik vitesli araçlar için sürücü kursuna giden bir sürücü adayı, eğitimlerini ve sınavlarını otomatik vitesli bir araçla tamamlar. Aldığı B sınıfı ehliyette ise sadece otomatik vitesli araç kullanabileceği yazar. Bu ehliyete sahip olanlar, manuel vitesli araç kullanamazlar. B sınıfı ehliyete sahip olanlar; M, B1 ve F sınıfındaki araçları, yani motorlu bisiklet, 4 tekerli motosiklet ve traktör de kullanabilirler. Buna ek olarak yüklü ağırlığı kilogramı geçmeyen birleşik araçlar da bu ehliyet ile kullanılabilir.

BE Sınıfı Sürücü Ehliyeti

BE sınıfı ehliyet, B sınıfına dahil olan araçların römorklu bir şekilde kullanılması için gerekli olan sürücü belgesidir. Söz konusu römorkun yüklü ağırlığı kilogramdan az olmalıdır. Deneyim şartının bulunmadığı BE sınıfı sürücü belgesinin alt yaş sınırı 18’dir. BE ehliyete başvurmak için B sınıfı ehliyete sahip olma zorunluluğu vardır. Yani önce B sınıfı ehliyet alınması ve ardından BE için başvurulması gerekmektedir. BE sınıfı sürücü belgesine sahip olanlar B sınıfı ile birlikte M, B1 ve F sınıfına dahil olan araçları da sürebilirler.

C1 Sınıfı Sürücü Ehliyeti

C sınıfı ehliyetler de kendi arasında gruplara ayrılmaktadır. Bu nedenle C sınıfı ehliyet fiyatları da farklılık gösterebilmektedir. Bu grupta yer alan C1 sınıfı ehliyet, ağırlığı - kilogram arasında olan çekici ve kamyonları kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. Yaş sınırı 18 olan C1 sınıfı ehliyet almak için önceden B sınıfı ehliyet almış olma zorunluluğu vardır. C1 sürücü belgesi; M, B1, B ve F sınıfı ehliyetleri de kapsar.

C1E Sınıfı Sürücü Ehliyeti

C1E sınıfı ehliyet, C1 sınıfının üst sınıfı olarak kabul edilebilir. C1E sınıfı ehliyet; C1 sınıfına dahil olan araçlara takılan, yüklü ağırlığı kilogramın üzerinde olan römorklar ile katar ağırlığı kilogramın altında kalan birleşik araçları kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. Bu sürücü belgesi ile aynı zamanda B sınıfına dahil olan araçlara takılan, yüklü ağırlığı kilogramın üzerinde olan römorklar ile katar ağırlığı kilogramın altında kalan birleşik araçlar da kullanılabilir. C1E ehliyete başvurmak için aranan şart, C1 sınıfı ehliyete sahip olmaktır. Bu sürücü belgesi, M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfını da kapsar.

C Sınıfı Sürücü Ehliyeti

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici kullanmak için gerekli olan sürücü belgesidir. En az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranan bu ehliyet sınıfında alt yaş sınırı 21’dir. C sınıfı sürücü belgesi ile M, B1, B, C1 ve F sınıfına dahil olan araçlar da sürülebilir.

CE Sınıfı Sürücü Ehliyeti

CE sınıfı ehliyet, yılındaki düzenlemeden sonra “yeni tır ehliyeti” olarak kabul edilmektedir. C sınıfı sürücü belgesi ile C sınıfına dahil olan araçlara takılan, yüklü ağırlığı kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçlar kullanılabilir. En az C sınıfı ehliyete sahip olanların başvurabildiği bu sürücü belgesi sınıfı için alt yaş sınırı 21’dir. C grubundaki en kapsamlı sınıf olan CE ile M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfına dahil olan araçların tümü kullanılabilir.

D Sınıfı Sürücü Ehliyeti

D sınıfı sürücü belgesi, otobüs ehliyetidir. Otobüs kullanabilmek için gerekli olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için en az B sınıfı ehliyete sahip olma şartı aranır. D sınıfı ehliyet yaşı 24’tür ve 24 yaşın altındakiler bu ehliyet sınıfına başvuramazlar. D sınıfı sürücü belgesi; M, B, B1, D1 ve F sınıfını da kapsar.

F Sınıfı Sürücü Ehliyeti

F sınıfı sürücü belgesi, traktör ehliyetidir. Sürücü adayları genellikle F sınıfı ehliyet yerine B sınıfı tercih ederler. Çünkü B sınıfı ile hem normal araçlar hem de traktörler kullanılabilir. Yaş sınırı 18 olan F ehliyet traktör ile birlikte sadece M sınıfındaki motorlu bisikletleri kapsar.

G Sınıfı Sürücü Ehliyeti

G sınıfı ehliyet, iş makineleri ile trafiğe çıkmak için gerekli olan sürücü belgesidir. İş makinelerini, iş yapılan sahada kullanabilmek için operatörlük belgesi alınması gerekir. Fakat bu iş makinelerini, iş sahasına götürebilme amacıyla trafikte kullanabilmek için G sınıfı sürücü belgesi zorunludur. Ehliyet alırken ödemeniz gereken ücreti nakit olarak vermek yerine kredi kartı seçeneğini de kullanabilirsiniz. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere “Ehliyet Harçlarını Kredi Kartı ile Ödeme” başlıklı sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Aldıktan Sonra Hangi Ehliyet Sınıfı Kaç Sene Geçerlidir?

Ehliyet Geçerlilik Süreleri ve Alt Yaş Sınırları
Ehliyet SınıfıGeçerlilik SüresiAlt Yaş Sınırı
M10 Yıl16
A110 Yıl16
A210 Yıl18
A10 Yıl20
B110 Yıl16
B10 Yıl18
BE10 Yıl18
C15 Yıl18
C1E5 Yıl18
C5 Yıl21
CE5 Yıl21
D15 Yıl21
D1E5 Yıl21
D5 Yıl24
DE5 Yıl24
F10 Yıl18
G10 Yıl18

Araç Kiralarken Ehliyet Sınıfı Nasıl Dikkate Alınır?

Araç kiralama firmalarında çoğunlukla otomobil ve kamyonet sınıfındaki araçlar bulunur. Bu nedenle rent a car firmaları, müşterilerinin B sınıfı ehliyete sahip olmalarını ister. Farklı araçlar kiralanacağında ise ehliyet sınıfları, söz konusu araca göre dikkate alınır. Ayrıca bu firmaların çoğu, deneyim şartı ve yaş sınırı da koyar. Örneğin bazı firmalarda alt yaş sınırı 18 değil 21 ya da 24’tür. Kimi firmalar 2 yıl deneyim ararken kimi firmalar en az 5 yıl deneyim isterler. Bununla birlikte stajyer ehliyet sahibi olanlara kiralık araç verilmez. Aracınız pek çok unsura bağlı olarak değer kaybedebilir. “Araç Değer Kaybı Hesaplama” başlıklı içeriğimize göz atarak aracınızın değer durumu ile ilgili ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.

Ehliyet Sınıfı Yükseltmek İçin Ne Yapmak Gerekir?

Ehliyet sınıfı yükseltmek için eskiden sıfırdan ehliyet alıyormuş gibi bir prosedür izlenirdi. Günümüzde ise yazılı sınav zorunluluğu yoktur. Yani yazılı sınava daha önce herhangi bir sınıf için bir kere girmiş ve geçmiş olan bir sürücü adayı, ehliyet sınıfı yükseltmek için yeniden yazılı sınava tabi tutulmaz. Mevcut ehliyet sınıfı, alınacak yeni ehliyet sınıfı için gerekli şartları taşıyorsa, bir sürücü kursuna başvurulduktan sonra direksiyon sınavına girilir ve ehliyet büyütülür.

Yeni Ehliyet Sınıfları

  •  Kurslara yılından önce kaydolan adayların ehliyet sınıfları yeni sisteme dönüştürülürken başvurdukları sınıfın dengi olacak şekilde olacaktır. 
  • Yeni ehliyet sisteminin temel yapı taşı araçlara takılan ek yüklerle ilgilidir. Belli sınırlar dahilden takılacak römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlenmiştir. Bu kadar ehliyet sınıfı çeşidi olmasının temel sebebi budur.
  • Kimi ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiştir. Kimi ehliyet sınıflarına deneyim şartı getirilmiştir.
  • Eskiden B sınıfı sürücüler minibüs sürebiliyordu. İlk defa ehliyet alacaklar direk minibüs kullanamayacak ve deneyim şartı(Bazı sınıflar için de deneyim şartı var)aranacak.
  • MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16'ya düşürülmüştür ve tüm sınıflar MOPED kullanabilecekler. (M sınıfı)

TÜM EHLİYET ÇEŞİTLERİ:

M sınıfı sürücü belgesi nedir? M sınıfı sürücü belgesi için yaş sınır kaçtır?

  • MOPED yani motorlu bisiklet kullanacakları verilecektir. 2, 3 ve 4 tekerlikli olabilir.
  • Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

 Yönetmelikte: "Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet şeklinde ifade edilmektedir."


A1 sınıfı sürücü belgesi nedir? A1 için yaş sınırı kaçtır?

2 Tekerlikli motosikletler için:

  • Silindir hacmi  santimetreküpü geçmeyecek.
  • Güç olarak 11 kv(kilovat) sınır değerini aşmayacak.
  • Kv/kg oranı 0,1 değerini geçmeyecek şekilde sepetli veya sepetsiz olabilir.

3 Tekerlikli motosikletler için:

  • Güç sınırı 15 kv(kilovat)’tır.
  • Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.
  • Aynı zamanda A1 sürücü belgesine sahip olanlar M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

 Yönetmelikte: " Silindir hacmi santimetreküpü,  gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikleti şeklinde ifade edilir."


A2 sınıfı sürücü belgesi nedir? A2 için yaş sınırı kaçtır?

2 Tekerlikli motosikletler için:

  • Güç sınırı 35 kv(kilovat)’tır.
  • Kv/kg oranı 0,2 değerini geçmeyecek şekilde sepetli veya sepetsiz olabilir.

3 Tekerlikli motosikletler için:

  • Güç sınırı 15 kv(kilovat)’tır.
  • Yaş sınır 18’dir.
  • A2 sınıfı sürücü belgesi olanlar M ve A1 sınıfını kapsayan araçları da kullanabileceklerdir.

 Yönetmelikte: "Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet şeklinde ifade edilir."


A sınıfı sürücü belgesi nedir? A için yaş sınırı kaçtır? Deneyim şartı var mı?

2 Tekerlikli motosikletler için:

  • Güç sınırı 35 kv(kilovat) üstü olan motosikletleri kullanacaklara verilir.
  • Sepetli veya sepetsiz olabilir.
  • İki tekerlekliler için yaş sınırı 20’dir.

3 tekerlikli olup gücü 35 kv(kilovat) aşan motosiklet türleri için de geçerlidir.

  • Üç tekerlikliler için yaş sınırı 21’idr.
  • A sınıfı belge alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı deneyimlerinin olması gerekmektedir.
  • Fakat 24 yaşını doldurmuş bir kişi koşulsuz olarak bu ehliyet sınıfı için koşulsuz başvuruda bulunabilir.
  • M, A1 ve A2 sınıfı araçları kullanabildikleri için her türlü motosiklet ve MOPED’leri kullanabilir. En avantajlı ehliyet sınıfı budur.

 Yönetmelikte: "Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçen iki tekerlekli motosiklet şeklinde ifade edilir."


B1 sınıfı sürücü belgesi nedir? B1 için yaş sınırı kaçtır?

  • Normal B grubuyla karıştırılmamalıdır.
  • Motor gücü 15 kv’yi geçmeyen ve ağırlığı kg’dan fazla olmayan dört tekerlikli motosikletleri kullanacaklara verilir.
  • Yük taşımacılığında kullanılması durumunda net ağırlığı kg’ı aşmayan dört tekerlikli motosikletleri kapsar.
  • Elektrik ile çalışanlarda kg hesabında bataryalar dahil edilmez.
  • Yaş sınır 16’dır ve sadece M sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilecek araçları kullanabilir.

B sınıfı sürücü belgesi nedir? B için yaş sınırı kaçtır? B sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir.
  • Yaş sınırı 18’dir.
  • M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.  Motor bisiklet, 4 tekerlik motosiklet ve traktör kullanabilirler.
  • Azami yüklü ağırlığı kg olan birleşik araçları kullanabilirler.

BE sınıf sürücü belgesi nedir? BE için yaş sınırı kaçtır? BE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • B sınıfı sürücü belge ile kullanılan araçlarda römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilir.  Römork veya yarı römorkun yüklü ağırlığının kg’ı geçmemesi esastır.
  • Yaş sınırı 18 olarak belirlemiştir.
  • M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
  • B grubu ehliyeti olmayan BE grubuna başvuramaz. B ve BE grubunun yaş sınırı aynı. Bu durumda B aldıktan hemen sonra BE alınabilir. Çünkü yönetmelikte belli bir zaman “deneyim gerekiyor” şartı koşulmamıştır.

C1 sınıf sürücü belgesi nedir? C1 için yaş sınırı kaçtır? C1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • ’dan,  Kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanacakların alacağı sürücü belgesi çeşididir.
  • Yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir.
  • Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C1E sınıf sürücü belgesi nedir? C1E için yaş sınırı kaçtır? C1E sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • Yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir.
  • Deneyim şartı olarak en az C1 grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C sınıf sürücü belgesi nedir? C için yaş sınırı kaçtır? C sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Kamyon ve çekiciler için geçerlidir.
  • Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir.
  • Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

CE sınıf sürücü belgesi nedir? CE için yaş sınırı kaçtır? CE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
  • Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir.
  • Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
  • CE sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.

D1 sınıf sürücü belgesi nedir? D1 için yaş sınırı kaçtır? D1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır.
  • Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır.
  • Yaş sınırı 21’dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B, B1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

D1E sınıf sürücü belgesi nedir? D1E için yaş sınırı kaçtır? D1E sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır.
  • D1’den farkı, minibüslerin KG’ı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir.
  • Yaş sınırı 21’dir ve en az D1 grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B, B1,BE D1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

D sınıf sürücü belgesi nedir? D için yaş sınırı kaçtır? D sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Otobüs kullanabilmek için gerekli olan ehliyet sınıfıdır.
  • Yaş sınırı 24’dür ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B, B1, D1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

DE sınıf sürücü belgesi nedir? DE için yaş sınırı kaçtır? DE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Otobüs kullanabilmek için gerekli olan ehliyet sınıfıdır.
  • Yaş sınırı 24’dür ve en az D grubu ehliyet olması gerekmektedir.
  • M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler
  • D sınıfından farkı, otobüslerin KG’ı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir.

F sınıf sürücü belgesi nedir? F için yaş sınırı kaçtır? F sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • Traktör kullanacaklara verilir.
  • M sınıfı motor bisikletleri de kullanabilir.
  • Yaş sınırı 18’dir.

G sınıf sürücü belgesi nedir? G için yaş sınırı kaçtır? G sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

  • İş makinesi kullanacaklara verilir. Yaş sınırı 18’dir.
  • M sınıfı motor bisikletleri de kullanabilir.

B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı ehliyet nedir, yaş sınırı var mı ve şartları neler?

B sınıfı ehliyet tipi genel olarak bazı boylardaki otomobil ile traktörleri kullanma yetkisi sunar. Kısacası klasik otomobil kullanımı için gerekli olan sürücü belgesi türü B sınıfı ehliyet olmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de oldukça popülerdir.

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

Belirli bir uzunluğa ve ağırlığa sahip olan otomobilleri ve traktörleri sürmeye yarayan B sınıfı ehliyetin B1 sınıfı denilen alt türü de bulunmaktadır. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F sınıfında yer alan tüm araçlarla trafiğe çıkılmasına olanak sağlanmıştır. Yeni kanunla beraber Türkiye’deki ehliyet kullanım süresi de artık belirli bir yıl sayısına bağlı hale gelmiştir. Dolayısıyla B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi de 10 sene şeklindedir.

Bununla beraber merak edilen bir diğer konu da “B sınıfı ehliyet kaç yaşında alınır” sorusudur. Bu sürücü belgesine sahip olmak için gerekli olan minimum yaş sınırı 18’dir. Yani kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. B sınıfı ehliyet için herhangi bir tecrübe şartı belirlenmemiştir. Ancak bu ehliyet tipinin maksimum yük ağırlığı ise kg şeklindedir. Her sürücü belgesi için birtakım koşullar getirilmiştir. B sınıfı ehliyet başvuru sürecinde gerekenler şu şekilde sıralanmıştır:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Adli sicil kağıdında yer alan sabıka kaydı
  • 18 yaşını bitirmiş olmak
  • Güncel 2 tane biyometrik fotoğraf
  • Uzman doktor ya da aile hekimi tarafında verilmiş sağlık raporu
  • Ehliyetin süresiz bir şekilde geri alınmamış olması
  • Öğrenim belgesi ya da diploma

Her vatandaş gerekli şartları sağlayıp bu belgeleri edinerek bir sürücü kursuna başvuruda bulunabilir ve ehliyet sürecini başlatabilir. Ardından kurs eğitimini başarı ile tamamlaması ve uygulamalı sınavı geçmesi gerekir. Böylelikle B sınıfı ehliyetini almaya hak kazanacaktır.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

Pek çok aracı kapsayan B sınıfı ehliyet sayesinde kullanılabilecek araçlar aşağıdaki gibidir.

  • Kamyonet
  • Traktör
  • Düz vites otomobil
  • Motor bisiklet
  • Kamyonet

Tüm bunlara bakıldığında aslında traktör F sınıfında, motor bisiklet ise moped olarak M sınıfında yer alır. Ancak B sınıfı ehliyetin en büyük avantajlarından biri de bu iki kategorideki araçları da kapsamasıdır. Dolayısıyla eğer B grubuna ait sürücü belgeniz varsa herhangi bir ek işleme gerek duymadan bu araçları da kullanabilmeniz mümkündür.

B Sınıfı Ehliyetle Kullanılan Motorlar

Bu sürücü belgesi için motor kullanımına olanak tanınmamıştır. Bu nedenle B sınıfı ehliyetle kullanılan motorlar diye bir tabir bulunmamaktadır. Bunun için motorlar dahilinde belirlenmiş A sınıfı ehliyetin alınması gerekir. B sınıfında trafiğe çıkılan motorlar ise sadece motor bisikletler olabilir.

B Sınıfı Ehliyet Ücretleri

Eğer ilk kez B sınıfı sürücü belgesi alacaksanız yatırmanız gereken birtakım ücretler mevcuttur. Bu bağlamda ehliyet harcı, kart ücreti ve hizmet bedeli B sınıfı ehliyet ücretleri dahilinde yer alır. Sürücü kursları için belirlenmiş tek bir fiyat olmamakta, çünkü her kursa göre fiyat sistemi değişmektedir. Ancak B sınıfı ehliyet harcı için yılında belirlenmiş tutar ,90 TL şeklindedir. B sınıfı ehliyet fiyatlarına, diğer kalemler ile birlikte kaydolmayı tercih edeceğiniz sürücü kursunun masrafları da eklenince bu tutardan çok daha fazla bir miktar ortaya çıkacaktır.

B Sınıfı Ehliyet 6 Teker Araç Kullanabilir mi?

Herhangi bir tekerlek sınırı bulunmayan B sınıfı sürücü belgesinde teker sayısı önemsizdir. Bu nedenle “B sınıfı ehliyet 6 teker araç kullanabilir mi” sorusunun cevabı evet olacaktır. Burada önemli olan sadece aracın ağırlığı ile cinsidir.

B S&#x;n&#x;f&#x; Ehliyet Hangi Araçlar&#x; Kullanabilir?

B S&#x;n&#x;f&#x; Ehliyet Hangi Araçlar&#x; Kullanabilir?

Hepimizin aÅŸina olduÄŸu ehliyetin resmi adı, sürücü belgesi olarak ifade ediliyor. Bu belge, karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu veya motorsuz kara taşıtlarının sürücüler tarafından kullanılmasına olanak tanıyan ve yetkili kurumlar tarafından verilen bir belgedir. Sürücü belgeleri aynı zamanda kimlik iÅŸlevi de görürler. Sürücü belgeleri M, A1, A2, A, B, BE, C1, C1, E, C CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgeleri olarak farklı ÅŸekilde adlandırılırlar. 

Ehliyet türleri arasında en çok kullanılanı B sınıfı ehliyettir. B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiÄŸi ve sahip olduÄŸu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı kilogram olan birleÅŸik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aÅŸağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.

B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı kilograma kadar olan birleÅŸik araçları da kullanma hakkı elde ederler. 

B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.

M sınıfı ehliyet: M sınıfı sürücü belgesi sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanma hakkına sahiptirler. 

D1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet sahipleri minibüs kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise D1 sınıfı ehliyet sahiplerinin otobüs kullanamayacağıdır. D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. D1 sınıfı ehliyet sahipleri bunların yanında B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler. D1 tipi ehliyet için sürücünün 21 yaşını tamamlamış olması ÅŸartı aranır. D1 sınıfı ehliyette deneyim ÅŸartı da aranmaktadır. B tipi ehliyet sahibi olmayanlar D1 sınıfı ehliyet alamazlar.

F sınıfı ehliyet: Traktör kullanmak için F tipi ehliyet alınmalıdır. Bunun için gereken ÅŸart ise 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış olmaktır. Herhangi bir deneyim ÅŸartı aranmaz.

B Sınıfı Sürücü Belgesi Şartları Nelerdir?  

B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak isteyen adaylarda aranan durum yaÅŸ sınırıdır. Yalnızca 18 yaşını doldurmuÅŸ bireyler B sınıfı ehliyet sürücü kursuna baÅŸvurabilirler. 18 yaşını doldurmamış olan kiÅŸilerin B sınıfı ehliyeti için baÅŸvuru yapmaları imkansızdır. 
Sürücü kurslarının B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen sürücü adaylarından istedikleri bazı belgeler ve ÅŸartlar mevcuttur. Bu ÅŸartları ÅŸöyle sıralamak mümkündür: 

  • 18 yaşını tamamlamış olmak 
  • Kimlik fotokopisi 
  • Daha önceden ehliyet alınmış ise o ehliyetin fotokopisi
  • EÄŸitim durumunu gösteren belge 
  • 6 adet fotoÄŸraf 
  • SaÄŸlık raporu 
  • Kan grubunu gösteren belge 
  • Adli sicil kaydı beyanı 
  • Adres beyanı 

Gereken ÅŸartlar ve belgeler tamamlandıktan sonra sürücü adayı, sürücü kurslarına ehliyet almak için baÅŸvurur. Sürücü adayının teorik derslerin alması ve iki aÅŸamada gerçekleÅŸen yazılı sınav ve direksiyon sınavından baÅŸarılı bir ÅŸekilde geçmiÅŸ olması gerekmektedir. Yazılı sınavda baÅŸarılı olan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olur.  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir