hamilelikte belin sağ tarafında ağrı / Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı - İrfan Tarhan

Hamilelikte Belin Sağ Tarafında Ağrı

hamilelikte belin sağ tarafında ağrı

Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Gebelikte Sağ Boşluktaki Ağrı Nedenleri

Hamilelikle kaşık ağrısı, gebelerde sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Bu nedenle de genellikle endişe etmeye gerek olmayan bir durumdur.

Hamilelikte Sağ Kasık Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Gebelerde görülen kasık ağrısı, pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilir. Ama genellikle bu durum, gebeliğin doğal bir sonucudur. Pelvis bölgesinde yer alan ve bebeğe yer açmak için her gün büyüyen rahim, diğer kaslara, organlara baskı yapar. Bunun sonucunda da bir hassasiyet ve ağrı meydana gelir. Özellikle de ilk hamilelikte yaşanan bu ağrı, biraz güçlü olabilir. Hamilelikte yaşanılan kasık ağrılarının asıl nedeni ise, bazen de endişe verici olabilir. Genellikle hamilelikte kasık ağrısının nedenleri de şu şekilde sıralanabilir;

Yuvarlak bağ (round ligament) ağrıları: Rahmin üst tarafından kasıklara kadar gelen ve ismine de yuvarlak bağ dokuları adı verilen yapılardır. Bebeğin büyüyüp rahmin genişlemesi sonucunda büyür ve daha çok gerilmeye başlar. Bu durum da kasıklarda çekme hissine benzeyen bazı ağrıların oluşmasına neden olur.

Gaz sancısı ve kabızlık: Gebelikte, ismine progesteron adı verilen hormon artış gösterir. Bu da bağırsak hareketlerinde önemli ölçüde yavaşlamaya neden olur. Buna bağlı olarak gaz ve kabızlık sorunları da ortaya çıkabilir. Bağırsaklarda görülen bu rahatsızlıklar da bazı zamanlarda kasık ağrısı olarak meydana gelir.

Doğuma hazırlık kasılmaları: Gebeliğin sonlarına doğru rahim kasılmaları başlar. Vücut, kendisini bu şekilde doğuma hazırlar. Bu da karın, bel ya da kasıklarda ağrılara neden olabilir.

Gebelikte Sağ Boşluktaki Ağrı Nedenleri

Hamilelik döneminin ilk belirtileri olarak karşımıza çıkan kasık ağrıları, özellikle de ilk kez anne olacak kişilerin yaşadıkları ve genellikle de endişe duydukları konulardan birisidir. Sağ ve sol kasık bölgelerinde meydana gelen ağrıların bebeğe zarar verebileceği düşüncesi anne adaylarının kaygı duymasını önemli ölçüde tetikleyen durumlardan birisidir. Her hamilelikte görülmeyen ama, şiddetli ve hafif kasık ağrılarının görüldüğü hamilelikte bu ağrıların yol açtığı ve nasıl düzelebileceğini bilmek oldukça önemlidir.

Bebeğin anne karnında kolayca gelişimini sağlayabilmesi ve büyüyebilmesi için rahmin büyümesine de bağlı olarak meydana gelen baskı kasıklarda ağrıya yol açar. Anne adayında sancı hissi oluşturan bu durumun görülmesindeki en önemli etken ise, hamilelik dönemindeki doğal işleyiş sorun değilken düşük ya da enfeksiyon gibi tehlikeli durumlara işaret ettiği zaman sorun olabiliyor.

Hamilelikteki yaşanan kasık ağrısının nedeni anne adayının kendisi ve bebeği için zarar teşkil etmiyorsa günlük sıvı tüketimini arttırdığı zaman magnezyum tabletlerinin de olumlu etkisi görülür. Ama bu ağrının nedeni dış gebelik, plasentada kanama, idrar yolu enfeksiyonu, preeklampsi gibi durumlar ise kesinlikle doktora gitmek gerekir.

Hamilelik döneminde anne adayının rahmi içinde her geçen gün büyüyen bebek hem hacim hem de ağırlık olarak anne adayını zorlar. Sağ kaşıkta meydana gelen ağrı da genellikle bundan kaynaklanır. Bebeğin karın içinde büyüdüğü zamanlarda daha çok kendini gösteren kasık ağrıları, aslında rahim ağzında bebeğe yer açılması şeklinde de yorumlanır. Bebeğin büyümesi olarak da bakıldığında aslında çok iyi bir duruma işaret eden bir şey gibi görünse de bazı tehlikeli ağrılar da bebeği ve anne adayını zaman zaman riske sokabilir.

False

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

Hamilelikte siyatik sinir ağrısı kalçadan başlayıp bacak boyunca devam eden derin, bazen keskin bazen yaygın olup hafif veya çok şiddetli olabilir. Siyatik sinir bacağın duyu ve motor fonksiyonlarını düzenleyen vücuttaki en büyük sinir olup baldırın arka tarafı, bacağın arka tarafı ve ayağın tabanından sorumludur.

Siyatik ağrı sinir boyunca hissedilir; kasıktan bacağın arka tarafına ve sonrasında ayağa kadar yayılabilir. Ağrı arttıkça bacak güçsüzleşir, refleksler azalır, diz ve bilekte sorunlar başlar. Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa ağrı o kadar artar.

Gebelikte Siyatik Ağrı Nedenleri

Siyatik sinir belin alt bölgesinde L4-5, S1, 2, 3 bölgesinden köken duyu ve motor fonksiyonlarını düzenleyen vücuttaki en büyük sinir olup kalçadan çıkıp bacağın arka tarafına geçer.

Siyatik sinir ağrısı sinirin çıkış yeri ya da geçtiği yerlerin herhangi birinde sıkışması ile olur. Siyatik ağrı sinirin çıkış bölgesinde omur arasındaki diskin fıtıklaşması sonucunda sinire baskı yapmasıyla olur. Baskı ayrıca kemik değişiklikleri, spinal kanal daralması, osteoartrit, dejeneratif disk değişiklikleri gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.

Gebelikte fıtığa bağlı siyatik ağrı çok sık değildir. Fakat siyatik ağrıya benzer bel ağrıları %50-80 oranında değişen sıklıkta görülür.

Gebelikte siyatik ağrı kas gerilmesi ve eklemlerdeki gevşemeye bağlı da olabilir. Pelvik kemik ağrı, sakroiliak eklem sorunları ve priformis sendromu (kalçadaki kaslardan birinde oluşan sorun) nedeniyle gebelikte siyatik ağrı sık görülür. Bunun sebebi gebelik nedeniyle artan relaxin hormonu özellikle kalça bölgesindeki eklemlerde ve bağlarda gevşemeye neden olur. Bu nedenle siyatik ağrı sık görülür.

Hamileliğin ilerlemesi ile artan bebek ağırlığı eklem ve bağlarda baskıyı arttırır. Bebeğin pozisyonu bile fazladan baskıya neden olarak siyatik ağrıyı şiddetlendirir.

Gebelikte Siyatik Ağrı Bulguları

Siyatik sinir ağrı bulguları:

  • Bacak ya da kalçada tek taraflı ağrı
  • Siyatik sinir boyunca kalçadan bacağın arkasından ayağa dökülen ağrı
  • Keskin, sızlama ve yanma tarzı ağrı
  • Bacak ve ayağı etkileyen hissizlik, karıncalanma, uyuşma
  • Oturma, kalkma ve yürümede zorluk

Ağrı olunca mutlaka doktora danışmak gerekir.

Gebelikte Siyatik Ağrıda Egzersiz

Gebelikte siyatik sinir ağrı tedavisi için masaj ve fizik tedavi yapılabilir. Hamilenin kendi kendine ağrıyı azaltmak için bacak ve kalça kaslarını gererek siyatik sinir üzerindeki baskıyı azaltması gerekir. Bazen ağırlık kaldırmadan yapılan egzersizler ve yüzme işe yarar.

Gebelikte siyatik ağrıyı ve rahatsızlığı azaltacak egzersiz hareketleri

Oturarak Priformis Germe: Priformis kası kalçada derine yerleşmiş olarak bulunur ve kasıldığında siyatik sinire bası yapar. Bu egzersiz kastaki gerilmeyi azaltarak sinirin rahatlamasına yardımcı olur.

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

  • Sandalyeye oturulup ayaklar önünde yere düz basılır
  • Eğer sol taraf etkilendiyse sol ayak bileğini sağ diz üstüne koy
  • Dik durarak öne doğru kalça gerilene kadar eğilme
  • 30 saniye bu pozisyonda kalıp tekrar düzel

Gün içinde bu hareket tekrarlayarak yapılır.

Masada Germe: Bu egzersiz iyi hissettirecektir. Bel, kalça ve bacak kasları rahatlayacak.

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

  • Ayaklar hafifçe açık yüz masaya dönük eller masaya dayanmış olarak ayakta hafifçe eğik durulur
  • Kolar dik ve sırt düz tutulur
  • Kalça masadan yapılabildiği kadar uzaklaştırılır, bel ve bacak arkasında rahatlatıcı bir gerilme hissedilir
  • Kalça 2 yana hareket ettirilerek gerilme arttırılır
  • Bu pozisyonda 30-60 saniye kalınarak hareket günde 2 kez tekrarlanır

Güvercin Pozisyonu: Bu popüler yoga pozisyonu gebelikteki siyatik ağrının azalmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

  • Diz ve eller yere konur
  • Sağ diz ileri ellerin arasına doğru çekilir
  • Sol bacak ayaklar yerde olmak üzere geriye çekilir
  • Yuvarlanmış havlu veya yoga bloğu sağ kalçanın altına yerleştirilir. Bu gerilmeyi kolaylaştırır ve karın için rahatlatıcı olur
  • Sağ bacak üzerine ileriye doğru hafifçe yatılır. Yere doğru hafifçe kendinizi bırakırsınız. Baş ve kolların altına desteklemek için yastık konulabilir
  • Bir dakika bu pozisyonda kalınır. Diğer taraf için aynısı yapılarak günde 5 kez tekrarlanır

Kalça Fleksörlerinin Gerilmesi: Fleksör kaslar yürüme sırasında bacağın ileri gitmesini sağlayan kaslardır. Gebelik boyunca birçok kadında gergin fleksör kaslar duruşu bozarak ağrıya neden olur.

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

  • Diz ve eller yere konur
  • Bacaklardan biri öne çekilir ve kalça ile diz arasında 90 derece açı olur
  • Sırtın önünde kalçada ve bacakta gerime hissedene kadar öndeki bacağa ağırlık verilir
  • 30 saniye bu hareket yapıldıktan sonra diğer bacakla aynı egzersiz yapılır

Kalça ve Hamstring Kasları ile Sünger Yuvarlama: Sünger yuvarlama gergin kasları rahatlatmak ve gevşetmek için iyi bir egzersizdir. Yuvarlama kaslar için masaj yerine geçer.

Hamilelikte Siyatik Sinir Ağrısı

  • Silindir sünger yere konur
  • Sünger üzerine eller arkada yere konarak oturulur
  • Ayaklardan biri diğer diz üzerine konur
  • Yavaşça vücut silindir üzerinde gerilme hissedene kadar öne arkaya hareket ettirilir.
  • 30-60 saniye aralıklarla hareket tekrarlanır
  • Öne arkaya hareket iyice gerilene kadar yapılır
  • Ayaklar değiştirilerek hareket tekrarlanır

Gebelik boyunca siyatik ağrı rahatsız edici ve çok ağrılı olabilir. Egzersiz kaslardaki gerilmeyi azaltarak ve bacak sırt ve kalça eklemlerinde hareketliliği arttırarak siyatik ağrının azalmasına yardımcı olur. Uzun süre oturmak veya ayakta durmak siyatik ağrının artmasına neden olur. Gün içinde sık sık hareket ederek pozisyon değiştirilmeli. Siyatik ağrıyı arttıran hareketleri yapmaktan kaçınmalıyız. Egzersiz öncesi mutlaka doktorunuz ile konuşmalısınız. Egzersiz sırasında baş dönmesi, baş ağrısı kanama olursa egzersiz bırakılıp doktora gidilmeli.

Gebelikte Siyatik Ağrı Tedavisi

Gebelikte siyatik sinir ağrı tedavisi için yapılması gerekenler:

  • Ilık duş
  • Sıcak havlu ile baskı
  • Siyatik ağrı için egzersiz
  • Masaj
  • Ağrı kesici; acetaminofen içeren ağrı kesicilerden gerekirse günde 3-4 tane 500 mg kullanılabilir
  • Eklem içine steroid enjeksiyonu ve sinir bloğu

Siyatik ağrıya neden olan ve arttıran hareketlerden kaçınmak önemli. Gebelik boyunca her geçen hafta artarak devam eden hafif rahatsızlık normal. Ancak şiddetli ağrı için tedavi gerekli.

Etiketler:gebeklikte siyatik sinir ağrısıhamilelikte siyatik ağrısiyatik sinir ağrısı

Bel ağrısı, son zamanlarda çok sık görülen sağlık sorunlarından birisidir. Çoğunlukla yapılan ağır bir işin sonunda yaşanan zorlanmalar sebebiyle kas hasarlarının veya yaralanmalarının oluşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bel ağrıları omurilik hastalıkları, fıtık, artrit vb. gibi hastalıklara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Tedavi ise genellikle nedene yönelik uygulanmaktadır.

 

Avicenna Fizik Tedavi Merkezi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Bel Ağrısı Nedir?

Tıp literatüründe bel ağrısı, lumbago olarak anılmaktadır. Bel bölgesinde hissedilen kasılma, kramp vb. gibi her türlü ağrıyı ifade etmektedir. Yetişkinlerin büyük bir oranında bu sağlık sorununa rastlanmaktadır. Bununla birlikte bel ağrıları sırta da vurarak yoğun bir sırt ağrısı yaşanmasına da sebep olabilmektedir.

Bel Ağrısı Nedenleri

Bu sağlık sorununun ortaya çıkmasının nedenleri arasında genellikle kas zorlanmaları, omurilikten kaynaklı problemler, eklem ve kemik problemleri gibi faktörler yer almaktadır.

Bel Kaslarında Oluşan Aşırı Yük

Gün içinde belin aşırı zorlanması, o bölgedeki bağların, tendonların veya kasların hasar görmesi sonucunda yara alması ile bel ve sırt ağrısı oluşabilmektedir. Ağır bir yük kaldırma veya fazla eğilip bükülme ile bel bölgesindeki dokuların gerilerek yırtılması (bunlar genellikle mikroskobik yırtılmalardır), bel ağrısının başlıca nedenlerinden birisidir.

Sinirlerin Tahriş Olması

Bel bölgesindeki omurgadan çıkan sinirlerin farklı nedenlere bağlı olarak tahriş olması sebebiyle bel ağrıları gelişebilmektedir. Bununla birlikte eklem iltihapları ve enfeksiyonlar omurga ağrısı, sırt ve bel ağrılarına neden olabilmektedir.

Kemiklerin Baskısı

Beldeki omurların genişlemesi veya yer değiştirmesi sonucunda kemikler bel bölgesine çok fazla baskı yaparlar. Bunun sonucunda şiddetli ağrı şikayetleri görülür.

Eklem ve Kemik Hastalıkları

Yukardaki nedenlerin yanında eklem ve kemik sorunları da bel ağrıları ve sırt ağrısı şikayetlerinin görülmesinde büyük oranda etkilidir. Özellikle travmatik bir yaralanma, doğumsal anomaliler, ağır egzersizler ve eklem iltihapları bu tür ağrı şikayetlerinin olmasına neden olur. Bunun yanında skolyoz adı verilen omurga eğriliği, yaygın olarak sakral bölgeyi ve bel omurlarını etkilemektedir. Aynı zamanda farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bel tutulması da kasların gerilmesi sonucu ağrılara neden olabilir.

Bel Fıtığı

Özellikle ağır kaldırma, uzun saatler aynı pozisyonda çalışma, obezite ve ani zorlanmalara bağlı olarak omular arasındaki disklerin yırtılması sonucu fıtık oluşmaktadır. Şiddetli siyatik ağrısına neden olan fıtık sorunu genellikle bacaklara vuran ağrılar veya belden kalçaya vuran ağrı şeklinde de kendini göstermektedir.

Lomber Dar Kanal

Omurilik, omurganın içinde bulunan ve kuyruk sokumuna kadar uzanan merkezi sinir sisteminin bir parçasıdır. Bacakların güçlü olmasını ve duyuların aktif olmasını sağlar. Bununla birlikte dışkı ve idrarın tutulasını da sağlayan yapıdır. Ancak disk yüksekliğinin azalması, eklem ağlarının kalınlaşması ve bel kayması gibi sorunlar omurilikte dar kanala neden olabilmektedir. Bu sağlık sorunu ise lomber dar kanal olarak adlandırılmaktadır. Sonuçta omurilik ağrısı meydana gelir.

Enfeksiyonlar

Omurgada oluşan enfeksiyonel hastalıkların büyük bir çoğunluğu bel bölgesinde görülmektedir. Bu enfeksiyonlara neden olan en büyük faktörler ise sigara kullanımı, obezite, şeker hastalığı ve HIV virüsüdür. Aynı zamanda omurga enfeksiyonları bakteri, virüs ve mantarlar nedeniyle gelişmektedir.

Tümörler

Kanserli hücre oluşumları genellikle kemik, yumuşak doku veya sinirlerde gerçekleşir. Omurga ve omuriliği oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir biçimde çoğalmaları sonucu oluşmaktadır. Oluşan tümörler genellikle cerrahi yöntemlerle alınabildiği gibi erken evrelerde radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilebilmektedir.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Lumbal bölgenin genel olarak vücuda sağladığı işlevler hareket etme, destek ve dokuların korunması şeklindedir. Yaşanan şiddetli bel ağrıları omurga kemikleri, omurganın etrafındaki ve içinde yapı ve dokular ile omurlar arasında bulunan disklerde bir sorun oluşması sonucunda meydana gelmektedir. Bununla birlikte belin etrafını saran kaslar ile karın içi organlarda yaşana sağlık problemlerinden kaynaklanabilmektedir.

Hamilelikte Bel Ağrısı

Gebelikte bel ağrısı, genellikle relaksin hormonunun yükselmesine bağlı olarak görülmektedir. BU hormon hamilelik döneminde üretilir. Genellikle kadınlarda adet dönemlerinde artmakta olan bu hormon, uterus duvarını rahatlatmaya yarayan ve vücudu gebeliğe hazırlayan bir hormondur. Relaksin seviyesinin yükselmesi ise eklemlerde gevşemeye neden olduğundan, anne adaylarının sıklıkla bel ağrısı şikayetleri olmaktadır. Bunların yanı sıra gebelik stresi ve diğer psikolojik etkenle de bu belirtinin görülmesinde etkilidir. Ancak gebelik döneminde alınan bazı önlemlerle bu ağrıları azaltabilirsiniz.

Gebelik Döneminde Bel Ağrısını Önleme

Gebelik döneminde bel ağrılarını hafifletecek bazı öneriler:

Belin Sağ Tarafında Ağrı

Genellikle belin sağ tarafında hissedilen ağrılar böbrek hastalıkları ile alakalı olabilmektedir. Bunlar genellikle böbrek taşları, böbrek enfeksiyonları veya apseleri gibi sağlık problemlerini kapsamaktadır. Kadınlarda sağ yumurtalık ve kasık ağrılarının da bazı durumlarda bele vurduğu gözlenir. Bele vuran kasık ağrısı şiddetli olduğu zamanlarda ağrının tam olarak kaynaklandığı bölge ayırt edilemez. Bununla birlikte şikayetinizin uzun sürmesi ve giderek artması halinde mutlaka bir hekime başvuranız önemle tavsiye edilir.

Belin Sol Arka Tarafında Ağrı

Belin sol arka kısmında yaşanan ağrılar genellikle ani hareketler, bazı kadın hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve el fıtığı gibi nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Bununla birlikte ters hareketlerde bulunma ve yanlış oturma biçimleri belin sol tarafında ve sol bacakta ağrıya neden olabilmektedir. Bu tür sağlık sorunlarının yaşanmaması için günlük yaşam aktivitelerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte ilerleyen ve geçmeyen vakalar için mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Belde Yanma Şeklinde Ağrı

Genel itibari ile günlük çalışma şekilleri, duruş bozuklukları ve yanlış yatak seçimi gibi faktörlere bağlı olarak belde yanma şeklinde ağrı olabilmektedir. Bununla birlikte bele vuran karın ağrısı da yanma şeklinde hissedilebilir. Yanma hissi önce belli bir bölgede hissedilebilir, ancak daha sonra tüm sırta yayılabilmektedir. Hafif başlayan ve artarak devam eden ağrılar için detaylı bir sağlık muayenesinden geçmeniz önemle tavsiye edilmektedir.

Bel Ağrısı Tanılama

Hastalar bel ağrısı şikayeti ile doktora başvurdukları zaman tanılama süreçleri öncelikle uzman hekim tarafından yapılan detaylı bir fizik muayene ve sağlık öyküsü ile başlamaktadır. Ardından bazı klinik testler ve görüntüleme tetkikleri yapılarak kesin tanı konulur. Doktora başvurulması gereken durumlar ise şu şekildedir:

Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısının tedavisinde genel olarak nedene yönelik tedavi uygulanmaktadır. Mekanik ağrılarda genellikle ilaç tedavisi, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri uygulanır. Bununla birlikte hastaların sağlık durumunun uygun olması halinde belirli aralıklarla düzenli olarak egzersiz yapmak gerekmektedir. Aynı zamanda özellikle mekanik ağrılarda acil müdahale gereken vakalar çoğunlukla cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

 

Avicenna Fizik Tedavi Merkezi Hakkında Bilgi ve Fiyat Al

 

Bel ağrısına iyi gelen bazı öneriler aşağıda yer almaktadır:

Soğuk veya Sıcak Kompres

Bel ağrısı ve sırt ağrılarından kurtulmanın en etkili yöntemlerinden birisi soğuk veya sıcak kompres uygulamalarıdır. Egzersiz esnasında veya ağır bir yük kaldırırken meydana gelen zorlanmalarda etkilenen bölgeye buz uygulaması yapılabilir. Bu uygulama esnasında akut travmaya bağlı olarak gelişen iltihaplanma büyük ölçüde azalmaktadır. Soğuk uygulama ile yoğun bel ağrıları da kolaylıkla giderilebilmektedir. Ancak soğuk kompres uygulandığı esnada ciltte soğuk yanıklarına neden olmamak için buz, bir havlu ya da beze sarılarak uygulanmalıdır. Buz bölgeye konulduktan sonra 20 dakika boyunca ara verilmeden tutulması gerekir. Ani zorlanmalarda akut uygulama soğuk kompres ile sonraki dönem uygulamaları ise sıcak kompres ile yapılmalıdır.

Egzersiz

Bel ağrıları yaşayan bireylerde eğilip kalkmak veya rutin hareketler biraz zorlaşabilmektedir. Ancak düzenli olarak yapılan pilates, yoga, yürüyüş, yüzme vb. gibi sporlar bu problemi gidermede yardımcı olmaktadır. Fiziksel aktivite esnasında gerilmiş olan kaslar gevşeyerek, endorfin hormonu salgılar. Ağrıları kronikleşmiş kişiler ise germe ve kuvvet egzersizleri yaparak bu şikayeti olabildiğince azaltabilir. Aynı zamanda düzenli egzersiz, gergin ve güçsüz kasların neden olduğu ağrıları da ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Germe ve Çekme Hareketleri

Germe ve çekme hareketleri genel olarak bel ve sırt ağrısına iyi gelen egzersizler arasındadır. Hastanın sırasıyla ayak parmaklarına dokunma, kobra duruşu ve çocuk pozu gibi yoga hareketlerini en az 30 saniye boyunca bu pozisyonlarda kalarak gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Bunların yanında çalışma koşullarınızın sağladığı ergonomik şartlar bel ağrılarının oluşumunda çok etkili olan diğer faktörlerdendir. Sıklıkla ofis çalışanlarında uzun süre aynı pozisyonda oturmaya bağlı olarak gelişen ağrılar, ergonomik standartların uygulanması ile önlenebilmektedir. Masada çalışan kişilerin monitöre olan uzaklığının en az 45 cm, sandalyede oturuş pozisyonunun ise dik durmayı sağlayacak biçimde olması gerekmektedir.

Medikal Tedaviler

Bel ağrılarında kullanılan medikal tedaviler genellikle ağrıyı azaltacak lokal anestezi etkili kremler ve ağrı kesici ilaçlardır. Bunların yanında akupunktur, prp ve medikal masaj uygulamalarıyla da bu sorun büyük ölçüde giderilebilmektedir. Aynı zamanda son dönemlerde sık olarak uygulana bel ağrılarında proloterapi enjeksiyonları, vücudun doğal işleyişi aracılığı ile doku iyileşmesini sağlayan bir uygulamadır. Etkisini artırmak için diğer medikal tedavi teknikleri ile birlikte uygulanabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sırt ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Sırt ağrısı yaşayan bireylerin öncelikle bir ortopedi uzmanına başvurmaları gerekmektedir. Ortopedi uzmanı müdahale ettikten sonra problemin fizik tedavi teknikleri ile giderileceği anlaşıldığında hastalar bir fizik tedavi uzmanına yönlendirilmektedir.

Bel ağrısı için hangi doktora gidilir?

Bel ağrıları öncelikli olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimlerine başvurmanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ihtiyaç duyulması halinde hasta bir ortopedi uzmanına yönlendirilerek ortopedik rahatsızlığın kesin teşhisi ve tedavisi sağlanır. Bu iki bölümün bir arada çalışmasıyla birlikte hastaların iyileşme süreçleri hızlanır.

Kamburluk bel ağrısı yapar mı?

Duruş bozuklukları veya genetik nedenlerle kamburluk yaşanabilmektedir. Kamburluk seviyesine bağlı olarak belde zorlanma ve bunun sonucunda ağrılar oluşabilmektedir. Ancak sürekli bel ağrısı ve sırt ağrısı yaşama nedeniniz çoğunlukla duruş bozukluklarıdır. Kamburluk ise bu duruş bozukluğunun ortaya çıkardığı bir sonuçtur.

 

Avicenna Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktorları

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır