gazi formasyon öğrenci girişi / FORMASYON BİLGİ SİSTEMİ | Gazi Faculty Of Education | Gazi University

Gazi Formasyon Öğrenci Girişi

gazi formasyon öğrenci girişi

Preservice Teachers’ Perceptions of an “Ideal Teacher” Before and After the Pedagogical Formation Training Certificate Program

Öz:

This study aims to identify preservice teachers’ perceptions after the Pedagogical Formation Training Certificate Program (PFESP), and their perceptions of an “ideal teacher” before they start the program. Participants of this study include a total of graduate or senior-year preservice teachers from 12 different undergraduate programs. The data were collected via open-ended interview forms. Content analysis was applied to analyze the data. The findings were grouped under three themes: professional qualifications, personal traits, and communication skills. The codes under these themes were ordered according to prevailing opinions. The professional qualifications include thorough knowledge of pedagogical formation, specialization in the field, keeping pace with professional development, teaching by fun, loving the job, effective classroom management, guiding the students, knowing the students, being a model for students, problem solving, having world knowledge, and being able to talk smoothly and well. The personal traits include being open to learning, kind, understanding, respectful for diversity, patient, having a strong character, modern, hardworking, just, enthusiastic, good-humoured, interested in technology, patriotic, and self-sacrificing. The communication skills include communicating effectively, being empathetic, being a good listener, and being aware of student needs. It was found that while preservice teachers’ perceptions of professional qualifications of an ideal teacher increased after PFESP, their perceptions of personal traits and communication skills did not change considerably.

Anahtar Kelime:


Konular:

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN PROGRAMLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ: GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Öz:

Bu çalışmanın temel amacı, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programındaeğitim alan öğretmen adaylarının programa ilişkin (dersler, derslerden yararlanmadurumları, programa devam etme nedenleri ve ders veren öğretim üyelerinin yeterlikleri) görüşlerini betimlemektir. Betimsel nitelikteki araştırmaya, eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde yürütülen Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden, kadın, 54 erkek olmaküzere, toplam öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmanın verileri, kişisel bilgi formu ve araştırmacılar tarafından ilgili alanyazından da yararlanılarak geliştirilen veüç açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının %’i programdan yararlandıklarını, %’uise yararlanamadıklarını belirtmiştir. Benzer bir sonuç zorunlu ve seçmeli derslereyönelik olarak da gözlenmiştir. Araştırmada dikkat çekici bir diğer bulgu, katılımcıların cinsiyetine göre bakıldığında, seçmeli derslerden yararlanma durumlarına görekadın ve erkek katılımcılar arasında az bir farklılık gözlenmekle birlikte; genel olarak beşte üçünden fazlasının programdan yararlandıklarını belirttikleri görülmüştüseafoodplus.infoştırmanın bir diğer bulgusu, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programıderslerinden yararlanan öğrencilerin formasyon programına devam etmelerinde temel neden olarak öğretmenlik mesleğini sevdiklerini belirtmeleridir. Son ve önemlibir bulgu da katılımcıların önemli bir kısmının (%) programda ders veren öğretim üyelerini yeterli bulmalarıdır. Öğretmenlik mesleğini sevdiklerini ifade eden öğretmen adaylarına pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına devam etme veöğretmen olabilme olanağının sağlanması öğretmenlik mesleğinde duyuşsal özelliklerin çok önemli olduğu göz önüne alındığında eğitim fakülteleri dışında öğretmenyetiştirmede ikinci bir yol olarak önerilebilir.

Anahtar Kelime:
Mendeley
Özet:

Bu çalışmanın temel amacı, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında eğitim alan öğretmen adaylarının programa ilişkin (dersler, derslerden yararlanma durumları, programa devam etme nedenleri ve ders veren öğretim üyelerinin yeterlikleri) görüşlerini betimlemektir. Betimsel nitelikteki araştırmaya, ­ eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi’nde yürütülen Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden, kadın, 54 erkek olmak üzere, toplam öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmanın verileri, kişisel bilgi formu ve araştırmacılar tarafından ilgili alanyazından da yararlanılarak geliştirilen ve üç açık uçlu sorudan oluşan bir görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının % ’i programdan yararlandıklarını, % ’u ise yararlanamadıklarını belirtmiştir. Benzer bir sonuç zorunlu ve seçmeli derslere  yönelik olarak da gözlenmiştir. Araştırmada dikkat çekici bir diğer bulgu, katılımcıların cinsiyetine göre bakıldığında, seçmeli derslerden yararlanma durumlarına göre kadın ve erkek katılımcılar arasında az bir farklılık gözlenmekle birlikte; genel olarak beşte üçünden fazlasının programdan yararlandıklarını belirttikleri görülmüştür. Araştırmanın bir diğer bulgusu, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı derslerinden yararlanan öğrencilerin formasyon programına devam etmelerinde temel neden olarak öğretmenlik mesleğini sevdiklerini belirtmeleridir. Son ve önemli bir bulgu da katılımcıların önemli bir kısmının (% ) programda ders veren öğretim üyelerini yeterli bulmalarıdır. Öğretmenlik mesleğini sevdiklerini ifade eden öğretmen adaylarına pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına devam etme ve öğretmen olabilme olanağının sağlanması öğretmenlik mesleğinde duyuşsal özelliklerin çok önemli olduğu göz önüne alındığında eğitim fakülteleri dışında öğretmen yetiştirmede ikinci bir yol olarak önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir